Bezienswaardigheden Peru

Nationaal Park Manú

Nationaal Park Manú
Nationaal Park Manú
Kaart met locatie Nationaal Park Manú

In het zuidoosten van het Amazonegebied, in de regio Madre de Dios, ligt het Nationaal Park Manú. Dit is een van de grootste natuurparken ter wereld. Omdat het park 150 tot 4.000 meter boven zeeniveau ligt, vind je veel ecologische zones van Peru in het park terug. Het heeft een zeer gevarieerde en uitgebreide flora en fauna en beschikt over meer dan 10% van alle vogel- en plantensoorten van de wereld. Er leven 800 soorten zoogdieren en 200 soorten vogels in het park. Ook leven er veel insecten en reptielen en zwemmen er meer dan 120 vissoorten rond. Verder zijn er meer dan 150.000 plantensoorten. Het park is voor wetenschappers erg interessant, omdat de biodiversiteit zo groot is. Naast de dieren en planten leven er ook nog 30 indianenstammen en andere inheemse Amazone-volken.

Zondagmarkt van Pisac

Zondagmarkt van Pisac
Zondagmarkt van Pisac
Kaart met locatie Zondagmarkt van Pisac

Een van de belangrijkste markten in de omgeving van Cuzco is de zondagmarkt van Pisac. Vroeger werd de markt vooral gebruikt door indiaanse handelaren. Zij verkochten er hun producten en gewassen. Tegenwoordig bestaat een groot deel van de markt echter uit kunstnijverheid en toeristische souvenirs. Ook kun je er groenten, kruiden, aardappels, lucifers, sinaasappels en medicijnen kopen. Je kunt er mooie foto's maken van de plaatselijke bevolking in hun kleurrijke kleren.

Winkelen in Peru

Er zijn genoeg plaatsen waar je kunt winkelen in Peru. Wil je graag winkelen in een winkelcentrum aan zee? Dan moet je een keer naar Larcomar in Miraflores. Boven de Grote Oceaan op een rots vind je Larcomar. Hier wordt entertainment gekoppeld aan winkelen. In Lacromar vind je alles, van stijlvolle kleding tot souvenirs. Ook zorgt de zeebries voor heerlijke verkoeling. Er zijn meer dan 80 winkels waaronder videohallen en ijswinkels.

Winkelen kun je ook in Surco. Hier vind je Jockey plaza, het grootste winkelcentrum van de stad. Er zijn boetiekjes waar je luxegoederen zoals parfum en sigaren kunt kopen. Ook kun je kleding kopen in winkels als Saga Falabella en Ripley. Als je geen zin hebt om te winkelen, kun je ook naar de bioscoop om een film te kijken.

Ballestaseilanden

Ballestaseilanden
Ballestaseilanden
Kaart met locatie Ballestaseilanden

De Ballestaseilanden, vlakbij de kust van Peru gelegen, zijn ook het bezoeken waard. De eilanden worden veel bezocht door zeeleeuwen en pinguïns. Ze liggen in de buurt van de stad Pisco. Op de Ballestaseilanden winnen de mensen nog steeds vogelmest. De mest die de vogels achterlaten op het eiland wordt eens in de vijf jaar van de rotsen geschraapt en aan het vasteland verkocht.

Oude stad Caral

Caral is de oudste stad van Zuid-Amerika. Er zijn resten van beschavingen van meer dan 4500 jaar oud gevonden. Het ligt 200 km ten noorden van Lima in een vallei. Een piramide is het oudste bouwwerk van de ruïnes van Caral. De piramide dateert uit de 27e eeuw v. Chr. Caral was de eerste stad in Zuid-Amerika die gebouwd werd van steen.

Museo Nacional de Antropologia y Arqueología (Lima)

Museo Nacional de Antropologia y Arqueología in Lima geeft een goed beeld van wat de verschillende culturen in Peru hebben achtergelaten. Je vindt er een uitgebreide collectie van vondsten zoals keramiek en textiel. De vondsten geven je een goede kijk in de culturen van de pre-Inca tijd, zoals de Paracas, Lima, Nazca, Chavín en Chimú. De culturen van het land zijn uitgestald in verschillende ruimtes. Elke kamer heeft een tijdlijn en een gids door de ontwikkeling van de desbetreffende cultuur. Een klein deel van de tentoonstelling is gewijd aan de Inca en aan de koloniale tijd. Rond het museum vind je prachtige tuinen en binnenplaatsen. Het museum is van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 5 geopend. Op zaterdag is het museum van 9 tot 4 geopend. Er zijn ook rondleidingen. Deze worden in het Spaans of het Engels gegeven.

Museo Amano (Lima)

Een ander museum in Lima is Museo Amano. Dit museum geeft je een goed overzicht van alle beschavingen die in de loop der jaren in Peru hebben gewoond. In het museum vind je de privécollectie van Mr. Yoshitari Amano. Het museum bevat voornamelijk dingen van de Chancay-cultuur, zoals textiel en keramiek. Alle vondsten zijn chronologisch geordend. Zo kun je de ontwikkelingen van de pre-Colombiaanse beschavingen die in Peru leefden goed volgen. Het museum kan alleen bezocht worden op afspraak. Dit kan van maandag tot vrijdag om 14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur. Je krijgt dan een rondleiding die een uur duurt.

Markt in Lima (Lima)

Er is ook een leuke markt in Lima die elke dag van 12.00 tot 20.00 uur geopend is. Je vindt hier veel verschillende producten. Voorbeelden hiervan zijn ambachtelijke handwerken. De producten verschillen van kwaliteit maar zijn vaak goedkoper dan in de meeste souvenirwinkeltjes in Lima.

Santa Catalinaklooster (Arequipa)

Santa Catalinaklooster
Santa Catalinaklooster
Kaart met locatie Santa Catalinaklooster

Santa Catalinaklooster is een uniek klooster, gesticht in 1580 door een rijke weduwe. Er leven nu nog steeds kloosterzusters in het gebouw. Het klooster was compleet afgesloten voor de buitenwereld tot 1970. Binnenin bevindt zich een echte stad, met straten en pleintjes. Het complex is bijna 20.000 vierkante meter groot. Wat kenmerkend is voor het complex zijn de kleurrijke muren.

Basilica Cathedral of Arequipa (Arequipa)

Basilica Cathedral of Arequipa
Basilica Cathedral of Arequipa
Kaart met locatie Basilica Cathedral of Arequipa

De kathedraal op het Plaza de Armas is een indrukwekkend gebouw wat meteen in het oog springt. De oude kathedraal werd in 1844 volledig afgebrand en pas in 1868 heropgebouwd. Een groot deel van de schilderijen en beelden weden vernietigd. Het is een van de belangrijkste katholieke kathedralen van de stad. Tegenwoordig wordt de kathedraal ook wel beschouwd als een van Peru's mooiste en bijzonderste gebouwen sinds de Spaanse verovering.

Museo Santuarios Andinos (Arequipa)

Museo Santuarios Andinos
Museo Santuarios Andinos
Kaart met locatie Museo Santuarios Andinos

In Arequipa bevindt zich Museo Santuarios Andinos. In het museum vind je vondsten uit het Inca tijdperk die gedaan zijn in de omgeving van Arequipa. Een voorbeeld hiervan zijn gevonden mummies. Het pareltje van het museum is 'Juanita'. Juanita is 500 jaar geleden waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een ritueel offer. Zij werd op de Mount Ampato door Inca priesters geofferd aan een god. Ze verbrandde toen in ijs. In 1995, na een vulkanische activiteit, werd zij gevonden. Het ijs rond haar lichaam was gesmolten, het lichaam zelf was nog in perfecte staat. Door deze vondst zijn onderzoekers veel te weten gekomen over de Inca cultuur. In het museum kun je Juanita bekijken.

La Compañía de Jesús (Cuzco)

La Compañía de Jesús
La Compañía de Jesús
Kaart met locatie La Compañía de Jesús

De La Compañía de Jesús ligt aan de Plaza de Armas, het centrum van de stad. De kerk werd tussen 1570 en 1650 gebouwd voor de Jezuïeten. Vooral de buitenkant is een echte blikvanger van de Plaza de Armas, door de prachtige barokgevel. Eigenlijk bestaat de kathedraal uit drie naast elkaar liggende en met elkaar in verbinding staande kerken. Helaas werd het gebouw in 1650 zwaar beschadigd door een aardbeving. Het meest opvallende kunstwerk van de kerk, is een schilderij van het huwelijk van Martín García de Loyola, de neef van Ignatius van Loyola naar Beatriz, de grote-nicht van de Inca heerser Tupac Amaru

ChocoMuseo Cusco (Cuzco)

ChocoMuseo Cusco
ChocoMuseo Cusco
Kaart met locatie ChocoMuseo Cusco

In het ChocoMuseo kun je kennis maken met het overheerlijke product chocolade. Dit museum heeft verschillende vestigingen in Midden-Amerika waaronder in Granada, Nicaragua, Antigua in Guatemala en Punta Cana op de Dominicaanse Republiek. In Cuzco is het museum gelegen korte afstand van het centrale plein. Leer hier alles over de cacaoboom en zijn ecosysteem en cacao als gezond superfood. Ook kun je verschillende chocoladeworkshops volgen. Ook in de hoofdstad Lima is een ChocoMuseo gevestigd.

Klooster van Santa Catalina (Cuzco)

Het klooster van Santa Catalina in Cuzco is een voormalig 'klooster' van de Inca's. Hier brachten de maagden van de Zon of aclla hun 3 jaar durende noviciaat door. In 1601 werd het tot een christelijk klooster omgeturnd en sinds 1975 is het Museum van Religieuze Kunst er gevestigd.

Chavín de Huántar (Huaraz)

Op 100 kilometer afstand van Huaraz ligt het archeologische gebied Chavín de Huántar. Het archeologisch gebied bevindt zich op een hoogte van 3.177 meter. Op het eerste oog zie je de ruïnes niet goed liggen, aangezien ze zijn verscholen tussen twee bergketens. Daarnaast zijn de ruïnes al erg oud, want ze stammen uit 900 jaar voor Christus. Naast de Chavín de Huántar zijn er nog meerdere ruïnes bespaard gebleven, maar deze is zeer waarschijnlijk de hoofdtempel. Ook wordt deze het meest bezocht. 


Nationaal Park Huascaran (Huaraz)

Nationaal Park Huascaran
Nationaal Park Huascaran
Kaart met locatie Nationaal Park Huascaran

Huaraz is de poort naar het Nationaal Park Huascaran. Het park heeft bergtoppen van meer dan 6.000 meter hoog. De mooiste van die toppen is waarschijnlijk de Huarascan (6.768 m) zelf. In deze streek vind je een van de merkwaardigste planten van Peru, de puya raimondii. Het park staat sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het park leven poema's, de jaguar, moerashert, de lama en vele soorten eenden.Markt in Huaraz (Huaraz)

Markt in Huaraz
Markt in Huaraz
Kaart met locatie Markt in Huaraz

In Huaraz kun je een bezoek brengen aan de dagelijkse lokale markten. Veel producten van de markt worden verkochten aan de lokale bevolking, maar ook de toeristen slaan hier steeds vaker hun slag. Vooral de voedselmarkten worden steeds aantrekkelijker onder de toeristen. Op de markten worden vooral veel materialen verkocht die je kunt gebruiken bij een expeditie door Peru, bijvoorbeeld klimuitrusting. Daarnaast is op de Plaza de Armas een grote markt met veel kleding en souvenirs. 

Cumbemayo (Cajamarca)

Op 20 kilometer afstand van Cajamarca, bevindt zich het 3.500 meter hoge Cumbemayo. Vanuit Cajamarca is het makkelijk om Cumbemayo te bereiken, onderweg kom je bijzondere natuur en een prachtige omgeving tegen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Cumbemayo is het negen meter lange aquaduct. De route naar dit aquaduct heeft prachtige stenen en natuur. Op deze stenen zijn diverse rotstekeningen in gegraveerd. 
Catedral de Cajamarca (Cajamarca)

Catedral de Cajamarca
Catedral de Cajamarca
Kaart met locatie Catedral de Cajamarca

De bekendste kathedraal op het Plaza de Armas is de Catedral de Cajamarca. De bouw van de kathedraal begon in 1682 en werd pas 250 jaar later afgerond. In 1960 was de bouw volledig voltooid. De gevel van de kathedraal is een van de opmerkelijkste prestaties van de Latijns-Amerikaanse kunst. In 1972 werd het gebouw uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed van de Natie van Peru. Iglesia Belen (Cajamarca)

De Kerk van Belen, ofwel de iglesia Belen is een mooi kerkje met bewerkte plateresco gevel. Ook de deuren en de preekstoel zijn prachtig bewerkt. De Kerk van Belen heeft geen torens, maar is versierd met zuilen en arabesken van een bijzondere schoonheid. Het interieur wordt verlicht door de grote ramen en de koepel. Verder vind je binnenin mooie schilderijen van figuren en religieuze taferelen. Deze mooie kerk vind je in het midden van het centrum van Cajamarca.Belén (Iquitos)

Belén
Belén
Kaart met locatie Belén

In de wijk Belén vind je een drijvende markt door middel van bootjes. Er komen verschillende gemeenschappen uit de omgeving naartoe om daar hun producten te verkopen. Ook is er een markt in de straten van Belén. Hier kun je onder andere lekkere tropische drankjes kopen. De markten zijn daarnaast een perfecte manier om de bevolking van de regio te zien. Een bijkomstigheid is dat je er leuke dingetjes kunt kopen.

Museum of Etnográfico (Iquitos)

Het Amazonemuseum (of Museum of Etnográfico) is gevestigd in een mooi historisch gebouwd, wat op zich alleen het bekijken waard is. In het museum zelf vind je meer dan tachtig levensgrote standbeelden van fiberglas. Zij beelden leden van ongeveer veertig stammen uit die in de regio van het Amazonegebied in Peru leven. Vaak 'dragen' deze beelden de traditionele kleding van de stam.

Casa de Fierro (Iquitos)

In Iquitos vind je nog enkele overblijfselen van de tijd dat de stad veel welvaart kende door de rubberindustrie. Mensen (vooral Europeanen) die naar de regio kwamen om rubber te verhandelen, werden erg rijk waardoor zij mooie huizen konden bouwen. Twee voorbeelden hiervan zijn Casa de Fierro en Plaza de Armas. Deze gebouwen zijn ontworpen door Gustave Eiffel, ontwerper van de Eiffeltoren, en zijn zeker het bekijken waard.

Juan de Miraflores (Iquitos)

Ben je in juni in Peru? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan de regio waar Iquitos in ligt. In de derde week van juni is het namelijk feest in dit gebied. Alle stammen uit de omgeving zakken dan af naar Juan de Miraflores, dat ongeveer 4 kilometer van Iquitos ligt. Hier vieren ze dan het muzikale en religieuze San Juan. San Juan is een van de 43 districten in de provincie Lima, de stad telt zo'n 365.000 inwoners.

Ruïnes van Chan-Chan (Trujillo)

Ruïnes van Chan-Chan
Ruïnes van Chan-Chan
Kaart met locatie Ruïnes van Chan-Chan

Op circa vijf kilometer van de stad Trujillo bevinden zich de oude ruïnes van Chan-Chan, de vroegere hoofdstad van het Chimú-rijk en de grootste Precolumbiaanse stad in Zuid-Amerika. Chan-Chan staat ook wel voor zon. Er wordt geschat dat er ongeveer 30.000 mensen woonden in de stad Chan Chan. Het was de keizerlijke hoofdstad van de Chimor totdat het werd veroverd door de Inca's in de 15e eeuw. Al een ruime tijd staan de ruïnes van Chan-Chan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar helaas wel als bedreigd erfgoed. Van de negen paleizen die zich vroeger in dit gebied bevonden, staat er nog maar één.

Het Plaza de Armas (Trujillo)

Het Plaza de Armas
Het Plaza de Armas
Kaart met locatie Het Plaza de Armas

Het Plaza de Armas is een mooi plein met gerestaureerde koloniale huizen. De kathedraal aan de Plaza de Armas werd vroeger gebouw in opdracht van Pizarro. Het Plaza de Armas kent een rijke geschiedenis en wordt omringd met prachtige beelden en gebouwen. Een bijzonder monument gelegen op het plein is Het Freedom Monument. Het standbeeld symboliseert de onderdrukking en slavernij. De twee andere standbeelden staan voor vrijheid en de onafhankelijkheid van Trujillo


Speelgoedmuseum Trujillo (Trujillo)

In Trujillo bevindt zich een speelgoedmuseum. Hier vind je een aantal interessante stukken handgemaakt speelgoed. Ook vind je er allemaal speelgoed uit de oudheid. Leuk om te vergelijken met het oude speelgoed waar vroeger in Nederland mee gespeeld werd. Een bezoekje waard dus.

Oude stad Machu Picchu (Machu Picchu)

Oude stad Machu Picchu
Oude stad Machu Picchu
Kaart met locatie Oude stad Machu Picchu

De Spanjaarden hebben tijdens hun overheersing niet alle steden van de Inca's gevonden. Machu Picchu is nooit gevonden en daardoor nog redelijk intact. Je kunt er veel terugvinden over de Inca-beschaving. De letterlijke betekenis van Machu Picchu is Oudeman Hoogte. Machu Picchu wordt beschouwd als een van de wereldwonderen. De stad ligt in een vallei tussen twee bergen: Huayna Picchu (jonge berg) en Machu Picchu. Wetenschappers zijn het nog niet eens geworden over de functie van de stad. Een theorie is dat het een soort buitenverblijf van koningen was. Dit denkt men, omdat er veel grote huizen van vroegere edelen zijn gevonden. Een andere theorie is dat het een fort was die diende om het rijk van de Inca's te verdedigen. De derde theorie is dat de stad bedoeld was om coca-bladeren te verzamelen. Vanuit Machu Picchu zijn namelijk veel plantages makkelijk te bereiken.