Oekra´ne

Karpaten, landschap in Oekraine
Karpaten, landschap in Oekraine

Oekraïne ligt in het zuidwesten van de voormalige Sovjet-Unie. In het westen en zuidwesten grenst het aan Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië; in het zuiden aan Moldavië en een gedeelte aan Roemenië; in het noorden aan Wit-Rusland en in het oosten en noordoosten aan Rusland.

Oekraïne is het op één na grootste land van Europa. De hoofdstad is Kiev. Drie grote rivieren doorkruisen het land: de Dnjepr (Dnipro), de Dnjestr (Dnister) en de Donets.

Het landschap bestaat grotendeels uit vlak terrein met de vruchtbare Pontische steppe in het zuiden en uit verschillende plateaus. De belangrijkste daarvan is het Donetsplateau in het uiterste oosten van het land. De enige bergen vind je in het zuiden op het Krimschiereiland (tot 1545 m hoogte) en in het westen (Karpaten: 2061 m). De kust van de Zwarte Zee bestaat uit vele baaien en riviermondingen, terwijl de kust langs de Krim juist rotsachtig is. De kust aan de Zee van Azov is net als die aan de Zwarte Zee vooral laag, met hier en daar zandplaten.

Heb je weinig kennis van Oekra´ne? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Oekra´ne
Officiele naam:
ISO:
UA
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Kiev
Inwoners:
+/- 46000000
Taal:
Oekra´ens
Godsdienst:
Oosters-Orthodox
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
hryvnia
Klimaat:
gematigd landklimaat
Oppervlakte:
603 km▓
Beste reistijd:
mei - juni
Hoogseizoen:
juli - augustus

Ervaringen

Heb je ooit Oekra´ne bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Oekra´ne krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 6 ervaringen:

8,5 6 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 2 met 6 resultaten

plaats: Odessa, reisperiode: oktober 2019

Prachtig stad, met bijzondere cultuur, Leuk mensen, maar wel opletten van criminaliteit, zoals meest vakantie landen hier zijn ook veel oplichting, wees beraad. Taxi chauffeurs, horeca en prostituees zijn allemaal op je portemonnee, wees niet naïef ! Hier alles corrupt en veel armoede, maar ook veel te rijke mensen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 6
 • Ligging 8
plaats: Kiev, reisperiode: mei 2019

Een mooie stad met nog veel bezienswaardigheden uit de communistische tijd.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 6
 • Ligging 8
plaats: Kiev, reisperiode: augustus 2016

De zomer spenderen in oekraine is precies wat ik nodig had. Hele fijne mensen, een nog lekker sovjet-cultuur en toch nog een beetje europa. Alles is hier niet normaal goedkoop

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Oekra´ne

Dnipro Arena (Dnjepropetrovsk)

Dnipro Arena
Dnipro Arena
Kaart met locatie Dnipro Arena

De Dnipro Arena is het stadion van de voetbalclub Dnipro Dnipropetrovsk. De club werd in 1918 opgericht. Het stadion biedt plek aan ruim 31.000 toeschouwers en er werd in 2005 begonnen met de bouw ervan. Het is een leuke ervaring om tijdens een bezoek aan deze stad een wedstrijd bij te wonen.

Soborna Square (Dnjepropetrovsk)

Soborna Square ligt in het hart van de stad en eigenlijk het middelpunt van de stad. Aan het plein ligt de enorme kathedraal die ooit in opdracht werd gebouwd van Cattherine the Great in 1787. Op het plein zijn daarnaast diverse belangrijke gebouwen te vinden als het Museum of Hostiry, Diorama en ook een park waar je heerlijk kan afkoelen tijdens een hete zomerdag. 

Monastic Island (Dnjepropetrovsk)

Monastic Island
Monastic Island
Kaart met locatie Monastic Island

Monastic Island is een legendarische plaats in de regio. Onder de historische bezienswaardigheden behoren vooral de Scythische vrouwen, hier is de grootste verzameling van hen in Oekraïne. Het eiland ligt in de Dnjeper rivier en heeft een bijzonder landschap. Het eiland had ooit de naam "Komsomolsky", maar in 1999 kreeg het eiland zijn historische naam "Monastery" weer terug.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

De voornaamste ingrediënten uit de Oekraïense keuken zijn aardappels, graan, wortelen en bieten. Desserts zijn mierzoet; overladen met honing en ingemaakte pruimen en kersen. Ook zoet banket, de varenky, is een Oekraïense lekkernij.

Hét nationale gerecht is salo. Salo is afgekoeld varkensvet. Ooit ontstaan uit armoede, gewoon vlees was te duur, tegenwoordig heeft ieder huishouden zijn eigen recept. De Oekraïners praten over salo als Fransen over wijn. Naarmate de salo ouder is, wordt hij beter en duurder.

Wodka, gestookt uit graan of aardappelen, wordt veel en vaak geconsumeerd. Veel Oekraïners brouwen het zelf. Consumptie van zelfgemaakte wodka is af te raden. Er zit over het algemeen veel te veel alcohol in, en het destillaat is vaak niet zuiver.

Vervoer

De grote luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Kiev. Je landt dan op Boryspil International Airport. Vanaf Schiphol is het ook mogelijk om naar het vliegveld van Lvov te vliegen.

Vanaf Rusland rijden veel treinen naar Kiev, maar ook vanaf Berlijn kun je naar Oekraïne reizen.

De infrastructuur in Oekraïne is sterk verouderd en de regering wil deze drastisch gaan moderniseren. Aandachtsgebieden zijn de havens van Odessa en Illichivsk, de internationale vliegvelden, het spoorwegnet en reconstructie van een aantal belangrijke snelwegen.

Kiev is een van de weinige steden in Oekraïne met een uitgebreid metronetwerk.

Het Oekraïense spoornetwerk is erg uitgebreid, maar zeer verouderd en slecht onderhouden. Het staatsbedrijf Ukrzaliznytsya verzorgt zowel passagiers- als goederentransport.

Het wegennet in Oekraïne is uitgebreid maar niet van dezelfde kwaliteit als in Nederland. De verharding laat nogal eens te wensen over, maar is niet zo slecht dat het niet te doen is.

Visum

Voor een vakantie in Oekraïne heb je geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Oekraïne ligt een stuk lager dan in Nederland.

De nationale munteenheid is de hryvnia.

Veiligheid

Op straat is het in Oekraïne veilig. Er lopen veel beveiligingsagenten rond in winkels en hotels, vaak in burger. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten.

Medische informatie

De medische voorzieningen zijn beperkt. Er zijn genoeg ziekenhuizen en er is geen tekort (meer) aan de basisvoorzieningen zoals verband, naalden en antibiotica, maar aan veel andere zaken is gebrek. Artsen verwachten vaak contante betalingen in geval van consult of hulp.

Er zijn geen verplichte inentingen nodig maar er worden wel een aantal inentingen aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het kraanwater is vaak wel goed, maar kan door stilstand een te hoog loodgehalte hebben. Laat daarom de kraan eerst zeker 20 seconden lopen voor je het water gebruikt voor consumptie.

Bevolking

De vlag werd bij de grondwet van 1996 ingevoerd. De kleuren staan symbool voor de Oekraïnse graan- en zonnebloemvelden onder een blauwe hemel.

De taal

De voertaal in Oekraïne is Oekraïens. Maar bijna alle Oekraïners hebben vroeger op school Russisch moeten leren en spreken dit ook. Dit geldt uiteraard ook voor de Russische bevolking, waarvan niet iedereen het Oekraïens beheerst. De minderheden spreken hun eigen taal. De jonge Oekraïners beheersen soms het Duits of Engels.

Flora & Fauna

Oekraïne is te verdelen in 3 vegetatietypen. Het noordelijke bosgebied bestaat uit gemengd naald- en loofwoud. Ondanks grote droogleggingsprojecten zijn er in deze streken ook nog grote moerassen te vinden, met hun eigen typische vegetatie. De Karpaten en de Krim zijn nog bosrijker en de vegetatie is daar ook gevarieerder dan in het noorden. De Karpaten tellen bijvoorbeeld ongeveer 2000 soorten vaatplanten en de Krim ongeveer 2200. Het Krim-gebergte telt ongeveer 250 endemische soorten. In het natuurreservaat Askaniva-Nova is een stuk oersteppe bewaard met kenmerkende veengrassen. Het edelweiss is de nationale bloem van Oekraïne.

Geschiedenis

In de 9e tot de 13e eeuw was in gedeelten van het huidige Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland het Kievse Rijk gevestigd, opgericht door de Varjagen uit Scandinavië. In 988 werd het Byzantijnse christendom geïntroduceerd bij de bekering van Vladimir de Heilige, de toenmalige vorst van het Kievse Rijk. Het Rijk van Kiev raakte langzamerhand versnipperd over verschillende vorstendommen en het Oekraïense grondgebied viel in 1240 ten prooi aan invallen van Mongolen.

In de 13e en 14e eeuw wist Litouwen steeds meer voormalige Russische vorstendommen ten westen van de Dnjepr onder zijn gezag te verenigen. In 1362 werd ook Kiev ingenomen. Litouwen fuseerde in 1569 met Polen. De gebieden ten oosten van de Dnjepr werden in 1686 onderdeel van Rusland, en wer­den geleidelijk gerussificeerd. Die ten westen van de Dnjepr bleven Pools, kwamen in 1795 onder Habsburg, en ondergingen een westerse invloed. In deze periode werden de grondslagen gelegd voor de nu nog bestaande verschillen tussen het westen en het oosten.

Na de Oktoberrevolutie in 1917 volgden tijdens de Russische Burgeroorlog verschillende staten elkaar op in Oekraïne:
* Tsentralna Rada van de Oekraïense Volksrepubliek (17 maart 1917 - 19 april 1918);
* Eerste Oekraïense Sovjetregering (25 december 1917 - maart 1918);
* Hetmanat van de Oekraïense staat (19 april 1918 - 14 december 1918);
* Oekraïens Nationaal Congres van de West-Oekraïense Volksrepubliek (18 oktober 1918 - 22 januari 1919);
* Tweede Oekraïense Sovjetregering (20 november 1918 - augustus 1919);
* Direktoraat van de Oekraïense Volksrepubliek (14 november 1918 - 1920);
* Derde Oekraïense Sovjetregering (21 december 1919 - 1991).
* In 1922 werd de Oekraïense SSR onderdeel van de Sovjet-Unie. Tijdens het bewind van Stalin onderging het oostelijke deel van Oekraïne een krachtige industriële ontwikkeling. De gedwongen collectivisering van landbouwbedrijven leidde evenwel tot de holodomor-hongersnood van 1932-33 waardoor 20% van de boerenbevolking (5 tot 10 miljoen mensen) het leven lieten.

In 1939 kwam ook het westelijk deel van Oekraïne onder Sovjetbewind. In 1941 vielen de Duitsers de Sovjet-Unie binnen. Zij gingen daarbij over tot grootschalige jodenvervolgingen en het ronselen van ‘Ostarbeiter’. Oekraïne verloor toen ongeveer 15% deel van de bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Oekraïne zich tot een van de belangrijkste en meest welvarende Socialistische Sovjetrepublieken (SSR's) van de Sovjet-Unie. In 1954, tijdens het bewind van Chroesjtsjov, werd het schiereiland de Krim overgeheveld van Rusland naar Oekraïne.

Na de staatsgreep in Moskou riep het Oekraïense parlement op 24 augustus 1991 de onafhankelijkheid uit. Het land wordt sinds de onafhankelijkheid aangeduid als ‘Oekraïne’, zonder het lidwoord ‘de’.

Heeft u interesse in een reis naar Oekra´ne? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Oekra´ne?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Oekra´ne.

Kan ik een vakantie boeken naar Oekra´ne i.v.m. Corona?

Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen