Bezienswaardigheden Nederland

De Grote of St. Bavokerk

De Grote of St. Bavokerk
De Grote of St. Bavokerk
Kaart met locatie De Grote of St. Bavokerk

In Haarlem staat de Grote of St. Bavokerk die overal bovenuit torent, het is de belangrijkste blikvanger van de stad. Maar ook van binnen is deze kerk zeker de moeite waard met het befaamde Müller-orgel uit 1738 en graven van beroemdheden uit de stad zoals die van Frans Hals. Er worden regelmatig orgelconcerten gegeven in de kerk die echt de moeite waard zijn om te bezoeken.

Teylers Museum

Het Teylers Museum in Haarlem is het oudste museum van Nederland en werd opgericht in 1784. De zakenman Pieter Teyler van der Hulst liet veel van de pronkstukken uit de collectie na toen hij overleed. Naar eigen zeggen is dit museum het best bewaard gebleven openbare kennisinstituut ter wereld voor kunst en wetenschap uit de 18e eeuw. Je vindt er o.a. machines die elektriciteit opwekken tot miljoenen jaren oude fossielen, munten en historische boeken.

Museum het Prinsenhof

Museum het Prinsenhof
Museum het Prinsenhof
Kaart met locatie Museum het Prinsenhof

Museum het Prinsenhof bevindt zich in een voormalige klooster in Delft, waar ook Willem van Oranje verbleef. De twee kogelgaten zijn erg beroemd maar is natuurlijk niet het enige wat het klooster te bieden heeft. In de andere vertrekken zijn prachtige schilderijen en kunstvoorwerpen te bezichtigen.

Nationale Parken in Nederland

Nationale Parken in Nederland
Nationale Parken in Nederland

Nederland kent twintig Nationale Parken. De eerste twee (de Hoge Veluwe en Veluwezoom) zijn in de jaren dertig ontstaan uit particulier initiatief. De andere achttien parken zijn sinds de jaren tachtig officieel ingesteld door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De Nationale Parken zijn bijzondere natuurgebieden in Nederland en hebben ieder hun eigen unieke kenmerken.

Winkelen in Nederland

De winkels in Nederland zijn meestal geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, met een koopavond (donderdag/vrijdag) tot 21.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste winkels geopend van 9.00 tot 17.00 uur. De grote steden hebben meestal de eerste zondag van de maand koopzondag. In Amsterdam zijn de winkels iedere zondag geopend.

Rijksmuseum (Amsterdam)

Na tien jaar verbouwen, renoveren en restaureren vindt de Grand Opening van het nieuwe Rijksmuseum plaats op zaterdag 13 april 2013. De volgende dag, zondag 14 april, opent het Rijksmuseum zijn deuren weer voor het publiek. In het nieuwe Rijksmuseum is ook écht álles nieuw! Bekijk hier bijvoorbeeld de Nachtwacht geschilderd door Rembrandt van Rijn. De Philips vleugel is compleet nieuw ingericht en een lust voor het oog. Het Rijksmuseum heeft niet allen schilderijen maar ook prachtig aardewerk en prachtige zilverwerken. Het Rijksmuseum is straks als eerste toonaangevende museum ter wereld 365 dagen geopend, van 9.00 tot 17.00 uur.

Dierentuin Artis (Amsterdam)

Dierentuin Artis
Dierentuin Artis

Dierentuin Artis ligt in het hart van Amsterdam en is de oudste dierentuin van Nederland, het werd opgericht in 1838. Artis is het hele jaar geopend. Artis herbergt met ruim 900 soorten een wijd scala aan dieren. Van de kleurrijke vlinders in het Vlinderpaviljoen tot grote giraffen op de Savanne. Door het hele park heen staan diverse monumentale bomen en is een Planetarium.

Albert Cuyp markt (Amsterdam)

De Albert Cuyp markt in Amsterdam is een van de bekendste markten van Nederland. De markt is maandag t/m zaterdag geopend vanaf 9.00 uur. Er staan dan 268 kramen waar van alles en nog wat wordt verkocht. Moet je nog boodschappen doen, ga dan naar de Albert Cuyp. Ook voor een leuk cadeau of leuke kleding kun je hier prima terecht.

SEA LIFE (Scheveningen)

SEA LIFE
SEA LIFE
Kaart met locatie SEA LIFE

SEA LIFE is erg geschikt om met kleine kinderen naar toe te gaan. SEA LIFE beschikt over 45 aquariums met de meest uiteenlopende soorten vissen. Dagelijks zijn er presentaties en in de vakanties worden er extra activiteiten voor kinderen georganiseerd. In Typisch Tropisch vind je bijvoorbeeld zwartpunthaaien en hele grote schildpadden.

Pier van Scheveningen (Scheveningen)

Pier van Scheveningen
Pier van Scheveningen
Kaart met locatie Pier van Scheveningen

De Pier van Scheveningen is bij iedereen wel bekend en is echt een icoon voor de badplaats. Het in 1961 geopende gebouw, dat in de plaats kwam voor de oude pier uit 1901, deed dienst als horeca-, winkel- en entertainmentcomplex. De pier werd in oktober 2013 gesloten omdat hij niet meer voldeed aan de brandveiligheidseisen, maar na een grote verbouwing volgde op 18 juli 2015 een gedeeltelijke openstelling. Bij de oplevering van de pier lag het uiterste punt 381 meter in zee maar doordat in 2010 het Scheveningse strand met 50 meter verbreed is, staan grote delen van de pier bij laagwater niet of nauwelijks meer in zee.

Het Binnenhof (Den Haag)

Het Binnenhof
Het Binnenhof
Kaart met locatie Het Binnenhof

Den Haag dankt haar bestaan aan het Binnenhof, als centrum van de Nederlandse politiek. Verschillende onderdelen zijn de Ridderzaal (waar jaarlijks de troonrede wordt uitgesproken), de Hofkapel, de Mauritstoren, het Keurhuis, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het Torentje (de werkplek van de minister-president). In het eeuwenoude complex is de mogelijkheid een rondleiding te volgen of bijvoorbeeld een openbare vergadering te bezoeken in de Tweede Kamer. Deze vergaderingen vinden plaats op dinsdag, woensdag en donderdag.

Madurodam (Den Haag)

Madurodam
Madurodam
Kaart met locatie Madurodam

Madurodam is een miniatuurstad, dat weergeeft hoe de Nederlandse stad en samenleving eruitziet. Het bestaat uit ruim 700 maquettes op een schaal van 1 op 25. De "stad" is onderverdeeld in 3 rijken: het waterrijk, het stedenrijk en "Vindingrijk" (innovaties door Nederland). Het is gemaakt met een 'glimlach': situaties uit het dagelijkse straatleven worden uitgebeeld en deze zijn vaak komisch om te zien.

Paleis Noordeinde (Den Haag)

Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde
Kaart met locatie Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde is een van de bekendste kenmerken van Den Haag. Het is de werkplaats van Koning Willem-Alexander. Ieder jaar op Prinsjesdag vertrekt vanaf dit paleis de koninklijke stoet naar de Ridderzaal, waarna de koninklijke familie nog even het balkon op komt. Achter Paleis Noordeinde ligt de Paleistuin, welke voor het grootste deel toegankelijk is voor bezoekers. De achterzijde van de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Huisarchief zijn daarentegen niet zomaar te bereiken.

Burgers' Zoo (Arnhem)

Burgers' Zoo
Burgers' Zoo
Kaart met locatie Burgers' Zoo

Honderd jaar geleden, op 30 maart 1913, opende Faisanterie Buitenlust haar deuren voor het publiek. Dit was de voorloper van het huidige moderne dierenpark Burgers' Zoo. Sinds de oprichting door Johan Burgers, de eerste eigenaar en naamgever van het Arnhemse dierenpark, is het park altijd een echt familiebedrijf gebleven. Bezoekers die Burgers’ Zoo eens vanuit een andere hoek willen zien kunnen deelnemen aan themawandelingen.

Museum Arnhem (Arnhem)

Museum Arnhem
Museum Arnhem
Kaart met locatie Museum Arnhem

Museum Arnhem bestond voorheen uit Gemeentemuseum Arnhem en Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Hier vind je moderne kunst, hedendaagse kunst, toegepaste kunst en vormgeving in Nederland. Het museum heeft het gehele jaar door wisselende tentoonstellingen. Dit kunnen tentoonstellingen zijn van bekendere kunstenaars, maar ook van de nieuwe generatie kunstenaars. Om het gebouw heen ligt een prachtige beeldentuin die ook echt een bezoek waard is. Het museum is een van de belangrijkste instellingen in Nederland die zich bezighoudt met het verzamelen en tentoonstellen van werk van sieraadontwerpers.

Openluchtmuseum (Arnhem)

Openluchtmuseum
Openluchtmuseum
Kaart met locatie Openluchtmuseum

Laat je meenemen in het verleden van Nederland in het Openluchtmuseum in Arnhem. De authentieke gebouwen, aanwezige ambachtslieden en tal van activiteiten brengen het museum volledig tot leven. Het Openluchtmuseum is een uniek Nederlands museum vol met originele boerderijen, arbeidershuisjes, molens, een kerk, schooltje, melkfabriek en ophaalbrug. Je vindt er zelfs een oude rijdende tram.

Het Vrijthof (Maastricht)

Het Vrijthof
Het Vrijthof
Kaart met locatie Het Vrijthof

Het Vrijthof is het grootste en bekendste plein van Maastricht. Hier zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden zoals de (deels) Romaanse Sint-Servaasbasiliek, de Sint-Janskerk, de oude militaire Hoofdwacht, het Spaans Gouvernement (nu: museum) en het Generaalshuis (nu: Theater aan het Vrijthof). Daarnaast kun je er ook lekker genieten van een drankje op een van de vele caféterrassen of de leuke evenementen bezoeken die er regelmatig georganiseerd worden. Onder het Vrijthof bevindt zich een parkeergarage voor auto's en fietsen.

Onze Lieve Vrouweplein (Maastricht)

Onze Lieve Vrouweplein
Onze Lieve Vrouweplein
Kaart met locatie Onze Lieve Vrouweplein

Het Onze-Lieve-Vrouweplein is een gezellig plein in de binnenstad van Maastricht. Het is vernoemd naar de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek waarin het Genadebeeld van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee te vinden is. Rondom het plein vind je veel leuke terrassen en winkelstraten waar je erg goed kunt shoppen.

Sint Pietersberg (Maastricht)

Sint Pietersberg
Sint Pietersberg
Kaart met locatie Sint Pietersberg

Sint Pietersberg is een bekende bezienswaardigheid van Maastricht met de uitgestrekte onderaardse kalksteengroeves (ten onrechte aangeduid als de grotten), waarvan de Zonneberg en het Noordelijk Gangenstelsel voor toeristen te bezichtigen zijn. Lichtenberg is een ruïne gelegen op de Sint Pietersberg. Het was vroeger een van de weinige hoogteburchten van de Noordelijke Nederlanden. Vanaf de op de berg gelegen toren heeft men een prachtig uitzicht over het Maasdal bij Maastricht.

Het strand van Egmond aan Zee (Egmond aan Zee)

Het strand van Egmond aan Zee
Het strand van Egmond aan Zee
Kaart met locatie Het strand van Egmond aan Zee

Het strand van Egmond is erg ruim en breed en gaat over in het strand van Bergen aan Zee. De vuurtoren van Jan van Speijck is een herkenbaar symbool voor het strand. Er is een gezellige boulevard en er zijn mogelijkheden om een watersport te beoefenen of een mooie wandeling te maken. Het strand wordt elke dag netjes opgeruimd en er is een reddingsbrigade en EHBO-post aanwezig zodat je onbezorgd kunt genieten van de omgeving.

De vuurtoren van Jan van Speijk (Egmond aan Zee)

De vuurtoren van Jan van Speijk
De vuurtoren van Jan van Speijk
Kaart met locatie De vuurtoren van Jan van Speijk

De vuurtoren van J.C.J. van Speijk is een van de oudste actieve vuurtorens van Nederland. In de voet van het witte bouwwerk is een graftombe als herinnering aan luitenant Jan van Speijk. Hij staat erom bekend alles gegeven te hebben om de Belgen te verslaan, hij ging nog liever zelf dood dan dat hij zijn schip opgaf aan de vijand. Nu wordt de toren nog steeds gebruikt als herkenningspunt voor schepen. Daarnaast gebruikt het KNRM de toren bij reddingsacties en oefeningen en kan Rijkswaterstaat de golven van de zee en het getij in de gaten houden door middel van camera's in de vuurtoren. De vuurtoren is vanuit het hele dorp te zien.

Museum van Egmond (Egmond aan Zee)

Het Museum van Egmond is een permanente tentoonstelling gericht op de geschiedenis van Egmond aan Zee. Er hebben drie verschillende Egmonden bestaan vanaf de prehistorie tot aan nu en in dit museum beleef je ze alle drie. Ook voor kinderen is het leuk om kennis te maken met de klederdracht en de verschillende boten waar ze vroeger mee vaarden. Er zijn rondom het museum ook vissershuisjes te zien in smalle straatjes en kun je rondlopen over de duinen.

Zeehondencrèche Pieterburen (Groningen)

Zeehondencrèche Pieterburen
Zeehondencrèche Pieterburen
Kaart met locatie Zeehondencrèche Pieterburen

Zeehondencrèche Pieterburen (vroeger: Lenie 't Hart) is bij iedereen wel bekend. Het is een ziekenhuis voor zeehonden, waar zieke en gewonde zeehonden opgevangen worden en verzorgd. Het doel van de zeehondencrèche is om de dieren weer aangesterkt terug naar de zee te brengen. De opvang is dagelijks geopend voor bezoek op vertoon van een ticket, die je eenvoudig op internet met korting kunt bestellen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de keuken als je benieuwd bent naar wat zeehonden zoal eten.

Nationaal Park Lauwersmeer (Groningen)

Nationaal Park Lauwersmeer is een uitgestrekt landschap met schoonheid maar ook met ijzige vlaktes. Eerst was er een open verbinding met de Waddenzee, maar in 1969 werd er een dam gebouwd. Veel mensen waren in eerste instantie tegen de bouw van de dam. Later zag men dat de dam voor een prachtige natuur had gezorgd. Wandel er doorheen en geniet van de stilte.

Martinitoren (Groningen)

Martinitoren
Martinitoren
Kaart met locatie Martinitoren

Als je de stad Groningen gaat bezoeken, moet je de Martinitoren beklimmen. Door de inwoners van de stad wordt de toren ook wel "d'Olle Grieze" genoemd, dat staat voor "de Oude Grijze". De bijnaam heeft de toren te danken aan de kleur. De Martinitoren is het symbool van de stad en een herkenbaar punt in van de skyline van Groningen. De toren is 97 meter hoog en heeft maar liefst 311 treden.

Familiepark Nienoord (Groningen)

Familiepark Nienoord
Familiepark Nienoord
Kaart met locatie Familiepark Nienoord

Familiepark Nienoord is een landgoed gelegen in Leek. Het park kenmerkt zich door de borg Nienoord, een prachtig landhuis gebouwd in een mengstijl van het neoclassicisme en Jugendstil. Het familiepark beschikt over veel speeltoestellen voor de kinderen en een fijn terras voor de ouders. Verder worden er ieder jaar veel terugkerende activiteiten gehouden, zoals de Stoomdagen. In het park bevindt zich ook een subtropisch zwembad waar lekker gezwommen kan worden. In de Albertushoeve kun je vervolgens een hapje eten.

Trompenburg Tuinen & Arboretum (Rotterdam)

Trompenburg Tuinen & Arboretum
Trompenburg Tuinen & Arboretum
Kaart met locatie Trompenburg Tuinen & Arboretum

Trompenburg Tuinen & Arboretum is een erg mooie tuin die zeker de moeite waard is om te bezoeken als je in Rotterdam bent. In de tuin vind je onder andere de nationale collectie Hosta, maar liefst 750 verschillende. De tuin is 6 ha groot dus ook geschikt voor de wandelaars die even willen ontsnappen aan de drukte van de stad. Het hele jaar door is er iets te zien in deze prachtige tuin.

Euromast (Rotterdam)

Euromast
Euromast
Kaart met locatie Euromast

Bezoek de Euromast in Rotterdam en bekijk de skyline vanaf 185 meter hoogte. Je kunt ook naar beneden komen door te abseilen of te tokkelen. Beneden is er een leuk winkeltje waar ze souvenirs verkopen. Wil je iets unieks doen als je in Rotterdam bent, breng dan een bezoekje aan de Euromast.

Diergaarde Blijdorp (Rotterdam)

Diergaarde Blijdorp
Diergaarde Blijdorp
Kaart met locatie Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is niet alleen educatief maar ook erg leuk. Kinderen kunnen zich na het bekijken van alle dieren lekker uitleven in de speeltuin. Op speciale tijden wordt er een show gegeven met grote roofvogels. Dit park is zeer geschikt voor een dagje weg met de familie.

Wildlands Adventure Zoo Emmen (Drenthe)

Wildlands Adventure Zoo Emmen
Wildlands Adventure Zoo Emmen
Kaart met locatie Wildlands Adventure Zoo Emmen

Wildlands Adventure Zoo Emmen is een dagje uit voor de hele familie. Het park is in 2016 verhuisd naar een nieuwe locatie (voorheen: Dierenpark Emmen). Wildlands is opgedeeld in drie verschillende klimaten: Jungola, Serenga en Nortica (jungle, savanne en poolgebied).  Enkele voorbeelden van bijzondere dieren die je hier kunt vinden zijn leeuwen, nijlpaarden, alligators, ijsberen, pinguïns en het park heeft ook een vlindertuin. Een kaartje voor volwassenen kost rond de 30 euro, voor kinderen is het wat goedkoper.

Hunebedden (Drenthe)

Hunebedden
Hunebedden
Kaart met locatie Hunebedden

De hunebedden liggen verspreid door de provincie Drenthe. Het zijn er maar liefst 52 en dit zijn de oudste monumenten van Nederland, daterend uit de prehistorie. Het grootste hunebed staat in de plaats Borger. Ongeveer 5.000 jaar geleden zijn de hunebedden gebouwd door het trechterbekervolk. Aangenomen wordt dat de hunebedden als graf gebruikt werden. De zwerfkeien, waarmee de hunebedden zijn gemaakt, zijn door gletsjers uit de ijstijd ontstaan. De hunebedden hebben een mysterieus uiterlijk.

Kamp Westerbork (Drenthe)

Kamp Westerbork
Kamp Westerbork
Kaart met locatie Kamp Westerbork

Kamp Westerbork is gebruikt van 1939 tot 1971 voor verschillende doeleinden, maar is vooral bekend van de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Het kamp diende toen als doorgangskamp voor Joden. In totaal zijn ongeveer 107.000 in Nederland wonende Joden doorgevoerd naar vernietiging- en concentratiekampen in Tsjechië, Polen en Duitsland. Je kunt een bezoek brengen aan het museum en een rondleiding over het kampterrein volgen. Daarnaast zorgt het herinneringscentrum voor verschillende tentoonstellingen door het jaar heen.

Aqua Zoo Friesland (Friesland)

Aqua Zoo Friesland
Aqua Zoo Friesland
Kaart met locatie Aqua Zoo Friesland

Aqua Zoo Friesland legt de nadruk op het leven in het water. Het park heeft wel 88 verschillende dieren, waarvan 48 verschillende vogelsoorten. Voorbeelden van dieren in Aqua Zoo Friesland zijn zeehonden, zeeleeuwen, pinguïns, pelikanen, schildpadden, stinkdieren, flamingo's, bevers, wasberen, capibara's, emoes en maraboe's. Dit park is geschikt voor een lekker dagje uit met de hele familie. Het park is gelegen net buiten Leeuwarden.

Botanische Tuin De Kruidhof (Friesland)

Botanische Tuin De Kruidhof
Botanische Tuin De Kruidhof
Kaart met locatie Botanische Tuin De Kruidhof

Botanische Tuin De Kruidhof is voor de echte plantenliefhebber. De Kruidhof beschikt over 17 verschillende thematuinen met unieke plantencollecties. Er is een verkooptuin en museumwinkel, waar je bijzondere planten en cadeau's kunt kopen. In het café van de Kruidhof kun je heerlijk nagenieten van al het moois wat je hebt gezien. Vlak aan het café grenst een leerzame speeltuin voor de kinderen.

Poptaslot (Friesland)

Het Poptaslot, ook Heringastate genoemd, bestaat al eeuwen en heeft de modernisering van de wereld goed doorstaan. Het Poptaslot is gebouwd door de familie Heringa en is vervolgens in de handen van de familie Eysinga gekomen. Zij verkochten het weer door aan dr. Popta, die er een rusthuis bijbouwde. Op deze manier kon hij rustig genieten van zijn oude dag. Het Poptaslot is nog compleet gemeubileerd en zeker de moeite waard om te gaan bezoeken.

Wrakkenmuseum Terschelling (Friesland)

Wrakkenmuseum Terschelling
Wrakkenmuseum Terschelling
Kaart met locatie Wrakkenmuseum Terschelling

Wrakkenmuseum Terschelling herbergt alle vondsten die gedaan zijn bij de wrakken rond Terschelling, een zeer bijzondere verzameling. Het museum is begonnen met verzamelen sinds 1975. De gevonden stukken dateren uit de tijd van 1650 tot nu. Er worden nu nog steeds nieuwe wrakken gevonden, vaak na een tip van een visser. De duikdieptes variëren van 5 tot wel 35 meter, afhankelijk van hoe groot de afstand is met de kust. Het Noordzeewater kan voor een erg beperkt zicht zorgen, waardoor wrakduiken erg interessant kan zijn.

Apenheul (Gelderland)

Apenheul
Apenheul
Kaart met locatie Apenheul

De Apenheul is een leuke belevenis. In dit park loop je tussen de apen rond. Bekijk o.a. de grote groep doodshoofdaapjes. Het park is inmiddels flink uitgebreid en er leven niet alleen apen meer. Het park is gelegen in de buurt van Apeldoorn.

Apenheul Apeldoorn (Gelderland)

Apenheul Apeldoorn
Apenheul Apeldoorn
Kaart met locatie Apenheul Apeldoorn

Apenheul in Apeldoorn is een groen dierenpark, gespecialiseerd in apen. Typerend voor Apenheul is dat apen hier heel vrij zijn: hekken en kooien zie je er nauwelijks en de aapjes lopen gezellig tussen de bezoekers door. De grotere apen natuurlijk niet, zij leven op grote eilanden in het park waar de dieren alle ruimte hebben. Voorbeelden van apen die je er kunt zien zijn doodshoofdaapjes, gorilla's, makaken, bonobo's, orang-oetans, maki's en brulapen. In 2016 is Apenheul verkozen tot Leukste uitje van Nederland.

Dolfinarium Harderwijk (Gelderland)

Dolfinarium Harderwijk
Dolfinarium Harderwijk
Kaart met locatie Dolfinarium Harderwijk

Het Dolfinarium in Harderwijk is geschikt voor alle leeftijden. Je kunt er roggen en haaien aaien, maar ook de fantastische shows bekijken met dolfijnen in de hoofdrol. Tijdens de shows moet je er wel rekening mee houden dat je nat kunt worden, want de dieren zijn dol op spetteren. Je kunt het Dolfinarium ook kennen van de televisieserie Spetter!, dat hier werd opgenomen. Het Dolfinarium is niet het hele jaar open, november t/m halfweg februari is het zeezoogdierenpark gesloten.

Eusebiuskerk Arnhem (Gelderland)

Eusebiuskerk Arnhem
Eusebiuskerk Arnhem
Kaart met locatie Eusebiuskerk Arnhem

De Protestante Eusebiuskerk is gelegen in Arnhem. Deze laat-gotische kerk heeft een toren van 93 meter hoog en de sfeer van vroeger is er goed te herkennen. De bouw van de kerk begon in 1450 en duurde langer dan een eeuw. Op dit moment wordt de kerk ook gebruikt voor diners of zakelijke bijeenkomsten. De kerk is erg stijlvol maar ook klassiek.

Sprookjeswonderland (Noord-Holland)

Sprookjeswonderland
Sprookjeswonderland
Kaart met locatie Sprookjeswonderland

Sprookjes wonderland is een themapark in Enkhuizen dat zeer geschikt is voor kleine kinderen. Alle sprookjes komen aan bod in de verschillende delen van het park. Door middel van poppen en gethematiseerde huizen worden de sprookjes aan de kinderen uitgelegd. In het park mogen ook honden komen en is goed toegankelijk voor invaliden.

Amsterdam Dungeon (Noord-Holland)

Amsterdam Dungeon
Amsterdam Dungeon
Kaart met locatie Amsterdam Dungeon

The Amsterdam Dungeon is voor de mensen die van spanning houden. Het is gebaseerd op feiten uit de geschiedenis en dat maakt het niet bepaald saai! Je loopt door donkere ruimtes en wordt af en toe opgeschrikt door een acteur. Het is niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar en kinderen met de leeftijd 10 tot 14 jaar moeten begeleid worden door iemand van 18 jaar of ouder.

Ecomare (Noord-Holland)

Ecomare
Ecomare
Kaart met locatie Ecomare

Ecomare in De Koog is een zeehonden- en vogelopvang. Ecomare heeft ook nog een aantal aquariums. Kom kijken als de verzorgers de dieren voeren, iedere dag om 11:00 uur en 17:00 uur. Je komt dichtbij de dieren. Zwaai bijvoorbeeld terug naar Karien, een van de zeehonden van Ecomare.

CORPUS (Zuid-Holland)

CORPUS
CORPUS
Kaart met locatie CORPUS

Altijd al eens willen weten hoe het menselijk lichaam er van binnen uitziet en hoe het nou precies werkt? Breng dan een bezoekje aan het interactieve museum CORPUS. Je maakt hier letterlijk een reis door het menselijk lichaam en krijgt uitleg door middel van een audiotour die beschikbaar is in 8 verschillende talen. Het is wel handig om van te voren kaarten te reserveren omdat het er vaak erg druk is. CORPUS is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Duinrell (Zuid-Holland)

Duinrell ligt in Wassenaar en het bestaat uit een attractiepark en een zwembad, het Tikibad. Het park is zeer geschikt voor kinderen. Je kunt ervoor kiezen om alleen het Tikibad te gebruiken of alleen maar naar het attractiepark te gaan, maar een combinatie van deze twee is ook mogelijk. Daarnaast kun je overnachten in het vakantiepark bij Duinrell, in bijvoorbeeld een comfortabele Duingalow, op de levendige familiecamping of in de gezellige groepsaccommodatie het Duinhostel.

De Keukenhof (Zuid-Holland)

De Keukenhof
De Keukenhof
Kaart met locatie De Keukenhof

De Keukenhof is het bekendste bloemenpark van Nederland en trekt elk jaar zo ongeveer een miljoen bezoekers uit de hele wereld. Het ligt ten noordwesten van Lisse in de provincie Zuid-Holland en is 32 ha groot. Jaarlijks worden hier in het voorjaar bloemtentoonstellingen gegeven, vaak van maart tot mei. De Keukenhof is gevestigd op het landgoed van Kasteel Keukenhof.

Toverland Sevenum (Limburg)

Toverland Sevenum
Toverland Sevenum
Kaart met locatie Toverland Sevenum

Attractiepark Toverland is gelegen in Sevenum. Het park beschik over een binnen- en een buitengebied, wat vol staat met attracties. Het park is zeer geschikt voor een dagje uit met de hele familie. Naast attracties zijn er in Toverland ook verschillende shows te bezichtigen. Het thema van het attractiepark is magie en dat vind je overal in terug, zelfs in de restaurants en shops.

Nationaal Park de Meinweg (Limburg)

Nationaal Park de Meinweg
Nationaal Park de Meinweg
Kaart met locatie Nationaal Park de Meinweg

In het Nationaal Park de Meinweg bij Herkenbosch kun je prachtige wandelingen maken, met of zonder gids. Het unieke terrassenlandschap geeft een oase van rust. Je kunt hier ontspannen of juist heel actief bezig zijn. Er bevinden zich twee beekdalen in het park: het dal van de Boschbeek en van de Roode Beek. In de Meinweg komen ook adders voor.

Mergelgrotten Valkenburg (Limburg)

Mergelgrotten Valkenburg
Mergelgrotten Valkenburg
Kaart met locatie Mergelgrotten Valkenburg

In de mergelgrotten van Valkenburg kun je verschillende activiteiten doen. Je kunt er fietsen, wandelen, een spooktocht doen, een feestje vieren, een mergelworkshop doen, lasergamen, een hapje eten en een bezoekje brengen aan MergelRijk. Het grottenstelsel is zo groot dat er voor iedereen wel wat te beleven is.

Kerstmarkt in Limburg (Limburg)

Kerstmarkt in Limburg
Kerstmarkt in Limburg
Kaart met locatie Kerstmarkt in Limburg

Aan het eind van ieder jaar zijn er in de Gemeentegrot en de Fluweelgrot in Valkenburg twee prachtige kerstmarkten. Van maandag t/m vrijdag zijn de kerstmarkten geopend vanaf 12.00 uur tot 21.00 uur. In het weekend zijn de Kerstmarkten geopend vanaf 10.00 uur tot 21.00 uur. Het thema in de Fluweelgrot is Charles Dickens Christmas en dat maakt de sfeer helemaal compleet. Bekijk bijvoorbeeld de indrukwekkende wandschilderingen of sculpturen. Er is ook een prachtige 18e-eeuwse kapel en er zijn ook veel kraampjes die (luxe) cadeaus en hebbedingetjes verkopen. Het was in 2010 de 25e keer dat er een kerstmarkt wordt gehouden in de Gemeentegrot.

Avonturenpark Hellendoorn (Overijssel)

Avonturenpark Hellendoorn is leuk voor het hele gezin. Er zijn stoere attracties, maar ook attracties voor de allerkleinsten. Daarnaast worden er ook verschillende shows georganiseerd en andere evenementen, zoals Heksendoorn. Het park is goed te bereiken vanuit heel Nederland en zeer kind- en rolstoelvriendelijk.

Museum de Fundatie (Overijssel)

Museum de Fundatie
Museum de Fundatie
Kaart met locatie Museum de Fundatie

Museum de Fundatie is een museum voor beeldende kunst in Zwolle. Het museum bezit een omvangrijke collectie van de late middeleeuwen tot nu, welke op twee locaties te vinden zijn: in dit museum en in kasteel het Nijenhuis bij Heino. Bij het kasteel is ook een beeldentuin. In 2015 behaalde Museum de Fundatie een recordaantal bezoekers met wel 310.000 mensen.

Attractiepark Slagharen (Overijssel)

Attractiepark Slagharen
Attractiepark Slagharen
Kaart met locatie Attractiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen is een bekend pretpark in Slagharen, Overijssel. Het park bestaat uit twee gebieden die verbonden zijn door een Mainstreet, waar je winkels en restaurants kunt vinden. Er zijn meer dan 30 attracties, waaronder de Free Fall, Thunder Loop en de Tomahawk. Daarnaast rijdt er een monorail door het hele park. Er is ook een vakantiepark bij het attractiepark. Hier staan leuke huisjes, stacaravans, bungalows en wigwamtenten.

Wandeltocht 'Spaanse Ruiter' (Noord-Brabant)

Wandeltocht 'Spaanse Ruiter'
Wandeltocht 'Spaanse Ruiter'
Kaart met locatie Wandeltocht 'Spaanse Ruiter'

Vanuit Oirschot kun je de wandeltocht 'Spaanse Ruiter' maken. Je loopt 10 km door natuurgebied de Mortelen. In het voorjaar kun je er vele, soms zeldzame, wilde bloemen bewonderen. Een daarvan is de Spaanse Ruiter. Je kunt de wandeling verlengen door over landgoed Velderen te lopen. De wandeling gaat voornamelijk door weilanden en bossen, houdt hier rekening mee als het nat weer is.

Efteling (Noord-Brabant)

Efteling
Efteling
Kaart met locatie Efteling

De Efteling is een park dat erg mooi is. Alle bekende en ook minder bekende sprookjes kom je tegen. Op 1 april gaat het park open en dan barst het plezier los. Maak bijvoorbeeld een ritje in De Python. Dit park is zeer geschikt om met de hele familie te bezoeken. Ook in de winter is het park op een aantal dagen geopend zodat je kunt genieten van het prachtige winterlandschap.

Safaripark Beekse Bergen (Noord-Brabant)

Safaripark Beekse Bergen
Safaripark Beekse Bergen
Kaart met locatie Safaripark Beekse Bergen

In Safaripark Beekse Bergen beleef je Afrika in een dag. Je kunt ervoor kiezen om per bus, boot, eigen auto of te voet het park te verkennen. Het park heeft een grote collectie aan verschillende dieren. Je kunt ook op een speciale safari. Zo kun je het rangerkamp afhuren of elkaar het ja woord geven tussen de wilde dieren. Dit park is erg leuk om met kinderen naar toe te gaan en ze wat te leren van de natuur om ons heen.

Walibi World (Flevoland)

Walibi World
Walibi World
Kaart met locatie Walibi World

Walibi World heette voorheen Sixflags Holland. Walibi World is echt een park voor mensen die van spanning houden. Veel bezoekers komen voor de supersnelle en steile achtbaan 'Goliath'. Ga je liever voor de wat rustigere attracties ga dan naar Het Huis van Merlijn. Het park is echt van alle markten thuis. Wil je wat eten dan kun je in een van de restaurantjes terecht.

Urker Vuurtoren (Flevoland)

Urker Vuurtoren
Urker Vuurtoren
Kaart met locatie Urker Vuurtoren

Voor de mensen die een knap staaltje techniek kunnen waarderen is de Urker Vuurtoren echt iets om naar toe te gaan. Voordat de vuurtoren in 1845 werd gebouwd was er al een groot vuur aanwezig, om de schippers de weg te wijzen. De vuurtoren in Urk is erg speciaal want niet de lamp draait maar de lens.

Orchideeën Hoeven (Flevoland)

Orchideeën Hoeven
Orchideeën Hoeven
Kaart met locatie Orchideeën Hoeven

Als je wilt genieten van mooie bloemen dan is de Orchideeën Hoeven in Luttelgeest echt wat voor jou. Hier kun je zien hoe de bloemen klaar worden gemaakt voor de export. Na een stevige wandeling van ongeveer 2 uur kom je aan in een winkeltje wat helemaal is gespecialiseerd in de orchidee. Voor een verrassend dagje uit met de familie is de Orchideeën Hoeven zeer geschikt.

Themapark Aviodrome (Flevoland)

Themapark Aviodrome
Themapark Aviodrome
Kaart met locatie Themapark Aviodrome

Nationaal Luchtvaart Themapark Aviodrome is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Altijd al eens een vliegtuig van dichtbij willen zien? Dan is dit jouw kans, bekijk in Aviodrome 100 jaar aan luchtvaartgeschiedenis. In het park staan verschillende vliegtuigen. In de zomervakantie worden er altijd speciale activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Natuurpark Lelystad (Flevoland)

Natuurpark Lelystad is geschikt voor iedereen. Voor de kinderen zijn er vaak verschillende activiteiten, zo kunnen zij o.a. de rugzakroute lopen. Verder zijn er ook veel fiets- en wandelroutes door de mooiste plekjes van het park. In het park leven otters, ooievaars, elanden, bevers, paarden en herten. In het park is ook een nederzetting, waar je kan zien hoe er vroeger geleefd werd.

Natuurpark Lelystad (Flevoland)

Natuurpark Lelystad
Natuurpark Lelystad
Kaart met locatie Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is geschikt voor jong en oud. Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten, ze kunnen o.a. de rugzak-route lopen. Verder zijn er ook verschillende fiets- en wandelroutes langs de mooiste plekjes van het park. In het park leven otters, ooievaars, elanden, bevers, wisenten, paarden en herten. In het park is ook een nederzetting, waar je kunt zien hoe er vroeger geleefd werd.

Ouwehands Dierenpark Rhenen (Utrecht)

Ouwehands Dierenpark Rhenen
Ouwehands Dierenpark Rhenen
Kaart met locatie Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ouwehands Dierenpark is een dierentuin in Rhenen. Het dierenpark is zeer geschikt voor kinderen. Er is bijvoorbeeld de grote overdekte speeljungle RavotAapia waar ze zelf lekker kunnen klimmen en klauteren. In het park worden ook honden toegelaten. Ouwehands Dierenpark heeft veel bekendheid gekregen door het televisieserie ZOOP en door de geboorte van twee witte leeuwen.

Paleis Soestdijk (Utrecht)

Paleis Soestdijk
Paleis Soestdijk
Kaart met locatie Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk is een prachtig paleis in Baarn. Het paleis komt uit de 17e eeuw en werd vanaf 1937 de residentie van koningin Juliana en prins Bernhard. Zij woonden hier nog tot 2004. Het paleis is nu heel toegankelijk voor bezoekers en dan ook elk weekend geopend. Er is een park bij het paleis en een restaurant, de Oranjerie. Er worden ook verschillende evenementen bij het paleis georganiseerd, zoals Royal Park in de paleistuin.


Domtoren (Utrecht)

Domtoren
Domtoren
Kaart met locatie Domtoren

De Domtoren is het symbool van de stad Utrecht. De hoge kerktoren heeft wel 465 traptreden en is ruim 112 meter hoog. Je hebt vanaf de toren een geweldig uitzicht over de hele stad en regio. De Domtoren wordt veel gebruikt als trouwlocatie en vergaderplek. Als je in de stad Utrecht bent, is het beklimmen van de Domtoren iets wat je gedaan moet hebben. Je kunt je ticket op internet kopen of in het VVV Utrecht Informatie Centrum.
 

Nationaal Park Oosterschelde (Zeeland)

Nationaal Park Oosterschelde
Nationaal Park Oosterschelde
Kaart met locatie Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland. Het is ongeveer 35.000 hectare groot. In het park is veel verschillende flora en fauna aanwezig. Je kunt op allerlei manieren genieten van het park. Maak bijvoorbeeld een mooie lange wandeling, spring op de fiets of verken de omgeving per boot. Ook kun je op sommige plekken duiken of bruinvissen spotten, de meestvoorkomende walvissoort in de Noordzee.

Deltapark Neeltje Jans (Zeeland)

Deltapark Neeltje Jans
Deltapark Neeltje Jans
Kaart met locatie Deltapark Neeltje Jans

Het Deltapark Neeltje Jans is een informatie- en attractiepark over de deltawerken in Nederland. Het begon als educatief centrum, maar ze hebben hier later attracties en zeedieren aan toegevoegd. Er worden nu shows gegeven met zeeleeuwen en roofvogels en er is een aquarium met onder andere vissen, kreeften, haaien en walvissen. Je kunt zelfs onder professionele begeleiding tussen de haaien zwemmen in een speciale duikkooi.

Stadhuis van Middelburg (Zeeland)

Stadhuis van Middelburg
Stadhuis van Middelburg
Kaart met locatie Stadhuis van Middelburg

Het Stadhuis van Middelburg is vanaf 1452 tot het jaar 1520 gebouwd in laatgotische stijl. Het werd in 2009 uitgeroepen tot het één na mooiste gebouw van Nederland. Je kunt het gebouw herkennen aan de gevel met gotische vensters, rood met witte luiken, de torentjes en de beelden van Zeeuwse graven en gravinnen. Je kunt een rondleiding doen met gids en de prachtige oude meubelen, schilderijen en wandtapijten bekijken. Bij de rondleiding krijg je alles te horen over de geschiedenis van het mooie gebouw.

Wadlopen (Waddeneilanden)

Wadlopen
Wadlopen
Kaart met locatie Wadlopen

De Waddenzee is een prachtig natuurgebied. Het is de binnenzee tussen de Waddeneilanden en de Noordzee aan de ene kant, en aan de andere kant het vasteland van Nederland, Duitsland en Denemarken. Bij laagwater is de Waddenzee goed te betreden en kun je wadlopen van een Waddeneiland naar het vasteland. Je kunt op verschillende plekken, verschillende wadlooptochten doen. Hoe zwaar de tocht wordt is veelal afhankelijk van de weersomstandigheden.

De Boschplaat (Waddeneilanden)

De Boschplaat
De Boschplaat
Kaart met locatie De Boschplaat

Ben je een vogel- en natuurliefhebber? Dan moet je een bezoekje brengen aan natuurreservaat de Boschplaat op Terschelling. Het is 10 bij 5 kilometer groot en sinds 1910 in beheer bij Staatsbosbeheer. Tijdens het broedseizoen zijn er wel 65 vogelsoorten te vinden in het natuurreservaat. Voorbeelden zijn de zilvermeeuw, de lepelaar en de kleine mantelmeeuw. Let wel dat hun broedlocaties gesloten zijn van 15 maart tot 15 augustus. We kun je het hele jaar door het zandpad belopen langs de duinenrij. Er zijn naast vogels ook veel bijzondere plantensoorten, zoals de Amerikaanse Cranberry.

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora (Waddeneilanden)

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
Kaart met locatie Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora op het waddeneiland Texel is het grootste juttersmuseum ter wereld. Je vindt er diverse strandvondsten van meer dan 75 jaar oud. Er zijn exposities en diverse filmvoorstellingen over scheepsstrandingen, reddingsacties en de jutterij. Er is een gezellig café bij het museum, een grote speeltuin, een souvenirshop en een picknickplaats. Het Schipbreuk- en Juttersmuseum is interactief en educatief.