Peru

Machu picchu in Peru
Machu picchu in Peru

Peru grenst aan Ecuador en Colombia in het noorden, Brazilië in het oosten, Bolivia in het oosten en zuiden, Chili in het zuiden en de Grote Oceaan in het westen. Peru heeft een indrukwekkende natuur en je vindt er veel overblijfselen van oude Indiaanse culturen. De ontdekking van Peru is te danken aan de Spanjaarden. Tussen Bolivia en Peru ligt het heilige Titicacameer. Dit is het hoogste (3812 m) bevaarbare meer van de wereld. Het heeft een totaaloppervlakte van 8300 km2. Peru kan geografisch in 3 gebieden worden verdeeld; het tropische regenwoud (selva) in het oosten, de sierra in het centrum en het kustgebied in het westen. Slecht 2% van het landoppervlakte van Peru is bewoonbaar. Pijlers van de Peruaanse economie zijn visserij en mijnbouw. In Peru vind je meer mummies dan in Egypte. Het grote verschil tussen een Peruaanse en Egyptische mummie is de foetushouding. In Peru worden de mummies zo geplaatst dat ze naast de levenden kon deelnemen aan het sociaal leven van de familie, het dorp of het paleis. Voetbal is de sport bij uitstek. De hoofdstad Lima is het centrum van de voetbalsport.

Heb je weinig kennis van Peru? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Peru
Officiele naam:
Rep˙blica del Per˙
ISO:
PE
Ligging:
west
Hoofdstad:
Lima
Inwoners:
+/- 28302700
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -5
Munteenheid:
SOL
Klimaat:
Diverse
Oppervlakte:
1285216 km▓
Beste reistijd:
januari - december

Huayno - de traditionele muziek van de Andes-migranten.
Retablos - figuurtjes in een houten doosje met geschilderde luikjes. Dit is een van de interessantste uitvindingen van de Zuid-Amerikaanse volkskunst.
Wollen kledingstukken - weven is al sinds de Incatijd een Peruaanse specialiteit. De poncho`s, truien en mutsen (chullos) zijn het bekendst.
Carnavalsmaskers - deze komen voornamelijk uit Puno en La Paz, als je een van deze maskers wilt kopen moet je eerste je ziel aan de duivel verkopen.

Ervaringen

Heb je ooit Peru bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Peru krijgt gemiddeld een 8,9 uit 10 op basis van 52 ervaringen:

8,9 52 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 18 met 52 resultaten

plaats: Lima/Ayacucho/Cusco/Ollantaytambo/Aquas Calientes, reisperiode: december 2019

Ik zou Peru bezoeken omdat mijn dochter daar tijdelijk via school werkzaam is en via Better Places heb ik aangegeven was ik nog meer wilde ontdekken dmv excursies etc. Zij hebben mij fantastisch geholpen, adviezen gegeven en bijna alles geregeld zodat ik onbezorgd en ontspannen op vakantie kon gaan. Het was een heerlijke reis, heb genoten en heb er een herinnering bij om nooit te vergeten. Super !!

 • Algemeen 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: ., reisperiode: juli 2019

Voor zon en strand hoef je niet naar Peru te gaan (althans niet tijdens onze zomer). Maar de cultuur, gastvrijheid, natuur en niet te vergeten de bezienswaardigheden maken Peru een absolute aanrader.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 9
plaats: Cuzco, reisperiode: juli 2019

Dé uitvalsbasis voor het ontdekken van de Heilige Vallei en Machu Picchu. Maar het is zoveel meer dan dat: een echte culturele hoofdstad, met heerlijk eten bovendien. Ja, het is toeristisch, maar dat is niet voor niets.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Peru

Het Plaza de Armas (Trujillo)

Het Plaza de Armas
Het Plaza de Armas

Het Plaza de Armas is een mooi plein met gerestaureerde koloniale huizen. De kathedraal aan de Plaza de Armas werd vroeger gebouw in opdracht van Pizarro. Het Plaza de Armas kent een rijke geschiedenis en wordt omringd met prachtige beelden en gebouwen. Een bijzonder monument gelegen op het plein is Het Freedom Monument. Het standbeeld symboliseert de onderdrukking en slavernij. De twee andere standbeelden staan voor vrijheid en de onafhankelijkheid van Trujillo


Ru´nes van Chan-Chan (Trujillo)

Ru´nes van Chan-Chan
Ru´nes van Chan-Chan

Op circa vijf kilometer van de stad Trujillo bevinden zich de oude ruïnes van Chan-Chan, de vroegere hoofdstad van het Chimú-rijk en de grootste Precolumbiaanse stad in Zuid-Amerika. Chan-Chan staat ook wel voor zon. Er wordt geschat dat er ongeveer 30.000 mensen woonden in de stad Chan Chan. Het was de keizerlijke hoofdstad van de Chimor totdat het werd veroverd door de Inca's in de 15e eeuw. Al een ruime tijd staan de ruïnes van Chan-Chan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar helaas wel als bedreigd erfgoed. Van de negen paleizen die zich vroeger in dit gebied bevonden, staat er nog maar één.

Markt in Huaraz (Huaraz)

Markt in Huaraz
Markt in Huaraz

In Huaraz kun je een bezoek brengen aan de dagelijkse lokale markten. Veel producten van de markt worden verkochten aan de lokale bevolking, maar ook de toeristen slaan hier steeds vaker hun slag. Vooral de voedselmarkten worden steeds aantrekkelijker onder de toeristen. Op de markten worden vooral veel materialen verkocht die je kunt gebruiken bij een expeditie door Peru, bijvoorbeeld klimuitrusting. Daarnaast is op de Plaza de Armas een grote markt met veel kleding en souvenirs. 

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

De Peruaanse keuken is zeer divers en je vindt er veel recepten met een verwijzing naar het verleden. Het is vooral gebaseerd op maïs, aardappelen en rode peper. Lokale specialiteiten; Papa rellena - gevulde aardappelen Tamales - maïskoeken, varkensvlees/kip, ui en olijven Camarones - kreeftjes Ocupa - gestoomde aardappelen met pindasaus Chupe - vis- of garnaalsoep, bereid met melk of water Churros - langwerpig, gefrituurde oliebollen gevuld met chocolade en bestrooid met vanillesuiker

Chicha - populiare lichte alchoholische drank op basis van maïskorrels en honing. Masato - Indianendrank gemaakt van maniok die wordt gekauwd, met speeksel vermengd en weer uitgespuugt. Daarna laten rusten, suiker erbij doen en koel serveren! Wijn - er zijn diverse lekkere wijnen uit Peru. Ocucaje en Tacama zijn de bekendste merken Emoliente - een warme drank bestaande uit gelatine en heet water. Peru's bekendste niet-alcoholische drank is ongetwijfeld Inca Kola. Dit felgele drankje is enorm populair en zo zoet dat het glazuur van je tanden barst. Toch hoort het erbij en heb je Peru niet echt bezocht als je geen Inca Kola hebt gedronken.

Vervoer

De gemiddelde reisduur van Amsterdam naar Lima bedraagt ongeveer 14 uur. Meerdere internationale luchtvaartmaatschappijen vliegen op Lima. Aero Condor is een Peruaanse luchtvaartmaatschappij met haar thuisbasis in Lima. LAN Peru is ook een Peruaanse luchtvaartmaatschappij met haar thuisbasis in Lima. Zij voert binnen- en buitenlandse vluchten uit met eigen vliegtuigen en vliegtuigen van de moedermaatschappij LAN Chili.

De laatste paar jaar is de infrastructuur van Peru behoorlijk verbeterd. Het is merkbaar dat de regering de ontwikkeling ervan hoog op de agenda heeft staan. Peru is bezig in alle grote steden nieuwe busterminals te bouwen. Een voor lange afstandsbussen en een voor de kortere trajecten met lokale bussen. Zowel bussen als treinen kun je het beste van tevoren reserveren. Sinds oktober 1999 zijn de spoorlijnen in het zuiden geprivatiseerd en in handen van Perurail. De lijnen Cuzco - Aguas Calientes, Cuzco - Puno en Puno - Arequipa zijn sindsdien gemoderniseerd, waardoor de afstanden relatief kleiner zijn geworden en je sneller van A naar B kunt komen. Taxi's hebben vaak geen meter, van tevoren de prijs afspreken dus. Als er wel een meter aanwezig is, vraag de chauffeur dan om hem aan te zetten.

Visum

Duurt de vakantie in Peru korter dan 3 maanden dan heb je geen visum nodig. Wel dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij vertrek uit Peru.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Peru ligt lager dan in Nederland. De munteenheid van Peru is de nuevo sol.

Veiligheid

Peru is een veelbezocht, maar ook arm land. Met de groei van het toerisme is ook de criminaliteit toegenomen.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Peru moet dringend worden gemoderniseerd. Gezondheid is in Peru geen gemeengoed meer waar iedereen recht op heeft, het is koopwaar geworden. Dat heeft dramatische gevolgen voor het leven van de gewone mensen. Ziekte betekent voor de Peruanen meestal het begin van (extreme) armoede.

Voor een bezoek aan Peru en het Amazonegebied is een vaccinatie verplicht. Neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic voor actuele adviezen.

Het kraanwater is niet drinkbaar.

Bevolking

Huayno - de traditionele muziek van de Andes-migranten. Retablos - figuurtjes in een houten doosje met geschilderde luikjes. Dit is een van de interessantste uitvindingen van de Zuid-Amerikaanse volkskunst. Wollen kledingstukken - weven is al sinds de Incatijd een Peruaanse specialiteit. De poncho`s, truien en mutsen (chullos) zijn het bekendst. Carnavalsmaskers - deze komen voornamelijk uit Puno en La Paz, als je een van deze maskers wilt kopen moet je eerste je ziel aan de duivel verkopen.

De taal

Het Spaans en het Quechua zijn de twee officiële talen in Peru. Het Quechua en het Aymara worden vooral gesproken in de Andes, waar de indianen het meest talrijk zijn.

Flora & Fauna

Er leven veel verschillende soorten apen in Peru, de brulaap is de luidste. De jaguar, die de grootste en bekendste katachtige is van Zuid-Amerika, komt hier ook voor. In het hoogland leven de lama en de alpaca (een soort kameel). Op de woestijnachtige kuststrook groeien vooral cactussen en succulenten. In het noorden zijn er mangrovebossen. In de Andes en haar valleien groeien agaves, bromelia’s, orchideeën en maïs. In het tropisch regenwoud komen de grootste bomen voor, met een bereik van 60-70 meter.

Geschiedenis

Tot de komst van de Spaanse veroveraars was Peru het hart van het rijk van de Inca's, waarvan Cuzco de hoofdstad was. Tussen de verovering in 1572 en de onafhankelijkheid in 1821 werd het land door Spanje bestuurd. Vanaf die tijd werd Peru afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd. Ook wisselden dictators en democratische regeringen elkaar af. Tussen 1836 en 1839 vormde Peru een confederatie met Bolivia. Van 1864 tot 1866 heeft Peru oorlog gevoerd met Spanje over de Peruaanse guano-eilanden (de Ballestaseilanden). Spanje had namelijk één van deze eilanden bezet, maar daar was Peru het niet mee eens. In deze oorlog won Peru, mede dankzij de hulp van Ecuador, Bolivia en Chili. Peru heeft ook samen met Bolivia oorlog gevoerd tegen Chili tussen 1879 en 1883, de zogeheten Salpeteroorlog. Chili viel namelijk de kuststrook van Peru binnen en bezette de woestijn, waar veel kostbaar zout te vinden was. Peru verloor deze oorlog en moest twee provincies aan Chili afstaan. Van 1980 tot 1992 ging de Peruaanse bevolking gebukt onder de gewelddadige acties van de Maoïstische terreurbeweging Lichtend Pad, die als doel had de bestaande orde omver te werpen. De brute willekeur waarmee dit gepaard ging heeft aan zeker 30.000 mensen het leven gekost. De manifestatie van Lichtend Pad vormde in de 20e eeuw de grootste rem op de ontwikkeling van Peru, totdat de leiding in 1992 gevangen werd gezet.

Heeft u interesse in een reis naar Peru? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Microfinanciering
Machu Picchu