Bezienswaardigheden Noorwegen

Nationaal Park Hardangervidda

Nationaal Park Hardangervidda
Nationaal Park Hardangervidda
Kaart met locatie Nationaal Park Hardangervidda

In Nationaal Park Hardangervidda leven ongeveer 12.000 wilde rendieren, de grootste kudde ter wereld. Het park is 8.000 km² groot en echt fantastisch om te bezoeken. Het park ligt verdeeld over 3 provincies. In het park kun je heerlijk wandelen door de verschillende gebieden. In een gedeelte van Nationaal Park Hardangervidda leven geen bomen omdat de grond daar niet goed is. In een ander gebied valt wat meer regen en daar komen dan ook meer planten voor. Dit park is geschikt als je eens lekker wilt ontspannen en van de natuur wilt genieten.

National Park Dovre

National Park Dovre
National Park Dovre
Kaart met locatie National Park Dovre

National Park Dovre is echt een prachtig park en is 289 km² groot. Het park bestaat pas sinds 2003 en ligt tussen twee andere grote parken ingeklemd. In het park komen veel rendieren voor. Ook leeft er een kolonie muskusossen, zij werden geïmporteerd in de jaren veertig van de vorige eeuw. Het hoogste punt is de 1.716 m Fokstuguhøin. Je kunt mooie wandelingen maken in het park.

Nationaal Park Jostedalsbreen

Nationaal Park Jostedalsbreen in de provincie Sogn og Fjordane ligt tussen de Sognefjord en de Nordfjord. De Jostedalsgletsjer bevindt zich hier en dit is de grootste gletsjer van het Europese continent met een lengte van maar liefst 80 km. Het park werd opgezet in 1991 en wordt beheerd door het Noorse direktoraat for natuurbeheer (Direktoratet for Naturforvaltning). Ieder jaar komen er meer dan een half miljoen toeristen op bezoek in het park.

Stavkirke

Stavkirke
Stavkirke

Een bezoek aan de typische houten kerken (stavkirke) kan niet ontbreken tijdens je reis door Noorwegen. Het basiselement van de kerk is de stav (paal). De oudste kerken dateren uit het begin van de 11e eeuw. De Urnes Stavkirke is een staafkerk die geheel uit hout bestaat. De kerk heeft een typisch Scandinavische bouwstijl. In Noorwegen zijn er ongeveer 1.000 staafkerken gebouwd, waar er tegenwoordig nog maar 28 van over zijn. Niet alleen zijn staafkerken de oudste houten gebouwen van Noorwegen, ze zijn ook de oudste christelijke kerken.

Noordkaap

Noordkaap
Noordkaap
Kaart met locatie Noordkaap

Aan de Barentszzee vind je de Noordkaap, het wordt gezien als het noordelijkste punt van Europa. Als je vanaf het vasteland door een tunnel naar het eiland Magerøya rijdt dan kom je bij de Noordkaap uit. Vanaf de Noordkaap is het ongeveer 2.000 kilometer naar de Noordpool. Om in de winter de Noordkaap te bezoeken is het mogelijk om met plaatselijke bussen onder begeleiding van een aantal sneeuwruimers te gaan. Je kunt ook met eigen vervoer naar de Noordkaap, maar hiervoor moet een vergunning worden aangevraagd en je kunt er alleen komen met behulp van sneeuwruimers.

Winkelen in Noorwegen

Winkelen in Noorwegen
Winkelen in Noorwegen

In Noorwegen kun je prima winkelen, houdt er alleen wel rekening mee dat de prijzen soms hoger liggen dan in Nederland. De winkels gaan vaak om 10.00 uur open en sluiten alweer om 17.00 uur. In de steden is er meestal 1 koopavond tot 19.00/20.00 uur. Op zaterdag sluiten de winkels vaak al om 15.00/16.00 uur.

Typische souvenirs zijn gebreide Noorse truien, aardewerk, zilverwerk, houtsnijwerk (soms beschilderd), glaswerk en porselein. Ook worden er huiden van geiten en rendieren verkocht.

Bergen

Bergen
Bergen
Kaart met locatie Bergen

Bergen is een van de grootste plaatsen in Noorwegen en bekend om de prachtige haven, de karakteristieke huizen en de ligging tussen de bergen. Niet alleen is Bergen een plaats in Noorwegen, het is ook een gemeente. De gemeente ligt aan de zuidwestkust en staat bekend om de regenval, er valt gemiddeld namelijk ruim 2.200 millimeter per jaar. Bergen viert jaarlijks in oktober het Regenfestival, met een regenjas- en parapluparade. Tot voor kort vond je in verschillende straten van Bergen paraplu-automaten.

Preikestolen

Preikestolen
Preikestolen
Kaart met locatie Preikestolen

De Preikestolen ofwel de preekstoel is een van de bekendste toeristische attracties van Noorwegen. De preekstoel (klif) steekt 604 meter boven de Lysefjord uit en de beste ervaring krijg je erbovenop. Er is een wandelroute van ongeveer 6 km waar je heen en terug ongeveer 4 uur over zult doen, er zijn hoogteverschillen van 350 meter en langs de route is zwemwater en vind je verschillende rustplaatsen, zo kan iedereen op zijn eigen tempo lopen.

Bryggen (Bergen)

Bryggen
Bryggen
Kaart met locatie Bryggen

Bryggen is een reeks Hanze-handelshuizen in de Noorse stad Bergen. De Hanze vestigden hier in 1343 een handelsnederzetting dat al snel uitgroeide tot een werk- en woonwijk. In 1702 werden bijna alle handelshuizen verwoest door een grote brand en ook in 1955 brak er een vernietigende brand uit. Beide keren zijn de huizen heropgebouwd in de oude stijl. Tegenwoordig hebben de huisjes van Bryggen cafeetjes, musea en souvenirshops. Sinds 1979 staan deze vrolijk gekleurde huizen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Fløyen (Fløyfjellet) (Bergen)

Fløyen (Fløyfjellet)
Fløyen (Fløyfjellet)
Kaart met locatie Fløyen (Fløyfjellet)

Fløyen is een van de zeven bergen die rondom Bergen liggen. Er is sinds 1918 een kabelbaan bij de berg, de Fløibanen, die je over een traject van 850 meter van het centrum naar 320 meter hoogte kan brengen. Het is een prachtig uitzichtpunt dat door vele toeristen wordt bezocht. Er is op deze hoogte ook een restaurant sinds 1925. De hoogste top van de berg ligt op 425 meter hoog. Tegen de berg liggen een atletiekbaan en een voetbalveld.

Hanzemuseum (Bergen)

Hanzemuseum
Hanzemuseum
Kaart met locatie Hanzemuseum

Als je meer wilt weten over Bergen als Hanzestad, moet je een kijkje gaan nemen bij het Hanzemuseum. Het is gelegen bij de bekende handelshuizen Bryggen. De inrichting van het museum stamt uit de 18eeuw, waardoor je echt een reis terug in de tijd maakt. Er werd gedurende het Hanzeverbond vooral gehandeld in graan en stokvis. Combineer je bezoek aan het Handelsmuseum bijvoorbeeld met de Schøtstuene, de oude vergaderzalen van het Hanzegilde.

Noorse Folkemuseum (Oslo)

Noorse Folkemuseum
Noorse Folkemuseum
Kaart met locatie Noorse Folkemuseum

Het Noorse Folkemuseum ligt in Oslo en is het grootste museum met culturele historie van Noorwegen. Het museum laat zien hoe de inwoners van Noorwegen leefden vanaf het jaar 1500 tot het heden. Ook zijn er in het museum collecties van kunstenaars uit het hele land. Het is een openluchtmuseum en er staan 150 gebouwen die de verschillende regio's en tijdperiodes en het verschil tussen het platteland en de stad in Noorwegen moeten voorstellen. Naast deze 150 gebouwen staan er ook vijf middeleeuwse gebouwen, waaronder de staafkerk uit het jaar 1200.

Munchmuseum (Oslo)

In Oslo bevindt zich het prachtige Munchmuseum. In dit museum staan veel werken van Edvard Munch tentoongesteld. Het museum bestaat sinds 1963. De collectie bestaat uit stukken die door Edvard aan de gemeente zijn geschonken en stukken die zijn zus Inger in haar bezit had. In totaal zijn er 1.100 schilderijen, 15.500 prenten, 500 etsen, 6 sculpturen en tal van voorwerpen en boeken.

Nobel Peace Centre in Oslo (Oslo)

Het Nobel Peace Centre in Oslo is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het museum is open sinds 2005 en trekt jaarlijks veel bezoekers. In dit museum leer je alles over de Nobelprijs voor de Vrede en Alfred Nobel, de bedenker van de bekende en gewaardeerde Nobelprijs. Het museum is in een oud treinstation gevestigd en ligt dicht bij het stadhuis. Dit omdat de Nobelprijs ieder jaar op het stadhuis wordt uitgereikt.

Markt in Oslo (Oslo)

Mensen die ervan houden om markten af te struinen, zijn in Oslo aan het goed adres. Dagelijks wordt er op het Stortogetplein een grote openluchtmarkt gehouden. Dit is een toeristische markt waar voornamelijk souvenirs worden verkopen.

Kathedraal van Oslo (Oslo)

Een van de hoogtepunten van Oslo is de kathedraal van Oslo. De kathedraal staat er al sinds 1697 maar is nog steeds in erg goede staat. De ramen zijn ontworpen door Vigeland, een aantal andere werken van deze kunstenaar zijn te bewonderen in het Vigelandpark. In de kerk kun je luisteren naar schitterende orgelmuziek. De muren van de kathedraal werden tussen 1950 en 1963 gerestaureerd, ze waren toen in een niet al te beste staat. Toen de Noorse Haakon (kroonprins) en zijn Mette-Marit trouwden in de kathedraal kwam deze volop in het nieuws.

Det Kongelige Slott (Oslo)

Det Kongelige Slott is één van de fraaiste bouwwerken die Oslo rijk is. Dit schitterende koninklijke paleis werd in het begin van de 18e eeuw gebouwd als onderkomen van de Zweeds-Noorse koning Karel III. Deze traditie is jarenlang voorgezet, want tegenwoordig is het paleis de officiële woonplaats van de huidige Noorse koning Harald V. Sinds 2002 wordt het gebouw iedere zomer opengesteld voor publiek en heb je de gelegenheid een rondleiding te volgen die je door de mooiste kamers van het paleis voert! Bovendien zijn de tuinen, die heden ten dag een stadspark vormen, ook de moeite van het bezichtigen waard.

Hvaler (Fredrikstad)

Hvaler
Hvaler
Kaart met locatie Hvaler

Het Hvaler archipel ligt voor de kust van Fredrikstad en bestaat uit vele eilandjes. Je kunt hier leuk eilandhoppen en de culturele en artistieke bezienswaardigheden bezoeken. Het park is in totaal 354 km² groot en het thuis van veel verschillende vogelsoorten, hagedissen, slangen, insecten en spinnen. Je kunt er prachtige wandelingen en vaartochten maken en in de zomer is het ook leuk om er te zwemmen, te zonnen en zelfs te windsurfen.

Kongsten Fort (Fredrikstad)

Als je van geschiedenis houdt, moet je een bezoekje brengen aan het Kongston Fort als je in Fredrikstad bent. Vijfhonderd meter ten oosten van de oude stad vind dit oude fort. Deze is gebouwd rond 1680 onder leiding van de militaire ingenieur Johan Caspar von Cicignon op een kleine rotswand van Galgeberget. De criminelen uit de stad werden opgehangen aan de galg, die op de heuvel stond. Vandaar dat deze plek de naam Galgeberget heeft (Gallows Hill) gekregen. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

De Oude Stad (Fredrikstad)

De Oude Stad
De Oude Stad
Kaart met locatie De Oude Stad

Het oude centrum van Fredrikstad is de best bewaard gebleven vestingstad van Scandinavië. Je vindt er mooie bouwwerken uit de 18e eeuw, verdedigingswerken, bruggen en grachten uit de 17e eeuw. Het oude centrum van 450 jaar oud heeft de vorm van een ster. Je vindt verder in Fredrikstad de Oude Gevangenis, het oude Proviandhuis, het standbeeld van Frederik II en het Fredrikstad Museum.

Domkirkeruinerna (Hamar)

De overblijfselen van de 12e-eeuwse kathedraal, Domkirkeruinerna, worden beschermd door een glazen koepel. Er werden o.a. steenhouwers uit Italië gehaald om deze kathedraal te bouwen. Sinds 1866 staat in het centrum van Hamar een nieuwe kathedraal, maar deze is minder imposant dan de verloren gegane middeleeuwse voorganger.

Hamar Olympic Amphitheatre (Hamar)

Hamar Olympic Amphitheatre
Hamar Olympic Amphitheatre

Het Olympisch Stadion (Hamar Olympic Amphitheatre) werd voor de Olympische Winterspelen van 1994 gebouwd. Het gebouw ziet eruit als een omgekeerd schip en is nog steeds in gebruik als indoor sporthal waar voornamelijk ijshockey wordt gespeeld.

Jernbanemuseum (Hamar)

Het Jernbanemuseum is het Noorse nationale spoorwegstation. Het museum wordt beheerd door het Noorse National Rail Administration. De belangrijkste tentoonstellingen bevinden zich in het centrum van Hamar.

Gammelveien (Hammerfest)

Gammelveien
Gammelveien
Kaart met locatie Gammelveien

Gammelveien (betekenis is oude manier) is een wandelpad rond de berg Salen. Het was de enige weg naar de stad in vroegere dagen en vandaag de dag een prima pad om de omgeving van Hammerfest te verkennen. De start is in de straat Gammelveien in het centrum van de stad. De route gaat verder richting Storsvingen, vanwaar je uitzicht hebt op de eilanden en in de richting van de Barentszzee. Het gaat verder via de Jansvannskogen tot aan het uitzichtpunt Salen. Een zigzagpad leidt je terug naar het centrum. Je kunt de wandeling onder begeleiding doen, meer informatie hierover vind je bij de VVV in het centrum van de stad.

Gamvik Gjestegård (Hammerfest)

Gamvik Gjestegård
Gamvik Gjestegård
Kaart met locatie Gamvik Gjestegård

Met een speedboot kun je vanaf Hammerfest naar Gamvik Gjestegård in Akkarfjord. Dit is een schapenboederderij die sinds 2006 gerund wordt door de Belgische familie Smis. Het is een prima uitvalsbasis voor het maken van wandelingen in de overweldigende natuur. Je kunt er ook blijven overnachten als je dat wilt.

Festival Quart (Kristiansand)

Festival Quart wordt ieder jaar in juli gehouden en is een van de belangrijkste festivals van Noorwegen. Het is het grootste muziekfestival wat wordt georganiseerd in het land en duurt maar liefst 5 dagen. Quart staat bekend vanwege het aantrekken van beroemde internationale artiesten maar ook vanwege het vinden van nieuwe jonge talenten, voor wie het optreden tijdens Quart vaak een snelle weg naar roem betekent.

Visserijhaven (Kristiansand)

Visserijhaven
Visserijhaven
Kaart met locatie Visserijhaven

De visserijhaven in Kristiansand is veel meer dan alleen een vismarkt. Je vindt er verschillende gezellige restaurants, grachten en plezierboten. Maar natuurlijk ook perfect smakende verse vis, schaaldieren of garnalen. Het is een favoriete plek voor zowel de plaatselijke bevolking als toeristen.

Kristiansand Zoo (Kristiansand)

Kristiansand Zoo
Kristiansand Zoo
Kaart met locatie Kristiansand Zoo

Op 12 kilometer van Kristiansand bevindt zich Kristiansand Zoo en Amusement Park. Hier is van alles te beleven voor het hele gezin. Bewonder bijvoorbeeld de tijgers, apen en leeuwen. Of geniet van leuke ritjes in diverse attracties, shows en het waterparadijs.

Maihaugen (Lillehammer)

Maihaugen
Maihaugen
Kaart met locatie Maihaugen

Maihaugen is het grootste openluchtmuseum van Europa en opende zijn deuren in 1904. Hier is te zien hoe mensen vanaf de middeleeuwen tot nu in de vallei Gudbrandsdalen leefden. Anders Sandvig, de oprichter van Maihaugen, bracht oude boerderijen en huizen uit de vallei naar het museum alsmede de Staafkerk van Garmo. Hij begon in zijn achtertuin van alles te verzamelen maar toen de collectie bleef groeien schonk hij alles aan de stad. Het museum laat verschillende periodes zien; de 'bysamlinga' ook wel stadsverzameling genoemd, presenteert een stationsstad rond 1900, met een kapper, bakker en een apotheek. De 'bygdesamlinga' ook wel dorpsverzameling genoemd, laat een typisch dorp uit Gudbrandsdalen zien met een compleet huis, pastorie, een boerderij en de staafkerk.

Oude skischans (Lillehammer)

Oude skischans
Oude skischans
Kaart met locatie Oude skischans

De oude skischans werd omgebouwd voor de Olympische Winterspelen. Er kwam een heel arena omheen en de schans moest voldoen aan veel eisen. Na de Spelen uitgegroeid is deze skischans uitgegroeid tot het icoon van Lillehammer. Vanaf de schans zie je in de zomertijd op een heuvel de Olympische ringen liggen. De grote schans is in 2007 verbouwd omdat het moest voldoen aan de huidige regelgeving. Heel het jaar vind je ski-springers op de schans. Om van beneden naar boven te komen kun je de stoeltjeslift gebruiken. Vanaf de skischans Tower kun je genieten van het mooie uitzicht.

Noors Olympisch Museum (Lillehammer)

Op 27 november 1997 opende koning Harald V en koningin Sonja het Noors Olympisch Museum. Dit is het enige museum in Noord-Europa dat de hele geschiedenis verteld van de Olympische Spelen. In het museum kun je meer van 7.000 Olympische items vinden. Het museum presenteert de Olympische geschiedenis van 776 v.Chr. En presenteert alle Olympische Spelen vanaf 1896 door middel van video's, geluidsopnamen en foto's. Er is een apart gedeelte voor de Olympische Winterspelen van Lillehammer in 1994. Het museum bevat ook een Olympische kamer waar je de eregalerij van de Noorse Sport kunt zien en een verzameling van Olympische postzegels, dit is een van de grootste verzamelingen ter wereld. In de cadeauwinkel vind je alle officiële Olympische spullen van 1896 tot en met 2008, zoals Olympische boeken, truien, mutsen, sjaals en andere souvenirs.

Wrakduiken (Narvik)

Wrakduiken
Wrakduiken
Kaart met locatie Wrakduiken

Narvik, gelegen aan de warme Golfstroom in de Atlantische Oceaan, is een prima plaats om te (wrak)duiken en zou eigenlijk uitgeroepen moeten worden tot de hoofdstad van wrakduiken in Noorwegen. Sinds 1940 liggen er rondom Narvik veel Duitse, Engelse en Noorse schepen op de zeebodem. In het meer Hartvikvannet ligt ook een wrak van een Duits gevechtsvliegtuig. Voor de actievelingen is Narvik sowieso een interessante plaats, je kunt er naast (wrak)duiken ook heel goed skiën.

Kabelbaan (Narvik)

Kabelbaan
Kabelbaan
Kaart met locatie Kabelbaan

Met de kabelbaan van Narvik word je binnen enkele minuten naar het Fagernesfjellet, een berg van 650 meter hoog, gebracht. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de fjord en de omliggende bergen.

Nidaroskathedraal (Trondheim)

Nidaroskathedraal
Nidaroskathedraal
Kaart met locatie Nidaroskathedraal

Het bekendste bouwwerk in Trondheim is de Nidaroskathedraal in het oude historische centrum van Trondheim. De grote kathedraal, gebouwd vanaf 1070, is het belangrijkste gotische monument in Noorwegen.

Stiftsgarden (Trondheim)

Stiftsgarden
Stiftsgarden
Kaart met locatie Stiftsgarden

De koninklijke residentie Stiftsgarden is een imposant houten herenhuis. Het werd gebouwd in 1770 en was een particulier initiatief wat vanaf 1800 dienst doet als koninklijke residentie. Het is een van de belangrijkste gebouwen in de Noorse architectuurgeschiedenis, gebouwd in de overgangsperiode tussen de Rococo en Classicisme. (foto: Jette_C._Petersen)

Bootexcursie (Stavanger)

Bootexcursie
Bootexcursie
Kaart met locatie Bootexcursie

Vanuit Stavanger zijn verschillende bootexcursies te maken. De natuur rondom Stavanger is namelijk prachtig. Een veelbezochte plek met de bootexcursies is de Lysefjord. Hierbij vaar je onder andere langs de beroemde Preikestolen, de Kjerag en diverse watervallen en rotsen. De tochten vertrekken vanuit de haven van Stavanger en duren ongeveer drie uur. Er zijn diverse organisaties die bootexcursies organiseren.

Gamle Stavanger (Stavanger)

Gamle Stavanger
Gamle Stavanger
Kaart met locatie Gamle Stavanger

Gamle Stavanger is een woon-werkgebied met karakteristieke houten huizen en smalle straatjes. Het is het historische gedeelte van de stad Stavanger met gebouwen die aan het einde van de 18e en begin 19e eeuw gebouwd zijn. Het gebied is tegenwoordig een cultureel erfgoed en de huisjes worden nog steeds bewoond. Een wandeling door dit oude gedeelte van Stavanger brengt je weer even terug in de tijd. 

Preikestolen (Stavanger)

Preikestolen
Preikestolen
Kaart met locatie Preikestolen

Preikestolen is een klif op een hoogte van 604 meter en ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van Stavanger. Veel mensen kiezen Stavanger als uitvalsbasis voor het bezoeken van de Preikestolen. De enorme klif ligt boven de Lysefjord en kan daarom tijdens een bootexcursie ook goed worden bekeken. Wil je het uitzicht vanaf de klif liever bekijken? Ook dat kan. De klif is bereikbaar door een flinke wandeling vanaf de fjord of vanaf een berghut genaamd Preikestolen Fjellstue. De wandeling is ongeveer zes kilometer lang en neemt zo'n 4 uur in beslag (heen en terug). Het uitzicht dat je dan hebt is wel fenomenaal.

Art Nouveau-gebouwen (Alesund)

Art Nouveau-gebouwen
Art Nouveau-gebouwen
Kaart met locatie Art Nouveau-gebouwen

Veel van de Art Nouveau-gebouwen in de stad Alesund zijn beschermd door National Curator. Hierdoor blijven ze bewaard voor volgende generaties. Interessante gebouwen zijn o.a. Jugenstilsenteret (Apotekergt. 16), Enkefru Devolds Villa (Einarvikgt. 7) en Hotel Brosundet (Apotekergt. 5).

Atlanterhavsparken (Alesund)

Atlanterhavsparken
Atlanterhavsparken
Kaart met locatie Atlanterhavsparken

Atlanterhavsparken in Alesund is een AquaPark met het grootste aquarium van Noord-Europa. Het is een geschikt dagje uit voor de hele familie. De kinderen mogen meehelpen met het voeren van de vissen en zo meer leren over het leven in de zee. Vooral het grote pinguïnverblijf buiten mag je niet missen.