Rwanda

Een aap rustig aan het eten
Een aap rustig aan het eten

Rwanda is een Afrikaans land dat grenst aan de buurlanden Congo-Kinshasa, Tanzania, Uganda en Burundi. De hoofdstad van het land is Kigali, andere grote steden in het land zijn Ruhengeri, Gitarama en Butare. Er wonen ruim 12,5 miljoen in woners in het land en Rwanda heeft een oppervlakte van 26.338 km².  Sinds 1962 is het land van België onafhankelijk. Ongeveer 60% van de inwoners in Randa leeft onder de armoedegrens.
Het heuvelachtige landschap van het land kenmerkt zich door vulkanen, tropische regenwouden en vele bergen. Akkers voor landbouw en theeplantages zijn overal te vinden. Ook nationale parken zijn aanwezig, waar veel wilde diersoorten zoals leeuwen, giraffen, gorilla's, hyena's, luipaarden en nijlpaarden voorkomen. Tevens zijn er honderden vogelsoorten te bekennen in het Rwanda.

Heb je weinig kennis van Rwanda? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Rwanda
Officiele naam:
Republiek Rwanda
ISO:
RW
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Kigali
Inwoners:
+/- 10473000
Taal:
Kinyarwanda
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Rwandese frank
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
26338 km�

Ervaringen

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Rwanda

Lokale markt (Gisenyi)

Lokale markt
Lokale markt
Kaart met locatie Lokale markt

Gisenyi heeft een lokale markt, die de moeite waard is om eens te bezoeken. Op deze markt kun je kennismaken met de Rwandese sfeer. De lokale markt ligt tegenover het missiehuis in de stad. Je kunt er onder andere houtkool kopen, dit krijg je dan mee in een jutezak. Ook kun je toekijken hoe verschillende dieren worden geslacht in de open lucht.

Virungavulkanen (Gisenyi)

Virungavulkanen
Virungavulkanen
Kaart met locatie Virungavulkanen

Tussen Ruhengeri en Gisenyi liggen de Virungavulkanen. Deze vulkanen kun je beklimmen. Ze liggen in het Parc National des Volcans, waar vele vulkanische bergen liggen. Nyamuragira en Nyiragongo, twee van deze vulkanische bergen, zijn nog actief. Deze vulkanen liggen over de grens, in de Democratische Republiek Congo. Je kunt prachtige wandeltochten maken in dit gebied, waarbij je kennismaakt met de flora en fauna van Rwanda.

Het Akagera National Park (Kigali)

Het Akagera National Park
Het Akagera National Park
Kaart met locatie Het Akagera National Park

Het Akagera National Park ligt in het oosten van Rwanda. Het park omvat ten westen van de rivier de Kagera meer dan 2.500 km² savanne. In dit park is allerlei wild te vinden en leven meer dan 500 soorten vogels. Aan de rand van het park liggen accommodaties waar je eventueel kunt overnachten. De beste tijd om het park te bezoeken is in het regenseizoen.

Ntrama Church (Kigali)

Ntrama Church is een kerk van rode bakstenen die gelegen is in Ntarama, een plaatsje in Kigali. Dit is de plek waar de meest brute moorden van de Rwandese rassenmoord in 1994 hebben plaatsgevonden. Door bijna 5000 mensen werd de kerk als veilige plaats gezien, van wie velen vrouwen en kinderen waren. Dit was echter geen veilige plaats, want iedereen werd vermoord. De botten van de slachtoffers liggen hier nog steeds, met hun eigendommen op de grond: kleren, koffers en de laatste overblijfselen van een wanhopige vlucht voor het leven.

Traditioneel handwerk (Butare)

Traditioneel handwerk
Traditioneel handwerk
Kaart met locatie Traditioneel handwerk

De cultuur van Rwanda is duidelijk terug te zien in het traditionele handwerk. Verschillende soorten keramiek, prachtige manden, traditioneel houtsnijwerk en kleurrijke schilderijen zijn nog maar een begin van de opsomming die ik zou kunnen maken. In Butare is ook vele handwerk terug te zien in de vele winkeltjes. Er worden in de stad onder andere manden gevlochten, stoffen geweven, kralen gemaakt, hout gesneden en beeldjes gemaakt.

