Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt in de Grote Oceaan, 1600 km ten oosten van Australië. Nieuw-Zeeland bestaat uit 2 grote eilanden en een aantal kleinere onbewoonde eilandengroepen. De hoofdeilanden zijn het Noordereiland en het Zuidereiland, deze worden gescheiden door Straat Cook. Het Zuidereiland is iets groter dan het Noordereiland terwijl het Noordereiland meer inwoners heeft. Dit komt o.a. doordat de hoofdstad Wellington en de grootste stad van het land, Auckland, beide op het Noordereiland liggen.
Nieuw-Zeeland is een land van contrasten. Je hebt het subtropisch noorden en het koele zuiden, het natte westen en het drogere oosten. In Nieuw-Zeeland vind je ook vulkanen, bergen en gletsjers.
De Maori`s ontdekten Nieuw-Zeeland als eerste volk. Zij gaven het land de naam Aotearoa. Letterlijk betekent dat 'Land van de lange, witte wolk'. De Maori`s vonden dat het leek alsof de eilanden een wolk was die boven hen dreef.
Ondanks dat Nieuw-Zeeland een onafhankelijke democratische staat is behoort het nog wel tot het Britse Gemenebest. Wel heeft Nieuw-Zeeland al vanaf 1852 zelfbestuur. Nieuw-Zeeland was in 1893 het eerste land waar vrouwen stemrecht kregen.
Sindskort bestaan er strenge anti-rookwetten in Nieuw-Zeeland. Het is verboden te roken in regeringsgebouwen, openbare ruimtes, werkplekken, (sport)scholen en openbaar vervoer.
In Nieuw-Zeeland is het, afhankelijk van de zomertijd, 10 tot 12 uur later dan in Nederland.
gratis reisadvies

- Officiele naam:
- New Zealand
- ISO:
- NZ
- Ligging:
- oost Oceanië
- Hoofdstad:
- Wellington
- Inwoners:
- +/- 4098200
- Taal:
- Engels
- Godsdienst:
- Christendom
- Tijdzone:
- UTC +12
- Munteenheid:
- Dollar
- Klimaat:
- zeeklimaat
- Oppervlakte:
- 270534 km²
- Beste reistijd:
- februari - maart
- Hoogseizoen:
- december - februari
De Maori`s zijn de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Er zijn diverse stammen met hun eigen taalvariant. De Maori`s hebben een ingewikkelde cultuur ontwikkeld. Ze zijn erg goed in het bewerken van hout en steen, weven en vlechten. Door middel van zang en dans wordt de oude kennis doorgegeven. Mantels en capes behoren tot de traditionele Maori-dracht.
Producten van wol en schapenhuid zijn geliefde souvenirs. Handgebreide truien en pantoffels van schapenhuid zijn overal verkrijgbaar.
Ervaringen
Pagina 1 van 6 met 27 resultaten
Het Zuidereiland is prachtig: de natuur is zo afwisselend, elke dag is anders. Kijk je naar rechts, dan zie je de oceaan, kijk je naar links, dan zie je besneeuwde toppen (naar het zuiden reizend aan de westkust). Overal geweldige mogelijkheden om te wandelen of andere activiteiten in de natuur te doen. Je hebt er eigenlijk veel meer tijd voor nodig dan de 2 weken die wij hadden. Wij hadden wel geluk met het weer, veel zon, ook al was het al najaar. De landschappen waren wel herkenbaar (oh dat lijkt wel Frankrijk, of Schotland,...enz) maar omdat alles zo dicht bij elkaar ligt, is het zo bijzonder. Het was een onvergetelijke reis!
- Algemeen 10
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 10
Nog niet veel gereisd maar ik beveel Nieuw Zeeland aan iedere actieveling aan. Oneindige natuur en van alles te doen zoals wandelen, surfen, skiën, bungee jumpen en ga zo maar door!
- Algemeen 10
- Uitgaan 6
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
Alles was tot in de puntjes georganiseerd op een zeer professionele wijze met veel persoonlijke aandacht voor onze wensen.Zeer ruime info die ook recent is geüpdatet .Georganiseerd door een organisatie die het land door en door kent. Beste vakantie ooit.
- Algemeen 10
- Uitgaan 6
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 10
- Ligging 10
De reis is ons zo goed bevallen dat we volgend jaar opnieuw gaan. Schoon, veel culturen , maar ondanks alle drukte proef je het respect. Supermarkten zijn best duur . Uiteten daarentegen is voor onze begrippen goedkoop. De koffie is er erg goed en waar je ook komt krijg je een kan water. Gratis zelfs. Daat kunnen ze in Nederland nog iets van leren. Echt een prachtig land . Tip! Installeer de uberapp en je komt overal voor weinig geld. Als ik dit land 30 jaar eerder had bezocht, was ik er gebleven.
- Algemeen 10
- Uitgaan 10
- Cultuur 9
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 10
- Ligging 10
De bovenstaande waardering geldt voor geheel Nieuw-Zeeland, waar de luxe rondreis die door Kaipara was georganiseerd in 3 weken plaatsvond.
- Algemeen 8
- Uitgaan 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland
Forelvissen

