Bezienswaardigheden Pakistan

Ayubia Nationaal Park

Ayubia Nationaal Park
Ayubia Nationaal Park
Kaart met locatie Ayubia Nationaal Park

Het Ayubia Nationaal Park ligt in Khyber-Pakhtunkhwa en werd in 1984 uitgeroepen tot nationaal park. In het park vind je diverse naald-, breedbladige- en gemende bossen. Rondom het nationale park liggen 7 grote dorpen en 4 kleine steden waar diverse resorts zijn gebouwd. Er bevinden zich ongeveer 100 plantensoorten in het park, waaronder de witte paardenkastanje, de deodarceder en de taxus. Ook leven er ongeveer 200 vogelsoorten, voorbeelden zijn de steenarend, de gier en de sperwer. Andere dieren die in het park leven, zijn onder andere de Aziatische zwarte beer, de vliegende eekhoorn en het Aziatische luipaard.

Chinji Nationaal Park

Het Chinji Nationaal Park is gelegen in Punjab en heeft een oppervlakte van 15.061 hectare. Het park ligt in de buurt van Salt Range, ongeveer 130 km ten zuiden van Islamabad. Het natuurgebied bestaat veelal uit zandsteen. In het park liggen diverse woestijnen en xeric shrublands. Het heeft subtropische vegetatie met veel plantensoorten. Tevens is dit park het leefgebied van enkele bedreigde diersoorten.

Markten in Pakistan

Markten in Pakistan
Markten in Pakistan

Wat markten betreft hoef je je in Pakistan niet te vervelen: er zijn er genoeg te vinden. Zo zijn er markten in Jamrud, Peshawar en Charsadda. Maar pas wel op met het bezoeken van deze drukbezochte plaatsen. Plekken waar veel mensen samenkomen, kunnen namelijk het doelwit worden van een aanslag. Ben dus altijd oplettend en waakzaam als je een markt bezoekt.

Ook in Islamabad zijn er verschillende markten te vinden. In het centrum van de stad vind je de Aabpaara markt. Dit is de meest uitgebreide en oudste markt die er te vinden is in Islamabad. Je kunt er veel verschillenden producten kopen. De winkels bieden een uitgebreid assortiment aan: van (gedroogde) groente en fruit tot antieke objecten.

Ook de Melody markt kun je vinden in de hoofdstad van Pakistan, Islamabad. Op de markt vind je spullen van goede kwaliteit die betaalbare prijzen hebben. Ook hier is het assortiment erg breed: je vindt er etenswaren, kruiden, trendy kleding, accessoires en andere hippe winkeltjes. Iedereen uit de omgeving bezoekt de markt, van jong tot oud en van rijk tot arm. Kortom, het is een drukke bedoeling.

Winkelen in Pakistan

Als je gaat winkelen in Pakistan zul je vooral juwelen of kleding van de islamitische cultuur vinden. In Islamabad zijn veel winkels te vinden. De Super Market en de Jinnah Super Market zijn bekende winkelgebieden van de hoofdstad. De Jinnah Super Market verkoopt vooral schoenen voor een zeer betaalbare prijs. Andere dingen die je er vindt zijn restaurants, internetcafés en veel verschillende winkels waar je van alles en nog wat kunt kopen. De winkels zijn van 10.00 uur tot maximaal 23.00 uur geopend.

Pakistan Museum of Natural History (Islamabad)

In Islamabad vind je het Pakistan Museum of Natural History. Dit museum werd in 1976 opgericht en bestaat uit vier delen: het Botanische deel, het zoölogische deel, het deel van de aardwetenschappen en openbare diensten. De eerste drie afdelingen houden zich bezig met het verzamelen van de collectie en met identificatie- en onderzoeksactiviteiten met betrekking tot planten, dieren, fossielen, gesteenten en mineralen van Pakistan. De laatste afdeling is verantwoordelijk voor onderwijs en het populairder maken van de natuurlijke historie van het gebied.

Golra Railway Museum (Islamabad)

Een ander museum in Islamabad is het Golra Railway Museum. Er staat een klein, vervallen station dat ooit gebruikt werd om Peshawar, Kohat en Havalian met elkaar te verbinden. Het station, nog geheel in Victoriaanse stijl, is nu een museum. Je vindt er allerlei dingen die te maken hebben met treinen. Zo liggen er wapens en munitie, horloges, navigatie-apparatuur, chirurgische voorwerpen die door spoorwegziekenhuizen werden gebruikt, lantaarns, aardewerk, historische foto's, antieke meubelen, dienstregelingen, modeltreinen en nog veel meer.

Shakarparian (Islamabad)

In Islamabad vind je Shakarparian, dit is een park met het Pakistan Monument. Het is een indrukwekkend monument met een roodbruine kleur. Het representeert de cultuur en de nationale eenheid van Pakistan. Het monument bestaat uit vier bloembladen die net open lijken te gaan. Deze bloembladen staan voor de provincies Punjab, Baluchistan, Sindh en Khyber-Pakhtunkhwa. De drie kleinere bloembladen staan voor de andere regio's van het land. Het monument wordt omgeven door tuinen met mooie bloemen en planten.

Nationaal Museum van Pakistan (Karachi)

Nationaal Museum van Pakistan
Nationaal Museum van Pakistan
Kaart met locatie Nationaal Museum van Pakistan

In Karachi ligt het Nationaal Museum van Pakistan. Dit museum werd opgericht in Frere Hall in 1950, ter vervanging van het Victoria Museum. De doelstelling van het Nationaal Museum was het verzamelen, bewaren en het vertonen van de geschiedenis van Pakistan. Je vindt er meer dan 58.000 oude munten, honderden sculpturen en 70.000 publicaties, boeken en andere lectuur. Het Nationaal Museum heeft een auditorium met 250 zitplaatsen waar je verschillende tentoonstellingen bij kunt wonen.

Schildpadden (Karachi)

Schildpadden
Schildpadden
Kaart met locatie Schildpadden

De avonden van september en november staan in het teken van schildpadden. Bij de kust van Karachi kun je gigantische Olive Ridley dwergschildpadden en groene zeeschildpadden zien. De beste manier om ze te bekijken, is door met een lokale bewoner op pad te gaan of door met de boot een tripje te maken.

Mazar-e-Quaid-e-Azam, (Karachi)

Mazar-e-Quaid-e-Azam,
Mazar-e-Quaid-e-Azam,
Kaart met locatie Mazar-e-Quaid-e-Azam,

Mazar-e-Quaid-e-Azam, een met wit marmer bedekt mausoleum van Mohammed Ali Jinnah, de stichter van Pakistan. In dit mausoleum bevindt zich de laatste rustplaats van Quaid-e-Azam (Grote leider), de stichter van Pakistan. Het gebouw is een van de populairste bestemmingen voor toeristen in Pakistan. Het ligt omgeven in een rustige omgeving in het Jamshed Quarters. Op diverse datums vinden er officiële militaire ceremonies plaats.

De Badshahimoskee (Lahore)

De Badshahimoskee
De Badshahimoskee
Kaart met locatie De Badshahimoskee

De meest bekende moskee van Lahore is de Badshahimoskee. Deze moskee, ook wel de Keizermoskee genoemd, werd gebouwd in 1673 door de Mogolkeizer Aurangzeb. Naast dat het een van de bekendste moskee van Lahore is, is het de op vier na grootste moskee in de wereld en de op een na grootste in Pakistan. Toeristen bezoeken vrijwel altijd de Badshahimoskee, aangezien hij een bijzondere stijl heeft. Omdat het al honderden jaren geleden is dat de bouw voltooid werd, is het belangrijk dat het nu goed onderhouden wordt. De grootste renovaties vonden plaats in 1939 tot 1960.

Het Lahore Fort (Lahore)

Het Lahore Fort
Het Lahore Fort
Kaart met locatie Het Lahore Fort

Het Lahore Fort ligt in het noordwesten van de stad Lahore. Het fort bevindt zich in een ommuurde stad in het Iqbal Park, wat ook bekend staat als het grootste stedelijke park in Pakistan. Hoe het fort is ontstaan is veel onduidelijkheid over. Zo is er niet bekend door wie het is gebouwd en waarom het hier staat. Wel gaan er verschillende theorieën rond dat er eerst een ander fort heeft gestaan. Sinds 1981 staat het Lahore fort ingeschreven als een UNESCO World Heritage Site. 

De Minar-e-Pakistan (Lahore)

De Minar-e-Pakistan
De Minar-e-Pakistan
Kaart met locatie De Minar-e-Pakistan

De Minar-e-Pakistan is een groot minaret in het Iqbal Parl in Lahore. De Minar-e-Pakistan is gebouwd als herdenkingsmonument uit de tijd van de Pakistanresolutie. Tijdens de conferentie van de Moslimliga in 1940 werd voor het eerst in het land de wens uitgesproken voor een onafhankelijke moslimstaat. Deze conferentie vond plaats op de plek wat nu de Minar-e-Pakistan staat. Het monument werd ontworpen door een Pakistaanse architect en gebouwd door Abdur Rahman Khan Niazi. Het kostte zo'n 8 jaar om deze toren te bouwen. Helaas is er door de toegenomen luchtvervuiling rondom het monument, aanslag gekomen op het witte marmer. 


Happyland Waterpark (Faisalabad)

Happyland Waterpark
Happyland Waterpark
Kaart met locatie Happyland Waterpark

Happy Land Water Park is een pretpark waar hele gezinnen zich kunnen vermaken. Het park is opgebouwd op een internationaal niveau met alle faciliteiten die je maar kunt bedenken. Verder vind je er de grootste waterglijbanen van heel Pakistan. Ook zijn er verbazingwekkende schommels voor zowel kinderen als volwassenen. Door de veelzijdige attracties van het park kun je je hier prima een hele dag vermaken. 

Clock Tower (Faisalabad)

In het hart van de oude stad bevindt zich een van de oudste monumenten uit de tijd van de Britse Raj: De klokkentoren. De toren werd gebouwd door de Britten toen zij een groot deel van Pakistan regeerde. De klokkentoren is geplaatst in het midden van acht markten in de vormen van de Union Jack van het Verenigd Koninkrijk. Op de markt verkopen ze vele lokale specialiteiten. Verder is de klokkentoren een bijzonder perspectief in de stad. Vooral de prachtige en goed onderhoudende architectuur trekt veel bezoekers.  


Jinnah Garden (Faisalabad)

Faisalabad is de thuisbasis van een aantal parken. Het bekendste en oudste park in de stad is het Jinnah Garden. De lokale bevolking noemt het park ook wel 'Company Bagh'. Voor dat je het park in wandelt valt meteen het prachtige monumentale witte gebouw op. Het dak leunt op stevige witte pilaren, wat aanduidt dat dit de ingang van het park. Daarnaast kun je verder wandelen door de groene omgeving van het park of gaan picknicken. 

Ayub National Park (Rawalpindi)

Ayub National Park, ook wel bekend al het historisch Topi Rakh Park is het grootste natuurpark van Rawalpindi. Het park is vernoemd naar de Pakistaanse president. Het park beslaat een totale oppervlakte van 930 hectare. Naast dat je in het park een speeltuin, meer, aquarium en openluchttheater vindt, staat het park ook wel bekend als 'The Jungle Koninkrijk'. Vooral onder de jongeren is dit een erg populair gebied. De Raja Bazar (Rawalpindi)

De Raja Bazar
De Raja Bazar
Kaart met locatie De Raja Bazar

De Raja Bazaa is de belangrijkste bazaar van Rawalpaldi. Ook de ligging van de bazaar is ideaal, doordat het op een kruispunt van zes belangrijke wegen ligt. Door deze ligging in het wel een enorme chaos rondom de bazaar. In de bazaar bevinden zich ook een aantal grote bedrijven en commerciële centra en kantoren. Het is dan ook een van de drukste bazaars van de stad. Je kunt er dan ook allerlei spullen kopen voor een onwijs lage prijs. 

Mausoleum van Shah Rukn-e-Alam (Multan)

Mausoleum van Shah Rukn-e-Alam
Mausoleum van Shah Rukn-e-Alam
Kaart met locatie Mausoleum van Shah Rukn-e-Alam

Een prachtige bezienswaardigheid in Pakistan kun je vinden in Multan. Hier staat het mausoleum van Shah Rukn-e-Alam. Het mausoleum werd gebouwd tussen 1320 en 1324 en is een ongeëvenaard meesterwerk van voor de Mogoltijd. Het gebouw wordt gezien als de glorie van Multan en overal in de stad zie je het staan. De koepel van het mausoleum is tweede grootste ter wereld.

Multan Cricket Stadium (Multan)

Het multifunctionele stadion Multan Cricket Stadium is gelegen langs de Vahari Road, in de buitenwijken van Multan. Het stadion wordt voornamelijk beschikbaar gesteld voor cricket wedstrijden en biedt plaats voor zo'n 35.000 mensen. Het laatste One day International wedstrijd werd gehouden in 2008 tussen Pakistan en Bangladesh. Ook de eerste wedstrijd in het stadion werd gespeeld tussen de teams van Bangladesh en Pakistan. 

Jinnah Stadion (Gujranwala)

Jinnah Stadion
Jinnah Stadion
Kaart met locatie Jinnah Stadion

In het hart van Gujranwala ligt het multifunctioneel Jinnah Stadion. Het stadion wordt voornamelijk gebruikt voor cricket wedstrijden. In totaal heeft het stadion een capaciteit voor zo'n 20.000 mensen. De laatste ODI(One Day International) wedstrijd werd gehouden in 2000 tussen Pakistan en Sri Lanka. Het stadion werd ontworpen door Amjad Saleem, hij was de voormalig burgemeester van Gujranwala.


Het Pace Shopping Mal (Gujranwala)

Het Pace Shopping Mal
Het Pace Shopping Mal
Kaart met locatie Het Pace Shopping Mal

Het Pace Shopping Mall is een winkelcentrum waarin diverse winkels zijn gevestigd. Naast zijn vestiging in Gujranwala, heeft Pace nog vijf vestigingen in Lahore en één in Gujrat. Het winkelcentrum werd in 1995 opgeleverd en is nog steeds een geliefde plek in de stad. Je vindt er veel kledingwinkels, maar ook drogisterij en supermarkten. Een kenmerk van dit winkelcentrum is dat je hier kunt dineren tijdens het winkelen, aangezien er kleine fastfoods outlets aanwezig zijn.

Worstelwedstrijd (Gujranwala)

Gurjanwala staat bekend als de stad van de worstelaars, vandaar dat je tijdens een verblijf in Gurjanwala minstens één keer een worstelwedstrijd moet bijwonen. Een andere naam voor Gurjanwala is 'Pehlwanon Ka Shehar' wat ook wel de stad de worstelaars betekent. De stad is dan ook enorm trots op de roem die zij bereikt hebben. Er hebben hier namelijk vele grote titels gewonnen, zoals Rahim Bux Phelwan Sultani Wala en Acha Phelwan.

Het Hanna Lake (Quetta)

Het Hanna Lake is een turquoise meer wat zich in de buurt van de stad Quetta vind. Het bijzondere aan dit meer is dat het op een hoogte van 10 kilometer ligt en is verscholen tussen de heuvels. Het reservoir werd in 1894 gebouwd tijdens de Britse koloniale tijdperk. In het meer zwemmen talloze gouden vissen. Daarnaast bevindt zich in de omgeving een restaurant met picknicktafels en een watersport academie. Bij de Hayat Water Sports Academy(watersport academie) kun je materialen huren om te roeien, kanoën, kajakken en zeilen.  Hazarganji Chiltan Nationaal Park (Quetta)

Hazarganji Chiltan Nationaal Park
Hazarganji Chiltan Nationaal Park
Kaart met locatie Hazarganji Chiltan Nationaal Park

Het Hazarganji Chiltan National Park is een prachtig natuurgebied ligt in het zuidwesten van Quetta. Het gebied is gevuld met een bergachtig landschap met steile hellingen gedeeld door ravijnen. Jaarlijks trekt het park vele bezoekers, aangezien het makkelijk te bereiken is vanuit Quetta. Het park is ook de thuishaven over vele zeldzame diersoorten. Naast vele vogels en reptielen leven er onder meer Stripped hyena's en Rode vossen. Bazaars Pakistan (Quetta)

Bazaars Pakistan
Bazaars Pakistan
Kaart met locatie Bazaars Pakistan

Shahrah-e-Liaquat en de Shahrah-e-Iqbal zijn schitterende bazaars in Quetta. Op deze markten worden schitterende en kleurrijke ambachten verkocht. Vooral de Balochi spiegel en het Pashtun borduurwerk zijn gewilde accessoires op de markt. Daarnaast worden er Afghaanse tapijten, bontjassen, geborduurde jassen, vesten, sandalen en andere traditionele Pashtun items verkocht. De Pashtun tapijten en Balochi tapijten worden gemaakt door nomadische stammen rondom het gebied van Quetta.