Bezienswaardigheden Moldavië

Museum Balioz Mansion

Het museum Balioz Mansion in Orhei presenteert vele traditionele ambachten. Het museum is in 1984 opgericht met spullen uit het Nationaal Museum van etnografie en Natural History. Dit is het enige museum waar de traditionele ambachten worden gepresenteerd. Het museum is elke dag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Museum over Michael Mateevici

Het museum over Michael Mateevici bevindt zich in Zaim en is gebouwd door de vader van Michael Mateevici, in de buurt van de dorpskerk. Wanneer je op de binnenplaats komt zul je mooie bomen en bloemen te zien krijgen. Sinds 1990 is het huis een monument voor Alexei Mateevici. Je kunt zien hoe de schrijver leefde en wat hij zowel heeft gemaakt zoals schilderijen, beeldhouwwerken, huishoudelijke artikelen en documenten. Daarnaast vind je er een bibliotheek van zeldzame boeken en antiek meubilair. Het museum is geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Codrii Nature Reserve

Codrii Nature Reserve
Codrii Nature Reserve
Kaart met locatie Codrii Nature Reserve

Op 40 kilometer afstand van Chisinau ligt het oudste reservaat van Moldavië, het Codrii Nature Reserve. Hier vind je meer dan 1.000 soorten planten, 43 soorten zoogdieren, 145 vogelsoorten, 7 soorten reptielen, 10 soorten vissen en duizenden insectensoorten. Kortom, je kijkt je ogen uit in dit nationale park. Het is een beschermd gebied, maar als toerist kun je op bepaalde plekken toch komen.

Plaiul Fagului

Plaiul Fagului
Plaiul Fagului
Kaart met locatie Plaiul Fagului

Een ander natuurpark is het Plaiul Fagului. Dit park werd opgericht op 12 maart 1992 om de natuur zijn gang te laten gaan. Het park heeft 5.642 hectare grond, waarvan 4.639 bedekt is met bomen zoals beuken, eiken, kalk en nog vele andere soorten. Er leefden eerst herten, beren, rendieren, marters, wolven en wilde zwijnen, maar door de akkerbouw zijn er vele van deze dieren gevlucht. Ook wordt er nog steeds gejaagd op beren, herten en wolven.

Grotten in Moldavië

De grootste grotten ter wereld kun je vinden in het noorden van Moldavië in het dorp Criva. Deze grotten hebben een lengte van 90 km en verschillen erg van niveau. In 1959 werden de grotten ontdekt, doordat er een explosie was geweest. Je moet wel goed de weg weten, want je kunt er makkelijk verdwalen. Verschillende lagen in de grotten hebben allemaal hun eigen kleur. Makkelijk om te herkennen als je het even niet meer weet. Je kunt een rondleiding krijgen door de grotten, maar je moet wel je eigen gids en klimapparatuur meenemen.

Markten in Moldavië

Markten in Moldavië
Markten in Moldavië

In Moldavië zijn diverse markten te vinden waar je heel goed overheen kunt wandelen. Er is genoeg fruit en groenten te koop. De grootste openluchtmarkt is te vinden in Chisinau aan de Calea Mosilor, op slechts 10 minuten van het centrum af verwijderd. Wegens de drukte op de markten wordt er aangeraden om alert te zijn op zakkenrollers.

Winkelen in Moldavië

Je kunt leuk winkelen in Moldavië. De kleinere Moldavische winkels zijn doordeweeks geopend van 09.00 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's avonds. De grotere winkels zijn in de ochtend al om 08.00 uur open en sluiten pas om 20.00 uur in de avond.

Orthodoxe kerk van Trebujeni

In Centraal-Moldavië is de bijzondere orthodoxe kerk van Trebujeni gevestigd, vlakbij de oevers van de Raut rivier. Dit dorpje beschikt tevens over resten van menselijke bewoning vanaf de 4e eeuw voor Christus. Daarnaast zijn er ook de Sheihr Gedid ruïnes te vinden in het dorpje, die voortvloeien uit de 13e eeuw. Ongeveer 98% van de Moldavische bevolking is Russisch-orthodox of Roemeens-orthodox.

Het Parcul Valea Morilor (Chisinau)

Het Parcul Valea Morilor
Het Parcul Valea Morilor
Kaart met locatie Het Parcul Valea Morilor

Het Parcul Valea Morilor is een schitterend park met een ongerepte natuur en prachtige landschappen. Er staan populaire esdoorns en kastanjebomen in het park. Ook heeft het het park een mooie omgeving langs de oevers van het meer, wat tegelijkertijd de thuishaven is voor vele eenden. In totaal beslaat het park een hectare van 114. Via vier verschillende ingangen kun je het park bezoeken. In de zomer wordt er altijd een Summer Theater georganiseerd met meer dan 5.000 zitplaatsen. 


Nationaal Historisch Museum van Moldavië (Chisinau)

Het Nationaal Historisch Museum van Moldavië ligt in de hoofdstad Chisinau. Als je gefascineerd bent door de Tweede Wereldoorlog, dan moet je hier een kijkje hebben genomen. Je kunt hier exposities van de (militaire) geschiedenis bekijken. Daarnaast kun je zien hoe het land onafhankelijk werd en wat er allemaal gebeurd is tijdens deze oorlog. Het museum is elke dag geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Village Museum van Moldavië (Chisinau)

Het Village Museum van Moldavië ligt tevens in Chisinau. In dit museum staan vele monumenten van volksarchitectuur, die erg mooi zijn om te bezichtigen. Het museum is geopend in 1995 als een tak van het Nationaal Museum van etnografie en Natural History. Je kunt het museum van dinsdag t/m zondag bezoeken van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Tiraspol National United Museum (Tiraspol)

In het Tiraspol National United Museum vind je de lokale geschiedenis van de stad. In het museum staat een tentoonstelling gericht op de dichter Nikolay Zelinsky, die de eerste Sovjet-school van de chemie gesticht. In de omgeving vind je het presidentieel paleis, het huis van president Yevgeny Shevchuk.


Sovjet T-34 (Tiraspol)

Sovjet T-34
Sovjet T-34
Kaart met locatie Sovjet T-34

Dit is een monument dat geen enkele bezoeker van Tiraspol mag overslaan. Deze grote Sovjet T-34 tank staat aan de andere kant van het centrale plein van de stad. Het monument is hier geplaatst ter nagedachtenis aan de Sovjet overwinning in de Tweede Wereldoorlog. De T-34 Tank was een grote steunpilaar van de Sovjet die werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo had de tank een ongekende snelheid en vuurkracht. 


Alexander Suvorov (Tiraspol)

Alexander Suvorov
Alexander Suvorov
Kaart met locatie Alexander Suvorov

Het standbeeld van Alexander Suvorov werd in 1979 gevestigd op het centrale plein van Tiraspol. Het standbeeld werd geplaatst ter nagedachtenis van zijn 250e geboortedag. De Russische opperbevelhebber Alexander Suvorov heeft de stad Tiraspol in 1792 gesticht, ook al woonde er al diverse etnische groepen hier. De stad viert zijn verjaardag jaarlijks op 14 oktober. Aan de andere kant van het plein bevindt zich een grote Sovjet T-34 tank, ter nagedachtenis aan de Sovjet overwinning in de Tweede Wereldoorlog.



Cetatea tighina (Tighina)

Dit fort is het oudste middeleeuwse fort van de stad Tighina. Hij werd gebouwd in de 15e en 16e eeuw door de vorsten van Moldavië. Een lange periode was het fort in de handen van het Russische Rijk. Je kunt het fort als toerist nog bezichtigen, de muren en ronde toren staan nog net als vroeger. Dit middeleeuwse fort is een van de bekendste toeristische bezienswaardigheden in Moldavië. 





Winery in Purcari (Tighina)

Winery in Purcari
Winery in Purcari
Kaart met locatie Winery in Purcari

Op 60 kilometer afstand van Tighina ligt een beroemde Moldavië Winery in Purcari. Het wijnhuis is het oudste wijndomein in Moldavië. Bezoekers kunnen het wijnhuis bezoeken en deelnemen aan een wijnproeverij. In dit wijnhuis vind je de meest iconische wijnen van Moldavië. Het wijnhuis beschikt over een hotel en een restaurant. Daarnaast zijn er acht ruime kamers met elk een airconditioning, minibar en een zithoek. 

Military Cemetery (Tighina)

In Tighina bevindt zich een grote militaire begraafplaats dat een deel van de geschiedenis van de stad beschrijft. De militaire begraafplaats is onderverdeeld in diverse zones. Je kunt hier graven bezoeken van soldaten met verschillende herkomst uit de 18e tot de 20e eeuw. Zo liggen hier Russische, Zweedse, Roemeense, Franse en Sovjets soldaten begraven. 


De Heilige Nicolaas Kerk (Balti)

De Heilige Nicolaas Kerk is een orthodoxe kerk met katholieke invloeden. Deze kerk ziet zichzelf als een heilige en katholieke kerk. De naam ''orthodox'' stamt af van de Grieken en betekent letterlijk rechtgelovig. 

Monument Stefan Cel Mare (Balti)

Monument Stefan Cel Mare
Monument Stefan Cel Mare
Kaart met locatie Monument Stefan Cel Mare

Het monument in de stad Balti, Monument Stefan Cel Mare, is op 22 mei 2004 op het grote plein voor het stadhuis geplaatst. Het monument is gemaakt door beeldhouwer George Postovanu en architect Vasile Eremciuc. Sinds 2008 staat het monument op de lijst van beschermde monumenten door de straat. 



Kathedraal Sfintul Constantin şi Elena (Balti)

Kathedraal Sfintul Constantin şi Elena werd gebouwd tussen 1923-1933 door Gabrilescu Ivanova en architecten. Dit gebouw staat ook wel bekend als een van de meest representatieve gebouwen van romantiek in Moldavië. Het gebouw is zo'n 46 meter hoog en heeft plaats voor 1.000 bezoekers. Het interieur van de kathedraal heeft de traditionele vorm van een kruis. Daarnaast heeft het gebouw twee altaren.