Bezienswaardigheden MaleisiŽ

Nationaal Park Gunung

Nationaal Park Gunung
Nationaal Park Gunung
Kaart met locatie Nationaal Park Gunung

Nationaal Park Gunung staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst. Het park is 52.865 ha groot en bevat drie bergen. In het park vind je veel bekende grotten, zoals de Deer Cave, Clearwater Cave en de Tiger's Cave. In veel van deze grotten leven vleermuizen. Het is een prachtig gezicht om deze dieren uit te zien vliegen. De grootste grot in dit park is de Sarawak Chamber van 600 m.

Winkelen in MaleisiŽ

Winkelen in MaleisiŽ
Winkelen in MaleisiŽ

Met name Kuala Lumpur heeft als hoofdstad vele grote winkelcentra. Het is even wennen om in deze winkelcentra te shoppen in vergelijking met de avondmarkten. Ook is er een wereld van verschil tussen deze winkelcentra en die van Nederland. Er is werkelijk van alles te koop, van de goedkoopste prularia tot de duurste merken. Een echte walhalla voor de shopaholics dus.

Ook op het eiland Penang zul je vele winkelcentra aantreffen waarvan de meesten erg luxe zijn. Deze winkelcentra worden veel bezocht door toeristen maar ook de lokale inwoners zijn niet vies van een dagje shoppen. De meeste winkelcentra liggen in en rondom de stad Georgetown, dat de hoofdstad is van het eiland. Een bezoek aan de Chinatown van Georgetown en de levendige avondmarkten is een echte must.

Nationale Kunstgalerij van MaleisiŽ (Kuala Lumpur)

Nationale Kunstgalerij van MaleisiŽ
Nationale Kunstgalerij van MaleisiŽ
Kaart met locatie Nationale Kunstgalerij van MaleisiŽ

Aan de grote straat Jalan Hishamuddin in Kuala Lumpur ligt de Nationale Kunstgalerij van Maleisië. De kunstgalerij is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. In de galerij worden verschillende stijlsoorten tentoongesteld van Maleisische kunstenaars. Er is tevens een tentoonstelling geopend waarbij werken van internationale en nationale beeldende kunstenaars.

Nationaal Planetarium (Kuala Lumpur)

Nationaal Planetarium
Nationaal Planetarium
Kaart met locatie Nationaal Planetarium

Het Nationaal Planetarium in Kuala Lumpur is zeker een bezoekje waard. In het planetarium vind je een interessante tentoonstelling over het zonnestelsel. Ook zijn er een aantal wisselende tentoonstellingen te vinden. Het planetarium is gevestigd op de top van een heuvel in de Lake Gardens. De bouw van het planetarium begon in 1990 en was in 1993 voltooid. De officiële opening volgde op 7 februari 1994.

Taman Tasik Perdana (Kuala Lumpur)

Taman Tasik Perdana
Taman Tasik Perdana
Kaart met locatie Taman Tasik Perdana

Taman Tasik Perdana is de lokale naam van het park dat zich dichtbij de binnenstad van Kuala Lumpur bevindt. Officieel heet het Taman Negara Nationaal Park. Het park dateert uit het jaar 1880 en wordt gezien als het groene hart van Maleisië. Het park is zo groot dat het zich uitstrekt over 3 provincies. Doordat de provincies allemaal een eigen wetgeving hebben over de omgang met het park, zorgt dit nog wel eens voor wat problemen. In het park komen veel mooie diersoorten voor. De spinnen zijn in het park ook goed vertegenwoordigd, ga dus nooit zomaar tegen een boom aan staan. Verder komen er een aantal prachtige bloemen en planten voor in het park. Je kunt diverse wandeltochten maken, van een paar uur tot meerdaagse trektochten. Het wordt wel aangeraden om een gids mee te nemen omdat het park zo groot is.

Kuala Lumpur Aquaria (Kuala Lumpur)

Kuala Lumpur Aquaria
Kuala Lumpur Aquaria
Kaart met locatie Kuala Lumpur Aquaria

Breng een bezoekje aan Kuala Lumpur Aquaria en laat je verbazen door de mysteriën van de oceaan. Het Kuala Lumpur Aquaria is ook een belangrijk educatief centrum, de kans is dus erg groot dat je een klas met kinderen tegenkomt. In het centrum kun je vissen, haaien, inktvissen en nog veel meer dieren bekijken die in de oceaan leven.

Central Market Kuala Lumpur (Kuala Lumpur)

Central Market Kuala Lumpur
Central Market Kuala Lumpur
Kaart met locatie Central Market Kuala Lumpur

Central Market in Kuala Lumpur is zeker het bezoeken waard. Vroeger was het een markt waar voornamelijk vis, vlees en groenten werden verkocht. Tegenwoordig is dit anders, nu worden er vooral ambachtelijke producten uit de Filipijnen, Indonesië en Thailand verkocht. Er zijn 130 winkels, 140 marktkramen en 30 eethuisjes te vinden op de markt. Er is ook een gedeelte wat als openluchttheater wordt gebruikt voor voorstellingen.

Chinatown Kuala Lumpur (Kuala Lumpur)

Chinatown Kuala Lumpur
Chinatown Kuala Lumpur
Kaart met locatie Chinatown Kuala Lumpur

Zelfs in Kuala Lumpur is er een Chinatown. Het is er meestal een drukte vanjewelste en het laat zien hoe belangrijk Chinezen zijn in Maleisië. Je kunt hier echt van alles kopen, zoals gedroogde eend of traditionele geneesmiddelen. Tegen de avond wordt de markt gesloten voor al het verkeer. Dan worden er kleding, elektronica en nog vele andere spullen verkocht. Deze markt is zeer geschikt voor mensen die het echte Maleisië willen ervaren.

Sepang International Circuit (Kuala Lumpur)

Sepang International Circuit
Sepang International Circuit
Kaart met locatie Sepang International Circuit

In Maleisië zijn ze gek van autoracen. Op ongeveer 3,5 km afstand van de luchthaven van Kuala Lumpur ligt Sepang International Circuit. Dit werd gebouwd met asfalt dat was overgebleven na de bouw van het vliegveld. De baan is 5,54 km lang en 16 m breed, veel rijders vinden het een indrukwekkende baan. Langs de baan staan grote tribunes zodat je alles goed kunt zien.

Fort Cornwallis (George Town)

Fort Cornwallis
Fort Cornwallis
Kaart met locatie Fort Cornwallis

Het Fort Cornwallis is gebouwd in de 18e eeuw door de ‘Britisch East India Company’. De naam is afkomstig van de gouveneur en generaal van Bengal in India, Charles Cornwallis. Fort Cornwallis is het grootste fort in Maleisië. Ondanks dat er een aantal kanonnen staan, is het fort nooit gebruikt in een strijd. Daarnaast heeft het fort nog een kapel, waar trouwerijen plaatsvinden en een vuurtoren ‘Fort Point Lighthouse’ van 21 meter hoog. Deze vuurtoren is de op twee na grootste van Maleisië.

Khoo Kongsi tempel (George Town)

Khoo Kongsi tempel
Khoo Kongsi tempel
Kaart met locatie Khoo Kongsi tempel

De Chinese Khoo Khongsi tempel ligt in de straag Cannon Square in het hart van de oude stad van George Town. De tempel wordt dan ook omgeven door indrukwekkende na-oorlogse huizen. De tempel zelf kun je herkennen aan de vele schitterende ornamenten. Daarnaast heeft het onder andere een theater en krijgshuizen. Bovendien is het de grootste Chinese tempel in Maleisië. Verder was de bouw ervan in het jaar 1906.

Kapitan Kling Moskee (George Town)

Kapitan Kling Moskee
Kapitan Kling Moskee
Kaart met locatie Kapitan Kling Moskee

De Kapitan Kling Moskee is op het Maleisische eiland Penang een van de oudste moskeeën. Gebouwd op een 8 hectare groot terrein in het jaar 1801 door Indiase handelaren die in Penang woonden. De moskee heeft indrukwekkende torens en koepels die voorzien zijn van sterren en halvemanen. Nog steeds zijn er dagelijks gelovige mensen die aan het bidden zijn in de moskee, want de moskee is nog steeds in gebruik.

Atkinson Clock Tower (Kota Kinabalu)

De door Mary Edith Atkinson ontworpen Atkinson Clock Tower is in 1905 in Kota Kinabulu gebouwd ter nagedachtenis van Francis George Atkinson, haar zoon. Vroeger diende het als navigatie voor schepen, totdat de toren werd overschaduwd door grotere gebouwen. Het is een charmant torentje om te zien en leuk voor een foto.

Sam Poh Tong tempel (Ipoh)

Sam Poh Tong tempel
Sam Poh Tong tempel
Kaart met locatie Sam Poh Tong tempel

De Sam Poh Tong is een grot die 5 kilometer ten zuiden van Ipoh ligt. De Sam Poh tempel is vernoemd naar deze grot. De tempel is erg indrukwekkend door de mooie Boeddhabeelden tussen de stalagmieten en stalactieten. Het is de grootste tempel in een grot van Maleisië. De grot hoort bij een reeks van Chinese tempels in Gunung Rapat. De eerste tempel is de Ling Sen Tong, de tweede en tevens zijn buurman is de Nam Thean Tong. Om bij deze tempel te komen dien je honderden treden te beklimmen die recht door de bergen lopen. De derde in de rij is de Sam Poh Tong. Bij de ingang van de tempel heb je tevens een mooi aangelegde bonsaituin, een visvijver en een schildpadvijver. Ook zijn er op weg naar de tempels diverse kraampjes met pomeloes te vinden, wat een lokale specialiteit is.

Masjid Negeri (Ipoh)

Masjid Negeri
Masjid Negeri
Kaart met locatie Masjid Negeri

De grootste moskee van het land is de Masjid Negeri en bevindt zich in Ipoh. Tevens is het de tweede grootste moskee van Zuidoost-Azië. De bouw van de moskee begon in 1982 en eindigde in 1988. De moskee staat ook wel bekend als de 'Blauwe Moskee', door de grote blauwe koepel. De Masjid Negeri is gebouwd volgens islamitische architectuur. Ook steken de 4 minaretten hoog boven het landschap uit.

Kellie's Castle (Ipoh)

Kellie's Castle
Kellie's Castle
Kaart met locatie Kellie's Castle

Op ongeveer 14 kilometer afstand van Ipoh ligt de bizarre verschijning Kellie's Castle. Het is een kasteel dat aan het eind van de 19e eeuw werd gebouwd door William Kellie Smith. Hij was een Schotse rubbermagnaat die helaas overleed voordat de bouw van het kasteel voltooid was. Sindsdien is het een ruïne en ziet het er wat sprookjesachtig uit, mede door de bomen en struiken die het kasteel overwoekeren. Het kasteel staat op de plek waar ooit een rubberplantage stond.

Masjid Sultan Ahmad Shah (Kuantan)

Masjid Sultan Ahmad Shah
Masjid Sultan Ahmad Shah
Kaart met locatie Masjid Sultan Ahmad Shah

Masjid Sultan Ahmad Shah is een moskee gebouwd tussen 1991 en 1993. De naam is afkomstig van de historische Sultan Ahmad Aj Mu Adzam Shah. Hij was de oprichter van Pahang’s huidige koninklijke familie in 1890. De moskee staat in een open groen gebied omgeven door belangrijke koloniale en moderne bezienswaardigheden. De moskee heeft een Ottomaanse en Moorse islamitische stijl, met vier raketvormige minaretten en een halfronde koepel die omgeven wordt door vier smallere koepels. In de moskee passen ongeveer 8.000 mensen.

Charah grotten (Kuantan)

Charah grotten
Charah grotten
Kaart met locatie Charah grotten

De Charah Grotten liggen op ongeveer 25 kilometer afstand ten noordwesten van Kuantan. Het zijn in totaal 8 grotten die liggen in een 93 hectare groot terrein. Zo is de grot Gua Gelap sinds 1972 toegankelijk voor toeristen. De heuvels van deze rots lijken op een stel met een kind, een adelaar en een man met een baard. Op het moment woont er een monnik in de grotten. Als je de grotten wilt verkennen is het een aanrader om een zaklamp mee te nemen.

Sungai Pandan Waterfalls (Kuantan)

Sungai Pandan Waterfalls
Sungai Pandan Waterfalls
Kaart met locatie Sungai Pandan Waterfalls

De watervallen Sungai Pandan Waterfalls liggen op 25 kilometer afstand van Kuantan. Deze watervallen trekken veel toeristen, want je kunt er goed picknicken. Ook kun je een duik nemen in het meer waarin de watervallen uitkomen. De watervallen lopen verder over rotsen en zijn omgeven door bossen. Daarnaast zijn de watervallen een onderdeel van het mooie natuurreservaat Sungai Pandan Forest Reserve dat maar liefst 25 hectare groot is.

Sarawak Museum (Kuching)

Sarawak Museum
Sarawak Museum
Kaart met locatie Sarawak Museum

Het Sarawak Museum is open sinds 1891 en daarmee is het het oudste museum in Borneo. De oprichter van het museum was Charles Brooke en hij werd op het idee gebracht door de Brit Alfred Russel Wallace. Deze Brit zocht in die tijd naar lokale specialiteiten. In het museum zie je daarom ook lokale kunstwerken en ambachten en collecties van lokale dieren. Het uiterlijk van het museum is gebaseerd op het ziekenhuis Adelaide Children’s Hospital.

Fort Margherita (Kuching)

Fort Margherita
Fort Margherita
Kaart met locatie Fort Margherita

Fort Margherita is een erg oud fort gebouwd in 1879 door Charles Brooke. Het gebouw is gemaakt in de form van een kasteel. Fort Margherita diende ter verdediging van de stad Kuching tegen de piraten. Vanaf 1971 tot op heden dient het fort echter als een politie museum. De naam van het fort is afkomstig van Brookes vrouw, Margaret Alice Lili de Windt.

Cat Museum (Kuching)

Cat Museum
Cat Museum
Kaart met locatie Cat Museum

Het Cat Museum in Kuching, staat zoals de naam al zegt, helemaal in het teken van katten. Het museum is opgericht in 1993. De bedenkers van dit museum waren de minister Abdul Taib Mahmud en zijn vrouw Laila Taib. In het museum kun je ruim 2.000 tentoonstellingen, monumenten en kunstvoorwerpen van katten bekijken, die afkomstig zijn vanuit de hele wereld. De kat is namelijk het symbool van geluk in Maleisië.

Honey Farm (Tanah Rata)

Honey Farm
Honey Farm
Kaart met locatie Honey Farm

Bij de Honey Farm kun je de lekkerste honing proeven. Madu Tualang is wild geoogste honing uit de jungle. Er worden twee soorten honing verkocht waarbij de donkere honing suiker bevat. In de omgeving van de Honey Farm zijn een groot aantal honingwinkels aan te treffen. De prijs in de winkels is echter wel een stuk hoger dan bij de stalletjes langs de weg.

Strawberry Farm (Tanah Rata)

Strawberry Farm
Strawberry Farm
Kaart met locatie Strawberry Farm

De Strawberry Farm is dé plek voor aardbeiliefhebbers. Op deze boerderijen worden aardbeien in grote getale gekweekt. Naast aardbeien verkopen enkele boeren ook verse jam en aardbeienijs Nabij het Excelsior Hotel kun je heerlijke aardbeiendrankjes en aardbeien in chocoladesaus consumeren. Voor degenen die aardbeien voor in huis willen kopen, kunnen terecht bij de Farm Raju. Bij deze boerderij worden de aardbeien verpakt in een met ijs gevulde koelbox.

Boh Tea Plantation (Tanah Rata)

Boh Tea Plantation
Boh Tea Plantation
Kaart met locatie Boh Tea Plantation

De Boh Tea Plantation is een familiebedrijf plantage dat al generaties lang uitstekende theebladeren produceert. Bij deze plantage krijg je het proces van het planten tot aan het eindproduct te zien. Rondom de plantage kun je van het prachtige panoramische uitzicht genieten onder het genot van een drankje in één van de omliggende cafés. Het koele briesje maakt het bezoek helemaal compleet.

Istana Balai Besar (Kota Bharu)

Istana Balai Besar
Istana Balai Besar
Kaart met locatie Istana Balai Besar

Het Istana Balai Besar is een paleis dat 170 jaar geleden is gebouwd door de Sultan Muhammad II. Het diende namelijk vroeger als het verblijf van vele sultans. Tot midden 1900 werden er zelfs stierengevechten gehouden tijdens officiële koninklijke ceremonies. Helaas is het paleis alleen van de buitenkant te bezichtigen, omdat het nu in gebruik is voor staatsdoeleinden. Toch is de buitenkant ook mooi om te zien, zo heeft de houten muur mooie sierlijke patronen.

Gnunung Stong State Park (Kota Bharu)

Gnunung Stong State Park
Gnunung Stong State Park
Kaart met locatie Gnunung Stong State Park

Sinds 2005 is het Gnunung Stong State Park geopend. In dit park, dat bijna 22.000 hectare groot is, zijn veel bossen, rivieren, grotten en watervallen. Ook leven er veel exotische dieren zoals beren, gibbons, olifanten, tijgers en neushoornvogels. Bovendien kun je er de grootste bloem ter wereld, de Rafflesia, spotten. Deze bloem is rood met spikkels en heeft bijna geen bladeren. Daarnaast is er nog de mooie Gunung Stong waterval.

Istana Jahar (Kota Bharu)

Istana Jahar
Istana Jahar
Kaart met locatie Istana Jahar

Istana Jahar wordt door vele gezien als het beste museum van Kota Bharu, zowel in tentoonstellingen als de bouw van het museum zelf. Het museumgebouw is namelijk chocolade bruin van kleur, met een vijfhoekige poort en een idyllisch balkon. Verder dateert Istana Jahar uit 1887. In het museum kun je rituelen en gewoontes van de Maleisische deelstaat Kelantan zien, zoals bruiloften en besnijdenissen.

Penang National Park (Penang)

Penang National Park
Penang National Park
Kaart met locatie Penang National Park

Penang National Park is het kleinste nationale park van Maleisië (het is 2.300 hectare groot) en ligt in het uiterste noordwestelijke puntje van het eiland. Om er te komen moet je vanaf Teluk Bahang een behoorlijk zware wandeltocht maken. Als je toch liever niet wandelt, kun je ook een boot nemen. Eenmaal in het park kun je door de jungle lopen of naar een van de rustige strandjes gaan.

Kuil Ular (Penang)

Kuil Ular
Kuil Ular
Kaart met locatie Kuil Ular

Kuil Ular is Maleis voor slangentempel, in deze tempel kun je zoals de naam al zegt slangen bekijken. Deze tempel is gebouwd in 1850 om Chor Soo Kong te herdenken. Hij was een belangrijke boeddhistische monnik. Vandaag de dag komen er nog veel gelovigen vanuit verschillende gebieden naar de tempel. Vooral op de verjaardag van Chor Soo Kong wordt de tempel door gelovige druk bezocht.

Penang 3D Trick Art Museum (Penang)

Penang 3D Trick Art Museum
Penang 3D Trick Art Museum
Kaart met locatie Penang 3D Trick Art Museum

In het Penang 3D Trick Art Museum zijn 2D schilderijen via een techniek omgevormd zodat ze 3D zijn geworden. Op de muren, vloeren en op het plafond poppen zo verschillende kunstwerken op. Het museum trekt veel toeristen. Je kunt namelijk grappige foto’s maken in/bij de kunstwerken. Het museum is doordeweeks van 9.00 uur tot 18.00 uur geopend en in het weekend van 9.00 tot 21.00 uur.

Fort Dindingh/Kota Belanda (Pangkor Island)

Fort Dindingh/Kota Belanda
Fort Dindingh/Kota Belanda
Kaart met locatie Fort Dindingh/Kota Belanda

Kota Belanda zijn de ruïnes van het fort genaamd Fort Dindingh. Kota Belenda is letterlijk vertaald 'Hollandse stad'. Fort Dindingh was namelijk een buitenpost gebouwd in 1670 door de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Dit fort diende als opslag en bewakingsplaats van tin. Het fort is 100 meter van het strand gelegen en bestaat uit drie stenen muren met daarin ronde ramen. Verder is Fort Dindingh omgeven door een klein park met enkele winkeltjes.

Fu Lin Ye Kong Tempel (Pangkor Island)

Fu Lin Ye Kong Tempel
Fu Lin Ye Kong Tempel
Kaart met locatie Fu Lin Ye Kong Tempel

Fu Lin Ye Kong is een Chinese tempel, waar vandaag de dag nog veel mensen komen. Niet alleen toeristen, maar ook boeddhisten die er komen bidden. Er zijn daarom ook veel Boeddha beelden bij de tempel te vinden. Er wordt gezegd dat als je een wens bij een van deze Boeddha beelden in de tempel doet, deze uitkomt. Daarnaast heeft de tempel iets unieks, namelijk een mini Chinese Muur.

Langkawi Cable Car (Langkawi)

Langkawi Cable Car
Langkawi Cable Car
Kaart met locatie Langkawi Cable Car

Voor een schitterend uitzicht over de eilanden van Maleisië kun je de Langkawi Cable Car nemen. Deze berglift gaat 708 meten omhoog naar Langkawi’s op twee na hoogste top Mt. Machinchang en het is een van de steilste bergliften ter wereld. Tijdens je rit omhoog kun je bovendien genieten van de schitterende natuur, zoals de watervallen. Daarnaast zijn er op de vertrekstations van de berglift, zowel boven als beneden nog activiteiten waar je aan kunt deelnemen, zoals Skydome. Daar kun je 3D projecties van de ruimte zien.

Pulau Payar Marine Park (Langkawi)

Pulau Payar Marine Park
Pulau Payar Marine Park
Kaart met locatie Pulau Payar Marine Park

Pulau Payar Marine Park is een erg populaire plek om te snorkelen en duiken. Bij dit schitterende koraaleilandje kan dit vanaf een platform en vanaf het strand. Ook kun je er in een onderwatercabine naar de vissen kijken, in deze cabine hoef je bovendien niet te zwemmen. Onderdelen van het park zijn de vier eilanden: Pulau Payar, Pulau Lembu, Pulau Segantang en Pulau Kaca. Geen van deze eilanden is bewoond, dit om de mooie natuur te behouden.

Butterfly Farm (Melaka)

Butterfly Farm
Butterfly Farm
Kaart met locatie Butterfly Farm

De Butterfly Farm telt meer dan 150 exotische soorten tropische vlinders waaronder de Radja Brooke en de vogelvleugelvlinder. Het beschikt over een eigen laboratorium dat de eerste in zijn soort is in Zuidoost-Azië en de tweede in de wereld. Naast de circa 9.000 vlinders, herbergt het ook miniatuurhuizen, slangen en een insectentuin. Het is een populaire plek voor familiefeesten. De entreeprijzen van de Butterfly Farm zijn goedkoop.

Hang Kasturi Mausoleum (Melaka)

Hang Kasturi Mausoleum
Hang Kasturi Mausoleum
Kaart met locatie Hang Kasturi Mausoleum

Het Hang Kasturi Mausoleum is het traditionele graf van Hang Kasturi, een machtige Maleisische krijger tijdens het bewind van sultan Mansor Shah. Volgens Maleisische bronnen was Hang Kasturi van plan om zijn broer Hang Tuah te doden. Hang Tuah werd destijds ten onrechte beschuldigd voor het vermoorden van een aantal hofdames van de sultan. Hang Tuah vermoorde echter Hang Kasturi nadat hij achter zijn plan kwam. Hij vermoordde tevens Hang Jemat, de echte verrader.

Bukit China (Melaka)

Bukit China
Bukit China
Kaart met locatie Bukit China

Bukit China beschikt vandaag de dag over 12.000 graven die verdeeld zijn over 25 hectare land. Veel van deze graven dateren uit de Ming-dynastie, toen de Chinezen Melaka in bezit namen. Het is de grootste Chinese begraafplaats buiten China. Vroeger gaf sultan Mansur Shah zijn dochter deze plek als onderkomen. Er waren destijds 500 hofdames aan het werk om aan de behoeften van de familie te voldoen.