Bezienswaardigheden Luxemburg

Duits-Luxemburgse Natuurpark

Duits-Luxemburgse Natuurpark
Duits-Luxemburgse Natuurpark

Het Duits-Luxemburgse Natuurpark ligt voor 357 km² in Luxemburg. In het park kun je uitstekend wandelen en fietsen. Er zijn diverse routes uitgezet op verschillende niveaus. In het park komen ook een aantal bijzondere en zeldzame diersoorten voor zoals de zwarte ooievaar. De kans is erg groot dat je een hert of een ander prachtig dier ziet. Ook kun je in sommige riviertjes of beekjes de vissen zien zwemmen aangezien het water erg helder is.

Winkelen in Luxemburg

Winkelen in Luxemburg
Winkelen in Luxemburg

Winkelen in Luxemburg is voor alle doelgroepen geschikt, maar ook zeker voor gezinnen met kinderen. Zo vind je in de hoofdstad veel goede speelgoedwinkels waar de kinderen zich kunnen vergapen aan al het moois dat er te bieden is. De hoofdstraat van Luxemburg-stad is Rue des Capucins. In deze belangrijkste winkelstraat vind je naast de exclusieve winkels ook veel winkeltjes die met kleding die beter is voor de portemonnee zoals Esprit, Zara en Vero Moda.

D'Coque

D'Coque
D'Coque
Kaart met locatie D'Coque

D'Coque is het centrum waar je moet zijn als je even helemaal wilt ontspannen. Het centrum beschikt over onder andere een bad van 50 bij 25 meter, whirlpools, een solarium, sauna's en een fitnessruimte. Na een heerlijke massage of een andere behandeling kun je terecht in het restaurant voor een lekkere maaltijd. Het is ook mogelijk om in dit complex te overnachten.

Het kasteel van Vianden (Vianden)

Het kasteel van Vianden
Het kasteel van Vianden
Kaart met locatie Het kasteel van Vianden

Een belangrijke bezienswaardigheid in Luxemburg is het kasteel van Vianden. Deze kasteelruïne valt meteen op door zijn hoge ligging, het is dan ook een flinke klim om dit kasteel te bezichtigen. Net zo als veel andere kastelen, heeft dit kasteel ook hoge muren, poorten en toren. Ook heeft het een grote ophaalbrug en een valhek. Andere hoogtepunten van bouwkunst zijn het Trinitariërsklooster en de bijbehorende kloosterkerk uit het midden van de 11e eeuw. Het kasteel wordt al enkele jaren gerenoveerd, maar is inmiddels bijna klaar. Daarnaast in het van binnen compleet ingericht met diverse zalen, zoals een ridderzaal en wapenzaal. 

De Stuwdam van Vianden (Vianden)

Bij Vianden bevindt zich een belangrijke waterkrachtcentrale, met de belangrijke stuwdam van Vianden. Met een lengte van 130 meter en breedte van 20 meter is het een van de grootste stuwdammen van Europa. De bouw van de dam is begonnen in augustus 1959 om een waterkrachtcentrale te ondersteunen. Op 280 meter hoger dan het stuwmeer liggen nog twee andere waterreservoirs. In totaal wordt er jaarlijks gemiddeld 1.650 GWh opgewekt. De centrale is alle dagen geopend van 10:00 tot 16:00 uur.

Stoeltjeslift van Vianden (Vianden)

Stoeltjeslift van Vianden
Stoeltjeslift van Vianden
Kaart met locatie Stoeltjeslift van Vianden

Houd je van een mooi uitzicht en hoogte? Maak dan een ritje in de stoeltjeslift van Vianden. Doordat de lift een uiteindelijke hoogte van 450 meter bereikt heb je een schitterend panoramisch uitzicht over Vianden. Probeer een ritje in de lift te maken met mooi en helder weer. Wanneer je de eindbestemming bereikt met de lift, kun je een hapje eten in het restaurant die zich hier op de top bevindt. De stoeltjeslift is ook erg geschikt voor oudere mensen.

Musée de l'Etat (Luxemburg)

Een van de meest belangrijke musea van Luxemburg is het Musée de l'Etat in Luxemburg-stad. Musée de l'Etat bevat een interessante kunstcollectie en je kunt er kennis maken met de geschiedenis van het land en de hoofdstad.

Historisch Museum van Luxemburg (Luxemburg)

In het Historisch Museum van Luxemburg in Luxemburg-stad kom je alles te weten over de Luxemburgse hoofdstad. Het museum is te vinden in 4 oude herenpanden uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Je hebt in het museum twee delen. Een gedeelte gaat over de ontwikkelingen van de stad op het gebied van architectuur en de staat en is te vinden op de benedenverdieping van het museum. Het tweede gedeelte vind je op de bovenverdieping van het museum, hier zijn tijdelijke exposities over de geschiedenis van Luxemburg. Dit museum is zeer geschikt voor mensen die zich graag verdiepen in de geschiedenis van Luxemburg.

Photothéque Luxemburg-stad (Luxemburg)

De mensen die geïnteresseerd zijn in oude beelden van Luxemburg kunnen goed terecht in het Photothéque. In dit museum, in de hoofdstad Luxemburg-stad, worden meer dan 2 miljoen foto's tentoongesteld. Photothéque is een museum wat opgericht is om alle foto's uit het stadsarchief een plaats te geven. De oudste foto komt uit het jaar 1855. Tegenwoordig wordt de collectie ook regelmatig aangevuld met nieuwe fotoreportages en andere foto's.

Kerstmarkt Luxemburg-stad (Luxemburg)

Kerstmarkt Luxemburg-stad
Kerstmarkt Luxemburg-stad
Kaart met locatie Kerstmarkt Luxemburg-stad

In Luxemburg-stad is ieder jaar een grote kerstmarkt te vinden op het Place d'Armes. Leuke kraampjes zijn tijdens de decembermaand tevens te vinden op het charmante Place Paris. Op deze kerstmarkt zijn allerlei producten te koop waarbij ieder kraampje wel iets unieks aanbiedt. De meeste producten die verkocht worden zijn op een ambachtelijke manier gemaakt. De kerstartikelen en de duizenden lichtjes maken de sfeer tijdens je vakantie helemaal compleet.

Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg (Luxemburg)

Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg
Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg
Kaart met locatie Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg

Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg is een prachtige kathedraal en bevindt zich in de hoofdstad van Luxemburg. De kathedraal is gebouwd in de 17e eeuw en deed dienst als een kerk van de Jezuïeten. In 1870 werd Luxemburg uitgeroepen tot bisdom en werd de kathedraal genaamd Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg gedoopt. Onder de kathedraal is een grote crypte te vinden waar familieleden zijn begraven van het groothertogdom. In de crypte vind je tevens het grafmonument van graaf Jan de Blinde.

The Family Man (Clervaux)

The Family Man is een tentoonstelling. In 1935 worstelde Amerika nog met de nasleep van de beurscrash in 1929 en de daaropvolgende economische recessie. De werkloosheid is enorm. Veel boeren verliezen hun eigendommen en worden uit hun huis geplaatst. Ter bestrijding van de armoede op het platteland creëert president Franklin Roosevelt in 1935 de hervestiging Administration in als onderdeel van zijn New Deal beleid. Binnen deze groep wordt de verschrikkelijke situatie vastgelegd door fotografen. Tussen 1935 en 1943 reisden een groep fotografen het hele land door om foto's te maken over het dagelijkse leven in de VS. In 1938 ontdekt Edward Steichen de Eerste Internationale Fototentoonstelling in New York Central Palace. Hij werd gefascineerd door deze foto's en hun kracht om een verhaal met zoveel emoties te vertellen. In 1962 kwam er een tentoonstelling van deze foto's in het Museum of Modern Art. De tentoonstelling is opgebouwd in 37 verschillende thema's. Het gaat onder andere over het geloof in de mensheid, liefde, het gezin, de kinderen, het onderwijs, het werk, oorlog en vrede. De tentoonstelling heeft eerst door de Verenigde Staten gereisd en daarna naar Europa. De tentoonstelling komt aan het einde in 1967 in het geboorteland van Edward Steichen, Luxemburg. Sinds 2013 is de tentoonstelling elke week van woensdag tot en met zondag te bezichtigen in het kasteel van Clervaux.

Klooster van Clervaux (Clervaux)

Klooster van Clervaux
Klooster van Clervaux
Kaart met locatie Klooster van Clervaux

In 1908 werd er besloten, op aandrang van de burgemeester van Clervaux en met de steun van de groothertogelijke familie, een nieuw klooster te bouwen, op een heuvel met uitzicht over Clervaux. De monniken trokken in de herfst van 1910 in het klooster. In 1941 werden de monniken verdreven door Duitse bezetters. Na de oorlog mochten de monniken terug naar het klooster. Ze troffen een zwaar verwaarloosd klooster aan. Het grootste deel van de klooster werd in 1909-1910 gebouwd door de Nederlands architect J. Klomp. De toren met de rode pannen steekt hoog boven het stadscentrum uit. Na de Tweede Wereldoorlog moest het klooster gerenoveerd worden. Tegenwoordig kun je het klooster bezoeken. Zo kun je er een tentoonstelling over het kloosterleven bezoeken. De boeren van Clervaux kwamen aan het eind van de 18e eeuw in verzet tegen de Franse overheersers. Vlakbij het klooster staat een monument voor deze opstand.

Musée de Maquettes des Châteaux (Clervaux)

Musée de Maquettes des Châteaux
Musée de Maquettes des Châteaux
Kaart met locatie Musée de Maquettes des Châteaux

Het Musée de Maquettes des Châteaux in Clervaux toont alle oude kastelen en forten van Luxemburg in miniatuur. Je vindt de uitzonderlijke collectie op de schaal 1: 100. Elk kasteel of fort heeft zijn eigen geschiedenis erbij vermeld. Het is een leuk uitje voor gezinnen, maar ook zonder kinderen is het een aanrader. Voor €3,50 p.p heb je een dag entree tot het museum. Kinderen tot 18 jaar mogen het museum gratis bezoeken.

Het kasteel van Larochette (Larochette)

Het kasteel van Larochette
Het kasteel van Larochette
Kaart met locatie Het kasteel van Larochette

Het kasteel van Larochette staat plaatselijk bekend als Château de Larochette. Het kasteel stamt uit het einde van de 11e eeuw. In 1255 werd het kasteel gekocht door Arnold III von Fels die in 1270 deelnam aan de kruistocht tegen de Franse koning Lodewijk IX. Aan het einde van de 14 eeuw was het kasteel uitgegroeid tot een Ganerbenburg. Dat betekende dat het kasteel bewoond werd door verschillende adellijke families. De families Homburg, Crehange, Pittingen, Fels en Fles-Reuland hebben hier gewoond. Er werden regels opgesteld in een 'Burgfrieden'. Het kasteel werd in 1565 verwoest door een grote brand. Door de ruzies tussen de erfgenamen werd het kasteel nooit eerder herbouwd maar pas in 1979 werd het kasteel gerestaureerd. Tussen 1983 en 1987 werd er een klein museum gevestigd in het kasteel. Het museum is nog steeds te bezichtigen.

Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart (Larochette)

Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart
Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart
Kaart met locatie Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart

De Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart zijn een bijzonder evenement in Larochette. Sinds 1974 worden er in deze sport pas wedstrijden georganiseerd. In 2000 organiseerden leden van de Luxemburgse vereniging het Europa Kampioenschappen rondom Larochette. Ieder najaar vinden er in Larochette de Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart plaats. Als afsluiting hiervan worden er bij goed weer in het centrum heteluchtballons midden tussen de huizen en hotels opgeblazen en start er een prachtige 'nightglow'. Als de ballonnen tussen de huizen opstijgen krijg je pas echt een idee hoe groot de ballonnen werkelijk zijn.

Kasteel van Beaufort (Larochette)

Kasteel van Beaufort
Kasteel van Beaufort
Kaart met locatie Kasteel van Beaufort

Het plaatsje Beaufort ligt midden in het Mullerthal, hier ligt het kasteel van Beaufort. De overblijfselen van een kasteel uit de 12e eeuw zijn er nog. Het kasteel is goed bewaard gebleven en ligt in een mooie omgeving. Door de lokale bevolking wordt het kasteel de Burcht Befort genoemd. Aan het einde van de 12e eeuw is het kasteel gebouwd door Walter von Wiltz. Door de eeuwen heen is het kasteel meerdere keren van eigenaar gewisseld en verbouwd. De Gouverneur van Luxemburg kocht in 1639 het kasteel voor de Spaanse Koning. De Spaanse koning vond het kasteel te verwaarloosd en liet ten westen van het kasteel een nieuw kasteel bouwen. Het oude kasteel raakte nog meer verwaarloosd. De Luxemburgse overheid kocht in 1850 het kasteel op en maakte er een beschermd monument van. Tijdens een bezoek aan het kasteel kun je veel dingen ontdekken. Zo kun je onder andere naar een ondergrondse kerker, een oude martelkamer en via een smalle trap de toren beklimmen. Het kasteel ligt ongeveer 13 km vanaf Larochette.

Wandelen in Larochette (Larochette)

Wandelen in Larochette
Wandelen in Larochette
Kaart met locatie Wandelen in Larochette

De echte wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het plaatsje Larochette. Hier kun je prachtige wandelingen maken door velden en bossen. Niet alleen de natuur is hier interessant, maar ook de sporen van de geschiedenis. Zo zijn er overblijfselen aan te treffen van een Romeins kampement genaamd de “Nommerlayen”. In dit plaatsje zijn een aantal campings en hotels te vinden waar je in een ontspannende omgeving kunt overnachten.

De vlindertuin (Grevenmacher)

De vlindertuin
De vlindertuin
Kaart met locatie De vlindertuin

De vlindertuin is een bijzondere toeristische attractie in Grevenmacher, met name voor liefhebbers van natuurlijke bezienswaardigheden en schoonheid. In deze vlindertuin leer je alles over verscheidene vlindersoorten uit de hele wereld. Er zijn vele tropische planten en de tuin is helemaal aangepast aan de natuurlijke omgeving van de vlinders. Zo is de temperatuur constant 28°C, de luchtvochtigheid 85% en zijn de bloemen en planten perfect afgestemd op de behoeften van de vlinders.

Het Nationale Drukkerij- en Speelkaartenmuseum (Grevenmacher)

Twee leuke musea in Grevenmacher zijn het Nationale Drukkerijmuseum en het Speelkaartenmuseum. Samen behoren deze musea tot het cultuurcentrum genaamd “Maacher Kulturhuef”. Het Speelkaartenmuseum heeft als naam “Jean Dieudonné”. Hier worden regelmatig culturele evenementen georganiseerd. Ook leuk is de moderne bioscoop de 'Cinémaacher'. Dit cultuurcentrum is geschikt voor een dagje uit tijdens de vakantie en is prima bereikbaar.

Wijnkelders in Grevenmacher (Grevenmacher)

Wijnkelders in Grevenmacher
Wijnkelders in Grevenmacher
Kaart met locatie Wijnkelders in Grevenmacher

In Grevenmacher bevinden zich twee wijnkelders, die een aantal maanden van het jaar geopend zijn voor toeristen. De wijnkelders zijn bedoeld voor een wijnproeverij of om een lokale wijn te verkopen. De wijnkelders heten Bernard Massar en Domaines Vinmoselle en bevinden zich langs de oevers van de Moesel. De wijnkelders liggen in prachtige authentiek gebouwen met een gastronomische sfeer.

Luxemburgse wijnroute (Schengen)

Luxemburgse wijnroute
Luxemburgse wijnroute
Kaart met locatie Luxemburgse wijnroute

Vanuit Schengen begint de Luxemburgse wijnroute, een prachtige route van zo'n 42 kilometer lang. Onderweg kom je langs verschillende wijnhuizen waar je naar hartenlust wijn kunt proeven, soms samen met overheerlijke Luxemburgse hapjes. Je ontdekt er de wijnen van Markusberg, Stromberg en Felsberg. Je kunt ook de eigen meegenomen etenswaren opeten bij een van de vele picknick-plaatsen.


St. Marcustoren en St. Donatiusbeeld (Schengen)

St. Marcustoren en St. Donatiusbeeld
St. Marcustoren en St. Donatiusbeeld
Kaart met locatie St. Marcustoren en St. Donatiusbeeld

De St. Marcustoren is de echte eyecatcher van Schengen. Hij valt meteen in het oog doordat hij hoog boven de wijnranken van de 'Markusberg' uit steekt. Daarnaast waakt het St. Donatiusbeeld over de wijngaarden van de bekende 'Felsberg'. Om beide bezienswaardigheden te ontdekken zijn er leuke wandelingen in de omgeving van de St. Marcustoren en St. Donatiusbeeld.

Het kasteel van Schengen (Schengen)

Het kasteel van Schengen is gedeeltelijk gebouwd in het jaar 1812. Wel heeft het kasteel een 13e-eeuwse ouden toren, maar de rest is een stuk jonger en stamt uit het jaar 1812. De mooie barokke tuin met kruiden en aromatische planten zijn een voorbeeld voor de andere lidstaten van de Europese Unie. In de tuin kun je het hele jaar door genieten van de rust en schoonheid. 


Het recreatiepark Galgenberg (Esch-sur-Alzette)

In de nabijheid van de fabrieken van Esch-sur-Alzette bevindt zich een recreatiepark waar zowel jongeren als volwassenen zich erg goed kunnen vermaken. Het recreatiepark, Galgenberg is een schitterend park, met aangelegde wandelpaden, speelpleinen, omheinde ruimten met dieren, een luxe camping, een waterval en talrijke sportinfrastructuren trekken elk jaar duizenden bezoekers aan. Daarbij is het ook een leuke plek om te picknicken.

Nationaal Verzetsmuseum (Esch-sur-Alzette)

Het Nationaal Verzetsmuseum in Esch-sur-Alzette neemt je mee terug in de tijd van de nazi-bezetting in de Tweede Wereldoorlog. In het museum zie je het verloop van de jaren van het dagelijks leven van de Luxemburgse bevolking in de oorlog tot de bevrijding van het land door de Amerikaanse soldaten. Zo staan er in het museum persoonlijke bezittingen van de bezetters, schilderijen over de oorlog en diverse andere spullen uit deze tijd.

Architectuurwandeling (Esch-sur-Alzette)

In Esch-sur-Alzette kun je deelnemen aan de prachtig architectuurwandeling. Zo is er een looproute lang de rue de l’Alzette, de rue du Brill, de rue de l’Eglise en nog talrijke andere straten. In totaal is de route ongeveer 5 kilometer. Je wandelt tijdens de reis langs oude gebouwen uit de jaren 1880 tot 1930 en je ontdekt de mooiste architecturale erfgoed van de stad. Daarnaast zijn er nog diverse leuke winkeltjes en restaurantjes.