Bezienswaardigheden Myanmar

Bagan Archaeological Museum

Een ander interessant museum is het Bagan Archaeological Museum in het noorden van Bagan. Bouwspecialist U Sein Kho verzamelde gedurende 60 jaar een grote hoeveelheid oude voorwerpen van binnen en buiten Bagan. Deze voorwerpen werden allemaal in één gebouw geplaatst. Vanwege de groter wordende collectie moest het gebouw worden uitgebreid en gerenoveerd. In 1979 werd het benoemd tot museum. Vanaf dat jaar is het museum toegankelijk voor publiek.

Khakaborazi National Park

Het Khakaborazi National Park is gelegen in het noorden van Myanmar en is speciaal gericht op de ecotoeristen. Het park heeft een oppervlakte van 1.472 km². In dit park zie je diverse soorten bomen zoals de dennenbossen en loofbossen. Er leven ook diverse zeldzame dieren die je hier kunt bekijken. Vanuit het park heb je een panoramisch uitzicht over de sneeuwtoppen van de Khakaborazi berg.

Stoepa's

Stoepa's
Stoepa's

Myanmar staat bekend om de vele stoepa's die overal in het land te vinden zijn. De stoepa's zijn goudkleurig en worden vereerd door boeddhisten. Bijna iedere belangrijke heuvel of berg beschikt over een eigen stoepa, klooster of Boeddha. Myanmar adverteert met de tekst 'The land of Gold' en dat is niet voor niets. Voor de meeste toeristen zijn stoepa's interessant voor het maken van foto's.

Winkelen in Myanmar

Winkelen in Myanmar
Winkelen in Myanmar

In Myanmar zijn veel souvenirwinkels en zijdewinkels te vinden. De meeste souvenirwinkels zijn in handen van de staat, maar er zijn ook een aantal zelfstandige kunstenaars met handgemaakte producten. De winkels in Myanmar kennen geen officiële openingstijden, maar de meeste winkels zijn geopend tussen 10.00 uur 's ochtends en 19.00 uur 's avonds. Op feestdagen en op de dagen waarop het volle maan is, zijn de winkels vaak gesloten.

Wanneer je voor de echte koopjes gaat, dan zijn de markten het meest geschikt. Hier is het in tegenstelling tot de winkels op de luchthaven en in de hotels zeer gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs. Een groot deel van de producten hebben namelijk geen vaste prijs. Enkele handwerkartikelen worden alleen maar in bepaalde plaatsen gemaakt. Deze opbrengsten gaan rechtstreeks naar de lokale bevolking.

Mount Popa

In Myanmar worden verschillende soorten tours georganiseerd. Een daarvan is een tour naar de Mount Popa. Dit is een stratovulkaan van 1.518 meter hoog. De top van de berg wordt door de nats gezien als het belangrijkste heiligdom. Nats combineren spiritualiteit met het boeddhistische geloof. Er is een prachtig boeddhistisch tempelcomplex te vinden waar dagelijks mensen komen om te bidden. Bovendien is het uitzicht vanaf de berg fantastisch voor het maken van foto's.

Uppatasanti Pagoda (Naypyidaw)

Uppatasanti Pagoda
Uppatasanti Pagoda
Kaart met locatie Uppatasanti Pagoda

Uppatasanti Pagoda, ook wel de 'Peace Pagoda' is een prominent herkenningspunt in Naypyidaw. In de pagode ligt een relikwie van de tand van Boeddha uit China. De pagode is een evengrote replica van de Shwedagon Pagoda in Rangoon en is 99 meter hoog. Men begon met de bouw in 2006 en werd voltooid in 2009. Uppatasanti is ruwweg de vertaling van 'bescherming tegen calamiteiten'.

Naypyidaw Water Fountain Garden (Naypyidaw)

De Naypyidaw (Nay Pyi Taw) Water Fountain Garden is een belangrijke trekpleisters voor de lokale bevolking, maar ook voor toeristen. Het bevindt zich in het centrum van Naypyidaw. In 2008 ging het eerste deel van de tuin open. Het bevat veel mooie planten, grotten en watervallen waar je heerlijk kunt wandelen. Het tweede deel werd in 2009 geopend en bevat onder andere een speelplaats voor kinderen en twee enorme fonteinen met muziek.

National Herbal Park (Naypyidaw)

National Herbal Park is een nationaal park van 200 hectare. Het park ligt in Naypyidaw en bevat veel bijzondere planten. Zo groeien er meer dan 20.000 kruiden en geneeskrachtige planten, die bestaan uit meer dan 700 soorten uit verschillende staten van Myanmar. Het park is een initiatief van de regering om zo de kruiden te beschermen en te behouden en uitputting of uitsterven tegen te gaan. Ook willen ze op deze manier het traditionele systeem voor medicijnen in ere houden.

Nationaal Museum van Myanmar (Rangoon)

Nationaal Museum van Myanmar
Nationaal Museum van Myanmar
Kaart met locatie Nationaal Museum van Myanmar

Myanmar heeft een bekend museum genaamd het Nationaal Museum van Myanmar, dit bevindt zich in Rangoon. Hier komen veel toeristen naartoe om alles te leren over de geschiedenis en de cultuur van het land dat zij bezoeken. Het museum is opgericht in het jaar 1952 en heeft een uitgebreide collectie Birmese kunst. In het museum kun je onder andere oude artefacten, ornamenten, kunstwerken en historische memorabilia bewonderen.

Yangon Zoological Garden (Rangoon)

Yangon Zoological Garden
Yangon Zoological Garden
Kaart met locatie Yangon Zoological Garden

Yangon Zoological Garden is gelegen in Yangon (Rangoon) en heeft een oppervlakte van bijna 70 hectare. In het park leven 59 soorten zoogdieren, 60 soorten vogels en 18 soorten reptielen. Daarnaast worden er nog eens 1.300 soorten dieren gehouden als aanvulling, waaronder olifanten, neushoorns, tapirs, nijlpaarden, kamelen, tijgers, leeuwen, apen en krokodillen. Ook zijn in dit park de slagtanden van de witte olifant, het skelet van een 72 meter lange walvis en een standbeeld van de Stegosaurus te bewonderen.

Bogyoke Aung San Market (Rangoon)

Bogyoke Aung San Market
Bogyoke Aung San Market
Kaart met locatie Bogyoke Aung San Market

De bekendste en grootste markt van Myanmar is de Bogyoke Aung San Market (voorheen Scott Market) in Rangoon. Hier komen veel toeristen, maar ook de lokale bevolking is er vaak te vinden. Voor de inwoners is de markt een belangrijke ontmoetingsplaats en een bron van inkomsten. Je kunt hier onder andere souvenirs, cosmetica en kleding kopen. De markt is elke dag van de week geopend en staat vooral bekend om de verschillende steegjes.

Vismarkt Yangon (Rangoon)

Vismarkt Yangon
Vismarkt Yangon
Kaart met locatie Vismarkt Yangon

Een andere interessante markt in Myanmar is de vismarkt van Yangon. Dit is een zeer drukbezochte markt waar vrijwel alleen lokale inwoners komen. Hier kun je het hele proces meemaken. Allereerst varen de grote visboten af. Vervolgens worden de grote ladingen vis gelost en gesorteerd. Daaropvolgend worden zware manden naar trucks gesjouwd waar grote bakken met ijs staan te wachten. Niet veel later kun je de verse vis in een lokaal restaurantje proeven.