Nederland

Travel Destination Awards

Travel Destination AwardsBezoekers van het land Nederland hebben 350 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 8,1. Met dit zeer hoge cijfer wint Nederland de Golden Travel Destination Award!
Reactie Charel van Dam, Manager Marketing NBTC: “Wat een eer dat we als land de winnaar zijn van de Golden Travel Destination Award 2021. Nederland heeft ook zoveel moois te bieden. Momenteel werken we in samenwerking met de toeristische sector hard aan herstel, zodat we zodra de tijd rijp is weer internationale bezoekers kunnen verleiden tot een bezoek aan ons land!”

 

Nederland scoort op verschillende vlakken mooie cijfers. Het hoogste cijfer is voor 'ligging'; daarvoor krijgt het van de bezoekers een 8,4. Reizigers waarderen ook gastvrijheid (8,2) en restaurants (7,7) heel erg.

Categorie Cijfer
Cultuur 7,3
Restaurants 7,7
Bezienswaardigheden 7,5
Ligging 8,4
Gastvrijheid 8,2

Populairste plaats voor Nederland is Limburg. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,3. Ook Gelderland (8,3) & Overijssel (8) & Noord-Holland (8,2) krijgen veel reviews op Reisgraag.nl van toeristen die dit land bezocht hebben.

Plaats Cijfer
Limburg8,3
Gelderland8,3
Overijssel8
Noord-Holland8,2
Friesland8,2
Haven in Friesland, Nederland
Haven in Friesland, Nederland

Nederland ligt in Westen-Europa. Het grenst in het westen aan de Noordzee, in het zuiden aan België en in het oosten aan Duitsland.

Het huidige Nederland bestaat pas sinds 1830, na de afscheiding van België. Daarvoor werden er verschillende namen gebruikt om het gebied of delen van het huidige gebied aan te duiden, zoals de Lage Landen (in het Frans Pays-Bas), de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de Bataafse Republiek en het Koninkrijk Holland in de Franse tijd.

Nederland is een constitutionele monarchie. Dat betekent dat er een koning(in) staatshoofd is en dat de machtsverdeling door de grondwet wordt geregeld. Koning Willem-Alexander is sinds 2013 officieel staatshoofd van Nederland. De koning(in) is onschendbaar en heeft geen feitelijke macht. In Nederland bestaat de regering uit het staatshoofd en de ministers. De regering wordt weer gecontroleerd door het parlement. Deze bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De Eerste Kamer telt 75 leden en de Tweede Kamer bestaat uit 150 leden. 

De hoofdstad is Amsterdam, maar de regering zetelt in Den Haag. Andere belangrijke steden zijn: Rotterdam, met één van de grootste havens van de wereld. Utrecht, het verkeersknooppunt van het land, en Eindhoven, de 5e stad van het land. Nederland vormt samen met het Caribische eiland Aruba en de Nederlandse Antillen het Koninkrijk der Nederlanden.

Nederland maakt deel uit van de Benelux, de voormalige Europese Economische Gemeenschap (EEG) (als medeoprichter), de West-Europese Unie (WEU), richtte mede de NAVO en de Europese Gemeenschap (EG) op, en stimuleerde de introductie van de euro in 1999 (Verdrag van Maastricht) als munteenheid van de Europese Unie (EU) (waar Nederland ook zelf lid van is). De euro is sinds 1 januari 2002 de officiële munteenheid, daarvoor werd er betaald met de gulden. Ook is Nederland lid van de Verenigde Naties sinds de oprichting daarvan (en van VN-organisaties zoals de UNESCO) en de Raad van Europa.

Nederland is verdeeld in 12 provincies met elk hun eigen provinciehoofdstad.
Gelderland - Arnhem
Groningen - Groningen
Limburg - Maastricht
Drenthe - Assen
Flevoland - Lelystad
Friesland - Leeuwarden
Noord-Brabant - 's-Hertogenbosch
Noord-Holland - Haarlem
Overijssel - Zwolle
Utrecht - Utrecht
Zeeland - Middelburg
Zuid-Holland - Den Haag

Het hoogste punt van Nederland is de Vaalserberg met 321 m. Het laagste punt van Nederland is de gemeente Nieuwerkerk aan de IJssel met -6.74 m.

Op 25 februari 2005 vond op Schiphol de grootste diamantroof uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Drie of vier personen overvielen op het platform een KLM-waardetransportwagen die diamanten vervoerde naar een gereedstaand vliegtuig dat ze naar de luchthaven van Deurne bij Antwerpen moest brengen. De overvallers bedreigden de drie bewakers en reden met de waardetransportwagen het terrein af. Het voertuig werd korte tijd later verlaten aangetroffen. Van de diamanten zou nog slechts 10% aanwezig zijn geweest. De buit zou een totale waarde hebben van 75 miljoen euro.

Water is in Nederland een steeds terugkerend onderwerp van gesprek. Ongeveer 25% van het land ligt onder de zeespiegel. Drie grote rivieren stromen via Nederland naar zee; de Maas, de Rijn en de Schelde. Het IJsselmeer is het grootste meer.

Het leger in opgebouwd uit de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marechaussee. Sinds 1997 is de militaire dienstplicht afgeschaft. Je kunt je wel vrijwillig aanmelden.

Het onderwijssysteem hoort tot de beste van de wereld. Vrijwel iedereen kan lezen en schrijven. Alle kinderen zijn van 5 t/m 16 jaar leerplichtig.

Heb je weinig kennis van Nederland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Nederland
Officiele naam:
Koninkrijk der Nederlanden
ISO:
NL
Ligging:
west
Hoofdstad:
Amsterdam
Inwoners:
+/- 16305000
Taal:
Nederlands
Godsdienst:
Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
41526 km²
Beste reistijd:
januari - december
Hoogseizoen:
juli - augustus

Typisch nederlands zijn natuurlijk de molens en de klompen. Dit zijn wereldwijd de symbolen voor Nederland. Maar ook de legalisatie van softdrugs is iets wat typerend is voor Nederland. Er zijn veel buitenlandse vakantiegangers die in Nederland een jointje komen roken omdat het hier legaal is.

Als de elfstedentocht in Nederland wordt geschaatst en dat een groot feest. De elfstedentocht gaat door/langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden. De laatste tocht werd gereden op 4 januari 1997. De elfstedentocht is een bijzondere tocht van 200 kilometer over Fries ijs.

Ervaringen

Heb je ooit Nederland bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Nederland krijgt gemiddeld een 8,1 uit 10 op basis van 350 ervaringen:

8,1 350 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 117 met 350 resultaten

plaats: Eersel, reisperiode: augustus 2021

Leuk dorp bij camping TerSpegelt. Leuke restaurants en wat winkels.

 • Algemeen 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: kempervennen, reisperiode: september 2020

super park, wij komen er graag

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 5
 • Cultuur 5
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 4
 • Inwoners 7
 • Ligging 7
plaats: Beach Resort Zeeland, reisperiode: september 2020

Direct aan het strand en nabij de Oosterscheldekering een Neeltje Jans.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nederland

Teylers Museum

Het Teylers Museum in Haarlem is het oudste museum van Nederland en werd opgericht in 1784. De zakenman Pieter Teyler van der Hulst liet veel van de pronkstukken uit de collectie na toen hij overleed. Naar eigen zeggen is dit museum het best bewaard gebleven openbare kennisinstituut ter wereld voor kunst en wetenschap uit de 18e eeuw. Je vindt er o.a. machines die elektriciteit opwekken tot miljoenen jaren oude fossielen, munten en historische boeken.

De Grote of St. Bavokerk

De Grote of St. Bavokerk
De Grote of St. Bavokerk
Kaart met locatie De Grote of St. Bavokerk

In Haarlem staat de Grote of St. Bavokerk die overal bovenuit torent, het is de belangrijkste blikvanger van de stad. Maar ook van binnen is deze kerk zeker de moeite waard met het befaamde Müller-orgel uit 1738 en graven van beroemdheden uit de stad zoals die van Frans Hals. Er worden regelmatig orgelconcerten gegeven in de kerk die echt de moeite waard zijn om te bezoeken.

Winkelen in Nederland

De winkels in Nederland zijn meestal geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, met een koopavond (donderdag/vrijdag) tot 21.00 uur. Op zaterdag zijn de meeste winkels geopend van 9.00 tot 17.00 uur. De grote steden hebben meestal de eerste zondag van de maand koopzondag. In Amsterdam zijn de winkels iedere zondag geopend.

Nationale Parken in Nederland

Nationale Parken in Nederland
Nationale Parken in Nederland

Nederland kent twintig Nationale Parken. De eerste twee (de Hoge Veluwe en Veluwezoom) zijn in de jaren dertig ontstaan uit particulier initiatief. De andere achttien parken zijn sinds de jaren tachtig officieel ingesteld door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De Nationale Parken zijn bijzondere natuurgebieden in Nederland en hebben ieder hun eigen unieke kenmerken.

Museum het Prinsenhof

Museum het Prinsenhof
Museum het Prinsenhof
Kaart met locatie Museum het Prinsenhof

Museum het Prinsenhof bevindt zich in een voormalige klooster in Delft, waar ook Willem van Oranje verbleef. De twee kogelgaten zijn erg beroemd maar is natuurlijk niet het enige wat het klooster te bieden heeft. In de andere vertrekken zijn prachtige schilderijen en kunstvoorwerpen te bezichtigen.

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

Vooral de stamppotten zijn oorspronkelijk nederlandse gerechten. Hieronder verstaan we o.a. hutspot, zuurkoolstamppot en andijviestamppot.

Bier is een nederlands drankje wat in heel de wereld gedronken wordt.

Vervoer

De buitenlanders die naar Nederland komen doen dat vaak per vliegtuig of auto.
De luchthaven Schiphol is één van de belangrijkste luchthavens van Europa. Schiphol ligt in de gemeente Haarlemmermeer ten zuidwesten van Amsterdam, in de provincie Noord-Holland. Schiphol beschikt over zes start- en landingsbanen.

Schiphol heeft in zijn bestaan meer dan 120 prijzen gewonnen. In 1980, 1981, 1984, 1985, 1986, 1990 en 2003 is het gekozen tot beste vliegveld ter wereld. Het is beloond met de prijs 'Beste vliegveld van Europa' in 15 aaneengesloten jaren (1988-2003). Verder zijn er nog prijzen gewonnen voor 'Beste business reis vliegveld'. Momenteel heeft Schiphol, samen met 5 andere vliegvelden, vier sterren bij Skytrax's vliegveld beoordeling.

In Nederland kan je je verplaatsen door middel van de fiets, auto, trein, tram en bus. Er zijn een aantal luchthavens in Nederland waarmee je naar het buitenland kan vliegen. Voor een binnenlandse vlucht zijn de afstanden te klein.

Het spoorwegnet heeft een totale lengte van 2808 kilometer en is één van de drukst bereden spoorwegnetten van Europa. De belangrijkste vervoerder van passagiers is de NS.

De stad Arnhem bezit momenteel het enige trolleybusnetwerk in Nederland. Het is tevens een van de grootste trolleynetwerken van West-Europa.

Het wegennet van Nederland is één van de dichtst vertakte wegennetten ter wereld. Nederland beschikt over ongeveer 135.470 km aan openbare wegen. Nederland heeft met een dichtheid van ongeveer 57,5 kilometer autosnelweg per 1000 km² de grootste autosnelwegdichtheid van de Europese Unie.

Een weg wordt beheerd en onderhouden door een wegbeheerder. In Nederland zijn de volgende instanties wegbeheerder:
* Rijkswaterstaat voor de Rijkswegen
* Provincies voor de provinciale wegen
* Gemeentes voor de lokale wegen
* Waterschappen voor de waterschapswegen

Visum

Prijsniveau

Sinds 1 januari 2002 wordt er in Nederland met de euro betaald.

Veiligheid

Nederland is een veilig land. Maar net als overal moet je ook hier rekening houden met zakkenrollers.

Medische informatie

De medische voorzieningen in Nederland zijn goed. Er zijn ziekenhuizen en prive-klinieken waar je je kunt laten behandelen.

Inentingen zijn niet van toepassing voor Nederlanders in Nederland.

Het kraanwater kan in Nederland gewoon gedronken worden.

Bevolking

Nederland heeft meer dan 16 miljoen inwoners, en is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld.

Typisch Nederlands zijn natuurlijk de molens en de klompen. Dit zijn wereldwijd de symbolen voor Nederland. Maar ook de legalisatie van softdrugs is iets wat typerend is voor Nederland. Er zijn veel buitenlandse vakantiegangers die in Nederland een jointje komen roken omdat het hier legaal is.

Als de elfstedentocht in Nederland wordt geschaatst is dat een groot feest. De elfstedentocht gaat door/langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en Leeuwarden. De laatste tocht werd gereden op 4 januari 1997. De elfstedentocht is een bijzondere schaatstocht van 200 kilometer over Fries ijs.

De Nederlandse vlag dateert uit de 16e eeuw. Hij wapperde tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden. De vlag had destijds de kleuren oranje, wit en blauw. Sinds de 17e eeuw is oranje vervangen door rood.

Carnaval wordt gevierd in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Van oorsprong was het een eetfestijn omdat na de carnaval de vastentijd van 40 dagen (tot aan Pasen) inging. Het carnavalsseizoen begint altijd op de elfde van de elfde (11 november).

De taal

De officiële landstaal is het Nederlands. Het Fries is in de provincie Friesland een officiële taal, naast het Nederlands. Ook wordt er Fries gesproken in gebieden van Duitsland en Denemarken.

Het Gronings, Drents, Stellingwerfs, Sallands, Twents, Veluws en Achterhoeks genieten als dialecten van het Nedersaksisch erkenning als streektaal. Dezelfde erkenning geldt ook voor het Limburgs in de provincie Limburg. Zo'n 17.500 dove en horende Nederlanders gebruiken de Nederlandse Gebarentaal, een taal die nog steeds op erkenning wacht.

Flora & Fauna

Nederland is beroemd om zijn bloemen. De tulp is de nationale bloem, verder worden er o.a. gladiolen, krokussen, hyacinten en narcissen gekweekt. In de Betuwe vind je veel appel- en perenbomen. Ongeveer 8% van Nederland bestaat uit bossen. Veel voorkomende boomsoorten zijn berk, beuk, den en eik.

De fauna in Nederland is niet heel bijzonder. Je ziet overal kleine zoogdieren zoals eekhoorns, herten, dassen, vossen en wilde zwijnen. Ook eenden, zwanen, ganzen, buizerds en torenvalken leven in Nederland.

Geschiedenis

Rond 5300 v. Chr. begon het neolithicum met de eerste landbouwers die naar het gebied kwamen, zoals te zien is aan grafvondsten en sporen van boerderijen in Zuid-Limburg. Zij behoorden tot de Lineaire Bandkeramiek en namen o.a. graan, linzen en erwten mee. Deze cultuur kon zich niet uitbreiden naar de rest van 'Nederland' omdat ze nog geen ploeg kenden om de kleigronden mee te bewerken. Bovendien was Nederland een heel geschikt gebied voor jagers. Ten westen van de huidige provincies Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe was Nederland één grote moerasdelta doorsneden door talloze beken, meertjes en veengebieden.

Voor de ontwikkeling van het moderne Nederland zijn met name twee historische tijdvakken sterk bepalend geweest. De eerste was de Gouden Eeuw, beginnend met en dus inclusief de Tachtigjarige Oorlog van 1568 tot 1648.

In de 19e eeuw vonden grote veranderingen plaats, om te beginnen op staatkundig en politiek vlak. Na de Franse tijd werd Nederland in 1815 een deel van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als constitutionele monarchie onder koning Willem I.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Schoolvakanties

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Nederland?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Nederland.

Wat zijn de beste hotels van Nederland?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Nederland:
 • Grand Amrath Kurhaus Den Haag***** (9.5 in 19)
 • BOSCH EN ZEE**** (9.0 in 227)
 • TERHERNE**** (9.0 in 87)
 • PARKHOTEL DEN HAAG**** (9.0 in 76)
 • LANDAL NATUURDORP SUYDER***** (9.0 in 213)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Nederland i.v.m. Corona?

  Per 15 mei 2021 is het generieke reisadvies vervangen. Het reisadvies veranderd per dag. Neem contact met ons op voor de huidige status.