Myanmar

Bagan in Myanmar
Bagan in Myanmar

Myanmar behoort bij het continent Azië, maar ligt ook deels op het Indische subcontinent. Het heeft een oppervlakte van 676.578 km2 en ca. 52 miljoen inwoners. Myanmar grenst aan 5 landen: Bangladesh, China, India, Laos en Thailand. Naast deze landen grenst het ook nog aan de Golf van Bengalen en de Andamanse zee kust.

Officieel heette het land Birma. Dit is sinds 1989 veranderd in Myanmar door het toenmalige militaire regime. De reden hiervoor was dat ze dachten dat Birma een te nare koloniale bijsmaak had. Daarnaast wonen er niet alleen maar Birmanen in Myanmar, maar ook veel etnische groepen. Dit zou kunnen leiden tot veel verwarring. Vele andere landen gebruiken nog steeds de benaming Birma voor het land. Andere hebben het overgenomen en zijn akkoord gegaan met Myanmar.

Sinds 7 november 2005 is Naypyidaw de hoofdstad van Myanmar. Ook dit hebben ze veranderd. Vroeger was Rangoon de hoofdstad, omdat dit de grootste stad van het land is. Door België, de Europese Unie en de Verenigde Staten wordt Rangoon nog steeds gezien als de hoofdstad van Myanmar. Nederland heeft Naypyidaw wel erkent als officiële hoofdstad.

De officiële taal die er gesproken wordt in Myanmar is Birmaans. Een klein deel van de bevolking spreekt maar Engels. Wel zijn er verschillende etnische groepen die een eigen taal hebben ontwikkeld en deze nog steeds gebruiken.

89% van de bevolking gelooft in het Boeddhisme. Slechts 4% behoort bij het Christendom en ook 4% behoort bij de Islam. De overige bevolking behoort bij het animistische geloof. Dit betekent dat zij geloven in geesten.

De grootste groep van de bevolking in Myanmar zijn de Birmanen, afkomstig van het oude land Birma. De nieuwe inwoners van Myanmar heten de Birmezen.

In Myanmar is het 5,5 uur later dan in Nederland.

Heb je weinig kennis van Myanmar? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Myanmar
Officiele naam:
Republiek der Unie van Myanmar
ISO:
MM
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Naypyidaw
Inwoners:
+/- 48200000
Taal:
Birmaans
Godsdienst:
Anglicaans
Tijdzone:
UTC +6
Munteenheid:
Kyat
Klimaat:
Continentaal
Oppervlakte:
676578 km≤

Ervaringen

Heb je ooit Myanmar bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Myanmar krijgt gemiddeld een 8,8 uit 10 op basis van 34 ervaringen:

8,8 34 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 12 met 34 resultaten

plaats: Bagan, reisperiode: februari 2020

Bagan is één groot openlucht museum wat nog niet is platgewalst door toerisme.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
plaats: Bagan, reisperiode: november 2019

Myanmar is een aanrader. Dan hebben we het niet over de grote steden Yangon en Mandalay maar alles wat ertussen ligt. Vooral vlak na het regenseizoen in november is alles nog fris groen. Dat is dus een goede tijd om een reis te beginnen. Myanmar heeft bergen, mooie dorpen, natuur, meten , rivieren, strand en zee. Een ongelooflijk gastvrij land met uiterst vriendelijke mensen. Als vrouw voelde ik me volledig veilig. Uiteraard moet je niet naar de onrustige gebieden. Dat spreekt voor zich....

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
plaats: Yangon en overige plaatsen, reisperiode: november 2019

ik heb deze cijfers voor heel het land Myanmar gegeven. Het is een buitengewoon fascinerend en imponerend land dat qua toerisme nog aan het begin staat. Juist dat laatste maakt het zo geweldig om door Myanmar te reizen. Er is veel te zien en de mensen zijn er heel erg vriendelijk en waarderen je komst. Uitgaan heb ik lager beoordeeld omdat ik dat niet gedaan heb, maar denk dat dit ook alleen mogelijk is in de grotere steden. De restaurants zijn over het algemeen prima en het locale eten lekker.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Myanmar

Naypyidaw Water Fountain Garden (Naypyidaw)

De Naypyidaw (Nay Pyi Taw) Water Fountain Garden is een belangrijke trekpleisters voor de lokale bevolking, maar ook voor toeristen. Het bevindt zich in het centrum van Naypyidaw. In 2008 ging het eerste deel van de tuin open. Het bevat veel mooie planten, grotten en watervallen waar je heerlijk kunt wandelen. Het tweede deel werd in 2009 geopend en bevat onder andere een speelplaats voor kinderen en twee enorme fonteinen met muziek.

Uppatasanti Pagoda (Naypyidaw)

Uppatasanti Pagoda
Uppatasanti Pagoda
Kaart met locatie Uppatasanti Pagoda

Uppatasanti Pagoda, ook wel de 'Peace Pagoda' is een prominent herkenningspunt in Naypyidaw. In de pagode ligt een relikwie van de tand van Boeddha uit China. De pagode is een evengrote replica van de Shwedagon Pagoda in Rangoon en is 99 meter hoog. Men begon met de bouw in 2006 en werd voltooid in 2009. Uppatasanti is ruwweg de vertaling van 'bescherming tegen calamiteiten'.

National Herbal Park (Naypyidaw)

National Herbal Park is een nationaal park van 200 hectare. Het park ligt in Naypyidaw en bevat veel bijzondere planten. Zo groeien er meer dan 20.000 kruiden en geneeskrachtige planten, die bestaan uit meer dan 700 soorten uit verschillende staten van Myanmar. Het park is een initiatief van de regering om zo de kruiden te beschermen en te behouden en uitputting of uitsterven tegen te gaan. Ook willen ze op deze manier het traditionele systeem voor medicijnen in ere houden.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Myanmar

Artikelen

Eten en drinken

Het Birmese eten bestaat vooral uit een mix van Chinese, Indiase en Mon invloeden. Over het algemeen bestaat een groot deel van het eten uit rijst. Ook zijn er genoeg vegetarische gerechten te vinden. Wanneer je goedkoop wilt eten is Myanmar een perfecte stad. Toch zijn er ook chique restaurants waar je terecht kunt voor een uitgebreider diner. Vis komt vooral voor in de keukens die dicht bij de kust liggen. Vlees komt vooral in het binnenland voor. Bekende gerechten zijn:
* Mhinga is een schotel van vermicelli met vis jus,
* Onnokauswe is een gerecht van noedels in een dikke soep van kokosmelk met kip,
* Laphet thote is een salade van gefermenteerde thee en noten,
* Nan Ghy Thoke is een gerecht van rijst, noedels, salade en kip,
* Shan voedsel is veelal gekruid,
* Curry is een pittig gerecht.

Een van de bekende drankjes is de Chinese Tea. Dit is goed te drinken, omdat het water al gekookt is en dus veilig is. Ook Toddy sap is een populair drankje. Dit is gemaakt van palmsuiker. Pas wel altijd op met het drinken van alcohol. Het is niet altijd veilig om dit te drinken.

Vervoer

Het is niet mogelijk om rechtstreeks vanuit Nederland naar Myanmar te vliegen. Wanneer er gereisd word met het vliegtuig, zou je over moeten stappen in landen als Bangkok, China of Vietnam. Vanuit o.a. deze landen kan er doorgereisd worden naar Myanmar.

Het beste kun je de grens van Myanmar oversteken met het vliegtuig. Het is namelijk erg moeilijk om bij een grens zomaar het land uit te mogen. Er kunnen veel problemen ontstaan, waardoor het soms moeilijk of onmogelijk is om het land te verlaten.

Vliegtuig

Doordat de (spoor)wegen erg slecht zijn is reizen met het vliegtuig een van de comfortabelste reismogelijkheden die er zijn. Er zijn 3 particuliere luchtvaartmaatschappijen die je rond kunnen vliegen door Myanmar. Ze zijn redelijk duur, maar wel veilig. Deze luchtvaartmaatschappijen zijn Air Bagan, Air Mandalay en Yangon Airways.

Er zijn ook privé-maatschappijen. Een nadeel hiervan is dat de vliegreis nog veranderd kan worden. Het kan zijn dat ze een extra tussenstop maken of dat er juist een stop tussenuit word gehaald. Dit heeft alleen invloed op je aankomsttijd. Wanneer er een tussenstop wordt gemaakt, hoef je het vliegtuig niet te verlaten. Na maximaal 20 minuten wachten vlieg je verder.

Het is niet aan te raden om met Myanmar Airways te vliegen. Deze luchtvaartmaatschappij staat bekend om de slechte veiligheid.

Trein

Wanneer je met de trein door Myanmar wilt reizen, zul je rekening moeten houden met een aantal obstakels. Het spoorwegnet is oud, de trein is traag, duur en heeft vaak vertraging. Wel is de trein een goed vervoersmiddel als je wat van het land wilt zien en mensen wilt ontmoeten.

Boot

Myanmar heeft een groot rivierferry-netwerk tot zijn beschikking. Voor een groot deel wordt dit gerund door de overheid, maar sinds een aantal jaren zijn er ook particuliere veerdiensten.

Bus

De bus is samen met het vliegtuig een van de beste vervoersmiddelen die ze hebben in Myanmar. Het zijn vrij luxe bussen en de prijs die je betaalt is aan de redelijke kant. Zorg er wel voor dat je voorin kunt zitten, omdat de wegen erg slecht zijn hobbelt dat niet zo.

Pick-up

De pick-up is een erg bekend vervoersmiddel in Myanmar. Omdat de taxi's duur zijn hier, wordt er veelal gereisd in een oude toyota pick-up. Er kunnen minstens 6 mensen in. De pick-up heeft staan en zitplaatsen, net zoals in een bus. In elk centrum is er wel een punt waar mensen in en uit kunnen stappen.

Auto

Het huren van een auto is erg duur in Myanmar. Je kunt een privé-auto huren met chauffeur of zonder. Het huren kan gedaan worden in de stad zelf of van te voren. Het is af te raden om 's nachts zelf te gaan rijden. Er gebeuren rond dit tijdstip erg veel ongelukken.

Visum

Voor een vakantie in Myanmar dient je paspoort bij terugkomst in Nederland nog minstens 6 maanden geldig zijn en is een visum vereist.

Prijsniveau

De officiële munteenheid van Myanmar is de Kyat. Honderd Pya staat gelijk aan een Kyat. Net zoals in vele landen gebruiken ze hier ook munten en briefgeld. Het muntgeld bestaat uit 1, 5, 10, 25, 50 Pya en 1 Kya. Met muntgeld wordt bijna niet betaald. Het briefgeld bestaat uit: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 Kyat.

Het prijsniveau in Myanmar is lager dan in Nederland maar hoger dan in verschillende buurlanden van Myanmar.

Veiligheid

In de steden waar veel toeristen zijn, komt weinig criminaliteit voor. Dit zijn o.a. Rangoon, Mandalay, Pagan en Inle. Wel moet je oppassen voor terreurdreigingen in andere delen van het land.

Medische informatie

In Myanmar wordt de gezondheidscrisis nog steeds verergerd door verwoestende ziektes zoals hiv/aids, malaria en tuberculose (tbc). De regering spendeert slechts 0,3% van het BNP aan gezondheidszorg, het laagste percentage wereldwijd.

Er zijn een aantal verplichte inentingen voor Myanmar.

Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het is niet verstandig om kraanwater te drinken of ijsblokjes te nemen in een drankje. Koop altijd flessen water om er zeker van te zijn dat je niet besmet raakt.

Bevolking

Myanmar is het dunstbevolkte land van Zuidoost-Azië. Wel groeit de bevolking elk jaar met 1%. Sinds 1980 is het aantal inwoners bijna verdubbeld. Dit komt omdat er steeds meer mensen in de stad komen wonen. De levensverwachting van de bevolking van Myanmar is niet erg hoog. Mannen worden gemiddeld 58 en vrouwen 64. Ook sterft er een hoog percentage baby's bij de geboorte, 76 van 1000 baby's overleeft de geboorte niet.

De helft van de bevolking woont in Rangoon, Mandalay of bij de Delta Ayeyarwady rivier. In Rangoon wonen ca. 5 miljoen mensen. 30% van alle bevolking woont in steden en dit worden er steeds meer. De bevolking die nu nog op het platteland woont gaat steeds meer verhuizen naar de stad.

Myanmar heeft vele etnische groepen die in verschillende categorieën te verdelen zijn. De hoofdgroepen zijn Mon-Khmer, Tibeto-Birmanen en Sino-Tai. Deze groepen worden weer onderverdeeld in 8 rassen; Birmanen, Chin, Kachin, Kayah, Rayin, Mon, Rakhine sn Shan. In de deelstaat Shan zijn deze groepen het meest verdeeld. Er wonen daar ca. 4 miljoen mensen die verdeeld zijn over 30 verschillende etnische groepen.

De taal

De officiële taal die er gesproken wordt in Myanmar is Birmaans. Een klein deel van de bevolking spreekt maar Engels. Wel zijn er verschillende etnische groepen die een eigen taal hebben ontwikkeld en deze nog steeds gebruiken.

Flora & Fauna

In Myanmar zijn vele verschillende bomen en planten te vinden. De helft van het land bestaat namelijk uit bos. Het verschilt wel per gebied welke bomen er staan. Bij het tropische regenwoud staan vooral mangrove-, moesson-, en bamboe-bossen. Bij een matig klimaat staan er vooral loofbossen, dennenwouden en grassteppen. Waar het lekker koel is staan de eik, hazelnoot en de rododendron. Het bos heeft al wel flink wat geleden. Er wordt hier namelijk veel gekapt.

In de droge zone van het land vindt je het Savanne landschap. Hier kom je vooral acacia's, doornstruiken, cactussen en de palmyrapalm tegen. Hiervan wordt palmwijn gemaakt.

Op de lagere hellingen van de bergen in het Noorden kom je vooral de cassiaboom, flamboyanten, tylpenbomen en koraalbomen tegen. Boven deze rang komt het gemengde woud. Wanneer je boven de 3000 meter komt, zie je coniferen, rododendron en naaldbomen.

Er zijn in Myanmar ca. 1000 verschillende soorten orchideeën te vinden. Ook is er veel bamboe te vinden in het wild. Van de bamboe worden nog veel huizen gebouwd.

Welke dieren er precies leven in Myanmar is niet bekend. De dieren die officieel bekend zijn bij wetenschappers zijn de olifanten, luipaarden, zwarte beer, Himalaya-beer, Maleise zonnebeer, vliegende eekhoorns en honden, herten, krokodillen en gibbons. Het land heeft geen nationale parken of reservaten. Er zijn ook veel dieren gestorven door het kappen van de bossen. De meest zeldzame dieren in het noordwesten van het land zijn de tapirs, neushoorns, sneeuwluipaarden, tijgers, mungo, pangolin en de miereneter. Ook kent het land vele slangen, waardoor 51 giftige soorten. Hier onder vallen o.a. de koningscobra, de krait, de groene adder en de python. Vogels zijn er ook genoeg in Myanmar, ongeveer 1200 verschillende soorten zijn er erkend. In de zee zie je vooral zeeschildpadden, zeekoeien en Irrawaddy-dolfijnen.

Geschiedenis

Vanuit China of Noordoost-India begon de migratie van de Mon. De Mon is een etnische groep uit Zuidoost-Azië. Na deze migratie volgde ook de Pyu, Karen, Chin, Birmanen, Shan en de Kachin. De stad Pegu werd gesticht door de Mon. Zij leefde in het riviergebied van de Irrawaddy. De Pyu leefde in Birma met als hoofdstad Sri Kshetra. Deze stad is later veranderd in Prome. De Pyu is na een tijd verslagen door de Thai. Zij werden weggejaagd uit de stad. De Birmezen kwamen uit China en woonden vooral in Noord-Birma.

Na 832 woonden zij ook voor een deel in Birma, omdat de Pyu waren verdreven. Later verdreven zij zelf de Mon. Het Eerste Birmaanse Koninkrijk werd gesticht in 1044 onder leiding van koning Anawrahta. Als gevolg was dat Birma een periode doormaakte van eenheid en grote bloei. In Pagan werden vele tempels gebouwd, maar daar kwam in 1287 een eind aan. De Mongolen vielen het land binnen en beëindigden het Birmaanse rijk.

Hierdoor bestond Birma een aantal eeuwen uit diverse staatjes. Door de vele oorlogen die er gevoerd werden tussen de Mon, Thai en de Shan, kon een kleine Birmaanse staat profiteren van deze situatie. Koning Bayinnaung stichtte het Tweede Birmaanse koninkrijk, met als hoofdstad Pegu. Later veranderde dit weer in Ava. In 1740 kwam de Mon weer in opstand en maakte een einde aan dit koninkrijk door de Birmanen te verjagen uit Ava en de rivierdelta.

De Birmanen vochten terug en versloegen de Mon. Koning Alaungpaya stichtte het Derde Birmaanse Koninkrijk. De hoofdstad werd toen diverse keren veranderd. Aan deze periode kwam ook een einde, doordat de Engelsen Birma geheel veroverde. Hiermee behoorde Birma officieel tot het Britse rijk.

In 1942 probeerde de Japanners Birma te veroveren. Ze wilden via Birma, India binnenvallen. Om naar India te kunnen werd er door krijgsgevangenen een spoorlijn aangebracht. Meer dan 100.000 mensen vonden daar hun dood door uitputting, ziekte en ondervoeding. Na 3 jaar kwam er een einde aan deze verovering en werden de Japanners verdreven door de geallieerden.

In 1948 werd het land eindelijk onafhankelijk, maar begon slecht door opstanden omdat de bevolking een zelfbestuur wilden. In het begin was Birma nog een militaire dictatuur, maar later werd het een éénpartijstaat. In 1989 veranderde het Land Birma in de Unie van Myanmar. Tot op de dag van vandaag heet het land nu officieel Myanmar.

Heeft u interesse in een reis naar Myanmar? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing