Marokko

Op marktjes in Marokko kom je veel kruiden tegen
Op marktjes in Marokko kom je veel kruiden tegen

Marokko is een land in Noord-Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan. Het grenst aan Algerije en de Westelijke Sahara. Marokko is erg geliefd bij toeristen o.a. vanwege de unieke Koningssteden, de afwisselende kust en mooie stranden, maar ook om het natuurschoon en vele souks (markten) en medina's (oude centra). In de souks kun je producten kopen van Marokkaans handwerk maar ook monumenten van de Berbers en Arabische islamitische cultuur.

De nationale feestdag van Marokko wordt gevierd op 30 juli, de dag waarop koning Mohammed VI zijn vader Hassan II opvolgde.

Maghreb is de Arabische naam voor Marokko, dit betekent 'de plaats waar de zon ondergaat'. Het wordt zo genoemd omdat Marokko destijds het uiterste uiteinde van het Islamitische Rijk was en symbolisch gezien de zon hier onderging. De naam Marokko werd voor het eerst gebruikt door de Spanjaarden nadat de Almoravieden de Spanjaarden verslagen hadden.

Marokko is het enige land van Afrika dat geen lid meer is van de Afrikaanse Unie, omdat de Westelijke Sahara hiervan lid is. In het noorden van Marokko liggen twee Spaanse exclaves: Ceuta en Melilla. Marokko beschouwt deze exclaves echter als bezet Marokkaans grondgebied.

Marokko kent verschillende natuurlijke landschappen:
* Rif
* Atlasgebergte
* Hoogvlakte
* Vruchtbare kustvlakte
* Droog, steppeachtig, plateau

Staatsgodsdienst is de soennitische islam; 99% van de bevolking behoort hiertoe. Het christendom is vooral onder de buitenlanders vertegenwoordigd.

De landbouw is een van de belangrijkste sectoren in de Marokkaanse economie, waarin 34% van de beroepsbevolking in Marokko werk vindt. De belangrijkste bron van buitenlandse inkomsten vormen de in het buitenland levende Marokkanen die regelmatig geld overmaken naar hun familie in Marokko.

In Marokko zijn 4 Koningssteden die je kunt bezoeken: Fès, Marrakech, Rabat en Meknès. Er is ooit een sultan geweest die deze steden tot hoofdstad heeft uitgeroepen. Je vind prachtige voorbeelden van oude islamitische bouwkunst in deze steden, die vooral tot uiting komt in de verschillende koranscholen en moskeeën.

Vlag Marokko
Officiele naam:
Koninkrijk Marokko
ISO:
MA
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Rabat
Inwoners:
+/- 33241259
Taal:
Arabisch
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +0
Munteenheid:
Dirham
Klimaat:
Mediterraans
Oppervlakte:
446550 km²
Beste reistijd:
april - september
Hoogseizoen:
juli - augustus

Veel plaatsen in Marokko hebben een kasba (burcht). De kasba's van de Berbers vertonen een eigen stijl: het zijn tot vier verdiepingen hoge, lemen burchten op vierkante plattegrond, met vier uitspringende hoektorens en met eenvoudige geometrische decoraties in diep-reliëf.

Vele Marokkaanse steden hebben een moussem (jaarlijkse bedevaart) ter ere van de plaatselijke heilige, gepaard met feestelijkheden.

Ervaringen

* = verplicht veld

Marokko krijgt gemiddeld een 8,2 uit 10 op basis van 64 ervaringen:

8,2 64 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 22 met 64 resultaten

plaats: Agadir, reisperiode: augustus 2017

Niet doen mensen geen Agadir was 10 x niks !!!!

 • Algemeen 1
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 7
 • Restaurants 1
 • Bezienswaardigheden 1
 • Inwoners 1
 • Ligging 2
plaats: Diverse, reisperiode: augustus 2017

Mooie steden, elke stad had zijn eigen unieke mooie cultuur.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Atlasgebergte, reisperiode: oktober 2016

Prachtige natuur, woestijn, watervallen, gebergte.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 4
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Marokko

Grotten van Hercules
Grotten van Hercules

Op 14 kilometer afstand van Tanger liggen de grotten van Hercules. De grotten hebben een belangrijke archeologische waarde voor Marokko. Het mythische figuur Hercules zou hier na het vervullen van 12 opdrachten zijn gaan rusten. De ingang van de grotten ligt dicht bij de Atlantische Oceaan en zal bij vloed onderwater staan. Het uitzicht vanaf de grotten is prachtig. Het ontstaan van de grotten blijft voor iedereen een mysterie.

Medina
Medina

De medina van Tanger is het historische hart van de stad. De medina is vrij groot en er zijn erg veel winkeltjes, die vooral gericht zijn op de toeristen. Naast de toeristische winkeltjes zijn er ook genoeg winkels met nog echt handwerk te vinden. In een deel van de medina staan woonhuizen die prachtig gedecoreerd zijn met vrolijke kleuren. Bij een wandeling door de smalle, gekleurde en geurige straatjes maak je kennis met het echte Marokko.

Asilah
Asilah

Ten zuiden van Tanger ligt het stadje Asilah. De stad is vooral bekend geworden met de naam het 'witte stadje'. Dit komt door de witte kleur van de huizen in het centrum van Asilah. Het stadje trekt ieder jaar vele toeristen die de witte huizen en de kasbah komen bekijken. Asilah ligt aan de zee en heeft een rijke geschiedenis, die terug is te zien in het stadje.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Marokko

Artikelen

Eten en drinken

De Marokkaanse keuken staat over de hele wereld goed bekend. Eten wordt hier eigenlijk de hele dag gedaan, zowel thuis als op straat, bij een restaurant of gewoon op de markt. Kruiden zijn erg belangrijk, die bepalen die typische Marokkaanse smaak in het eten.

Het eten in Marokko is lekker gekruid, maar niet scherp of heet. Kruiden die veel gebruikt worden zijn anijs, saffraan, koriander, paprika, komijn, kurkuma, peper en gember. Ook amandelen zijn een belangrijk ingrediënt bij veel gerichten, net als honing. Dat Marokkanen echte carnivoren zijn zie je ook goed terug in de gerechten. Schaap en rundvlees zijn erg populaire vleessoorten. Vis is ook een geliefd ingrediënt. Het bekendste ingrediënt uit Marokko is waarschijnlijk de couscous. Couscous is grof gemalen gries van de durumtarwe en is in verschillende soorten verkrijgbaar. Couscous is gemakkelijk te bereiden door het in water te koken met wat zout en plantaardige olie. Traditioneel wordt het echter gemaakt in de couscouspan, waarbij de couscous samen met bijvoorbeeld groenten wordt gestoomd. Mechoui, geroosterd lamsvlees, en Kefta, gehaktballetjes aan de spies, zijn ook populaire gerechten in de Marokkaanse keuken. Veel gerechten worden in een traditionele tajine, een aardewerken stoofpot, gemaakt.

Een gebeurtenis die bij de Marokkaanse cultuur hoort is de jaarlijkse vastenmaand: de ramadan. Deze vastenmaand heeft een grote invloed op het hele openbare leven in Marokko. Er mag dan namelijk tussen zonsopgang en zonsondergang niets gegeten of gedronken worden. Als de zon onder is mag dit weer wel, wat vaak een feestelijke gebeurtenis is. Het einde van de ramadan wordt ook altijd groots gevierd met onder andere zoete lekkernijen.

Alcohol drinken zullen de Marokkanen niet snel doen, omdat de koran het gebruik hiervan verboden heeft. Er zijn daarnaast wel allemaal andere drankjes die gedronken mogen worden. In Marokko is muntthee de populairste drank. Dit wordt altijd volgens een vast ritueel bereid. De basis van Marokkaanse muntthee is groene thee. Hier voeg je blaadjes munt aan toe en heel veel suiker. Deze drank wordt ook vaak geschonken aan gasten, waarbij je na drie glaasjes thee eigenlijk weer hoort op te stappen.

Vervoer

Vanuit Europa is Marokko goed te bereiken. Vliegen naar Marokko ligt het meest voor de hand maar je kunt ook met de auto of de trein reizen. Marokko kent meerdere internationale luchthavens. De grootste internationale luchthaven bevindt zich 30 km ten zuiden van Casablanca. Wil je met met de trein reizen dan kun je op verschillende Europese locaties opstappen. Als je met de auto reist, heb je nodig: een internationaal rijbewijs, een Groene kaart en alle registratiepapieren.

De auto is de meeste prettige manier om in Marokko te reizen en geeft je alle vrijheid. De hoofdwegen zijn zeer goed geasfalteerd en alles is duidelijk aangegeven. Je kunt ook een lijnbus nemen van bijvoorbeeld Casablanca naar Marrakech, Rabat, Fès of Meknès. De trein is wel makkelijker en sneller als je de Koningssteden wilt bezoeken. Het spoorwegnet in Marokko is beperkt maar goed aangelegd.

Visum

Als je in het bezit bent van een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig. Op de luchthaven van Marokko krijg je een visum welke 3 maanden geldig is. Wel dient je paspoort bij vertrek naar Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Marokko is lager dan in Nederland.

De munteenheid van Marokko is de dirham.

Veiligheid

Marokko is over het algemeen een veilig land maar let vooral in de armere streken en uiteraard in de steden wel goed op je spullen.

Medische informatie

Ondanks het feit dat de gezondheidstoestand in Marokko redelijk goed is, is er een tekort aan artsen, medici en ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen behoren tot de staat. Het aantal artsen in dienst van de overheid en het aantal privé-artsen is even groot. Dit komt, doordat een groot deel van de bevolking vertrouwen heeft in de traditionele geneeswijzen.

Voor je bezoek aan Marokko zijn inentingen niet verplicht maar worden wel aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater in Marokko kan je beter niet drinken. Het is veiliger om mineraalwater uit flessen te drinken. Kraanwater is waak gechloreerd, waardoor het in de meeste grote steden wel drinkbaar is, maar toch krijgen nog veel buitenlanders er last van. Bovendien is het water niet lekker.

Bevolking

Eeuwen geleden werd Marokko bewoond door Berbers, een volk dat verspreid over heel Noord-Afrika woonden. Vandaag de dag zijn de Berbers nog steeds de grootste bevolkingsgroep. Op de tweede plaats komen de Arabieren, die Marokko in de 7e en 8e eeuw veroverden. Zij hebben tevens de islam geïntroduceerd. De beide volken zijn inmiddels door gemengde huwelijken in elkaar verweven.

Veel plaatsen in Marokko hebben een kasba (burcht). De kasba's van de Berbers vertonen een eigen stijl: het zijn tot 4 verdiepingen hoge, lemen burchten op vierkante plattegrond, met 4 uitspringende hoektorens en met eenvoudige geometrische decoraties in diep-reliëf.

Vele Marokkaanse steden hebben een moussem (jaarlijkse bedevaart) ter ere van de plaatselijke heilige, gepaard met feestelijkheden.

De taal

De officiële taal is Arabisch. Het standaard Arabisch wordt op de scholen onderwezen en in vrijwel alle schriftelijke en officiële communicatie gebruikt. De meest gesproken taal is een dialect van Arabisch, Darija. Andere gesproken talen zijn de Berbertalen (Tarifit/Riffijns), Tashelhiyt, Tamazight en Frans. Marokkaanse televisie- en radioprogramma's zijn ook in het Frans. Frans is de 2e taal van Marokko.

Flora & Fauna

Er leven nog wel bedreigde dieren, zoals de hyena en de lynx. De panter leeft in natuurreservaten.

Het noorden van Marokko heeft een typisch mediterrane plantengroei, met o.a. kurkeiken, die sterk is beïnvloed door mens en dier.

Naar het zuidwesten toe krijgt de vegetatie een meer tropisch Afrikaans aanzien door het voorkomen van cactusachtige Euphorbia- en Acacia-soorten.

Geschiedenis

Er hebben in vroegere tijden allerlei volken in Marokko gewoond, die er hun invloed achtergelaten hebben. Het is echter moeilijk vast te stellen wie zich er het eerste, al in de steentijd, hebben gevestigd. Vast staat, dat er altijd contact met Europa is geweest, via de Straat van Gibraltar, en aan de andere kant ook met zuidelijk Afrika en het Midden-Oosten.

De staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk op 2 maart 1956.

Verkeersbureau
Ambassade in Marokko
Kaart
Startpagina