Bezienswaardigheden Madagaskar

Tortoise Village

Tortoise Village
Tortoise Village
Kaart met locatie Tortoise Village

Tortoise Village is een opvangcentrum en werd opgericht ter bescherming van de landschildpadden die op Madagaskar leven. Er wordt hier ook een kweekprogramma uitgevoerd om een aantal soorten schildpadden tegen uitroeiing te beschermen. Twee daarvan, de spinschildpad en de stralenschildpad, zijn inheemse soorten die alleen op Madagaskar voorkomen en dus tot de meest zeldzame landschildpadden ter wereld behoren.

Nationaal Park Montagne d'Abre

Nationaal Park Montagne d'Abre
Nationaal Park Montagne d'Abre
Kaart met locatie Nationaal Park Montagne d'Abre

In Montagne d'Abre, een nationaal park, kun je prachtige orchideeën ontdekken in allerlei kleuren. Het ligt in het heuvelachtige en groene noorden van Madagaskar. Daarbij is het omgeven met prachtige bomen en planten. Montagne d'Abre is beroemd geworden door haar vele orchideeën, maar er leven ook Lemuren. Dichtbij het park liggen de plaatsjes Toamasina, Mahajanga en Antsenarane. Die zijn ook erg leuk om te bezoeken.

Nationaal Park Masoala

Nationaal Park Masoala
Nationaal Park Masoala
Kaart met locatie Nationaal Park Masoala

National Park Masoala is opgericht in 1997 en ruim 2.400 km² groot. In het park komen een aantal prachtige planten voor, ook leven er veel zoogdieren. De rode vari en de vorkstreepmaki zijn twee van de bijzondere dieren die voorkomen in dit park. Daarnaast komen er 14 soorten vleermuizen voor, deze dieren nestelen zich graag in een van de grotten in het park. Ook komen er in het water rond het park een aantal bijzondere diersoorten voor, zoals de langsnuitdolfijn, de bultrug, de tuimelaar en de zuidkarper. In het park komen ook veel vogels voor. De twee meest bijzondere vogels zijn de Madagaskar-slangenarden en de Madagaskar-grasuil. Er komen ook veel reptielen voor in het park.

Nationaal Park Tsingy de Bemaraha

Nationaal Park Tsingy de Bemaraha
Nationaal Park Tsingy de Bemaraha
Kaart met locatie Nationaal Park Tsingy de Bemaraha

Tsingy de Bemaraha is een natuurreservaat in Madagaskar. Dit fantastische natuurreservaat staat al sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst. In het reservaat kom je het karstlandschap tegen. Dit landschap bestaat compleet uit kalkmassief en is helemaal verscheurt waardoor er verschillende grote pieken ontstaan. In het park leven ook 13 soorten maki's en wel 15 soorten vleermuizen.

Fianarantsoa

Fianarantsoa
Fianarantsoa
Kaart met locatie Fianarantsoa

Uit de stad Fianarantsoa komt de grootste wijnproductie van heel Madagaskar. Er worden hier rode en witte wijnen gemaakt. Fianarantsoa ligt ten zuiden van de hoofdstad van Madagaskar. De stad ligt op het winderige hoogland van de voet van de berg de Kianjasao. De berg is 1.374 meter hoog en als je van lekkere wijn houdt moet je zeker naar Fianarantsoa komen. De stad is daarnaast een belangrijk centrum voor rijst en kunstnijverheid. Ook is het de thuisbasis voor een aantal van de oudste protestantse en lutherse kerken op het eiland.

Antsirabe

Antsirabe
Antsirabe

Antsirabe is een mooie en koloniale stad en was vroeger een luxe kuuroord met thermische bronnen en baden. Het stadje ligt op 1.500 meter hoogte en blijkt de koudste stad van Madagaskar te zijn. Daarom is dit een perfecte omgeving om te fietsen en te wandelen. Ook zie je in Antsirabe overal de 'pousse-pousse'. Dit is een looptaxi, die vroeger is meegenomen door de Chinezen naar Madagaskar. Ook staat Antsirabe bekend om haar (half)edelstenen. Op verschillende plekken in de stad kun je het slijpen van de stenen bewonderen en ze ntuurlijk ook kopen.

Winkelen in Madagakar

Winkelen in Madagakar
Winkelen in Madagakar

In Madagaskar kun je vele leuke souvenirs kopen. Erg bekend zijn de mooie houtsnijwerken die in de dorpen rondom Ambositra gemaakt worden. Verder zijn op heel het eiland vele leuke en bijzondere gebruiksvoorwerpen en speelgoed van blik te koop. Ook hebben ze voor de muziekliefhebbers diverse muziekinstrumenten als fluiten, bamboeharpen en trommels. Op het strand verkopen ze mooie schelpen, koop deze echter niet. Ze zijn beschermd en mogen dan ook niet mee naar Nederland genomen worden. Verder zijn er natuurlijk ook gewone supermarkten en winkels. Hier gelden, in vergelijking tot met de markten, gewoon vaste prijzen.

De grote winkels en supermarkten zijn van maandag t/m zaterdag geopend van 8.00 uur tot 18.00 uur. Vaak rusten ze tussen 12.00 uur en 14.00 uur.

Nationaal park Andasibe Mantadia (Andasibe)

Nationaal park Andasibe Mantadia
Nationaal park Andasibe Mantadia
Kaart met locatie Nationaal park Andasibe Mantadia

Het Nationaal park Andasibe Mantadia heeft een oppervlakte van maar liefst 155 km2. Dit beschermde natuurgebied heeft twee delen: het nationaal park Mantadia en het Périnet reservaat. In het tropische regenwoud van het park leven veel verschillende diersoorten, zoals lemuren, vogels, kikkers en kameleons. Er groeien ook mooie plantsoorten, zoals mossen, varens en orchideeën. Het park is open voor publiek, maar alleen onder begeleiding van een gids.

Merina dorp (Andasibe)

Merina dorp
Merina dorp
Kaart met locatie Merina dorp

Op rijafstand van Andasibe ligt het landschap van de Merina. De Merina zijn een van de belangrijkste en oudste stammen van Madagaskar. Hun leefgebied ligt in de hooglanden van Madagaskar en bestaat uit mooie natuur, rijstvelden en kleine dorpjes. Het is mogelijk om je door een Engelse gids te laten rondleiden in het leefgebied. Op deze manier leer je het leven van de Merina stam goed kennen.

Vakona Private Reserve (Andasibe)

Vakona Private Reserve
Vakona Private Reserve

De Vakona Private Reserve is een klein eilandje dat vlak bij het Vakona hotel ligt. Met een roeibootje wordt je naar dit kleine eilandje gevaren, waar veel lemuren leven. De lemuren hier zijn erg gewend aan mensen en komen meteen naar je toe of gaan zelfs bovenop je zitten. Een bezoekje aan Vakona Private Reserve is zeker een aanrader als je een leuke foto wilt van je zelf met lemuren.

Sarodrano grotten (Tulear)

Vlak bij Tulear liggen de Sarodano grotten. Deze grotten zijn zeer indrukwekkend en je kunt hier heerlijk zwemmen. De Sarodano grotten liggen ten zuiden van Tulear. Het zoete water heeft hier een prachtige heldere kleur. Let op als je er gaat zwemmen, want het water is hier wel wat kouder dan dat je gewend bent.

Palais de la Reine (Antananarivo (Tana))

Palais de la Reine
Palais de la Reine
Kaart met locatie Palais de la Reine

Een grote toeristische attractie in Madagaskar is het Palais de la Reine. Hier kun je veel terug vinden over de vorsten die tot de 19e eeuw in Madagaskar hebben geregeerd. De Fransen hadden in die tijd ook al een grote invloed, dit zie je mede aan de Franse stijl waarin het paleis gebouwd is. Het ligt hoog in de hoofdstad, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de mooie omgeving.

Parc Botanique et Zoölogique de Tsimbazaza (Antananarivo (Tana))

Parc Botanique et Zoölogique de Tsimbazaza
Parc Botanique et Zoölogique de Tsimbazaza
Kaart met locatie Parc Botanique et Zoölogique de Tsimbazaza

Het Parc Botanique et Zoölogique de Tsimbazaza in de hoofdstad Antananarivo is de moeite waard, zeker voor degene nog niet zo veel nationale parken hebben bekeken op Madagaskar. In dit park bevindt zich o.a. het Musée d'Académie Malgache. Hier zijn zeer bijzondere en mooie tentoonstellingen te bewonderen. Ook zijn er vele overblijfselen te zien van dieren die uitgestorven zijn. De olifantsvogel is daar een voorbeeld van. Als je meer wilt weten over de stammen in Madagaskar is daar ook een expositie over. Hier leer je bijvoorbeeld iets over de begrafenisrituelen van bepaalde stammen in Madagaskar.

Tsimbazaza Zoo (Antananarivo (Tana))

Tsimbazaza Zoo
Tsimbazaza Zoo
Kaart met locatie Tsimbazaza Zoo

De Tsimbazaza Zoo is een prachtige dierentuin in de hoofdstad van Madagaskar. In de dierentuin zie je veel dieren die op Madagaskar voorkomen maar wat moeilijker te vinden zijn, zoals de fossa. In het park vind je ook alle soorten lemuren die op Madagaskar voorkomen. De dieren hebben een groot verblijf en worden goed verzorgt. Ook is er een prachtige botanische tuin bij de dierentuin.

Straatmarkten Antananarivo (Antananarivo (Tana))

Straatmarkten Antananarivo
Straatmarkten Antananarivo
Kaart met locatie Straatmarkten Antananarivo

In heel Madagaskar zijn continu vaste straatmarkten te vinden. In de hoofdstad Antananarivo bevindt zich een drukke zomermarkt genaamd de Araben ny Fahaleovantena. Dit is de allerbeste plek om inheems handwerk te kunnen kopen. Ook kun je andere mooie en typische landbouw- en handwerkproducten kopen op de markt. In Antananarivo ligt ook de stadswijk Ambhimanga. Dit is een deel van de stad dat tot een historisch monument is verklaart. Het wordt onder andere gebruikt voor een grote markt. Op de markt kun je mooie en leuke souvenirs kopen als kleding. Een aanrader is het huren van een gids, deze kun je precies alle mooie plekjes laten zien.

Als je op de markt iets gaat kopen, zal de verkoper als eerst een hoge prijs vragen. Je moet vervolgens onderhandelen om een goede prijs te krijgen.

Reniala Forest (Ifaty)

Reniala Forest
Reniala Forest

Vlak bij Itafy ligt het Reniala Forest, dat ook wel Spiny Forest wordt genoemd. Dit bos is zeker een bezoekje waard. Het is een woestijnachtig gebied vol met baobabs, de kenmerkende boom van Madagaskar, en vele verschillende soorten cactussen. De cactusachtige didieraceeën zijn toch wel het meest opvallend. Dit zijn bomen van een paar meter hoog met stekels. Deze omgeving is vooral populair bij vogelspotters. Maak onder leiding van een gids een wandeling door dit unieke natuurgebied en laat je van alles uitleggen over de schitterende flora en fauna hier.

Paleis van de Betsileo-koningen (Ambositra)

Vanaf Ambositra is het anderhalf uur reizen naar het paleis van Betsileo-koningen. Het kost je dus wat tijd, maar een bezoek aan dit paleis is zeker de moeite waard. Na het beklimmen van een steile heuvel kom je aan bij het paleis. Het paleis is door de Zafimaniry-stam met traditioneel houtwerk versierd. Vanaf de heuvel waarop het paleis ligt, heb je een mooi uitzicht over de natuurlijke omgeving.

Houtsnijwerk van Ambositra (Ambositra)

Houtsnijwerk van Ambositra
Houtsnijwerk van Ambositra
Kaart met locatie Houtsnijwerk van Ambositra

De stad Ambositra ligt midden in het woongebied van de Zafamaniry stam, die bekend staat om het prachtige houtsnijwerk. De deuren en balkons van de huizen in Ambositra zijn versierd met dit prachtige houtsnijwerk. Het is heel bijzonder om door de stad te wandelen en dit mooie houtsnijwerk te bekijken. In de souvenirwinkeltjes kun je zelf ook bijzondere houtsnijwerk producten kopen. Chez Victor is de meest bekende souvenirwinkel die houtsnijwerk verkoopt.

Zafamaniry dorpen (Ambositra)

Zafamaniry dorpen
Zafamaniry dorpen
Kaart met locatie Zafamaniry dorpen

In de omgeving van Ambositra liggen een aantal dorpjes van de Zafamaniry stam die zeker een bezoekje waard zijn. Deze stam leeft van het prachtige houtsnijwerk en leeft in eenvoud. De meeste Zafamaniry dorpjes liggen tussen de heuvels en rijstvelden. In deze dorpjes kijk je je ogen uit, want de woningen van de Zafamaniry stam zijn met hun prachtige houtsnijwerk net kunstwerken. De kinderen van de Zafamaniry stam zijn ook erg leuk. Zij zijn altijd nieuwsgierig naar toeristen en dansen en zingen voor bezoekers.

Walvissen spotten (Saint Marie)

Walvissen spotten
Walvissen spotten
Kaart met locatie Walvissen spotten

Saint Marie is een geschikte plek om walvissen te spotten. In juli en augustus is de kans groot dat je in de zee voor Saint Marie bultrugwalvissen kunt zien. Deze bultrugwalvissen komen naar Madagaskar omdat daar warmer water is waar zij hun jongen kunnen grootbrengen. De lokale bevolking wil je graag meenemen in hun bootjes om deze enorme beesten te aanschouwen. Daarnaast gaan er ook verschillende bootexcursies waar je aan kunt deelnemen.

Piratenkerkhof (Saint Marie)

Piratenkerkhof
Piratenkerkhof

Tot de 18e eeuw was het Saint Marie een uitvalbasis voor piraten en het eiland dreef handel met piraten. Als overblijfsel uit deze periode ligt er op Saint Marie een piratenkerkhof. Dit kerkhof is zeker een bezoekje waard als je de piratengeschiedenis van Saint Marie wilt leren kennen. Dit kerkhof ligt op een heuvel, vanuit waar je een prachtig uitzicht hebt over de zee. Bij de ingang zitten hier meestal bedelende kinderen, laat je hier niet door afschrikken.