Bezienswaardigheden Paraguay

Museo del Fútbol Sudamericano

Museo del Fútbol Sudamericano
Museo del Fútbol Sudamericano
Kaart met locatie Museo del Fútbol Sudamericano

Het Museo del Fútbol Sudamericano in Luque is een vrij nieuw museum dat geheel gewijd is aan de voetbalsport. In het prestigieuze gebouw is naast het voetbalmuseum ook nog een conferentiecentrum ondergebracht. De focus aan de buitenkant van het gebouw is een gigantische voetbal, terwijl binnen de vlaggen van de tien voetballende landen die samen de Confederación Sudamericana (Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela) vormen, in het middelpunt van de belangstelling staan.

In het museum is een gang waar je alle gewonnen cups kunt bewonderen en op de onderste verdieping is de zogenaamde kamer van 'Hermanos Americanos', waarin de symbolen, de historie en de talenten van elk van de tien landen herdacht worden. Dit leuke museum heeft een afwisseling van tentoonstellingen en interactieve bijdrages, dus een bezoek is zeker de moeite waard.

Cerro Corá National Park

Het Cerro Corá National Park is het grootste beschermde natuurgebied van Paraguay en heeft een legendarisch verleden. Want op de plek van dit park, werd een eeuw geleden nog oorlog gevoerd en nu is het een oase van prachtige natuur en kun je er heerlijk tot rust komen. Dit nationale park ligt in het midden van Paraguay, vlakbij de Braziliaanse grens, op zo'n 450 kilometer van de hoofdstad Asunción. In 1990 werd het park opgericht om ontbossing in Paraguay tegen te gaan. Het Cerro Corá gebied is grandioos en uitgestrekt en bestaat uit droog tropisch bos en savanne. Waar je ook kijkt in dit nationale park, overal zie je grasland dat afgewisseld wordt met bomen en aan de horizon kun je de contouren van verschillende kleine heuvels zien. Het gebied van Cerro Corá kun je goed wandelend verkennen en in het park zijn geen duidelijke paden wat de tocht nog avontuurlijker maakt.

Aan het eind van de 19de eeuw was het gebied van Cerro Corá de plek waar de oorlog van de Drievoudige Alliantie plaatsvond. De toenmalige dictator van Paraguay, Francisco Solano Lopéz, verklaarde de oorlog aan buurlanden Brazilië, Argentinië en Uruguay. In 1870 verloor Paraguay uiteindelijk de oorlog en was een groot deel van het land verwoest of ingenomen door de buurlanden. De Brazilianen vermoorden Lopéz op de oevers van de rivier 'Aquidabán' in Cerro Corá en daarom vind je in dit park een monument voor deze gevallen dictator, maar ook veel herdenkingsmonumenten voor de andere slachtoffers van deze heftige oorlog.

Nationaal Park Ybycuí

In het zuiden van Paraguay, op een kleine drie uurtjes rijden van Asunción, ligt het tropische nationale park Ybycuí. Het park bestaat voornamelijk uit heuvelachtige landschap met dichte jungle en je vindt er tientallen beekjes, watervallen en meertjes. Omdat Ybycuí een tropisch park is, is het er vochtig en de temperatuur ligt er rond de 30°C.

Een tocht naar de waterval Salta Mbocaruzu is een echte aanrader! Je hebt wel een behoorlijke portie doorzettingsvermogen nodig om de waterval te bereiken. Om te beginnen staat het zweet al op je voorhoofd voordat je aan de wandeling begonnen bent, het pad door de jungle is smal en je komt onderweg allerlei (enge) beesten tegen. In de jungle kruipen namelijk overal spinnen rond en daarom moet je ook goed opletten dat je niet per ongeluk in een groot spinnenweb loopt. Verder suizen er vliegende kevers langs je oren en moet je uitkijken voor slangen die muisstil midden op het pad kunnen liggen en dan plotseling razendsnel het oerwoud inschieten.

Als je in de buurt bent van de waterval hoor je het gekletter van het water al vanuit de jungle en eenmaal aangekomen, waan je je in het paradijs. Het heldere, schone water klettert op de op elkaar gestapelde stenen en verdwijnt in een meertje dat zich onder de waterval bevindt. Je kunt er heerlijk in afkoelen en het bladerdak van de vele bomen zorgt voor schaduw. Vlakbij de ingang van het park is er nog de waterval Salto Guaraní te bewonderen en bij deze waterval zoeken de meeste Paraguayanen verkoeling.

In het park is bovendien een oude ijzergieterij, met de naam La Rosada, te bewonderen. In de 19e eeuw werd in deze fabriek genoeg staal geproduceerd om het leger te voorzien van wapens tijdens de oorlog van de Drievoudige Alliantie. Na afloop van deze oorlog is de oude fabriek vernield door het Braziliaanse leger. Naast de oude ijzergieterij is een museum waar je gedetailleerde informatie over de geschiedenis vindt.

Overblijfselen van Jezuïeten nederzettingen

Vanaf de 17e eeuw ontstonden in Paraguay verschillende Jezuïeten nederzettingen. De Europese Jezuïeten kwamen naar Zuid-Amerika met het doel de oorspronkelijke bewoners te leren over de bijbel en ze te bekeren tot het christendom. De Guaraní indianen werden overgehaald te stoppen met hun nomadenbestaan en zich te vestigden op één plaats. De Jezuïeten hielpen de indianen met het bouwen van steden en het verbouwen van producten waardoor de kwaliteit van het leven van de Guaraní aanzienlijk verbeterd werd. Het dorp Trinidad is een van de hoogtepunten in Paraguay omdat in dit dorp nog steeds veel overblijfselen van Jezuïeten nederzettingen te zien zijn. De best bewaarde ruïnes van een Jezuïeten nederzetting van heel Zuid-Amerika zijn op een heuvel dichtbij dit dorp te vinden.

De meningen over de Jezuïeten nederzettingen lopen sterk uiteen. Sommigen vinden dat de nederzettingen een voorbeeld zijn van hoe het zou moeten: er werd samengewerkt, harmonieus samen geleefd en de indianen kregen goede huizen om in te wonen, in plaats van hun eigen primitieve hutjes. Anderen vinden de nederzettingen niet zo geslaagd, omdat de indianen niet vrijwillig in deze dorpen zouden zijn geplaatst. Wie gelijk heeft, doet er niet meer toe. Het gaat erom dat de ruïnes een boeiend stukje geschiedenis van Paraguay laten zien.

Winkelen in Paraguay

De mogelijkheden om te winkelen in Paraguay zijn beperkt. Door het hele land, zowel in grote steden als kleinere plaatsten, vind je kleine ambachtswinkeltjes waar je typische Paraguayaanse handwerken kunt kopen.

Alle grote steden hebben wel winkelstraten, maar de beste plek om te winkelen is vooral de hoofdstad Asunción. In de hoofdstad zijn enkele winkelcentra te vinden, waar je betrouwbare goederen kunt aanschaffen en vaak is er ook een supermarkt in het gebouw aanwezig, zodat je meteen je boodschappen kunt doen. Palma is de naam van de grootste en bekendste winkelstraat van Asunción en in deze straat liggen voornamelijk warenhuizen.

Middenin de hoofdstad ligt Mercado Cuatro en dat is ook een soort warenhuis, maar hier komt vooral de Paraguayaanse bevolking winkelen. Het is beter te omschrijven als een markt waar kleine winkels dicht op elkaar liggen en iedere winkel is gericht op de verkoop van een bepaalde productgroep.

Voetbal in Paraguay

Voetbal in Paraguay
Voetbal in Paraguay

De inwoners van Paraguay zijn helemaal gek van voetbal. Het is de bekendste en populairste sport in het land en als het nationale elftal moet voetballen, wordt het team met man en macht gesteund en aangemoedigd.

Wandelen in Paraguay

Wandelen in Paraguay
Wandelen in Paraguay

Verder lopen talloze wandelroutes door het hele land en hierdoor zijn trektochten door Paraguay erg gewild. Voor de echte avonturiers is een tocht door de Chaco een uitdagende optie, maar zorg er wel voor dat je genoeg eten, drinken en benzine meeneemt. Je kunt er ook voor kiezen de Cerro Léon (500 meter) te gaan beklimmen en als je het liever rustig aan wil doen dan behoort vissen ook tot de mogelijkheden.

Museo del Barro (Asunción)

Het Museo del Barro in Asunción is een grote aanrader! In dit museum worden collecties van inheemse werken tentoongesteld en kun je niet alleen religieuze kunst van de Jezuïeten en Franciscanen bewonderen, maar ook diverse moderne kunstwerken. Ook kun je leuke souvenirs kopen in het ambachtswinkeltje dat bij het museum hoort.

