Bezienswaardigheden MacedoniŽ

Wil je op vakantie naar Macedonië, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Wij een overzicht gemaakt van de beste bezienswaardigheden van het land. Bezoek bijvoorbeeld de interessante musea, de prachtige nationale parken, de oude markten en de bijzondere gebouwen. Wist je bijvoorbeeld dat Macedonië drie nationale parken heeft? Dat er qua cultuur heel veel te zien is in de mooie stad Skopje? En dat het meer van Ohrid een grote toeristische trekpleister is? Laat je hieronder inspireren.

Fontein in Skopje
Fontein in Skopje

Musea in MacedoniŽ

Musea in MacedoniŽ
Musea in MacedoniŽ

Kunstliefhebbers kunnen hun hart in Macedonië ophalen. De rijke geschiedenis die dit land herbergt wordt in de vele musea tentoongesteld. Zo kun je in Kale de geschiedenis van Macedonië bekijken. Het archeologisch museum van Macedonië laat de geschiedenis herleven door de goed opgeborgen schatten. In het Macedonische museum van de natuurlijke geschiedenis in Skopje, kun je de geschiedenis tot duizenden jaren geleden bekijken.

Nationale parken in MacedoniŽ

Nationale parken in MacedoniŽ
Nationale parken in MacedoniŽ

Macedonië is zeer rijk aan natuur, en is daar ook erg zuinig op. Zo zijn er drie nationale parken Pelister, Galicica en Mavrovo. Deze zijn dan ook beslist een bezoek waard. Een gids kan alle beste, mooiste en speciale plekken laten zien die er zijn. Er zijn ook vele meren te vinden door het hele land, zoals Ohrid en de Dojran, maar het meer van Ohrid is wel echt een zeer bijzondere plek; het is een van de oudste en diepste meren van Europa. Er zwemmen zelfs nog prehistorische vissen in de Ohrid.

Winkelen in MacedoniŽ

Winkelen in MacedoniŽ
Winkelen in MacedoniŽ

Voor shopaholics kan de lol niet op in Macedonië. De hoeveelheid winkels en de lage prijzen maken Macedonië tot één groot winkel-Walhalla. Vele ambachtslieden bieden hun werken te koop aan, maar er zijn ook voldoende grote winkelketens in het hele land. Eten is te koop in zowel de kleine lokale winkels als in grote supermarkten.

Normale winkeltijden in Macedonië zijn maandag tot en met vrijdag van 08.00 's ochtends tot 20.00 uur in de avond, en op zaterdag van 08.00 tot 15.00 uur.

Uitgaan in MacedoniŽ

Uitgaan in MacedoniŽ
Uitgaan in MacedoniŽ

Het uitgaansleven bevindt zich voornamelijk in de toeristische centra om en rond het meer van Ohrid en andere grotere steden zoals Pestani. De prijzen in Macedonië worden over het algemeen door toeristen als goedkoop beschouwd dus voor weinig geld kun je genieten van een hapje en drankje in een van de vele bars, clubs en restaurants.

Markten in Skopje (Skopje)

Markten in Skopje
Markten in Skopje
Kaart met locatie Markten in Skopje

Er zijn overal in Macedonië veel markten te vinden. Een aanrader is de markt in Skopje, de oudste en grootste marktplaats, overvol met fruit, groenten, tabak, kruiden e.d. Ook is er in Skopje een gigantische bloemenmarkt te vinden die de moeite waard is te bezoeken. Skopje Bitpazar markt en de Groene Markt zijn de meest beroemde markten van Macedonië. Er wordt alles verkocht; gereedschap, kleding, eten, horloges, schoonmaakartikelen, bloemen. En ga zo nog maar even door.

Er zijn daarnaast bovendien nog een aantal grote winkelcentra in Skopje, zoals the city shopping centre, de city gallery en het Ramstore winkelcentrum.

Mustafa Pasha Moskee (Skopje)

Mustafa Pasha Moskee
Mustafa Pasha Moskee
Kaart met locatie Mustafa Pasha Moskee

Een beroemde moskee in Macedonië is de Mustafa Pasha Moskee, één van de mooiste Osmaanse gebouwen van Skopje en Macedonië in zijn geheel. Deze moskee is ook bekend onder de naam St. Nicolaas Kathedraal. De moskee werd gebouwd in 1492 door Mustafa Pasha. Ook deze is, net als de rest van de stad, regelmatig gerenoveerd en herbouwd gezien de schade van de aardbevingen in 1961 en 1963.

Skopje, cultureel centrum (Skopje)

Skopje staat bekend als het cultureel centrum van Macedonië. Er vinden hier dan ook jaarlijks flink wat grote festivals plaats. Een voorbeeld is het Jazz Festival, wat elk jaar gehouden wordt. Dit is een van de grootste en belangrijkste Jazz evenementen in Zuidoost-Europa. Skopje Summer Festival is ook heel bekend en wordt elk jaar in de zomer gehouden. Er worden dan veel concerten, balletten, toneelstukken en opera's opgevoerd. Ook wordt er veel kunst tentoongesteld, zoals fotografie en film.

Herdenkingssteen Moeder Theresa (Skopje)

Moeder Theresa (Agnes Gonxha Bojaxhi) werd in 1910 geboren in Skopje. Er is een herdenkingssteen geplaatst ter nagedachtenis. Er zijn overigens nog meer monumenten te vinden met betrekking tot Moeder Theresa, zo is er nog een standbeeld en een Memorial House te vinden.

De klokkentoren van Bitola (Bitola)

De klokkentoren van Bitola
De klokkentoren van Bitola
Kaart met locatie De klokkentoren van Bitola

Wanneer de klokkentoren van Bitola is gebouwd is nooit bekend geworden. De theorieën verschillen, sommige bronnen zeggen rond 1830 en andere zeggen in 1600. De toren is van de Ottomanen, een islamitisch rijk, en is ongeveer 30 meter hoog. Het is een simpele toren met een hele geschiedenis. De klokkentoren bevindt zich in de omgeving van een mooi park en bovenaan de toren bevinden zich vier grote klokken. In 2009 is de toren nog gerestitueerd.Deboj Bath (Bitola)

Deboj Bath
Deboj Bath
Kaart met locatie Deboj Bath

Deboj Bath is een Turks badhuis. Je kunt hier terecht voor verschillende massages en hamam. Ook bij dit gebouw is het onbekend wanneer het gebouwd werd. Een aantal jaar geleden raakte het badhuis ernstig beschadigd, maar nadat het werd opgeknapt heeft het zijn oude verschijning weer terug. Het heeft een schitterende voorgevel, twee schitterende grote koepels en een aantal kleinere koepels.

Heraclea Lyncestis (Bitola)

Heraclea Lyncestis
Heraclea Lyncestis
Kaart met locatie Heraclea Lyncestis

Heraclea Lyncestis was vroeger een Griekse stad gevestigd in Macedonië. Op deze plek komt de geschiedenis tot leven, je vindt hier oude ruïnes en een eeuwen oud amfitheater. Toentertijd was Heraclea een belangrijk stad, hij werd in de vierde eeuw gesticht door Philippus II van Macedonië. De overblijfselen wat hier zijn gevonden, stammen bijna allemaal uit de Romeinse tijd. Het amfitheater is wel nog goed in tact gebleven. In de zomer wordt het vaak gebruikt als openluchttheater. Ajdar-Kadi Moskee (Bitola)

Ajdar-Kadi Moskee
Ajdar-Kadi Moskee
Kaart met locatie Ajdar-Kadi Moskee

De Ajdar-Kadi Moskee is een van de meest aantrekkelijke monumenten van Islamitische architectuur die Bitola bevat. Het is gebouwd rond 1950 als project voor een beroemde architect.

Meer van Ohrid (Ohrid)

Meer van Ohrid
Meer van Ohrid
Kaart met locatie Meer van Ohrid

Het Meer van Ohrid is een prachtig meer dat in Macedonië ligt. Het meer van Ohrid ontstond 4 miljoen jaar geleden en is daarmee een van de oudste van Europa. Het meer van Ohrid ligt op de grens van Albanië en Macedonië. Het grootste deel van het meer hoort echter bij Macedonië. In het meer vind je veel unieke vissoorten die alleen leven in het Meer van Ohrid, zoals de Ohridforel. In 1979 heeft het meer van UNESCO een plek op de Werelderfgoedlijst gekregen.

Theater van Ohrid (Ohrid)

Theater van Ohrid
Theater van Ohrid
Kaart met locatie Theater van Ohrid

De eerste opgravingen van het oude theater van Ohrid vonden plaats in 1959. Het oude theater is een Grieks theater uit de Hellenistische periode en is gebouwd rond 200 voor Christus. In de Romeinse tijd werd het gebruikt voor gladiatorengevechten of executies van christenen. Na de ondergang van het Romeinse Rijk begroef de lokale bevolking het theater. Sinds de jaren '80 vinden er weer toneelstukken, concerten, opera's en balletvoorstellingen plaats. In 1980 heeft het theater een plekje gekregen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Robevi huis (Ohrid)

Het Robevi huis
Het Robevi huis
Kaart met locatie Het Robevi huis

Het Robevi huis is een beroemd en historisch gebouw in Ohrid. Het is gebouwd in diens huidige staat in 1863. Vandaag de dag is het huis een beschermd cultureel monument onder het 'Instituut voor bescherming van culturele monumenten in Orhid'. De eerste bouw van het huis was af in 1827. De rijke koopmansfamilie Robevi woonde 35 jaar in het huis. In 1990 was de laatste restauratie van het huis. In het huis zijn nu enkele tentoonstellingen te zien met archeologische schatten, spullen van de familie Robevi en vondsten uit de middeleeuwen.