MacedoniŽ

Meer van Ohrid, Kerk van St John, Macedonie
Meer van Ohrid, Kerk van St John, Macedonie

MacedoniŽ, ofwel de Republiek MacedoniŽ, is gelegen in het zuidoosten van Europa op de Balkan, en is volledig omsloten door de landen AlbaniŽ (west), Kosovo (noord), ServiŽ (noord), Bulgarije (oost) en Griekenland (zuid). MacedoniŽ telt ruim 2 miljoen inwoners op een oppervlakte van 25.713 km≤. Doordat het noordelijke deel van Griekenland ook de naam MacedoniŽ draagt, is door de VN bepaald dat MacedoniŽ internationaal de naam Voormalig Joegoslavische Republiek MacedoniŽ zal dragen (de Engelse afkorting is F.Y.R.O.M.). De hoofdstad van MacedoniŽ isSkopje, welke 506.926 inwoners telt. Bitola, Kumanovo en Prilep zijn de daaropvolgende grootste steden. MacedoniŽ bestaat voornamelijk uit een bergachtige omgeving, en wordt op de grens met AlbaniŽ door bergketens afgesloten, met de Golem Korab van 2753 meter als hoogste punt. De mijnbouw en de industrie zijn op dit moment een van de belangrijkste vormen van inkomsten voor MacedoniŽ, waaronder de metaalverwerkende-, textiel- en chemische industrie. Tabak, granen, katoen, fruit en wijndruiven vormen de kern van de agrarische sector van MacedoniŽ. Ook het toerisme groeit, met name rondom het meer van Ohriden diens omgeving. Ook ontwikkelingen op het gebied van wintersportaccommodaties bieden daarnaast nieuwe mogelijkheden voor het toerisme.

Reisaanbod MacedoniŽ

Vlag MacedoniŽ
Officiele naam:
Republiek MacedoniŽ
ISO:
MK
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Skopje
Inwoners:
+/- 2067000
Taal:
Macedonisch
Godsdienst:
Orthodox
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Denar
Klimaat:
Continentaal
Oppervlakte:
26000 km≤

Ervaringen

* = verplicht veld

MacedoniŽ krijgt gemiddeld een 8,0 uit 10 op basis van 46ervaringen:

8,0 46 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 16 met 46 resultaten

plaats: Ohrid, reisperiode: april 2017

Is mooi wij hebben gelukkig een Taxi chauffeur gevonden die ons plaatsen van de omgeving laat zien

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 4
 • Cultuur 6
 • Restaurants 6
 • Bezienswaardigheden 1
 • Inwoners 7
 • Ligging 5
plaats: Ohrid, reisperiode: september 2016

Ohrid is een mooie plaats en heeft heel veel te bieden. De eigen bevolking is erg vriendelijk en gastvrij

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Struga, reisperiode: augustus 2016

Struga is een gezellige plaats met leuke terrasjes en goede restaurants.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • `
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van MacedoniŽ

Heraclea Lyncestis
Heraclea Lyncestis

Heraclea Lyncestis was vroeger een Griekse stad gevestigd in MacedoniŽ. Op deze plek komt de geschiedenis tot leven, je vindt hier oude ruÔnes en een eeuwen oud amfitheater.†Toentertijd was Heraclea een belangrijk stad, hij werd in de vierde eeuw gesticht door†Philippus II van MacedoniŽ. De overblijfselen wat hier zijn gevonden, stammen bijna allemaal uit de Romeinse tijd. Het amfitheater is wel nog goed in tact gebleven. In de zomer wordt het vaak gebruikt als openluchttheater.†Deboj Bath
Deboj Bath

Deboj Bath is een Turks badhuis. Je kunt hier terecht voor verschillende massages en hamam.†Ook bij dit gebouw is het onbekend wanneer het gebouwd werd. Een aantal jaar geleden raakte het badhuis ernstig beschadigd, maar nadat het werd opgeknapt heeft het zijn oude verschijning weer terug. Het heeft een schitterende voorgevel, twee schitterende grote koepels en een aantal kleinere koepels.

De klokkentoren van Bitola
De klokkentoren van Bitola

Wanneer de klokkentoren van Bitola is gebouwd is nooit bekend geworden. De theorieŽn†verschillen, sommige bronnen zeggen rond 1830 en andere zeggen in 1600. De toren is van de Ottomanen, een islamitisch†rijk, en is ongeveer 30 meter hoog. Het is een simpele toren met een hele geschiedenis. De klokkentoren bevindt zich in de omgeving van een mooi park en bovenaan de toren bevinden zich vier grote klokken.†In 2009 is de toren nog†gerestitueerd.Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in MacedoniŽ

Artikelen

Eten en drinken

De Macedonische keuken is te omschrijven als erg uitgebreid en gevarieerd. Er wordt alleen met verse groenten gewerkt, wat een belangrijk onderdeel uitmaakt van de maaltijd. De keuken is een mix van de Mediterrane- Balkan- en Turkse keuken.

Een groot deel van de agrarische sector houdt zich bezig met de wijndruiven teelt, en deze wijnen behoren dan ook tot de top van Europa.

Vervoer

De afstand tussen Amsterdam en MacedoniŽ is ongeveer 1700 km. De vliegduur vanaf Schiphol is ca. 2,5 uur. MacedoniŽ is ook met de auto te bereiken, daarvoor zijn de volgende documenten vereist: Ė Nederlands Rijbewijs Ė Kentekenbewijs Ė APK-keuringsbewijs Ė Groene Kaart (WA-verzekering) Wanneer er met een aanhanger of caravan gereisd wordt zijn de volgende documenten vereist: Ė De WA-verzekering moet ook geldig zijn voor de aanhanger of caravan Ė Eerste aankoopbewijs inclusief BTW vermeld, of identiteits- of registratiebewijs met aanvullingsblad bij kentekenbewijs met op deel 1 het max. trekgewicht vermeld Ė Inventarisatielijst kostbare bezittingen Ė Voorzie de auto, caravan, aanhanger e.d. van een NL sticker Let op: een geldig paspoort is ten alle tijde een vereiste, een Europese Identiteitskaart voldoet niet.

Het openbaar vervoer in MacedoniŽ is redelijk ontwikkeld. Er rijden regelmatig bussen van Skopje naar Ohrid en Bitola, de grootste steden van MacedoniŽ. Voor busreizen dienen van tevoren wel altijd zitplaatsen gereserveerd te worden. Het is ook voordelig om gebruik te maken van taxi's. Van tevoren dient er met de taxichauffeur overlegd te worden hoeveel de rit gaat kosten. In Ohrid is zelfs de mogelijkheid om gebruik te maken van taxi bootjes.

Visum

Voor een vakantie in MacedoniŽ dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in MacedoniŽ ligt lager dan in Nederland. De munteenheid van MacedoniŽ is de Macedonische Denar (MKD).

Veiligheid

MacedoniŽ is een veilig land om te reizen, de inwoners zijn erg vriendelijk en hebben veel respect voor reizigers en diens eigendommen. Er moet wel opgelet worden voor zakkenrollers en het wordt geadviseerd om demonstraties en opstootjes te vermijden.

Medische informatie

De kwaliteit van de gezondheidzorg in MacedoniŽ is redelijk.

Inentingen zijn niet verplicht, maar de DTP-vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A worden geadviseerd. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater in MacedoniŽ wordt afgeraden.

Bevolking

MacedoniŽ heeft ca. 2,05 miljoen inwoners, en is vrij dunbevolkt. Een aantal bevolkingsgroepen leven samen in MacedoniŽ, waarvan de meerderheid MacedoniŽrs zijn, maar ook Albanezen, Turken, Roma en Serven. Omdat meer van de helft van de inwoners van MacedoniŽ Orthodox is, worden er veel Orthodoxe feestdagen gehouden. Ook is een groot aantal inwoners Moslim, welke ook nationaal gevierd worden. In MacedoniŽ wordt, net als in andere Oost Europese landen, op 7 januari Orthodox Kerstmis gevierd. De Orthodoxe kerk volgt een andere kalender, namelijk de Juliaanse, waardoor feesten en vieringen 14 dagen later plaatsvinden dan volgens de Westerse kalender. MacedoniŽ bezit een rijk erfgoed in kunst, architectuur, poŽzie en muziek.

De taal

Macedonisch is de officiŽle en meest gesproken taal van MacedoniŽ. Doordat MacedoniŽ voorheen bij JoegoslaviŽ hoorde, spreken de meeste inwoners ook Servisch. Ook de talen Turks, Romani, Albanees, worden lokaal gesproken wat de etnische diversiteit van MacedoniŽ reflecteert.

Flora & Fauna

MacedoniŽ bestaat veelal uit bergachtige streken, en door de ligging is MacedoniŽ in het bezit van een zeer gevarieerde flora en fauna. Er zijn acht beschermde diersoorten te vinden in MacedoniŽ. Ook zijn er drie nationale parken in MacedoniŽ en een aantal natuurreservaten.

Geschiedenis

Eeuwenlang is MacedoniŽ beÔnvloedt door andere landen. Na de Tweede Wereldoorlog werd MacedoniŽ grotendeels bezet door ItaliŽ en Bulgarije, en werden de grenzen hersteld zoals ze voor de oorlog waren. Van 1945 tot 1991 maakte MacedoniŽ als ťťn van de zes republieken als ďVolksrepubliek MacedonieĒ deel uit van de Federatieve Volksrepubliek JoegoslaviŽ, welke later ďSocialistische Federale Republiek JoegoslaviŽĒ (SFRJ) heette. Na het uiteenvallen van JoegoslaviŽ riep MacedoniŽ de onafhankelijkheid uit op 17 september 1991.