Botanische tuinen (Butare)

Botanische tuinen
Botanische tuinen
Kaart met locatie Botanische tuinen

Er zijn nog maar weinig botanische tuinen over in Rwanda. Dit komt door de verdwijning van bepaalde planten, die in sommige gevallen gezegend zijn met geneeskrachtige eigenschappen. Toch zijn er in Butare nog enkele prachtige botanische tuinen te bezichtigen. Het gaat hierbij om de tuinen met een wetenschappelijk karakter. In deze tuinen groeien kruiden, heesters en bomen die worden gebruikt voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Kunstmuseum Nyanza

Kunstmuseum Nyanza
Kunstmuseum Nyanza
Kaart met locatie Kunstmuseum Nyanza

In het Kunstmuseum in Nyanza kun je kennis maken met de hedendaagse kunst uit Rwanda. Dit gebouw uit 1958 werd ooit gebouwd voor Koning Mutara III Rudahigwa, maar hij stierf voor zijn inauguratie op 25 juli 1959. Met dit museum wil de overheid bruggen bouwen tussen verschillende kunststromen en de creativiteit van de bevolking stimuleren. (foto Lode van Pee)

Historische Museum Nyanza

Historische Museum Nyanza
Historische Museum Nyanza
Kaart met locatie Historische Museum Nyanza

Nyanza is jarenlang de koninklijke hoofdstad geweest van Rwanda en in het historisch museum kun je daar veel over te weten komen. In het museum kun je een traditioneel koninklijk paleis bekijken en op de nabijgelegen heuvel van Mwima, kan je een bezoek brengen aan de begraafplaats van koning Mutara III en zijn vrouw koningin Rosalie Gicanda. (foto Lode van Pee)

Milieu Museum Karongi

Milieu Museum Karongi
Milieu Museum Karongi
Kaart met locatie Milieu Museum Karongi

Het Milieu Museum is gevestigd in Kibuye, een plaats in het westen van Rwanda. Dit museum heeft de belangrijke taak om de inwoners van het land bewust te maken van de impact van hun doen en laten op het milieu. Maar ook toeristen kunnen hier kennis maken met het dreigende gevaar van de klimaatverandering. De keuze om het museum in deze regio te vestigen komt omdat de bevolking hier al heeft ervaren hoe de natuur kan verdwijnen. Dit was ooit een ruig terrein met natuurlijke bossen maar door brand, de genocide, illegale nederzettingen en nieuwe bezuinigingen is hier niet veel meer van over. (foto Lode van Pee)

Lake Kivu

Lake Kivu
Lake Kivu
Kaart met locatie Lake Kivu

Lake Kivu ofwel het Kivumeer is een plek om heerlijk tot rust te komen. Aan het meer vind je verschillende leuke havenplaatsjes, waar het Afrikaanse leven rustig voortkabbelt. Vooral de zonsondergangen zijn een genot om te aanschouwen. Vanuit het havenplaatsje Kibuye kun je boottochten maken naar de eilanden Napoleon’s Island en Amahoro Island.

Kibungo

In het oosten van Rwanda ligt Kibungo. Deze plaats ligt centraal in een streek met veel watervallen en meren, onder andere het Mungeserameer en de Rusumo watervallen. Er wonen ongeveer 47.000 mensen in deze Afrikaanse plaats.

Cyangugu

In de buurt van Cyangugu liggen de spectaculaire grotten van Nyenji en Kaboza en de heetwaterbronnen in Nyakabuye. Het stadje grenst aan het Kivumeer, een van de meren in het Grote Merengebied in Afrika. In het rugegebos in de omgeving kun je vele wilde en zeldzame diersoorten aantreffen.

Virungavulkanen

Virungavulkanen
Virungavulkanen
Kaart met locatie Virungavulkanen

De Virungavulkanen liggen tussen Gisenyi en Ruhengeri en deze kun je beklimmen. De bergen steken uit boven het landschap van Rwanda en buurlanden Uganda en de Republiek Kongo. Het Virungagebergte bestaat uit acht vulkanen, verspreid over een afstand van 60 km. Zes hiervan, in twee groepen van drie, zijn uitgedoofd en stom; de andere twee, die aan één uiteinde van de bergketen bij elkaar staan, zijn actief. Nyamuragira en Nyiragongo roken altijd en je voelt de dreiging van een uitbarsting.

Winkelen in Kigali (Kigali)

Winkelen in Kigali
Winkelen in Kigali
Kaart met locatie Winkelen in Kigali

In de hoofdstad, Kigali ligt het Union Trade Center, waar de modernste winkels van het land te vinden zijn. In de stad vind je ook Nyabugogo Marche Market waar je de echte Afrikaanse sferen kunt proeven. Op deze markt is van alles te koop, van groenten en fruit tot kleding.

Markt in Mugonero

Elke woensdag wordt er in Mugonero een markt gehouden. Hier wordt tweedehands-kleding verkocht in allerlei soorten en maten, maar vrijwel altijd in goede staat.

l'Akagera National Park

l'Akagera National Park
l'Akagera National Park
Kaart met locatie l'Akagera National Park

In het l'Akagera National Park kun je de wilde dieren van Rwanda van dichtbij bewonderen. Het park bestaat uit 2.500 km² savanne. In het park zijn zebra's, leeuwen, nijlpaarden, antilopen, apen, luipaarden, buffels, impala's, olifanten, giraffen en honderden soorten vogels te vinden.

Parc National des Volcans (Gisenyi)

Parc National des Volcans
Parc National des Volcans
Kaart met locatie Parc National des Volcans

In het Parc National des Volcans kun je een gorillatrek maken. Dit park is één van berggorillas laatste leefgebieden. In dit park heeft Diane Fossey 18 jaar doorgebracht om de berggorillas te bestuderen voordat zij in 1985 werd vermoord. Het Bureau Rwandais du Tourisme et des Parcs Nationaux organiseert voor kleine groepen gorillatreks. Als je het park bezoekt vanuit Gisenyi, kun je vliegtuigtripjes maken om de kraters te zien vanuit de lucht. Ook kun je hier boottochten maken of watersporten beoefenen.

Kigali Memorial Centre (Kigali)

Het Kigali Memorial Centre (Genocide Museum) ligt in Kigali, de officiële hoofdstad van Rwanda. Dit museum is gewijd aan de slachting in 1994 die 100 dagen lang duurde. Het is gebouwd op de plek waar 250.000 mensen begraven zijn.

Nationale Museum (Butare)

Nationale Museum
Nationale Museum
Kaart met locatie Nationale Museum

Het Nationale Museum van Rwanda (MNR) ligt in Butare, de intellectuele hoofdstad van Rwanda. In dit museum is een van de mooiste etnografische verzamelingen te aanschouwen die in Oost-Afrika huisvest. Het museum is opgericht in 1989 en was een geschenk van Koning Boudewijn I, koning van België. De architect van het gebouw was ook een Belg, Lode van Pee. Hij heeft meer musea in Rwanda ontworpen. (foto Lode van Pee)

Vakantiebestemmingen in Rwanda

Artikelen

Eten en drinken

De etenswaren die bij Rwanda horen zijn met name aardappels, cassave, mais en bananen. Baars uit de Nijl, Tilapia en Isombe zijn bekende gerechten in het land. Isombe zijn groene bladeren die van de cassave plant afkomen en worden vervolgens fijngestampt en gegeten met gedroogde vis. In veel bars en restaurants kun je de lokale spiesen van geitenkebab krijgen. Ook kip, gegrilde vis en bananenfriet is hier vaak verkrijgbaar.

In de meeste supermarkten zijn water, sappen, melk en frisdranken te vinden. In bars bieden ze ongeveer 5 verschillende frisdranken en 3 soorten bier aan. De bieren die ze aanbieden zijn Primus, Amstel en Mützig. Ook is er lokaal bananenbier, wat Urgwagwa heet.

Vervoer

Om Rwanda te bezoeken, zul je met het vliegtuig moeten gaan. Rwanda heeft 5 vliegvelden, namelijk Gisenyi Airport, Ruhengeri Airport, Kigali Airport, Butare Airport en Kamembe Airport. Vanaf Schiphol gaan er vluchten naar het land. De afstand is 6.464 kilometer en de vliegduur is ongeveer 7,5 uur. De luchthavens waar je heen kan vliegen vanuit Nederland zijn Kigali, Butare en Kamembe. Naar Kigali gaan er directe vluchten, maar je kunt ook kiezen voor een overstap in Nairobi of 2 overstappen in Frankfurt en Addis Abeba. Als je naar Butare vliegt, zul je een overstap moeten maken in Kigali. Ook naar Kamembe zijn geen directe vluchten, deze zal ook eerst naar Kigali vliegen.

Vervoersmiddelen in dit land zijn de taxi-moto, minibus of taxi-voiture. De goedkoopste optie is de minibus die trajecten heeft tussen verschillende wijken. De taxi-moto is een scootertje en de taxi-voiture een auto die je ergens heen brengt. Daarnaast kun je ook zelf een auto huren of kopen. In Rwanda rijden ze in tegenstelling tot verschillende andere Afrikaanse landen rechts.

Visum

Het is verplicht voor Nederlanders om een visum te hebben. Het duurt 3 werkdagen voor aanvraag en afhandeling. Ook is het een vereiste om een visum te kunnen verkrijgen dat je een uitnodiging uit Rwanda krijgt.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Rwanda is lager dan in Nederland, maar ligt wel een stuk hoger dan in de omringde landen. Er wordt betaald met de Rwandese Frank (RWF). Deze bestaat uit 100 centimes. Het is niet gebruikelijk een fooi te geven in bars, restaurants en eetgelegenheden.

Veiligheid

Rwanda wordt vaak ten onrechte gezien als een onveilig land. Tegenwoordig is Rwanda één van de veiligste landen in heel Afrika.

Medische informatie

Over het algemeen is de kwaliteit van de gezondheidszorg niet hoog. Aan gekwalificeerde medische professionals is er een tekort in het land. Bepaalde medicijnen zijn moeilijk of niet beschikbaar. Per 100.000 mensen zijn er maar 2 artsen of verpleegkundigen. De overheid streeft ernaar om deze situatie te verbeteren en besteed steeds meer uitgaven voor de gezondheidszorg. Het aantal van sommige ziekten neemt af, maar Rwanda blijft gedomineerd worden door besmettelijke ziekten.

Als je naar Rwanda gaat ben je verplicht je voor gele koorts te vaccineren. Bij een langer verblijf dan 6 weken dien je je in te enten tegen meningitis en bij een verblijf langer dan 3 maanden voor Hepatitis B en buiktyfus. Daarnaast wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP ook aanbevolen.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Wel kun je het water 5 minuten koken en af laten koelen om te gebruiken als drinkwater.

Bevolking

Dans en muziek spelen een grote rol in de diverse tradities van het Rwandese volk. Van uitbeelding van een heldendicht ter herdenking van dapperheid en topprestaties tot aan jachtliederen en humoristische liedjes. Veel van deze traditionele liedjes worden gemaakt met een speciaal muziekinstrument, namelijk de lulunga. Dit instrument lijkt een beetje op een harp en heeft 8 snaren. Andere kenmerken van de cultuur van Rwanda zijn het traditionele houtsnijwerk, schilderijen, maar ook traditioneel handwerk van keramiek en manden.

De bevolking bestaat voornamelijk uit Rooms-katholieken, namelijk 56,5 procent. Daarnaast is 26 procent Protestant, 11,1 procent Adventist, 4,6 procent Moslim, 0,1 procent Inheems en gelooft 1,7 procent niet.

De taal

De officiële talen die in Rwanda gesproken worden zijn het Kinyarwanda, Engels en Frans. Op sommige plaatsen wordt er ook Swahili gesproken. De meest gesproken taal is het Kinyarwanda. Daarnaast wordt er ook veel Frans gesproken, meer dan Engels.

Flora & Fauna

Rwanda heeft een zeer diverse flora en fauna. Het land heeft diverse vulkanische bergen, moerassen, savannes, meren en rivieren. Ook dieren zijn in het land niet ver te zoeken. Er zijn 3 dierenparken te vinden in Rwanda. Het Volcanoes National Park, waar de zeldzame zilverzwarte berggorilla's leven, het Nyungwe Forest National Park, waar 75 soorten zoogdieren, 13 primaten, 270 vogelsoorten en 200 boomsoorten te vinden zijn en het Akagera Nationaal park, waar het wildleven van de savanne voorkomt, zoals giraffen, olifanten, buffels, zebra's, antilopen en nijlpaarden.

Geschiedenis

Het land kent een onrustige geschiedenis. Er woedde een burgeroorlog in 1994 waarbij Tutsi's en Hutu's om het leven kwamen. Er stierven hierbij ongeveer 500.000 tot 1 miljoen mensen.

De bekendste en oudste inwoners van Rwanda zijn de pygmeeën. 2000 jaar geleden vestigden de landbouw en pastoralisme migranten uit het westen zich in het gebied. Gihanga, een heerser, heeft een Rwandese staat samengesteld voor de 15e eeuw met vergelijkbare staten in Bunyoro en Buganda die tot het buurland Uganda rijken.

Na de Conferentie van Berlijn in 1885 werd Rwanda een Duitse kolonie. Aan België werd Rwanda in 1918 gecommitteerd, die een systeem van indirecte bestuur implementeerde dat de bestaande verdeeldheid tussen de Hutu's en Tutsi's benutte en versterkte. Rwanda werd een onafhankelijke republiek in 1962. De Hutu's waren in de meerderheid en hebben in 1963 ongeveer 10.000 Tutsi's vermoord. In 1994 viel het Rwandees Patriotic Front het land binnen en veroverden zij Kigali. Deze volkerenmoord duurde 3 maanden en hierbij zijn rond de miljoen inwoners gestorven. Wel 2 miljoen mensen zijn toen het land uit gevlucht.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen