Noorwegen

Hardangerfjord, Noorwegen met Noorse vlag
Hardangerfjord, Noorwegen met Noorse vlag

Noorwegen ligt op het Scandinavisch schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland.

Het Koninkrijk Noorwegen werd in 1814 als een parlementaire monarchie gesticht. en beslaat inclusief de Arctische eilanden 386.958 km² (zonder 323.878 km²).

Noorwegen heeft een geweldige natuur. Je vindt er fjorden, bossen, grasland en heuvelland. Het lieflijke, soms eentonige landschap kan in een keer veranderen in een ruig hooggebergte.

Fjorden zijn ontstaan toen de gletsjers na de laatste ijstijd begonnen af te smelten. De geulen vulden zich met zeewater. De meeste fjorden liggen tussen Bergen en Trondheim.

Noorwegen is een van de dunstbevolkte landen van Europa. 75% van de Noren woont in de verstedelijkte gebieden.

Heb je weinig kennis van Noorwegen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Noorwegen
Officiele naam:
Koninkrijk Noorwegen
ISO:
NO
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Oslo
Inwoners:
+/- 4591910
Taal:
Noors
Godsdienst:
Luthers
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Noorse Kroon
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
386958 km²
Beste reistijd:
mei - augustus
Hoogseizoen:
juli - augustus

Ervaringen

Heb je ooit Noorwegen bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Noorwegen krijgt gemiddeld een 8,4 uit 10 op basis van 141 ervaringen:

8,4 141 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 47 met 141 resultaten

plaats: Reinli, reisperiode: september 2020

We komen Circa 40 jaar in Aurdal Valdres! De ligging van de vakantiewoning in Reinli is ons bekend!

 • Algemeen 8
 • Inwoners 7
 • Ligging 8
plaats: Overal, reisperiode: augustus 2020

Als je voor ruige natuur gaat met veel watervallen, uitzichten, bergen, gletsjers, fjorden, meren en snelstromende rivieren, dan is Noorwegen het ultieme land!

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 5
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
plaats: Overal, reisperiode: augustus 2020

Als je voor ruige natuur gaat met veel watervallen, uitzichten, bergen, gletsjers, fjorden, meren en snelstromende rivieren, dan is Noorwegen het ultieme land!

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 5
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Noorwegen

Preikestolen (Stavanger)

Preikestolen
Preikestolen
Kaart met locatie Preikestolen

Preikestolen is een klif op een hoogte van 604 meter en ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van Stavanger. Veel mensen kiezen Stavanger als uitvalsbasis voor het bezoeken van de Preikestolen. De enorme klif ligt boven de Lysefjord en kan daarom tijdens een bootexcursie ook goed worden bekeken. Wil je het uitzicht vanaf de klif liever bekijken? Ook dat kan. De klif is bereikbaar door een flinke wandeling vanaf de fjord of vanaf een berghut genaamd Preikestolen Fjellstue. De wandeling is ongeveer zes kilometer lang en neemt zo'n 4 uur in beslag (heen en terug). Het uitzicht dat je dan hebt is wel fenomenaal.

Gamle Stavanger (Stavanger)

Gamle Stavanger
Gamle Stavanger
Kaart met locatie Gamle Stavanger

Gamle Stavanger is een woon-werkgebied met karakteristieke houten huizen en smalle straatjes. Het is het historische gedeelte van de stad Stavanger met gebouwen die aan het einde van de 18e en begin 19e eeuw gebouwd zijn. Het gebied is tegenwoordig een cultureel erfgoed en de huisjes worden nog steeds bewoond. Een wandeling door dit oude gedeelte van Stavanger brengt je weer even terug in de tijd. 

Bootexcursie (Stavanger)

Bootexcursie
Bootexcursie
Kaart met locatie Bootexcursie

Vanuit Stavanger zijn verschillende bootexcursies te maken. De natuur rondom Stavanger is namelijk prachtig. Een veelbezochte plek met de bootexcursies is de Lysefjord. Hierbij vaar je onder andere langs de beroemde Preikestolen, de Kjerag en diverse watervallen en rotsen. De tochten vertrekken vanuit de haven van Stavanger en duren ongeveer drie uur. Er zijn diverse organisaties die bootexcursies organiseren.

Meer bezienswaardigheden

Video's

Artikelen

Eten en drinken

De Noren zelf gaan weinig uit eten. Het eten in een restaurant is best prijzig. Als de Noren uit eten gaan, dan zul je ze veel pizza zien eten.

Gravlaks - gemarineerde zalm
Koldtbord - koud buffet van vlees, vis en salades
Hvalbiff - walvisbiefstuk
Fiskeboller - visballetjes in bechamelsaus
Dyrestek - rendiervlees
Klippfisk - stokvis

Akevitt is een wonderdrankje wat wordt gedestilleerd uit aardappelen en op smaak gebracht met komijn.

Het bier in Noorwegen is van uitstekende kwaliteit maar wel prijzig.

Wijn en andere alcoholische dranken worden zwaar belast en zijn alleen te koop in de staatswinkels (Vinmonopolet).

Vervoer

Er gaan diverse rechtstreekse vluchten naar o.a. Oslo, Bergen, Stavanger en Trondheim. De vlucht van Amsterdam naar Oslo duurt 1 uur en 50 minuten en naar Trondheim doe je er zo`n 2 uur en 20 minuten over.

Indien je met de auto naar Noorwegen reist, zijn er veel alternatieven. In de meeste gevallen kiest men ervoor een bootovertocht in te lassen. Je kan de overtocht maken van bijv. Kiel naar Oslo of van Frederikshavn naar Larvik.

Met de trein kan je vanuit Nederland via Duitsland, Denemarken en Zweden in Noorwegen komen. De reistijd is minimaal 25 uur. Je moet ook minimaal 3 keer overstappen.

Er zijn busverbindingen tussen Nederland en Noorwegen, die worden uitgevoerd door Eurolines Nederland.

De afstanden in Noorwegen zijn enorm. Houdt hier rekening mee als je een rondreis gaat uitstippelen. De Noorse Spoorwegen beschikken over een uitgebreid routenetwerk dat zich uitstrekt van de zuidwestkust tot aan de stad Bodø ten noorden van de poolcirkel. Het meest bekende treintraject van Noorwegen is de route tussen Bergen en Oslo, Bergen Railway.

Er bestaat een uitgebreid net van busverbindingen met lokale, regionale en lange-afstandsdiensten.

Visum

Voor een vakantie in Noorwegen dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Noorwegen ligt hoger dan in Nederland.

Levensmiddelen zijn 30% tot 75% duurder dan in Nederland. Voor een biertje uit de tap betaal je al snel 5 euro.

Veiligheid

Noorwegen is een veilig land om in te reizen. Natuurlijk moet je wel de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen nemen.

Medische informatie

De medische voorzieningen zijn goed. In alle steden hebben de artsen wachtdienst.

Voor een bezoek aan Noorwegen heb je geen verplichte inentingen nodig.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater in Noorwegen is drinkbaar.

Bevolking

Kerst is één van de meest traditionele vieringen in Noorwegen en voor de meeste kinderen is kerstavond op 24 december het hoogtepunt.

Trollen zijn mytische figuren die deel uitmaken van de landelijke tradities. Je vindt ze overal. Het verhaal gaat dat de trollen in de bergen wonen en alleen `s nachts tevoorschijn komen.

De taal

De officiële taal is Noors. Dit is een Noordgermaanse taal die nauw verwant is aan Deens en Zweeds. In het algemeen kunnen sprekers van het Noors, Deens en Zweeds elkaar eenvoudig verstaan.

Er zijn twee officiële geschreven versies van het Noors, het Bokmål en het Nynorsk. Het Bokmål is gebaseerd op het Deens-Noors en is ontwikkeld vanuit het geschreven Deens. Het Nynorsk is een creatie van de taalkundige Ivar Aasen in de jaren 50 van de 19e eeuw en is gebaseerd op een compilatie van diverse dialecten in het westen van Noorwegen.

Flora & Fauna

Noorwegen is bedekt met uitgestrekte wouden, vooral naaldbossen. Aan de Hardangerfjord kan je in het late voorjaar ook genieten van de bloesempracht omdat in dit gebied veel fruitbomen groeien. Afhankelijk van het landschap is er een grote diversiteit aan planten te vinden. Naar het noorden toe wordt het landschap ruiger en nemen bomen- en plantengroei af.

De Noorse dierenwereld is bijzonder, onder aanvoering van de eland. Deze viervoeter is met name 's avonds laat of 's ochtends vroeg te bewonderen en komt het meest voor in Zuid-, Oost- en Fjell-Noorwegen. In sommige schaars bevolkte gebieden van Noorwegen komt de bruine beer nog voor. Dat geldt ook voor andere roofdieren zoals de wolf en de veelvraat. Vooral in het noorden wordt de reiziger geconfronteerd met rendieren. Soms alleen, vaak in kuddes trekken ze vrijelijk rond. En dat betekent dat ze ook op de weg kunnen liggen, staan of rondlopen.

Geschiedenis

De Noorse geschiedenis gaat terug tot het einde van de laatste ijstijd. Ongeveer 8000 jaar geleden woonden hier jagers en vissers.

Van de 9e tot de 11e eeuw werd het gebied bewoond door de vikingen. Overal aan de Baltische Zee hadden deze handelaren hun handelsposten.

In de 13e eeuw groeide Noorwegen, onder de machtige koning Haakon IV, uit tot een echte staat.

Heeft u interesse in een reis naar Noorwegen? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Noorwegen?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Noorwegen. Lees meer over het reisadvies in Noorwegen

Wat zijn de beste hotels van Noorwegen?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Noorwegen:
 • Autorondreis Noors Panorama (0.0 in 0)
 • Groepsrondreis Sprookje van de Fjorden (0.0 in 0)
 • Autorondreis Bergen & Fjorden (0.0 in 0)
 • Ind. Rondreis Noorwegen in een Notendop (JI) (0.0 in 0)
 • Autorondreis Het Beste van Zuid-Noorwegen (0.0 in 0)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Noorwegen i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen