Bezienswaardigheden Marokko

Een vakantie naar Marokko is natuurlijk niet voltooid zonder dat diverse bezienswaardigheden van het land bezocht zijn. Het Noord-Afrikaanse land is een erg geliefde bestemming onder toeristen, mede dankzij de indrukwekkende cultuur, het natuurschoon en de Koningssteden. In het onderstaande overzicht geven wij je een voorproefje van de mooiste bezienswaardigheden van Marokko. Denk hierbij aan de koningsstad Marrakech, maar ook het strand van Agadir en de diverse Kasbah's van het land.

Bezienswaardigheid in Marokko: Kasbah Ait Benhaddou
Bezienswaardigheid in Marokko: Kasbah Ait Benhaddou

Toubkal National Park

Toubkal National Park
Toubkal National Park
Kaart met locatie Toubkal National Park

Toubkal National Park is een nationaal park in de bergen van Marokko. Het park is ongeveer 380 km² groot en zeker de moeite waard om te bezoeken. De hoogste berg in het park is de Jbel Toubkal met een hoogte van 4.167 m. In het park komen ook veel verschillende diersoorten voor. Je kunt er goed wandelen en het is er niet zo druk. Toubkal is een prachtig stukje groen in het warme Marokko. In het park kun je heerlijk wandelen en genieten van de mooie natuur.

Winkelen in Marokko

Winkelen in Marokko
Winkelen in Marokko

Winkelen in Marokko staat vooral in het teken van leer. Op de markten of in de souks zijn deze producten echter vaak van mindere kwaliteit. Souvenirs als tapijten, zilver, zeep, slippers, lampen en kruiden zijn hier wel in overvloed te vinden. Op de markten wordt het aangeraden af te dingen, ze willen je namelijk dingen verkopen voor vaak absurd hoge prijzen. In de Villes Nouvelles vind je wat modernere winkels met ook internationale merken. In Casablanca ligt de Morocca Mall, dit is de allergrootste shoppingmall in Noord-Afrika.

Kasbah Agadir (Agadir)

Kasbah Agadir
Kasbah Agadir
Kaart met locatie Kasbah Agadir

In 1540 werd er een citadel gebouwd door Mohammed Cheikh. Hij wilde de stad beschermen tegen de Portugezen. Sultan Moulay Abdallah liet in 1752 de enorme kasba herbouwen en militair versterken. Van de eens zo machtige kasbah in Agadir (Agadir Oufella) is helaas haast niets meer over. Tegenwoordig kan je hier nog de ommuring en de toegangspoort zien. Vanaf de kasbah kan je wel nog steeds genieten van een schitterende panoramisch uitzicht over de stad.

Loubnan Moskee (Agadir)

Midden in de stad Agadir staat de Loubnan Moskee. De witte minaret van deze moskee is een belangrijk herkenningspunt. Rondom de Loubnan Moskee bevinden zich verschillende restaurants, terrasjes, winkels en tevens een winkelcentrum.

Strand van Agadir (Agadir)

Strand van Agadir
Strand van Agadir
Kaart met locatie Strand van Agadir

De topattractie van Agadir is toch wel het strand van bijna 10 kilometer lang. De zon schijnt zo'n 300 dagen per jaar zodat je eigenlijk altijd zeker bent van een vakantie vol zon! Op het fijne goudgele zand kun je heerlijk genieten van de warmte en de zon. Ook het water is zeer aangenaam van temperatuur. In de prachtige baai kom je echt heerlijk tot rust.

Souss-Massa River National Park (Agadir)

Souss-Massa River National Park
Souss-Massa River National Park
Kaart met locatie Souss-Massa River National Park

Souss-Massa River National Park is echt prachtig. Het is het belangrijkste vogelreservaat in heel Marokko. De graslanden, drassige gebieden, uitgestrekte stranden en de steppe trekken namelijk honderden verschillende soorten vogels aan. Vogelliefhebbers kunnen hier genieten van een prachtig vogelzang in de mooie natuur van Marokko. Als laatst is de waterval van Immouzer populair bij toeristen. Er stroomt echter alleen water vanaf in de winter, desondanks is het plaatsje Immouzer ook meer dan de moeite waard. De berberfamilies laten je graag hun eeuwenoude tradities en gewoonten zien.

Paradise Valley (Agadir)

Paradise Valley is een gigantische kloof in een vallei gelegen nabij Agadir. Door de vallei stroomt een rivier waar oleanders en palmen volop groeien aan de oevers. Deze vallei zou volgens de verhalen een helende werking hebben. In de jaren zestig was het een beroemd hippie-verzamelpunt.

Museum of Marrakesh (Marrakech)

Museum of Marrakesh
Museum of Marrakesh
Kaart met locatie Museum of Marrakesh

Het Museum of Marrakesh (Dar Si Said Museum) is echt een bezoekje waard. Het museum is gevestigd in een oud paleis wat er prachtig uitziet. Het gebouw alleen al is een bezoek waard. In het museum vind je veel Marokkaanse kunst en andere prachtige voorwerpen. Ook vind je er veel Berber kunst. Als je wat meer wilt leren over Marokkaanse kunst dan is dit museum een aanrader.

Maison Tiskiwin (Marrakech)

In Marrakech vind je het Maison Tiskiwin. Dit is een fantastisch museum gevestigd in een huis uit begin 20e eeuw. Bert Flint is de eigenaar van het museum, hij is een Nederlander die al sinds 1957 in Marrakech woont. Hij haalde vele prachtige werken naar het museum van verschillende Marokkaanse handwerkers. Hij heeft onder andere de verschillende technieken en materialen van de handwerkers samengebracht. Je kunt er onder andere juwelen, manden, textiel en berberdeuren bezichtigen.

Djeema-el-Fna plein (Marrakech)

Djeema-el-Fna plein
Djeema-el-Fna plein
Kaart met locatie Djeema-el-Fna plein

In Marrakech vindt je het Djeema-El-Fna plein. Dit plein staat bekend om de activiteiten en toneelstukjes die er zijn. Het is naast het belangrijkste en bekendste marktplein, ook het grootste marktplein van Afrika. Het is een echte publiekstrekker door de altijd aanwezige bedrijvigheid. Overdag is er markt, 's avonds zijn er verschillende straatartiesten als muzikanten, slangenbezweerders en acrobaten die het volk amuseren. Rondom het plein zijn talloze gezellige restaurants en cafeetjes te vinden.

Marrakech Marathon (Marrakech)

Marrakech Marathon
Marrakech Marathon
Kaart met locatie Marrakech Marathon

De Marrakech Marathon die jaarlijks in januari wordt gehouden is een grote gebeurtenis. Meer dan 5.000 internationale sportfans doen er aan mee. Doordat er in de winter een redelijke milde temperatuur is in Marrakech is deze zeer geschikt voor het lopen van een marathon. De magische stad geeft het hele evenement een extra mooi effect.

El-Badipaleis (Marrakech)

El-Badipaleis
El-Badipaleis
Kaart met locatie El-Badipaleis

Het El-Badipaleis bestaat tegenwoordig uit de overblijfselen van een grandioos paleis dat werd gebouwd door de koning Ahmed el-Mansour in 1578. Het oorspronkelijke gebouw bestond waarschijnlijk uit 360 kamers, een binnenplaats van 135x110 m en een vijver van 90x20 m. Het gebouw was rijk versierd met Italiaans marmer en goud uit Soedan. De Alawitische Sultan Ismail Ibn Sharif verwoestte het paleis en gebruikte materialen om zijn eigen paleis in Meknes te decoreren. In een van de gerestaureerde paviljoens wordt de minbar van de Koutoubiamoskee tentoongesteld, die geldt als een hoogtepunt van houtwerkkunst.

Koutoubia Moskee (Marrakech)

Koutoubia Moskee
Koutoubia Moskee
Kaart met locatie Koutoubia Moskee

De Koutoubia Moskee is de grootste moskee in Marrakech. De minaret is afgebouwd tijdens de regeerperiode van Almohad Kalief Yaqub al-Mansur (1184-1199), nadat de bouw begonnen was rond 1150, en diende als voorbeeld voor de Giralda in Sevilla en later voor de Hassan Toren in Rabat.

Marjorelletuin (Marrakech)

Marjorelletuin
Marjorelletuin
Kaart met locatie Marjorelletuin

De Marjorelletuin is een botanische tuin. De tuin is in 1924 ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle, toen Marokko werd overheerst door Frankrijk. De kobaltblauwe kleur waarin vele onderdelen van de tuin en het atelier zijn geverfd is later naar Majorelle vernoemd. Sinds 1949 is de tuin en het atelier van Majorelle opengesteld voor publiek. In het voormalig atelier is een klein etnografisch museum gevestigd. In 1980 werden Yves Saint Laurent en Pierre Bergé eigenaren van de Majorelletuin.

Archeologisch Museum in Rabat (Rabat)

Het Archeologisch Museum in Rabat is gebouwd op de Citadel heuvel. Het museum bezit veel voorwerpen die gevonden zijn tijdens verschillende opgravingen in Marokko. Er zijn voorwerpen van o.a. glas en metaal gevonden. Ook zijn er enkele juwelen gevonden die nu in het museum worden tentoongesteld. Er zijn verschillende periodes die in het museum veel aandacht krijgen. Een deel van de collectie is afkomstig uit Volubilis, dat bij Mèknes ligt.

De Hassantoren (Rabat)

De Hassantoren
De Hassantoren
Kaart met locatie De Hassantoren

De Hassantoren is een minaret die deel uitmaakt van de moskee van Almohadenvorst Yakoub el-Mansour die nooit voltooid is. In 1195 werd begonnen met de bouw van de toren, waarmee het de grootste minaret van de wereld zou moeten worden. Toen in 1199 kalief Yaqub al-Mansur was overleden was werd de bouw stilgelegd, omdat toen ook de financier verdween. De toren was toen nog maar 44 meter hoog, de helft van wat hij uiteindelijk had moeten worden.

Oudaïa Kasbah (Rabat)

Oudaïa Kasbah
Oudaïa Kasbah

De ommuurde vesting van Rabat ligt in het noorden van de stad en werd gesticht door Moulai Ismaïl tijdens het bewind van de Almohaden. De Oudaïa Kasbah is een kasbah, gelegen aan de monding van de Bou Regreg rivier, tegenover Salé. Na de dood van Yaqub al-Mansur werd de kasbah verlaten.

Medina (Rabat)

Medina
Medina

De leukste straten van Rabat vind je in de medina. De medina is de oude binnenstad van Rabat en staat vol met marktkraampjes, winkeltjes en diverse werkplaatsen. De echte Marokkaanse goederen en souvenirs zijn hier te vinden. Aardewerk, meubelen, lampen, kruiden en leren producten kan je er allemaal vinden. Ondanks dat de medina wat minder pittoresk is als die van Fès of Marrakech, is het toch zeker een aanrader.

Bab Bou Jeloud (Fès)

Bab Bou Jeloud
Bab Bou Jeloud
Kaart met locatie Bab Bou Jeloud

Bab Bou Jeloud is de belangrijkste toegangspoort tot de wijk Fes el-Bali in Fès. Het is helaas geen originele poort maar nagemaakt. De ene kant van de poort is gekleurd in de kleur waar de stad bekend om staat. De andere kant is groen, de kleur van de Islam. De poorten zijn mooi versierd met hoefijzerbogen, waar bloemen en andere patronen in zijn gegraveerd.

Fondouk el-Neijarin (Fès)

Fondouk el-Neijarin is gebouwd als tussenstop voor de handelaren in de 18e eeuw en is vandaag de dag een particulier houtmuseum. In 1916 werd Fondouk el-Neijarin uitgeroepen tot nationaal monument. Het is waarschijnlijk het meest bekende gebouw in Fès en bevindt zich in de buurt van de hennasouk van Fes el-Bali. Je vindt er unieke beelden van de houtsnijwerken die laat zien waar de Marokkanen beroemd om zijn.

Karaouine moskee (Fès)

Karaouine moskee
Karaouine moskee
Kaart met locatie Karaouine moskee

De mooie Karaouine moskee bevindt zich in de wijk Fès el-Bali en bestaat al sinds 859. Het is een moskee en universiteit welke alleen toegankelijk is voor moslims. Het is een van de grootste moskeeën van Afrika en zeker een bezoek waard. Vooral de gebedsruimte die plaats biedt aan 20.000 gelovigen is interessant, het bestaat uit meer dan 50.000 tegels die speciaal zijn gemaakt voor de Karaouine moskee. Het binnenplein, de schilderingen, betegeling, houtsnijkunst en binnenplein laten de historische waarde van het gebouw zien.

Markt in Casablanca (Casablanca)

Markt in Casablanca
Markt in Casablanca
Kaart met locatie Markt in Casablanca

De centrale markt in Casablanca is een bezoekje waard. De markt is zeer kleurrijk en je kunt er van alles kopen. Van bloemen tot vis en van fruit tot kleding. In de buurt van de markt liggen veel restaurants. De markt is niet zo heel erg groot, maar de kwaliteit van de producten die er verkocht worden is erg goed. De markt vindt plaats langs de Boulevard Mohammed V.

Moskee Hassan II (Casablanca)

Moskee Hassan II
Moskee Hassan II
Kaart met locatie Moskee Hassan II

In Casablanca ligt de grote en moderne Moskee Hassan II. Het werd gebouwd in opdracht van de toenmalige koning Hassan II. De bouw werd uiteindelijk voltooid in 1993. De Hassan II moskee is op de moskee in Mekka na, de grootste van de hele wereld. De moskee ligt dicht aan de kust en biedt zo een mooi uitzicht over de Atlantische Oceaan. De gebedshal geeft plek aan zo'n 25.000 gelovigen. Daarnaast is er buiten nog eens plaats voor 85.000 mensen. De minaret heeft een hoogte van 210 meter en is daarmee de hoogste minaret.

Skala (Casablanca)

Vlak bij de Oude Medina van Casablanca ligt Skala. Dit is een versterkt bastion uit de 18e eeuw. Hier zijn nog steeds oude kanonnen te bezichtigen. Het bastion ligt tegenover de vissershaven en vanaf het fort heb je het mooiste uitzicht over de Atlantische Oceaan. Alleen daarom al is een bezoek aan Skala onmisbaar.

Kasbah Boulaouane (Casablanca)

Kasbah Boulaouane
Kasbah Boulaouane
Kaart met locatie Kasbah Boulaouane

Het 18e-eeuwse Kasbah (fort) ligt ten zuiden van Casablanca en is vanwege de architecuur een toeristische trekpleister. Bekijk onder meer de kleurrijke mozaïeken op de binnenplaats en beklim de tien meter hoge toren via de wenteltrap.

Marabout (Casablanca)

Marabout zou de begraafplaats voor heilige mannen zijn en is daarmee een van de meest religieuze plaatsen van Marokko. Pelgrims geloven dat de plaats spirituele helende krachten heeft en is een populair bedevaartsoord. Het is gelegen op een klein rotsachtig eiland voor de kust, op enkele kilometers van de stad, maar kan enkel met laagtij bezocht worden.

Park van de Arabische Liga (Casablanca)

Park van de Arabische Liga
Park van de Arabische Liga
Kaart met locatie Park van de Arabische Liga

Het Park van de Arabische Liga is een van de meest sfeervolle parken van Casablanca. Het is ideaal om even aan de hectiek van de stad te ontsnappen en te genieten van de rust. Het park werd in 1918 opengesteld voor publiek en is sindsdien geliefd bij inwoners en toeristen. Je vindt er een laan met palmbomen, pergola's en een aantal terrasjes om te genieten van een vers fruitsapje.

Joods Museum Oasis (Casablanca)

Het bijzondere aan het Joods Museum (Museum van Marokkaans Judaïsme) in Casablanca is dat het de enige in zijn soort is in de islamitische wereld. Het museum is een goed voorbeeld van de historisch goede betrekkingen tussen de twee geloven in Marokko. De tentoonstellingen verhalen over 2.000 jaar Joodse geschiedenis in het land. Je vindt het museum een paar kilometer buiten het stadscentrum, in de wijk Oasis.

Grand Souk in Tanger (Tanger)

De Grand Souk in Tanger is de grootste markt van de stad. Het is een echte typische Marokkaanse markt gelegen aan de rand van de Medina. De markt bestaat uit vele kleine straatjes en steegjes, net als de oude Medina in Casablanca. Doordat de markt tegen een helling opgebouwd is, zijn er veel straatjes die doodlopen. De markt is vaak het eindpunt van vele stadsbussen.

Asilah (Tanger)

Asilah
Asilah
Kaart met locatie Asilah

Ten zuiden van Tanger ligt het stadje Asilah. De stad is vooral bekend geworden met de naam het 'witte stadje'. Dit komt door de witte kleur van de huizen in het centrum van Asilah. Het stadje trekt ieder jaar vele toeristen die de witte huizen en de kasbah komen bekijken. Asilah ligt aan de zee en heeft een rijke geschiedenis, die terug is te zien in het stadje.

Medina (Tanger)

Medina
Medina
Kaart met locatie Medina

De medina van Tanger is het historische hart van de stad. De medina is vrij groot en er zijn erg veel winkeltjes, die vooral gericht zijn op de toeristen. Naast de toeristische winkeltjes zijn er ook genoeg winkels met nog echt handwerk te vinden. In een deel van de medina staan woonhuizen die prachtig gedecoreerd zijn met vrolijke kleuren. Bij een wandeling door de smalle, gekleurde en geurige straatjes maak je kennis met het echte Marokko.

Grotten van Hercules (Tanger)

Grotten van Hercules
Grotten van Hercules
Kaart met locatie Grotten van Hercules

Op 14 kilometer afstand van Tanger liggen de grotten van Hercules. De grotten hebben een belangrijke archeologische waarde voor Marokko. Het mythische figuur Hercules zou hier na het vervullen van 12 opdrachten zijn gaan rusten. De ingang van de grotten ligt dicht bij de Atlantische Oceaan en zal bij vloed onderwater staan. Het uitzicht vanaf de grotten is prachtig. Het ontstaan van de grotten blijft voor iedereen een mysterie.

Medina van Essaouira (Essaouira)

Medina van Essaouira
Medina van Essaouira
Kaart met locatie Medina van Essaouira

De medina van Essaouira (voorheen Mogador) staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In vergelijking met andere steden is het rustig bij deze medina.

Skala du Port (Essaouira)

Skala du Port
Skala du Port
Kaart met locatie Skala du Port

Skala du Port is een indrukwekkend bastion met een aantal kanonnen van schepen uit Europa. De film 'Orthello' van Orson Welles is hier opgenomen. Vanaf Skala du Port heb je een mooi uitzicht over de haven van Essaouira.

Strand van Essaouira (Essaouira)

Strand van Essaouira
Strand van Essaouira
Kaart met locatie Strand van Essaouira

Essaouira heeft een levendig strand, waar vooral surfers hun hart kunnen ophalen. Veel rondreizen door Marokko worden beïndigd in Essaouira om hier te relaxen op het strand.