Litouwen

Kasteel Trakai, Litouwen
Kasteel Trakai, Litouwen

Litouwen is onderdeel van de Baltische Staten en ligt tussen Letland in het noorden, Wit-Rusland in het oosten, Polen en Rusland in het zuiden en de Oostzee in het westen. De Litouwse Repubiek (Lietuvos Respublika) is een parlementaire democratie. De president wordt rechtstreeks gekozen door de bevolking voor een periode van 5 jaar. Het parlement (Seimas) kent 1 kamer met 141 leden, de zittingstermijn is 4 jaar. Litouwen is verdeeld in 10 provincies en 61 districten. Van oudsher zijn land- en bosbouw het belangrijkste bestaansmiddel, maar na de Tweede Wereldoorlog is de industrie sterk opgekomen. Direct na de onafhankelijkheid in 1991 had Litouwen al snel de reputatie economisch het zwakste land te zijn van de drie Baltische staten. Als delfstoffen bezit Litouwen diverse gesteenten (gips, kalk, dolomiet) die geschikt zijn voor het maken van cement, glas en keramiek van hoge kwaliteit. Het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs duren samen 12 jaar. Er zijn in Litouwen 3 typen scholen. Er zijn scholen die alleen lesgeven aan de groepen 1 t/m 4, scholen die aan de groepen 1 t/m 9 lesgeven en scholen die aan de groepen 1 tot en met 12 lesgeven. Kinderen gaan vanaf 6 jaar naar school. Sinds 1978 is het verplicht om voortgezet onderwijs te volgen. Vilnius, de hoofdstad van het land gelegen in het zuidoosten aan de rivier Neris, is het economische en culturele centrum van het land. Barnsteen wordt gezien als het goud van Litouwen. Deze steen wordt al eeuwen gevonden, bewerkt en verhandeld. Barnsteen is ontstaan uit het hars dat uit pijnbomen stroomt. Sommige stenen zijn al meer dan 35 miljoen jaar geleden gevormd. Door verstening is door de eeuwen heen barnsteen ontstaan, welke voornamelijk gebruikt wordt voor sieraden, maar ook voor onderzoek. Sommige barnstenen bevatten prachtige kleine fossielen, welke door het hars intact zijn gebleven. Barnsteen wordt al eeuwen in Litouwen langs de kust gevonden.

Heb je weinig kennis van Litouwen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Litouwen
Officiele naam:
Republiek Litouwen
ISO:
LT
Ligging:
noordoost
Hoofdstad:
Vilnius
Inwoners:
+/- 3414500
Taal:
Litouws
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Litas
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
65300 km≤
Beste reistijd:
juni - augustus
Hoogseizoen:
juli - augustus

Barnsteen wordt gezien als het goud van Litouwen. Deze steen wordt al eeuwen gevonden, bewerkt en verhandeld. Barnsteen is ontstaan uit het hars dat uit pijnbomen stroomt. Sommige stenen zijn al meer dan 35 miljoen jaar geleden gevormd. Door verstening is door de eeuwen heen Barnsteen ontstaan, welke voornamelijk gebruikt wordt voor sieraden, maar ook voor onderzoek. Sommige barnstenen bevatten prachtige kleine fossielen, welke door het hars intact zijn gebleven. Barnsteen wordt al eeuwen in Litouwen langs de kust gevonden.

Koorzang is erg populair in Litouwen. Er zijn veel amateurkoren op het platteland.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Litouwen krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 4 ervaringen:

8,5 4 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 2 met 4 resultaten

plaats: Vilnius, reisperiode: september 2019

Vilnius is een mooie historische stad. Het is er aangenaam verblijven. Restaurants zijn er te kust en te keur. Riga is een stad met prachtige Jugendstil architectuur, terwijl Tallinn weer een prachtig Middeleeuws centrum heeft. In de Belgische Staten kan men over het algemeen goed met Engels terecht. Het prijspeil in Litouwen is lager dan in Nederland, in Letland is alles iets duurder, en in Estland ligt het prijspeil op hetzelfde niveau als in Nederland. Wat opvalt zijn de schone straten, vrijwel geen zwerfvuil. Maar er is daar wel statiegeld op zowel blikjes als alle plastic flesjes. Beter dus dan bij ons in Nederland!!!

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Klaipeda, reisperiode: juli 2019

Leuke stad Klaipeda. Vooral rond de oude haven en bij de jachthaven. Aardige mensen (behalve als ze achter het stuur van de auto zitten). Het eten vonden wij maar zozo ( maar dat vonden wij in allen Batische staten)

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 5
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Vilnius, reisperiode: juli 2018

Sfeervolle historische stad, mooie gebouwen en kerken. Leuke restaurantjes. Rustige blije sfeer. Voor een paar dagen zeker de moeite waard.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Litouwen

St. Mary Church (Trakai)

St. Mary Church
St. Mary Church

Trakai heeft verschillende kerken die een bezoek waard zijn, zoals de Kerk van de gezegende maagd Maria (St. Mary Church) en de Kerk van de geboorte van de heilige moeder van God. Volgens bepaalde bronnen stamt de Kerk van de gezegende maagd Maria al uit 1390 en trekt deze kerk al eeuwen pelgrims uit alle windstreken van de wereld. De kerk werd rond 1409 gebouwd.

Het kasteel van Trakai (Trakai)

Het kasteel van Trakai
Het kasteel van Trakai

Het kasteel van Trakai is een belangrijke bezienswaardigheid in Litouwen en ligt op het eiland in het Galvé-meer. Het bouwwerk stamt uit de 14e eeuw en werd de jaren daarna nog diverse malen uitgebreid. Het heeft altijd een militair belang gehad, maar het veranderde later in een woonresidentie en gevangenis. De jaren daarna raakte het in verval, waarna het in de 20e eeuw nog is hersteld in de stijl van de 15e eeuw.

Het botanische park (Palanga)

Het botanische park
Het botanische park

Het botanische park in Palanga wordt een van de mooiste parken in Litouwen genoemd. Het is gelegen bij het Tyszkiewicz Palace en werd ook aangelegd in opdracht door de familie Tyszkiewicz. De Franse landschapsarchitect Edouard François André en zijn zoon ontworpen het. In het park zie je enorm veel dennenbomen, daarnaast groeien er nog meer dan 500 soorten bomen en struiken. Een groot deel hiervan zijn uit het buitenland afkomstig. Het park is ongeveer 100 hectare groot. He kunt er prachtig wandelen over een van de wandelpaden door het park.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Cepelanai zijn aardappelnoedels gevuld met kaas, vlees of champignons. Bandelai is een gerecht dat bestaat uit met vlees gevulde rolletjes kool. Blynai - gevulde pannekoekjes met vlees, champignons of gestremde melk.

Bier (alus) en wodka (degtinë) zijn de populairste alcoholische dranken in Litouwen.

Vervoer

Je kunt met de auto naar Litouwen, de afstand van Utrecht naar de hoofdstad Vilnius is zo`n 1700 km. Er is een dagelijkse vlucht die rechtstreeks van Schiphol naar Vilnius vliegt.

Litouwen heeft een redelijk goed wegennet en een goed spoorwegnet. In de grote steden rijden betaalbare bussen, trams en taxi's.

Visum

Voor een vakantie in Litouwen dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Litouwen ligt lager dan in Nederland. De munteenheid in Litouwen is de Litas.

Veiligheid

Over het algemeen is Litouwen niet gevaarlijker dan andere West-Europese landen.

Medische informatie

De gezondheidszorg is er van redelijke kwaliteit. Bij de apotheken kun je vaak alleen met recept terecht, vaak beschikken de apotheken alleen over de noodzakelijke middelen. Apotheken zijn er voldoende en verspreid door het hele land.

Inenting zijn niet noodzakelijk, maar worden in bepaalde gevallen wel aangeraden. Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is niet drinkbaar.

Bevolking

Litouwen is een voornamelijk Rooms-katholiek land. Van de bevolking noemt 79% zich Rooms-katholiek, 4,1% is Orthodox, 0,8% Russische Old Believers en 0,6% is Protestant. Veruit de meerderheid van de inwoners van Litouwen zijn etnische Litouwers. Ongeveer 83,5% is Litouws. Koorzang is erg populair in Litouwen. Er zijn veel amateurkoren op het platteland. De Litouwse vlag is sinds 2004 een horizontale driekleur in de verhouding van 5 tot 3. De kleuren zijn geel, groen en rood. Geel symboliseert zon, licht en welzijn. Groen staat voor de schoonheid van de natuur, vrijheid en hoop. Rood symboliseert aarde, moed en al het vergoten bloed voor het vaderland.

De taal

Er bestaan 3 Baltische talen: het Litouws, Lets en Oud-Pruisisch. Deze laatste taal is inmiddels uitgestorven. Ondanks dat er wel invloeden te vinden zijn, heeft de Litouwse taal weinig weg van de Romaanse, Germaanse of Slavische talen die in de omringende landen gesproken worden. Litouws is de officiële taal in Litouwen, toch wordt er in Litouwen nog veel Russisch (8%) en Pools (7%) gesproken. Het Litouwse alfabet bevat 32 letter. De Nederlandse letters Q, W en Z worden niet gebruikt.

Flora & Fauna

Het gezicht van de Litouwse bossen is in de loop der eeuwen sterk veranderd. De enige oerbossen zijn nog te vinden op zandgronden, met name in de regio Dzukija. Op dit moment bestaat het Litouwse bos voor 40% uit dennenbomen van zowel inheemse en uitheemse soorten. In Litouwen komen ongeveer 2000 soorten wilde bloemen voor. En er leven op dit moment 63 landzoogdieren in Litouwen waaronder grote dieren zoals edelherten, elanden en wilde zwijnen.

Geschiedenis

Anders dan Letland en Estland was Litouwen ooit een machtig land, dat zelfs tot de Zwarte Zee reikte. De 20e eeuw verliep grotendeels onder Russisch bewind, waarvan het zich op 11 maart 1990 als eerste Baltische land definitief ontdeed. Op 1 mei 2004 is Litouwen toegetreden tot de Europese Unie. Het middelpunt van Europa ligt binnen de Litouwse grenzen.

Heeft u interesse in een reis naar Litouwen? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing