Maleisië

Maleisië bestaat uit twee delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee: West-Maleisië (Malakka), dat in het noorden aan Thailand grenst, en dat Singapore in het zuiden insluit; en Oost-Maleisië, het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo, dat in het zuiden grenst aan Indonesië en dat Brunei in het noorden insluit.
Maleisië is een land van tegenstellingen. Je vindt er prachtige stranden met wuivende palmen, de ultramoderne stad Kuala Lumpur en miljoenen jaren oude oerwouden.
gratis reisadvies

- Officiele naam:
- Malaysia
- ISO:
- MY
- Ligging:
- zuidoost Azië
- Hoofdstad:
- Kuala Lumpur
- Inwoners:
- +/- 26128000
- Taal:
- Maleisisch
- Godsdienst:
- Diverse
- Tijdzone:
- UTC +8
- Munteenheid:
- Ringgit
- Klimaat:
- Tropisch
- Oppervlakte:
- 329847 km²
- Beste reistijd:
- juni - augustus
Tatoeëren is een traditie in de cultuur van de volken van Borneo. Zowel mannen als vrouwen laten zich rijkelijk versieren. Elke tatoeage is uniek.
Gawai - het grootste feest van Sarawak. Het oogsten van de rijst wordt dan gevierd met dansen, feesten en veel rijstwijn (tuak).
Bomoh - de wonderdokter heeft in de traditionele Maleise gemeenschap de status van expert op het spirituele vlak. Hij wordt vaak geraadpleegd vanwege zijn bovennatuurlijke kennis en de kruidendrank die hij maakt voor de genezing van kwalen.
Houtbewerking is al eeuwenlang populair in Maleisië. In Sarawak maken de Kajang nog steeds hun houten grafpalen (klirieng).
Zijdebrokaat (kain songket) is van oudsher het favoriete weefsel voor koninklijke gelegenheden. Deze stijlvolle, dure stof is nog steeds favoriet.
Batik wordt vaak gebruikt als symbool voor Maleisië. Gebatikte overhemden zijn voorgeschreven als formele kleding voor mannen. Batikken is geen traditioneel Maleisische ambacht, maar werd in het begin van de 20e eeuw uit Indonesië gehaald.
Ervaringen
Heb je ooit Maleisië bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!
* = verplicht veld
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Maleisië
Penang 3D Trick Art Museum (Penang)


In het Penang 3D Trick Art Museum zijn 2D schilderijen via een techniek omgevormd zodat ze 3D zijn geworden. Op de muren, vloeren en op het plafond poppen zo verschillende kunstwerken op. Het museum trekt veel toeristen. Je kunt namelijk grappige foto’s maken in/bij de kunstwerken. Het museum is doordeweeks van 9.00 uur tot 18.00 uur geopend en in het weekend van 9.00 tot 21.00 uur.
Kuil Ular (Penang)


Kuil Ular is Maleis voor slangentempel, in deze tempel kun je zoals de naam al zegt slangen bekijken. Deze tempel is gebouwd in 1850 om Chor Soo Kong te herdenken. Hij was een belangrijke boeddhistische monnik. Vandaag de dag komen er nog veel gelovigen vanuit verschillende gebieden naar de tempel. Vooral op de verjaardag van Chor Soo Kong wordt de tempel door gelovige druk bezocht.
Penang National Park (Penang)


Penang National Park is het kleinste nationale park van Maleisië (het is 2.300 hectare groot) en ligt in het uiterste noordwestelijke puntje van het eiland. Om er te komen moet je vanaf Teluk Bahang een behoorlijk zware wandeltocht maken. Als je toch liever niet wandelt, kun je ook een boot nemen. Eenmaal in het park kun je door de jungle lopen of naar een van de rustige strandjes gaan.
Vakantiebestemmingen in Maleisië
Artikelen
Eten en drinken
De Maleiers woonden eeuwenlang in dorpen (kampongs) langs de kust en rivieren, hier leefden ze van de natuurlijke rijkdom. Traditioneel bestonden hun maaltijden uit vis, rijst, groenten en sambals. In sommige staten zijn ook Indonesische invloeden te ontdekken.
Lokale specialiteiten;
Belacan
- sterk geurende garnalenpasta
Kuih
- zoete en pikante hapjes
Mee rebus
- gekookte mie in een dikke bruine, kruidige soep
Rempah
- fijngestampte pasta van verse kruiden
Rendang
- een pittig gerecht van kokos en rundvlees
Rojak pasembur
- gefrituurd zeebanket en tahoe in een pindasaus
Saté
- gemarineerde stukjes rundvlees/kip worden aan dunne bamboestokjes geregen en boven een houtskoolvuur geroosterd
Wantan mee
- dunne verse eiernoedels in een bouillon of dressing van olie en sojasaus
Alcoholhoudende dranken zijn over het algemeen duur in Maleisië. Een glas wijn is vaak net zo duur als een glas cognac. Vruchtensappen zijn overal verkrijgbaar. De plaatselijke koffie en thee zijn behoorlijk sterk. Tuak is een bekende rijstwijn.
Vervoer
De gemiddelde reisduur naar Kuala Lumpur bedraagt met Malaysia Airlines en KLM circa 12 uur en met Singapore Airlines circa 16 uur. Maleisie heeft in totaal 19 vliegvelden waarvan 5 internationale, de andere 14 zijn alleen voor binnenlandse vluchten.
Binnen Maleisië kun je op veel manieren reizen. Zo kun je een auto huren, om vervolgens zelf het land te verkennen. Dit wordt vooral veel gedaan op het schiereiland Maleisië. Op Borneo ben je meestal aangewezen op het vliegtuig.
Met lowbudget luchtvaartmaatschappij Air Asia kun je tussen een groot aantal steden binnen Maleisië vliegen. Een enkele reis met het vliegtuig kost meestal niet meer dan 20 euro per persoon (all incl.), soms heb je aanbiedingen waarbij je zelfs al voor een paar euro kunt vliegen.
Nog goedkoper is met de bus door Maleisie reizen. Een rit van een paar honderd kilometer kost meestal maar een paar euro.
De overtocht naar de tropische eilandjes gebeurt per boot. Dit zijn veelal kleinere bootjes die je snel naar de kleine eilandjes brengen. De meeste overtochten duren niet langer dan ongeveer een half uur.
Maleisië heeft een goed aangelegd spoorwegnet van zuid naar noord en het is zeker veilig om per trein te reizen. Indien je een beperkt budget hebt en je wilt geen auto huren, dan is het zeker een goed alternatief om lange afstanden af te leggen. Vanaf de treinstations kun je gemakkelijk een taxi of lokale bus nemen naar de gewenste plek.
Visum
Blijf je niet langer dan 3 maanden in Maleisië dan heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort bij aankomst in Maleisië nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
Prijsniveau
Het prijsniveau in Maleisië ligt lager dan in Nederland.
De officiële munteenheid van Maleisië is de Maleisische ringgit.
Veiligheid
Maleisië is een veilig reisland, natuurlijk moet je wel de normale voorzorgsmaatregelen nemen.
Medische informatie
Maleisië heeft een goed ontwikkeld systeem van gezondheidszorg.
Inentingen zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden.
Neem altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.
Het kraanwater is niet drinkbaar.
Bevolking
Maleisië heeft overduidelijk een multicultureel karakter. Naast Maleiers, Chinezen en Indiërs zijn er Europeanen, de Iban van Sarawak en Orang Asli (de oorspronkelijk mensen).
In Maleisië vind je alle grote wereldgodsdiensten maar ook een aantal kleine geloofsrichtingen zoals het animisme. Elk geloof is meestal verbonden met een bepaalde etnische groepering. De meeste Maleiers zijn moslim.
Tatoeëren is een traditie in de cultuur van de volken van Borneo. Zowel mannen als vrouwen laten zich rijkelijk versieren. Elke tatoeage is uniek.
Gawai is het grootste feest van Sarawak. Het oogsten van de rijst wordt dan gevierd met dansen, feesten en veel rijstwijn (tuak).
Bomoh - de wonderdokter heeft in de traditionele Maleise gemeenschap de status van expert op het spirituele vlak. Hij wordt vaak geraadpleegd vanwege zijn bovennatuurlijke kennis en de kruidendrank die hij maakt voor de genezing van kwalen.
Houtbewerking is al eeuwenlang populair in Maleisië. In Sarawak maken de Kajang nog steeds hun houten grafpalen (klirieng).
Zijdebrokaat (kain songket) is van oudsher het favoriete weefsel voor koninklijke gelegenheden. Deze stijlvolle, dure stof is nog steeds favoriet.
Batik wordt vaak gebruikt als symbool voor Maleisië. Gebatikte overhemden zijn voorgeschreven als formele kleding voor mannen. Batikken is geen traditioneel Maleisische ambacht, maar werd in het begin van de 20e eeuw uit Indonesië gehaald.
De taal
De officiële taal is Bahasa Malaysia (Maleis), maar Engels is de taal van de zakenwereld en de technologie. Het Maleis wordt gesproken door alle Maleisiërs en de basis is hetzelfde. Er zijn wel veel dialecten.
Flora & Fauna
De Indo-Maleise regenwouden zijn de oudste van de wereld. Geschat wordt dat deze regenwouden al 130 miljoen jaar oud zijn. Je vindt hier veel plant- en diersoorten die nergens anders ter wereld voorkomen. De Rafflesia is bijv. de grootste bloem ter wereld met een omtrek van maximaal 1 meter, deze bloem vind je op het Maleisische schiereiland, op Borneo en op Sumatra. In de resterende oerwouden van Borneo leeft de ernstig bedreigde orang-oetan.
Geschiedenis
De geschiedenis van Maleisië gaat zeker 35.000 jaar terug. Het culturele erfgoed omvat megalieten, oude inscripties, ruïnes van boeddhistische tempels, middeleeuwse moskeeën, verlaten forten en neoklassieke koloniale gebouwen.

Veelgestelde vragen
Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Maleisië?
Wat zijn de beste hotels van Maleisië?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.