Een van de favoriete bezigheden van veel Nieuw-Zeelanders en toeristen is forelvissen. Vooral Lake Taupo is een uitstekende locatie voor het beoefenen van de sport. Elk jaar vindt in oktober een forelvistoernooi met de naam Rotorua Trout Festival. Hiermee wordt het begin van het forelvisseizoen aangegeven. Naast zelf vissen kun je ook vissen bekijken, bijvoorbeeld tijdens een walvisexcursie. Deze vertrekken vanaf het Zuidereiland meerdere keren per dag en duren tweeënhalf uur.
Wandelen in Nieuw-Zeeland

Meerdaagse wandeltochten door de natuur is een van de belangrijkste redenen waarom zoveel toeristen naar Nieuw-Zeeland vertrekken. Nieuw-Zeeland is een ideaal wandel- en fietsland. Om het land te verkennen zijn er honderden wandelroutes uitgezet, zo kun je een kwartiertje wandelen naar een waterval, maar ook dagenlang over gletsjers wandelen en klimmen. Nieuw-Zeeland heeft negen Great Walks aangewezen, volgens de inwoners zijn dit de allermooiste wandelroutes van het land.
Winkelen in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland kun je niet overal winkels vinden doordat er in veel natuurgebieden geen steden zijn. Toch vind je in de meeste dorpen en steden wel winkels. Over het algemeen zijn winkels doordeweeks van 09.00 tot 17.30 geopend. Op zaterdag en zondag zijn vooral in de grote steden de winkels geopend en heb je kans dat in de kleinere steden geen winkels geopend zijn. Op donderdag of vrijdag, afhankelijk van de stad, zijn er koopzondagen tot 21.00 uur. In de stedelijke gebieden zijn veel supermarkten zeven dagen per week geopend tot 21.00 uur.
National Park Abel Tasman


Het kleinste nationale park van heel Nieuw-Zeeland is National Park Abel Tasman. Er zijn prachtige stranden, dichtbegroeide bossen, watervallen, grotten en kloven te vinden die omgeven zijn door de heldere zee. De meeste mensen maken een wandeling door het park. Zo is de Abel Tasman Coastal Track de bekendste route. Deze route is 51 kilometer lang en duurt ongeveer 2 a 3 dagen. De tocht is vrij makkelijk te maken. Een iets moeilijkere route is de Inland Track. Deze duurt 3 a 4 dagen en is wat minder begaanbaar dan de Coastal Track, maar je ziet nog meer van het park en de natuur. Je komt bijvoorbeeld langs de schitterende watervallen van Nelson.
Rainbow's End Theme Park


Hét pretpark van Nieuw-Zeeland is het Rainbow's End Theme Park in Manukau bij Auckland. In het park zul je geen parades en een hoop tierelantijntjes vinden zoals in bijvoorbeeld Disney, wel vind je in het park veel achtbanen en andere attracties. De populairste attractie van het park is de “invader”, een grote ronde schijf waar je ronddraaiend een halfpipe op en af gaat. Naast deze misselijkmakende attracties zijn er ook voor kleine kinderen een aantal leuke attracties.
Vakantiebestemmingen in Nieuw-Zeeland
Artikelen
Eten en drinken
Nieuw-Zeeland staat bekend om de smaakvolle gerechten. De diepe zeeën en rijke grond leveren diverse ingrediënten van hoge kwaliteit. Er wordt veel hartige taart en gegrild lamsvlees gegeten.
Pavlova
- wordt gemaakt van eiwit met suiker en wordt vaak met kiwi geserveerd.
Groper
- een eersteklas vis, die gefileerd of als moot wordt gegeten.
De wijnindustrie is een van de meest groeiende. Van oudsher is Nieuw-Zeeland een bierdrinkend land maar de vraag naar wijn is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Het gaat hierbij vooral om witte wijn.
Vervoer
Afhankelijk van de maatschappij, gekozen route en aanvlieghaven, ligt de vliegduur vanaf Amsterdam naar Nieuw-Zeeland tussen de 19 en 24 uur.
De luchthaven van Christchurch is de belangrijkste op het Zuidereiland.
Luchthaven Wellington International Airport, gelegen vlakbij Wellington heeft 1 landingsbaan.
Om Nieuw-Zeeland te verkennen, kun je kiezen uit verschillende vervoersmiddelen. Je kan een ticket voor de bus kopen en je door het hele land laten rondrijden samen met andere reizigers. Maar ga je voor meer vrijheid én avontuur? Koop dan je eigen auto of huur een camper! Gaat dit je allemaal wat te langzaam, neem dan het vliegtuig voor een binnenlandse vlucht.
Nieuw-Zeeland heeft een uitgebreid netwerk van binnenlands luchtverkeer. Ook al is het land niet zo heel groot, door de langgerekte vorm is reizen tussen grote steden als Auckland en Christchurch behoorlijk tijdrovend. Vliegen is dan een aantrekkelijke optie.
Een autoveerdienst zorgt voor een verbinding tussen het Noorder- en Zuidereiland met als havensteden Wellington en Picton.
Visum
Voor een vakantie van maximaal 3 maanden heb je geen visum nodig voor Nieuw-Zeeland. Wel dient je paspoort nog minimaal 3 maanden geldig te zijn na vertrek.
Prijsniveau
Prijsniveau in Nieuw-Zeeland ligt iets lager dan in Nederland.
De munteenheid is de Nieuw-Zeelandse dollar.
Veiligheid
Nieuw-Zeeland is een van de veiligste landen ter wereld. Het politieke klimaat is stabiel, geweldsmisdrijven komen relatief weinig voor en Nieuw-Zeelanders staan bekend als vriendelijk en gezagsgetrouw.
Medische informatie
De gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland is uitstekend. Als toerist val je onder het Nieuw-Zeelandse systeem van schadevergoeding bij ongevallen en krijgen kosteloze medische verzorging bij persoonlijk letsel.
Voor Nieuw-Zeeland zijn er geen verplichte inentingen nodig.
Neem voor een actueel advies altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.
Het kraanwater in Nieuw Zeeland is veilig om te drinken.
Bevolking
De Maori`s zijn de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Er zijn diverse stammen met hun eigen taalvariant. De Maori`s hebben een ingewikkelde cultuur ontwikkeld. Ze zijn erg goed in het bewerken van hout en steen, weven en vlechten. Door middel van zang en dans wordt de oude kennis doorgegeven. Mantels en capes behoren tot de traditionele Maori-dracht.
Producten van wol en schapenhuid zijn geliefde souvenirs. Handgebreide truien en pantoffels van schapenhuid zijn overal verkrijgbaar.
Sport heeft altijd een grote plaats ingenomen in het culturele leven. Maori`s hielden van hardlopen, worstelen, surfen en kanoën. De Europese kolonisten hebben o.a. het rugby en paardenrennen naar Nieuw-Zeeland gehaald. Rugby is de meest favoriete sport van de Nieuw-Zeelanders.
De taal
Engels en Maori zijn de twee officiële landstalen. Engels is de hoofdtaal voor alle communicatie. Verkeersborden, administratie, toeristische informatie en rondleidingen zijn in het Engels. De Engelse taal van de Nieuw-Zeelanders is ten gevolge van hun Pacific, Ierse of Schotse achtergrond niet altijd even zuiver en vaak gebruiken ze veel dialectwoorden. Ze praten ook vaak snel en wat door de neus. Wanneer je een woordje Nederlands hoort is dit vaak afkomstig van één van de circa 100.000 Nederlanders die de vorige eeuw naar Nieuw-Zeeland emigreerden.
Flora & Fauna
Zo`n 80 miljoen jaar is het land geïsoleerd gebied geweest. Daardoor heeft het een interessante en unieke flora en fauna. De zilvervaren wordt door vele als nationaal symbool gezien. De tuatara is de enig overgebleven soort reptiel die ongeveer 220 miljoen jaar geleden is ontstaan. De kiwi`s komen het meeste voor in de bossen van Northland waar ze met hun lange snavels naar voedsel zoeken.
Nieuw-Zeeland levert 25% van de wereldproductie van kiwi`s. Deze vrucht wordt naar ongeveer 50 landen geëxporteerd.
Geschiedenis
Over wie precies de eerste bewoners van het land waren en wanneer deze voor het eerst aankwamen, zijn historici het niet helemaal eens. Wel zeker is dat Nieuw-Zeeland als laatste van de grote stukken land op aarde is gekoloniseerd en een natie vol met verschillende immigranten is.
Er is tevens bewijs dat de Maori's zich er ongeveer 1000 jaar geleden vestigden en dat de Nederlander Abel Tasman de ontdekking van dit land in 1642 op zijn naam mag schrijven.