Bezienswaardigheden Malediven

De Malediven zijn een droombestemming voor velen. Je vindt er de mooiste eilanden met geweldige witte stranden en groene palmbomen. Ook qua cultuur is er nog wel wat te zien. Denk bijvoorbeeld aan het Nationaal Museum in Malé, de Grote Vrijdagsmoskee in deze stad of breng een bezoek aan een lokale markt. Overweeg je een vakantie naar de Malediven? Neem dan eens een kijkje in onze lijst met de beste bezienswaardigheden van het land en doe wat inspiratie op.

Tropisch eiland
Tropisch eiland

Thulhaadhoo

Thulhaadhoo is een van de bewoonde eilanden van Baa Atoll. Het eiland is onlangs teruggewonnen door de regering. Thulhaadhoo staat bekend om het speciale handwerk wat ze er doen. Stenen potten worden voorzien van een speciale laklaag. Dit werd vroeger gedaan voor de adellijke families in het land, maar tegenwoordig wordt het meeste lakwerk verkocht aan toeristen. Het is leuk om te zien hoe het wordt gedaan en natuurlijk is het ook een originele souvenir om mee naar huis te nemen.

Onderwater postkantoor

Op het eiland Hideaway, ofwel het Mele eiland, is een heus onderwater postkantoor te vinden. Dit is het enige postkantoor van de wereld dat zich onder water bevindt. Het postkantoor wordt gerund door duikers met veel ervaring. Op een waterdichte manier kunnen zij op je documenten een stempel zetten met speciale, waterbestendige inkt. Geen enkel postkantoor heeft zo'n mooi uitzicht, met scheepswrakken, schitterend koraal en oneindig veel kleurrijke vissen.

Parasailing Malediven

Parasailing Malediven
Parasailing Malediven

Wanneer je tijdens de vakantie op de Malediven iets avontuurlijks wilt doen, dan kun je niet om parasailing heen. Veel lokale activiteitenbureaus, maar ook hotels, bieden deze vorm van watersportrecreatie aan. Bij parasailing ontvang je een parachute die wordt vastgebonden aan een speedboat. Op deze manier zweef je boven het water en heb je een prachtig uitzicht over de zee en de boulevard.

Rondvlucht Malediven

Rondvlucht Malediven
Rondvlucht Malediven

Ook een leuke en actieve manier om de omgeving te verkennen is om een rondvlucht te maken met een helikopter of een watervliegtuig. Terwijl je vliegt heb je een adembenemend uitzicht over het azuurblauwe water en de attols. Het is mogelijk om voorafgaand aan je vakantie tours te boeken, maar dit kan ook ter plaatse. Er zijn op de Malediven een aantal activiteitenbureaus waar je terecht kunt voor een rondvlucht.

Duiken op de Malediven

Duiken op de Malediven
Duiken op de Malediven

Duikers zijn zeker op de goede plaats op de Malediven. De Malediven beschikken namelijk over een prachtig koraalrif waar gesnorkeld en gedoken kan worden. Een groot deel van de eilanden bestaat uit strand. In de wateren rondom de eilanden van de Malediven komen de mooiste vissen voor, waaronder de manta. Het koraal rond de Malediven is ook erg mooi en zeker het bekijken waard.

Boottocht Malediven

Boottocht Malediven
Boottocht Malediven

Ook erg interessant is het om deel te nemen aan boottochten. Zo zijn er verschillende tours waarbij het doel is om bepaalde diersoorten te spotten zoals reuzenmanta's, dolfijnen en walvissen. De beste tijd om reuzenmanta's te spotten is van mei tot juli. Dolfijnen spotten kan het hele jaar door en voor het zien van walvissen kun je het best een tour boeken tussen november en april. De kans om walvissen te zien is kleiner in verhouding met de andere dieren, maar de blauwe vinvis wordt wel regelmatig gespot in zee.

Nationaal Museum in Malé (Malé)

Zeker de moeite waard om eens te bezoeken is het Nationaal Museum in Malé. Dit museum is gevestigd in een oud paleis van de sultan. In het museum worden persoonlijke bezittingen en spullen uit de tijd van de sultan tentoongesteld, zodat je kunt inschatten hoe de situatie van de sultan destijds was. Je vindt er tevens archeologische voorwerpen. Het voorwerp dat het meest speciaal is, is het Boeddhabeeld van koraal.

Vismarkt in Malé (Malé)

Vismarkt in Malé
Vismarkt in Malé
Kaart met locatie Vismarkt in Malé

Het is erg interessant om de vismarkt in Malé te bezoeken waar 's middags honderden loodzware tonijnen worden aangeleverd door vissers. De vis wordt ter plekke schoongemaakt en verkocht. Ook worden er regelmatig grote zwaardvissen gevangen, gedood, aangesneden en verkocht. Zo kun je meekijken hoe het in zijn werking gaat en zelf aangeven hoe groot je stuk vis moet zijn. Het mag dan stinken en er bloederig uitzien, maar je hebt dan in ieder geval wel echte verse vis. Naast vis wordt er ook vers fruit en verse groente verkocht.

Grote Vrijdagsmoskee (Malé)

Grote Vrijdagsmoskee
Grote Vrijdagsmoskee
Kaart met locatie Grote Vrijdagsmoskee

In de hoofdstad Malé bevindt zich de belangrijkste moskee van de Malediven: de Grote Vrijdagsmoskee van 40 meter hoog. Het is een dominant gebouw met een grote, gouden koepel. Er mag geen enkel gebouw zijn die boven de toren van deze moskee uitkomt. De Grote Vrijdagsmoskee biedt plaats voor ruim 5.000 gelovigen. Je kunt de Malediven niet verlaten zonder dit prachtige gebouw van binnen en van buiten te hebben gezien.

Winkelen op de Malediven (Malé)

Shoppen kun je het best in de hoofdstad Malé. In deze stad speelt het grootste gedeelte van het dagelijkse leven van de inwoners zich af. In Malé zijn twee winkelcentra, verschillende souvenirwinkeltjes en diverse markten te vinden. Er is altijd wel iets te doen en vooral wanneer je geïnteresseerd bent in het leven van de Malediven dan moet je hier zeker een dagje rondlopen.