Madagaskar

In Madagaskar vind je deze Lemuren
In Madagaskar vind je deze Lemuren

Madagaskar is een eiland ten oosten van het vasteland van het continent Afrika. Madagaskar wordt ook wel het 'Rode Eiland' genoemd vanwege de roodbruine aarde. Van deze roodbruine aarde worden de felrode huisjes gemaakt die je overal tegenkomt op dit prachtige eiland.

In het noorden ligt het berggebied Montagne d'Ambre met bossen vol met varens, palmen en andere enorme bomen. Iets meer naar het zuiden ligt het grotendeels vulkanische Ankarantra-gebergte met vele grotten, spelonken, kalksteenformaties en onderaardse rivieren.

Aanbieders van vakanties naar Madagaskar
Undiscovered (verre reizen) Klik
Shoestring (rondreizen) Klik
Djoser (rondreizen) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
PANGEA Travel (rondreizen) Klik
Better Places (verre reizen) Klik
Koning Aap (rondreizen) Klik
YourWay2go (rondreizen) Klik

Vlag Madagaskar
Officiele naam:
Rťpublique de Madagascar
ISO:
MG
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Antananarivo (Tana)
Inwoners:
+/- 17300000
Taal:
Frans
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +3
Munteenheid:
Ariary
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
587041 km≤
Beste reistijd:
april - oktober

Het beroemdste ritueel van Madagaskar is de herbegrafenis of Famadihana. Het is de meest directe manier om in contact te komen met de overleden voorouders. Tijdens dit ritueel worden alle doden uit het familiegraf gehaald. Er wordt met ze gedanst en gefeest om ze te laten zien dat men nog steeds veel om de overledenen geeft.

Ervaringen

* = verplicht veld

Madagaskar krijgt gemiddeld een 7,8 uit 10 op basis van 12 ervaringen:

7,8 12 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 4 met 12 resultaten

plaats: , reisperiode: november 2016

Prachtig land met schitterende natuur, veel nationaal parken die je kunt bezoeken. Wij zijn niet uit geweest omdat de hotels best van het centrum lagen, maar voor ons was dat prima omdat de tochten door de parken best vermoeiend waren (mede door hitte en vochtigheid). Ik ben vegetariër en moet zeggen dat hier altijd prima rekening mee gehouden is, ik heb lekker gegeten. Alhoewel de bevolking op het eerste gezicht terughoudend lijkt, doet een glimlach wonderen. Met handen en voeten kom je een heel eind. Tip aan toekomstige reizigers om wat extra kleding mee te nemen die je op het platteland af kunt geven. De mensen daar zijn echt arm en met een t shirt kun je ze heel blij maken. Wij hebben veel mooie, vriendelijke mensen ontmoet. Voor ons de eerste keer dat wij naar zo'n land als Madagascar zijn geweest, maar de herinneringen die wij gemaakt hebben, blijven voor altijd. Een rondreis is zeker aan te bevelen omdat je dan een goede indruk krijgt van de diversiteit van het land. Van regenwoud tot droge steppes, van verborgen blue laggoons tot tropische stranden, Madagascar heeft het allemaal. Undiscovered heeft ons prima voorbereid op deze reis, dank daarvoor!

 • Algemeen 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 7
plaats: Rondreis, reisperiode: oktober 2016

Wat de natuur en de mensen betreft, een uitstekende reis

 • Algemeen 8
 • Restaurants 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: rondreis, reisperiode: augustus 2016

de bevolking in Madagaskar is bijzonder gastvrij. Er is bijzonder veel variatie in het landschap. De ligging van onze hotels was telkens super. Voor wie van stranden houdt, heeft Madagaskar heel wat idyllische plekjes te bieden. Uitgaansleven was er niet echt maar dit vormde voor ons geen enkel probleem omdat dit niet de reden was waarom we voor deze bestemming kozen. Het eten is lekker en zeer betaalbaar. Voor wie van de natuur houdt is dit zeker een topbestemming. Dit is immers de bezienswaardigheid bij uitstek in dit land. Je maakt kennis met de lokale bevolking. dit is de voornaamste culturele activiteit. Indien je culturele bezienswaardigheden zoals gebouwen verwacht zal je niet aan je trekken komen.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 2
 • Cultuur 8
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • `
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Madagaskar

Vlak bij Tulear liggen de Sarodano grotten. Deze grotten zijn zeer indrukwekkend en je kunt hier heerlijk zwemmen. De Sarodano grotten liggen ten zuiden van Tulear. Het zoete water heeft hier een prachtige heldere kleur. Let op als je er gaat zwemmen, want het water is hier wel wat kouder dan dat je gewend bent.

Piratenkerkhof
Piratenkerkhof

Tot de 18e eeuw was het Saint Marie een uitvalbasis voor piraten en het eiland dreef handel met piraten. Als overblijfsel uit deze periode ligt er op Saint Marie een piratenkerkhof. Dit kerkhof is zeker een bezoekje waard als je de piratengeschiedenis van Saint Marie wilt leren kennen. Dit kerkhof ligt op een heuvel, vanuit waar je een prachtig uitzicht hebt over de zee. Bij de ingang zitten hier meestal bedelende kinderen, laat je hier niet door afschrikken.

Walvissen spotten
Walvissen spotten

Saint Marie is een geschikte plek om walvissen te spotten. In juli en augustus is de kans groot dat je in de zee voor Saint Marie bultrugwalvissen kunt zien. Deze bultrugwalvissen komen naar Madagaskar omdat daar warmer water is waar zij hun jongen kunnen grootbrengen. De lokale bevolking wil je graag meenemen in hun bootjes om deze enorme beesten te aanschouwen. Daarnaast gaan er ook verschillende bootexcursies waar je aan kunt deelnemen.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Madagaskar

Artikelen

Eten en drinken

De keuken van Madagaskar bestaat voornamelijk uit rijst. Dit gaat vaak samen met stukjes vlees, vis en kip. Aan de kust kan je vooral goede vis verkrijgen.

Ravitoto, romazava en kitoza zijn typische gerechten. Daarnaast worden veel gerechten geserveerd met pikante groentecurry. Door Franse invloeden hebben enkele gerechten ook een Frans teintje.

Dat het een tropisch eiland is uit zich ook in de vele soorten fruit. Bananen, lychees, mango’s, kokosnoten, avocados en citrusvruchten vind je hier in overvloed.

Frisdranken, bier en wijnen zijn overal verkrijgbaar. Vooral de wijnen zijn, zoals in veel landen in Afrika, van een goede kwaliteit.

Vervoer

Een vlucht van Amsterdam naar Antananarivo duurt ongeveer 13 uur. Het internationale vliegveld van Antananarivo ligt ongeveer 17 kilometer van de hoofdstad. De nationale luchtvaartmaatschappij is Air Madagaskar.

Er is een air tourist pass waarmee voordelig kan worden gevlogen. Verder zijn er talloze bootverbindingen. Ook ligt er een treinnet van Toamasina via Antananarivo naar Antsirabé en van Mankara naar Fianarantsoa.

De riksjakarretjes heten in Madagaskar pousse-pousse en rijden alleen door begaanbaar gebied.

Visum

Voor een vakantie in Madagaskar heb je een visum nodig, deze is te koop op de luchthaven van aankomst. Wil je het liever voor vertrek regelen neem dan contact op met het Consulaat van Madagaskar.

Prijsniveau

Het prijsniveau op Madagaskar is een stuk lager dan in Nederland.

De munteenheid van Madagaskar is de Ariary.

Veiligheid

Madagaskar staat bekend als een veilig land, maar let op in de regio van de opaalmijnen in het zuiden van het eiland, o.a. tussen Tulear en Ilakaka. Er heerst daar een wetteloze "wild west" sfeer.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Madagaskar is van wisselende kwaliteit. In de grotere steden is de gezondheidszorg die voor reizigers toegankelijk is, over het algemeen redelijk.

Er worden inentingen aanbevolen.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is niet drinkbaar.

Bevolking

Het eiland wordt pas 1500 à 2000 jaar bewoond door mensen. De bevolking is een mix van Aziatische, Arabische en Afrikaanse afkomsten. Het is een van de armste bevolkingsgroepen van de wereld.

Het beroemdste ritueel van Madagaskar is de herbegrafenis of Famadihana. Het is de meest directe manier om in contact te komen met de overleden voorouders. Tijdens dit ritueel worden alle doden uit het familiegraf gehaald. Er wordt met ze gedanst en gefeest om ze te laten zien dat men nog steeds veel om de overledenen geeft.

In Madagaskar werd de grootste voetbaluitslag ooit behaald. Een trainer werd zo boos na een arbitrale dwaling dat hij zijn spelers opdroeg om alleen maar in eigen goal te schieten. Zo gezegd, zo gedaan: 149-0!

De taal

Het Madagassisch en het Frans zijn de twee officiële talen van Madagaskar. Het Madagassisch behoort tot de Maleis-Polynesische taalfamilie. De belangrijkste omgangstaal is het Hova, dat door de Merina, de grootste bevolkingsgroep, wordt gesproken. Het Frans wordt met name in de steden en in het zakenleven gesproken.

Flora & Fauna

Madagaskar heeft een unieke flora en fauna. De meerderheid van de plant- en diersoorten komt alleen op Madagaskar voor. Van alle dieren spreken de lemuren of maki’s het meest tot de verbeelding. Deze primitieve apesoort kwam ooit over grote delen van de wereld voor. Overal zijn ze uitgestorven, en ook op Madagaskar zijn de grootste soorten verdwenen, maar gelukkig zijn er toch nog 31 verschillende soorten aanwezig op het eiland.

Geschiedenis

Mogelijk zo'n 2000 jaar geleden kwamen de eerste inwoners naar Madagaskar, vanuit het oosten van Afrika en de Indonesische archipel. In 1894 werd het koninkrijk Madagaskar een Franse kolonie. In 1960 verkreeg het land zijn onafhankelijkheid van Frankrijk. Eerste president werd Philibert Tsiranana.

Reisadvies
Consulaat