Bezienswaardigheden Schotland

Cairngorms National Park

Cairngorms National Park
Cairngorms National Park
Kaart met locatie Cairngorms National Park

Een deel van de Schotse Hooglanden wordt in beslag genomen door het Cairngorms National Park. In het park zijn de drie rivieren Dee, Avon en Spey te vinden die in het gebied ontspringen. Met een hoogte van 1.245 meter is de Ben Macdui de hoogste berg. In het park vind je verder een aantal verschillende diersoorten, zoals de rode eekhoorn en de adelaar. Rondom het park kun je in een aantal kleine plaatsjes iets te eten en drinken halen.

Loch Lomond & Trossachs Nationaal Park

Het eerste nationale park dat in Schotland werd geopend is het prachtige Loch Lomond & Trossachs Nationaal Park. Het park werd in 2002 geopend en ligt rondom het grootste zoetwaterreservoir van Groot-Brittannië; Loch Lomond. Het park beslaat een oppervlakte van 1.865 km² en er wonen 15.600 mensen in het gebied. Het nationale park wordt vaak opgedeeld in vier secties; Loch Lomond, Breadalbane, Argyll Forrest Park en The Trocssachs.

Markt in Schotland

Markt in Schotland
Markt in Schotland

In de grotere steden vind je vaak een overdekte markt, die op de meeste weekdagen geopend is. Op deze markten is van alles te koop van verse groenten tot potten en pannen. Kleinere plaatsen hebben vaak een wekelijkse markt op een groot plein.

Stirling Castle

Stirling Castle
Stirling Castle
Kaart met locatie Stirling Castle

In Stirling staat een kasteel uit de 15e eeuw dat voor het laatst in gebruik was in 1746 om het dorp te verdedigen tegen de Jacobieten. Rondom het kasteel liggen zeven slagvelden. Het gebouw steekt boven alle bossen rondom het kasteel uit doordat het gebouwd is op vulkanisch rotsgesteente met de naam Castle Hill. Het gebouw heeft meerdere onderdelen die tussen de 15e eeuw en de 18e eeuw werden aangebouwd.

Winkelen in Schotland

Winkelen in Schotland
Winkelen in Schotland

Niet alle grote winkelketens komen uit Amerika, ook Schotland kent een aantal bekende winkelketens van eigen bodem. De bekendste is Marks & Spencer met hun kleding, maar ook de kledingzaak Woolham, de drogisterij Boots en kleding- en souvenirwinkel Edinburgh Woolen Mill. Naast de winkels van eigen bodems zijn er in de meeste steden ook een groot aantal internationale winkelketens te vinden, zoals de H&M, de Aldi en de Co-op.

Vaak zijn winkels in Schotland geopend van 09.00 tot 18.00 uur en in het hoogseizoen zijn winkels in grote steden vaak open tot 22.00 uur. Op donderdag is het koopavond in Schotland en zijn de winkels geopend van 09.00 tot 20.00 uur.

Safari in Aberfeldy

Maak eens een safari in Aberfeldy bij het bekende bedrijf Highland Safaris. Met een terreinwagen ga je de Highlands in en onderweg kun je genieten van de unieke natuur. Het bedrijf is in 1991 opgericht door Donald en Julie Ridell en sindsdien heeft het bedrijf al vele prijzen ontvangen. Recent hebben ze ook de titel gekregen 'leukste bezoekersattractie van Schotland'. Wanneer je besluit om een safari door de highlands te gaan doen heb je bij Highland Safaris nog tal van keuzes qua routes of duur van de safari.

Golfen in Schotland

Golfen in Schotland
Golfen in Schotland

De nationale sport van Schotland is golf, het land telt dan ook verschillende golfbanen van wereldklasse. Onder deze wereldberoemde golfbanen vallen bijvoorbeeld de Royal Troon, Carnoustie en Gleneagles. Naast de drie bekende golfbanen zijn er nog ongeveer 550 golfbanen verspreid over heel Schotland. De sport bloeide op Schotse bodem op en is tegenwoordig nog steeds dé sport in het land. In 2014 zal het internationale toernooi The Ryder Cup in Schotland plaats vinden.

