Panama

Strand San Blas eilanden, Panama
Strand San Blas eilanden, Panama

Panama is het meest zuidelijk gelegen land van Centraal-Amerika. Ten noorden van het land ligt de Caribische Zee, ten zuiden de Grote Oceaan en de Golf van Panama. In het westen grenst Panama aan Costa Rica en in het oosten aan Colombia.

Panama is ongeveer 2x zo groot dan Nederland.

De dictator generaal Manual Antonio Noriega is sinds 1989 niet meer aan de macht en vanaf die tijd is Panama een democratie. Ondanks dat er nog steeds economische en politieke problemen zijn gaat het steeds beter met het land. Het toerisme is aardig op gang gekomen en het Panamakanaal brengt het land welvaart.

Het landschap van Panama is erg afwisselend. Je vindt er dorre, vlakke gronden, regenwouden, moerassige kustvlaktes en nevelwouden.

Panama bestaat uit 9 provincies en 5 Indiaanse gemeenschappen (comarca). Drie van deze gemeenschappen hebben de status van provincie.
Provincies; Bocas del Toro, Chiriquí, Coclé, Colón, Darién, Herrera, Los Santos, Panama en Veraguas.
Comarca's; Emberá-Wounaan, Kuna de Madugandí, Kuna de Wargandí, Kuna Yala en Ngöbe-Buglé. Emberá-Wounaan, Kuna Yala en Ngöbe-Buglé hebben de status van provincie.

Het Panamakanaal loopt door de landengte van Panama, ruwweg in een noord-zuidrichting, en verbindt de Caraïbische Zee met de Grote Oceaan. Het kanaal is een belangrijke ader in het intercontinentale transport omdat men niet meer om Zuid-Amerika heen hoeft te varen. Het kanaal is tevens de scheiding van de Noord- en Zuid-Amerikaanse continenten. Al in de 16e eeuw werd er gesproken over een mogelijkheid om de landengte die de Atlantische van de Stille Oceaan scheidt, met een kanaal te doorsnijden. Aan het einde van de 19e eeuw werd de eerste serieuze poging ondernomen, nadat in 1855 al een spoorlijn was aangelegd. De bouw kwam stil te liggen en de in 1881 opgerichte bouwcompagnie ging in 1889 failliet. Pas in 1904 werd de aanleg werd hervat. Het eerste schip, het Amerikaanse stoomschip Ancon, voer door het kanaal op 15 augustus 1914.

Heb je weinig kennis van Panama? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Panama
Officiele naam:
ISO:
PA
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Panama-stad
Inwoners:
+/- 3300000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -5
Munteenheid:
Balboa
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
75517 km˛
Beste reistijd:
december - april

Ervaringen

Heb je ooit Panama bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Panama krijgt gemiddeld een 9,0 uit 10 op basis van 10 ervaringen:

9,0 10 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 4 met 10 resultaten

plaats: Rondreis, reisperiode: december 2019

Een mooie rondreis met leuke hikings. Vooral gericht op natuur en minder cultuur. Snorkelen met haaien, schildpadden, roggen en kleinere visjes is een absolute topper. Het in het wild zien rondspringen van dolfijnen is eveneens een hoogtepunt. Overal was men enorm gastvrij en hebben we heel lekker gegeten. Een aanrader.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 7
 • Restaurants 8
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: bocas, reisperiode: december 2018

panama is een prachtig land qua mensen, zeer gastvrij, natuur en en 1 grote dierentuin; mooie verlate eilandjes, en stranden prachtig snorkelen, lekker eten, en toch nog remote!

 • Algemeen 9
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: San Blas, reisperiode: juli 2018

San Blas: slapen op een onbewoond tropisch eiland, geweldig. Toerisme wordt geheel door de lokale indiaanse bevolking zelf geregeld en beheerd. Mooi kleinschalige vorm van toerisme in een paradijselijke omgeving.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Panama

Plaza de la Independencia (Panama-stad)

Plaza de la Independencia
Plaza de la Independencia

Plaza de la Independencia is het belangrijkste plein van Casco Viejo, het oude gedeelte van de stad. Op het plein is altijd wat te beleven, vaak wordt er muziek gemaakt door muzikanten en elke maand wordt een vlooienmarkt gehouden. Rondom het plein staan allerlei historische gebouwen zoals Palacio Municipal, het Canal Museum en de kathedraal.

Cathedral de Panamá (Panama-stad)

Cathedral de Panamá
Cathedral de Panamá

Een van de grootste kathedralen van Midden-Amerika vind je in Panama-stad, Cathedral de Panamá. De kathedraal staat aan het Plaza de la Independencia en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Casco Viejo. De twee torens aan weerszijden van de hoofdingang zijn ingelegd met parelmoer uit Pearl Islands, waardoor het een architectonisch contrast vormt met de immense stenen ingang en de houten deuren.

Fort de San Lorenzo (Colón)

Fort de San Lorenzo
Fort de San Lorenzo

Fort de San Lorenzo ligt op 10 kilometer afstand ten westen van Colón, aan de rivier de Chagres. Het fort was onderdeel van de Spaanse verdedigingswerken in Panama. Dit is ook te zien aan de Spaanse militaire architectuur die dateert uit de 17e en 18e eeuw. Verder werd er vanuit Peru edelmetalen zoals zilver naar het fort aangevoerd. Sinds 1980 staat Fort de San Lorenzo op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De Panamese keuken is een unieke mengeling van Spaanse, Afrikaanse en inheemse invloeden.

Enkele traditionele gerechten zijn;
* Puerco frito con patacones - gebakken varkensvlees met een banaanachtige vrucht.
* Sancocho - een dikke soep die op veel verschillende manieren wordt gemaakt maar met meestal maïs en yucca als bestandsdeel. Verder zitten er vaak andere groenten in.
* Arroz con pollo - rijst met kip.

Agua de pipa (kokosmelk) wordt veel gedronken. Ook Panama`s bier is populair. Baboa en Soberana zijn de nationale merken.

De koffie uit Panama is van wereldklasse. Deze 'arabica' wordt voornamelijk geëxporteerd. De Panamezen drinken vooral hele zoete espresso.

Vervoer

De meeste internationale vliegtuigen komen aan op de internationale luchthaven Tocumen. Deze luchthaven ligt op 35 km afstand van Panama-stad. De vlucht vanuit Amsterdam duurt ongeveer 14 uur.

Er zijn in Panama behoorlijk wat vliegvelden en het land heeft zelfs 4 nationale luchtvaartmaatschappijen. Binnenlandse vluchten zijn niet duur en betrouwbaar.

De bus is een goede optie als je ook nog wat van het landschap wilt zien. Er is een uitgebreid netwerk van busverbindingen. Je kunt natuurlijk ook een auto huren. Mogelijkheden genoeg en de prijzen zijn redelijk. In de steden kun je ook een taxi aanhouden. Deze zijn niet duur, maar spreek wel altijd van te voren een prijs af.

Visum

Duurt de vakantie in Panama korter dan 90 dagen dan heb je geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Panama ligt lager dan in Nederland.

De Panamese munteenheid is de balboa.

Veiligheid

Panama is een van de veiligste landen van Midden-Amerika. Maar zoals overal moet je wel opletten voor zakkenrollers, vooral na zonsondergang in Panama-stad.

Medische informatie

De gezondheidszorg is goed van kwaliteit. Veel artsen zijn opgeleid in de Verenigde Staten. Er zijn 11 ziekenhuizen in Panama.

In sommige gevallen is vaccinatie verplicht.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

In de steden is het kraanwater wel drinkbaar maar toch wordt er aangeraden om mineraalwater te kopen.

Bevolking

Een kwart van de bevolking woont in Panama-stad.

Nog maar 10% van de bevolking is inheems. Zij zijn vaak arm en hebben landelijk geen politieke macht. Er zijn wel wetten die hun erfgoed moeten beschermen maar die worden niet zo nauw genomen.

In Panama wonen veel Chinezen. Zij bezitten meerendeel van de buurtwinkels en supermarkten. In de volksmond worden de Chinezen 'chinitos' genoemd.

De taal

De officiële taal van Panama is Spaans. Veel Panamezen die van oorsprong van Jamaica en Trinidad afkomstig zijn spreken Engels en Spaans. De zeven verschillende Indiaanse gemeenschappen spreken ook ieder nog hun eigen taal. Op de eilanden van Bocas del Toro wordt ook Patois gesproken, een mengeling van Spaans, Engels en een lokaal dialect.

Flora & Fauna

Op 25 stranden in Panama leggen zeeschildpadden hun eieren. Vijf van de zeven soorten ter wereld begraven hier hun eieren.

Er groeien meer dan 10.000 verschillende plantensoorten in het land. Daaronder vallen bijna 700 soorten varens, die wel tot 4 m hoog kunnen worden.

Ook zijn er bijna 1000 verschillende soorten vogels gespot. Waarvan 12 soorten alleen in Panama voorkomen.

Capibara`s zijn de grootste knaagdieren ter wereld en leven in de noordelijke moerassen. De bruine neusbeer (pizote) komt bijna overal voor.

Geschiedenis

Het land is (pas) 3 miljoen jaar geleden ontstaan als gevolg van geologische opstuwing door de botsing van 3 tektonische platen.

Hoogstwaarschijnlijk wordt Panama al 12.000 jaar bewoond. Toen de Spanjaarden het land in de 15e eeuw veroverde woonden er ongeveer 1 miljoen mensen in Panama. De meeste bezweken aan het geweld van de Spanjaarden of aan Europese ziektes.

Nadat Panama een tijdje van Colombia is geweest werd het in 1903 onafhankelijk.

Op 15 augustus 1914 werd het Panamakanaal geopend.

Heeft u interesse in een reis naar Panama? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing