Rwanda

Een aap rustig aan het eten
Een aap rustig aan het eten

Het Afrikaanse land Rwanda grenst aan Uganda, Burundi, Tanzania en Congo-Kinshasa. Kigali is de hoofdstad. Sinds 1962 is het land van België onafhankelijk. Grote steden in Rwanda zijn Gitarama, Gisenyi, Butare en Ruhengeri. Er wonen rond de 10.473.000 inwoners op een oppervlakte van 26.338 km². Van de Rwandese bevolking leeft ongeveer 60 procent onder de armoedegrens. Het heuvelachtige landschap van het land kenmerkt zich door vulkanen, tropische regenwouden en vele bergen. Akkers voor landbouw en theeplantages zijn overal te vinden. Ook nationale parken zijn aanwezig, waar veel wilde diersoorten zoals leeuwen, giraffen, gorilla's, hyena's, luipaarden en nijlpaarden voorkomen. Tevens zijn er honderden vogelsoorten te bekennen in het Rwanda.

Heb je weinig kennis van Rwanda? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Rwanda
Officiele naam:
Republiek Rwanda
ISO:
RW
Ligging:
midden
Hoofdstad:
Kigali
Inwoners:
+/- 10473000
Taal:
Kinyarwanda
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +2
Munteenheid:
Rwandese frank
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
26338 km≤

Ervaringen

Heb je ooit Rwanda bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Rwanda

Lokale markt (Gisenyi)

Lokale markt
Lokale markt

Gisenyi heeft een lokale markt, die de moeite waard is om eens te bezoeken. Op deze markt kun je kennismaken met de Rwandese sfeer. De lokale markt ligt tegenover het missiehuis in de stad. Je kunt er onder andere houtkool kopen, dit krijg je dan mee in een jutezak. Ook kun je toekijken hoe verschillende dieren worden geslacht in de open lucht.

Virungavulkanen (Gisenyi)

Virungavulkanen
Virungavulkanen

Tussen Ruhengeri en Gisenyi liggen de Virungavulkanen. Deze vulkanen kun je beklimmen. Ze liggen in het Parc National des Volcans, waar vele vulkanische bergen liggen. Nyamuragira en Nyiragongo, twee van deze vulkanische bergen, zijn nog actief. Deze vulkanen liggen over de grens, in de Democratische Republiek Congo. Je kunt prachtige wandeltochten maken in dit gebied, waarbij je kennismaakt met de flora en fauna van Rwanda.

Het Akagera National Park (Kigali)

Het Akagera National Park
Het Akagera National Park

Het Akagera National Park ligt in het oosten van Rwanda. Het park omvat ten westen van de rivier de Kagera meer dan 2.500 km² savanne. In dit park is allerlei wild te vinden en leven meer dan 500 soorten vogels. Aan de rand van het park liggen accommodaties waar je eventueel kunt overnachten. De beste tijd om het park te bezoeken is in het regenseizoen.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Rwanda

Artikelen

Eten en drinken

De etenswaren die bij Rwanda horen zijn met name aardappels, cassave, mais en bananen. Baars uit de Nijl, Tilapia en Isombe zijn bekende gerechten in het land. Isombe zijn groene bladeren die van de cassave plant afkomen en worden vervolgens fijngestampt en gegeten met gedroogde vis. In veel bars en restaurants kun je de lokale spiesen van geitenkebab krijgen. Ook kip, gegrilde vis en bananenfriet is hier vaak verkrijgbaar.

In de meeste supermarkten zijn water, sappen, melk en frisdranken te vinden. In bars bieden ze ongeveer 5 verschillende frisdranken en 3 soorten bier aan. De bieren die ze aanbieden zijn Primus, Amstel en Mützig. Ook is er lokaal bananenbier, wat Urgwagwa heet.

Vervoer

Om Rwanda te bezoeken, zul je met het vliegtuig moeten gaan. Rwanda heeft 5 vliegvelden, namelijk Gisenyi Airport, Ruhengeri Airport, Kigali Airport, Butare Airport en Kamembe Airport. Vanaf Schiphol gaan er vluchten naar het land. De afstand is 6.464 kilometer en de vliegduur is ongeveer 7,5 uur. De luchthavens waar je heen kan vliegen vanuit Nederland zijn Kigali, Butare en Kamembe. Naar Kigali gaan er directe vluchten, maar je kunt ook kiezen voor een overstap in Nairobi of 2 overstappen in Frankfurt en Addis Abeba. Als je naar Butare vliegt, zul je een overstap moeten maken in Kigali. Ook naar Kamembe zijn geen directe vluchten, deze zal ook eerst naar Kigali vliegen.

Vervoersmiddelen in dit land zijn de taxi-moto, minibus of taxi-voiture. De goedkoopste optie is de minibus die trajecten heeft tussen verschillende wijken. De taxi-moto is een scootertje en de taxi-voiture een auto die je ergens heen brengt. Daarnaast kun je ook zelf een auto huren of kopen. In Rwanda rijden ze in tegenstelling tot verschillende andere Afrikaanse landen rechts.