Highland Games

Highland Games
Highland Games

Eeuwen terug ontstonden de Highland Games in het Schotse clansysteem. In die tijd spoorden de leiders van de clans hun mannen aan om mee te doen aan een evenement waar werd bepaald of de mannen wel geschikt waren voor de strijd. Tijdens dit evenement worden verschillende kracht-, vaardigheids- en uithoudingsproeven gehouden, zoals boomstamdragen, touwtrekken, velddisciplines en doedelzakspelen. Als toerist is het leuk om bij een van de Highland Games te gaan kijken, deze vinden tussen mei en september plaats. De bekendste Highland Game vindt plaats aan het einde van de zomer en staat bekend onder de naam Braemar Gathering. Bij dit evenement is volgens traditie de koninklijke familie aanwezig.

Mousa Broch (Shetlandeilanden)

Mousa Broch
Mousa Broch
Kaart met locatie Mousa Broch

Mousa Broch is een van de overgebleven voorbeelden uit de IJzertijd. De Mousa Broch is de bekendste broch van Schotland. Deze woning was erg bekend bij de Vikingen en werd gebouwd in de 1e eeuw voor Christus. Je kunt hier twee fasen van de bebouwing zien. De originele bewoners bouwden een houten constructie. Deze constructie werd later in de IJzertijd vervangen door een rond, stenen gebouw. Mousa Broch is tussen 1860 en 1919 opgegraven. De Mousa Broch ligt aan de westkust van het onbewoonde eiland Mousa.


Noss (Shetlandeilanden)

Noss
Noss
Kaart met locatie Noss

Noss is een plaats voor vogelliefhebbers. Om hier te komen moet je dwars door Bressay rijden en vervolgens de pont nemen. Let wel op dat je hier met maximaal 4 personen op plaats kunt nemen.
Als je eenmaal op Noss bent is het anderhalf uur lopen naar 'Holm of NOSS' en de 'Noup'. Eenmaal op de klif heb je een prachtig uitzicht op jan van genten. Verderop zie je papegaaiduikers. Deze kun je vanaf vrij dichtbij benaderen.


De Jarlshof (Shetlandeilanden)

De Jarlshof
De Jarlshof
Kaart met locatie De Jarlshof

De Jarlshof werd ontdekt toen eind 19e eeuw een hevige storm een stuk kust wegsloeg en er een heuse hof bloot kwam te liggen. De helft van de gebouwen bleken al te zijn weggespoeld door de zee. De opgravingen vonden plaats in 1925. Al deze opgravingen komen uit de IJzertijd. Hier kun je je hart ophalen als je van de IJzertijd houdt. Jarlshof bevindt zich aan de zuidzijde van het vasteland, ten noorden van Sumburgh Head.

De Saint Kilda-archipel (Hebriden)

De Saint Kilda-archipel
De Saint Kilda-archipel
Kaart met locatie De Saint Kilda-archipel

De Saint Kilda-archipel ligt ongeveer 150 kilometer buiten de Schotse kust en is de belangrijkste broedplaats voor zeevogels in Noordwest-Europa. Op de eilanden bevinden zich onder andere zeekoeten, Noorse stormvogels en papegaaiduikers. Meer dan een miljoen vogels vinden hun weg naar de Saint Kilda-archipel, bouwen daar hun nesten en broeden er hun eieren uit. De archipel is van vulkanische oorsprong en is ongeveer 840 hectare groot.

Calanais Standing Stones (Hebriden)

Calanais Standing Stones
Calanais Standing Stones
Kaart met locatie Calanais Standing Stones

De Calanais Standing Stones zijn opgericht in de vroege bronstijd. De verzameling van staande stenen zijn in een kruisvormig patroon geplaatst met een steencirkel. Vanuit de steencirkel lopen kortere rijen met stenen naar het zuidwesten, het zuiden en het noordoosten. Alle stenen zijn van het op Lewis gedolven gneis. In het centrum van de Calanais Standing Stones bevindt zich een graf, naast de centrale steen.

Iona Abbey (Hebriden)

Iona Abbey
Iona Abbey
Kaart met locatie Iona Abbey

Iona Abbey ligt op Iona en is gesticht in de zesde eeuw. Vanuit deze abdij werd het christendom over Schotland verspreid. Ook vonden zestig koningen (de meeste van Schotse afkomst) hun laatste rustplaats in de Iona Abbey. In 1203 werd er een benedictijnse abdij gesticht en pas in de negentiende eeuw werden de abdijgebouwen volledig hersteld. De plaats kent dus een rijke en beroemde geschiedenis.


St. Magnus Kathedraal (Orkney-eilanden)

St. Magnus Kathedraal
St. Magnus Kathedraal
Kaart met locatie St. Magnus Kathedraal

De St. Magnus Kathedraal bevindt zich in Kirkwall. De kathedraal werd opgericht ter ere van Sint Magnus. Dit was de graaf van Orkney tussen 1108 en 1117. De kathedraal werd opgericht door Sint-Rognvald. De resten van deze twee heiligen liggen nog steeds in het gebouw. In 1152 werd de constructie voltooid. Vandaag de dag is het nog steeds de meest noordelijk gelegen kathedraal van Groot-Brittannië.

Het Folk Festival (Orkney-eilanden)

Het Folk Festival is een vierdaagse evenement en vindt plaats in mei. Ieder jaar is er weer een indrukwekkende line-up van buitenlandse artiesten en lokale muzikanten. Het festival wordt ieder jaar weer iets groter, zo werden ook in 2016 de records weer gebroken. Wanneer je in mei in Schotland bent is dit festival een echte aanrader, vooral wanneer je van muziek, dans en entertainment houdt.

Aberdeen Maritime Museum (Aberdeen)

Aberdeen Maritime Museum
Aberdeen Maritime Museum
Kaart met locatie Aberdeen Maritime Museum

Het Aberdeen Maritime Museum ligt vlakbij de haven, in de historische straat Shiprow. In dit museum wordt het verhaal verteld over de relatie tussen Aberdeen en de Noordzee. Daarnaast vind je hier ook een collectie foto's en schilderijen over schepen en andere dingen die met de zee te maken hebben, zoals een voorbeeld van een olieplatform. Bovendien kun je hier ook digitaal interactief bezig zijn: zo leer je alles over vistechnieken en hoe jij je schip moet parkeren in een haven. Toegang tot dit museum is gratis en het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op zondag is het museum geopend van 12.00 uur tot 15.00 uur en op maandag is het museum gesloten.

St. Machar's Cathedral (Aberdeen)

St. Machar's Cathedral
St. Machar's Cathedral
Kaart met locatie St. Machar's Cathedral

De St. Machar's Cathedral is een kathedraal die gebouwd is in de 14e eeuw. Tegenwoordig dient de kathedraal als parochiekerk. De kathedraal heeft haar naam te danken aan de heilige St. Machar, die in de 6e eeuw door de Ierse heilige Columba van Iona naar het noordoosten werd gestuurd om daar het christendom te verspreiden. St. Machar zou op de plek van de huidige kathedraal toen een kerk hebben gebouwd. Een deel van de oorspronkelijke kathedraal is vergaan, maar de St. Machar's Cathedral is door de indrukwekkende bouwstijl en het mooie interieur nog zeker een bezoekje waard.

Tolbooth Museum (Aberdeen)

Tolbooth Museum
Tolbooth Museum
Kaart met locatie Tolbooth Museum

Het Tolbooth Museum ligt in een indrukwekkende, oude gevangenis waarin je cellen vindt die stammen uit de 17e en 18e eeuw. In dit museum kun jij alles ontdekken over de gruwelijke middeleeuwse marteltechnieken en de geschiedenis van misdaad en bestraffing in Aberdeen gedurende de verschillende eeuwen. Tot in de 19e eeuw werden de cellen in het Tolbooth museum nog gebruikt voor gevangen. Sinds 1995 is het Tolbooth museum toegankelijk voor publiek.

Camperdown Wildlife Centre (Dundee)

Camperdown Wildlife Centre
Camperdown Wildlife Centre
Kaart met locatie Camperdown Wildlife Centre

Camperdown Wildlife Centre is een prachtige wereld van dieren. De highlights zijn de Europese Bruine Beer, de apen en de papegaaien. Camperdown Wildlife Centre is een geliefde plek voor bezoekers van alle leeftijden. Er lopen meer dan 50 diersoorten rond, waaronder vogels en reptielen. Veel van deze soorten zijn bedreigd of gevaarlijk in het wild. Zo zijn er wolven, sneeuwuilen etc. Door het jaar heen worden er verschillende evenementen georganiseerd, deze zijn zowel leerzaam als leuk.

St. Andrews Castle (Dundee)

Zo'n 20 kilometer buiten Dundee vind je St. Andrews Castle wat een ruïne is van het kasteel dat er in de 14e eeuw heeft gestaan. De oostelijke kant is bijna helemaal weggevaagd. Aan de ene kant komt dit door het afvallen van de klif en aan de andere kant door het beleg van 1547. Wel zijn er grote gedeeltes van twee torens bewaard gebleven. De Sea Tower werd gebruikt als gevangenis en de Kitchen Tower diende als keuken.

McManus Galleries (Dundee)

McManus Galleries bestaat uit een museum en een kunstgalerij die zich bevinden in een prachtig Victoriaans gebouw. In het jaar 2000 is het gebouw verkozen tot meest geliefd gebouw in Dundee. Het gebouw is al sinds 1867 het culturele middelpunt van de stad. McManus Galleries biedt een fascinerend inzicht in Dundee: met 8 galeristen is er ontzettend veel informatie verkrijgbaar over de kunst, de geschiedenis en de omgeving van de stad.

Een van de mooiste musea van Schotland staat in Edinburgh en heet The National Gallery of Scotland. De indrukwekkende collectie van het museum bestaat onder meer uit Britse en Europese schilderkunst. Het museum is gevestigd in een gebouw wat werd ontworpen door William Henry Playfair en is in 1859 geopend op een kunstmatige heuvel. The National Gallery of Scotland is dagelijks geopend en gratis te bezoeken.

Edinburgh Zoo (Edinburgh)

Edinburgh Zoo
Edinburgh Zoo
Kaart met locatie Edinburgh Zoo

De dierentuin in Edinburgh werd door Thomas Hailing Gillespie opgericht in 1909. In de dierentuin zijn ongeveer 130 verschillende diersoorten te vinden. Nergens in Groot-Brittannië kun je ijsberen of koala's zien maar in de Edinburgh Zoo zijn deze dieren wel te vinden. Het is een non-profit dierentuin die jaarlijks meer dan 600.000 bezoekers ontvangt. De Edinburgh Zoo laat niet alleen verschillende diersoorten aan het publiek zien, maar neemt ook deel aan gedragsbiologieprogramma's en conservatieprogramma's.

Edinburgh Castle (Edinburgh)

Edinburgh Castle
Edinburgh Castle
Kaart met locatie Edinburgh Castle

Edinburgh Castle ligt op Castle Rock, midden in het centrum van Edinburgh. Deze rots is een oude vulkanische plug en wordt al vele eeuwen bewoond. Sinds de 6e eeuw staat er een versterkte vesting op deze rots. Bijna alle gebouwen die het huidige kasteel rijk is dateren uit de 17e eeuw. In Edinburgh Castle zijn de Schotse kroonjuwelen te bewonderen, net zoals de Stone of Scone. Op deze steen is te zien hoe de koningen van Schotland werden gekroond.

Kelvingrove Art Gallery and Museum
Kelvingrove Art Gallery and Museum
Kaart met locatie Kelvingrove Art Gallery and Museum

In Glasgow vind je het Kelvingrove Art Gallery and Museum. In dit museum zijn kunstwerken te vinden van verschillende grote meesters zoals Botticelli, Monet en Rembrandt. Het museum bevindt zich in een prachtig en zeer indrukwekkend gebouw. In 1901 opende het museum zijn deuren en sindsdien is de collectie flink uitgebreid. Sommige ruimtes hebben een eigen thema. Het museum hoopt met behulp van kunstobjecten, archeologische vondsten en presentatiemateriaal mensen bewust te maken van de geschiedenis. Vanaf de opening is het museum altijd gratis toegankelijk gebleven.

Glasgow Botanic Gardens (Glasgow)

Glasgow Botanic Gardens
Glasgow Botanic Gardens
Kaart met locatie Glasgow Botanic Gardens

Glasgow Botanic Gardens ligt aan de oever van de Kelvin. Je vindt er broeikassen en diverse planten uit gematigde en tropische streken. De smeedijzeren broeikas Kibble Palace dateert uit de Victoriaanse tijd. Hier worden onder andere Callistemon, Musa, Australische boomvarens en Camellia-cultivars gehouden. In de buitenlucht vind je ook nog verschillende soorten bomen en planten, zoals de es, eiken, prachtige rozen en exemplaren van Fagus.

Glasgow Cathedral (Glasgow)

Glasgow Cathedral
Glasgow Cathedral
Kaart met locatie Glasgow Cathedral

Glasgow Cathedral, ook wel de High Kirk of Glasgow genoemd, is een kerk van de Church of Scotland. De kathedraal staat op de plek waar Saint Mungo, de patroonheilige van Glasgow, zijn kerk zou hebben gebouwd. In de kerk vind je o.a. de tombe van Saint Mungo. De kleine kathedraal dateert nog uit de tijd voor de Schotse Reformatie. Glasgow Cathedral staat ten noorden van High Street en ten oosten van Cathedral Street.


Inverness Cathedral (Inverness)

Saint Andrew's Cathedral ofwel Inverness Cathedral werd in gebruik genomen in 1869, nadat er 3 jaar aan was gewerkt. De architect Alexander Ross heeft het ontwerp gemaakt. De kathedraal staat dichtbij de River Ness. Tevens is de kathedraal de zetel van de bisschop van Moray Ross and Caithness. De kathedraal is de meest noordelijke kerk van het Britse vasteland en was de eerste nieuwe protestantse kathedraal in Brittannië na de reformatie.

Inverness Castle (Inverness)

Inverness Castle
Inverness Castle
Kaart met locatie Inverness Castle

Inverness Castle uit de 19e eeuw heeft tegenwoordig de functie van rechtbank. Het voormalige kasteel is gelegen op een prachtige plek op een klif aan rivier de Ness. Het kasteel zelf is niet open voor publiek, de tuinen wel. Er gaan geruchten dat ook het kasteel zelf in de toekomst voor het publiek open zal gaan. De rode zandstenen structuren van het kasteel zijn in 1836 ontworpen door William Burn.

Eden Court Theatre (Inverness)

Het Eden Court Theatre is het grootste theater van Inverness. Het is pas compleet verbouwd en voldoet aan de moderne eisen. Het theater werd in 1976 officieel geopend en was destijds een van de modernste gebouwen van Schotland. Het theater biedt drama, shows, dans, opera, musicals, comedy en muziek. Eden Court heeft het hele jaar door een gevarieerd programma, er is zelfs een bioscoop aanwezig.