Malawi

Kinderen in de schaduw
Kinderen in de schaduw

In zuidelijk Afrika, ten oosten van Zambia ligt Malawi. Dit land staat bekend als een van de armste landen ter wereld. Het land heeft de buurlanden Mozambique en Tanzania. Het inwonersaantal is ongeveer 14.269.000 en Lilongwe is de hoofdstad, die in het midden van het land ligt. De stad heeft ongeveer 650.000 inwoners met een snelgroeiende bevolking. De oppervlakte van Malawi is 118.480 km², wat het 3,5 keer groter dan Nederland maakt. Het is een lang land, met een lengte van 800 kilometer en een breedte tussen de 80 en 160 kilometer. Meer dan 20 procent van Malawi wordt in beslag genomen door het Malawimeer. Dit meer watert af in de Indische Oceaan. Ten zuiden van het meer ligt de hoogste berg van Malawi, de Mount Mulanje (3.000 m). Sinds 1963 is Malawi onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Vroeger heette het land Nyasaland.

Sinds april 2012 is het staatshoofd van Malawi president Joyce Banda, de eerste vrouwelijke president in de zuidelijke regio van Afrika. Twee dagen voor haar beëdiging overleed haar voorganger Bingu wa Mutharika als gevolg van een hartaanval. Banda (61) was vice-president onder Mutharika.

De vlag van Malawi heeft al verschillende vormen en kleuren gehad. Van 2010 tot 2012 was hij vanaf boven rood, zwart en groen met een witte zon in het midden. Het zwart staat voor de zwarte bevolking van Afrika, het rood stelt het bloed dat vloeide in de onafhankelijkheidsstrijd voor en de groene kleur verwijst naar de natuur. Daarvoor stonden de kleuren in een andere volgorde, maar dit werd aangepast om meer met de Pan-Afrikaanse vlag overeen te komen. Op 28 mei 2012 besloot het parlement weer terug te gaan naar de oude vlag met een zwarte band boven en daarin een opkomende zon.

Het tijdsverschil met Nederland is 1 uur, in onze winter is het in Nederland 1 uur vroeger dan in Malawi, in onze zomertijd is er geen tijdsverschil aanwezig.

Aanbieders van vakanties naar Malawi
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Avila Reizen (verre reizen) Klik
Kras (allround) Klik
Baobab (rondreizen) Klik

Vlag Malawi
Officiele naam:
Republiek Malawi
ISO:
MW
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Lilongwe
Inwoners:
+/- 14269000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
kwacha
Klimaat:
Subtropisch
Oppervlakte:
118484 km≤
Beste reistijd:
mei - augustus

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Malawi krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 3 ervaringen:

9,0 3 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 1 met 3 resultaten

plaats: Rondreis, reisperiode: december 2016

Een super mooie, diverse bestemming. Voor de avonturiers die het primitieve Afrika willen ontdekken en voor de mensen die toe zijn aan een relaxte strandvakantie in een resort. De natuur is prachtig, vooral in het regenseizoen. Alles komt tot bloei en het land is vol met groene maïsvelden, tropische bloemen en groen gebergte. Er zijn verschillende spots met watervallen in de bergen, waar ook vaak een prima plek om te overnachten is. Ook kun je naar Lake Malawi, een ontzettend groot meer waar je eigenlijk het idee hebt dat je aan zee bent, het omvangt tenslotte 20% van heel Malawi. Je hebt hier de luxe van resorts en westerse gemakken, restaurantjes en bars, maar ook het relaxte en gastvrije van Malawi. Safari's, snorkelen, boottochtjes, cliffjumping en adelaars voeren; er is van alles mogelijk. Hier kun je weken doorbrengen, maar ik zou ook zeker aanraden om het binnenland in te gaan en ook het wat minder toeristische Malawi te ontdekken. Het is een arm land en het zal dan ook primitiever zijn, maar het leven op het plattenland en de gastvriendelijkheid en warmte van de lokale bevolking is zeker een ervaring die je niet wilt missen als je in Malawi bent. Bezoek op zondag de lokale kerk en maak een wandeling over de markten, ga naar een schooltje en maak praatjes met de mensen. Ze waarderen dit zeer en vinden het geweldig als een 'Azungu’ -term voor buitenlander of blanke- de tijd neemt om ze te bezoeken en ook naar hen te komen ipv alleen de resorts en het meer. Wel is het belangrijk goed op je gezondheid te letten, vergeet je malariapillen niet! Reistijd is relatief lang, maar je hebt geen last van een jetlag. Al met al, aanrader dus! Het is misschien een van de armste landen ter wereld, maar wat mij betreft een van de rijkste qua inwoners en natuur.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 5
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 10
 • Ligging 7
plaats: Zomba, reisperiode: augustus 2015

Een prachtige ervaring die iedereen bij zal blijven! Vanuit Zomba kunnen er uitstapjes naar Lake Malawi worden gemaakt maar ook het national park is te bezoeken.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 3
 • Cultuur 10
 • Restaurants 1
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Nkope, reisperiode: oktober 2012

Nkope village, Een dorp in Malawi met ongeveer 5000 erg vriendelijke en behulpzame inwoners. De naam Nkope betekend hoofd, dit komt weg van de grote rots die vroeger op Nkope Hill stond in de vorm van een mensen gezicht(carved by god volgens de inwoners) Dit beeld is echter weg gehaald door Amerikanen. Het dorp ligt aan Lake Malawi, waar je prima een tochtje kunt maken in de kano naar het eiland. Pas wel op want als het begint te schemeren moet je rap uit het water komen i.v.m. nijlpaarden en krokodillen! Kortom: Erg leuk dorpje met veel vriendelijke dankbere mensen! Waar je ook als mzungu(blanke) super veilig bent.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Malawi

Craft Market
Craft Market

Op de Craft Market in de hoofdstad Lilongwe wordt plaatselijke kunst verkocht die de inwoners van Lilongwe zelf hebben gemaakt. Zo zijn er maskers uit hout gesneden, strooien hoeden, prachtige schilderingen en houten sieraden. Dat hout erg geliefd is, blijkt ook uit de vele houten meubelstukken. Het is werkelijk prachtig om te zien hoe gedetailleerd de figuurtjes in de stoelen uitgesneden zijn. Hoe meer je op deze markt koopt, hoe beter de deal.


Lilongwe Wildlife Centre
Lilongwe Wildlife Centre

Lilongwe Wildlife Centre ligt aan de weg naar het oude heiligdom van de natuur. De achterkant van het Wildlife Centre ligt in het oude deel van de stad, bij de brug over de rivier. Het is een reddings- en revalidatiecentrum voor wilde dieren en ze bieden dan ook interessante rondleidingen in het centrum en in de wildernis aan. Hier zul je een breed scala aan wilde dieren tegenkomen, terwijl de rondleiding vaak niet duur is.

Central Market
Central Market

Central Market Lilongwe wordt ook wel Lilongwe Food Market genoemd en ligt op Malangala Rd. In het oude stadje Lilongwe is het op het moment van de markt dan ook erg druk. Vroeg in de ochtend worden de gevangen vissen uit het Malawimeer naar de markt gebracht voor de verkoop. Naast de vissen wordt er op de Central Market veel ander Afrikaans eten te koop aangeboden.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Malawi

Artikelen

Eten en drinken

Wat veel gegeten wordt in Malawi is de geroosterde maiskolf. Ook cassava en sweet potato zijn populair. Verder staat er vaak vis op het menu, de vissenkop gaat vaak naar de man, want dit beschouwen ze als het beste gedeelte van de vis. Overige bekende gerechten zijn de Chambo, dit is een vis uit het Malawimeer en Nsimia, dit is maishavermoutpap. Deze pap wordt bijna overal als basis bij gegeten. Ook worden tropische vruchten dagelijks gegeten.

In restaurants en lokale bars verwachten ze geen fooien. Het personeel verdient hier slecht, dus je kunt altijd iets geven voor de service. Echter is het meer gebruikelijk om af te dingen.

In Malawi wordt er kwalitatief goed bier geschonken en wijn wordt geïmporteerd uit Zuid-Afrika. Het kraanwater in Malawi is niet geschikt om te drinken.

Vervoer

Malawi heeft twee luchthavens, een in de hoofdstad Lilongwe en een in zijn grootste stad Blantyre. Een vlucht naar Malawi vanaf Nederland vertrekt alleen vanuit Schiphol. Je maakt als je land in Lilongwe onderweg één of twee tussenstops namelijk in Frankfurt of Heathrow en Ethiopië of alleen in Kenia. Als je op Blantyre wilt landen heb je een tussenstop in Johannesburg, deze vluchten gaan minder vaak vanuit Nederland. De afstand van Amsterdam naar Lilongwe is 7.856 km.

De wegen en het openbaar vervoer zijn in een redelijke staat voor een arm land als Malawi. Reizen kan vrij snel en comfortabel. De afstanden tussen de meest belangrijke plaatsen zijn niet lang. De soorten vervoer in Malawi zijn het vliegtuig, de boot, de fiets, een minibus of de auto. De boot brengt je over het Malawimeer, het vliegtuig brengt je snel van plek naar plek. Ook de fiets is een veilig vervoersmiddel, aangezien Malawi een leeg en veilig land is. Je kunt deze op verschillende plaatsen huren.

Er rijden drie soorten bussen rond, één daar van is de Choachline, dit is een luxe busservice die geen tussenstops maakt. De bussen hebben een toilet, airconditioning, snacks voor onderweg en goede chauffeurs. Daarnaast heb je de Expressbussen, deze hebben een aantal stops maar dit is gelimiteerd. Ze rijden vaak tussen grote steden en komen dan ook zelden in afgelegen gebieden. Dan hebben we nog de standaard bus, deze zijn traag en maken veel tussenstops. In de steden zelf hebben ze minibusjes, waar erg veel mensen in worden gestopt.

Je kunt natuurlijk ook een auto huren, de hoofdkantoren van de autohuurbedrijven liggen in Blantyre.

Visum

Er is een visum nodig voor een bezoek aan Malawi.

Prijsniveau

De munt waar ze in Malawi mee betalen is de kwacha (MK). Deze bestaat uit 100 tambala.

Naast deze munteenheid, kan er ook met Amerikaanse dollars worden betaald en soms zelfs met Britse ponden en Zuid-Afrikaanse rands. In de grotere steden kan gepind worden, als de bank de Nederlandse bankpas accepteert. In de kleinere steden kan het voorkomen dat er alleen cash kan worden betaald.

Malawi is een arm land, en daarom ook niet duur. De prijzen liggen een stuk lager dan in Nederland. De grotere steden zijn echter duurder dan de kleinere, afgelegen plekken op het platteland.

Veiligheid

Er is veel positief reisadvies over dit land en het is hier dan ook erg veilig. De criminaliteit ligt laag en Malawi is geen doelwit voor terrorisme. Ook zijn er geen bepaalde gebieden waar je beter weg kunt blijven. Wel kan diefstal voorkomen. Het land is arm dus is de verleiding tot stelen vaak groter.

Het algemene nummer van de politie is 997, voor de ambulance is dit 998. Voor de brandweer is geen algemeen nummer, hier zal dus een lokaal nummer voor gebeld moeten worden.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Malawi is redelijk slecht. Je loopt een risico in Malawi op malaria en dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd. Het wordt dan ook aanbevolen om malariatabletten te slikken. Voor het middel Malarone en Lariam kun je kiezen tijdens een korter verblijf. Naast de malariatabletten is het ook raadzaam om DEET-muggenspray te gebruiken, die tegen muggenbeten in Malawi beschermt.

Kijk uit voor Bilharzia, een wormziekte. Dit kun je oplopen in het water. Het is dan ook geen goed idee om overal in Malawi te zwemmen. Ook is het beter om geen kraanwater te drinken, je kunt hier namelijk ziek van worden.

Er zijn geen verplichte vaccinaties in Malawi, tenzij je maximaal 10 dagen eerder een bezoek hebt gebracht aan een gebied waar gele koorts heerst. Een inentingsbewijs is hierbij verplicht en hierbij zijn kinderen tot 1 jaar van de inenting vrijgesteld.

Wel wordt een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A aangeraden. Andere opties zijn inentingen tegen buiktyfus, hepatitis B en rabiës.

Het wordt afgeraden om kraanwater te drinken, dit is alleen veilig als je het eerst kookt. Wel kun je flessen water in de winkels kopen.

Bevolking

Malawi heeft 14.269.000 inwoners. Dansen en muziek is een belangrijk aspect in de cultuur van het land. De muziekinstrumenten die hierbij vaak gebruikt worden zijn trommels en xylofoons. Stamoudsten vertellen aan de jonge generatie rituelen en verhalen.

Iets wat erg populair is en veel gedaan wordt onder de bevolking is hout snijden. Allerlei dingen, zoals sleutelhangers, beeldjes en zelfs doodskisten worden uit hout gesneden. Souvenirs hiervan worden verkocht op markten en langs de wegen.

Het geloof dat hier het meest voorkomt is het Christendom, bijna 80% is christelijk. Dit is weer onderverdeeld in protestanten en rooms-katholieken. Naast het christelijk geloof hebben de inwoners van Malawi hun eigen traditionele geloof (Animisme). Rituelen die hierbij horen zijn o.a. het eren van voorouders en het bezoeken van witchdokters.

In Malawi zijn ze erg groepsgericht. Normen, waarden en gemeenschappelijke ideeën worden vaak duidelijk gemaakt via traditionele dansen, gezangen en maskers. De maskers in Malawi verbeelden vaak een ondeugd die vermeden moet worden of een deugd die juist geïmiteerd moet worden.

De taal

De officiële landstaal van Malawi is Engels, maar de meest gesproken taal is Chichewa. Op scholen wordt in beide talen onderwijs gegeven. Ook zijn er nog andere talen die gebruikt worden in Malawi.

Flora & Fauna

Malawi's begroeiing bestaat uit bossen en grassen. Er zijn moerasachtige oevers en er groeien vele lokale bloemen, zoals gladiolen en honderden soorten orchideeën.

Vooral in de nationale parken kun je de wilde dieren van Malawi terugvinden. De bekendste hiervan is het Liwonde National Park, waar antilopen en kuddes olifanten leven. Kuddes nijlpaarden baden in de Shire Rivier en in het zuiden leven veel jakhalzen, zebra's en luipaarden.

Geschiedenis

De naam Malawi komt van het prekolionale rijk Maravi, dat ooit reikte tot over de grenzen van het Malawi van nu. Op 6 juli 1964 is Malawi als onafhankelijke staat ontstaan. Malawi werd uitgeroepen tot een republiek in 1966, met Hastings Kamuzu Banda als president. Banda sloot vriendschapsverdragen in de Jaren 80 met zijn buurlanden en andere Afrikaanse staten.

In 1944 werd Banda verslagen bij verkiezingen door Bakili Muluzi, die toen de nieuwe president en premier is geworden. In 2004 werd de volgende president, Bingu wa Mutharika, gekozen. De reden waarom Malawi zo arm is, is omdat er een afwezigheid van delfstoffen is, er ontbreekt een zeehaven, er is een traditionele gerichtheid op het verbouw van tabak en thee op plantages en dit allen samen met het lage opleidingsniveau van de bevolking maakt de economische situatie erg slecht. Verder is er een aids-epidemie geweest, die gevolgen had voor de economische productieve middengeneratie. Toch zijn er ook betere punten, zoals de vooruitgang die gemaakt is wat betreft de distributie van aids-remmende middelen. Ook wordt Malawi als toeristiche bestemming gezien, met als trekpleisters de vogelpopulatie, de ongerepte safarigebieden en het Malawimeer. Ook zijn er veel hulpverleners die helpen door middel van educatie en voedselvoorziening.

Heb je interesse in een reis naar Malawi? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Malawi, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder een budget zullen we in veel gevallen geen passend advies kunnen geven.
Jouw gegevens
* Velden met een sterretje zijn verplicht

Ons privacy beleid is van toepassing