Noorwegen

Travel Destination Awards

Travel Destination AwardsBezoekers van het land Noorwegen hebben 143 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 8,4. Met dit zeer hoge cijfer wint Noorwegen de Golden Travel Destination Award! Noorwegen scoort op verschillende vlakken mooie cijfers. Het hoogste cijfer is voor 'ligging'; daarvoor krijgt het van de bezoekers een 8,8. Reizigers waarderen ook gastvrijheid (8,3) en bezienswaardigheden (8,2) heel erg.

Categorie Cijfer
Cultuur 7,9
Restaurants 6,9
Bezienswaardigheden 8,2
Ligging 8,8
Gastvrijheid 8,3

Populairste plaats voor Noorwegen is Oslo. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,2. Ook Bergen (8,8) & Stavanger (7,7) & Lillehammer (8) krijgen veel reviews op Reisgraag.nl van toeristen die dit land bezocht hebben.

Plaats Cijfer
Oslo8,2
Bergen8,8
Stavanger7,7
Lillehammer8
Alesund9
Hardangerfjord, Noorwegen met Noorse vlag
Hardangerfjord, Noorwegen met Noorse vlag

Noorwegen ligt op het Scandinavisch schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland.

Het Koninkrijk Noorwegen werd in 1814 als een parlementaire monarchie gesticht. en beslaat inclusief de Arctische eilanden 386.958 km² (zonder 323.878 km²).

Noorwegen heeft een geweldige natuur. Je vindt er fjorden, bossen, grasland en heuvelland. Het lieflijke, soms eentonige landschap kan in een keer veranderen in een ruig hooggebergte.

Fjorden zijn ontstaan toen de gletsjers na de laatste ijstijd begonnen af te smelten. De geulen vulden zich met zeewater. De meeste fjorden liggen tussen Bergen en Trondheim.

Noorwegen is een van de dunstbevolkte landen van Europa. 75% van de Noren woont in de verstedelijkte gebieden.

Heb je weinig kennis van Noorwegen? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Noorwegen
Officiele naam:
Koninkrijk Noorwegen
ISO:
NO
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Oslo
Inwoners:
+/- 4591910
Taal:
Noors
Godsdienst:
Luthers
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Noorse Kroon
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
386958 km²
Beste reistijd:
mei - augustus
Hoogseizoen:
juli - augustus

Ervaringen

Heb je ooit Noorwegen bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Noorwegen krijgt gemiddeld een 8,4 uit 10 op basis van 143 ervaringen:

8,4 143 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 48 met 143 resultaten

plaats: Trysil, reisperiode: augustus 2021

Een hele mooie en gezellig plek. De camping had een prachtig uitzicht over het water.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Trondheim, reisperiode: augustus 2020

Ben er een keer kort geweest . Nu deze tweede keer ging dus niet door door corona

 • Algemeen 7
 • Inwoners 7
 • Ligging 7
plaats: Reinli, reisperiode: september 2020

We komen Circa 40 jaar in Aurdal Valdres! De ligging van de vakantiewoning in Reinli is ons bekend!

 • Algemeen 8
 • Inwoners 7
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Noorwegen

Preikestolen

Preikestolen
Preikestolen
Kaart met locatie Preikestolen

De Preikestolen ofwel de preekstoel is een van de bekendste toeristische attracties van Noorwegen. De preekstoel (klif) steekt 604 meter boven de Lysefjord uit en de beste ervaring krijg je erbovenop. Er is een wandelroute van ongeveer 6 km waar je heen en terug ongeveer 4 uur over zult doen, er zijn hoogteverschillen van 350 meter en langs de route is zwemwater en vind je verschillende rustplaatsen, zo kan iedereen op zijn eigen tempo lopen.

Bergen

Bergen
Bergen
Kaart met locatie Bergen

Bergen is een van de grootste plaatsen in Noorwegen en bekend om de prachtige haven, de karakteristieke huizen en de ligging tussen de bergen. Niet alleen is Bergen een plaats in Noorwegen, het is ook een gemeente. De gemeente ligt aan de zuidwestkust en staat bekend om de regenval, er valt gemiddeld namelijk ruim 2.200 millimeter per jaar. Bergen viert jaarlijks in oktober het Regenfestival, met een regenjas- en parapluparade. Tot voor kort vond je in verschillende straten van Bergen paraplu-automaten.

Winkelen in Noorwegen

Winkelen in Noorwegen
Winkelen in Noorwegen

In Noorwegen kun je prima winkelen, houdt er alleen wel rekening mee dat de prijzen soms hoger liggen dan in Nederland. De winkels gaan vaak om 10.00 uur open en sluiten alweer om 17.00 uur. In de steden is er meestal 1 koopavond tot 19.00/20.00 uur. Op zaterdag sluiten de winkels vaak al om 15.00/16.00 uur.

Typische souvenirs zijn gebreide Noorse truien, aardewerk, zilverwerk, houtsnijwerk (soms beschilderd), glaswerk en porselein. Ook worden er huiden van geiten en rendieren verkocht.

Noordkaap

Noordkaap
Noordkaap
Kaart met locatie Noordkaap

Aan de Barentszzee vind je de Noordkaap, het wordt gezien als het noordelijkste punt van Europa. Als je vanaf het vasteland door een tunnel naar het eiland Magerøya rijdt dan kom je bij de Noordkaap uit. Vanaf de Noordkaap is het ongeveer 2.000 kilometer naar de Noordpool. Om in de winter de Noordkaap te bezoeken is het mogelijk om met plaatselijke bussen onder begeleiding van een aantal sneeuwruimers te gaan. Je kunt ook met eigen vervoer naar de Noordkaap, maar hiervoor moet een vergunning worden aangevraagd en je kunt er alleen komen met behulp van sneeuwruimers.

Stavkirke

Stavkirke
Stavkirke

Een bezoek aan de typische houten kerken (stavkirke) kan niet ontbreken tijdens je reis door Noorwegen. Het basiselement van de kerk is de stav (paal). De oudste kerken dateren uit het begin van de 11e eeuw. De Urnes Stavkirke is een staafkerk die geheel uit hout bestaat. De kerk heeft een typisch Scandinavische bouwstijl. In Noorwegen zijn er ongeveer 1.000 staafkerken gebouwd, waar er tegenwoordig nog maar 28 van over zijn. Niet alleen zijn staafkerken de oudste houten gebouwen van Noorwegen, ze zijn ook de oudste christelijke kerken.

Nationaal Park Jostedalsbreen

Nationaal Park Jostedalsbreen in de provincie Sogn og Fjordane ligt tussen de Sognefjord en de Nordfjord. De Jostedalsgletsjer bevindt zich hier en dit is de grootste gletsjer van het Europese continent met een lengte van maar liefst 80 km. Het park werd opgezet in 1991 en wordt beheerd door het Noorse direktoraat for natuurbeheer (Direktoratet for Naturforvaltning). Ieder jaar komen er meer dan een half miljoen toeristen op bezoek in het park.

National Park Dovre

National Park Dovre
National Park Dovre
Kaart met locatie National Park Dovre

National Park Dovre is echt een prachtig park en is 289 km² groot. Het park bestaat pas sinds 2003 en ligt tussen twee andere grote parken ingeklemd. In het park komen veel rendieren voor. Ook leeft er een kolonie muskusossen, zij werden geïmporteerd in de jaren veertig van de vorige eeuw. Het hoogste punt is de 1.716 m Fokstuguhøin. Je kunt mooie wandelingen maken in het park.

Nationaal Park Hardangervidda

Nationaal Park Hardangervidda
Nationaal Park Hardangervidda
Kaart met locatie Nationaal Park Hardangervidda

In Nationaal Park Hardangervidda leven ongeveer 12.000 wilde rendieren, de grootste kudde ter wereld. Het park is 8.000 km² groot en echt fantastisch om te bezoeken. Het park ligt verdeeld over 3 provincies. In het park kun je heerlijk wandelen door de verschillende gebieden. In een gedeelte van Nationaal Park Hardangervidda leven geen bomen omdat de grond daar niet goed is. In een ander gebied valt wat meer regen en daar komen dan ook meer planten voor. Dit park is geschikt als je eens lekker wilt ontspannen en van de natuur wilt genieten.

Video's

Artikelen

Eten en drinken

De Noren zelf gaan weinig uit eten. Het eten in een restaurant is best prijzig. Als de Noren uit eten gaan, dan zul je ze veel pizza zien eten.

Gravlaks - gemarineerde zalm
Koldtbord - koud buffet van vlees, vis en salades
Hvalbiff - walvisbiefstuk
Fiskeboller - visballetjes in bechamelsaus
Dyrestek - rendiervlees
Klippfisk - stokvis

Akevitt is een wonderdrankje wat wordt gedestilleerd uit aardappelen en op smaak gebracht met komijn.

Het bier in Noorwegen is van uitstekende kwaliteit maar wel prijzig.

Wijn en andere alcoholische dranken worden zwaar belast en zijn alleen te koop in de staatswinkels (Vinmonopolet).

Vervoer

Er gaan diverse rechtstreekse vluchten naar o.a. Oslo, Bergen, Stavanger en Trondheim. De vlucht van Amsterdam naar Oslo duurt 1 uur en 50 minuten en naar Trondheim doe je er zo`n 2 uur en 20 minuten over.

Indien je met de auto naar Noorwegen reist, zijn er veel alternatieven. In de meeste gevallen kiest men ervoor een bootovertocht in te lassen. Je kan de overtocht maken van bijv. Kiel naar Oslo of van Frederikshavn naar Larvik.

Met de trein kan je vanuit Nederland via Duitsland, Denemarken en Zweden in Noorwegen komen. De reistijd is minimaal 25 uur. Je moet ook minimaal 3 keer overstappen.

Er zijn busverbindingen tussen Nederland en Noorwegen, die worden uitgevoerd door Eurolines Nederland.

De afstanden in Noorwegen zijn enorm. Houdt hier rekening mee als je een rondreis gaat uitstippelen. De Noorse Spoorwegen beschikken over een uitgebreid routenetwerk dat zich uitstrekt van de zuidwestkust tot aan de stad Bodø ten noorden van de poolcirkel. Het meest bekende treintraject van Noorwegen is de route tussen Bergen en Oslo, Bergen Railway.

Er bestaat een uitgebreid net van busverbindingen met lokale, regionale en lange-afstandsdiensten.

Visum

Voor een vakantie in Noorwegen dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Noorwegen ligt hoger dan in Nederland.

Levensmiddelen zijn 30% tot 75% duurder dan in Nederland. Voor een biertje uit de tap betaal je al snel 5 euro.

Veiligheid

Noorwegen is een veilig land om in te reizen. Natuurlijk moet je wel de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen nemen.

Medische informatie

De medische voorzieningen zijn goed. In alle steden hebben de artsen wachtdienst.

Voor een bezoek aan Noorwegen heb je geen verplichte inentingen nodig.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater in Noorwegen is drinkbaar.

Bevolking

Kerst is één van de meest traditionele vieringen in Noorwegen en voor de meeste kinderen is kerstavond op 24 december het hoogtepunt.

Trollen zijn mytische figuren die deel uitmaken van de landelijke tradities. Je vindt ze overal. Het verhaal gaat dat de trollen in de bergen wonen en alleen `s nachts tevoorschijn komen.

De taal

De officiële taal is Noors. Dit is een Noordgermaanse taal die nauw verwant is aan Deens en Zweeds. In het algemeen kunnen sprekers van het Noors, Deens en Zweeds elkaar eenvoudig verstaan.

Er zijn twee officiële geschreven versies van het Noors, het Bokmål en het Nynorsk. Het Bokmål is gebaseerd op het Deens-Noors en is ontwikkeld vanuit het geschreven Deens. Het Nynorsk is een creatie van de taalkundige Ivar Aasen in de jaren 50 van de 19e eeuw en is gebaseerd op een compilatie van diverse dialecten in het westen van Noorwegen.

Flora & Fauna

Noorwegen is bedekt met uitgestrekte wouden, vooral naaldbossen. Aan de Hardangerfjord kan je in het late voorjaar ook genieten van de bloesempracht omdat in dit gebied veel fruitbomen groeien. Afhankelijk van het landschap is er een grote diversiteit aan planten te vinden. Naar het noorden toe wordt het landschap ruiger en nemen bomen- en plantengroei af.

De Noorse dierenwereld is bijzonder, onder aanvoering van de eland. Deze viervoeter is met name 's avonds laat of 's ochtends vroeg te bewonderen en komt het meest voor in Zuid-, Oost- en Fjell-Noorwegen. In sommige schaars bevolkte gebieden van Noorwegen komt de bruine beer nog voor. Dat geldt ook voor andere roofdieren zoals de wolf en de veelvraat. Vooral in het noorden wordt de reiziger geconfronteerd met rendieren. Soms alleen, vaak in kuddes trekken ze vrijelijk rond. En dat betekent dat ze ook op de weg kunnen liggen, staan of rondlopen.

Geschiedenis

De Noorse geschiedenis gaat terug tot het einde van de laatste ijstijd. Ongeveer 8000 jaar geleden woonden hier jagers en vissers.

Van de 9e tot de 11e eeuw werd het gebied bewoond door de vikingen. Overal aan de Baltische Zee hadden deze handelaren hun handelsposten.

In de 13e eeuw groeide Noorwegen, onder de machtige koning Haakon IV, uit tot een echte staat.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Noorwegen?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Noorwegen. Lees meer over het reisadvies in Noorwegen

Wat zijn de beste hotels van Noorwegen?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Noorwegen:
 • Groepsrondreis Indrukwekkend Noorwegen (JI) (0.0 in 0)
 • Busrondreis Mysterie van de Noordkaap (JI) (0.0 in 0)
 • Indrukwekkend Noorwegen (JI) (0.0 in 0)
 • Het Mooiste van Noorwegen (0.0 in 0)
 • Autorondreis Noors Panorama (OA) (0.0 in 0)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Noorwegen i.v.m. Corona?

  Per 15 mei 2021 is het generieke reisadvies vervangen. Het reisadvies veranderd per dag. Neem contact met ons op voor de huidige status.