Litouwen

Litouwen is onderdeel van de Baltische Staten en ligt tussen Letland in het noorden, Wit-Rusland in het oosten, Polen en Rusland in het zuiden en de Oostzee in het westen.
De Litouwse Repubiek (Lietuvos Respublika) is een parlementaire democratie. De president wordt rechtstreeks gekozen door de bevolking voor een periode van 5 jaar. Het parlement (Seimas) kent 1 kamer met 141 leden, de zittingstermijn is 4 jaar. Litouwen is verdeeld in 10 provincies en 61 districten.
Van oudsher zijn land- en bosbouw het belangrijkste bestaansmiddel, maar na de Tweede Wereldoorlog is de industrie sterk opgekomen. Direct na de onafhankelijkheid in 1991 had Litouwen al snel de reputatie economisch het zwakste land te zijn van de drie Baltische staten. Als delfstoffen bezit Litouwen diverse gesteenten (gips, kalk, dolomiet) die geschikt zijn voor het maken van cement, glas en keramiek van hoge kwaliteit.
Het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs duren samen 12 jaar. Er zijn in Litouwen 3 typen scholen. Er zijn scholen die alleen lesgeven aan de groepen 1 t/m 4, scholen die aan de groepen 1 t/m 9 lesgeven en scholen die aan de groepen 1 tot en met 12 lesgeven. Kinderen gaan vanaf 6 jaar naar school. Sinds 1978 is het verplicht om voortgezet onderwijs te volgen.
Vilnius, de hoofdstad van het land gelegen in het zuidoosten aan de rivier Neris, is het economische en culturele centrum van het land.
Barnsteen wordt gezien als het goud van Litouwen. Deze steen wordt al eeuwen gevonden, bewerkt en verhandeld. Barnsteen is ontstaan uit het hars dat uit pijnbomen stroomt. Sommige stenen zijn al meer dan 35 miljoen jaar geleden gevormd. Door verstening is door de eeuwen heen barnsteen ontstaan, welke voornamelijk gebruikt wordt voor sieraden, maar ook voor onderzoek. Sommige barnstenen bevatten prachtige kleine fossielen, welke door het hars intact zijn gebleven. Barnsteen wordt al eeuwen in Litouwen langs de kust gevonden.
gratis reisadvies

- Officiele naam:
- Republiek Litouwen
- ISO:
- LT
- Ligging:
- noordoost Europa
- Hoofdstad:
- Vilnius
- Inwoners:
- +/- 3414500
- Taal:
- Litouws
- Godsdienst:
- Rooms-Katholiek
- Tijdzone:
- UTC +2
- Munteenheid:
- Litas
- Klimaat:
- zeeklimaat
- Oppervlakte:
- 65300 kmļæ½
- Beste reistijd:
- juni - augustus
- Hoogseizoen:
- juli - augustus
Barnsteen wordt gezien als het goud van Litouwen. Deze steen wordt al eeuwen gevonden, bewerkt en verhandeld. Barnsteen is ontstaan uit het hars dat uit pijnbomen stroomt. Sommige stenen zijn al meer dan 35 miljoen jaar geleden gevormd. Door verstening is door de eeuwen heen Barnsteen ontstaan, welke voornamelijk gebruikt wordt voor sieraden, maar ook voor onderzoek. Sommige barnstenen bevatten prachtige kleine fossielen, welke door het hars intact zijn gebleven. Barnsteen wordt al eeuwen in Litouwen langs de kust gevonden.
Koorzang is erg populair in Litouwen. Er zijn veel amateurkoren op het platteland.
Ervaringen
Vilnius is een mooie historische stad. Het is er aangenaam verblijven. Restaurants zijn er te kust en te keur. Riga is een stad met prachtige Jugendstil architectuur, terwijl Tallinn weer een prachtig Middeleeuws centrum heeft. In de Belgische Staten kan men over het algemeen goed met Engels terecht. Het prijspeil in Litouwen is lager dan in Nederland, in Letland is alles iets duurder, en in Estland ligt het prijspeil op hetzelfde niveau als in Nederland. Wat opvalt zijn de schone straten, vrijwel geen zwerfvuil. Maar er is daar wel statiegeld op zowel blikjes als alle plastic flesjes. Beter dus dan bij ons in Nederland!!!
- Algemeen 9
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 8
Leuke stad Klaipeda. Vooral rond de oude haven en bij de jachthaven. Aardige mensen (behalve als ze achter het stuur van de auto zitten). Het eten vonden wij maar zozo ( maar dat vonden wij in allen Batische staten)
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Restaurants 5
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Sfeervolle historische stad, mooie gebouwen en kerken. Leuke restaurantjes. Rustige blije sfeer. Voor een paar dagen zeker de moeite waard.
- Algemeen 9
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 9
Vilnius is een prachtige plaats met een schitterend bewaard gebleven centrum,de oude stad, Wij hadden er een rondleiding geleid door een plaatselijk engels sprekend e gids waarmee we door de stad liepen.A an het eind van de morgen kregen we wat vrije tijd om te lunchen en zelf nog even te kijken. We vonden het zeer de moeite waard!
- Algemeen 8
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Litouwen
Winkelen in Litouwen

Litouwen beschikt over een groot aantal winkelcentra en supermarkten. Vaak worden er naast voedsel ook andere producten verkocht waaronder boeken, elektrische apparaten, gereedschap, huishoudelijke artikelen en kleding. Meestal zijn deze winkels erg groot waarbij het winkeloppervlakte groter kan zijn dan 15.000 m².
Het grootste winkelcentrum is AKROPOLIS in Vilnius, waar circa 250 verschillende winkels en andere service verlenende diensten zijn te vinden. Het oppervlakte van dit winkelcentrum is maar liefst 110.000 m².
Grutas Park


In het zuidoosten van Litouwen ligt de plaats Druskininkai. Op 7 kilometer van deze plaats ligt het beroemde Grutas Park. In dit park zijn tientallen standbeelden uit de Sovjet-tijd tentoongesteld. Bezoekers kunnen rondwandelen in het park, en mee terug worden genomen in de tijd van het communisme.
Kruis-heuvel van Siauliai


In het westen van Litouwen ligt Siauliai. Bij deze plaats bevindt zich de Kruis-heuvel. Dit is een plek waar honderdduizenden kruizen bij elkaar zijn gebracht door pelgrims. Door de voormalige autoriteiten van de Sovjet-Unie is de heuvel tot driemaal toe verwijderd. Het bijzondere is dat de heuvel telkens weer door de bevolking opgebouwd is.
Aukstaitijos Nacionalinis Parkas


Aukstaitijos Nacionalinis Parkas in het noordoosten van Litouwen is een prachtig park, opgericht in 1974 om de bouw van een kerncentrale tegen te houden. Het park is ongeveer 40.570 hectare groot en bestaat voor 70% uit bos. In het park leven een aantal diersoorten zoals de otter, de wolf, de eland, de lynx en sinds enkele jaren een bruine beer. Er leven ook veel vogels, waaronder de zwarte ooievaar. In het park kun je heerlijk wandelen en van de natuur genieten.
Nationaal Park van Neringa


Het Nationaal Park van Neringa is een erg bijzonder natuurgebied, opgericht in het jaar 1991. Vroeger is het park ontstaan door de zee en de wind. De totale oppervlakte van het park is meer dan 26.000 hectare, waarvan ongeveer 10.000 hectare uit land bestaat. Het park is voor 70% opgedeeld in bos en 25% in zandvlakte en duinen.
Klokkenmuseum Klaipėda
In Klaipëda bevindt zich het klokkenmuseum. In dit museum is het mogelijk om de ontwikkeling te zien van de bouw van horloges en klokken en hun stijlen. In de achtertuin van het museum, het zonnewijzerpark, worden concerten gegeven. Deze concerten worden georganiseerd door de beiaard in de toren van het bijgelegen postkantoor.
Vakantiebestemmingen in Litouwen
Artikelen
Eten en drinken
Cepelanai zijn aardappelnoedels gevuld met kaas, vlees of champignons. Bandelai is een gerecht dat bestaat uit met vlees gevulde rolletjes kool. Blynai - gevulde pannekoekjes met vlees, champignons of gestremde melk.
Bier (alus) en wodka (degtinë) zijn de populairste alcoholische dranken in Litouwen.
Vervoer
Je kunt met de auto naar Litouwen, de afstand van Utrecht naar de hoofdstad Vilnius is zo`n 1700 km. Er is een dagelijkse vlucht die rechtstreeks van Schiphol naar Vilnius vliegt.
Litouwen heeft een redelijk goed wegennet en een goed spoorwegnet. In de grote steden rijden betaalbare bussen, trams en taxi's.
Visum
Voor een vakantie in Litouwen dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Litouwen ligt lager dan in Nederland. De munteenheid in Litouwen is de Litas.
Veiligheid
Over het algemeen is Litouwen niet gevaarlijker dan andere West-Europese landen.
Medische informatie
De gezondheidszorg is er van redelijke kwaliteit. Bij de apotheken kun je vaak alleen met recept terecht, vaak beschikken de apotheken alleen over de noodzakelijke middelen. Apotheken zijn er voldoende en verspreid door het hele land.
Inenting zijn niet noodzakelijk, maar worden in bepaalde gevallen wel aangeraden. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Het kraanwater is niet drinkbaar.
Bevolking
Litouwen is een voornamelijk Rooms-katholiek land. Van de bevolking noemt 79% zich Rooms-katholiek, 4,1% is Orthodox, 0,8% Russische Old Believers en 0,6% is Protestant. Veruit de meerderheid van de inwoners van Litouwen zijn etnische Litouwers. Ongeveer 83,5% is Litouws. Koorzang is erg populair in Litouwen. Er zijn veel amateurkoren op het platteland. De Litouwse vlag is sinds 2004 een horizontale driekleur in de verhouding van 5 tot 3. De kleuren zijn geel, groen en rood. Geel symboliseert zon, licht en welzijn. Groen staat voor de schoonheid van de natuur, vrijheid en hoop. Rood symboliseert aarde, moed en al het vergoten bloed voor het vaderland.
De taal
Er bestaan 3 Baltische talen: het Litouws, Lets en Oud-Pruisisch. Deze laatste taal is inmiddels uitgestorven. Ondanks dat er wel invloeden te vinden zijn, heeft de Litouwse taal weinig weg van de Romaanse, Germaanse of Slavische talen die in de omringende landen gesproken worden. Litouws is de officiële taal in Litouwen, toch wordt er in Litouwen nog veel Russisch (8%) en Pools (7%) gesproken. Het Litouwse alfabet bevat 32 letter. De Nederlandse letters Q, W en Z worden niet gebruikt.
Flora & Fauna
Het gezicht van de Litouwse bossen is in de loop der eeuwen sterk veranderd. De enige oerbossen zijn nog te vinden op zandgronden, met name in de regio Dzukija. Op dit moment bestaat het Litouwse bos voor 40% uit dennenbomen van zowel inheemse en uitheemse soorten. In Litouwen komen ongeveer 2000 soorten wilde bloemen voor. En er leven op dit moment 63 landzoogdieren in Litouwen waaronder grote dieren zoals edelherten, elanden en wilde zwijnen.
Geschiedenis
Anders dan Letland en Estland was Litouwen ooit een machtig land, dat zelfs tot de Zwarte Zee reikte. De 20e eeuw verliep grotendeels onder Russisch bewind, waarvan het zich op 11 maart 1990 als eerste Baltische land definitief ontdeed. Op 1 mei 2004 is Litouwen toegetreden tot de Europese Unie. Het middelpunt van Europa ligt binnen de Litouwse grenzen.