Nieuw-Zeeland

Mooie natuur in Nieuw-Zeeland
Mooie natuur in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt in de Grote Oceaan, 1600 km ten oosten van Australië. Nieuw-Zeeland bestaat uit 2 grote eilanden en een aantal kleinere onbewoonde eilandengroepen. De hoofdeilanden zijn het Noordereiland en het Zuidereiland, deze worden gescheiden door Straat Cook. Het Zuidereiland is iets groter dan het Noordereiland terwijl het Noordereiland meer inwoners heeft. Dit komt o.a. doordat de hoofdstad Wellington en de grootste stad van het land, Auckland, beide op het Noordereiland liggen.

Nieuw-Zeeland is een land van contrasten. Je hebt het subtropisch noorden en het koele zuiden, het natte westen en het drogere oosten. In Nieuw-Zeeland vind je ook vulkanen, bergen en gletsjers.

De Maori`s ontdekten Nieuw-Zeeland als eerste volk. Zij gaven het land de naam Aotearoa. Letterlijk betekent dat 'Land van de lange, witte wolk'. De Maori`s vonden dat het leek alsof de eilanden een wolk was die boven hen dreef.

Ondanks dat Nieuw-Zeeland een onafhankelijke democratische staat is behoort het nog wel tot het Britse Gemenebest. Wel heeft Nieuw-Zeeland al vanaf 1852 zelfbestuur. Nieuw-Zeeland was in 1893 het eerste land waar vrouwen stemrecht kregen.

Sindskort bestaan er strenge anti-rookwetten in Nieuw-Zeeland. Het is verboden te roken in regeringsgebouwen, openbare ruimtes, werkplekken, (sport)scholen en openbaar vervoer.

In Nieuw-Zeeland is het, afhankelijk van de zomertijd, 10 tot 12 uur later dan in Nederland.

Heb je weinig kennis van Nieuw-Zeeland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Nieuw-Zeeland
Officiele naam:
New Zealand
ISO:
NZ
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Wellington
Inwoners:
+/- 4098200
Taal:
Engels
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC +12
Munteenheid:
Dollar
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
270534 km≤
Beste reistijd:
februari - maart
Hoogseizoen:
december - februari

De Maori`s zijn de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Er zijn diverse stammen met hun eigen taalvariant. De Maori`s hebben een ingewikkelde cultuur ontwikkeld. Ze zijn erg goed in het bewerken van hout en steen, weven en vlechten. Door middel van zang en dans wordt de oude kennis doorgegeven. Mantels en capes behoren tot de traditionele Maori-dracht.

Producten van wol en schapenhuid zijn geliefde souvenirs. Handgebreide truien en pantoffels van schapenhuid zijn overal verkrijgbaar.

Ervaringen

Heb je ooit Nieuw-Zeeland bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Nieuw-Zeeland krijgt gemiddeld een 8,8 uit 10 op basis van 27 ervaringen:

8,8 27 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 9 met 27 resultaten

plaats: Zuidereiland, reisperiode: maart 2019

Het Zuidereiland is prachtig: de natuur is zo afwisselend, elke dag is anders. Kijk je naar rechts, dan zie je de oceaan, kijk je naar links, dan zie je besneeuwde toppen (naar het zuiden reizend aan de westkust). Overal geweldige mogelijkheden om te wandelen of andere activiteiten in de natuur te doen. Je hebt er eigenlijk veel meer tijd voor nodig dan de 2 weken die wij hadden. Wij hadden wel geluk met het weer, veel zon, ook al was het al najaar. De landschappen waren wel herkenbaar (oh dat lijkt wel Frankrijk, of Schotland,...enz) maar omdat alles zo dicht bij elkaar ligt, is het zo bijzonder. Het was een onvergetelijke reis!

 • Algemeen 10
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
plaats: All over, maar vooral fiordland, reisperiode: november 2017

Nog niet veel gereisd maar ik beveel Nieuw Zeeland aan iedere actieveling aan. Oneindige natuur en van alles te doen zoals wandelen, surfen, skiën, bungee jumpen en ga zo maar door!

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Rondreis, reisperiode: februari 2019

Alles was tot in de puntjes georganiseerd op een zeer professionele wijze met veel persoonlijke aandacht voor onze wensen.Zeer ruime info die ook recent is geüpdatet .Georganiseerd door een organisatie die het land door en door kent. Beste vakantie ooit.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Nieuw-Zeeland

Queenstown (Zuidereiland)

Queenstown
Queenstown
Kaart met locatie Queenstown

Queenstown is een bekende bestemming voor vele backpackers en avonturiers. Door de mooie ligging aan het Wakatipu meer en de omliggende bergen is dit een perfecte stad om een aantal nachten te overbruggen. Queenstown staat dan ook bekend om de bruisende sfeer en de vele actieve activiteiten die hier georganiseerd worden. Ga bijvoorbeeld bungeejumpen, parachutespringen of ga mee met een jeepsafari. Daarnaast is de omgeving van Queenstown een perfecte uitvalbasis om tot rust te komen. Je vindt hier het Mount Aspiring National Park en de bekendste filmlocaties uit Lord of the Rings en X-Men: Wolverine.

Lake Tekapo (Zuidereiland)

Lake Tekapo
Lake Tekapo
Kaart met locatie Lake Tekapo

Het Lake Tekapo is zo'n meer dat je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Nieuw-Zeeland. Vanuit de kant heb je een schitterend uitzicht over het meer met een oppervlakte van 88 vierkante kilometer en het prachtige helderblauwe water. Deze heldere kleur heeft die te danken aan duizenden jaren geleden, toen het gletsjermeer is ontstaan. Zo gaan de verhalen dat het meer in de ijstijd is ontstaan en dat er nog kleine deeltjes rots in het water zwerven. Vooral in de zomer is de omgeving van het meer schitterend, doordat de bloemen en planten in bloei staan. Het koude landschap veranderd dan in een groot kleurrijk natuurgebied.

Abel Tasman National Park (Zuidereiland)

Abel Tasman National Park
Abel Tasman National Park
Kaart met locatie Abel Tasman National Park

Het Abel Tasman National Park is het kleinste nationale park in Nieuw-Zeeland. Je herkent het park vooral aan de vele goudgele zandstranden, watervallen, kloven en rotspartijen. Ondanks dat het park het kleinste van Nieuw-Zeeland is, is er genoeg te beleven. Door de inheemse flora en fauna kijk je je ogen continu uit hier. Daarnaast kun je deelnemen aan een georganiseerde tocht, bijvoorbeeld een zeekajaktocht. Tijdens deze toch kajak je over de prachtige heldere zee en heb je kans om dolfijnen en zeehonden te spotten. 


Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Nieuw-Zeeland staat bekend om de smaakvolle gerechten. De diepe zeeën en rijke grond leveren diverse ingrediënten van hoge kwaliteit. Er wordt veel hartige taart en gegrild lamsvlees gegeten.

Pavlova

- wordt gemaakt van eiwit met suiker en wordt vaak met kiwi geserveerd.

Groper

- een eersteklas vis, die gefileerd of als moot wordt gegeten.

De wijnindustrie is een van de meest groeiende. Van oudsher is Nieuw-Zeeland een bierdrinkend land maar de vraag naar wijn is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Het gaat hierbij vooral om witte wijn.

Vervoer

Afhankelijk van de maatschappij, gekozen route en aanvlieghaven, ligt de vliegduur vanaf Amsterdam naar Nieuw-Zeeland tussen de 19 en 24 uur.

De luchthaven van Christchurch is de belangrijkste op het Zuidereiland.

Luchthaven Wellington International Airport, gelegen vlakbij Wellington heeft 1 landingsbaan.

Om Nieuw-Zeeland te verkennen, kun je kiezen uit verschillende vervoersmiddelen. Je kan een ticket voor de bus kopen en je door het hele land laten rondrijden samen met andere reizigers. Maar ga je voor meer vrijheid én avontuur? Koop dan je eigen auto of huur een camper! Gaat dit je allemaal wat te langzaam, neem dan het vliegtuig voor een binnenlandse vlucht.

Nieuw-Zeeland heeft een uitgebreid netwerk van binnenlands luchtverkeer. Ook al is het land niet zo heel groot, door de langgerekte vorm is reizen tussen grote steden als Auckland en Christchurch behoorlijk tijdrovend. Vliegen is dan een aantrekkelijke optie.

Een autoveerdienst zorgt voor een verbinding tussen het Noorder- en Zuidereiland met als havensteden Wellington en Picton.

Visum

Voor een vakantie van maximaal 3 maanden heb je geen visum nodig voor Nieuw-Zeeland. Wel dient je paspoort nog minimaal 3 maanden geldig te zijn na vertrek.

Prijsniveau

Prijsniveau in Nieuw-Zeeland ligt iets lager dan in Nederland.

De munteenheid is de Nieuw-Zeelandse dollar.

Veiligheid

Nieuw-Zeeland is een van de veiligste landen ter wereld. Het politieke klimaat is stabiel, geweldsmisdrijven komen relatief weinig voor en Nieuw-Zeelanders staan bekend als vriendelijk en gezagsgetrouw.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland is uitstekend. Als toerist val je onder het Nieuw-Zeelandse systeem van schadevergoeding bij ongevallen en krijgen kosteloze medische verzorging bij persoonlijk letsel.

Voor Nieuw-Zeeland zijn er geen verplichte inentingen nodig.

Neem voor een actueel advies altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater in Nieuw Zeeland is veilig om te drinken.

Bevolking

De Maori`s zijn de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Er zijn diverse stammen met hun eigen taalvariant. De Maori`s hebben een ingewikkelde cultuur ontwikkeld. Ze zijn erg goed in het bewerken van hout en steen, weven en vlechten. Door middel van zang en dans wordt de oude kennis doorgegeven. Mantels en capes behoren tot de traditionele Maori-dracht.

Producten van wol en schapenhuid zijn geliefde souvenirs. Handgebreide truien en pantoffels van schapenhuid zijn overal verkrijgbaar.

Sport heeft altijd een grote plaats ingenomen in het culturele leven. Maori`s hielden van hardlopen, worstelen, surfen en kanoën. De Europese kolonisten hebben o.a. het rugby en paardenrennen naar Nieuw-Zeeland gehaald. Rugby is de meest favoriete sport van de Nieuw-Zeelanders.

De taal

Engels en Maori zijn de twee officiële landstalen. Engels is de hoofdtaal voor alle communicatie. Verkeersborden, administratie, toeristische informatie en rondleidingen zijn in het Engels. De Engelse taal van de Nieuw-Zeelanders is ten gevolge van hun Pacific, Ierse of Schotse achtergrond niet altijd even zuiver en vaak gebruiken ze veel dialectwoorden. Ze praten ook vaak snel en wat door de neus. Wanneer je een woordje Nederlands hoort is dit vaak afkomstig van één van de circa 100.000 Nederlanders die de vorige eeuw naar Nieuw-Zeeland emigreerden.

Flora & Fauna

Zo`n 80 miljoen jaar is het land geïsoleerd gebied geweest. Daardoor heeft het een interessante en unieke flora en fauna. De zilvervaren wordt door vele als nationaal symbool gezien. De tuatara is de enig overgebleven soort reptiel die ongeveer 220 miljoen jaar geleden is ontstaan. De kiwi`s komen het meeste voor in de bossen van Northland waar ze met hun lange snavels naar voedsel zoeken.

Nieuw-Zeeland levert 25% van de wereldproductie van kiwi`s. Deze vrucht wordt naar ongeveer 50 landen geëxporteerd.

Geschiedenis

Over wie precies de eerste bewoners van het land waren en wanneer deze voor het eerst aankwamen, zijn historici het niet helemaal eens. Wel zeker is dat Nieuw-Zeeland als laatste van de grote stukken land op aarde is gekoloniseerd en een natie vol met verschillende immigranten is.

Er is tevens bewijs dat de Maori's zich er ongeveer 1000 jaar geleden vestigden en dat de Nederlander Abel Tasman de ontdekking van dit land in 1642 op zijn naam mag schrijven.

Heeft u interesse in een reis naar Nieuw-Zeeland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing