Luxemburg

Luxemburg grenst aan België, Duitsland en Frankrijk. Het Groothertogdom Luxemburg heeft een prachtig heuvellandschap. Een ideale omgeving voor mooie wandelingen en spannende survivaltochten. In de pittoreske stadjes en in de hoofdstad Luxemburg is ook genoeg te beleven.
De industrie werd tot voor kort gedomineerd door staal, maar is meer divers geworden en omvat nu ook chemie, rubber en andere producten. Diensten, in het bijzonder het bankwezen, maken een belangrijk deel van de economie uit. Zo`n 10% van de banen bevindt zich in het bankwezen.
Luxemburg heeft een parlementaire bestuursvorm met een constitutionele monarchie met erfopvolging. Volgens de grondwet van 1868 ligt de uitvoerende macht bij de groothertog en het kabinet, dat bestaat uit een eerste minister en verschillende andere ministers.
Luxemburg is opgedeeld in drie bestuurlijke districten:
* Diekirch
* Grevenmacher
* Luxemburg
Deze districten zijn weer onderverdeeld in 12 kantons:
* Capellen
* Clervaux
* Diekirch
* Echternach
* Esch-sur-Alzette
* Grevenmacher
* Luxemburg
* Mersch
* Redange
* Remich
* Vianden
* Wiltz
gratis reisadvies

- Officiele naam:
- Groothertogdom Luxemburg
- ISO:
- LU
- Ligging:
- noordwest Europa
- Hoofdstad:
- Luxemburg
- Inwoners:
- +/- 457250
- Taal:
- Frans, Duits en Luxemburgs
- Godsdienst:
- Rooms-Katholiek
- Tijdzone:
- UTC +1
- Munteenheid:
- Euro
- Klimaat:
- zeeklimaat
- Oppervlakte:
- 2586 km�
- Beste reistijd:
- mei - september
- Hoogseizoen:
- juli - augustus
Uit de middeleeuwen zijn enkele burchten en ruïnes bewaard gebleven, o.a. die van Beaufort, Bourscheid, en Clervaux
Ervaringen
Pagina 1 van 3 met 30 resultaten
Hachiville is een klein boerendorp rustig mooie omgeving vriendelijke mensen mooi uitgangsplaats voor het verkennen van het Luxemburgse landschap.
- Algemeen 9
- Uitgaan 6
- Cultuur 5
- Bezienswaardigheden 6
- Inwoners 9
- Ligging 9
Rustgevende natuurlijke plaats
- Algemeen 7
- Uitgaan 5
- Cultuur 8
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 7
- Ligging 8
Beaufort is een plek waar je tot rust komt daarbij komt dat wij heerlijk weer hadden en veel buiten waren
- Algemeen 7
- Uitgaan 6
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 8
- Ligging 7
Clervaux is een dorp, met enkel winkeltjes, een mooi hotel, een museum, abdij, kerk, kasteel en Michelin restaurant. Goed wandelen.in.de buurt. Gelegen.in.rustige omgeving. Welness in.hotel is goed. Luxe hotel.
- Algemeen 9
- Cultuur 7
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 7
- Inwoners 9
- Ligging 8
Vooral de natuur in Echternach is er prachtig!
- Algemeen 8
- Uitgaan 1
- Cultuur 7
- Restaurants 7
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 7
Vriendelijk stadje,met fantastisch kasteel.
- Algemeen 8
- Uitgaan 7
- Cultuur 7
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 8
dit kleine plaatsje is zeer rustig en midden in de natuur verder geen restaurants geen bezienswaardigheden geen cultuur gewoon heel simpel
- Algemeen 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Mooie plaats maar begint er niks zonder auto. wel gunstig voor daguitstapjes naar luxemburg en esch sur sure. Niks te doen voor tieners. Verder heerlijk rustig en mooie omgeving
- Algemeen 7
- Uitgaan 1
- Restaurants 1
- Bezienswaardigheden 1
- Inwoners 7
- Ligging 9
Vianden is een gezellige plaats met volop terrassen om lekker te eten of alleen iets te drinken. Het is een sfeervolle plaats door de mooie gebouwen en de klinkerstraatjes. De kerk midden in het dorp is een bezoekje waard vanwege de glas in lood ramen. Verder natuurlijk het kasteel dat hoog boven het dorp ligt. Je kunt het kasteel met de auto bereiken of omhoog wandelend door het dorp. Leuker is het om met de kabelbaan vanuit het dorp omhoog te gaan en daarna nog een stukje door het bos te wandelen. Voor warme dagen heeft Vianden een zwembad dat schitterend ligt op de helling tegenover het kasteel. Rondom Vianden liggen goed gemarkeerde wandelpaden. Vooral de wandeling die eerst door het dorp langs de oude kasteelmuur voert em daarna rond het stuwmeer, is prachtig.
- Algemeen 9
- Uitgaan 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 10
Leuke plaats zonder veel mogelijkheden
- Algemeen 8
- Uitgaan 5
- Cultuur 7
- Restaurants 6
- Bezienswaardigheden 6
- Inwoners 8
- Ligging 9
- 1
- 2
- 3
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Luxemburg
D'Coque


D'Coque is het centrum waar je moet zijn als je even helemaal wilt ontspannen. Het centrum beschikt over onder andere een bad van 50 bij 25 meter, whirlpools, een solarium, sauna's en een fitnessruimte. Na een heerlijke massage of een andere behandeling kun je terecht in het restaurant voor een lekkere maaltijd. Het is ook mogelijk om in dit complex te overnachten.
Winkelen in Luxemburg

Winkelen in Luxemburg is voor alle doelgroepen geschikt, maar ook zeker voor gezinnen met kinderen. Zo vind je in de hoofdstad veel goede speelgoedwinkels waar de kinderen zich kunnen vergapen aan al het moois dat er te bieden is. De hoofdstraat van Luxemburg-stad is Rue des Capucins. In deze belangrijkste winkelstraat vind je naast de exclusieve winkels ook veel winkeltjes die met kleding die beter is voor de portemonnee zoals Esprit, Zara en Vero Moda.
Duits-Luxemburgse Natuurpark

Het Duits-Luxemburgse Natuurpark ligt voor 357 km² in Luxemburg. In het park kun je uitstekend wandelen en fietsen. Er zijn diverse routes uitgezet op verschillende niveaus. In het park komen ook een aantal bijzondere en zeldzame diersoorten voor zoals de zwarte ooievaar. De kans is erg groot dat je een hert of een ander prachtig dier ziet. Ook kun je in sommige riviertjes of beekjes de vissen zien zwemmen aangezien het water erg helder is.
Vakantiebestemmingen in Luxemburg
Artikelen
Eten en drinken
De Luxemburgse keuken heeft een overwegend Frans karakter met duidelijk waarneembare Duitse invloeden. Echt Luxemburgse specialiteiten zijn er vrij weinig. Enkele streekgerechten zijn; Fierkelsjhelli - speenvarken in gelei Judd mat Gaardebounen - geroosterd varkensvlees met tuinbonen Huesenziwwi - hazenpeper
Bier werd al heel vroeg een alledaagse drank, en zelfs als een drank met een religieus karakter beschouwd. Vroeger had bijna ieder dorp een bierbrouwer. Waarvan er vandaag de dag zijn nog maar 5 in bedrijf zijn.
Vervoer
Een treinreis vanaf Amsterdam neemt zo`n 6 uur in beslag. Je hoeft alleen over te stappen in Brussel-Noord. De tweede route loopt via Maastricht en Luik. Alleen in de zomermaanden is er een rechtstreekse verbinding. De rest van het jaar moet je 1 of 2 keer overstappen. Dagelijks zijn er directe vliegverbindingen (70 minuten) met KLM/Northwest of Luxair vanaf Schiphol naar de luchthaven Findel bij de stad Luxemburg.
Het spoorwegnet van de CFL bestaat uit 5 hoofdlijnen die vanuit Luxemburg naar bestemmingen in het buitenland vertrekken. Je kunt in Nederland een Euro-Dominopas aanschaffen voor onbeperkt vervoer gedurende een aantal dagen over alle spoorlijnen. Met eigen auto of huurauto kun je prima Luxemburg door reizen. Luxemburg beschikt over een goed tolvrij wegennet.
Visum
Voor een vakantie in Luxemburg dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Luxemburg ligt ongeveer gelijk aan het prijsniveau in Nederland. In Luxemburg wordt met de euro betaald.
Veiligheid
Luxemburg is een veilig land. Uiteraard komt er, net als in alle andere landen, diefstal voor.
Medische informatie
De gezondheidszorg is goed, er zijn niet veel ziekenhuizen of apotheken, maar Luxemburg is niet zo'n groot land. Er zijn voldoende medische faciliteiten om de bevolking en toeristen te helpen.
Er zijn geen inentingen nodig voor het verblijf in Luxemburg.
Kraanwater is drinkbaar.
Bevolking
Een groot deel van de bevolking komt oorspronkelijk uit de buurlanden. Het percentage buitenlanders onder de in Luxemburg wonende bevolking bedraagt bijna 40%. Onder de buitenlanders zijn de Portugezen de grootste groep: ongeveer 13% van de bevolking. Geschat wordt dat 87% Rooms-Katholiek is, de overige 13% bestaan voornamelijk uit Protestanten, Joden en Moslims.
De taal
Er zijn 3 officiële talen in Luxemburg: Frans, Duits en Luxemburgs (Lëtzebuergesch). Naast Frans en Duits wordt door de autochtone Luxemburgers Luxemburgs gesproken, een aan het Duits verwante taal die sinds 1984 de status van officiële taal heeft.
Flora & Fauna
Een bekend deel van Luxemburg is Klein Zwitserland met het Mullerthal. Hier zijn vele rotsformaties, grotten, watervallen en bos. Een ideaal gebied voor mooie wandelroutes. Bekend is de waterval de Schiessentümpel. Er komen weinig bijzondere diersoorten voor in Luxemburg. Je vindt hier voornamelijk de vertrouwde dierenwereld van de grote laagvlakte die het noorden van het Europese vasteland omvat. Moeflons en damherten zijn ingevoerd. Door het ontbreken van grote natte gebieden is de populatie van watervogels bij lange na niet zo uitgebreid als in Nederland.
Geschiedenis
Opgericht in 963 werd Luxemburg een graafschap, in 1354 een hertogdom en in 1815 een groothertogdom onder Willem I. Bij het Verdrag van Londen (1839) werd Luxemburg opgesplitst en verloor het meer dan de helft van zijn grondgebied aan België.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van Luxemburg?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.