Visum

Het is verplicht voor Nederlanders om een visum te hebben. Het duurt 3 werkdagen voor aanvraag en afhandeling. Ook is het een vereiste om een visum te kunnen verkrijgen dat je een uitnodiging uit Rwanda krijgt.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Rwanda is lager dan in Nederland, maar ligt wel een stuk hoger dan in de omringde landen. Er wordt betaald met de Rwandese Frank (RWF). Deze bestaat uit 100 centimes. Het is niet gebruikelijk een fooi te geven in bars, restaurants en eetgelegenheden.

Veiligheid

Rwanda wordt vaak ten onrechte gezien als een onveilig land. Tegenwoordig is Rwanda één van de veiligste landen in heel Afrika.

Medische informatie

Over het algemeen is de kwaliteit van de gezondheidszorg niet hoog. Aan gekwalificeerde medische professionals is er een tekort in het land. Bepaalde medicijnen zijn moeilijk of niet beschikbaar. Per 100.000 mensen zijn er maar 2 artsen of verpleegkundigen. De overheid streeft ernaar om deze situatie te verbeteren en besteed steeds meer uitgaven voor de gezondheidszorg. Het aantal van sommige ziekten neemt af, maar Rwanda blijft gedomineerd worden door besmettelijke ziekten.

Als je naar Rwanda gaat ben je verplicht je voor gele koorts te vaccineren. Bij een langer verblijf dan 6 weken dien je je in te enten tegen meningitis en bij een verblijf langer dan 3 maanden voor Hepatitis B en buiktyfus. Daarnaast wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A en DTP ook aanbevolen. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Wel kun je het water 5 minuten koken en af laten koelen om te gebruiken als drinkwater.

Bevolking

In de tradities van het Rwandese volk spelen dans en muziek een grote rol. Van uitbeelding van een heldendicht ter herdenking van dapperheid en topprestaties tot aan jachtliederen en humoristische liedjes. Traditionele liederen worden vaak begeleid met een lulunga, een muziekinstrument met 8 snaren, die iets wegheeft van een harp. Een percussie-orkest ondersteunt andere feestelijke dansen en samen produceren ze verschillende ritmes. Andere aspecten van de cultuur van Rwanda zijn traditioneel handwerk van manden en keramiek, schilderijen en traditioneel houtsnijwerk. De bevolking bestaat voornamelijk uit Rooms-katholieken, namelijk 56,5 procent. Daarnaast is 26 procent Protestant, 11,1 procent Adventist, 4,6 procent Moslim, 0,1 procent Inheems en gelooft 1,7 procent niet.

De taal

De officiële talen die in Rwanda gesproken worden zijn het Kinyarwanda, Engels en Frans. Op sommige plaatsen wordt er ook Swahili gesproken. De meest gesproken taal is het Kinyarwanda. Daarnaast wordt er ook veel Frans gesproken, meer dan Engels.

Flora & Fauna

Rwanda heeft een zeer diverse flora en fauna. Het land heeft diverse vulkanische bergen, moerassen, savannes, meren en rivieren. Ook dieren zijn in het land niet ver te zoeken. Er zijn 3 dierenparken te vinden in Rwanda. Het Volcanoes National Park, waar de zeldzame zilverzwarte berggorilla's leven, het Nyungwe Forest National Park, waar 75 soorten zoogdieren, 13 primaten, 270 vogelsoorten en 200 boomsoorten te vinden zijn en het Akagera Nationaal park, waar het wildleven van de savanne voorkomt, zoals giraffen, olifanten, buffels, zebra's, antilopen en nijlpaarden.

Geschiedenis

Het land kent een onrustige geschiedenis. Er woedde een burgeroorlog in 1994 waarbij Tutsi's en Hutu's om het leven kwamen. Er stierven hierbij ongeveer 500.000 tot 1 miljoen mensen. De bekendste en oudste inwoners van Rwanda zijn de pygmeeën. 2000 jaar geleden vestigden de landbouw en pastoralisme migranten uit het westen zich in het gebied. Gihanga, een heerser, heeft een Rwandese staat samengesteld voor de 15e eeuw met vergelijkbare staten in Bunyoro en Buganda die tot het buurland Uganda rijken. Na de Conferentie van Berlijn in 1885 werd Rwanda een Duitse kolonie. Aan België werd Rwanda in 1918 gecommitteerd, die een systeem van indirecte bestuur implementeerde dat de bestaande verdeeldheid tussen de Hutu's en Tutsi's benutte en versterkte. Rwanda werd een onafhankelijke republiek in 1962. De Hutu's waren in de meerderheid en hebben in 1963 ongeveer 10.000 Tutsi's vermoord. In 1994 viel het Rwandees Patriotic Front het land binnen en veroverden zij Kigali. Deze volkerenmoord duurde 3 maanden en hierbij zijn rond de miljoen inwoners gestorven. Wel 2 miljoen mensen zijn toen het land uit gevlucht.

Heeft u interesse in een reis naar Rwanda? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing