Bezienswaardigheden Malawi

Lake Malawi Museum

Het Lake Malawi Museum in Mangochi werd opgezet in een clubhuis door de overheid van Malawi in 1971. In 1976 werd het overgedragen aan het Museum Trustees. De voorwerpen die hier tentoongesteld worden laten vooral de levenswijze en de omgeving van het Malawimeer zien. Verder zijn er etnische, milieu- en historische tentoonstellingen te zien.

Mzuzu Regional Museum

Mzuzu Regional Museum bevindt zich in gehuurde lokalen die van de heer Chenda Mkwandawire waren. Het museum ligt in de stad Mzuzu. In 1985 begon de opzet van het museum. Met een financiële steun van de Canadese Hoge Commissie werd het Mzuzu Regional Museum in 1990 opgericht. De tentoonstellingen zijn gebasseerd op Noord-Malawi; het land en de mensen. Momenteel is het museum gevestigd in het MPICO gebouw.

Liwonde National Park

Liwonde National Park
Liwonde National Park
Kaart met locatie Liwonde National Park

In het Liwonde National Park kun je de Big Five zien; de olifant, leeuw, neushoorn, buffel en het luipaard. Safaritoeristen zijn in Malawi nog aardig zeldzaam maar er zijn wel veel wilde dieren te bekennen. Dit park is dan ook het nationale park met de meeste wilde dieren. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van 550 km². Door Liwonde National Park vaar je in je handgemaakte kano over het water en ondertussen bezichtig je de tientallen beesten.

Nyika National Park

Nyika National Park
Nyika National Park
Kaart met locatie Nyika National Park

In het noorden van Malawi ligt het oudste en grootste park van het land, het Nyika National Park. Hier kun je goed wandelen, maar ook mountainbiken. Het is hier erg rustig met een koele lucht. De Nyika platea ligt namelijk ruim 1.800 meter hoog. Met een oppervlakte van 3.000 km² is het tussen november en april prima vol te houden, terwijl in de rest van het land de lucht de Afrikaanse grond verschroeit. Met de mountainbike kun over de onverharde en heuvelachtige wegen een mooie tocht maken.

Kasungu National Park

Kasungu National Park
Kasungu National Park
Kaart met locatie Kasungu National Park

Kasungu National Park ligt in het westen van Kasungu, 175 kilometer ten noorden van Lilongwe. Het is opgericht in 1970 en met zijn 2.316 km² oppervlakte na Nyika National Park het grootste park in Malawi. De flora bestaat voornamelijk uit Miombo bos, wat plaatselijk bekend staat als Dambos. Door het park stromen rivieren, wat belangrijke plekken voor de hippo's (nijlpaarden) uit het park zijn. Verder staat het park bekend om zijn hoeveelheid olifanten. Andere dieren die je in dit park tegen kunt komen zijn onder andere zebra's, buffels en hyena's.

Lake Malawi National Park

Lake Malawi National Park
Lake Malawi National Park
Kaart met locatie Lake Malawi National Park

Het Lake Malawi National Park is een nationaal park wat aan het zuidelijke eind van het Malawimeer ligt. Het is het enige nationale park in het land dat werd ontworpen om vissen en andere onderwaterdieren te beschermen. Het park heeft een redelijke hoeveelheid grond tot zijn beschikking, inclusief enkele kleine eilandjes in het meer. In het park vind je vooral veel bavianen. Ook een grote baobab-boom die ouder is dan 800 jaar zie je hier. Verder vind je er het graf van de 5 missionarissen.

Malawimeer

Malawimeer
Malawimeer
Kaart met locatie Malawimeer

Een van de grootste en mooiste meren ter wereld is het Malawimeer, ook wel Lake Nyassa genoemd. Je kunt met een boot langzaam afzakken van het noorden naar het zuiden, wat meer toeristisch is. Dit kan natuurlijk ook andersom. Tegenwoordig varen er niet meer elke dag boten van het noorden van Malawi, Chilumba, richting Monkey Bay. Ook is het geen rechtstreekse boottocht en zul je een paar keer moeten overstappen. Het wordt aangeraden om er een meerdaagse boottocht van te maken. Tijdens de tocht is er veel te zien langs de oevers en op het water van het meer.

Cape Maclear

Cape Maclear
Cape Maclear
Kaart met locatie Cape Maclear

Cape Maclear is een vissersdorpje bij het Malawimeer. Het heeft een weg die naar het centrum leidt, hier zijn een aantal hostels, duikwinkels en groente- en fruitverkopers langs de weg te vinden. Het levenstempo is hier zeer traag, mensen leven hier rustig en ontspannen en kennen geen haast. Er wonen ongeveer 10.000 personen en de vissersmannen wonen in het centrum van het dorpje. Cape Maclear is erg geliefd bij toeristen. In de omgeving bevindt zich natuurreservaat Cape McClear.

Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve
Kaart met locatie Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve is Malawi's grootste wildreservaat en heeft een grootte van 1.802 km². Het ligt op 115 kilometer afstand van de hoofdstad. Het reservaat werd opgericht in 1954. Er is een groot gebied met wilde dieren en 3 grote rivieren: de Dwanga, de Bua en de Kaombe. Bossen kom je er het meeste tegen. De beesten die hier te zien zijn, zijn onder andere olifanten, elanden, buffels, hippo's, zebra's en bavianen.

