Oekra´ne

Karpaten, landschap in Oekraine
Karpaten, landschap in Oekraine

Oekraïne ligt in het zuidwesten van de voormalige Sovjet-Unie. In het westen en zuidwesten grenst het aan Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië; in het zuiden aan Moldavië en een gedeelte aan Roemenië; in het noorden aan Wit-Rusland en in het oosten en noordoosten aan Rusland.

Oekraïne is het op één na grootste land van Europa. De hoofdstad is Kiev. Drie grote rivieren doorkruisen het land: de Dnjepr (Dnipro), de Dnjestr (Dnister) en de Donets.

Het landschap bestaat grotendeels uit vlak terrein met de vruchtbare Pontische steppe in het zuiden en uit verschillende plateaus. De belangrijkste daarvan is het Donetsplateau in het uiterste oosten van het land. De enige bergen vind je in het zuiden op het Krimschiereiland (tot 1545 m hoogte) en in het westen (Karpaten: 2061 m). De kust van de Zwarte Zee bestaat uit vele baaien en riviermondingen, terwijl de kust langs de Krim juist rotsachtig is. De kust aan de Zee van Azov is net als die aan de Zwarte Zee vooral laag, met hier en daar zandplaten.

Heb je weinig kennis van Oekra´ne? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Oekra´ne
Officiele naam:
ISO:
UA
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Kiev
Inwoners:
+/- 46000000
Taal:
Oekra´ens
Godsdienst:
Oosters-Orthodox
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
hryvnia
Klimaat:
gematigd landklimaat
Oppervlakte:
603 km´┐Ż
Beste reistijd:
mei - juni
Hoogseizoen:
juli - augustus

Ervaringen

Oekra´ne krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 6 ervaringen.

8,5  6 ervaringen + Ervaring delen

Hany op 21 oktober 2019 plaats: Odessa, reisperiode: oktober 2019

Prachtig stad, met bijzondere cultuur, Leuk mensen, maar wel opletten van criminaliteit, zoals meest vakantie landen hier zijn ook veel oplichting, wees beraad. Taxi chauffeurs, horeca en prostituees zijn allemaal op je portemonnee, wees niet naïef ! Hier alles corrupt en veel armoede, maar ook veel te rijke mensen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 6
 • Ligging 8
Rene de Jong op 7 mei 2019 plaats: Kiev, reisperiode: mei 2019

Een mooie stad met nog veel bezienswaardigheden uit de communistische tijd.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 6
 • Ligging 8
Nomad Burg op 14 juli 2017 plaats: Kiev, reisperiode: augustus 2016

De zomer spenderen in oekraine is precies wat ik nodig had. Hele fijne mensen, een nog lekker sovjet-cultuur en toch nog een beetje europa. Alles is hier niet normaal goedkoop

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Doug op 16 oktober 2014 plaats: Sevastopol, reisperiode: februari 2014

Sevastopol is een heel mooie plaats aan zee met vele dingen te zien en te doen. Vele mooie stranden te bezoeken in de zomer. Wij hebben genoten van de mooie uitzichten, wijngaarden heuvels en bergen. Er zijn heel veel mooie monumenten en museums. Gezellig stadscentrum met boulevard, bars, restaurants en winkeltjes.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Bram op 15 december 2013 plaats: Sevastopol, reisperiode: december 2013

Zeer mooie stad met vele bezienswaardigheden, cultuur, stranden en uitgaansmogelijkheden. Veel musea en monumenten. andere plaatsen aan de zuidkust zijn eenvoudig te bereiken. Mooie ruime straten en makkelijk de weg te vinden. Schitterende boulevard met mooi uitzicht op zwarte zee en de russische marine vloot. Stad is mooier in vergelijk met bv Odessa, Kiev, Kharkov of Lviv. Teveel te zien voor slechts 1 vakantie.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 7
 • Ligging 8
Javerweij kok op 27 september 2011 plaats: Kiev, reisperiode: augustus 2011

Wij zijn 2 dagen in Kiev geweest wat een zeer interessante stad is. De buitenwijken buiten beschouwing gelaten, dit zijn nog echte communistische woonblokken. Het centrum evenwel is schitterend opgeknapt: kerken na de communistische periode hersteld en opgebouwd. Ook het holenklooster is een bezoek waard. Het independant square waar de oranje revolutie zich afspeelde hebben we ook bezocht en er zowaar op een terrasje gezeten. Kortom een bezoek meer dan waard.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 8

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Oekra´ne

Dnipro Arena (Dnjepropetrovsk)

Dnipro Arena
Dnipro Arena
Kaart met locatie Dnipro Arena

De Dnipro Arena is het stadion van de voetbalclub Dnipro Dnipropetrovsk. De club werd in 1918 opgericht. Het stadion biedt plek aan ruim 31.000 toeschouwers en er werd in 2005 begonnen met de bouw ervan. Het is een leuke ervaring om tijdens een bezoek aan deze stad een wedstrijd bij te wonen.

Soborna Square (Dnjepropetrovsk)

Soborna Square ligt in het hart van de stad en eigenlijk het middelpunt van de stad. Aan het plein ligt de enorme kathedraal die ooit in opdracht werd gebouwd van Cattherine the Great in 1787. Op het plein zijn daarnaast diverse belangrijke gebouwen te vinden als het Museum of Hostiry, Diorama en ook een park waar je heerlijk kan afkoelen tijdens een hete zomerdag. 

Monastic Island (Dnjepropetrovsk)

Monastic Island
Monastic Island
Kaart met locatie Monastic Island

Monastic Island is een legendarische plaats in de regio. Onder de historische bezienswaardigheden behoren vooral de Scythische vrouwen, hier is de grootste verzameling van hen in Oekraïne. Het eiland ligt in de Dnjeper rivier en heeft een bijzonder landschap. Het eiland had ooit de naam "Komsomolsky", maar in 1999 kreeg het eiland zijn historische naam "Monastery" weer terug.

Donetsk Opera & Ballet Theater (Donetsk)

Donetsk Opera & Ballet Theater is gevestigd in een prachtig gebouw uit 1936. De officiële naam is Donetsk State Academic Opera and Ballet Theatre named after A. Solovyanenko. Het theater heeft een elegant uiterlijk en biedt voorstellingen van wereldniveau.

Aquapark Aquasferra (Donetsk)

Aquapark Aquasferra
Aquapark Aquasferra
Kaart met locatie Aquapark Aquasferra

Donetsk Aquapark Aquasferra 'Koninklijke Marine' is geopend in Scherbakova Park in de zomer van 2012 en volgens deskundigen is het een van de beste aquaparken ter wereld. De grote Aquatoria (61.000 m²) heeft een aluminium koepel die intrekbaar is.

Standbeeld van Artem (Donetsk)

Het Standbeeld van Artem (Fjodor Sergeyev) is maar liefst 6 meter hoog en bevindt zich op Artema Street. Het is een eerbetoon aan een van de meest gevierde politici van de Sovjet en de geadopteerde zoon van Jozef Stalin. Hij stierf in de Donets Basin in 1921.

Panoramamuseum Sevastopol (Sevastopol)

Panoramamuseum Sevastopol
Panoramamuseum Sevastopol
Kaart met locatie Panoramamuseum Sevastopol

In Sevastopol is een bijzonder panoramamusea te vinden. Het panorama (gebouwd door O. Enberg en architect W. Feldman) is gelegen op het grootste herdenkingsmonument van de stad, de Historische Boulevard. Dit is de plaats waar in de herfst van 1854 het 4e bastion op een heuvel werd gebouwd.

Nakhimov Plein (Sevastopol)

Nakhimov Plein
Nakhimov Plein
Kaart met locatie Nakhimov Plein

Het Nakhimov Plein is het centrum van Sevastopol. Het monument op het midden van het plein is in 1959 ter ere van admiraal P. Nakhimov neergezet. Admiraal P. Nakhimov was de held van de verdediging van Sevastopol.

Sevastopol Aquarium (Sevastopol)

Sevastopol Aquarium
Sevastopol Aquarium
Kaart met locatie Sevastopol Aquarium

In Sevastopol staat een van de oudste aquariums ter wereld, geopend in 1897. Meer dan 200 soorten zeedieren leven er in 31 aquariums en 1 centrale vijver. Het aquarium is gevestigd op 1 van de voormalige forten.

Livadia paleis (Yalta)

Livadia paleis
Livadia paleis
Kaart met locatie Livadia paleis

Op de plek van het Livadia paleis stonden oorspronkelijk twee prachtige paleizen maar tsaar Nicolaas was na een reis naar Italië verkocht aan de neo-renaissance stijl dat hij na zijn reis de paleizen liet afbreken en deze verving voor een groot en nieuwer bouwwerk. In dit nieuwere en grotere bouwwerk was de Conferentie van Yalta. Dit paleis is de plaats waar misschien wel het meest ingrijpende verdrag van de moderne tijd tot stand kwam. Het verdrag dat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde en waaraan we zowel de Verenigde Naties als het IJzeren gordijn te danken hebben gehad. Kortom, een historische plek.

Arcadia Beach (Odessa)

Arcadia Beach
Arcadia Beach
Kaart met locatie Arcadia Beach

Arcadia Beach is Oekraïens populairste strand. Arcadia betekent in het Grieks 'Hemelse poort'. Het strand is vernoemd naar een bergachtig gebied in Griekenland. Dit gebied stond bekend bij de dorpelingen. De oprichters van Odessa kozen voor deze naam in de hoop dat het een bekend vakantieoord zou worden. Het werkte, Arcadia is nu het meest populairste strand met verschillende hotels. In de zomer zijn er veel nachtclubs langs het strand. Als je in Odessa bent moet je zeker een dagje naar Arcadia Beach gaan.

Potemkin trap (Odessa)

Potemkin trap
Potemkin trap
Kaart met locatie Potemkin trap

De Potemkin trap een gigantische trap die beschouwd wordt als ingang van de stad vanaf de haven. Officieel staat de trap bekend als de Primorsky trap, dit is de naam van de boulevard waar de trap eindigt. De trap is ongeveer 27 meter hoog en 142 meter breed. Odessa is hooggelegen en voor toegang naar de haven werd er een trap gebouwd. Voordat de Potemkin trap werd gebouwd lagen er kronkelende paden en een oude houten trap. De Potemkin trap werd in 1825 ontworpen door Francesco Boffo en Avraam I Melnikov. De trap kostte ongeveer 800.000 Russische roebel. In 1837 werd besloten om de trap te bouwen, dit heeft van 1837 tot 1841 geduurd. De Engelse ingenieur John Upton bouwde de trap. De trap werd beroemd in 1925 door de film The Battleship Potemkin. Aan de linkerkant van de trap werd in 1933 een kabelbaan gebouwd zodat mensen niet meer hoefden te lopen. Na 50 jaar was de kabel verouderd en werd in 1970 vervangen voor een roltrap. In 1990 ging de roltrap stuk en was er geen geld voor reparatie. In 2004 kwam er toch een nieuwe kabelbaan.

Stadstuinen van Odessa (Odessa)

Stadstuinen van Odessa
Stadstuinen van Odessa
Kaart met locatie Stadstuinen van Odessa

In de stadstuinen van Odessa kun je heerlijk wandelen of op een bankje zitten. Loop je de tuinen uit dan zijn er genoeg restaurants waar je wat kunt eten en drinken. In de tuinen staan ook enkele belangrijke standbeelden, deze beelden zijn een trekpleister voor toeristen. Vooral de bronzen stoel in het park is een populair fotopunt omdat in één van de boeken van Ostap Bender de stoel ook voorkomt.

Epiphany

Wanneer je als reiziger in januari in Oekraïne bent dan kun je in de Dnipo rivier vele gelovigen zien duiken. De gelovigen in Oekraïne vieren dan namelijk de komst van het christendom (Epiphany). Je kunt ook zelf mee duiken wanneer je gelovig bent. Er is ook een alternatief, als je geen zin hebt in het koude rivierwater kun je ook naar de kerk in de stad om je te laten zegenen met water uit een emmer.

Krim

Een schiereiland dat deel uitmaakt van Oekraïne is de Krim. In het noordelijke deel van de Zwarte Zee vind je het schiereiland met een oppervlakte van 27.000 km². Het grootste gedeelte van het schiereiland is steppe, maar er bevindt zich ook een berggebied onder de naam het Krimgebergte. Het gebied staat niet alleen bekend om het landschap maar zeker ook om zijn wijnen en badplaatsen zoals Sevastopol en Yalta.

Gorodetsky's House (Kiev)

Het huis met de meest vreemde architectuur in Kiev werd begin 20e eeuw ontworpen en gebouwd door Vladislav Gorodetsky. Van binnen en van buiten is Gorodetsky's House versierd met (vreemde) figuren; neushoorns, maagden op vissen, antilopen, salamanders en kikkers. Over het waarom gaan vele verhalen de rondte, zo zou de architect gek zijn geworden na de dood van zijn dochter. Maar gaat ook het verhaal dat hij wilde aantonen dat hij een goede architect was.

Lviv

Lviv
Lviv
Kaart met locatie Lviv

In de stad Lviv vind je de uit 1787 daterende Lychakivskiy begraafplaats, hier zijn vele bekende Oekraïners begraven. In 1975 werd de begraafplaats benoemd tot historisch monument en werden alle beschadigde historische grafzerken hersteld. Niet alleen de begraafplaats is in Lviv een bezoekje waard, maar zeker ook de kathedralen, de Boim Kapel, de abdij en het Ploscha Rynock Marktplein.

Kievo Pechersky Lavra (Kiev)

In de hoofdstad Kiev vind je een grottenklooster met de naam Kievo Pechersky Lavra. Het woord Lavra is een eretitel die alleen aan echt aanzienlijke en grote kloosters werd verleend, zo dus ook het Kievo Pechersky Lavra. De eerste grotten werden in de 11e eeuw uitgegraven en verbouwd tot klooster en binnen negen jaar vanaf toen werd het Kievo Pechersky Lavra uitgebreid tot het complex van kloosters en kerken wat het nu is.

St. Sophia Kathedraal (Kiev)

St. Sophia Kathedraal
St. Sophia Kathedraal
Kaart met locatie St. Sophia Kathedraal

De St. Sophia Kathedraal in het oude stadsgedeelte van Kiev is een van de meest bekende Oekraïense monumenten van de Werelderfgoedlijst. Het gebouw komt uit de 11e eeuw en was toen een begraafplaats voor de ex-heersers van het Kievse Rijk. Sinds de jaren '80 wil de overheid de kathedraal eigenlijk teruggeven aan de Russisch-orthodoxe Kerk, maar er zijn meer partijen die de kerk zouden willen overnemen van de overheid. Hierdoor heeft de overheid besloten de kathedraal als museum te gebruiken en af en toe religieuze plechtigheden te laten uitvoeren.

Privoz markt in Odessa (Odessa)

Privoz markt in Odessa
Privoz markt in Odessa
Kaart met locatie Privoz markt in Odessa

De grootste markt voor levensmiddelen in Oekraïne is de Privoz markt in Odessa. In 1827 werd de markt voor het eerst gehouden met koopmannen die hun paardenkar vol gooiden met levensmiddelen om deze in Odessa te verkopen. In 1940 kwam de markt in het nieuws doordat de dieren van de nabijgelegen dierentuin verplaatst werden waarbij een olifant ontsnapte. De olifant ging recht op de markt af waar hij de handelswaren van de handelaren op peuzelde. Privoz grenst aan de Stary bazaar. Dit was de eerste bazaar in Odessa. Een langzame trend ontstond op verkoop van verschillende producten, het groeide uit tot een boerenmarkt. Hier moet je zijn voor verse producten. Je kunt er niet alleen groente en fruit krijgen. Alles kan er gekocht worden; van kaviaar tot sokken.

Carpathian National Natural Park

Carpathian National Natural Park
Carpathian National Natural Park
Kaart met locatie Carpathian National Natural Park

Het grootste nationaal park in Oekraïne is het Carpathian National Natural Park. Al heeft het park de status van nationaal park, er wordt nog steeds veel hout gekapt in het park. Er leven verschillende diersoorten in het park, onder andere de wolf, de bizon, de bruine beer, het rendier en de lynx. Het park is zeker de moeite waard wanneer je in Oekraïne bent vooral om heerlijk te wandelen en tegelijkertijd van de natuur te genieten.

Openluchtmuseum Pirogovo (Kiev)

Openluchtmuseum Pirogovo
Openluchtmuseum Pirogovo
Kaart met locatie Openluchtmuseum Pirogovo

Het openluchtmuseum in de buitenwijken van Kiev is zeker een bezoek waard. Het Pirogovo werd opgericht in 1969 en er staan zo'n 300 gebouwen in de oude Oekraïense stijl. Alle 300 gebouwen zijn geopend voor publiek zodat bezoekers een goed beeld kunnen krijgen van de cultuur van Oekraïne. Er staan onder andere historische huizen, schuren, kerken en windmolens. De medewerkers van het openluchtmuseum hebben in de lente en zomer traditionele kostuums aan.

Tsjernobyl museum (Kiev)

Het Tsjernobyl museum in Kiev houdt de herinnering aan de kernramp in Tsjernobyl levend. Niet alleen wordt in het museum de ramp uitgelegd maar ook wordt getoond hoe de bewoners van Oekraïne de ramp hebben ervaren. Daarnaast kom je nog verschillende 'geheimen' tegen die de pers nooit naar buiten heeft gebracht. Wanneer je in Kiev bent mag je het Tsjernobyl museum in de stad dus zeker niet overslaan.

Uspensky kathedraal (Charkov)

Een prachtig lichtpuntje in de eentonige bouwstijl van de stad Charkov is de kerk met de gouden torentjes: deze Uspensky kathedraal is gelegen in het centrum en is een populaire bezienswaardigheid.

Vrijheidsplein (Charkov)

Het Vrijheidsplein is het 6e grote plein van Europa en het op 12 na grootste plein van de wereld. De originele naam was Dzerzhinsky Plein, vernoemd naar Felix Dzerzhinsky, oprichter van de bolsjewistische geheime politie. Na de onafhankelijkheid in 1991 kreeg het plein een andere naam. Het plein is ongeveer 690 tot 750 meter lang en 96 tot 125 meter breed. Een interessante bezienswaardigheid langs het plein is het Derzhprom gebouw, een van de belangrijkste voorbeelden van constructivistische architectuur.

Artikelen

Eten en drinken

De voornaamste ingrediënten uit de Oekraïense keuken zijn aardappels, graan, wortelen en bieten. Desserts zijn mierzoet; overladen met honing en ingemaakte pruimen en kersen. Ook zoet banket, de varenky, is een Oekraïense lekkernij.

Hét nationale gerecht is salo. Salo is afgekoeld varkensvet. Ooit ontstaan uit armoede, gewoon vlees was te duur, tegenwoordig heeft ieder huishouden zijn eigen recept. De Oekraïners praten over salo als Fransen over wijn. Naarmate de salo ouder is, wordt hij beter en duurder.

Wodka, gestookt uit graan of aardappelen, wordt veel en vaak geconsumeerd. Veel Oekraïners brouwen het zelf. Consumptie van zelfgemaakte wodka is af te raden. Er zit over het algemeen veel te veel alcohol in, en het destillaat is vaak niet zuiver.

Vervoer

De grote luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Kiev. Je landt dan op Boryspil International Airport. Vanaf Schiphol is het ook mogelijk om naar het vliegveld van Lvov te vliegen.

Vanaf Rusland rijden veel treinen naar Kiev, maar ook vanaf Berlijn kun je naar Oekraïne reizen.

De infrastructuur in Oekraïne is sterk verouderd en de regering wil deze drastisch gaan moderniseren. Aandachtsgebieden zijn de havens van Odessa en Illichivsk, de internationale vliegvelden, het spoorwegnet en reconstructie van een aantal belangrijke snelwegen.

Kiev is een van de weinige steden in Oekraïne met een uitgebreid metronetwerk.

Het Oekraïense spoornetwerk is erg uitgebreid, maar zeer verouderd en slecht onderhouden. Het staatsbedrijf Ukrzaliznytsya verzorgt zowel passagiers- als goederentransport.

Het wegennet in Oekraïne is uitgebreid maar niet van dezelfde kwaliteit als in Nederland. De verharding laat nogal eens te wensen over, maar is niet zo slecht dat het niet te doen is.

Visum

Voor een vakantie in Oekraïne heb je geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Oekraïne ligt een stuk lager dan in Nederland.

De nationale munteenheid is de hryvnia.

Veiligheid

Op straat is het in Oekraïne veilig. Er lopen veel beveiligingsagenten rond in winkels en hotels, vaak in burger. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten.

Medische informatie

De medische voorzieningen zijn beperkt. Er zijn genoeg ziekenhuizen en er is geen tekort (meer) aan de basisvoorzieningen zoals verband, naalden en antibiotica, maar aan veel andere zaken is gebrek. Artsen verwachten vaak contante betalingen in geval van consult of hulp.

Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is vaak wel goed, maar kan door stilstand een te hoog loodgehalte hebben. Laat daarom de kraan eerst zeker 20 seconden lopen voor je het water gebruikt voor consumptie.

Bevolking

De vlag werd bij de grondwet van 1996 ingevoerd. De kleuren staan symbool voor de Oekraïnse graan- en zonnebloemvelden onder een blauwe hemel.

De taal

De voertaal in Oekraïne is Oekraïens. Maar bijna alle Oekraïners hebben vroeger op school Russisch moeten leren en spreken dit ook. Dit geldt uiteraard ook voor de Russische bevolking, waarvan niet iedereen het Oekraïens beheerst. De minderheden spreken hun eigen taal. De jonge Oekraïners beheersen soms het Duits of Engels.

Flora & Fauna

Oekraïne is te verdelen in 3 vegetatietypen. Het noordelijke bosgebied bestaat uit gemengd naald- en loofwoud. Ondanks grote droogleggingsprojecten zijn er in deze streken ook nog grote moerassen te vinden, met hun eigen typische vegetatie. De Karpaten en de Krim zijn nog bosrijker en de vegetatie is daar ook gevarieerder dan in het noorden. De Karpaten tellen bijvoorbeeld ongeveer 2000 soorten vaatplanten en de Krim ongeveer 2200. Het Krim-gebergte telt ongeveer 250 endemische soorten. In het natuurreservaat Askaniva-Nova is een stuk oersteppe bewaard met kenmerkende veengrassen. Het edelweiss is de nationale bloem van Oekraïne.

Geschiedenis

In de 9e tot de 13e eeuw was in gedeelten van het huidige Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland het Kievse Rijk gevestigd, opgericht door de Varjagen uit Scandinavië. In 988 werd het Byzantijnse christendom geïntroduceerd bij de bekering van Vladimir de Heilige, de toenmalige vorst van het Kievse Rijk. Het Rijk van Kiev raakte langzamerhand versnipperd over verschillende vorstendommen en het Oekraïense grondgebied viel in 1240 ten prooi aan invallen van Mongolen.

In de 13e en 14e eeuw wist Litouwen steeds meer voormalige Russische vorstendommen ten westen van de Dnjepr onder zijn gezag te verenigen. In 1362 werd ook Kiev ingenomen. Litouwen fuseerde in 1569 met Polen. De gebieden ten oosten van de Dnjepr werden in 1686 onderdeel van Rusland, en wer­den geleidelijk gerussificeerd. Die ten westen van de Dnjepr bleven Pools, kwamen in 1795 onder Habsburg, en ondergingen een westerse invloed. In deze periode werden de grondslagen gelegd voor de nu nog bestaande verschillen tussen het westen en het oosten.

Na de Oktoberrevolutie in 1917 volgden tijdens de Russische Burgeroorlog verschillende staten elkaar op in Oekraïne:
* Tsentralna Rada van de Oekraïense Volksrepubliek (17 maart 1917 - 19 april 1918);
* Eerste Oekraïense Sovjetregering (25 december 1917 - maart 1918);
* Hetmanat van de Oekraïense staat (19 april 1918 - 14 december 1918);
* Oekraïens Nationaal Congres van de West-Oekraïense Volksrepubliek (18 oktober 1918 - 22 januari 1919);
* Tweede Oekraïense Sovjetregering (20 november 1918 - augustus 1919);
* Direktoraat van de Oekraïense Volksrepubliek (14 november 1918 - 1920);
* Derde Oekraïense Sovjetregering (21 december 1919 - 1991).
* In 1922 werd de Oekraïense SSR onderdeel van de Sovjet-Unie. Tijdens het bewind van Stalin onderging het oostelijke deel van Oekraïne een krachtige industriële ontwikkeling. De gedwongen collectivisering van landbouwbedrijven leidde evenwel tot de holodomor-hongersnood van 1932-33 waardoor 20% van de boerenbevolking (5 tot 10 miljoen mensen) het leven lieten.

In 1939 kwam ook het westelijk deel van Oekraïne onder Sovjetbewind. In 1941 vielen de Duitsers de Sovjet-Unie binnen. Zij gingen daarbij over tot grootschalige jodenvervolgingen en het ronselen van ‘Ostarbeiter’. Oekraïne verloor toen ongeveer 15% deel van de bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Oekraïne zich tot een van de belangrijkste en meest welvarende Socialistische Sovjetrepublieken (SSR's) van de Sovjet-Unie. In 1954, tijdens het bewind van Chroesjtsjov, werd het schiereiland de Krim overgeheveld van Rusland naar Oekraïne.

Na de staatsgreep in Moskou riep het Oekraïense parlement op 24 augustus 1991 de onafhankelijkheid uit. Het land wordt sinds de onafhankelijkheid aangeduid als ‘Oekraïne’, zonder het lidwoord ‘de’.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen