Marokko

Chefchaouen in Marokko
Chefchaouen in Marokko

Marokko ligt in Afrika en grenst aan de Straat van Gibraltar, de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en Algerije. Het land is de toegangspoort tussen Afrika en Europa. Marokko heeft ongeveer 35 miljoen inwoners. 99 procent van de bevolking behoort tot de Soennitische Islam. De hoofdstad van Marokko is Rabat. Toch is Casablanca de grootste en belangrijkste stad en tevens de economische hoofdstad. Andere belangrijke steden zijn Marrakesh, Meknes en Fez. De belangrijkste economische sector qua werkgelegenheid is de landbouw. In deze sector werkt bijna 50% van de bevolking. Marokko heeft de op drie na grootste fosfaatproductie van de wereld en heeft de grootste zilvermarkt van Afrika.

Het landschap van Marokko is erg divers. Zo heeft het land een 3.000 kilometer lange kustlijn, grote bergketens, prachtige woestijnen, vruchtbare valleien en een diverse natuur. De Arabische cultuur en de Afrikaanse cultuur smelt samen in dit land.

Marokko wordt een steeds populairdere vakantiebestemming. Het is zelfs de populairste vakantiebestemming van Afrika. Je kunt er terecht voor een heerlijk zonvakantie vanwege het heerlijke klimaat, een cultuurvakantie vanwege de prachtige steden en een actieve vakantie vanwege de diversiteit van de natuur.

Heb je weinig kennis van Marokko? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Marokko
Officiele naam:
Koninkrijk Marokko
ISO:
MA
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Rabat
Inwoners:
+/- 33241259
Taal:
Arabisch
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +0
Munteenheid:
Dirham
Klimaat:
Mediterraans
Oppervlakte:
446550 km²
Beste reistijd:
april - september
Hoogseizoen:
juli - augustus

Veel plaatsen in Marokko hebben een kasba (burcht). De kasba's van de Berbers vertonen een eigen stijl: het zijn tot vier verdiepingen hoge, lemen burchten op vierkante plattegrond, met vier uitspringende hoektorens en met eenvoudige geometrische decoraties in diep-reliëf.

Vele Marokkaanse steden hebben een moussem (jaarlijkse bedevaart) ter ere van de plaatselijke heilige, gepaard met feestelijkheden.

Ervaringen

\

Marokko krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 122 ervaringen:

8,3 122 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 25 met 122 resultaten

Monique op 17 april 2023 plaats: Atlas, reisperiode: april 2023

Prachtig gebied . Kaal en groen maar zeer mooi uitgestrekt natuur gebied met besneeuwde bergen omsloten. Vele prachtige Berberdorpjes met hartelijke inwoners waar het leven zo eenvoudig en zo anders is dan ons jachtige leven in Nederland. Ezeltjes zijn het hoofdzakelijke vervoermiddel. Heel fijn om dit mee te mogen maken

 • Algemeen 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Hilde V. op 22 januari 2023 plaats: Rabat, reisperiode: september 2022

Centraal gelegen om rondreis te starten! Hoofdstad met veel bezienswaardigheden

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 5
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Peter Braun op 27 november 2022 plaats: Marrakech, reisperiode: september 2022

Fantastische stad. Goed te bezoeken, ook voor vrouwen alleen of met twee. Mooie bezienswaardigheden en heerlijk eten. GASTVRIJ wordt er met hoofdletters geschreven. We zijn er al meerdere malen geweest via Dades Reizen en zeker niet voor de laatste keer👍

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Mieke Roskam op 26 november 2022 plaats: Rondreis, reisperiode: oktober 2022

Het was een rondreis en geen specifieke plaats. Maar zo hebbben we het land beter leren kennen. En de punten geven al aan dat we een TOPreis hebben gehad

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
Ingrid van Maaren op 25 november 2022 plaats: Taroudant, Tafraout, Essaouira, Marrakech, reisperiode: september 2022

Prachtige plaatsen in fantastische omgevingen. Super vriendelijke mensen

 • Algemeen 10
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Marokko

Winkelen in Marokko

Winkelen in Marokko
Winkelen in Marokko

Winkelen in Marokko staat vooral in het teken van leer. Op de markten of in de souks zijn deze producten echter vaak van mindere kwaliteit. Souvenirs als tapijten, zilver, zeep, slippers, lampen en kruiden zijn hier wel in overvloed te vinden. Op de markten wordt het aangeraden af te dingen, ze willen je namelijk dingen verkopen voor vaak absurd hoge prijzen. In de Villes Nouvelles vind je wat modernere winkels met ook internationale merken. In Casablanca ligt de Morocca Mall, dit is de allergrootste shoppingmall in Noord-Afrika.

Toubkal National Park

Toubkal National Park
Toubkal National Park
Kaart met locatie Toubkal National Park

Toubkal National Park is een nationaal park in de bergen van Marokko. Het park is ongeveer 380 km² groot en zeker de moeite waard om te bezoeken. De hoogste berg in het park is de Jbel Toubkal met een hoogte van 4.167 m. In het park komen ook veel verschillende diersoorten voor. Je kunt er goed wandelen en het is er niet zo druk. Toubkal is een prachtig stukje groen in het warme Marokko. In het park kun je heerlijk wandelen en genieten van de mooie natuur.

Accommodaties

Artikelen

Eten en drinken

De Marokkaanse keuken staat over de hele wereld goed bekend. Eten wordt hier eigenlijk de hele dag gedaan, zowel thuis als op straat, bij een restaurant of gewoon op de markt. Kruiden zijn erg belangrijk, die bepalen die typische Marokkaanse smaak in het eten.

Het eten in Marokko is lekker gekruid, maar niet scherp of heet. Kruiden die veel gebruikt worden zijn anijs, saffraan, koriander, paprika, komijn, kurkuma, peper en gember. Ook amandelen zijn een belangrijk ingrediënt bij veel gerichten, net als honing. Dat Marokkanen echte carnivoren zijn zie je ook goed terug in de gerechten. Schaap en rundvlees zijn erg populaire vleessoorten. Vis is ook een geliefd ingrediënt. Het bekendste ingrediënt uit Marokko is waarschijnlijk de couscous. Couscous is grof gemalen gries van de durumtarwe en is in verschillende soorten verkrijgbaar. Couscous is gemakkelijk te bereiden door het in water te koken met wat zout en plantaardige olie. Traditioneel wordt het echter gemaakt in de couscouspan, waarbij de couscous samen met bijvoorbeeld groenten wordt gestoomd. Mechoui, geroosterd lamsvlees, en Kefta, gehaktballetjes aan de spies, zijn ook populaire gerechten in de Marokkaanse keuken. Veel gerechten worden in een traditionele tajine, een aardewerken stoofpot, gemaakt.

Een gebeurtenis die bij de Marokkaanse cultuur hoort is de jaarlijkse vastenmaand: de ramadan. Deze vastenmaand heeft een grote invloed op het hele openbare leven in Marokko. Er mag dan namelijk tussen zonsopgang en zonsondergang niets gegeten of gedronken worden. Als de zon onder is mag dit weer wel, wat vaak een feestelijke gebeurtenis is. Het einde van de ramadan wordt ook altijd groots gevierd met onder andere zoete lekkernijen.

Alcohol drinken zullen de Marokkanen niet snel doen, omdat de koran het gebruik hiervan verboden heeft. Er zijn daarnaast wel allemaal andere drankjes die gedronken mogen worden. In Marokko is muntthee de populairste drank. Dit wordt altijd volgens een vast ritueel bereid. De basis van Marokkaanse muntthee is groene thee. Hier voeg je blaadjes munt aan toe en heel veel suiker. Deze drank wordt ook vaak geschonken aan gasten, waarbij je na drie glaasjes thee eigenlijk weer hoort op te stappen.

Vervoer

Vanuit Europa is Marokko goed te bereiken. Vliegen naar Marokko ligt het meest voor de hand maar je kunt ook met de auto of de trein reizen. Marokko kent meerdere internationale luchthavens. De grootste internationale luchthaven bevindt zich 30 km ten zuiden van Casablanca. Wil je met met de trein reizen dan kun je op verschillende Europese locaties opstappen. Als je met de auto reist, heb je nodig: een internationaal rijbewijs, een Groene kaart en alle registratiepapieren.

De auto is de meeste prettige manier om in Marokko te reizen en geeft je alle vrijheid. De hoofdwegen zijn zeer goed geasfalteerd en alles is duidelijk aangegeven. Je kunt ook een lijnbus nemen van bijvoorbeeld Casablanca naar Marrakech, Rabat, Fès of Meknès. De trein is wel makkelijker en sneller als je de Koningssteden wilt bezoeken. Het spoorwegnet in Marokko is beperkt maar goed aangelegd.

Visum

Als je in het bezit bent van een Nederlands paspoort heb je geen visum nodig. Op de luchthaven van Marokko krijg je een visum welke 3 maanden geldig is. Wel dient je paspoort bij vertrek naar Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Marokko is lager dan in Nederland.

De munteenheid van Marokko is de dirham.

Veiligheid

Marokko is over het algemeen een veilig land maar let vooral in de armere streken en uiteraard in de steden wel goed op je spullen.

Medische informatie

Ondanks het feit dat de gezondheidstoestand in Marokko redelijk goed is, is er een tekort aan artsen, medici en ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen behoren tot de staat. Het aantal artsen in dienst van de overheid en het aantal privé-artsen is even groot. Dit komt, doordat een groot deel van de bevolking vertrouwen heeft in de traditionele geneeswijzen.

Voor je bezoek aan Marokko zijn inentingen niet verplicht maar worden wel aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater in Marokko kan je beter niet drinken. Het is veiliger om mineraalwater uit flessen te drinken. Kraanwater is waak gechloreerd, waardoor het in de meeste grote steden wel drinkbaar is, maar toch krijgen nog veel buitenlanders er last van. Bovendien is het water niet lekker.

Bevolking

De bevolking van Marokko bestaat uit ongeveer 35 miljoen inwoners. 60 procent van de bevolking woont in de steden. 99 procent van de bevolking bestaat uit Berbers, Arabieren en gearabiseerde Berbers. Ongeveer 37 procent van de bevolking is Berbers, 20 procent is Arabisch en de rest van de bevolking is gearabiseerd Berber. Verder wonen er onder andere Fransen, Spanjaarden en Algerijnen in het land. De inwoners van Marokko zijn erg trouw aan hun land. Wanneer zij besluiten om te gaan emigreren, zijn zij verplicht om de Marokkaanse nationaliteit te behouden. Daarnaast zijn de Marokkanen erg vriendelijk. Toeristen zijn altijd welkom en worden ook zo behandeld.

De taal

De officiële taal van Marokko is Arabisch. De twee voertalen waar het meest gebruik van wordt gemaakt zijn Marokkaans Arabisch en Berbers. 60 procent van de bevolking van Marokko spreekt Marokkaans Arabisch en 30 tot 40 procent spreekt Berbers. Marokkaans Arabisch is een combinatie van Arabisch, Frans, Spaans en Berbers. De tweede taal van de Arabieren is Frans en een klein deel van de bevolking spreekt Spaans. Dit kom alleen nog voor in in het Spaanse noorden. Deze twee talen worden nog gesproken door de kolonisatie uit het verleden.

Flora & Fauna

Door de grote verschillen in temperaturen en neerslag in het land, is de fauna van Marokko erg divers. Zo vind je in het noorden een mediterrane plantengroei zoals onder andere kurkeiken. Aan de kust vind je juist meer exotische soorten planten zoals citrus en eucalyptus. Daarnaast komen er vele boomgaarden en uitgestrekte weiden voor in de vochtigere gebieden. In de bergen vind je vele zeldzame plantensoorten die nergens anders te vinden zijn en in de Sahara komen kleine struiken en kruiden voor.

Vele dieren die vroeger in Marokko voorkwamen, zijn al uitgestorven zoals het rode hert en de leeuw. Toch is de fauna van Marokko nog steeds erg divers. Zo vind je hier onder andere panters, vossen, jakhalzen, gazelles en een klein aantal cheeta's. Daarnaast leeft in Marokko ook de Barbarijse makaak. Dit is een aap die steeds zeldzamer wordt door de ontbossing. In de Sahara leven verschillende soorten hagedissen. Daarnaast komen er in Marokko vele soorten vogels en vissen voor.

Geschiedenis

Marokko kent een rijke geschiedenis die uiteraard van invloed is geweest op de Marokkaanse cultuur. Zo hebben er veel verschillende volken gewoond waaronder de Arabieren die in de 7e eeuw de regio veroverden en de islam brachten. De Berbers, die er al sinds de 2e eeuw voor Christus woonden, bekeerden zich ook tot dit geloof. Berberse stammen hielden wel hun eigen wetten. Toen het gebied onder leiding kwam van Idris ibn Abdallah in 780 groeide Marokko uit tot het centrum van cultuur en kennis. Vanaf de 12e eeuw werd Marokko binnengevallen door woeste Arabische nomadenstammen: de Banu Hilal en de Banu Sulaym. Plunderend en moordend trokken zij door het gebied en zorgden voor enorme verwoestingen aan het landschap. In 1559 viel de regio in handen van Arabische stammen die meenden afstammelingen te zijn van de profeet Mohammed: eerst de Saadi-dynastie die regeerde van 1511 tot 1659 en daarna de Alaoui-dynastie. Vanaf 1884 waren het afwisselend Spanje en Frankrijk die leiding hadden over het land. Eind 1955 ging de sultan akkoord met hervormingen die Marokko zouden transformeren in een constitutionele monarchie met een democratische vorm van regering. In februari 1956 verkreeg Marokko een beperkte vorm van autonomie. Onderhandelingen voor volledige onafhankelijkheid werden voortgezet in het Frans-Marokkaans akkoord dat getekend werd in Parijs op 2 maart 1956. Op 7 april van dat jaar, erkende Frankrijk Marokko officieel als een soeverein onafhankelijk land en deed hiermee afstand van haar protectoraat in Marokko.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Verkeersbureau
Kaart

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste hotels van Marokko?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Marokko:
 • Iberostar Founty Beach**** (8.6 in 60)
 • Kenzi Club Agdal Medina***** (8.5 in 61)
 • Royal Decameron Tafoukt Beach**** (8.4 in 30)
 • RIU Palace Tikida Agadir***** (8.3 in 10)
 • Marrakech le Semiramis**** (8.2 in 11)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.