Karpaten, landschap in OekraineKarpaten, landschap in Oekraine

Oekraïne ligt in het zuidwesten van de voormalige Sovjet-Unie. In het westen en zuidwesten grenst het aan Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië; in het zuiden aan Moldavië en een gedeelte aan Roemenië; in het noorden aan Wit-Rusland en in het oosten en noordoosten aan Rusland.

Oekraïne is het op één na grootste land van Europa. De hoofdstad is Kiev. Drie grote rivieren doorkruisen het land: de Dnjepr (Dnipro), de Dnjestr (Dnister) en de Donets.

Het landschap bestaat grotendeels uit vlak terrein met de vruchtbare Pontische steppe in het zuiden en uit verschillende plateaus. De belangrijkste daarvan is het Donetsplateau in het uiterste oosten van het land. De enige bergen vind je in het zuiden op het Krimschiereiland (tot 1545 m hoogte) en in het westen (Karpaten: 2061 m). De kust van de Zwarte Zee bestaat uit vele baaien en riviermondingen, terwijl de kust langs de Krim juist rotsachtig is. De kust aan de Zee van Azov is net als die aan de Zwarte Zee vooral laag, met hier en daar zandplaten.

Ervaringen

Er zijn 3 ervaringen ingevuld; Oekra´ne krijgt een 8 uit 10 .


bezocht dit land in februari 2014

Sevastopol is een heel mooie plaats aan zee met vele dingen te zien en te doen. Vele mooie stranden te bezoeken in de zomer. Wij hebben genoten van de mooie uitzichten, wijngaarden heuvels en bergen. Er zijn heel veel mooie monumenten en museums. Gezellig stadscentrum met boulevard, bars, restaurants en winkeltjes.

bezocht dit land in december 2013

Zeer mooie stad met vele bezienswaardigheden, cultuur, stranden en uitgaansmogelijkheden. Veel musea en monumenten. andere plaatsen aan de zuidkust zijn eenvoudig te bereiken. Mooie ruime straten en makkelijk de weg te vinden. Schitterende boulevard met mooi uitzicht op zwarte zee en de russische marine vloot. Stad is mooier in vergelijk met bv Odessa, Kiev, Kharkov of Lviv. Teveel te zien voor slechts 1 vakantie.

bezocht dit land in augustus 2011

Wij zijn 2 dagen in Kiev geweest wat een zeer interessante stad is. De buitenwijken buiten beschouwing gelaten, dit zijn nog echte communistische woonblokken. Het centrum evenwel is schitterend opgeknapt: kerken na de communistische periode hersteld en opgebouwd. Ook het holenklooster is een bezoek waard. Het independant square waar de oranje revolutie zich afspeelde hebben we ook bezocht en er zowaar op een terrasje gezeten. Kortom een bezoek meer dan waard.

Vervoer

Vervoer naar het land

De grote luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Kiev. Je landt dan op Boryspil International Airport. Vanaf Schiphol is het ook mogelijk om naar het vliegveld van Lvov te vliegen.

Vanaf Rusland rijden veel treinen naar Kiev, maar ook vanaf Berlijn kun je naar Oekraïne reizen.

Vervoer in het land

De infrastructuur in Oekraïne is sterk verouderd en de regering wil deze drastisch gaan moderniseren. Aandachtsgebieden zijn de havens van Odessa en Illichivsk, de internationale vliegvelden, het spoorwegnet en reconstructie van een aantal belangrijke snelwegen.

Kiev is een van de weinige steden in Oekraïne met een uitgebreid metronetwerk.

Het Oekraïense spoornetwerk is erg uitgebreid, maar zeer verouderd en slecht onderhouden. Het staatsbedrijf Ukrzaliznytsya verzorgt zowel passagiers- als goederentransport.

Het wegennet in Oekraïne is uitgebreid maar niet van dezelfde kwaliteit als in Nederland. De verharding laat nogal eens te wensen over, maar is niet zo slecht dat het niet te doen is.

Artikelen

Top 5 luxe hotels in Kiev
Top 5 budgethotels Kiev
Rondreizen in Oekra´ne
Festivals Oekra´ne
Oekra´ne van A tot Z
Charkov: ontdek de EK speelstad van Oranje
Ontdek Kiev in Oekra´ne
10 bijzondere plekken in Oekra´ne
Nationale symbolen van Oekra´ne

Visum

Voor een vakantie in Oekraïne heb je geen visum nodig.

Prijzen

Het prijsniveau in Oekraïne ligt een stuk lager dan in Nederland.

De nationale munteenheid is de hryvnia.

Veiligheid

Op straat is het in Oekraïne veilig. Er lopen veel beveiligingsagenten rond in winkels en hotels, vaak in burger. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten.

Bevolking & cultuur

De vlag werd bij de grondwet van 1996 ingevoerd. De kleuren staan symbool voor de Oekraïnse graan- en zonnebloemvelden onder een blauwe hemel.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van Oekra´ne met als hoofdstad Kiev. Het land ligt in oost Europa en heeft een oppervlakte van ongeveer 603 km▓. Het klimaat wat er heerst is gematigd landklimaat. Het merendeel van de 46000000 inwoners heeft als geloofsovertuiging Oosters-Orthodox. De meest gesproken taal in Oekra´ne is Oekra´ens. De tijdzone van het land is +2. De munteenheid van Oekra´ne is de hryvnia.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

Oekraïne is te verdelen in 3 vegetatietypen. Het noordelijke bosgebied bestaat uit gemengd naald- en loofwoud. Ondanks grote droogleggingsprojecten zijn er in deze streken ook nog grote moerassen te vinden, met hun eigen typische vegetatie. De Karpaten en de Krim zijn nog bosrijker en de vegetatie is daar ook gevarieerder dan in het noorden. De Karpaten tellen bijvoorbeeld ongeveer 2000 soorten vaatplanten en de Krim ongeveer 2200. Het Krim-gebergte telt ongeveer 250 endemische soorten. In het natuurreservaat Askaniva-Nova is een stuk oersteppe bewaard met kenmerkende veengrassen. Het edelweiss is de nationale bloem van Oekraïne.

Medische informatie

De medische voorzieningen zijn beperkt. Er zijn genoeg ziekenhuizen en er is geen tekort (meer) aan de basisvoorzieningen zoals verband, naalden en antibiotica, maar aan veel andere zaken is gebrek. Artsen verwachten vaak contante betalingen in geval van consult of hulp.

Inentingen

Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

De taal

De voertaal in Oekraïne is Oekraïens. Maar bijna alle Oekraïners hebben vroeger op school Russisch moeten leren en spreken dit ook. Dit geldt uiteraard ook voor de Russische bevolking, waarvan niet iedereen het Oekraïens beheerst. De minderheden spreken hun eigen taal. De jonge Oekraïners beheersen soms het Duits of Engels.

Geschiedenis

In de 9e tot de 13e eeuw was in gedeelten van het huidige Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland het Kievse Rijk gevestigd, opgericht door de Varjagen uit Scandinavië. In 988 werd het Byzantijnse christendom geïntroduceerd bij de bekering van Vladimir de Heilige, de toenmalige vorst van het Kievse Rijk. Het Rijk van Kiev raakte langzamerhand versnipperd over verschillende vorstendommen en het Oekraïense grondgebied viel in 1240 ten prooi aan invallen van Mongolen.

In de 13e en 14e eeuw wist Litouwen steeds meer voormalige Russische vorstendommen ten westen van de Dnjepr onder zijn gezag te verenigen. In 1362 werd ook Kiev ingenomen. Litouwen fuseerde in 1569 met Polen. De gebieden ten oosten van de Dnjepr werden in 1686 onderdeel van Rusland, en wer­den geleidelijk gerussificeerd. Die ten westen van de Dnjepr bleven Pools, kwamen in 1795 onder Habsburg, en ondergingen een westerse invloed. In deze periode werden de grondslagen gelegd voor de nu nog bestaande verschillen tussen het westen en het oosten.

Na de Oktoberrevolutie in 1917 volgden tijdens de Russische Burgeroorlog verschillende staten elkaar op in Oekraïne:
* Tsentralna Rada van de Oekraïense Volksrepubliek (17 maart 1917 - 19 april 1918);
* Eerste Oekraïense Sovjetregering (25 december 1917 - maart 1918);
* Hetmanat van de Oekraïense staat (19 april 1918 - 14 december 1918);
* Oekraïens Nationaal Congres van de West-Oekraïense Volksrepubliek (18 oktober 1918 - 22 januari 1919);
* Tweede Oekraïense Sovjetregering (20 november 1918 - augustus 1919);
* Direktoraat van de Oekraïense Volksrepubliek (14 november 1918 - 1920);
* Derde Oekraïense Sovjetregering (21 december 1919 - 1991).
* In 1922 werd de Oekraïense SSR onderdeel van de Sovjet-Unie. Tijdens het bewind van Stalin onderging het oostelijke deel van Oekraïne een krachtige industriële ontwikkeling. De gedwongen collectivisering van landbouwbedrijven leidde evenwel tot de holodomor-hongersnood van 1932-33 waardoor 20% van de boerenbevolking (5 tot 10 miljoen mensen) het leven lieten.

In 1939 kwam ook het westelijk deel van Oekraïne onder Sovjetbewind. In 1941 vielen de Duitsers de Sovjet-Unie binnen. Zij gingen daarbij over tot grootschalige jodenvervolgingen en het ronselen van ‘Ostarbeiter’. Oekraïne verloor toen ongeveer 15% deel van de bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Oekraïne zich tot een van de belangrijkste en meest welvarende Socialistische Sovjetrepublieken (SSR's) van de Sovjet-Unie. In 1954, tijdens het bewind van Chroesjtsjov, werd het schiereiland de Krim overgeheveld van Rusland naar Oekraïne.

Na de staatsgreep in Moskou riep het Oekraïense parlement op 24 augustus 1991 de onafhankelijkheid uit. Het land wordt sinds de onafhankelijkheid aangeduid als ‘Oekraïne’, zonder het lidwoord ‘de’.

Bestemmingen in Oekra´ne