Meer van Ohrid, Kerk van St John, MacedonieMeer van Ohrid, Kerk van St John, Macedonie

MacedoniŽ, ofwel de Republiek MacedoniŽ, is gelegen in het zuidoosten van Europa op de Balkan, en is volledig omsloten door de landen AlbaniŽ (west), Kosovo (noord), ServiŽ (noord), Bulgarije (oost) en Griekenland (zuid). MacedoniŽ telt ruim 2 miljoen inwoners op een oppervlakte van 25.713 km≤.

Doordat het noordelijke deel van Griekenland ook de naam MacedoniŽ draagt, is door de VN bepaald dat MacedoniŽ internationaal de naam Voormalig Joegoslavische Republiek MacedoniŽ zal dragen (de Engelse afkorting is F.Y.R.O.M.).

De hoofdstad van MacedoniŽ is Skopje, welke 506.926 inwoners telt. Bitola, Kumanovo en Prilep zijn de daaropvolgende grootste steden. MacedoniŽ bestaat voornamelijk uit een bergachtige omgeving, en wordt op de grens met AlbaniŽ door bergketens afgesloten, met de Golem Korab van 2753 meter als hoogste punt.

De mijnbouw en de industrie zijn op dit moment een van de belangrijkste vormen van inkomsten voor MacedoniŽ, waaronder de metaalverwerkende-, textiel- en chemische industrie. Tabak, granen, katoen, fruit en wijndruiven vormen de kern van de agrarische sector van MacedoniŽ. Ook het toerisme groeit, met name rondom het meer van Ohrid en diens omgeving. Ook ontwikkelingen op het gebied van wintersportaccommodaties bieden daarnaast nieuwe mogelijkheden voor het toerisme.

Ervaringen

Er zijn 34 ervaringen ingevuld; MacedoniŽ krijgt een 8 uit 10 .
Hieronder vind je de laatste 10.

bezocht dit land in oktober 2014

Skopje is echt een hele leuke stad met veel mooie nieuwe gebouwen. Neem je tripod mee want er is vooral 's avonds veel te fotograferen. Skopje is bovendien goedkoop voor minder dan 5 euro heb je een heerlijke maaltijd incl drinken aan de centrale rivier. Ook met kinderen is er genoeg te doen in skopje zoals de kabelbaan naar mt vodno.

bezocht dit land in oktober 2014

Ohrid heeft niet echt een strand, maar ik geef het alsnog een 8 vanwege het ontzettend schone water dat rondom Ohrid ligt! Daarnaast zijn er echt wel mogelijkheden om in je bikini te liggen, maar een echt strand was er niet: er zijn meer kiezelstranden. Uitgaan hebben we helaas niet gedaan, maar wel hebben we tot laat vaak in de restaurants gezeten. In de restaurants merkte je al snel dat ze niet heel goed wisten hoe je met de toeristen moest omgaan: vaak werd er nors gereageerd of heel kort, maar maakte het personeel wel hele gesprekken met de lokale bewoners. Begrijpelijk, want de Engelse taal werd tot een bepaalde hoogte goed gebruikt. Verder waren de mensen wel heel aardig en altijd bereid je te helpen of je met een vriendelijk woord te woord te staan. De bezienswaardigheden en daarmee de cultuur waren ook heel divers. Dit maakte het interessant om rond te wandelen en te leren :)

bezocht dit land in oktober 2014

met de taxi of bus naar Ohrid vanaf het hotel was goed te doen. we werden bij de markt afgezet. de markt was leuk om er overheen te lopen. allemaal verse groente en fruit. de mensen zijn vriendelijk en kunnen bijna allemaal Engels. Ohrid is een mooie plaats om rond te lopen. veel cultuur en mooie oude kerken met fresco's. gewoon schitterend. we hebben ook veel met de plaatselijke bevolking gepraat. zo leer je nog wat over de cultuur daar. we zijn met een gids naar een Partizanen dorpje geweest. dat was geweldig. het is echt een aanrader om er heen te gaan. schitterend land !!

bezocht dit land in september 2014

Bitola is een gezellige plek, om lekker te shoppen en om een terrasje te pakken. Het weer in september is alleen een beetje koud en regenachtig.

bezocht dit land in september 2014

Hele leuke stad, alleen zijn ze wel bezig de hele boel te restaureren, maar een geweldige stad. Leuke winkelcentrums leuke restaurants, en zeer veel cultuur. Er is ook een oud centrum wat erg leuk is,dit ligt ook in het gewone centrum. Er zijn ook heel veel museums.

bezocht dit land in september 2014

Pestani was erg stil, en alle winkels waren dicht. Er was alleen een supermarkt open en 2 restaurants. Verder is het weer in deze tijd zeer slecht en koud.

bezocht dit land in september 2014

Ohrid is een gezellige plaats, waar ook geschiedenis te vinden is. Er zijn leuke winkels alleen jammer dat er geen markt is.

bezocht dit land in augustus 2014

Prachtig land is MacedoniŽ.Veel te zien in Ohrid.Denk voor ieder wat wils.Bewoners bijzonder vriendelijk.

bezocht dit land in augustus 2014

Wij hadden een hotel vlak buiten Ohrid, maar we waren wel bijna iedere dag te vinden in Ohrid. Het hotel lag tegenover het meer van Ohrid. Wat ik erg fijn vond, is dat het erg erg schoon was en dat ook het water helemaal niet vuil was. Dat vond ik trouwens sowieso wel positief: de inwoners van Ohrid waren erg schoon, je zag bijna geen vuiltje op de straat! Ook is er in Ohrid veel te bezoeken en er is een erg breed scala aan verschillende dingen die je kan bezoeken! We hebben sowieso de stadswandeling gedaan en dan pas merk je dat alles zo enorm breed is qua geschiedenis. We zijn helaas niet uitgegaan, maar we hebben wel veel restaurants bezocht. Een nadeel was dat er weinig lokaal voedsel te krijgen was en dat er veel pizzarestaurants waren. Niet erg, maar mijn doel op vakantie is toch wel om veel lokale dingen te doen en te zien, waaronder dus het eten van lokaal voedsel.

bezocht dit land in augustus 2014

mooi land met veel cultuur, zeker de moeite waard en niet duur

Vervoer

Vervoer naar het land

De afstand tussen Amsterdam en MacedoniŽ is ongeveer 1700 km. De vliegduur vanaf Schiphol is ca. 2,5 uur.

MacedoniŽ is ook met de auto te bereiken, daarvoor zijn de volgende documenten vereist:
Ė Nederlands Rijbewijs
Ė Kentekenbewijs
Ė APK-keuringsbewijs
Ė Groene Kaart (WA-verzekering)

Wanneer er met een aanhanger of caravan gereisd wordt zijn de volgende documenten vereist:
Ė De WA-verzekering moet ook geldig zijn voor de aanhanger of caravan
Ė Eerste aankoopbewijs inclusief BTW vermeld, of identiteits- of registratiebewijs met aanvullingsblad bij kentekenbewijs met op deel 1 het max. trekgewicht vermeld
Ė Inventarisatielijst kostbare bezittingen
Ė Voorzie de auto, caravan, aanhanger e.d. van een NL sticker

Let op: een geldig paspoort is ten alle tijde een vereiste, een Europese Identiteitskaart voldoet niet.

Vervoer in het land

Het openbaar vervoer in MacedoniŽ is redelijk ontwikkeld. Er rijden regelmatig bussen van Skopje naar Ohrid en Bitola, de grootste steden van MacedoniŽ. Voor busreizen dienen van tevoren wel altijd zitplaatsen gereserveerd te worden.

Het is ook voordelig om gebruik te maken van taxi's. Van tevoren dient er met de taxichauffeur overlegd te worden hoeveel de rit gaat kosten. In Ohrid is zelfs de mogelijkheid om gebruik te maken van taxi bootjes.

Artikelen

Werelderfgoed in MacedoniŽ
Nationale parken in MacedoniŽ
De vliegvelden in MacedoniŽ
MacedoniŽ van A tot Z
De naam MacedoniŽ
Struga in MacedoniŽ
Het meer van Ohrid in MacedoniŽ
Reizen in... MacedoniŽ
Buitensporten in MacedoniŽ
10 redenen om Skopje te bezoeken

Visum

Voor een vakantie in MacedoniŽ dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijzen

Het prijsniveau in MacedoniŽ ligt lager dan in Nederland.

De munteenheid van MacedoniŽ is de Macedonische Denar (MKD).

Veiligheid

MacedoniŽ is een veilig land om te reizen, de inwoners zijn erg vriendelijk en hebben veel respect voor reizigers en diens eigendommen. Er moet wel opgelet worden voor zakkenrollers en het wordt geadviseerd om demonstraties en opstootjes te vermijden.

Bevolking & cultuur

MacedoniŽ heeft ca. 2,05 miljoen inwoners, en is vrij dunbevolkt. Een aantal bevolkingsgroepen leven samen in MacedoniŽ, waarvan de meerderheid MacedoniŽrs zijn, maar ook Albanezen, Turken, Roma en Serven.

Omdat meer van de helft van de inwoners van MacedoniŽ Orthodox is, worden er veel Orthodoxe feestdagen gehouden. Ook is een groot aantal inwoners Moslim, welke ook nationaal gevierd worden. In MacedoniŽ wordt, net als in andere Oost Europese landen, op 7 januari Orthodox Kerstmis gevierd. De Orthodoxe kerk volgt een andere kalender, namelijk de Juliaanse, waardoor feesten en vieringen 14 dagen later plaatsvinden dan volgens de Westerse kalender. MacedoniŽ bezit een rijk erfgoed in kunst, architectuur, poŽzie en muziek.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van MacedoniŽ (Republiek MacedoniŽ); met als hoofdstad Skopje. Het land ligt in oost Europa en heeft een oppervlakte van ongeveer 26000 km≤. Het klimaat wat er heerst is Continentaal. Het merendeel van de 2067000 inwoners heeft als geloofsovertuiging Orthodox. De meest gesproken taal in MacedoniŽ is Macedonisch. De tijdzone van het land is +1. De munteenheid van MacedoniŽ is de Denar.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

MacedoniŽ bestaat veelal uit bergachtige streken, en door de ligging is MacedoniŽ in het bezit van een zeer gevarieerde flora en fauna. Er zijn acht beschermde diersoorten te vinden in MacedoniŽ. Ook zijn er drie nationale parken in MacedoniŽ en een aantal natuurreservaten.

Medische informatie

De kwaliteit van de gezondheidzorg in MacedoniŽ is redelijk.

Inentingen

Inentingen zijn niet verplicht, maar de DTP-vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A worden geadviseerd.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

De taal

Macedonisch is de officiŽle en meest gesproken taal van MacedoniŽ. Doordat MacedoniŽ voorheen bij JoegoslaviŽ hoorde, spreken de meeste inwoners ook Servisch. Ook de talen Turks, Romani, Albanees, worden lokaal gesproken wat de etnische diversiteit van MacedoniŽ reflecteert.

Geschiedenis

Eeuwenlang is MacedoniŽ beÔnvloedt door andere landen. Na de Tweede Wereldoorlog werd MacedoniŽ grotendeels bezet door ItaliŽ en Bulgarije, en werden de grenzen hersteld zoals ze voor de oorlog waren. Van 1945 tot 1991 maakte MacedoniŽ als ťťn van de zes republieken als ďVolksrepubliek MacedonieĒ deel uit van de Federatieve Volksrepubliek JoegoslaviŽ, welke later ďSocialistische Federale Republiek JoegoslaviŽĒ (SFRJ) heette.

Na het uiteenvallen van JoegoslaviŽ riep MacedoniŽ de onafhankelijkheid uit op 17 september 1991.

Bestemmingen in MacedoniŽ