Pakistan

Lahore in Pakistan
Lahore in Pakistan

Pakistan is een zeer groot land, gelegen in Zuid-Azië tussen India, Afghanistan, Iran, China en de Arabische zee in. Het heeft een oppervlakte van 796.095 km2 en ongeveer 180.000.000 inwoners. Dit aantal is sinds de 20e eeuw verzevenvoudigd! De overgrote meerderheid van de bevolking (95%) gelooft in de Islam. De hoofdstad van Pakistan is Islamabad, wat in het noordoosten van Pakistan te vinden is. De stad is dichtbevolkt, want op 906 km2 wonen meer dan 673.000 inwoners. Dat zijn 1291 inwoners per km2.

Het landschap van Pakistan is erg divers. In het noorden vind je vooral veel grote en hoge bergen. Drie van de grootste bergketens ter wereld, de Hindu Kush, het Karakoram-gebergte en de Himalaya, komen hier bijeen. In het zuidwesten van het land vind je de uitgestrekte plateau van Baluchistan. Dit gebied bedekt 44% van het totale landoppervlakte, maar heeft slechts enkele inwoners. Daarnaast bestaat een groot deel van het landschap uit rivieren. De Punjab en de Sind-vlaktes van de rivier de Indus en haar 5 grote zijrivieren zijn erg belangrijk voor het land, omdat zij veel water aanvoeren.

De naam Pakistan is eigenlijk een afkorting van diverse steden. De P komt van Punjab, de A van Afghania, de K van Kasjmir, de S van Sindh en Tan van Beloetsjistan. De I is ertussen gevoegd, zodat het een makkelijkere uitspraak kreeg. Deze naam is bedacht door Choudhary Rahmat Ali in 1933. De naam Pakistan betekend 'Land der reinen'.

Pakistan is onderverdeeld in 4 provincies, 2 territoria en 2 omstreden gebieden in Kasjmir;
1. Beloetsjistan is de grootste provincie van Pakistan en ligt in het zuidwesten van het land. Dit is een onderdeel van de landstreek Beloetsjistan, die maar voor een deel in Pakistan ligt. Het westelijke deel ligt namelijk in Iran, terwijl het noordelijke deel in Afghanistan te vinden is. De hoofdstad van deze provincie is Quetta, die meer dan 900.000 inwoners heeft.
2. In het noordwesten van het land ligt Khyber-Pakhtunkhwa. Deze provincie is een stuk kleiner als Beloetsjistan. De hoofdstad van Khyber-Pakhtunkhwa is Peshawar, die 1,5 miljoen inwoners heeft.
3. In het oosten ligt de één na grootste provincie Punjab. Ook deze landstreek is opgesplitst, want het oostelijke deel ligt in India. De hoofdstad van Punjab is Lahore, die meer dan 7 miljoen inwoners heeft. Deze provincie heeft naast de hoofdstad nog andere belangrijke steden, zoals Faisalabad, Gujranwala, Multan en Rawalpindi.
4. In het zuidoosten van het land ligt provincie Sindh. Deze provincie heeft Karachi als hoofdstad. Karachi heeft meer dan 12 miljoen inwoners. Een andere zeer belangrijke stad in Sindh is Hyderabad.

De 2 territoria zijn Hoofdstedelijk Territorium Islamabad en het Federaal territorium. De 2 omstreden gebieden in Kasjmir zijn Azad Kasjmir en de Noordelijke Gebieden.

De vrouwenrechten zijn niet zoals in Nederland, want in 80% van alle huwelijken komt huiselijk, seksueel en/of psychologisch geweld voor. Om het geweld tegen te gaan stemde het Pakistaans parlement in 2006 voor een wetswijziging ten aanzien van verkrachting en overspel. Vroeger moesten vrouwen 4 mannelijke ooggetuigen regelen die konden bewijzen dat de vrouw was verkracht. Anders werd ze vervolgd voor overspel. Het Pakistaans parlement wilde deze regel afschaffen. De streng Islamitische parlementariërs waren hier fel op tegen, omdat het vrije seks in de hand zou werken.

Heb je weinig kennis van Pakistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Pakistan
Officiele naam:
Islamitische Republiek Pakistan
ISO:
PK
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Islamabad
Inwoners:
+/- 180000000
Taal:
Urdu
Godsdienst:
Islam
Tijdzone:
UTC +5
Munteenheid:
Rupee
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
796095 kmÔŅĹ

Ervaringen

Pakistan krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 5 ervaringen.

9,0  5 ervaringen + Ervaring delen

Jomie op 20 juni 2021 plaats: Multan, reisperiode: december 2020

Pakistan was een erg mooi en rustgevend land. Mooie landschappen, en als je net als ik veel van avontuur houdt is pakistan the place to be. Daarnaast is dit artikel niet juist. Toen ik pakistan was kon ik gewoon zonder hoofddoek en met vrij korte kleren over straat. En ik was zeker niet de enige. De jongere bevolking loopt er alledaags westers gekleed bij. De mentaliteit van het land is vrij modern, waardoor ik zeker nog een keer naar Pakistan zou willen gaa.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Berthus boer op 26 juni 2019 plaats: Rawalpindi, reisperiode: juli 2018

top land en heel gastvrij, nooit verwacht maar waar!!!

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 6
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Wiljan H. op 30 maart 2017 plaats: Islamabad, reisperiode: april 2016

Ik was op doorreis door pakistan en zou eerst alleen met een transfervisa snel door het land heen rijden van India naar Iran. Uiteindelijk besloten om mijn visum te verlengen in Islamabad en de beroemde Karakoram Highway te rijden om vervolgens richting het zuiden te gaan en via Quetta naar Iran (BAM) te rijden. Het was een bizarre en ontzettend mooie ervaring! Veel politie escortes gehad maar vrijwel overal positieve ervaring. Helaas mocht ik niet een Pakistaanse bruilof bijwonen wegens het gevaar van een aanslag.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 7
Anne op 16 november 2016 plaats: Faisalabad, reisperiode: juni 2016

Ik ben daar geweest en ik vond het heel leuk echt geweldig! Ik zou het aanraden aan mensen die houden van reizen en nieuwe culturen ontmoeten.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Janny Berends Beeuwkes op 22 oktober 2014 plaats: Islamabad, reisperiode: september 2012

Pakistan is een bijzonder land, lieve mensen veel te zien: Cultuur, natuur. Lahore: Garden of the Mughals, Minar-e-Pakistan, Badshahi Mosque en nog heel veel meer. Sialkot: Kashmir hills, Chanab River and dam. Karachi: St Patrick's Cathedral, Islamabad: Parliament House, Faisal Masjid. En heerlijk eten.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Pakistan

De Raja Bazar (Rawalpindi)

De Raja Bazar
De Raja Bazar
Kaart met locatie De Raja Bazar

De Raja Bazaa is de belangrijkste bazaar van Rawalpaldi. Ook de ligging van de bazaar is ideaal, doordat het op een kruispunt van zes belangrijke wegen ligt. Door deze ligging in het wel een enorme chaos rondom de bazaar. In de bazaar bevinden zich ook een aantal grote bedrijven en commerciële centra en kantoren. Het is dan ook een van de drukste bazaars van de stad. Je kunt er dan ook allerlei spullen kopen voor een onwijs lage prijs. 

Ayub National Park (Rawalpindi)

Ayub National Park, ook wel bekend al het historisch Topi Rakh Park is het grootste natuurpark van Rawalpindi. Het park is vernoemd naar de Pakistaanse president. Het park beslaat een totale oppervlakte van 930 hectare. Naast dat je in het park een speeltuin, meer, aquarium en openluchttheater vindt, staat het park ook wel bekend als 'The Jungle Koninkrijk'. Vooral onder de jongeren is dit een erg populair gebied. Mazar-e-Quaid-e-Azam, (Karachi)

Mazar-e-Quaid-e-Azam,
Mazar-e-Quaid-e-Azam,
Kaart met locatie Mazar-e-Quaid-e-Azam,

Mazar-e-Quaid-e-Azam, een met wit marmer bedekt mausoleum van Mohammed Ali Jinnah, de stichter van Pakistan. In dit mausoleum bevindt zich de laatste rustplaats van Quaid-e-Azam (Grote leider), de stichter van Pakistan. Het gebouw is een van de populairste bestemmingen voor toeristen in Pakistan. Het ligt omgeven in een rustige omgeving in het Jamshed Quarters. Op diverse datums vinden er officiële militaire ceremonies plaats.

Multan Cricket Stadium (Multan)

Het multifunctionele stadion Multan Cricket Stadium is gelegen langs de Vahari Road, in de buitenwijken van Multan. Het stadion wordt voornamelijk beschikbaar gesteld voor cricket wedstrijden en biedt plaats voor zo'n 35.000 mensen. Het laatste One day International wedstrijd werd gehouden in 2008 tussen Pakistan en Bangladesh. Ook de eerste wedstrijd in het stadion werd gespeeld tussen de teams van Bangladesh en Pakistan. 

Worstelwedstrijd (Gujranwala)

Gurjanwala staat bekend als de stad van de worstelaars, vandaar dat je tijdens een verblijf in Gurjanwala minstens één keer een worstelwedstrijd moet bijwonen. Een andere naam voor Gurjanwala is 'Pehlwanon Ka Shehar' wat ook wel de stad de worstelaars betekent. De stad is dan ook enorm trots op de roem die zij bereikt hebben. Er hebben hier namelijk vele grote titels gewonnen, zoals Rahim Bux Phelwan Sultani Wala en Acha Phelwan.

Het Pace Shopping Mal (Gujranwala)

Het Pace Shopping Mal
Het Pace Shopping Mal
Kaart met locatie Het Pace Shopping Mal

Het Pace Shopping Mall is een winkelcentrum waarin diverse winkels zijn gevestigd. Naast zijn vestiging in Gujranwala, heeft Pace nog vijf vestigingen in Lahore en één in Gujrat. Het winkelcentrum werd in 1995 opgeleverd en is nog steeds een geliefde plek in de stad. Je vindt er veel kledingwinkels, maar ook drogisterij en supermarkten. Een kenmerk van dit winkelcentrum is dat je hier kunt dineren tijdens het winkelen, aangezien er kleine fastfoods outlets aanwezig zijn.

Jinnah Stadion (Gujranwala)

Jinnah Stadion
Jinnah Stadion
Kaart met locatie Jinnah Stadion

In het hart van Gujranwala ligt het multifunctioneel Jinnah Stadion. Het stadion wordt voornamelijk gebruikt voor cricket wedstrijden. In totaal heeft het stadion een capaciteit voor zo'n 20.000 mensen. De laatste ODI(One Day International) wedstrijd werd gehouden in 2000 tussen Pakistan en Sri Lanka. Het stadion werd ontworpen door Amjad Saleem, hij was de voormalig burgemeester van Gujranwala.


Bazaars Pakistan (Quetta)

Bazaars Pakistan
Bazaars Pakistan
Kaart met locatie Bazaars Pakistan

Shahrah-e-Liaquat en de Shahrah-e-Iqbal zijn schitterende bazaars in Quetta. Op deze markten worden schitterende en kleurrijke ambachten verkocht. Vooral de Balochi spiegel en het Pashtun borduurwerk zijn gewilde accessoires op de markt. Daarnaast worden er Afghaanse tapijten, bontjassen, geborduurde jassen, vesten, sandalen en andere traditionele Pashtun items verkocht. De Pashtun tapijten en Balochi tapijten worden gemaakt door nomadische stammen rondom het gebied van Quetta. Hazarganji Chiltan Nationaal Park (Quetta)

Hazarganji Chiltan Nationaal Park
Hazarganji Chiltan Nationaal Park
Kaart met locatie Hazarganji Chiltan Nationaal Park

Het Hazarganji Chiltan National Park is een prachtig natuurgebied ligt in het zuidwesten van Quetta. Het gebied is gevuld met een bergachtig landschap met steile hellingen gedeeld door ravijnen. Jaarlijks trekt het park vele bezoekers, aangezien het makkelijk te bereiken is vanuit Quetta. Het park is ook de thuishaven over vele zeldzame diersoorten. Naast vele vogels en reptielen leven er onder meer Stripped hyena's en Rode vossen. Het Hanna Lake (Quetta)

Het Hanna Lake is een turquoise meer wat zich in de buurt van de stad Quetta vind. Het bijzondere aan dit meer is dat het op een hoogte van 10 kilometer ligt en is verscholen tussen de heuvels. Het reservoir werd in 1894 gebouwd tijdens de Britse koloniale tijdperk. In het meer zwemmen talloze gouden vissen. Daarnaast bevindt zich in de omgeving een restaurant met picknicktafels en een watersport academie. Bij de Hayat Water Sports Academy(watersport academie) kun je materialen huren om te roeien, kanoën, kajakken en zeilen.  De Minar-e-Pakistan (Lahore)

De Minar-e-Pakistan
De Minar-e-Pakistan
Kaart met locatie De Minar-e-Pakistan

De Minar-e-Pakistan is een groot minaret in het Iqbal Parl in Lahore. De Minar-e-Pakistan is gebouwd als herdenkingsmonument uit de tijd van de Pakistanresolutie. Tijdens de conferentie van de Moslimliga in 1940 werd voor het eerst in het land de wens uitgesproken voor een onafhankelijke moslimstaat. Deze conferentie vond plaats op de plek wat nu de Minar-e-Pakistan staat. Het monument werd ontworpen door een Pakistaanse architect en gebouwd door Abdur Rahman Khan Niazi. Het kostte zo'n 8 jaar om deze toren te bouwen. Helaas is er door de toegenomen luchtvervuiling rondom het monument, aanslag gekomen op het witte marmer. 


Het Lahore Fort (Lahore)

Het Lahore Fort
Het Lahore Fort
Kaart met locatie Het Lahore Fort

Het Lahore Fort ligt in het noordwesten van de stad Lahore. Het fort bevindt zich in een ommuurde stad in het Iqbal Park, wat ook bekend staat als het grootste stedelijke park in Pakistan. Hoe het fort is ontstaan is veel onduidelijkheid over. Zo is er niet bekend door wie het is gebouwd en waarom het hier staat. Wel gaan er verschillende theorieën rond dat er eerst een ander fort heeft gestaan. Sinds 1981 staat het Lahore fort ingeschreven als een UNESCO World Heritage Site. 

De Badshahimoskee (Lahore)

De Badshahimoskee
De Badshahimoskee
Kaart met locatie De Badshahimoskee

De meest bekende moskee van Lahore is de Badshahimoskee. Deze moskee, ook wel de Keizermoskee genoemd, werd gebouwd in 1673 door de Mogolkeizer Aurangzeb. Naast dat het een van de bekendste moskee van Lahore is, is het de op vier na grootste moskee in de wereld en de op een na grootste in Pakistan. Toeristen bezoeken vrijwel altijd de Badshahimoskee, aangezien hij een bijzondere stijl heeft. Omdat het al honderden jaren geleden is dat de bouw voltooid werd, is het belangrijk dat het nu goed onderhouden wordt. De grootste renovaties vonden plaats in 1939 tot 1960.

Jinnah Garden (Faisalabad)

Faisalabad is de thuisbasis van een aantal parken. Het bekendste en oudste park in de stad is het Jinnah Garden. De lokale bevolking noemt het park ook wel 'Company Bagh'. Voor dat je het park in wandelt valt meteen het prachtige monumentale witte gebouw op. Het dak leunt op stevige witte pilaren, wat aanduidt dat dit de ingang van het park. Daarnaast kun je verder wandelen door de groene omgeving van het park of gaan picknicken. 

Clock Tower (Faisalabad)

In het hart van de oude stad bevindt zich een van de oudste monumenten uit de tijd van de Britse Raj: De klokkentoren. De toren werd gebouwd door de Britten toen zij een groot deel van Pakistan regeerde. De klokkentoren is geplaatst in het midden van acht markten in de vormen van de Union Jack van het Verenigd Koninkrijk. Op de markt verkopen ze vele lokale specialiteiten. Verder is de klokkentoren een bijzonder perspectief in de stad. Vooral de prachtige en goed onderhoudende architectuur trekt veel bezoekers.  


Happyland Waterpark (Faisalabad)

Happyland Waterpark
Happyland Waterpark
Kaart met locatie Happyland Waterpark

Happy Land Water Park is een pretpark waar hele gezinnen zich kunnen vermaken. Het park is opgebouwd op een internationaal niveau met alle faciliteiten die je maar kunt bedenken. Verder vind je er de grootste waterglijbanen van heel Pakistan. Ook zijn er verbazingwekkende schommels voor zowel kinderen als volwassenen. Door de veelzijdige attracties van het park kun je je hier prima een hele dag vermaken. 

Schildpadden (Karachi)

Schildpadden
Schildpadden
Kaart met locatie Schildpadden

De avonden van september en november staan in het teken van schildpadden. Bij de kust van Karachi kun je gigantische Olive Ridley dwergschildpadden en groene zeeschildpadden zien. De beste manier om ze te bekijken, is door met een lokale bewoner op pad te gaan of door met de boot een tripje te maken.

Winkelen in Pakistan

Als je gaat winkelen in Pakistan zul je vooral juwelen of kleding van de islamitische cultuur vinden. In Islamabad zijn veel winkels te vinden. De Super Market en de Jinnah Super Market zijn bekende winkelgebieden van de hoofdstad. De Jinnah Super Market verkoopt vooral schoenen voor een zeer betaalbare prijs. Andere dingen die je er vindt zijn restaurants, internetcafés en veel verschillende winkels waar je van alles en nog wat kunt kopen. De winkels zijn van 10.00 uur tot maximaal 23.00 uur geopend.

Mausoleum van Shah Rukn-e-Alam (Multan)

Mausoleum van Shah Rukn-e-Alam
Mausoleum van Shah Rukn-e-Alam
Kaart met locatie Mausoleum van Shah Rukn-e-Alam

Een prachtige bezienswaardigheid in Pakistan kun je vinden in Multan. Hier staat het mausoleum van Shah Rukn-e-Alam. Het mausoleum werd gebouwd tussen 1320 en 1324 en is een ongeëvenaard meesterwerk van voor de Mogoltijd. Het gebouw wordt gezien als de glorie van Multan en overal in de stad zie je het staan. De koepel van het mausoleum is tweede grootste ter wereld.

Shakarparian (Islamabad)

In Islamabad vind je Shakarparian, dit is een park met het Pakistan Monument. Het is een indrukwekkend monument met een roodbruine kleur. Het representeert de cultuur en de nationale eenheid van Pakistan. Het monument bestaat uit vier bloembladen die net open lijken te gaan. Deze bloembladen staan voor de provincies Punjab, Baluchistan, Sindh en Khyber-Pakhtunkhwa. De drie kleinere bloembladen staan voor de andere regio's van het land. Het monument wordt omgeven door tuinen met mooie bloemen en planten.

Markten in Pakistan

Markten in Pakistan
Markten in Pakistan

Wat markten betreft hoef je je in Pakistan niet te vervelen: er zijn er genoeg te vinden. Zo zijn er markten in Jamrud, Peshawar en Charsadda. Maar pas wel op met het bezoeken van deze drukbezochte plaatsen. Plekken waar veel mensen samenkomen, kunnen namelijk het doelwit worden van een aanslag. Ben dus altijd oplettend en waakzaam als je een markt bezoekt.

Ook in Islamabad zijn er verschillende markten te vinden. In het centrum van de stad vind je de Aabpaara markt. Dit is de meest uitgebreide en oudste markt die er te vinden is in Islamabad. Je kunt er veel verschillenden producten kopen. De winkels bieden een uitgebreid assortiment aan: van (gedroogde) groente en fruit tot antieke objecten.

Ook de Melody markt kun je vinden in de hoofdstad van Pakistan, Islamabad. Op de markt vind je spullen van goede kwaliteit die betaalbare prijzen hebben. Ook hier is het assortiment erg breed: je vindt er etenswaren, kruiden, trendy kleding, accessoires en andere hippe winkeltjes. Iedereen uit de omgeving bezoekt de markt, van jong tot oud en van rijk tot arm. Kortom, het is een drukke bedoeling.

Chinji Nationaal Park

Het Chinji Nationaal Park is gelegen in Punjab en heeft een oppervlakte van 15.061 hectare. Het park ligt in de buurt van Salt Range, ongeveer 130 km ten zuiden van Islamabad. Het natuurgebied bestaat veelal uit zandsteen. In het park liggen diverse woestijnen en xeric shrublands. Het heeft subtropische vegetatie met veel plantensoorten. Tevens is dit park het leefgebied van enkele bedreigde diersoorten.

Ayubia Nationaal Park

Ayubia Nationaal Park
Ayubia Nationaal Park
Kaart met locatie Ayubia Nationaal Park

Het Ayubia Nationaal Park ligt in Khyber-Pakhtunkhwa en werd in 1984 uitgeroepen tot nationaal park. In het park vind je diverse naald-, breedbladige- en gemende bossen. Rondom het nationale park liggen 7 grote dorpen en 4 kleine steden waar diverse resorts zijn gebouwd. Er bevinden zich ongeveer 100 plantensoorten in het park, waaronder de witte paardenkastanje, de deodarceder en de taxus. Ook leven er ongeveer 200 vogelsoorten, voorbeelden zijn de steenarend, de gier en de sperwer. Andere dieren die in het park leven, zijn onder andere de Aziatische zwarte beer, de vliegende eekhoorn en het Aziatische luipaard.

Golra Railway Museum (Islamabad)

Een ander museum in Islamabad is het Golra Railway Museum. Er staat een klein, vervallen station dat ooit gebruikt werd om Peshawar, Kohat en Havalian met elkaar te verbinden. Het station, nog geheel in Victoriaanse stijl, is nu een museum. Je vindt er allerlei dingen die te maken hebben met treinen. Zo liggen er wapens en munitie, horloges, navigatie-apparatuur, chirurgische voorwerpen die door spoorwegziekenhuizen werden gebruikt, lantaarns, aardewerk, historische foto's, antieke meubelen, dienstregelingen, modeltreinen en nog veel meer.

Pakistan Museum of Natural History (Islamabad)

In Islamabad vind je het Pakistan Museum of Natural History. Dit museum werd in 1976 opgericht en bestaat uit vier delen: het Botanische deel, het zoölogische deel, het deel van de aardwetenschappen en openbare diensten. De eerste drie afdelingen houden zich bezig met het verzamelen van de collectie en met identificatie- en onderzoeksactiviteiten met betrekking tot planten, dieren, fossielen, gesteenten en mineralen van Pakistan. De laatste afdeling is verantwoordelijk voor onderwijs en het populairder maken van de natuurlijke historie van het gebied.

Nationaal Museum van Pakistan (Karachi)

Nationaal Museum van Pakistan
Nationaal Museum van Pakistan
Kaart met locatie Nationaal Museum van Pakistan

In Karachi ligt het Nationaal Museum van Pakistan. Dit museum werd opgericht in Frere Hall in 1950, ter vervanging van het Victoria Museum. De doelstelling van het Nationaal Museum was het verzamelen, bewaren en het vertonen van de geschiedenis van Pakistan. Je vindt er meer dan 58.000 oude munten, honderden sculpturen en 70.000 publicaties, boeken en andere lectuur. Het Nationaal Museum heeft een auditorium met 250 zitplaatsen waar je verschillende tentoonstellingen bij kunt wonen.

Artikelen

Eten en drinken

Het voedsel wat de Pakistanen eten bestaat vooral uit kebab met brood of rijst. Er wordt weinig gevarieerd qua eten. Over het algemeen is het voedsel mild tot pittig, maar dat ligt aan de kok die je hebt. Wel zijn er verschillende soorten kebab, wat wel voor enige afwisseling zorgt. Dessert zijn erg populair, dus je kunt vele verschillende smaken proeven. Een traditionele smaak is de pistache. Een bekend ijsje hiervan heet de kulfi. Dit is vermicelli met pistachenootjes, wat op smaak gebracht word met rozenwater.

Het drinken van thee is door het heel het land zeer populair. Vooral de zwarte en groene thee worden vaak bij traditionele gelegenheden gedronken. Dit wordt gedronken met kardemom en erg veel suiker. Een ander soort thee is de Kasjmir chai. Dit is een melkachtige thee met amandelen. De noten worden toegevoegd om de thee wat extra smaak te geven. Deze thee wordt vooral gedronken op bruiloften en in het koude seizoen. Als je niet van thee houdt, kun je ook in elke stad koffie krijgen.

Vervoer

Je kunt makkelijk met het vliegtuig richting Pakistan, want het land heeft goede verbindingen met Nederland. Pakistan International Airways brengt je vanuit Nederland naar Pakistan toe. Deze luchtvaartmaatschappij vliegt naar 73 verschillende bestemmingen in het Midden-Oosten, Europa en Noord-Amerika.

Als je graag veel van het land wilt zien, is het verstandig om rond te reizen met het vliegtuig. Dagelijks vertrekken er vliegtuigen naar verschillende grote steden zoals Islamabad. Je vliegt dan met de luchtvaartmaatschappij Pakistan International Airways. Wel zijn de vliegtuigen vaak overvol of overboekt. Ook kan het zijn dat de vlucht wordt geschrapt door het slechte weer.

Een ander fijn vervoersmiddel is de trein. De dienstregeling op de stations zijn niet in het Engels beschikbaar, maar de conducteurs kunnen je vertellen welke trein je moet nemen en waar deze heen gaat. Net zoals in Nederland heeft Pakistan diverse klassen waar je kaartjes voor kunt halen. Toeristen en studenten kunnen veelal met korting reizen, maar daarvoor moet je wel een bezoekje brengen aan het PTDC.

Een groot deel van de reizigers kiest ervoor om te reizen met de bus. Houd er rekening mee dat dit erg veel tijd in beslag neemt, omdat Pakistan een enorm groot land is. Van en naar een grote stad toe reizen kan soms dagen duren. Wel zit er in de bussen airconditioning en je kunt plaatsen boeken, dus je weet zeker dat je mee kunt. Deze tickets zijn 5 keer zo duur als ritjes in minibussen, maar dan krijg je wel wat meer luxe. In de minibusjes heb je geen airco, weinig beenruimte en iedereen wordt gelijk behandeld. Je hoeft niet bang te zijn dat je niet kunt reizen met de bus, want elke minuut vertrekt er wel een bus van het station.

Een ander leuk vervoersmiddel is de riksja. De auto-riksja is een klein voertuig wat aangedreven wordt door een twee- of viertaktmotor. De motor maakt een stotterend geluid en er komt blauw-zwarte rook uit de uitlaat, maar er zijn ook riksja's op aardgas verkrijgbaar. De riksja heeft een blauw met gele kleur. Neem altijd deze taxi's, want andere zijn particulier. Onderhandel altijd even over de prijs van te voren. Je kunt niet met riksja's rijden in Islamabad, want daar zijn ze verboden. Reizen met een riksja geeft je veel vrijheid en je maakt iets mee van de dagelijkse cultuur.

Visum

Voor een vakantie in Pakistan dien je te beschikken over een geldig paspoort bij aankomst nog 6 maanden geldig is. En er is een visum vereist.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Pakistan ligt lager dan dat in Nederland.

De munteenheid is de Pakistaanse Roepie.

Veiligheid

Pakistan is vandaag de dag geen veilig land om op vakantie te gaan. Het land kent vele terroristische aanslagen, onlusten, ontvoeringen en commando aanvallen. De inwoners van Pakistan zijn erg vijandig naar buitenlanders toe, omdat een buitenlandse diplomaat aanvallers uit Pakistan heeft gedood. Het zou zomaar kunnen dat je ineens in een gewelddadige betoging terecht komt en vermoord word. Ze kijken niet of je een toerist bent of niet. Mocht je naar Pakistan willen om de inwoners daar te helpen, geef dan altijd je coördinaten op en laat je persoonlijke gegevens achter. Vooral Balouchistan, het noorden van Sindh, het zuiden van Punjab, de NWFP en Kashmir zijn erg gevaarlijk. Als je hier komt, moet je zeker op je hoede zijn. Gewelddadige aanslagen nemen nog steeds toe in delen van de North-West Frontier Province. Ook in steden zoals Islamabad, Rawalpindi, Lahore, Karachi, Peshawar en Quetta worden nog steeds aanslagen gepleegd. Het aantal dodelijke slachtoffers is elke keer weer enorm hoog. De aanslagen worden gepleegd door radicale Islamitische groeperingen. Naast al deze aanslagen dreigt het Attabad Meer in de Hunza vallei door te breken. Dit kan als gevolg hebben dat een golf van 60 meter de Hunza vallei zou overspoelen. In de grote steden is er tevens sprake van criminaliteit zoals zakkenrollen, handtassen stelen en het kopiëren van bankgegevens. Ben altijd waakzaam en houd al je spullen in de gaten.

Medische informatie

Neem je speciale medicijnen altijd mee vanuit huis, want het kan zijn dat de medicijnen niet in Pakistan te koop zijn. Pas op met malaria en dengue. Draag altijd beschermende kleding en smeer jezelf in met DEET tegen insectenbeten. Slaap onder een muskietennet om muggen van je af te houden. Daarnaast komt er vogelgriep en hondsdolheid voor. Neem gelijk contact op met de dokter als je in aanraking bent geweest met een van de dieren die deze ziektes dragen.

Er zijn geen speciale inentingen nodig voor Pakistan. Wel zijn er een aantal inentingen die aangeraden worden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of Travelclinic.

Het wordt streng afgeraden om water uit de kraan te drinken. Drink alleen water wat verpakt zit, zodat je zeker weet dat het schoon is. In het noordoosten is de smaak van het water goed, vooral in Swat, Kaghan en Gilgit.

Bevolking

Pakistan heeft 180 miljoen inwoners op een oppervlakte van 796.095 km2 wonen. Over het hele land gekeken, is de bevolkingsdichtheid niet hoog. In Islamabad is dit wel het geval hier wonen 1291 mensen op 1 km2. De bevolking groeit jaarlijks met 2,01%, waardoor de bevolkingsdichtheid steeds hoger wordt. Per 1000 inwoners worden er 29.59 kinderen geboren en sterven er 8.79 mensen. De mannen worden over het algemeen 61,3 jaar oud en de vrouwen 63,1. De bevolking van Pakistan is onderverdeeld in diverse talrijke etnische groepen waarvan de Punjabi, Sindhi, Pathanen, Baloch en Muhajir de belangrijkste zijn. Zij spreken over het algemeen allemaal Urdu en Engels. De overige bevolkingsgroepen spreken Punjabi, Sindhi, Pashtu en Baloch. Met 95% is de Islam de favoriete godsdienst van de Pakistanen. 80% van deze groep is Soenniet en 20% Sjiiet. Daarnaast zijn er nog wat kleinere minderheden zoals Christenen, Hindoes, Sikhs, Parsi en Ahmadi's.

De cultuur in Pakistan verschilt enorm met die van Nederland. Als Westerse vrouw kun je erg makkelijk de fout in gaan qua kleding. De meest vrouwen dragen een boerka, omdat alleen de echtgenoot de vrouw zonder kleding mag zien. De afstand tussen een man en vrouw is groot, dus pas op met het contact dat je probeert te maken met het andere geslacht. De Pakistanen zullen zich niet op hun gemak voelen wanneer jij een korte broek en een T-shirt draagt tegen de hitte. Je armen en benen moeten volledig bedekt zijn en de borsten en billen mogen niet geaccentueerd worden. Een fijn zittend kleding stuk is de shalwar qamiz. Dit is een lang ruimvallend gewaad over een wijde broek. Ga niet je eigen kleding dragen om te laten zien dat dit normaal is, want dit wordt totaal niet gerespecteerd. Draag altijd bedekkende kleding en een hoofddoek. Strakke kleding is ook not done is Pakistan.

Naast de kledingvoorschriften zijn er ook gedragscodes waar je je aan moet houden. De familie zoekt altijd partners voor hun (klein-)kinderen, waardoor ze niks te zeggen hebben over hun toekomstige echtgenoot. Als man mag je de vrouw niet in het openbaar aanraken. Het westerse gebruik om handen te schudden bij een ontmoeting is verboden. Daten en flirten is zeker een onbekend verschijnsel in Pakistan. Het is zelfs bijna onmogelijk om een gesprek aan te gaan met een ander geslacht. Het is zo goed als ongepast om te praten met een vrouw die niet je echtgenoot is. Andersom is dit precies hetzelfde. Wanneer je als vrouw met een man gaat praten om aardig over te komen, denkt de man dat je meer wilt dan alleen maar praten. Maak geen oogcontact en ga niet met je hand door je haar, want dit wordt geassocieerd met seks. Als je je houdt aan de rituelen en respect hebt voor de normen en waarden, kun je genieten van de gastvrijheid en de culturele rijkdom die Pakistan biedt.

Pakistan heeft een aantal feestdagen die uitbundig gevierd worden;
5 februari – Kasjmir dag
15 februari – Id-ul-Maulid
23 maart – Proclamatie van de Republiek
28 juni – Lailat-ul-Meraj
14 augustus – Onafhankelijkheidsdag
30 augustus t/m 2 september – Id-al-Fitr
11 september – Sterfdag Muhammed Ali Jinnah
6 november – Offerfeest
26 november – Muharram
5 december – Asjoera
25 december – Geboortedag Muhammed Ali Jinnah

Ook de Ramadan wordt jaarlijks gehouden. Tijdens deze periode wordt er gevast.

De taal

De nationale taal van Pakistan is Urdu. Dit wordt door de grootste bevolkingsgroep gesproken. Naast deze taal is het Engels een veel gesproken taal. De overige inwoners spreken Punjabi, Sindhi, Pashtu en Baloch.

Flora & Fauna

Pakistan heeft vele verschillende vegetatie. Je komt bijna nergens dezelfde plantensoorten tegen. Het grootste deel van de planten bestaat uit verspreide pollen gras en bossen. De bossen kunnen niet verder groeien, waardoor het niet verspreid wordt. Als het landschap gaat stijgen, kom je grote conifeerbossen tegen. Op de hellingen kun je genieten van de kleurrijke bloemen.

Pakistan kent meer dan 740 vogelsoorten, die vaak gebruik maken van de Indus. Dit is één van de voornaamste vogeltrekroutes ter wereld. De trekvogels verblijven veelal in de waterbekkens en in de Punjab en de Sinds. Echte vogelspotters kunnen het beste in de wintermaanden naar deze plek komen, want dan verblijven de trekvogels hier. Andere bijzondere vogelsoorten komen voor bij de kustlijn en in woestijngebieden. Naast de vele vogelsoorten kent Pakistan ook nog andere dieren zoals beren, herten, jakhalzen en sneeuwluipaarden. Deze dieren leven vooral in de bergen, waardoor je eerst een flinke klim moet maken. De sneeuwluipaard zul je bijna niet meer tegenkomen, want dit dier is vrijwel uitgestorven. Langs de 1000 kilometer lange kuststrook vind je haaien, schelpdieren en zeeschildpadden. In de Indus Delta kun je zelfs krokodillen spotten.

Geschiedenis

In 1947 werd Pakistan opgericht om de Indiase moslims een eigen staat te geven. Pakistan was toen nog een dominion van het Britse Commonwealth. Vanaf 1956 werd het een zelfstandige republiek. Toen bestond Pakistan nog uit West- en Oost-Pakistan. In 1958 nam het leger het bestuur van het land over. Tot 1969 was Mohammed Ayub Khan de leider van Pakistan, waarna Agha Mohammed Yahya Khan het stokje overnam tot 1971. Door diverse ruzies tussen bevolkingsgroepen, brak er in 1971 een burgeroorlog uit. Dit had als gevolg dat Oost-Pakistan zich onafhankelijk liet verklaren en zijn naam veranderde in Bangladesh. De eerste president en premier van het land waren in 1973 een feit, toen er een nieuwe grondwet werd aangenomen. Ali Bhutto nam de rol van premier op zich, maar in 1977 ging het weer fout. Er werd een staatsgreep gepleegd onder leiding van generaal Mohammed Zia-ul-Haq. Hij liet de premier Ali Bhutto in 1979 tot zijn einde komen door executie. In 1988 stierf Zia ul-Haq zelf en er moest opnieuw gekozen worden voor een nieuwe regering. Benazir Bhutto, de dochter van Ali Bhutto, won deze verkiezingen en werd de eerste vrouwelijke premier van het islamitische land. Jammer genoeg maakte zij gebruik van vriendjespolitiek en corruptie, waardoor zij in 1990 werd ontslagen door president Ghulam Ishaq Khan. In 1998 experimenteerde Pakistan met de kernbom. Het schijnt dat Abdul Qadir Khan de kennis van deze bom vanuit Nederland naar Pakistan heeft gesmokkeld. In 1999 werd Pervez Musharraf leider van het land, waardoor de democratische regering van Nawaz sharif tot zijn einde kwam. De dictator wordt gesteund vanuit het westen en besluit een prowesters beleid te handhaven, tot grote onvrede van het islamitische volk. Toen India tot stand kwam werd er veel ruzie gemaakt over Kasjmir, omdat beide landen een deel van deze stad bezitten.

In 2005 werd Pakistan getroffen door een aardbeving van 7,6 op de schaal van Richter. België zetten de benefietactie HOOP op om hulp te bieden. In 2007 werd Benazir Bhutto vermoord, nadat hij een verkiezingstoespraak had gehouden. Halverwege 2010 werd Pakistan opnieuw getroffen, maar nu door diverse zware overstromingen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing