Bezienswaardigheden Panama

Rumfabriek Carta Vieja

Rumfabriek Carta Vieja
Rumfabriek Carta Vieja
Kaart met locatie Rumfabriek Carta Vieja

Als je een rumliefhebber bent, is dit iets voor jou. De rumfabriek Carta Vieja ligt in de buurt van de plaats David en toeristen kunnen er een rondleiding krijgen, waarbij natuurlijk geproefd mag worden. De Carta Vieja rum wordt veel gedronken in Panama en het is leuk om je eigen mening te vormen over deze drank.

Fort San Lorenzo

Het San Lorenzo fort ligt aan de Atlantische kust van Panama. Het fort is vroeger veel geplunderd en aangevallen en heeft heel wat moeten doorstaan. Het fort heeft ook een periode als gevangenis gediend. Nu kun je Fort San Lorenzo bezoeken en genieten van de prachtige omgeving. Het fort maakte deel uit van de Spaanse verdedigingswerken in Panama en is een mooi voorbeeld van de Spaanse militaire architectuur uit de 17e en 18e eeuw

Darien National Park

Darien National Park
Darien National Park
Kaart met locatie Darien National Park

Het Darien National Park ligt in het regenwoud van Panama en grenst gedeeltelijk aan Colombia. Er leven veel verschillende dieren, waardoor het park is uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Kikkers, vogels, krokodillen, het is allemaal te zien in dit natuurpark. Door deel te nemen aan excursies zie je zoveel mogelijk van dit prachtige gebied. Het is niet verstandig om zelf het park te verkennen. Buiten de beveiligde gebieden kunnen guerrilla’s en andere bendes voorkomen.

San Blas-eilanden

San Blas-eilanden
San Blas-eilanden
Kaart met locatie San Blas-eilanden

De San Blas-eilanden is een groep bestaande uit ongeveer 360 kleine eilanden, gelegen voor de kust van Panama. Veel van deze eilanden zijn onbewoond. Op een aantal leven wel mensen. Dit zijn de Kuna-indianen. Deze mensen zijn de oorspronkelijke bewoners van Panama en ze leven met veel respect voor de natuur. Zo mag je bij sommige eilanden niet duiken, omdat de natuur dan verstoord zou worden. Hun manier van leven is erg traditioneel en dat is mooi om te zien. Er zijn dan ook een aantal excursies die je kunt maken om de cultuur van de bewoners te ontdekken. Eilanden die het meest bekend zijn, zijn Cartí, Isla de los Perros en El Porvenir.

El Valle de Anton

Een van de meest kleurrijke steden van Panama is El Valle de Anton, gelegen op 2 uur afstand van de hoofdstad. Hier bevindt zich de Indiase markt waar lokale ambachtslieden worden verkocht. De Indianen die in deze omgeving leven verkopen handgemaakte houtsnijwerken, beeldhouwkunsten, schelpen, souvenirs en nog veel meer.

Panamakanaal

Panamakanaal
Panamakanaal
Kaart met locatie Panamakanaal

Hetgeen waarmee Panama wereldberoemd mee geworden is, is het 80 kilometer lange Panamakanaal. Hier varen jaarlijks duizenden schepen langs. Het kanaal maakt een passage van de Caribische Zee naar de Grote Oceaan, doordat hij de landlengte doormidden snijdt van Midden-Amerika. Het is dan ook een belangrijke bron voor het internationale transport, omdat er niet meer om het hele continent Zuid-Amerika heen hoeft worden gevaren.

Feria del Mar

In Ciudad de Bocas op het eiland Isla Colón wordt jaarlijks in september de 4-daagse Feria del Mar gevierd. Een feest waarbij de hele stad beweegt op Reggaemuziek, Panamese Rock en Calypso. Dit is het grootste lokale festival op het eiland. Indiase ambachtslieden en vrouwen komen uit alle andere eilanden om hun sieraden, maskers en leren sandalen te verkopen.

Winkelen in Panama

Winkelen in Panama
Winkelen in Panama

De meeste winkel in Panama zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. De grote winkelcentra en supermarkten zijn vaak ook op zondag geopend.

Museo de Arte Colonial Religioso (Panama-stad)

Museo de Arte Colonial Religioso
Museo de Arte Colonial Religioso
Kaart met locatie Museo de Arte Colonial Religioso

Het kunstmuseum Museo de Arte Religioso Colonial in Panama-stad herbergt kunstwerken en koloniale religieuze voorwerpen, sommige al uit de 16e eeuw. Het museum bevindt zich naast de ruïnes van Iglesia y Convento de Santo Domingo.

Museo de Historia de Panama (Panama-stad)

Museo de Historia de Panama
Museo de Historia de Panama
Kaart met locatie Museo de Historia de Panama

In het Museo de Historia de Panama in de hoofdstad Panama-stad krijg je een indruk van de geschiedenis van Panama. Je vindt het museum in de wijk San Felipe, vlakbij Plaza de la Independencia. Het is alleen doordeweeks geopend.

Cathedral de Panamá (Panama-stad)

Cathedral de Panamá
Cathedral de Panamá
Kaart met locatie Cathedral de Panamá

Een van de grootste kathedralen van Midden-Amerika vind je in Panama-stad, Cathedral de Panamá. De kathedraal staat aan het Plaza de la Independencia en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Casco Viejo. De twee torens aan weerszijden van de hoofdingang zijn ingelegd met parelmoer uit Pearl Islands, waardoor het een architectonisch contrast vormt met de immense stenen ingang en de houten deuren.

Plaza de la Independencia (Panama-stad)

Plaza de la Independencia
Plaza de la Independencia
Kaart met locatie Plaza de la Independencia

Plaza de la Independencia is het belangrijkste plein van Casco Viejo, het oude gedeelte van de stad. Op het plein is altijd wat te beleven, vaak wordt er muziek gemaakt door muzikanten en elke maand wordt een vlooienmarkt gehouden. Rondom het plein staan allerlei historische gebouwen zoals Palacio Municipal, het Canal Museum en de kathedraal.

Feria del Mar (Bocas del Toro)

Feria del Mar
Feria del Mar
Kaart met locatie Feria del Mar

Op de populaire eilandengroep Boacas del Toro vindt jaarlijks in september het Feria del Mar plaats. Dit is wereldwijd een van de grootste reggaefeesten. De precieze locatie van het feest is het eiland Isla Colón. Vier dagen lang staat alles op dat eiland dan naast reggaemuziek ook in het teken van creoolse lekkernijen, het creëren van een gezellige sfeer en Caribische ritmes. Een aanrader om tijdens het feest te proeven is rondón, dit is een vissoep die bereidt is met kokosmelk.

Parque Nacional Marino Isla Basimentos (Bocas del Toro)

Parque Nacional Marino Isla Basimentos
Parque Nacional Marino Isla Basimentos
Kaart met locatie Parque Nacional Marino Isla Basimentos

Parque Nacional Marino Isla Basimentos is een marine park opgericht in 1988 en is 132 kilometer groot. 130 eilanden zijn lid van dit park inclusief het eiland Cayos Zapatillas dat omgeven is door koraalrif en de moerassen in het centrum van Isla Bastimentos. Verder bevinden zich nog mangroven en apen, krokodillen, kaaimannen en 29 andere soorten amfibieën en reptielen in het park. Voor ongeveer 9 euro kun je overnachten in een tentje in het park.

Koffietour (Boquete)

Koffietour
Koffietour
Kaart met locatie Koffietour

Het land Panama, en vooral de stad Boquete, staan bekent om de koffie. Je kunt bij veel lokale inwoners daarom ook de koffieplantages bekijken. Tijdens een koffietour kom je alles te weten over het verbouwen van de koffie. Daarnaast kun je natuurlijk ook een kopje koffie drinken om zelf deze specialiteit te ervaren. Sla daarom een bezoek aan een koffieplantage niet over als je in Boquete bent.

Nationaal Park Volcán Barú (Boquete)

Nationaal Park Volcán Barú
Nationaal Park Volcán Barú
Kaart met locatie Nationaal Park Volcán Barú

Barú is een actieve stratovulkaan en de grootste berg in Panama, van maar liefst 3.474 meter hoog. Op de top van de vulkaan heb je op een onbewolkte dag een uitzicht over zowel de Grote Oceaan als de Caraïbische Zee. Dieren die rondom de vulkaan leven zijn onder andere arenden en de watermuis, daarnaast heeft het park ook veel beschermde bossen.

Fort de San Lorenzo (Colón)

Fort de San Lorenzo
Fort de San Lorenzo
Kaart met locatie Fort de San Lorenzo

Fort de San Lorenzo ligt op 10 kilometer afstand ten westen van Colón, aan de rivier de Chagres. Het fort was onderdeel van de Spaanse verdedigingswerken in Panama. Dit is ook te zien aan de Spaanse militaire architectuur die dateert uit de 17e en 18e eeuw. Verder werd er vanuit Peru edelmetalen zoals zilver naar het fort aangevoerd. Sinds 1980 staat Fort de San Lorenzo op de UNESCO Werelderfgoedlijst.