Bezienswaardigheden Rwanda

Milieu Museum Karongi

Milieu Museum Karongi
Milieu Museum Karongi
Kaart met locatie Milieu Museum Karongi

Het Milieu Museum is gevestigd in Kibuye, een plaats in het westen van Rwanda. Dit museum heeft de belangrijke taak om de inwoners van het land bewust te maken van de impact van hun doen en laten op het milieu. Maar ook toeristen kunnen hier kennis maken met het dreigende gevaar van de klimaatverandering. De keuze om het museum in deze regio te vestigen komt omdat de bevolking hier al heeft ervaren hoe de natuur kan verdwijnen. Dit was ooit een ruig terrein met natuurlijke bossen maar door brand, de genocide, illegale nederzettingen en nieuwe bezuinigingen is hier niet veel meer van over. (foto Lode van Pee)

Historische Museum Nyanza

Historische Museum Nyanza
Historische Museum Nyanza
Kaart met locatie Historische Museum Nyanza

Nyanza is jarenlang de koninklijke hoofdstad geweest van Rwanda en in het historisch museum kun je daar veel over te weten komen. In het museum kun je een traditioneel koninklijk paleis bekijken en op de nabijgelegen heuvel van Mwima, kan je een bezoek brengen aan de begraafplaats van koning Mutara III en zijn vrouw koningin Rosalie Gicanda. (foto Lode van Pee)

Kunstmuseum Nyanza

Kunstmuseum Nyanza
Kunstmuseum Nyanza
Kaart met locatie Kunstmuseum Nyanza

In het Kunstmuseum in Nyanza kun je kennis maken met de hedendaagse kunst uit Rwanda. Dit gebouw uit 1958 werd ooit gebouwd voor Koning Mutara III Rudahigwa, maar hij stierf voor zijn inauguratie op 25 juli 1959. Met dit museum wil de overheid bruggen bouwen tussen verschillende kunststromen en de creativiteit van de bevolking stimuleren. (foto Lode van Pee)

l'Akagera National Park

l'Akagera National Park
l'Akagera National Park
Kaart met locatie l'Akagera National Park

In het l'Akagera National Park kun je de wilde dieren van Rwanda van dichtbij bewonderen. Het park bestaat uit 2.500 km² savanne. In het park zijn zebra's, leeuwen, nijlpaarden, antilopen, apen, luipaarden, buffels, impala's, olifanten, giraffen en honderden soorten vogels te vinden.

Markt in Mugonero

Elke woensdag wordt er in Mugonero een markt gehouden. Hier wordt tweedehands-kleding verkocht in allerlei soorten en maten, maar vrijwel altijd in goede staat.

Virungavulkanen

Virungavulkanen
Virungavulkanen
Kaart met locatie Virungavulkanen

De Virungavulkanen liggen tussen Gisenyi en Ruhengeri en deze kun je beklimmen. De bergen steken uit boven het landschap van Rwanda en buurlanden Uganda en de Republiek Kongo. Het Virungagebergte bestaat uit acht vulkanen, verspreid over een afstand van 60 km. Zes hiervan, in twee groepen van drie, zijn uitgedoofd en stom; de andere twee, die aan één uiteinde van de bergketen bij elkaar staan, zijn actief. Nyamuragira en Nyiragongo roken altijd en je voelt de dreiging van een uitbarsting.

Cyangugu

In de buurt van Cyangugu liggen de spectaculaire grotten van Nyenji en Kaboza en de heetwaterbronnen in Nyakabuye. Het stadje grenst aan het Kivumeer, een van de meren in het Grote Merengebied in Afrika. In het rugegebos in de omgeving kun je vele wilde en zeldzame diersoorten aantreffen.

Kibungo

In het oosten van Rwanda ligt Kibungo. Deze plaats ligt centraal in een streek met veel watervallen en meren, onder andere het Mungeserameer en de Rusumo watervallen. Er wonen ongeveer 47.000 mensen in deze Afrikaanse plaats.

Lake Kivu

Lake Kivu
Lake Kivu
Kaart met locatie Lake Kivu

Lake Kivu ofwel het Kivumeer is een plek om heerlijk tot rust te komen. Aan het meer vind je verschillende leuke havenplaatsjes, waar het Afrikaanse leven rustig voortkabbelt. Vooral de zonsondergangen zijn een genot om te aanschouwen. Vanuit het havenplaatsje Kibuye kun je boottochten maken naar de eilanden Napoleon’s Island en Amahoro Island.

Kigali Memorial Centre (Kigali)

Het Kigali Memorial Centre (Genocide Museum) ligt in Kigali, de officiële hoofdstad van Rwanda. Dit museum is gewijd aan de slachting in 1994 die 100 dagen lang duurde. Het is gebouwd op de plek waar 250.000 mensen begraven zijn.

Winkelen in Kigali (Kigali)

Winkelen in Kigali
Winkelen in Kigali
Kaart met locatie Winkelen in Kigali

In de hoofdstad, Kigali ligt het Union Trade Center, waar de modernste winkels van het land te vinden zijn. In de stad vind je ook Nyabugogo Marche Market waar je de echte Afrikaanse sferen kunt proeven. Op deze markt is van alles te koop, van groenten en fruit tot kleding.

Ntrama Church (Kigali)

Ntrama Church is een kerk van rode bakstenen die gelegen is in Ntarama, een plaatsje in Kigali. Dit is de plek waar de meest brute moorden van de Rwandese rassenmoord in 1994 hebben plaatsgevonden. Door bijna 5000 mensen werd de kerk als veilige plaats gezien, van wie velen vrouwen en kinderen waren. Dit was echter geen veilige plaats, want iedereen werd vermoord. De botten van de slachtoffers liggen hier nog steeds, met hun eigendommen op de grond: kleren, koffers en de laatste overblijfselen van een wanhopige vlucht voor het leven.

Het Akagera National Park (Kigali)

Het Akagera National Park
Het Akagera National Park
Kaart met locatie Het Akagera National Park

Het Akagera National Park ligt in het oosten van Rwanda. Het park omvat ten westen van de rivier de Kagera meer dan 2.500 km² savanne. In dit park is allerlei wild te vinden en leven meer dan 500 soorten vogels. Aan de rand van het park liggen accommodaties waar je eventueel kunt overnachten. De beste tijd om het park te bezoeken is in het regenseizoen.

Nationale Museum (Butare)

Nationale Museum
Nationale Museum
Kaart met locatie Nationale Museum

Het Nationale Museum van Rwanda (MNR) ligt in Butare, de intellectuele hoofdstad van Rwanda. In dit museum is een van de mooiste etnografische verzamelingen te aanschouwen die in Oost-Afrika huisvest. Het museum is opgericht in 1989 en was een geschenk van Koning Boudewijn I, koning van België. De architect van het gebouw was ook een Belg, Lode van Pee. Hij heeft meer musea in Rwanda ontworpen. (foto Lode van Pee)

Botanische tuinen (Butare)

Botanische tuinen
Botanische tuinen
Kaart met locatie Botanische tuinen

Er zijn nog maar weinig botanische tuinen over in Rwanda. Dit komt door de verdwijning van bepaalde planten, die in sommige gevallen gezegend zijn met geneeskrachtige eigenschappen. Toch zijn er in Butare nog enkele prachtige botanische tuinen te bezichtigen. Het gaat hierbij om de tuinen met een wetenschappelijk karakter. In deze tuinen groeien kruiden, heesters en bomen die worden gebruikt voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Traditioneel handwerk (Butare)

Traditioneel handwerk
Traditioneel handwerk
Kaart met locatie Traditioneel handwerk

De cultuur van Rwanda is duidelijk terug te zien in het traditionele handwerk. Verschillende soorten keramiek, prachtige manden, traditioneel houtsnijwerk en kleurrijke schilderijen zijn nog maar een begin van de opsomming die ik zou kunnen maken. In Butare is ook vele handwerk terug te zien in de vele winkeltjes. Er worden in de stad onder andere manden gevlochten, stoffen geweven, kralen gemaakt, hout gesneden en beeldjes gemaakt.

Parc National des Volcans (Gisenyi)

Parc National des Volcans
Parc National des Volcans
Kaart met locatie Parc National des Volcans

In het Parc National des Volcans kun je een gorillatrek maken. Dit park is één van berggorillas laatste leefgebieden. In dit park heeft Diane Fossey 18 jaar doorgebracht om de berggorillas te bestuderen voordat zij in 1985 werd vermoord. Het Bureau Rwandais du Tourisme et des Parcs Nationaux organiseert voor kleine groepen gorillatreks. Als je het park bezoekt vanuit Gisenyi, kun je vliegtuigtripjes maken om de kraters te zien vanuit de lucht. Ook kun je hier boottochten maken of watersporten beoefenen.

Virungavulkanen (Gisenyi)

Virungavulkanen
Virungavulkanen
Kaart met locatie Virungavulkanen

Tussen Ruhengeri en Gisenyi liggen de Virungavulkanen. Deze vulkanen kun je beklimmen. Ze liggen in het Parc National des Volcans, waar vele vulkanische bergen liggen. Nyamuragira en Nyiragongo, twee van deze vulkanische bergen, zijn nog actief. Deze vulkanen liggen over de grens, in de Democratische Republiek Congo. Je kunt prachtige wandeltochten maken in dit gebied, waarbij je kennismaakt met de flora en fauna van Rwanda.

Lokale markt (Gisenyi)

Lokale markt
Lokale markt
Kaart met locatie Lokale markt

Gisenyi heeft een lokale markt, die de moeite waard is om eens te bezoeken. Op deze markt kun je kennismaken met de Rwandese sfeer. De lokale markt ligt tegenover het missiehuis in de stad. Je kunt er onder andere houtkool kopen, dit krijg je dan mee in een jutezak. Ook kun je toekijken hoe verschillende dieren worden geslacht in de open lucht.