Litouwen

Kasteel Trakai, Litouwen
Kasteel Trakai, Litouwen

Litouwen is onderdeel van de Baltische Staten en ligt tussen Letland in het noorden, Wit-Rusland in het oosten, Polen en Rusland in het zuiden en de Oostzee in het westen.

De Litouwse Repubiek (Lietuvos Respublika) is een parlementaire democratie. De president wordt rechtstreeks gekozen door de bevolking voor een periode van 5 jaar. Het parlement (Seimas) kent 1 kamer met 141 leden, de zittingstermijn is 4 jaar. Litouwen is verdeeld in 10 provincies en 61 districten.

Van oudsher zijn land- en bosbouw het belangrijkste bestaansmiddel, maar na de Tweede Wereldoorlog is de industrie sterk opgekomen. Direct na de onafhankelijkheid in 1991 had Litouwen al snel de reputatie economisch het zwakste land te zijn van de drie Baltische staten. Als delfstoffen bezit Litouwen diverse gesteenten (gips, kalk, dolomiet) die geschikt zijn voor het maken van cement, glas en keramiek van hoge kwaliteit.

Het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs duren samen 12 jaar. Er zijn in Litouwen 3 typen scholen. Er zijn scholen die alleen lesgeven aan de groepen 1 t/m 4, scholen die aan de groepen 1 t/m 9 lesgeven en scholen die aan de groepen 1 tot en met 12 lesgeven. Kinderen gaan vanaf 6 jaar naar school. Sinds 1978 is het verplicht om voortgezet onderwijs te volgen.

Vilnius, de hoofdstad van het land gelegen in het zuidoosten aan de rivier Neris, is het economische en culturele centrum van het land.

Barnsteen wordt gezien als het goud van Litouwen. Deze steen wordt al eeuwen gevonden, bewerkt en verhandeld. Barnsteen is ontstaan uit het hars dat uit pijnbomen stroomt. Sommige stenen zijn al meer dan 35 miljoen jaar geleden gevormd. Door verstening is door de eeuwen heen barnsteen ontstaan, welke voornamelijk gebruikt wordt voor sieraden, maar ook voor onderzoek. Sommige barnstenen bevatten prachtige kleine fossielen, welke door het hars intact zijn gebleven. Barnsteen wordt al eeuwen in Litouwen langs de kust gevonden.

Heb je weinig kennis van Litouwen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Litouwen
Officiele naam:
Republiek Litouwen
ISO:
LT
Ligging:
noordoost
Hoofdstad:
Vilnius
Inwoners:
+/- 3414500
Taal:
Litouws
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Litas
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
65300 kmļæ½
Beste reistijd:
juni - augustus
Hoogseizoen:
juli - augustus

Barnsteen wordt gezien als het goud van Litouwen. Deze steen wordt al eeuwen gevonden, bewerkt en verhandeld. Barnsteen is ontstaan uit het hars dat uit pijnbomen stroomt. Sommige stenen zijn al meer dan 35 miljoen jaar geleden gevormd. Door verstening is door de eeuwen heen Barnsteen ontstaan, welke voornamelijk gebruikt wordt voor sieraden, maar ook voor onderzoek. Sommige barnstenen bevatten prachtige kleine fossielen, welke door het hars intact zijn gebleven. Barnsteen wordt al eeuwen in Litouwen langs de kust gevonden.

Koorzang is erg populair in Litouwen. Er zijn veel amateurkoren op het platteland.

Ervaringen

Litouwen krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 4 ervaringen.

8,5  4 ervaringen + Ervaring delen

A.E.Olijkan op 18 oktober 2019 plaats: Vilnius, reisperiode: september 2019

Vilnius is een mooie historische stad. Het is er aangenaam verblijven. Restaurants zijn er te kust en te keur. Riga is een stad met prachtige Jugendstil architectuur, terwijl Tallinn weer een prachtig Middeleeuws centrum heeft. In de Belgische Staten kan men over het algemeen goed met Engels terecht. Het prijspeil in Litouwen is lager dan in Nederland, in Letland is alles iets duurder, en in Estland ligt het prijspeil op hetzelfde niveau als in Nederland. Wat opvalt zijn de schone straten, vrijwel geen zwerfvuil. Maar er is daar wel statiegeld op zowel blikjes als alle plastic flesjes. Beter dus dan bij ons in Nederland!!!

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Nellie Looren de jong op 20 augustus 2019 plaats: Klaipeda, reisperiode: juli 2019

Leuke stad Klaipeda. Vooral rond de oude haven en bij de jachthaven. Aardige mensen (behalve als ze achter het stuur van de auto zitten). Het eten vonden wij maar zozo ( maar dat vonden wij in allen Batische staten)

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 5
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Annemarie op 8 augustus 2018 plaats: Vilnius, reisperiode: juli 2018

Sfeervolle historische stad, mooie gebouwen en kerken. Leuke restaurantjes. Rustige blije sfeer. Voor een paar dagen zeker de moeite waard.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
J verweij kok op 14 september 2012 plaats: Vilnius, reisperiode: september 2012

Vilnius is een prachtige plaats met een schitterend bewaard gebleven centrum,de oude stad, Wij hadden er een rondleiding geleid door een plaatselijk engels sprekend e gids waarmee we door de stad liepen.A an het eind van de morgen kregen we wat vrije tijd om te lunchen en zelf nog even te kijken. We vonden het zeer de moeite waard!

 • Algemeen 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Litouwen

St. Mary Church (Trakai)

St. Mary Church
St. Mary Church
Kaart met locatie St. Mary Church

Trakai heeft verschillende kerken die een bezoek waard zijn, zoals de Kerk van de gezegende maagd Maria (St. Mary Church) en de Kerk van de geboorte van de heilige moeder van God. Volgens bepaalde bronnen stamt de Kerk van de gezegende maagd Maria al uit 1390 en trekt deze kerk al eeuwen pelgrims uit alle windstreken van de wereld. De kerk werd rond 1409 gebouwd.

Het kasteel van Trakai (Trakai)

Het kasteel van Trakai
Het kasteel van Trakai
Kaart met locatie Het kasteel van Trakai

Het kasteel van Trakai is een belangrijke bezienswaardigheid in Litouwen en ligt op het eiland in het Galvé-meer. Het bouwwerk stamt uit de 14e eeuw en werd de jaren daarna nog diverse malen uitgebreid. Het heeft altijd een militair belang gehad, maar het veranderde later in een woonresidentie en gevangenis. De jaren daarna raakte het in verval, waarna het in de 20e eeuw nog is hersteld in de stijl van de 15e eeuw.

Het botanische park (Palanga)

Het botanische park
Het botanische park
Kaart met locatie Het botanische park

Het botanische park in Palanga wordt een van de mooiste parken in Litouwen genoemd. Het is gelegen bij het Tyszkiewicz Palace en werd ook aangelegd in opdracht door de familie Tyszkiewicz. De Franse landschapsarchitect Edouard François André en zijn zoon ontworpen het. In het park zie je enorm veel dennenbomen, daarnaast groeien er nog meer dan 500 soorten bomen en struiken. Een groot deel hiervan zijn uit het buitenland afkomstig. Het park is ongeveer 100 hectare groot. He kunt er prachtig wandelen over een van de wandelpaden door het park.

Palanga Pier (Palanga)

Palanga Pier
Palanga Pier
Kaart met locatie Palanga Pier

Het is moeilijk je Palanga zonder pier voor te stellen. Aan de waterkant ligt een prachtige pier met uitzicht op de zee, duinen en het strand. De steiger, waar het in eerste instantie voor bedoeld was, werd in 1884 gebouwd. De pier groeide in de jaren daarna uit tot een van de belangrijkste symbolen van Palanga. De woeste zee en golven hebben in de jaren 90 veel schade gebracht aan de constructie, waardoor er in 1998 een nieuwe pier van 470 meter lang werd gebouwd. De pier is tevens een goede plek om een prachtige zonsondergang te zien.

Tyszkiewicz Palace (Palanga)

Tyszkiewicz Palace
Tyszkiewicz Palace
Kaart met locatie Tyszkiewicz Palace

De Tyszkiewicz Palace is een paleis in Palanga dat gebouwd is in neo-renaissance stijl. Het werd gebouwd door de Tyszkiewicz familie in 1893. De bouw eindigde vier jaar later. Rondom het paleis ligt een prachtig park, vol met fonteinen, vijvers, zeldzame planten en bloemen. Sinds 1963 huisvest het paleis het Palanga Amber Museum. Ook de botanische tuin van Palanga vind je hier. 

Jazz Festival Nida (Nida)

Jazz Festival Nida
Jazz Festival Nida
Kaart met locatie Jazz Festival Nida

Er wordt ieder jaar in Nida een jazzfestival gehouden in Nida. In de zomer staat het stadje voor een paar dagen in het teken van jazz, met artiesten van over de hele wereld en diverse podia. Dit jaar wordt het festival voor de 16e keer georganiseerd. Er wordt tevens een tennisevenement georganiseerd.

Thomas Mann Museum (Nida)

Het Thomas Mann Museum in Nida laat een replica zien van het zomerhuisje waarin Thomas Mann en zijn gezin ooit gewoond hebben. Er is een vaste tentoonstelling met foto's van de beroemde schrijver. Een van de hoogtepunten is een video waarin het essay 'Mein Sommerhaus' wordt gesproken. Dit artikel schreef Thomas over zijn zomerhuis in het Litouwse Nida. Het is een klein museum waar ook regelmatig lezingen en concerten worden gehouden. 

Zandduinen (Nida)

Zandduinen
Zandduinen
Kaart met locatie Zandduinen

In de omgeving van Nida vind je de hoogste zandduinen van Europa. In oudere Duitse films werd er vaak van deze locatie gebruik gemaakt, waarbij de duinen dienden als woestijn. In die tijd was het namelijk nog zeer kostbaar en tijdrovend om helemaal naar Afrika te reizen voor een woestijnopname. De hoogste duin is de Duin van de Oude Herberg van 67 meter hoog. Zuidelijk van het dorp ligt de Parnidžio kopa duin van 52 meter hoog en waarom een uitkijkpunt is gemaakt. Een deel van de duinen wordt nog ieder jaar stukjes verplaatst vanwege de wind.

Kasteel van Kaunas (Kaunas)

Kasteel van Kaunas
Kasteel van Kaunas
Kaart met locatie Kasteel van Kaunas

Het kasteel in Kaunas is het oudste kasteel in Litouwen. Archeologische vondsten suggereren dat het kasteel omstreeks de 14e eeuw in gotische stijl gebouwd moet zijn. Gelegen aan de rivieroever diende het kasteel met name als uitkijkpost. In 2010 en 2011 heeft er een enorme reconstructie plaatsgevonden en in de ronde toren bevindt zich tegenwoordig een kunstgalerie. Het is gebouwd op de plaats waar de rivieren Nemunas en Neris samenstromen.

Het Negende Fort (Kaunas)

Het Negende Fort
Het Negende Fort
Kaart met locatie Het Negende Fort

Het Negende Fort ligt in Kaunas en werd gebouwd tussen 1902 en 1913. Het fort maakte deel uit van een groter complex genaamd Fort Kaunas en diende als gevangenis sinds 1924. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een concentratiekamp van nazi-Duitsland. Er kwamen meer dan 30.000 mensen hier om. Na afloop van de oorlog werd het weer een gevangenis, waarna het vervolgens een landbouwcomplex werd. Hierna werd er een museum gevestigd. Er is tevens een groot monument aanwezig.

St. Franciscus kerk (Kaunas)

St. Franciscus kerk
St. Franciscus kerk
Kaart met locatie St. Franciscus kerk

De barokke St. Franciscus kerk is gebouwd in 1666. In 1787 werd de kerk gegeven aan de Franciscaanse Monniken Orde. In 1825 werd de kerk een Orthodoxe kerk en de naam gewijzigd in Alexander Nevski kerk. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de kerk weer in handen van de Jezuïeten, maar deze moesten hem in 1962 afstaan aan het Sovjet regime. Sinds 1990 is de kerk weer in gebruik door de Jezuïeten.

Het stadhuis (Kaunas)

Het stadhuis
Het stadhuis
Kaart met locatie Het stadhuis

Het stadhuis in Kaunas is een van de meest kenmerkende gebouwen van de stad. Het wordt ook wel de Witte Zwaan genoemd, vanwege de vorm en kleur. De bouw begon in 1542, waarbij diverse bouwstijlen als barok, gotisch en classicisme werden gebruikt. Het stadhuis was in de middeleeuwen het centrum van Kaunas. Een grondige renovatie vond plaats in 1970. 

Winkelen in Litouwen

Winkelen in Litouwen
Winkelen in Litouwen

Litouwen beschikt over een groot aantal winkelcentra en supermarkten. Vaak worden er naast voedsel ook andere producten verkocht waaronder boeken, elektrische apparaten, gereedschap, huishoudelijke artikelen en kleding. Meestal zijn deze winkels erg groot waarbij het winkeloppervlakte groter kan zijn dan 15.000 m².

Het grootste winkelcentrum is AKROPOLIS in Vilnius, waar circa 250 verschillende winkels en andere service verlenende diensten zijn te vinden. Het oppervlakte van dit winkelcentrum is maar liefst 110.000 m².

Grutas Park

Grutas Park
Grutas Park
Kaart met locatie Grutas Park

In het zuidoosten van Litouwen ligt de plaats Druskininkai. Op 7 kilometer van deze plaats ligt het beroemde Grutas Park. In dit park zijn tientallen standbeelden uit de Sovjet-tijd tentoongesteld. Bezoekers kunnen rondwandelen in het park, en mee terug worden genomen in de tijd van het communisme.

Kruis-heuvel van Siauliai

Kruis-heuvel van Siauliai
Kruis-heuvel van Siauliai
Kaart met locatie Kruis-heuvel van Siauliai

In het westen van Litouwen ligt Siauliai. Bij deze plaats bevindt zich de Kruis-heuvel. Dit is een plek waar honderdduizenden kruizen bij elkaar zijn gebracht door pelgrims. Door de voormalige autoriteiten van de Sovjet-Unie is de heuvel tot driemaal toe verwijderd. Het bijzondere is dat de heuvel telkens weer door de bevolking opgebouwd is.

De meren van Trakai (Trakai)

De meren van Trakai
De meren van Trakai
Kaart met locatie De meren van Trakai

Trakai was vroeger de hoofdstad van Litouwen. In de buurt van Trakai liggen de twee meren Galvé en Luka. In de zomer kan hier lekker gezwommen en gezeild worden. Tussen deze twee meren ligt een schiereiland waar het Kasteel van Trakai staat. Het kasteel is ooit compleet verwoest, later is het met hulp van de Russen opgebouwd. Tegenwoordig is er ook een museum gevestigd in het kasteel. Hier worden allerlei archeologische vondsten tentoongesteld. Je kunt er onder andere jachttrofeeën en een aantal pijpen bekijken.

Oude centrum van Vilnius (Vilnius)

Oude centrum van Vilnius
Oude centrum van Vilnius
Kaart met locatie Oude centrum van Vilnius

In het oosten van Litouwen ligt de hoofdstad Vilnius. Het oude centrum van deze stad bestaat uit een warboel van straatjes en pleinen. Hier is de mogelijkheid om lekker rond te wandelen. De meest oude kerk in de hoofdstad Vilnius is de Sint Nicolaas kerk. Deze gotische kerk werd door Duitse kooplieden gebouwd in het jaar 1320. Het centrale punt van de stad is de Gedinimoberg en het Kathedraalsplein. De kathedraal die aan dit plein gelegen is, bestaat al sinds de 13e eeuw en is tegenwoordig een grote bezienswaardigheid. Vanaf het plein loop je zo de Pilies gatvé in. Dit is een weg bestraat met kasseien en beschikt over historische panden, terrasjes, antiekwinkels en binnenplaatsjes. Ook is er nog een kleine synagoge te vinden.

Aukstaitijos Nacionalinis Parkas

Aukstaitijos Nacionalinis Parkas
Aukstaitijos Nacionalinis Parkas
Kaart met locatie Aukstaitijos Nacionalinis Parkas

Aukstaitijos Nacionalinis Parkas in het noordoosten van Litouwen is een prachtig park, opgericht in 1974 om de bouw van een kerncentrale tegen te houden. Het park is ongeveer 40.570 hectare groot en bestaat voor 70% uit bos. In het park leven een aantal diersoorten zoals de otter, de wolf, de eland, de lynx en sinds enkele jaren een bruine beer. Er leven ook veel vogels, waaronder de zwarte ooievaar. In het park kun je heerlijk wandelen en van de natuur genieten.

Europos Parkas (Vilnius)

Het Europos Parkas is geografisch gezien het middelpunt van Europa en bevindt zich in de omgeving van Vilnius. Het park is 55 hectare groot en zeker de moeite waard om te bezoeken. In het park staan beelden en andere kunstwerken van meer dan 100 kunstenaars. Ook de LNK Infotree, gemaakt door Gintaras Karosas, staat er. In dit kunstwerk wordt Lenin omgeven door duizenden aftandse televisietoestellen.

Nationaal Park van Neringa

Nationaal Park van Neringa
Nationaal Park van Neringa
Kaart met locatie Nationaal Park van Neringa

Het Nationaal Park van Neringa is een erg bijzonder natuurgebied, opgericht in het jaar 1991. Vroeger is het park ontstaan door de zee en de wind. De totale oppervlakte van het park is meer dan 26.000 hectare, waarvan ongeveer 10.000 hectare uit land bestaat. Het park is voor 70% opgedeeld in bos en 25% in zandvlakte en duinen.

Nationaal Museum Vilnius (Vilnius)

Het Nationaal Museum in Vilnius is gevestigd in het Kasteel van Vilnius. In dit museum vind je veel verschillende tentoonstellingen. Er zijn onder andere tentoonstellingen over Egyptische mummies, klederdracht en er is zelfs een tentoonstelling over Japanse zwaarden. Ook vind je er veel portretten die je door de geschiedenis van Litouwen meenemen.

Museum of Genocide Victims (Vilnius)

Het Museum of Genocide Victims in Vilnius is een zeer indrukwekkend museum. Het is gevestigd in het oude hoofdkwartier van de KGB. Het gebouw vervult tegenwoordig de functie van een museum voor alle slachtoffers van de KGB. Er zijn cellen en andere ruimtes te zien en er wordt veel informatie verschaft. Je kunt ook een rondleiding volgen. Tijdens deze rondleiding wordt er veel informatie gegeven over hoe de KGB de gevangenen martelde en verhoorde. In het museum zijn ook veel persoonlijke bezittingen te zien van gevangenen. Erg indrukwekkend om hier rond te lopen.

Klokkenmuseum Klaipėda

In Klaipëda bevindt zich het klokkenmuseum. In dit museum is het mogelijk om de ontwikkeling te zien van de bouw van horloges en klokken en hun stijlen. In de achtertuin van het museum, het zonnewijzerpark, worden concerten gegeven. Deze concerten worden georganiseerd door de beiaard in de toren van het bijgelegen postkantoor.

Artikelen

Eten en drinken

Cepelanai zijn aardappelnoedels gevuld met kaas, vlees of champignons. Bandelai is een gerecht dat bestaat uit met vlees gevulde rolletjes kool. Blynai - gevulde pannekoekjes met vlees, champignons of gestremde melk.

Bier (alus) en wodka (degtinë) zijn de populairste alcoholische dranken in Litouwen.

Vervoer

Je kunt met de auto naar Litouwen, de afstand van Utrecht naar de hoofdstad Vilnius is zo`n 1700 km. Er is een dagelijkse vlucht die rechtstreeks van Schiphol naar Vilnius vliegt.

Litouwen heeft een redelijk goed wegennet en een goed spoorwegnet. In de grote steden rijden betaalbare bussen, trams en taxi's.

Visum

Voor een vakantie in Litouwen dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Litouwen ligt lager dan in Nederland. De munteenheid in Litouwen is de Litas.

Veiligheid

Over het algemeen is Litouwen niet gevaarlijker dan andere West-Europese landen.

Medische informatie

De gezondheidszorg is er van redelijke kwaliteit. Bij de apotheken kun je vaak alleen met recept terecht, vaak beschikken de apotheken alleen over de noodzakelijke middelen. Apotheken zijn er voldoende en verspreid door het hele land.

Inenting zijn niet noodzakelijk, maar worden in bepaalde gevallen wel aangeraden. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is niet drinkbaar.

Bevolking

Litouwen is een voornamelijk Rooms-katholiek land. Van de bevolking noemt 79% zich Rooms-katholiek, 4,1% is Orthodox, 0,8% Russische Old Believers en 0,6% is Protestant. Veruit de meerderheid van de inwoners van Litouwen zijn etnische Litouwers. Ongeveer 83,5% is Litouws. Koorzang is erg populair in Litouwen. Er zijn veel amateurkoren op het platteland. De Litouwse vlag is sinds 2004 een horizontale driekleur in de verhouding van 5 tot 3. De kleuren zijn geel, groen en rood. Geel symboliseert zon, licht en welzijn. Groen staat voor de schoonheid van de natuur, vrijheid en hoop. Rood symboliseert aarde, moed en al het vergoten bloed voor het vaderland.

De taal

Er bestaan 3 Baltische talen: het Litouws, Lets en Oud-Pruisisch. Deze laatste taal is inmiddels uitgestorven. Ondanks dat er wel invloeden te vinden zijn, heeft de Litouwse taal weinig weg van de Romaanse, Germaanse of Slavische talen die in de omringende landen gesproken worden. Litouws is de officiële taal in Litouwen, toch wordt er in Litouwen nog veel Russisch (8%) en Pools (7%) gesproken. Het Litouwse alfabet bevat 32 letter. De Nederlandse letters Q, W en Z worden niet gebruikt.

Flora & Fauna

Het gezicht van de Litouwse bossen is in de loop der eeuwen sterk veranderd. De enige oerbossen zijn nog te vinden op zandgronden, met name in de regio Dzukija. Op dit moment bestaat het Litouwse bos voor 40% uit dennenbomen van zowel inheemse en uitheemse soorten. In Litouwen komen ongeveer 2000 soorten wilde bloemen voor. En er leven op dit moment 63 landzoogdieren in Litouwen waaronder grote dieren zoals edelherten, elanden en wilde zwijnen.

Geschiedenis

Anders dan Letland en Estland was Litouwen ooit een machtig land, dat zelfs tot de Zwarte Zee reikte. De 20e eeuw verliep grotendeels onder Russisch bewind, waarvan het zich op 11 maart 1990 als eerste Baltische land definitief ontdeed. Op 1 mei 2004 is Litouwen toegetreden tot de Europese Unie. Het middelpunt van Europa ligt binnen de Litouwse grenzen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing