Bezienswaardigheden Nieuw-Zeeland

Rainbow's End Theme Park

Rainbow's End Theme Park
Rainbow's End Theme Park
Kaart met locatie Rainbow's End Theme Park

Hét pretpark van Nieuw-Zeeland is het Rainbow's End Theme Park in Manukau bij Auckland. In het park zul je geen parades en een hoop tierelantijntjes vinden zoals in bijvoorbeeld Disney, wel vind je in het park veel achtbanen en andere attracties. De populairste attractie van het park is de “invader”, een grote ronde schijf waar je ronddraaiend een halfpipe op en af gaat. Naast deze misselijkmakende attracties zijn er ook voor kleine kinderen een aantal leuke attracties.

National Park Abel Tasman

National Park Abel Tasman
National Park Abel Tasman
Kaart met locatie National Park Abel Tasman

Het kleinste nationale park van heel Nieuw-Zeeland is National Park Abel Tasman. Er zijn prachtige stranden, dichtbegroeide bossen, watervallen, grotten en kloven te vinden die omgeven zijn door de heldere zee. De meeste mensen maken een wandeling door het park. Zo is de Abel Tasman Coastal Track de bekendste route. Deze route is 51 kilometer lang en duurt ongeveer 2 a 3 dagen. De tocht is vrij makkelijk te maken. Een iets moeilijkere route is de Inland Track. Deze duurt 3 a 4 dagen en is wat minder begaanbaar dan de Coastal Track, maar je ziet nog meer van het park en de natuur. Je komt bijvoorbeeld langs de schitterende watervallen van Nelson.

Winkelen in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland kun je niet overal winkels vinden doordat er in veel natuurgebieden geen steden zijn. Toch vind je in de meeste dorpen en steden wel winkels. Over het algemeen zijn winkels doordeweeks van 09.00 tot 17.30 geopend. Op zaterdag en zondag zijn vooral in de grote steden de winkels geopend en heb je kans dat in de kleinere steden geen winkels geopend zijn. Op donderdag of vrijdag, afhankelijk van de stad, zijn er koopzondagen tot 21.00 uur. In de stedelijke gebieden zijn veel supermarkten zeven dagen per week geopend tot 21.00 uur.

Wandelen in Nieuw-Zeeland

Wandelen in Nieuw-Zeeland
Wandelen in Nieuw-Zeeland

Meerdaagse wandeltochten door de natuur is een van de belangrijkste redenen waarom zoveel toeristen naar Nieuw-Zeeland vertrekken. Nieuw-Zeeland is een ideaal wandel- en fietsland. Om het land te verkennen zijn er honderden wandelroutes uitgezet, zo kun je een kwartiertje wandelen naar een waterval, maar ook dagenlang over gletsjers wandelen en klimmen. Nieuw-Zeeland heeft negen Great Walks aangewezen, volgens de inwoners zijn dit de allermooiste wandelroutes van het land.

Forelvissen

Forelvissen
Forelvissen

Een van de favoriete bezigheden van veel Nieuw-Zeelanders en toeristen is forelvissen. Vooral Lake Taupo is een uitstekende locatie voor het beoefenen van de sport. Elk jaar vindt in oktober een forelvistoernooi met de naam Rotorua Trout Festival. Hiermee wordt het begin van het forelvisseizoen aangegeven. Naast zelf vissen kun je ook vissen bekijken, bijvoorbeeld tijdens een walvisexcursie. Deze vertrekken vanaf het Zuidereiland meerdere keren per dag en duren tweeënhalf uur.

Bay of Islands (Noordereiland)

Bay of Islands
Bay of Islands
Kaart met locatie Bay of Islands

Een bijzonder mooi gebied in het Noordereiland is de Bay of Islands. Dit prachtige gebied staat ook wel bekend om zijn pure schoonheid, mooie zandstranden en groene zeewater. Het is dan ook een geliefde plek onder de toeristen. In de omgeving van de Bay of Islands zijn er diverse activiteiten waar je aan kunt deelnemen, zoals duiken, zwemmen, diepzeevissen en zeilen. Ook kun je met georganiseerde boottochten dolfijnen spotten.

Waitomo Glowworm Caves (Noordereiland)

Waitomo Glowworm Caves
Waitomo Glowworm Caves
Kaart met locatie Waitomo Glowworm Caves

Onder de Nieuw-Zeelandse stad Waitomo liggen een gigantische groot grottenstelsel. Dit grottenstelsel wordt ook wel de Waitomo Caves genoemd, wat in Maori-taal 'water dat door een hol stroomt' betekent. De grotten zijn voor een groot deel nog niet ontdekt, maar het deel dat ontdekt is, wordt opengesteld voor bezoekers. Het bijzondere aan deze grot is dat er duizenden gloeiwormen leven die de grotten verlichten. Deze verschijning doet je ook wel denken aan een heldere sterrenhemel. 


Hobbiton Movie Set (Noordereiland)

Hobbiton Movie Set
Hobbiton Movie Set
Kaart met locatie Hobbiton Movie Set

In een pittoresk dorpje vlakbij Matamata ligt de Hobbiton Movie Set. De Hobbiton is ook wel het bekende stadje van de Hobbits in de bekend films 'The Lord of the Rings en The Hobbit'. Op de filmset waan je je ook echt even in een van deze films, omdat de set er precies het zelfde uitziet als de film. Daarnaast kun je de Hobbit-huisjes bezoeken of een van de andere bekende plekken uit de films.
Ook een optie is om een overnachting te nemen in een van deze Hobbit-huisjes.

Abel Tasman National Park (Zuidereiland)

Abel Tasman National Park
Abel Tasman National Park
Kaart met locatie Abel Tasman National Park

Het Abel Tasman National Park is het kleinste nationale park in Nieuw-Zeeland. Je herkent het park vooral aan de vele goudgele zandstranden, watervallen, kloven en rotspartijen. Ondanks dat het park het kleinste van Nieuw-Zeeland is, is er genoeg te beleven. Door de inheemse flora en fauna kijk je je ogen continu uit hier. Daarnaast kun je deelnemen aan een georganiseerde tocht, bijvoorbeeld een zeekajaktocht. Tijdens deze toch kajak je over de prachtige heldere zee en heb je kans om dolfijnen en zeehonden te spotten. 


Lake Tekapo (Zuidereiland)

Lake Tekapo
Lake Tekapo
Kaart met locatie Lake Tekapo

Het Lake Tekapo is zo'n meer dat je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Nieuw-Zeeland. Vanuit de kant heb je een schitterend uitzicht over het meer met een oppervlakte van 88 vierkante kilometer en het prachtige helderblauwe water. Deze heldere kleur heeft die te danken aan duizenden jaren geleden, toen het gletsjermeer is ontstaan. Zo gaan de verhalen dat het meer in de ijstijd is ontstaan en dat er nog kleine deeltjes rots in het water zwerven. Vooral in de zomer is de omgeving van het meer schitterend, doordat de bloemen en planten in bloei staan. Het koude landschap veranderd dan in een groot kleurrijk natuurgebied.

Queenstown (Zuidereiland)

Queenstown
Queenstown
Kaart met locatie Queenstown

Queenstown is een bekende bestemming voor vele backpackers en avonturiers. Door de mooie ligging aan het Wakatipu meer en de omliggende bergen is dit een perfecte stad om een aantal nachten te overbruggen. Queenstown staat dan ook bekend om de bruisende sfeer en de vele actieve activiteiten die hier georganiseerd worden. Ga bijvoorbeeld bungeejumpen, parachutespringen of ga mee met een jeepsafari. Daarnaast is de omgeving van Queenstown een perfecte uitvalbasis om tot rust te komen. Je vindt hier het Mount Aspiring National Park en de bekendste filmlocaties uit Lord of the Rings en X-Men: Wolverine.

In augustus 2010 heropende de prachtige Auckland Art Gallery Toi o Tamaki. Wegens verbouwingen was de galerij ruim twee jaar gesloten, op 3 september 2011 werd de nieuwe hoofdgalerij geopend. In het museum worden erfgoed, cultuur en geschiedenis tot leven gebracht met meer dan 15.000 kunstwerken. De werken bestaan uit historische en moderne kunst die door kunstenaars uit Nieuw-Zeeland, Pacific Island en Maori is gemaakt.

New Zealand National Maritime Museum (Auckland)

In Auckland vind je het New Zealand National Maritime Museum dat interessante informatie herbergt over de Nieuw-Zeelandse zeevaartgeschiedenis. Er staan in het museum verschillende historische boten, zoals kano's en kajakken maar ook het eerste schip waar ontdekkingsreizigers uit Nieuw-Zeeland mee voeren. Naast de voorbeelden van schepen is een gedeelte van het museum ingericht als educatief centrum waar je compleet met een zacht deinende vloer en scheepsgeluiden kunt beleven hoe het is om op ontdekkingsreis te gaan.

Auckland Domain (Auckland)

Het oudste park van Auckland is het Auckland Domain. Het park werd aangelegd op een niet-actieve vulkaan, wat aan de turfringen op de sportvelden van het park goed te zien is. In het park, dat 75 hectare groot is, zijn een aantal prachtig aangelegde tuinen waarvan er één speciaal voor blinden is. Een andere tuin is de speciale wintertuin, die rond december prachtig verlicht is en aan de noordzijde van het park ligt.

Auckland Zoo (Auckland)

Auckland Zoo
Auckland Zoo
Kaart met locatie Auckland Zoo

De Auckland Zoo is een prachtige dierentuin die al bestaat sinds 1912. Sinds 1922 is de dierentuin in handen van de gemeente. In de dierentuin kom je bijna 197 verschillende dieren tegen zoals vogels, reptielen, tijgers, rode panda's, wallaby en nijlpaarden, in totaal heeft de dierentuin 1300 dieren. De dierentuin ligt in een prachtige bosrijke omgeving. Eind 2011 is er een nieuw gedeelte geopend bij de dierentuin waar bezoekers Nieuw-Zeelandse dieren en planten kunnen zien.

Te Papa Tongarewa (Wellington)

Te Papa Tongarewa
Te Papa Tongarewa
Kaart met locatie Te Papa Tongarewa

In Wellington staat het nationale museum van het land dat bekend staat als een van de grootste ter wereld. Het Te Papa Tongarewa zoals het Museum of New Zealand ook wel bekend staat is verdeeld in vijf verschillende collecties. De collecties zijn onderverdeeld in de thema's history, art, maori, pacific en natural. Elke van de vijf collecties is te vinden in een andere zaal van het museum. Vooral de maori cultuur is in het museum goed vertegenwoordigd.

Botanisch tuin van Wellington (Wellington)

Botanisch tuin van Wellington
Botanisch tuin van Wellington
Kaart met locatie Botanisch tuin van Wellington

Op enkele minuten van het centrum van Wellington liggen de botanische tuinen. De Wellington Botanic Garden beschikt over maar liefst 25 hectare beschermd bos, uniek landschap, verschillende kleurrijke bloemen en planten en een coniferenhaag. Door het Royal New Zealand Institute of Horticulture zijn de botanische tuinen geclassificeerd tot tuinen van nationaal belang. De Botanic Garden of Wellington bestaat al sinds 1868 en is vooral in de lente een goed bezochte attractie.

De City to Sea Bridge (Wellington)

De City to Sea Bridge
De City to Sea Bridge
Kaart met locatie De City to Sea Bridge

Een van de opvallendste bruggen in Wellington is de City to Sea Bridge. Hij is gebouwd in 1994 om het centrum en de waterwijk met elkaar te verbinden. Naast het historische ontwerp met gedetailleerd Maori houtsnijwerk, heb je ook vanuit de brug een adembenemend uitzicht over de skyline van de stad. Door deze prachtige ligging en de mooie architectuur is de brug een bekende trekpleister onder toeristen. 


Christchurch Botanic Gardens (Christchurch)

Christchurch Botanic Gardens
Christchurch Botanic Gardens
Kaart met locatie Christchurch Botanic Gardens

In Christchurch vind je de Christchurch Botanic Gardens. Dit zijn botanische tuinen die in 1863 zijn opgericht. De tuinen beslaan een oppervlakte van 21 hectare en liggen aan de oevers van de Avon River. Je vindt er verschillende exotische en lokale planten. Enkele attracties zijn een kruidentuin, een rozentuin met 250 soorten rozen, een collectie planten van over de hele wereld waaronder Azië, Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika en verschillende vogelsoorten.

Orana Wildlife Park (Christchurch)

Orana Wildlife Park
Orana Wildlife Park
Kaart met locatie Orana Wildlife Park

Het Orana Wildlife Park vind je aan de rand van de stad Christchurch. Sinds 1976 is het park geopend en beslaat een totale oppervlakte van maar liefst 80 hectare. Er leven hier meer dan 400 dieren van 70 verschillende soorten. Voorbeelden hiervan zijn de kiwi, giraffe, zebra, het stokstaartje, de kangoeroe en de lama. Het park heeft de natuurlijke leefomgeving van de dieren zo goed mogelijk na gebouwd.

Cathedral Square (Christchurch)

Cathedral Square
Cathedral Square
Kaart met locatie Cathedral Square

In het hart van het centrum van Christchurch bevindt zich het belangrijke plein Cathedral Square. Dit plein heeft een levendige omgeving door de vele zedenprekers, straatmuzikanten en toeristen. Ook zijn er diverse marktjes, waar je op zoek kunt gaan naar de leukste souvenirs. Rondom het plein vind je allerlei oude gebouwen, waaronder Four Ships Court en de kathedraal. Helaas zijn een aantal van deze gebouwen beschadigd door de aardbeving in 2011. 


Buitenactiviteiten (Tauranga)

Buitenactiviteiten
Buitenactiviteiten
Kaart met locatie Buitenactiviteiten

Door het lekkere klimaat zijn buitenactiviteiten erg populair in Tauranga. Voorbeelden hiervan zijn golfen, wandelen, mountainbiken en raften. De kustlijn van de regio Bay of Plenty heeft kilometerslange, gouden zandstranden waar veel watersportmogelijkheden zijn. Hieronder vallen onder meer zwemmen, surfen, vissen, duiken, kajakken en kitesurfen. Ook kun je dolfijnen gaan bewonderen tijdens boottripjes die speciaal hiervoor georganiseerd worden.

Mount Maunganui (Tauranga)

Mount Maunganui
Mount Maunganui
Kaart met locatie Mount Maunganui

In de buurt van Tauranga ligt de Mount Maunganui. Dit is een slapende vulkaan die over de stad kijkt. Vroeger leefden de Maori op de hellingen van deze berg en hier zijn nog steeds resten van te zien. Rondom de berg kun je heerlijk ontspannen in de warme zoutwaterbronnen of je kunt een actieve fiets- of wandeltocht maken. Ook werd in de baai bij de berg het eerste kunstmatige koraalrif van Nieuw-Zeeland aangelegd.

Parken Tauranga (Tauranga)

Parken Tauranga
Parken Tauranga
Kaart met locatie Parken Tauranga

Er bevinden zich verschillende parken in en rondom Tauranga. Een van de grootste van de stad is het Memorial Park, die erg geschikt is voor alle leeftijden. Zo zijn er diverse speeltuinen en activiteiten, maar er ook mogelijkheden om te picknicken of te barbecueën. Andere parken zijn Fergusson Park, Yatton Park, Tauranga Domain en Kulim Park. Ook het Marshaus Animal Park is leuk om te bezoeken. Hier kun je allerlei dieren, waaronder de Tibetaanse jak zien.

Otago Settlers Museum (Dunedin)

De naam van het Otago Settlers Museum verklapt het al een beetje, maar in het museum ga je terug in de tijd naar de kolonisten van Otago. De eerste kolonisten van Nieuw-Zeeland komen in boeiende collecties terug in het museum in Dunedin. Zo creëert het museum een uniek en mooi beeld van de geschiedenis van de streek. De collectie van het Otago Settlers Museum bestaat uit kleding, foto's, gereedschap, voertuigen en meubels van de Otago kolonisten.

Dunedin railway station (Dunedin)

Dunedin railway station
Dunedin railway station
Kaart met locatie Dunedin railway station

Het treinstation van Dunedin is een van de mooiste oude gebouwen van Nieuw-Zeeland. Hoewel het niet heel groot is heeft het wel allure. Het gebouw is geopend in 1906 en gebouwd in Vlaamse neorenaissance-stijl. Daarnaast kun je vanuit Dunedin een belevende treinreis maken naar de andere kant van deze stad. De route gaat dwars door bergen, over oude bruggen, tunnels en schitterende riviertjes. Deze reis heet de Otago Central Rail Trail en duurt ongeveer 4 uur. Vooral in de maand december is deze reis spectaculair mooi, omdat de berm dan in bloei staat.

First Church Of Otago (Dunedin)

First Church Of Otago
First Church Of Otago
Kaart met locatie First Church Of Otago

First Church Of Otago wordt beschouwd als een van de grootste bijdragen van architect Robert Lawson. De kerk ligt aan Moray Place, op zo'n 100 meter van het centrum van de stad. Het is een van de meest indrukwekkende 19e-eeuwse kerken van Nieuw-Zeeland. Vooral de 56 meter hoge toren is een echte eyecatcher. Uiteraard is de binnenkant ook erg mooi, door het vele houtwerk aan het plafond.

Fiordland National Park (Invercargill)

Fiordland National Park
Fiordland National Park
Kaart met locatie Fiordland National Park

Fiordland National Park is opgericht in 1952 en is het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland (12.500 km²). Het park is makkelijk te bereiken vanuit Invercargill. Eenmaal binnen kun je genieten van de prachtige kustlijn met daarlangs bergen van meer dan 2.000 meter hoog, fjorden en het regenwoud. Voor de kust liggen unieke eilandjes zoals Secretary Island en Resolution Island. Ook vind je in dit gebied dolfijnen, zeehonden en talloze vogels.


Het Southland Museum and Art Gallery ligt aan de rand van Queens Park. Het museum is erg veelzijdig en daarom ook geschikt voor jong en oud. Er zijn o.a. tentoonstellingen over de geschiedenis en cultuur van de Maori, maar ook over het ontstaan van het eiland. Naast deze historische expositie is er ook een groot tuatarium wat de leefomgeving is van een aantal wilde dieren. Een bekende bewoner hiervan is de reptielensoort tuatara. Vooral de 100-jarige tuatara is een echte publiekslieveling.

Invercargill Water Tower (Invercargill)

Invercargill Water Tower
Invercargill Water Tower
Kaart met locatie Invercargill Water Tower

De 42 meter hoge historische watertoren is een opvallend punt in de stad. De toren is ontworpen door William Sharp en werd in 1989 gebouwd. Je herkent het gebouw dan ook meteen aan de unieke structuur en het neoromaans industrieel ontwerp. Een kenmerk van de toren is de elegante koepel boven op de toren en het prachtige metselwerk aan de zijkant. Als je geluk hebt kun je de watertoren ook aan de binnenkant bezichtigen en zelfs een klim maken omhoog.


Orchid Gardens (Rotorua)

Orchid Gardens
Orchid Gardens
Kaart met locatie Orchid Gardens

In de Orchid Gardens kleuren prachtige orchideeën, varens en tropische planten de tuin in. Je kunt ook een wandeling maken door de vlinderbehuizing om de zeldzame orchideeën te bewonderen. In de tuin kun je een wandeling maken en genieten van de rustige omgeving. Daarnaast is er een grote waterorgel die bestaat uit talloze fonteinen met een choreografie van licht, muziek en water. Dit waterorgel speelt één keer per uur iedere dag van 09.00 uur tot 17.00 uur.


Tamaki Maori Village (Rotorua)

Tamaki Maori Village
Tamaki Maori Village
Kaart met locatie Tamaki Maori Village

Tamaki Maori Village is speciaal gebouwd om toeristen kennis te laten maken met de Maori cultuur. Het dorp is precies nagemaakt zoals het er vroeger eruit zag. Ook al is dit park vrij commercieel, het geeft toch een goed beeld over de Maori leefstijl. Daarnaast zijn er meerder shows waarbij je de dans, zang en kleding van de Maori van dichtbij mag meemaken. Op het einde mag je meedoen aan activiteiten en wordt er een traditioneel gerecht uitgedeeld, namelijk hangi. Vanuit Roorua is het een kleine 15 minuten rijden naar Tamaki Maori Village.
De Polynesian Spa (Rotorua)

De Polynesian Spa
De Polynesian Spa
Kaart met locatie De Polynesian Spa

In de Polynesian Spa kun je je heerlijk laten verwennen met een massage of ontspannen in een van de spa-warmwaterbronnen. Er zijn diverse warmwaterbronnen met verschillende watersoorten met temperaturen tussen de 35°C en 50°C. Zo is er keuze uit Radium- of Priestwater, beide met een hoge zuurgraad of het Alkalisch Rachelwater. Om nog meer van je relaxdagje te genieten, kun je buiten badderen met uitzicht over het grote meer van Rotoura.

Hamilton Gardens (Hamilton)

Hamilton Gardens
Hamilton Gardens
Kaart met locatie Hamilton Gardens

Hamilton Gardens is een populaire toeristenattractie in het zuiden van Hamilton. De tuinen zijn verdeeld in de thema's Paradijs, Productief, Fantasie, Cultivar en Landschap collecties. Het gebied is 58 hectare groot en heeft verschillende paviljoens. Voorbeelden van tuinen zijn: de Engelse bloementuin, de rododendron Laan, de kruidentuin en het Bussaco Woodland. Ook worden er regelmatig festivals georganiseerd.

Hamilton Zoo (Hamilton)

Hamilton Zoo
Hamilton Zoo
Kaart met locatie Hamilton Zoo

Een andere leuke attractie in Hammilton is de Hamilton Zoo. Er zijn hier allerlei dieren te zien, waaronder 200 vogelsoorten. Enkele dingen die je er kunt vinden, zijn de Parrot Court, waar verschillende soorten papegaaien en kaketoes leven, de Rainforest Walkway waar onder andere apen en rode panda's leven, de Free Flight Sanctuary, een grote volière waar je doorheen kunt lopen en het Reptielenhuis.

Waikato Museum of Art and History (Hamilton)

In Hamilton vind je het Waikato Museum of Art and History. Dit museum is een interactief centrum voor de wetenschap. Het gebouw bestaat uit twaalf galeries met verschillende tentoonstellingen. Je kunt er onder andere een kano van 200 jaar oud zien en kunstwerken van regionale en andere Nieuw-Zeelandse artiesten. Ook leer je hier alles over de Waikato en de lokale bevolking; de Tainui.