MongoliŽ

Paarden in droog landschap MongoliŽ
Paarden in droog landschap MongoliŽ

Mongolië ligt in Midden- en Oost-Azië. Mongolië is het dunbevolkte land ter wereld. De Mongoliërs leven al honderden jaren in vilten ger-tenten en hebben een innige relatie met de natuur.

De meeste toeristen doen Mongolië aan tijdens de Transmongolië-express. Deze treinreis loopt van Moskou naar Peking, door Mongolië.

Mongolië is sinds 1990 een democratie.

Mongolië bestaat uit 21 provincies. De hoofdstad Ulaanbaatar vormt een gemeente die buiten de provinciale indeling valt.

Mongolië bestaat grotendeels uit hoogvlakte, waarvan de hoogte varieert van 1000 tot 2000 m. Het noorden en westen is overwegend bergachtig. De bergketen Altaj in het westen loopt door in Siberië. Hier zijn de hoogste bergen te vinden. Op het drielandenpunt van Mongolië, Rusland en China ligt de Tavan Bogd die met 4374 m het hoogste punt van Mongolië vormt. Het zuidelijke deel bestaat uit de Gobi-woestijn, die doorloopt in China.

Heb je weinig kennis van MongoliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag MongoliŽ
Officiele naam:
ISO:
MN
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Ulaanbaatar
Inwoners:
+/- 3000000
Taal:
Mongools
Godsdienst:
Boeddhisme
Tijdzone:
UTC +7
Munteenheid:
tugrik
Klimaat:
landklimaat
Oppervlakte:
1564116 km≤
Beste reistijd:
juli - augustus

Ervaringen

Heb je ooit MongoliŽ bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

MongoliŽ krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 12 ervaringen:

8,3 12 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 4 met 12 resultaten

plaats: nomaden ger, reisperiode: september 2018

Het verblijf van drie dagen en twee nachten in de ger bij Muugii was een hoogtepunt in onze reis met de trans Mongolië expres. Het eten direct van de basis en ook nog smakelijk bereid, de nabijheid van de natuur en de vriendelijkheid en gastvrijheid van de plaatselijke bevolking.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Gobi en daarbuiten, reisperiode: juli 2018

De hartelijkheid van de mensen is onvergetelijk, het eten in de gercamps prima. De historie van het land is indrukwekkend en de natuur zo mooi!

 • Algemeen 10
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Ulaanbaatar, reisperiode: april 2018

Voor 1900 stonden hier alleen tenten en pas daarna zijn de gebouwen gekomen. Het is een moderne stad met mooie tempels en musea, maar dingen van vroeger vind je er niet veel. Het is ook een drukke stad, bijna 1,5 miljoen van de 3 miljoen Mongolen. Per trein en vliegtuig goed bereikbaar, maar het mist iets en dat is het verleden. De mensen zijn allervriendelijkst en je kunt er lekker ( en goedkoop ) eten. Sinds de Russische invasie gebruiken ze geen stokjes meer en eten groentes. Aan de rand van de stad vind je nog gers, maar de echte zomerkampen liggen ver buiten de stad. Daar zie je nog iets van het vroegere Mongolie.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 2
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van MongoliŽ

Kennis maken met de gers (Erdenet)

Kennis maken met de gers
Kennis maken met de gers
Kaart met locatie Kennis maken met de gers

Als je vanuit de stad zo'n 40 minuten naar het noorden loopt kun je kennis maken met de gers. Zij wonen in ger-tenten (joert) en leven van de landbouw. Als je ze helpt met iets dragen bijvoorbeeld zullen ze je misschien wel uitnodigen om een kijkje te nemen in hun dagelijkse leven.

Kopermijnen (Erdenet)

Kopermijnen
Kopermijnen
Kaart met locatie Kopermijnen

Er zijn een aantal kopermijnen open voor bezoekers. Het is wel noodzakelijk dat je je paspoort meeneemt. In de open kopermijn is tevens een museum waar je kennis kunt maken met de geschiedenis van de mijnindustrie.

Winterpaleis (Ulaanbaatar)

Winterpaleis
Winterpaleis
Kaart met locatie Winterpaleis

Het Winterpaleis werd tussen 1893 en 1903 gebouwd en is de plek waar de achtste levende Boeddha en de laatste koning, Bogd Khaan, twintig jaar woonde. Naast het paleis zelf bevat het complex nog zes tempels. In het museum kom je alles te weten over de laatste koning van Mongolië. Bovendien worden er ruim 8.000 kunstschatten tentoongesteld en bevat het complex diverse standbeelden en pagodes.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in MongoliŽ

Artikelen

Eten en drinken

Boodog is een gevuld karkas (meestal van marmotachtige dieren) met rode hete stenen die op de grill/barbecue geroosterd wordt. De ingewanden en de botten worden verwijderd en rode hete stenen worden in het karkas geplaatst om het van binnen uit te kunnen verwarmen.

Tot de traditionele cultuur van Mongolië behoort het bereiden van een licht alcoholische drank uit merriemelk. Deze mousserende drank met 1,5 tot 2% alcohol wordt airag of kumys genoemd en wordt 's zomers tijdens de Naadam door de mannen in grote hoeveelheden gedronken.

Al eeuwen lang wordt wodka door de Mongolen zelf gemaakt. Het recept wordt doorgegeven in de familie, al generaties lang. De wodka wordt gemaakt van koeienmelk.

Vervoer

Met de Transsiberië Express kan je in 36 uur vanuit Peking naar Ulaanbaatar reizen. Er rijden 2 treinen, de één is de Chinese Transmongolië Express van Peking naar Moskou en vice versa. De gemakkelijkste manier van reizen naar Mongolië is per vliegtuig. Vanuit China gaan wekelijks vluchten van Mongolian International Airways naar het vliegveld nabij Ulaanbaatar.

Binnen Mongolië kun je van noord naar zuid met de trein reizen. De meeste treinen hebben een 4-persoonscoupé.

MIAT Mongolian Airlines verzorgt (onregelmatig) binnenlandse vluchten.

De totale lengte van verharde wegen in Mongolië is ongeveer 120 km. Het is dus niet handig om met eigen vervoer te rijden.

Visum

Voor een vakantie in Mongolië dient je paspoort bij terugkomst nog 6 maanden geldig zijn en daarnaast heb je een visum nodig. Deze dien je van tevoren aan te vragen bij het Mongools consulaat in Nederland.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Mongolië is lager dan in Nederland.

De nationale munteenheid van Mongolië is de tögrög.

Veiligheid

Mongolië is een relatief veilig land.

Medische informatie

Onder het socialistische bewind was het gezondheidssysteem goed en veelomvattend. De Mongoliërs hoefden niet te betalen, dat deed de staat. Maar nadat er verandering kwam in het politieke systeem werden de gezondheidsdiensten slecht. Mongolië heeft officieel een indrukwekkend niveau van medische faciliteiten en dokters maar de gezondheidszorgvoorzieningen zijn onvolledig. De armen zijn daar het meest de dupe van, maar in het algemeen lijdt iedereen vanwege het tekort aan medische voorzieningen. Zuigelingensterfte is hoog, met name op het platteland.

Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

Ongeveer 33% van de, merendeels boeddhistische, bevolking leeft in de hoofdstad Ulaanbaatar. De landelijke bevolking leeft overwegend nomadisch in traditionele vilten tenten en voorziet in haar levensbehoeften door veeteelt; schapen, paarden en kamelen worden in vrij lopende kuddes gehouden.

Een bijzonderheid in de zangkunst is de boventoonzang (khuumi). Deze wordt vaak begeleid door een muzikant die de paardenhalsviool bespeelt.

De taal

In het Mongools bestaat vaak een groot verschil tussen de schrijfwijze en de uitspraak.

Flora & Fauna

Er zijn veel wilde dieren in Mongolië, die soms door nomaden in kuddes worden gehouden. Er worden vooral schapen, geiten, kamelen, paarden en runderen gehouden. Aan de randen van het land kan je af en toe kuddes met rendieren vinden.

Mongolië bestaat voornamelijk uit grasland, bossen en woestijn. Iets meer dan de helft van het land is bedekt met gras, dat gebruikt wordt om kuddes geiten, schapen en yaks te laten grazen. De woestijnen zijn geen grote zandvlaktes, maar bestaan uit woestijnplantjes. De Gobi-woestijn beslaat een groot deel van het zuiden van Mongolië.

Geschiedenis

De eerste inwoners van Mongolië over wie iets bekend is, waren Turks sprekende mensen. Zij woonden er in de 4e of 5e eeuw v.Chr. China vocht de eerste grote oorlog met deze groep in de 3e eeuw v.Chr. Onder de indruk van deze dreiging bouwden de Chinezen de 'Grote Muur'. Van 434 tot 453 na Chr. terroriseerde deze stam centraal Europa.

In 1162 werd Temudjin gekozen tot de hoogste leider van deze Turks-mongoolse stam. Hij werd de Grote Koning en ze noemde hem 'Genghis Khaan'. Onder zijn leiding veroverden zij in 1207 – 1215 de noordwestelijke staat Xixia en de noordelijke staat Yan. Van 1219 tot 1221 veroverden de Mongoliërs gebieden tot aan de Kaspische Oceaan. In 1223 gingen ze terug naar Mongolië en in 1227 stierf Ghenghis Khaan. Zijn zoon Ogedei werd de leider in 1229 en van 1236 – 1240 strekte Mongolië zich uit tot in Rusland, Polen en Hongarije. Ogedei stierf in 1241 en de Mongoliërs trokken zich terug uit Europa. In 1260 probeerde Mongolië Syrië aan te vallen maar ze verloren. In 1294 stierf de kleinzoon van Ghenghis Khaan op het moment dat het Mongoolse keizerrijk op z’n grootst was. In 1368 dwong China de Mongoliërs het land te verlaten.

In de 17de eeuw kwam de Manchu-dynastie aan de macht en China veroverde het oosten van Mongolië. In de 18e en 19e eeuw vochten Rusland en China over Mongolië. Buiten-Mongolië verklaarde haar onafhankelijkheid maar Binnen-Mongolië bleef onder de macht van China in 1911. In 1921 bezetten de Sovjetlegers Buiten-Mongolië en Mongolië kwam onder de invloed van het communistische systeem. In 1989 begon de democratische revolutie. In 1990 werden de eerste verkiezingen gehouden en de tweede volgden in 1992. De acties door de democratische bewegingen leidde tot liberalisatie en een beperkte vrijheid van godsdienst.

Heeft u interesse in een reis naar MongoliŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor MongoliŽ?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook MongoliŽ.

Kan ik een vakantie boeken naar MongoliŽ i.v.m. Corona?

Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen