Luxemburg

Landschap Luxemburg
Landschap Luxemburg

Luxemburg grenst aan België, Duitsland en Frankrijk. Het Groothertogdom Luxemburg heeft een prachtig heuvellandschap. Een ideale omgeving voor mooie wandelingen en spannende survivaltochten. In de pittoreske stadjes en in de hoofdstad Luxemburg is ook genoeg te beleven. De industrie werd tot voor kort gedomineerd door staal, maar is meer divers geworden en omvat nu ook chemie, rubber en andere producten. Diensten, in het bijzonder het bankwezen, maken een belangrijk deel van de economie uit. Zo`n 10% van de banen bevindt zich in het bankwezen. Luxemburg heeft een parlementaire bestuursvorm met een constitutionele monarchie met erfopvolging. Volgens de grondwet van 1868 ligt de uitvoerende macht bij de groothertog en het kabinet, dat bestaat uit een eerste minister en verschillende andere ministers. Luxemburg is opgedeeld in drie bestuurlijke districten: * Diekirch * Grevenmacher * Luxemburg Deze districten zijn weer onderverdeeld in 12 kantons: * Capellen * Clervaux * Diekirch * Echternach * Esch-sur-Alzette * Grevenmacher * Luxemburg * Mersch * Redange * Remich * Vianden * Wiltz

Reisgraag.nl bestaat al 12,5 jaar. Onze klanten geven ons een 9+ in reviews. Voor de zekerheid van onze klant zijn we lid van ANVR & SGR.

Heel veel informatie over Luxemburg vind je op onze website. We hebben een ruim aanbod van vakanties naar Luxemburg. Hieronder zie je een overzicht met reizen die je online kunt boeken. Als je een reis op maat wilt naar Luxemburg, of je wilt hulp bij het zoeken dan kun je daarvoor gratis een offerte aanvragen.

Populaire acco's

Vlag Luxemburg
Officiele naam:
Groothertogdom Luxemburg
ISO:
LU
Ligging:
noordwest
Hoofdstad:
Luxemburg
Inwoners:
+/- 457250
Taal:
Frans, Duits en Luxemburgs
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
2586 km≤
Beste reistijd:
mei - september
Hoogseizoen:
juli - augustus

Uit de middeleeuwen zijn enkele burchten en ruÔnes bewaard gebleven, o.a. die van Beaufort, Bourscheid, en Clervaux

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Luxemburg krijgt gemiddeld een 7,4 uit 10 op basis van 28 ervaringen:

7,4 28 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 10 met 28 resultaten

plaats: Beaufort, reisperiode: oktober 2018

Beaufort is een plek waar je tot rust komt daarbij komt dat wij heerlijk weer hadden en veel buiten waren

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 6
 • Restaurants 6
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 7
plaats: Clervaux, reisperiode: oktober 2017

Clervaux is een dorp, met enkel winkeltjes, een mooi hotel, een museum, abdij, kerk, kasteel en Michelin restaurant. Goed wandelen.in.de buurt. Gelegen.in.rustige omgeving. Welness in.hotel is goed. Luxe hotel.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 7
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Echternach, reisperiode: september 2017

Vooral de natuur in Echternach is er prachtig!

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 7
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Luxemburg

Het kasteel van Schengen is gedeeltelijk gebouwd in het jaar 1812. Wel heeft het kasteel een 13e-eeuwse ouden toren, maar de rest is een stuk jonger en stamt uit het jaar 1812. De mooie barokke tuin met kruiden en aromatische planten zijn een voorbeeld voor de andere lidstaten van de Europese Unie. In de tuin kun je het hele jaar door genieten van de rust en schoonheid. 


St. Marcustoren en St. Donatiusbeeld
St. Marcustoren en St. Donatiusbeeld

De St. Marcustoren is de echte eyecatcher van Schengen. Hij valt meteen in het oog doordat hij hoog boven de wijnranken van de 'Markusberg' uit steekt. Daarnaast waakt het St. Donatiusbeeld over de wijngaarden van de bekende 'Felsberg'. Om beide bezienswaardigheden te ontdekken zijn er leuke wandelingen in de omgeving van de St. Marcustoren en St. Donatiusbeeld.

Luxemburgse wijnroute
Luxemburgse wijnroute

Vanuit Schengen begint de Luxemburgse wijnroute, een prachtige route van zo'n 42 kilometer lang. Onderweg kom je langs verschillende wijnhuizen waar je naar hartenlust wijn kunt proeven, soms samen met overheerlijke Luxemburgse hapjes. Je ontdekt er de wijnen van Markusberg, Stromberg en Felsberg. Je kunt ook de eigen meegenomen etenswaren opeten bij een van de vele picknick-plaatsen.


Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Luxemburg

Artikelen

Eten en drinken

De Luxemburgse keuken heeft een overwegend Frans karakter met duidelijk waarneembare Duitse invloeden. Echt Luxemburgse specialiteiten zijn er vrij weinig. Enkele streekgerechten zijn; Fierkelsjhelli - speenvarken in gelei Judd mat Gaardebounen - geroosterd varkensvlees met tuinbonen Huesenziwwi - hazenpeper

Bier werd al heel vroeg een alledaagse drank, en zelfs als een drank met een religieus karakter beschouwd. Vroeger had bijna ieder dorp een bierbrouwer. Waarvan er vandaag de dag zijn nog maar 5 in bedrijf zijn.

Vervoer

Een treinreis vanaf Amsterdam neemt zo`n 6 uur in beslag. Je hoeft alleen over te stappen in Brussel-Noord. De tweede route loopt via Maastricht en Luik. Alleen in de zomermaanden is er een rechtstreekse verbinding. De rest van het jaar moet je 1 of 2 keer overstappen. Dagelijks zijn er directe vliegverbindingen (70 minuten) met KLM/Northwest of Luxair vanaf Schiphol naar de luchthaven Findel bij de stad Luxemburg.

Het spoorwegnet van de CFL bestaat uit 5 hoofdlijnen die vanuit Luxemburg naar bestemmingen in het buitenland vertrekken. Je kunt in Nederland een Euro-Dominopas aanschaffen voor onbeperkt vervoer gedurende een aantal dagen over alle spoorlijnen. Met eigen auto of huurauto kun je prima Luxemburg door reizen. Luxemburg beschikt over een goed tolvrij wegennet.

Visum

Voor een vakantie in Luxemburg dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Luxemburg ligt ongeveer gelijk aan het prijsniveau in Nederland. In Luxemburg wordt met de euro betaald.

Veiligheid

Luxemburg is een veilig land. Uiteraard komt er, net als in alle andere landen, diefstal voor.

Medische informatie

De gezondheidszorg is goed, er zijn niet veel ziekenhuizen of apotheken, maar Luxemburg is niet zo'n groot land. Er zijn voldoende medische faciliteiten om de bevolking en toeristen te helpen.

Er zijn geen inentingen nodig voor het verblijf in Luxemburg.

Kraanwater is drinkbaar.

Bevolking

Een groot deel van de bevolking komt oorspronkelijk uit de buurlanden. Het percentage buitenlanders onder de in Luxemburg wonende bevolking bedraagt bijna 40%. Onder de buitenlanders zijn de Portugezen de grootste groep: ongeveer 13% van de bevolking. Geschat wordt dat 87% Rooms-Katholiek is, de overige 13% bestaan voornamelijk uit Protestanten, Joden en Moslims.

De taal

Er zijn 3 officiële talen in Luxemburg: Frans, Duits en Luxemburgs (Lëtzebuergesch). Naast Frans en Duits wordt door de autochtone Luxemburgers Luxemburgs gesproken, een aan het Duits verwante taal die sinds 1984 de status van officiële taal heeft.

Flora & Fauna

Een bekend deel van Luxemburg is Klein Zwitserland met het Mullerthal. Hier zijn vele rotsformaties, grotten, watervallen en bos. Een ideaal gebied voor mooie wandelroutes. Bekend is de waterval de Schiessentümpel. Er komen weinig bijzondere diersoorten voor in Luxemburg. Je vindt hier voornamelijk de vertrouwde dierenwereld van de grote laagvlakte die het noorden van het Europese vasteland omvat. Moeflons en damherten zijn ingevoerd. Door het ontbreken van grote natte gebieden is de populatie van watervogels bij lange na niet zo uitgebreid als in Nederland.

Geschiedenis

Opgericht in 963 werd Luxemburg een graafschap, in 1354 een hertogdom en in 1815 een groothertogdom onder Willem I. Bij het Verdrag van Londen (1839) werd Luxemburg opgesplitst en verloor het meer dan de helft van zijn grondgebied aan België.

Heb je interesse in een reis naar Luxemburg? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Luxemburg, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder een budget zullen we in veel gevallen geen passend advies kunnen geven.
Jouw gegevens
* Velden met een sterretje zijn verplicht

Ons privacy beleid is van toepassing