Paraguay

Guarani in Paraguay
Guarani in Paraguay

De republiek Paraguay ligt in het hart van Zuid-Amerika. Het is één van de kleinste landen van Zuid-Amerika en ligt volledig ingesloten tussen andere landen: Bolivia, Brazilië en Argentinië zijn de drie buurlanden die Paraguay aan alle kanten begrenzen. Het land heeft dus geen kustlijn omdat het nergens aan zee grenst. De enige verbinding met zee is mogelijk via de buurlanden Argentinië, Brazilië en Uruguay. De officiële naam van het land is República del Paraguay.

Paraguay heeft een totale oppervlakte van 406.752 km² en als je goed kijkt heeft het land de vorm van een ietwat scheve vlinder. Door Paraguay stromen twee grote rivieren: Río Paraguay en Río Paraná. Het land wordt van noord naar zuid door de rivier Río Paraguay als het ware in tweeën gedeeld. Het land heeft bijna 6,2 miljoen inwoners en daarvan woont 51% in de steden en 49% van de totale bevolking leeft op het platteland.

Van het totaal aantal inwoners van Paraguay leeft de ruime meerderheid, 97%, in de oostelijke helft van het land. Dit deel van het land bestaat vooral uit vruchtbaar laagland en maakt deel uit van het zogenaamde Paraná tafellandschap. Het westelijke deel van Paraguay wordt Chaco genoemd en beslaat een grotere oppervlakte dan het oostelijke deel, maar in dit gebied leeft minder dan 3% van de bevolking, omdat het landschap hier erg ruig en droog is. Deze grote droge vlakte is wel van zeer groot belang voor het merendeel van de ecologische en biologische rijkdom van het land. Paraguay is landschappelijk gezien over het algemeen erg vlak. De twee grote bergketens die het land heeft, liggen in Chaco, het westelijke deel van het land.

Heb je weinig kennis van Paraguay? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Paraguay
Officiele naam:
Republiek Paraguay
ISO:
PY
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Asunción
Inwoners:
+/- 6200000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
guaraní
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
406752 km²

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Paraguay krijgt gemiddeld een uit 10 op basis van 0 ervaringen:

0 ervaringen + Ervaring delen

Er is geen resultaat gevonden

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Paraguay

Ruinas de Trinidad (Encarnación)

Reducciones Jesuiticas de la Santisima Trinidad de Paraná, kortweg Ruinas de Trinidad, is een interessante bezienswaardigheid in de omgeving van Encarnación. De nederzetting in Trinidad werd in 1706 gesticht en wordt bestempeld als een van de meest ambitieuze nederzettingen van de Jezuïeten. Als je er aankomt valt meteen op hoe groot het complex is. Het dorp bestond uit een aantal huizen waarin Jezuiëten of Guaraní woonden en verder was er een kerk, een school en een museum.

Plaza de Armas (Encarnación)

Plaza de Armas is een oud plein waar je heerlijk kunt wandelen en even tot rust kunt komen op de bankjes rondom het kleine meertje. In het midden van het plein staat een monument en verder is het plein onderverdeelt in kleinere pleintjes die elk aan een andere groep mensen behoren. Op dit plein worden op zaterdagavond vaak volksdansen uitgevoerd.

Itaipú dam (Ciudad del Este)

Itaipú dam
Itaipú dam

Itaipú dam is een van de grootste hydro-elektrische dammen ter wereld. De Itaipú dam bevindt zich in de omgeving van de Iguazú Watervallen en is gebouwd in de rivier Río Paraná, tussen de grenzen van Brazilië en Paraguay. De naam van de dam, Itaipú, is Guaraní en betekent 'de zingende steen'. In 1960 werd begonnen met de bouw van de dam en in 1984 kon de eerste eenheid van generatoren en turbines aan het werk worden gezet. In de loop der jaren is de dam behoorlijk uitgebreid en nu zijn er wel 20 eenheden, waarvan er 18 tegelijk kunnen functioneren terwijl aan de andere twee onderhoud kan worden gepleegd.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Paraguay heeft een Zuid-Amerikaanse keuken die vol zit met Spaanse, Portugese en Braziliaanse invloeden. Maïs en cassave zijn basisingrediënten die bijna in ieder Paraguayaans gerecht gebruikt worden. De Paraguayaanse keuken heeft een aantal overheerlijke specialiteiten, zoals Chipa, Chipa soo en Locro.

Een typisch Paraguayaans voorgerecht is 'Bori-Bori'. Dit is een kippensoep met maïsmeel knoedels. Deze knoedels zijn balletjes gemaakt van een bepaald soort deeg.

Een hoofdgerecht dat dat vaak gegeten wordt is 'Chipa', een maniokbrood met kaas en ei. Chipa is een typisch gerecht uit Paraguay en bestaat uit verschillende soorten brood gemaakt met maïsmeel of maniok. De meest populaire variant van dit gerecht is gemaakt met maniok zetmeel, melk, kaas, eieren, olie of boter. Van dit deeg worden dan kleine balletjes gedraaid. 'Chipa soo' is een vergelijkbaar gerecht, want dat is maïsbrood met als vulling vlees. De belangrijkste ingrediënten van dit gerecht zijn graan of maïsmeel, eieren, spek, kaas, zout en melk.

Naast deze twee gerechten is ook 'Locro' een veel gegeten maal. De hoofdbestanddelen voor deze dikke aardappelstoofpot zijn kaas en natuurlijk aardappelen. Dit gerecht is oorspronkelijk afkomstig van Spaanse kolonisten, maar is ook populair in Argentinië, Ecuador en Peru.

In de meeste Latijns-Amerikaanse landen is 'Mazamorroa' de favoriet als het gaat om desserts. In Paraguay maakt men de pap op basis van maïs, die dan gemalen wordt en met water gekookt. Daarna voegt men suiker, zout en melk toe en om er pudding van te maken wordt ook maizena eraan toegevoegd. Als slagroom op de taart wordt er op het laatst nog een snufje kaneel over de pudding gestrooid.

Een gebruik dat de Paraguayanen over hebben genomen van de indianen is het drinken van maté. Maté is een theeachtige drank die gemaakt wordt van gedroogde bladeren van de Yerba maté boom. Er zijn heel wat varianten van deze drank zoals maté cocido, waarin ook gekookte melk zit en tereré, dat koud gedronken wordt.

Het drankje tereré is het meest populair in Paraguay en wordt dagelijks gedronken. Het wordt gezien als een stimulerende drank en volgens de Paraguayanen zou het helpen om ziektes te voorkomen. Het drankje wordt genuttigd in groepsverband, dus als je vaak groepjes Paraguayanen aantreft die een beker met een rietje doorgeven dan weet je dat ze dit ritueel aan het uitvoeren zijn.

Bovendien drinken de inwoners veel mosto, een sapje gemaakt van suikerriet en caña, een alcoholisch drankje gedistilleerd uit suikerriet en honing.

Vervoer

Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Paraguay. Als je naar Paraguay vliegt, zul je dus altijd eerst aankomen op één van de luchthavens in Argentinië of Brazilië en van daaruit vlieg je verder naar de luchthaven Silvio Pettirossi in de hoofdstad van Paraguay, Asunción. Vanaf dit vliegveld vertrekken geregeld vluchten naar steden in de omringende landen, zoals Buenos Aires (Argentinië), São Paulo (Brazilië), Santiago (Chili), Montevideo (Uruguay), Cochabamba (Bolivia) en Lima (Peru). Een andere manier om de hoofdstad Asunción te bereiken is per bus en dan kom je ook vanuit Buenos Aires of São Paulo. Vanuit de stad Santa Cruz in Bolivia gaat ook een bus naar Asunción.

De Paraguayaanse vliegmaatschappij TAM biedt nog een enkele binnenlandse vlucht naar Ciudad del Este aan omdat deze stad dichtbij de Iguazú Falls ligt, maar dat is ook het enige aan binnenlandse vluchten in Paraguay.

Er is een uitgebreid busnetwerk door het hele land aanwezig. Maar voor reizen met de bus moet je vooral veel geduld en tijd hebben. Vaak is het vermoeiend en oncomfortabel, maar het is een goede manier om het land en de bevolking beter te leren kennen.

Om op een meer comfortabele manier te reizen kun je gebruik maken van privé transportbedrijfjes waar je een auto of busje met chauffeur kunt huren. Je hebt dan eigenlijk gewoon een privé taxi. Ook kun je een auto huren en zelf rijden, maar dan moet je wel voorbereid zijn op wegen zonder al te veel verkeersborden.

Visum

Duurt de vakantie in Paraguay korter dan 90 dagen dan heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst.

Prijsniveau

Het prijsniveau van Paraguay is laag in vergelijking met Nederland.

De munteenheid van Paraguay is de guaraní.

Veiligheid

Over het algemeen is Paraguay een tamelijk veilig land voor toeristen. De inwoners van Paraguay zijn over het algemeen behoorlijk arm en daardoor komt criminaliteit wel redelijk vaak voor. Vooral in de grotere steden moet je goed op je spullen letten en niet ingaan op aanbiedingen die je gedaan worden.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Paraguay is vrij slecht geregeld. Er is een tekort aan artsen en verpleegsters en de apparatuur die men tot de beschikking heeft, is gebrekkig.

Geen vaccinaties zijn verplicht om naar Paraguay te kunnen reizen. Inenting tegen buiktyfus, DTP en Hepatitis A wordt wel aangeraden. En vaccinatie tegen gele koorts is in Paraguay alleen verplicht als je in zeven dagen voorafgaand aan je reis naar Paraguay in een gele koorts gebied bent geweest.

In verband met bacteriën wordt het afgeraden kraanwater te drinken tijdens je verblijf in Paraguay. Neem geen risico en koop flessen water, maar let er wel goed op dat de dop van de fles nog verzegeld is.

Bevolking

Het overgrote deel, meer dan zo'n 75%, van de Paraguayaanse bevolking is mestie, een mix van Indiaan en Europeaan. Mestiezen zijn mensen van Spaans-Guaraní afkomst. Daarnaast is ongeveer 20% van de bevolking een afstammeling van Europese immigranten. En verder leven er in Paraguay nog autochtone indianen en die vormen een kleine 3% van de totale bevolking.

De bevolking van Paraguay bestaat uit opvallend veel jonge mensen. Een kleine 40% van de Paraguayanen zijn jonger dan 14 jaar en maar 6% van de bevolking heeft een leeftijd van 65 jaar of ouder. Het grootste deel van de bevolking, ongeveer 54%, is tussen de 15 en 64 jaar oud.

De officiële godsdienst van Paraguay is het rooms-katholieke geloof, maar vanaf 1967 hebben de inwoners van Paraguay vrijheid van godsdienst. Toch is zo'n 90% van de bevolking rooms-katholiek. Wel opvallend is dat de rooms-katholieke kerk veel minder invloedrijk is in de Paraguayaanse samenleving dan in sommige andere landen in Zuid-Amerika en dit geldt ook voor de protestantse overtuiging. Hoewel de meeste inheemse indianen vaak ook officieel bekeerd zijn tot het rooms-katholieke geloof, hebben ze ook hun eigen geloof behouden.

Door de eeuwen heen heeft in Paraguay de oorspronkelijke Guaraní cultuur zich sterk vermengd met de Spaanse cultuur. De cultuur in het land is dan ook vrij westers, maar ook de Indiaanse cultuur is behouden. Vanaf het begin hebben de Spanjaarden zich veel meer in de oorspronkelijke bevolking van Paraguay geïntegreerd dan in andere Zuid-Amerikaanse landen en dat heeft een grote rol gespeeld op het gebied van de cultuur van het land. Door deze integratie werden er bepaalde woorden, gebruiken en gewoonten van elkaar overgenomen.

Ook in de traditionele muziek van Paraguay vind je Europese invloeden terug. De Paraguayaanse muziek heeft een Noord-Europees karakter, vaak met diverse elementen uit de polka, waarbij de harp en de gitaar veelvuldig gebruikte instrumenten zijn. Bovendien zijn er vrij veel theaters in het land en nog uitbundiger dan de polka's zijn de volksdansen die gedaan worden, die eveneens veel Europese invloeden kennen.

In Paraguay bestaat er een volkslegende over Pombero, een mannetje met een gemene kop die in het verhaal een centrale plaats inneemt. Soms raken mensen iets kwijt, waait de rok van een vrouw omhoog of vindt er iets anders onverklaarbaars plaats. Deze gebeurtenissen worden dan toegeschreven aan Pombero. Sommige inwoners laten zelfs 's nachts sigaretten of rum voor hem buiten staan als offer. Poppetjes met zijn beeltenis zijn te koop bij meeste (souvenir)winkels.

De taal

De officiële taal van Paraguay is Spaans. Ook spreekt bijna de hele bevolking Guaraní. Paraguay is het enige land in Zuid-Amerika waar het oorspronkelijke Indiaans zo levendig bewaard is gebleven.

Flora & Fauna

Paraguay heeft een rijke biodiversiteit omdat het land voornamelijk een subtropisch klimaat heeft. Het land heeft verschillende nationale parken en beschermde natuurgebieden. De drie grootste gebieden liggen in de Chaco en in het oosten van Paraguay liggen de kleinere, biologisch zeer verschillende, gebieden.

Er is een groot verschil tussen oost en west wat betreft de plantengroei in Paraguay. In het oosten van het land liggen dichtbegroeide subtropische bossen in de vochtige valleien. Lapacho, quebracho, trébol, peoba en guatambú zijn namen van enkele belangrijke boomsoorten die je in dat gebied tegen komt. Tussen de Río de Paraguay en dit bosgebied vind je vooral savannen met af en toe een bosgebied langs de rivieren. Hoe meer je naar de westkant van de rivier Paraguay gaat, hoe meer het savannelandschap dat begroeid is met caranday-palmen verandert in een landschap met struikgewas en doornstruiken.

De Paraguayaanse dierenwereld is zeer divers, want in het land komen maar liefst 398 soorten vissen, 171 soorten zoogdieren, 162 soorten reptielen en 687 soorten vogels voor. Ook vlinders komen er rijkelijk voor, want er zijn op z'n minst 339 verschillende soorten vastgelegd.

Een aantal zoogdieren worden in Paraguay met uitsterven bedreigd, waaronder het reuzengordeldier, de reuzenmiereneter, de otter, de manenwolf, het moerashert, het pampahert en Zuid-Amerikaanse tapir. Veel voorkomende vogels zijn verschillende soorten papegaaien en parkieten, bosooievaars, diverse watervogels, de jabirú en gepluimde ibissen. De reptielen, zoals kaaimannen, boa constrictors en anaconda’s kom je vooral in het laagland tegen.

Geschiedenis

Begin 16e eeuw, ten tijde van de eerste Europese contacten, werd Paraguay in het oosten bewoond door Guaraní-sprekende indianen en in het westen door verschillende andere kleine groepen indianen, die Guaycurú werden genoemd. De Guaraní waren nomadische landbouwers, terwijl de Guaycurú jagers en verzamelaars waren. Er waren met enige regelmaat conflicten tussen de Guaraní en de Guaycurú, maar over het algemeen waren allebei de volkeren vreedzaam.

De eerste Europeanen, voornamelijk Spanjaarden, vestigden zich in het begin van de 16e eeuw in Paraguay en toen werd ook de hoofdstad Asunción gesticht. De stad zou in de 17e eeuw het centrum worden voor de missie van de Jezuïeten in Zuid-Amerika. Er ontstond een bijzondere band tussen de Guaraní en de Spanjaarden. De oorspronkelijke inwoners namen honderden Spanjaarden, samen met wat andere Europeanen, op in hun sociale systeem en op die manier namen de Spanjaarden als het ware de taal, de gewoonten en gebruiken en zelfs het voedsel van de Guaraní over. Er ontstond langzaam maar zeker een samenleving van Guaraní- Spaanse mestiezen en deze zijn heden ten dage nog steeds dominant in de Paraguay.

Op 14 mei 1811 werd de Spaanse gouverneur afgezet en riep men in Paraguay de onafhankelijkheid uit. De autocraat José Gaspar Rodríguez de Francia was de eerste belangrijke machthebber in Paraguay en regeerde onder de naam 'El Supremo' van 1814 tot 1840. Toen hij in 1840 een natuurlijke dood stierf, volgde Carlos Antonio López hem op. López haalde Paraguay uit het isolement waarin het land tot dan toe verkeerde. Hij zorgde voor infrastructuur, industrie en bouwde een voor die tijd gigantisch leger op. De volgende die aan de macht kwam was Francisco Solano López, de zoon van Carlos Antonio López. Die leidde Paraguay echter naar een bloederige en desastreuze oorlog tegen een Alliantie van Argentinië, Brazilië en Uruguay, waarbij het land van 1865 tot 1870 een groot deel van zijn grondgebied en (mannelijke) bevolking verloor.

Ondanks een nieuwe grondwet, volgden na het einde van de oorlog in 1870 jaren van politieke instabiliteit. De Colorado-partij, die was opgericht in 1887, ontfermde zich over Paraguay en zorgde ervoor dat het land weer als een soevereine staat werd beschouwd. Bovendien spoorde deze partij landbouwhervormingen aan en ook werd het onderwijs gereorganiseerd. Aan het begin van de 20e eeuw kwamen de Liberalen aan de macht, net op het moment dat er onenigheid ontstond tussen Paraguay en Bolivia over de grenzen van het natuurgebied Gran Chaco. In 1932 barstte de oorlog tussen deze twee landen echt los nadat er al jaren voorbereidingen waren getroffen. De gevechten hielden aan tot 1935 en een echte duidelijke winnaar kwam er niet.

In de tien jaar die volgden na de Chaco-oorlog, was er veel onrust in Paraguay en dat leidde in 1947 zelfs tot een burgeroorlog die vijf maanden duurde. In 1949 kwam de Colorado-partij weer aan de macht, maar door middel van een staatsgreep kreeg in mei 1954 dictator Alfredo Stroessner het gezag in handen. Deze dictator heeft het land 35 jaar in een ijzeren greep gehouden en het martelen en vermoorden van politieke tegenstanders was aan de orde van de dag. Generaal Andrés Rodríguez Pérez was in 1989 degene die Stroessner afgezette en nadat hij eerst interim-president was geweest, won hij de verkiezingen die na de afzetting van Stroessner werden gehouden.

Sindsdien zijn er verschillende democratische verkiezingen geweest, die altijd door een presidentskandidaat van de Colorado-partij gewonnen werden. Maar in april 2008 vond er in Paraguay een historische machtswisseling plaats: na ruim zestig jaar onafgebroken aan de macht te zijn geweest, verloor de centrumrechtse Colorado-partij de presidentsverkiezingen. De uitgetreden bisschop Fernando Lugo krijgt bij die verkiezingen de meeste stemmen, wordt in augustus van dat jaar officieel president van Paraguay en is nog steeds de huidige president van het land.

Heeft u interesse in een reis naar Paraguay? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing