Bezienswaardigheden Luxemburg

Pagina 2 van 3 met 27 resultaten

Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg (Luxemburg)

Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg
Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg

Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg is een prachtige kathedraal en bevindt zich in de hoofdstad van Luxemburg. De kathedraal is gebouwd in de 17e eeuw en deed dienst als een kerk van de Jezuïeten. In 1870 werd Luxemburg uitgeroepen tot bisdom en werd de kathedraal genaamd Cathédrale Notre-Dame-de-Luxembourg gedoopt. Onder de kathedraal is een grote crypte te vinden waar familieleden zijn begraven van het groothertogdom. In de crypte vind je tevens het grafmonument van graaf Jan de Blinde.

The Family Man (Clervaux)

The Family Man is een tentoonstelling. In 1935 worstelde Amerika nog met de nasleep van de beurscrash in 1929 en de daaropvolgende economische recessie. De werkloosheid is enorm. Veel boeren verliezen hun eigendommen en worden uit hun huis geplaatst. Ter bestrijding van de armoede op het platteland creëert president Franklin Roosevelt in 1935 de hervestiging Administration in als onderdeel van zijn New Deal beleid. Binnen deze groep wordt de verschrikkelijke situatie vastgelegd door fotografen. Tussen 1935 en 1943 reisden een groep fotografen het hele land door om foto's te maken over het dagelijkse leven in de VS. In 1938 ontdekt Edward Steichen de Eerste Internationale Fototentoonstelling in New York Central Palace. Hij werd gefascineerd door deze foto's en hun kracht om een verhaal met zoveel emoties te vertellen. In 1962 kwam er een tentoonstelling van deze foto's in het Museum of Modern Art. De tentoonstelling is opgebouwd in 37 verschillende thema's. Het gaat onder andere over het geloof in de mensheid, liefde, het gezin, de kinderen, het onderwijs, het werk, oorlog en vrede. De tentoonstelling heeft eerst door de Verenigde Staten gereisd en daarna naar Europa. De tentoonstelling komt aan het einde in 1967 in het geboorteland van Edward Steichen, Luxemburg. Sinds 2013 is de tentoonstelling elke week van woensdag tot en met zondag te bezichtigen in het kasteel van Clervaux.

Klooster van Clervaux (Clervaux)

Klooster van Clervaux
Klooster van Clervaux

In 1908 werd er besloten, op aandrang van de burgemeester van Clervaux en met de steun van de groothertogelijke familie, een nieuw klooster te bouwen, op een heuvel met uitzicht over Clervaux. De monniken trokken in de herfst van 1910 in het klooster. In 1941 werden de monniken verdreven door Duitse bezetters. Na de oorlog mochten de monniken terug naar het klooster. Ze troffen een zwaar verwaarloosd klooster aan. Het grootste deel van de klooster werd in 1909-1910 gebouwd door de Nederlands architect J. Klomp. De toren met de rode pannen steekt hoog boven het stadscentrum uit. Na de Tweede Wereldoorlog moest het klooster gerenoveerd worden. Tegenwoordig kun je het klooster bezoeken. Zo kun je er een tentoonstelling over het kloosterleven bezoeken. De boeren van Clervaux kwamen aan het eind van de 18e eeuw in verzet tegen de Franse overheersers. Vlakbij het klooster staat een monument voor deze opstand.

Musée de Maquettes des Châteaux (Clervaux)

Musée de Maquettes des Châteaux
Musée de Maquettes des Châteaux

Het Musée de Maquettes des Châteaux in Clervaux toont alle oude kastelen en forten van Luxemburg in miniatuur. Je vindt de uitzonderlijke collectie op de schaal 1: 100. Elk kasteel of fort heeft zijn eigen geschiedenis erbij vermeld. Het is een leuk uitje voor gezinnen, maar ook zonder kinderen is het een aanrader. Voor €3,50 p.p heb je een dag entree tot het museum. Kinderen tot 18 jaar mogen het museum gratis bezoeken.

Het kasteel van Larochette (Larochette)

Het kasteel van Larochette
Het kasteel van Larochette

Het kasteel van Larochette staat plaatselijk bekend als Château de Larochette. Het kasteel stamt uit het einde van de 11e eeuw. In 1255 werd het kasteel gekocht door Arnold III von Fels die in 1270 deelnam aan de kruistocht tegen de Franse koning Lodewijk IX. Aan het einde van de 14 eeuw was het kasteel uitgegroeid tot een Ganerbenburg. Dat betekende dat het kasteel bewoond werd door verschillende adellijke families. De families Homburg, Crehange, Pittingen, Fels en Fles-Reuland hebben hier gewoond. Er werden regels opgesteld in een 'Burgfrieden'. Het kasteel werd in 1565 verwoest door een grote brand. Door de ruzies tussen de erfgenamen werd het kasteel nooit eerder herbouwd maar pas in 1979 werd het kasteel gerestaureerd. Tussen 1983 en 1987 werd er een klein museum gevestigd in het kasteel. Het museum is nog steeds te bezichtigen.

Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart (Larochette)

Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart
Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart

De Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart zijn een bijzonder evenement in Larochette. Sinds 1974 worden er in deze sport pas wedstrijden georganiseerd. In 2000 organiseerden leden van de Luxemburgse vereniging het Europa Kampioenschappen rondom Larochette. Ieder najaar vinden er in Larochette de Luxemburgse Kampioenschappen Ballonvaart plaats. Als afsluiting hiervan worden er bij goed weer in het centrum heteluchtballons midden tussen de huizen en hotels opgeblazen en start er een prachtige 'nightglow'. Als de ballonnen tussen de huizen opstijgen krijg je pas echt een idee hoe groot de ballonnen werkelijk zijn.

Kasteel van Beaufort (Larochette)

Kasteel van Beaufort
Kasteel van Beaufort

Het plaatsje Beaufort ligt midden in het Mullerthal, hier ligt het kasteel van Beaufort. De overblijfselen van een kasteel uit de 12e eeuw zijn er nog. Het kasteel is goed bewaard gebleven en ligt in een mooie omgeving. Door de lokale bevolking wordt het kasteel de Burcht Befort genoemd. Aan het einde van de 12e eeuw is het kasteel gebouwd door Walter von Wiltz. Door de eeuwen heen is het kasteel meerdere keren van eigenaar gewisseld en verbouwd. De Gouverneur van Luxemburg kocht in 1639 het kasteel voor de Spaanse Koning. De Spaanse koning vond het kasteel te verwaarloosd en liet ten westen van het kasteel een nieuw kasteel bouwen. Het oude kasteel raakte nog meer verwaarloosd. De Luxemburgse overheid kocht in 1850 het kasteel op en maakte er een beschermd monument van. Tijdens een bezoek aan het kasteel kun je veel dingen ontdekken. Zo kun je onder andere naar een ondergrondse kerker, een oude martelkamer en via een smalle trap de toren beklimmen. Het kasteel ligt ongeveer 13 km vanaf Larochette.

Wandelen in Larochette (Larochette)

Wandelen in Larochette
Wandelen in Larochette

De echte wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het plaatsje Larochette. Hier kun je prachtige wandelingen maken door velden en bossen. Niet alleen de natuur is hier interessant, maar ook de sporen van de geschiedenis. Zo zijn er overblijfselen aan te treffen van een Romeins kampement genaamd de “Nommerlayen”. In dit plaatsje zijn een aantal campings en hotels te vinden waar je in een ontspannende omgeving kunt overnachten.

De vlindertuin (Grevenmacher)

De vlindertuin
De vlindertuin

De vlindertuin is een bijzondere toeristische attractie in Grevenmacher, met name voor liefhebbers van natuurlijke bezienswaardigheden en schoonheid. In deze vlindertuin leer je alles over verscheidene vlindersoorten uit de hele wereld. Er zijn vele tropische planten en de tuin is helemaal aangepast aan de natuurlijke omgeving van de vlinders. Zo is de temperatuur constant 28°C, de luchtvochtigheid 85% en zijn de bloemen en planten perfect afgestemd op de behoeften van de vlinders.

Het Nationale Drukkerij- en Speelkaartenmuseum (Grevenmacher)

Twee leuke musea in Grevenmacher zijn het Nationale Drukkerijmuseum en het Speelkaartenmuseum. Samen behoren deze musea tot het cultuurcentrum genaamd “Maacher Kulturhuef”. Het Speelkaartenmuseum heeft als naam “Jean Dieudonné”. Hier worden regelmatig culturele evenementen georganiseerd. Ook leuk is de moderne bioscoop de 'Cinémaacher'. Dit cultuurcentrum is geschikt voor een dagje uit tijdens de vakantie en is prima bereikbaar.

  • Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • Volgende