Central Market (Lilongwe)

Central Market
Central Market
Kaart met locatie Central Market

Central Market Lilongwe wordt ook wel Lilongwe Food Market genoemd en ligt op Malangala Rd. In het oude stadje Lilongwe is het op het moment van de markt dan ook erg druk. Vroeg in de ochtend worden de gevangen vissen uit het Malawimeer naar de markt gebracht voor de verkoop. Naast de vissen wordt er op de Central Market veel ander Afrikaans eten te koop aangeboden.

Lilongwe Wildlife Centre (Lilongwe)

Lilongwe Wildlife Centre
Lilongwe Wildlife Centre
Kaart met locatie Lilongwe Wildlife Centre

Lilongwe Wildlife Centre ligt aan de weg naar het oude heiligdom van de natuur. De achterkant van het Wildlife Centre ligt in het oude deel van de stad, bij de brug over de rivier. Het is een reddings- en revalidatiecentrum voor wilde dieren en ze bieden dan ook interessante rondleidingen in het centrum en in de wildernis aan. Hier zul je een breed scala aan wilde dieren tegenkomen, terwijl de rondleiding vaak niet duur is.

Craft Market (Lilongwe)

Craft Market
Craft Market
Kaart met locatie Craft Market

Op de Craft Market in de hoofdstad Lilongwe wordt plaatselijke kunst verkocht die de inwoners van Lilongwe zelf hebben gemaakt. Zo zijn er maskers uit hout gesneden, strooien hoeden, prachtige schilderingen en houten sieraden. Dat hout erg geliefd is, blijkt ook uit de vele houten meubelstukken. Het is werkelijk prachtig om te zien hoe gedetailleerd de figuurtjes in de stoelen uitgesneden zijn. Hoe meer je op deze markt koopt, hoe beter de deal.


Central Market van Lilongwe (Lilongwe)

De Central Market van Lilongwe wordt ook wel de Lilongwe Food Market genoemd. In het oude stadje Lilongwe is het tijdens de markt erg druk. Vroeg in de ochtend worden de gevangen vissen uit het Malawimeer naar de markt gebracht voor de verkoop. Daarnaast wordt er op de Central Market veel Afrikaans eten te koop aangeboden.

Het Mandala House (Blantyre)

Het Mandala House is de thuisbasis van de La Caverna Art Gallery en tevens een café. Op de top van de heuvel, aan de andere kant van de rivier is het Mandela House gevestigd. Het is een van de oudste gebouwen van Blantyre, net als de grond die erbij ligt. De galerie heeft prachtige gravures en foto's. Daarnaast is er een museumgedeelte en speciaal voor kinderen is er ook nog een speelplaats aanwezig.

St. Michael and All Angels Church (Blantyre)

De St. Michael and All Angels Church wordt ook wel beschreven als de eerste permanente kerk die in Malawi gevestigd werd. Deze kerk ligt tussen de Zambezi en de Nijl en werd door de Schotse missionaris David Scott ontworpen. Hij werd hierbij door lokale werknemers geholpen. Scott had geen ervaring in de architectuur en gebruikte geen schriftelijke plannen. Daarnaast heeft hij tijdens het bouwen van deze kerk ook een woordenboek geschreven.

Presbyterian Cemetery (Blantyre)

Presbyterian Cemetery
Presbyterian Cemetery
Kaart met locatie Presbyterian Cemetery

Op de grote begraafplaats Presbyterian Cemetery zijn 26 oorlogsgraven van het Gemenebest uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog te vinden. Het is erg indrukwekkend om hier rond te lopen en te beseffen dat er veel mensen gesneuveld zijn in de oorlog voor hun idealen, alweer zo lang geleden. Er liggen ook drie Duitse oorlogsgraven. Op deze plaats dien je je respectvol en eervol te gedragen.

Strand van Cape Maclear (Cape Maclear)

Strand van Cape Maclear
Strand van Cape Maclear
Kaart met locatie Strand van Cape Maclear

Het schitterende strand van Cape Maclear hoort echt in het rijtje bezienswaardigheden thuis. Cape Maclear ligt aan Lake Malawi. De stranden bij dit grote zoetwatermeer zijn prachtig en langgerekt. Cape Maclear is idyllisch en tropisch, waardoor de stranden erg populair zijn onder de bevolking en toeristen. Het prachtige strand ligt aan de turquoise oevers van het meer dat omringd is door granieten rotsen en bossen.

Lake Malawi (Cape Maclear)

Lake Malawi
Lake Malawi
Kaart met locatie Lake Malawi

Cape Maclear is een waar paradijs voor liefhebbers van de watersport. Veel vissoorten maken het aantrekkelijk om te duiken of te snorkelen. Duik naar de bodem van Lake Malawi en ontdek de onderwaterwereld. Er zijn zowel genoeg uitdagingen voor beginners als voor gevorderde duikers. Tijdens het duiken word je vergezeld door nieuwsgierige otters en andere waterdieren. Naast duiken en snorkelen kun je natuurlijk ook een bootje huren of een andere wateractiviteit ontdekken.

Lake Malawi National Park (Cape Maclear)

Lake Malawi National Park
Lake Malawi National Park
Kaart met locatie Lake Malawi National Park

Het Lake Malawi National Park is een nationaal park dat aan het zuidelijke eind van het Malawimeer ligt. Het is het enige nationale park in het land dat werd ontworpen om vissen en andere onderwaterdieren te beschermen. Het park heeft een redelijke hoeveelheid grond tot zijn beschikking, inclusief enkele kleine eilandjes in het meer. In het park vind je vooral veel bavianen. Ook is er een grote baobabboom die ouder is dan 800 jaar.