Museo Memoria de la Ciudad (Asunción)

Een bezoek aan het Museo Memoria de la Ciudad in Asunción kan behoorlijk confronterend en ontroerend zijn. Dit museum schetst een duidelijk beeld van hoe de mensenrechten werden geschonden tijdens de periode van dictatorschap in Paraguay. Het gebouw werd door het regime van Stroessner namelijk gebruikt als een centrum waar mensen (vooral tegenstanders van het regime) gemarteld werden.

Abasto Market (Asunción)

Abasto Market
Abasto Market
Kaart met locatie Abasto Market

In de hoofdstad Asunción is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Abasto Market, die aan de rand van de stad wordt gehouden. Het is een erg kleurige markt en het is de ideale plek om de echte Paraguayanen te ontmoeten. Op deze markt worden vooral etenswaren, zoals groente, fruit, vlees en vis te koop aangeboden.

Plaza de Armas (Encarnación)

Plaza de Armas is een oud plein waar je heerlijk kunt wandelen en even tot rust kunt komen op de bankjes rondom het kleine meertje. In het midden van het plein staat een monument en verder is het plein onderverdeelt in kleinere pleintjes die elk aan een andere groep mensen behoren. Op dit plein worden op zaterdagavond vaak volksdansen uitgevoerd.

Ruinas de Trinidad (Encarnación)

Reducciones Jesuiticas de la Santisima Trinidad de Paraná, kortweg Ruinas de Trinidad, is een interessante bezienswaardigheid in de omgeving van Encarnación. De nederzetting in Trinidad werd in 1706 gesticht en wordt bestempeld als een van de meest ambitieuze nederzettingen van de Jezuïeten. Als je er aankomt valt meteen op hoe groot het complex is. Het dorp bestond uit een aantal huizen waarin Jezuiëten of Guaraní woonden en verder was er een kerk, een school en een museum.

Museo El Mens (Ciudad del Este)

Museo El Mensú: dit museum vertelt de historie van Ciudad del Este. In het museum is de handgeschreven verklaring van de stichting van de stad te zien waardoor de stad officieel bestaansrecht had. Bovendien zijn er nog een aantal andere voorwerpen te bezichtigen, zoals pijlen en bogen en verschillende interessante foto's.

Iguazú Watervallen (Ciudad del Este)

Iguazú Watervallen
Iguazú Watervallen
Kaart met locatie Iguazú Watervallen

Iguazú Watervallen: deze spectaculaire watervallen liggen op de Argentijnse-Braziliaanse grens, wat op korte afstand van Ciudad del Este is. Deze watervallen staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco en vormen zonder twijfel een van de meest sensationele, natuurlijke bezienswaardigheden van Zuid-Amerika. Het water van de rivier Río Iguazú stort hier over een breedte van meer dan 2 kilometer met oorverdovend geweld zo'n 82 meter in het diepe en hierdoor ontstaat een prachtige nevel. De grootte, kracht en diversiteit van deze watervallen zijn werkelijk adembenemend.

Kathedraal van Ciudad del Este (Ciudad del Este)

De kathedraal van Ciudad del Este werd in 1970 ingewijd en is opgedragen aan San Blas. Het originele ontwerp is afkomstig van een Boliviaanse architect. In 1989 werd de kathedraal al uitgebreid. De vorm van de kathedraal lijkt op een schip en vooral aan de binnenkant is dit goed zichtbaar: het gebouw heeft een brede voorgevel met aan iedere kant een toren en het middenschip versmalt in de richting van het altaar. Aan de zijkanten leidt een baan van ronde ramen naar een prachtig lang verticaal glas-in-loodraam met daarop de afbeelding van San Blas. Wat het meeste opvalt is het constante gezang van vogels die hun nest in de kathedraal hebben gebouwd.

Itaipú dam (Ciudad del Este)

Itaipú dam
Itaipú dam
Kaart met locatie Itaipú dam

Itaipú dam is een van de grootste hydro-elektrische dammen ter wereld. De Itaipú dam bevindt zich in de omgeving van de Iguazú Watervallen en is gebouwd in de rivier Río Paraná, tussen de grenzen van Brazilië en Paraguay. De naam van de dam, Itaipú, is Guaraní en betekent 'de zingende steen'. In 1960 werd begonnen met de bouw van de dam en in 1984 kon de eerste eenheid van generatoren en turbines aan het werk worden gezet. In de loop der jaren is de dam behoorlijk uitgebreid en nu zijn er wel 20 eenheden, waarvan er 18 tegelijk kunnen functioneren terwijl aan de andere twee onderhoud kan worden gepleegd.