Bezienswaardigheden MongoliŽ

Pagina 1 van 2 met 17 resultaten

Hustai Nationaal Park

Hustai Nationaal Park
Hustai Nationaal Park

In het Hustai Nationaal Park leven Przewalskipaarden in de vrije natuur. Het park ligt ongeveer 100 km ten zuidwesten van Ulaanbaatar. In het park leven ook andere dieren, zoals de lynx en een aantal roofvogels. Het is handig om een gids mee te nemen naar het park omdat je hier makkelijk kan verdwalen.

GŁn-Galuut Nature Reserve

In het Gün-Galuut Nature Reserve zul je veel verschillende gebieden aantreffen, zoals steppe en bossen. In het park komen veel verschillende diersoorten voor zoals de Manul kat. Dit is een grotere variant van de huiskat. Zijn vacht en brede kop maken hem erg indrukwekkend. Verder komen er in het park 63 soorten zoogdieren, 81 soorten vogels en 38 soorten vissen voor. Meest voorkomende soorten zijn de grijze Wolf, Marmot, Vos en Kikker. Ook leven er veel bedreigde diersoorten zoals Siberische Witte Kraan, Zwarte Gier, Zwaangans, Zwarte Ooievaar en Grote Zilverreiger.

Tsetserleg

Mongolië is het meest dunbevolkte land van de wereld. Het land is circa 40 keer groter dan Nederland, maar heeft een inwonersaantal van slechts 3 miljoen. Het is dan ook niet gek dat Mongolië bekend staat om de natuurlijke landschappen. Het meest verbluffende landschap in Mongolië kun je vinden in de provincie Arkhangai. In deze provincie tref je woeste rivieren aan vol met vis tussen vulkanen en meren door. Het grootste gedeelte van de provincie ligt in de bergketen genaamd Khangai Nuruu. Het is zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de provinciale hoofdstad Tsetserleg, dit is een van de weinige mooie steden in Mongolië. In de hoofdstraat van de stad is een tempel, museum en klooster in één gebouw te vinden.

Mongools Nieuwjaar

Mongools Nieuwjaar
Mongools Nieuwjaar

Het Mongools Nieuwjaar wordt, afhankelijk van de maankalender, gevierd in januari of februari. Het valt meestal samen met het Chinees of Tibetaans Nieuwjaar. Het nieuwjaarsfeest duurt een hele maand lang waarbij de maand februari slechts enkele dagen duurt. Tijdens het nieuwjaarsfeest ligt het openbare leven wel een week stil. Ook kennen de Mongoliërs een tamelijk lange voorbereidingsperiode van ongeveer 4 dagen. Naast de lekkere hapjes en de lekkere dranken draait het nieuwjaarsfeest met name om het respect voor ouderen en het socialiseren met de familie en vrienden. Wanneer de jongeren de ouderen bezoeken, dan ondersteunen zij elkaars armen en spreken een rituele groet uit. Voor toeristen is het nieuwjaarsfeest een zeer interessant schouwspel.

Gandanklooster (Ulaanbaatar)

Gandanklooster
Gandanklooster

Het Gandanklooster, ook wel Gadan Khiid genoemd, is gesticht in 1835 en groeide uit tot het belangrijkste boeddhistische klooster van Mongolië. Vrij vertaald betekent het 'grote plaats van complete vreugde'. Tegenwoordig leven er nog 150 monniken. Het hoogtepunt is het 26,5 meter hoge standbeeld van Avalokitesvara. Gadan Khiid is een van de weinige kloosters die onder het bewind van Stalin gespaard bleef en na 1944 was het zelfs de enige toegestane boeddhistische tempel in Mongolië. Pas met de val van het marxisme in 1990 kwam er een einde aan de godsdienstbeperking.

Choijin Lama Tempel Museum (Ulaanbaatar)

Choijin Lama Tempel Museum
Choijin Lama Tempel Museum

Verstopt tussen de hoogbouw uit het Sovjet-tijdperk ligt het Choijin Lama Tempel Museum. Het complex bevat vijf tempels en was het huis van de monnik Luvsan Haidav Choijin Lama. Het museum werd in 1938 gesloten en is behoed voor de sloop door er een museum van te maken, om het feodale verleden tentoon te stellen. De hoofdtempel is Maharaja Süm met standbeelden van Sakyamuni (de historische buddha), Choijin Lama en Baltung Choimba (de leraar van Bogd Khaan). De andere tempels bevatten nog diverse houten en bronzen standbeelden van verscheidene goden.

Nationaal Museum MongoliŽ (Ulaanbaatar)

Nationaal Museum MongoliŽ
Nationaal Museum MongoliŽ

Het Nationaal Museum beslaat de Mongoolse geschiedenis, van prehistorie tot aan de twintigste eeuw. Ook wordt er aandacht geschonken aan de etnografie en het traditionele leven. Er is een aparte zaal waarin de traditionele kledij en sieraden van verscheidene etnische groepen wordt tentoongesteld. De derde verdieping is een must voor de fans van de Mongoolse horde. De collectie bevat onder andere wapens uit de twaalfde eeuw en brieven tussen Paus Innocent IV en Guyuk Khaan.

SŁkhbaatarplein (Ulaanbaatar)

SŁkhbaatarplein
SŁkhbaatarplein

Sükhbaatarplein is het centrale plein van de stad. Het plein is vernoemd naar Damdin Sükhbaatar. Hij verklaarde in juli 1921 de onafhankelijkheid van China. Midden op het plein staat een standbeeld van hem, strijdend op een paard. Aan de noordkant staat een enorm standbeeld van Dzjengis Khaan, geflankeerd door Ögedei en Kublai. Standbeelden van twee beroemde Mongoolse soldaten bewaken de ingang het monument. Het monument is opgericht ter ere van de 800-jarige verjaardag van Dzjengis Khaan.

Winterpaleis (Ulaanbaatar)

Winterpaleis
Winterpaleis

Het Winterpaleis werd tussen 1893 en 1903 gebouwd en is de plek waar de achtste levende Boeddha en de laatste koning, Bogd Khaan, twintig jaar woonde. Naast het paleis zelf bevat het complex nog zes tempels. In het museum kom je alles te weten over de laatste koning van Mongolië. Bovendien worden er ruim 8.000 kunstschatten tentoongesteld en bevat het complex diverse standbeelden en pagodes.

Nationale museum van MongoliŽ (Ulaanbaatar)

In het plaatsje Ulaanbaatar bevindt zich het nationale museum van Mongolië. Een bezoekje aan dit museum is echt de moeite waard. Er zijn verschillende zalen en iedere zaal heeft zijn eigen onderwerp uit de geschiedenis van Mongolië. In het museum vind je onder andere standbeelden en wapens. Ook worden er een aantal archeologische vondsten tentoongesteld. Een van de zalen is gewijd aan de klederdracht van bepaalde stammen uit Mongolië.

  • 1
  • 2
  • Volgende