Madagaskar

In Madagaskar vind je deze Lemuren
In Madagaskar vind je deze Lemuren

Madagaskar is een eiland ten oosten van het vasteland van het continent Afrika. Madagaskar wordt ook wel het 'Rode Eiland' genoemd vanwege de roodbruine aarde. Van deze roodbruine aarde worden de felrode huisjes gemaakt die je overal tegenkomt op dit prachtige eiland.

In het noorden ligt het berggebied Montagne d'Ambre met bossen vol met varens, palmen en andere enorme bomen. Iets meer naar het zuiden ligt het grotendeels vulkanische Ankarantra-gebergte met vele grotten, spelonken, kalksteenformaties en onderaardse rivieren.

Aanbieders van vakanties naar Madagaskar
Undiscovered (verre reizen) Klik
Kras (allround) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Better Places (Lokale reisexperts) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
PANGEA Travel (rondreizen) Klik
Shoestring (rondreizen) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik

Vlag Madagaskar
Officiele naam:
Rťpublique de Madagascar
ISO:
MG
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Antananarivo (Tana)
Inwoners:
+/- 17300000
Taal:
Frans
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +3
Munteenheid:
Ariary
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
587041 km≤
Beste reistijd:
april - oktober

Het beroemdste ritueel van Madagaskar is de herbegrafenis of Famadihana. Het is de meest directe manier om in contact te komen met de overleden voorouders. Tijdens dit ritueel worden alle doden uit het familiegraf gehaald. Er wordt met ze gedanst en gefeest om ze te laten zien dat men nog steeds veel om de overledenen geeft.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Madagaskar krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 22 ervaringen:

8,5 22 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 8 met 22 resultaten

plaats: , reisperiode: augustus 2019

Het Noordden is een onontdekt stukje van de wereld, hier geen massa toerisme. Pure en eerlijke mensen met de instelling van sharing and caring...

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Rondreis, reisperiode: april 2019

Afwisselende landschappen, natuur, cultuur, mensen, dieren.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: rondreis, reisperiode: september 2018

Wij deden een rondreis door Madagaskar, waarbij onze focus op natuur en dier lag. Dit is ons bijzonder goed bevallen, we raden iedereen aan om Madagaskar te bezoeken. Wij hebben mooie bergtochten gedaan en hebben veel dieren van heel dichtbij gezien. Als je hiervan houdt dan is Madagaskar de place to be!

 • Algemeen 10
 • Cultuur 7
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Madagaskar

Sarodrano grotten (Tulear)

Vlak bij Tulear liggen de Sarodano grotten. Deze grotten zijn zeer indrukwekkend en je kunt hier heerlijk zwemmen. De Sarodano grotten liggen ten zuiden van Tulear. Het zoete water heeft hier een prachtige heldere kleur. Let op als je er gaat zwemmen, want het water is hier wel wat kouder dan dat je gewend bent.

Piratenkerkhof (Saint Marie)

Piratenkerkhof
Piratenkerkhof

Tot de 18e eeuw was het Saint Marie een uitvalbasis voor piraten en het eiland dreef handel met piraten. Als overblijfsel uit deze periode ligt er op Saint Marie een piratenkerkhof. Dit kerkhof is zeker een bezoekje waard als je de piratengeschiedenis van Saint Marie wilt leren kennen. Dit kerkhof ligt op een heuvel, vanuit waar je een prachtig uitzicht hebt over de zee. Bij de ingang zitten hier meestal bedelende kinderen, laat je hier niet door afschrikken.

Walvissen spotten (Saint Marie)

Walvissen spotten
Walvissen spotten

Saint Marie is een geschikte plek om walvissen te spotten. In juli en augustus is de kans groot dat je in de zee voor Saint Marie bultrugwalvissen kunt zien. Deze bultrugwalvissen komen naar Madagaskar omdat daar warmer water is waar zij hun jongen kunnen grootbrengen. De lokale bevolking wil je graag meenemen in hun bootjes om deze enorme beesten te aanschouwen. Daarnaast gaan er ook verschillende bootexcursies waar je aan kunt deelnemen.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De keuken van Madagaskar bestaat voornamelijk uit rijst. Dit gaat vaak samen met stukjes vlees, vis en kip. Aan de kust kan je vooral goede vis verkrijgen.

Ravitoto, romazava en kitoza zijn typische gerechten. Daarnaast worden veel gerechten geserveerd met pikante groentecurry. Door Franse invloeden hebben enkele gerechten ook een Frans teintje.

Dat het een tropisch eiland is uit zich ook in de vele soorten fruit. Bananen, lychees, mango’s, kokosnoten, avocados en citrusvruchten vind je hier in overvloed.

Frisdranken, bier en wijnen zijn overal verkrijgbaar. Vooral de wijnen zijn, zoals in veel landen in Afrika, van een goede kwaliteit.

Vervoer

Een vlucht van Amsterdam naar Antananarivo duurt ongeveer 13 uur. Het internationale vliegveld van Antananarivo ligt ongeveer 17 kilometer van de hoofdstad. De nationale luchtvaartmaatschappij is Air Madagaskar.

Er is een air tourist pass waarmee voordelig kan worden gevlogen. Verder zijn er talloze bootverbindingen. Ook ligt er een treinnet van Toamasina via Antananarivo naar Antsirabé en van Mankara naar Fianarantsoa.

De riksjakarretjes heten in Madagaskar pousse-pousse en rijden alleen door begaanbaar gebied.

Visum

Voor een vakantie in Madagaskar heb je een visum nodig, deze is te koop op de luchthaven van aankomst. Wil je het liever voor vertrek regelen neem dan contact op met het Consulaat van Madagaskar.

Prijsniveau

Het prijsniveau op Madagaskar is een stuk lager dan in Nederland.

De munteenheid van Madagaskar is de Ariary.

Veiligheid

Madagaskar staat bekend als een veilig land, maar let op in de regio van de opaalmijnen in het zuiden van het eiland, o.a. tussen Tulear en Ilakaka. Er heerst daar een wetteloze "wild west" sfeer.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Madagaskar is van wisselende kwaliteit. In de grotere steden is de gezondheidszorg die voor reizigers toegankelijk is, over het algemeen redelijk.

Er worden inentingen aanbevolen.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is niet drinkbaar.

Bevolking

Het eiland wordt pas 1500 à 2000 jaar bewoond door mensen. De bevolking is een mix van Aziatische, Arabische en Afrikaanse afkomsten. Het is een van de armste bevolkingsgroepen van de wereld.

Het beroemdste ritueel van Madagaskar is de herbegrafenis of Famadihana. Het is de meest directe manier om in contact te komen met de overleden voorouders. Tijdens dit ritueel worden alle doden uit het familiegraf gehaald. Er wordt met ze gedanst en gefeest om ze te laten zien dat men nog steeds veel om de overledenen geeft.

In Madagaskar werd de grootste voetbaluitslag ooit behaald. Een trainer werd zo boos na een arbitrale dwaling dat hij zijn spelers opdroeg om alleen maar in eigen goal te schieten. Zo gezegd, zo gedaan: 149-0!

De taal

Het Madagassisch en het Frans zijn de twee officiële talen van Madagaskar. Het Madagassisch behoort tot de Maleis-Polynesische taalfamilie. De belangrijkste omgangstaal is het Hova, dat door de Merina, de grootste bevolkingsgroep, wordt gesproken. Het Frans wordt met name in de steden en in het zakenleven gesproken.

Flora & Fauna

Madagaskar heeft een unieke flora en fauna. De meerderheid van de plant- en diersoorten komt alleen op Madagaskar voor. Van alle dieren spreken de lemuren of maki’s het meest tot de verbeelding. Deze primitieve apesoort kwam ooit over grote delen van de wereld voor. Overal zijn ze uitgestorven, en ook op Madagaskar zijn de grootste soorten verdwenen, maar gelukkig zijn er toch nog 31 verschillende soorten aanwezig op het eiland.

Geschiedenis

Mogelijk zo'n 2000 jaar geleden kwamen de eerste inwoners naar Madagaskar, vanuit het oosten van Afrika en de Indonesische archipel. In 1894 werd het koninkrijk Madagaskar een Franse kolonie. In 1960 verkreeg het land zijn onafhankelijkheid van Frankrijk. Eerste president werd Philibert Tsiranana.

Heb je interesse in een reis naar Madagaskar? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Madagaskar, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.
Zonder budget geen passend advies.
Jouw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Reisadvies
Consulaat