Bezienswaardigheden Oekra´ne

Lviv

Lviv
Lviv
Kaart met locatie Lviv

In de stad Lviv vind je de uit 1787 daterende Lychakivskiy begraafplaats, hier zijn vele bekende Oekraïners begraven. In 1975 werd de begraafplaats benoemd tot historisch monument en werden alle beschadigde historische grafzerken hersteld. Niet alleen de begraafplaats is in Lviv een bezoekje waard, maar zeker ook de kathedralen, de Boim Kapel, de abdij en het Ploscha Rynock Marktplein.

Krim

Een schiereiland dat deel uitmaakt van Oekraïne is de Krim. In het noordelijke deel van de Zwarte Zee vind je het schiereiland met een oppervlakte van 27.000 km². Het grootste gedeelte van het schiereiland is steppe, maar er bevindt zich ook een berggebied onder de naam het Krimgebergte. Het gebied staat niet alleen bekend om het landschap maar zeker ook om zijn wijnen en badplaatsen zoals Sevastopol en Yalta.

Epiphany

Wanneer je als reiziger in januari in Oekraïne bent dan kun je in de Dnipo rivier vele gelovigen zien duiken. De gelovigen in Oekraïne vieren dan namelijk de komst van het christendom (Epiphany). Je kunt ook zelf mee duiken wanneer je gelovig bent. Er is ook een alternatief, als je geen zin hebt in het koude rivierwater kun je ook naar de kerk in de stad om je te laten zegenen met water uit een emmer.

Carpathian National Natural Park

Carpathian National Natural Park
Carpathian National Natural Park
Kaart met locatie Carpathian National Natural Park

Het grootste nationaal park in Oekraïne is het Carpathian National Natural Park. Al heeft het park de status van nationaal park, er wordt nog steeds veel hout gekapt in het park. Er leven verschillende diersoorten in het park, onder andere de wolf, de bizon, de bruine beer, het rendier en de lynx. Het park is zeker de moeite waard wanneer je in Oekraïne bent vooral om heerlijk te wandelen en tegelijkertijd van de natuur te genieten.

Gorodetsky's House (Kiev)

Het huis met de meest vreemde architectuur in Kiev werd begin 20e eeuw ontworpen en gebouwd door Vladislav Gorodetsky. Van binnen en van buiten is Gorodetsky's House versierd met (vreemde) figuren; neushoorns, maagden op vissen, antilopen, salamanders en kikkers. Over het waarom gaan vele verhalen de rondte, zo zou de architect gek zijn geworden na de dood van zijn dochter. Maar gaat ook het verhaal dat hij wilde aantonen dat hij een goede architect was.

Tsjernobyl museum (Kiev)

Het Tsjernobyl museum in Kiev houdt de herinnering aan de kernramp in Tsjernobyl levend. Niet alleen wordt in het museum de ramp uitgelegd maar ook wordt getoond hoe de bewoners van Oekraïne de ramp hebben ervaren. Daarnaast kom je nog verschillende 'geheimen' tegen die de pers nooit naar buiten heeft gebracht. Wanneer je in Kiev bent mag je het Tsjernobyl museum in de stad dus zeker niet overslaan.

Openluchtmuseum Pirogovo (Kiev)

Openluchtmuseum Pirogovo
Openluchtmuseum Pirogovo
Kaart met locatie Openluchtmuseum Pirogovo

Het openluchtmuseum in de buitenwijken van Kiev is zeker een bezoek waard. Het Pirogovo werd opgericht in 1969 en er staan zo'n 300 gebouwen in de oude Oekraïense stijl. Alle 300 gebouwen zijn geopend voor publiek zodat bezoekers een goed beeld kunnen krijgen van de cultuur van Oekraïne. Er staan onder andere historische huizen, schuren, kerken en windmolens. De medewerkers van het openluchtmuseum hebben in de lente en zomer traditionele kostuums aan.

St. Sophia Kathedraal (Kiev)

St. Sophia Kathedraal
St. Sophia Kathedraal
Kaart met locatie St. Sophia Kathedraal

De St. Sophia Kathedraal in het oude stadsgedeelte van Kiev is een van de meest bekende Oekraïense monumenten van de Werelderfgoedlijst. Het gebouw komt uit de 11e eeuw en was toen een begraafplaats voor de ex-heersers van het Kievse Rijk. Sinds de jaren '80 wil de overheid de kathedraal eigenlijk teruggeven aan de Russisch-orthodoxe Kerk, maar er zijn meer partijen die de kerk zouden willen overnemen van de overheid. Hierdoor heeft de overheid besloten de kathedraal als museum te gebruiken en af en toe religieuze plechtigheden te laten uitvoeren.

Kievo Pechersky Lavra (Kiev)

In de hoofdstad Kiev vind je een grottenklooster met de naam Kievo Pechersky Lavra. Het woord Lavra is een eretitel die alleen aan echt aanzienlijke en grote kloosters werd verleend, zo dus ook het Kievo Pechersky Lavra. De eerste grotten werden in de 11e eeuw uitgegraven en verbouwd tot klooster en binnen negen jaar vanaf toen werd het Kievo Pechersky Lavra uitgebreid tot het complex van kloosters en kerken wat het nu is.

Vrijheidsplein (Charkov)

Het Vrijheidsplein is het 6e grote plein van Europa en het op 12 na grootste plein van de wereld. De originele naam was Dzerzhinsky Plein, vernoemd naar Felix Dzerzhinsky, oprichter van de bolsjewistische geheime politie. Na de onafhankelijkheid in 1991 kreeg het plein een andere naam. Het plein is ongeveer 690 tot 750 meter lang en 96 tot 125 meter breed. Een interessante bezienswaardigheid langs het plein is het Derzhprom gebouw, een van de belangrijkste voorbeelden van constructivistische architectuur.

Uspensky kathedraal (Charkov)

Een prachtig lichtpuntje in de eentonige bouwstijl van de stad Charkov is de kerk met de gouden torentjes: deze Uspensky kathedraal is gelegen in het centrum en is een populaire bezienswaardigheid.

Monastic Island (Dnjepropetrovsk)

Monastic Island
Monastic Island
Kaart met locatie Monastic Island

Monastic Island is een legendarische plaats in de regio. Onder de historische bezienswaardigheden behoren vooral de Scythische vrouwen, hier is de grootste verzameling van hen in Oekraïne. Het eiland ligt in de Dnjeper rivier en heeft een bijzonder landschap. Het eiland had ooit de naam "Komsomolsky", maar in 1999 kreeg het eiland zijn historische naam "Monastery" weer terug.

Soborna Square (Dnjepropetrovsk)

Soborna Square ligt in het hart van de stad en eigenlijk het middelpunt van de stad. Aan het plein ligt de enorme kathedraal die ooit in opdracht werd gebouwd van Cattherine the Great in 1787. Op het plein zijn daarnaast diverse belangrijke gebouwen te vinden als het Museum of Hostiry, Diorama en ook een park waar je heerlijk kan afkoelen tijdens een hete zomerdag. 

Dnipro Arena (Dnjepropetrovsk)

Dnipro Arena
Dnipro Arena
Kaart met locatie Dnipro Arena

De Dnipro Arena is het stadion van de voetbalclub Dnipro Dnipropetrovsk. De club werd in 1918 opgericht. Het stadion biedt plek aan ruim 31.000 toeschouwers en er werd in 2005 begonnen met de bouw ervan. Het is een leuke ervaring om tijdens een bezoek aan deze stad een wedstrijd bij te wonen.

Stadstuinen van Odessa (Odessa)

Stadstuinen van Odessa
Stadstuinen van Odessa
Kaart met locatie Stadstuinen van Odessa

In de stadstuinen van Odessa kun je heerlijk wandelen of op een bankje zitten. Loop je de tuinen uit dan zijn er genoeg restaurants waar je wat kunt eten en drinken. In de tuinen staan ook enkele belangrijke standbeelden, deze beelden zijn een trekpleister voor toeristen. Vooral de bronzen stoel in het park is een populair fotopunt omdat in één van de boeken van Ostap Bender de stoel ook voorkomt.

Potemkin trap (Odessa)

Potemkin trap
Potemkin trap
Kaart met locatie Potemkin trap

De Potemkin trap een gigantische trap die beschouwd wordt als ingang van de stad vanaf de haven. Officieel staat de trap bekend als de Primorsky trap, dit is de naam van de boulevard waar de trap eindigt. De trap is ongeveer 27 meter hoog en 142 meter breed. Odessa is hooggelegen en voor toegang naar de haven werd er een trap gebouwd. Voordat de Potemkin trap werd gebouwd lagen er kronkelende paden en een oude houten trap. De Potemkin trap werd in 1825 ontworpen door Francesco Boffo en Avraam I Melnikov. De trap kostte ongeveer 800.000 Russische roebel. In 1837 werd besloten om de trap te bouwen, dit heeft van 1837 tot 1841 geduurd. De Engelse ingenieur John Upton bouwde de trap. De trap werd beroemd in 1925 door de film The Battleship Potemkin. Aan de linkerkant van de trap werd in 1933 een kabelbaan gebouwd zodat mensen niet meer hoefden te lopen. Na 50 jaar was de kabel verouderd en werd in 1970 vervangen voor een roltrap. In 1990 ging de roltrap stuk en was er geen geld voor reparatie. In 2004 kwam er toch een nieuwe kabelbaan.

Arcadia Beach (Odessa)

Arcadia Beach
Arcadia Beach
Kaart met locatie Arcadia Beach

Arcadia Beach is Oekraïens populairste strand. Arcadia betekent in het Grieks 'Hemelse poort'. Het strand is vernoemd naar een bergachtig gebied in Griekenland. Dit gebied stond bekend bij de dorpelingen. De oprichters van Odessa kozen voor deze naam in de hoop dat het een bekend vakantieoord zou worden. Het werkte, Arcadia is nu het meest populairste strand met verschillende hotels. In de zomer zijn er veel nachtclubs langs het strand. Als je in Odessa bent moet je zeker een dagje naar Arcadia Beach gaan.

Privoz markt in Odessa (Odessa)

Privoz markt in Odessa
Privoz markt in Odessa
Kaart met locatie Privoz markt in Odessa

De grootste markt voor levensmiddelen in Oekraïne is de Privoz markt in Odessa. In 1827 werd de markt voor het eerst gehouden met koopmannen die hun paardenkar vol gooiden met levensmiddelen om deze in Odessa te verkopen. In 1940 kwam de markt in het nieuws doordat de dieren van de nabijgelegen dierentuin verplaatst werden waarbij een olifant ontsnapte. De olifant ging recht op de markt af waar hij de handelswaren van de handelaren op peuzelde. Privoz grenst aan de Stary bazaar. Dit was de eerste bazaar in Odessa. Een langzame trend ontstond op verkoop van verschillende producten, het groeide uit tot een boerenmarkt. Hier moet je zijn voor verse producten. Je kunt er niet alleen groente en fruit krijgen. Alles kan er gekocht worden; van kaviaar tot sokken.

Standbeeld van Artem (Donetsk)

Het Standbeeld van Artem (Fjodor Sergeyev) is maar liefst 6 meter hoog en bevindt zich op Artema Street. Het is een eerbetoon aan een van de meest gevierde politici van de Sovjet en de geadopteerde zoon van Jozef Stalin. Hij stierf in de Donets Basin in 1921.

Aquapark Aquasferra (Donetsk)

Aquapark Aquasferra
Aquapark Aquasferra
Kaart met locatie Aquapark Aquasferra

Donetsk Aquapark Aquasferra 'Koninklijke Marine' is geopend in Scherbakova Park in de zomer van 2012 en volgens deskundigen is het een van de beste aquaparken ter wereld. De grote Aquatoria (61.000 m²) heeft een aluminium koepel die intrekbaar is.

Donetsk Opera & Ballet Theater (Donetsk)

Donetsk Opera & Ballet Theater is gevestigd in een prachtig gebouw uit 1936. De officiële naam is Donetsk State Academic Opera and Ballet Theatre named after A. Solovyanenko. Het theater heeft een elegant uiterlijk en biedt voorstellingen van wereldniveau.

Sevastopol Aquarium (Sevastopol)

Sevastopol Aquarium
Sevastopol Aquarium
Kaart met locatie Sevastopol Aquarium

In Sevastopol staat een van de oudste aquariums ter wereld, geopend in 1897. Meer dan 200 soorten zeedieren leven er in 31 aquariums en 1 centrale vijver. Het aquarium is gevestigd op 1 van de voormalige forten.

Nakhimov Plein (Sevastopol)

Nakhimov Plein
Nakhimov Plein
Kaart met locatie Nakhimov Plein

Het Nakhimov Plein is het centrum van Sevastopol. Het monument op het midden van het plein is in 1959 ter ere van admiraal P. Nakhimov neergezet. Admiraal P. Nakhimov was de held van de verdediging van Sevastopol.

Panoramamuseum Sevastopol (Sevastopol)

Panoramamuseum Sevastopol
Panoramamuseum Sevastopol
Kaart met locatie Panoramamuseum Sevastopol

In Sevastopol is een bijzonder panoramamusea te vinden. Het panorama (gebouwd door O. Enberg en architect W. Feldman) is gelegen op het grootste herdenkingsmonument van de stad, de Historische Boulevard. Dit is de plaats waar in de herfst van 1854 het 4e bastion op een heuvel werd gebouwd.

Livadia paleis (Yalta)

Livadia paleis
Livadia paleis
Kaart met locatie Livadia paleis

Op de plek van het Livadia paleis stonden oorspronkelijk twee prachtige paleizen maar tsaar Nicolaas was na een reis naar Italië verkocht aan de neo-renaissance stijl dat hij na zijn reis de paleizen liet afbreken en deze verving voor een groot en nieuwer bouwwerk. In dit nieuwere en grotere bouwwerk was de Conferentie van Yalta. Dit paleis is de plaats waar misschien wel het meest ingrijpende verdrag van de moderne tijd tot stand kwam. Het verdrag dat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde en waaraan we zowel de Verenigde Naties als het IJzeren gordijn te danken hebben gehad. Kortom, een historische plek.