Bezienswaardigheden Schotland

Pagina 1 van 4 met 31 resultaten

Cairngorms National Park

Cairngorms National Park
Cairngorms National Park
Kaart met locatie Cairngorms National Park

Een deel van de Schotse Hooglanden wordt in beslag genomen door het Cairngorms National Park. In het park zijn de drie rivieren Dee, Avon en Spey te vinden die in het gebied ontspringen. Met een hoogte van 1.245 meter is de Ben Macdui de hoogste berg. In het park vind je verder een aantal verschillende diersoorten, zoals de rode eekhoorn en de adelaar. Rondom het park kun je in een aantal kleine plaatsjes iets te eten en drinken halen.

Loch Lomond & Trossachs Nationaal Park

Het eerste nationale park dat in Schotland werd geopend is het prachtige Loch Lomond & Trossachs Nationaal Park. Het park werd in 2002 geopend en ligt rondom het grootste zoetwaterreservoir van Groot-Brittannië; Loch Lomond. Het park beslaat een oppervlakte van 1.865 km² en er wonen 15.600 mensen in het gebied. Het nationale park wordt vaak opgedeeld in vier secties; Loch Lomond, Breadalbane, Argyll Forrest Park en The Trocssachs.

Markt in Schotland

Markt in Schotland
Markt in Schotland

In de grotere steden vind je vaak een overdekte markt, die op de meeste weekdagen geopend is. Op deze markten is van alles te koop van verse groenten tot potten en pannen. Kleinere plaatsen hebben vaak een wekelijkse markt op een groot plein.

Stirling Castle

Stirling Castle
Stirling Castle
Kaart met locatie Stirling Castle

In Stirling staat een kasteel uit de 15e eeuw dat voor het laatst in gebruik was in 1746 om het dorp te verdedigen tegen de Jacobieten. Rondom het kasteel liggen zeven slagvelden. Het gebouw steekt boven alle bossen rondom het kasteel uit doordat het gebouwd is op vulkanisch rotsgesteente met de naam Castle Hill. Het gebouw heeft meerdere onderdelen die tussen de 15e eeuw en de 18e eeuw werden aangebouwd.

Winkelen in Schotland

Winkelen in Schotland
Winkelen in Schotland

Niet alle grote winkelketens komen uit Amerika, ook Schotland kent een aantal bekende winkelketens van eigen bodem. De bekendste is Marks & Spencer met hun kleding, maar ook de kledingzaak Woolham, de drogisterij Boots en kleding- en souvenirwinkel Edinburgh Woolen Mill. Naast de winkels van eigen bodems zijn er in de meeste steden ook een groot aantal internationale winkelketens te vinden, zoals de H&M, de Aldi en de Co-op.

Vaak zijn winkels in Schotland geopend van 09.00 tot 18.00 uur en in het hoogseizoen zijn winkels in grote steden vaak open tot 22.00 uur. Op donderdag is het koopavond in Schotland en zijn de winkels geopend van 09.00 tot 20.00 uur.

Safari in Aberfeldy

Maak eens een safari in Aberfeldy bij het bekende bedrijf Highland Safaris. Met een terreinwagen ga je de Highlands in en onderweg kun je genieten van de unieke natuur. Het bedrijf is in 1991 opgericht door Donald en Julie Ridell en sindsdien heeft het bedrijf al vele prijzen ontvangen. Recent hebben ze ook de titel gekregen 'leukste bezoekersattractie van Schotland'. Wanneer je besluit om een safari door de highlands te gaan doen heb je bij Highland Safaris nog tal van keuzes qua routes of duur van de safari.

Golfen in Schotland

Golfen in Schotland
Golfen in Schotland

De nationale sport van Schotland is golf, het land telt dan ook verschillende golfbanen van wereldklasse. Onder deze wereldberoemde golfbanen vallen bijvoorbeeld de Royal Troon, Carnoustie en Gleneagles. Naast de drie bekende golfbanen zijn er nog ongeveer 550 golfbanen verspreid over heel Schotland. De sport bloeide op Schotse bodem op en is tegenwoordig nog steeds dé sport in het land. In 2014 zal het internationale toernooi The Ryder Cup in Schotland plaats vinden.

Highland Games

Highland Games
Highland Games

Eeuwen terug ontstonden de Highland Games in het Schotse clansysteem. In die tijd spoorden de leiders van de clans hun mannen aan om mee te doen aan een evenement waar werd bepaald of de mannen wel geschikt waren voor de strijd. Tijdens dit evenement worden verschillende kracht-, vaardigheids- en uithoudingsproeven gehouden, zoals boomstamdragen, touwtrekken, velddisciplines en doedelzakspelen. Als toerist is het leuk om bij een van de Highland Games te gaan kijken, deze vinden tussen mei en september plaats. De bekendste Highland Game vindt plaats aan het einde van de zomer en staat bekend onder de naam Braemar Gathering. Bij dit evenement is volgens traditie de koninklijke familie aanwezig.

Mousa Broch (Shetlandeilanden)

Mousa Broch
Mousa Broch
Kaart met locatie Mousa Broch

Mousa Broch is een van de overgebleven voorbeelden uit de IJzertijd. De Mousa Broch is de bekendste broch van Schotland. Deze woning was erg bekend bij de Vikingen en werd gebouwd in de 1e eeuw voor Christus. Je kunt hier twee fasen van de bebouwing zien. De originele bewoners bouwden een houten constructie. Deze constructie werd later in de IJzertijd vervangen door een rond, stenen gebouw. Mousa Broch is tussen 1860 en 1919 opgegraven. De Mousa Broch ligt aan de westkust van het onbewoonde eiland Mousa.


Noss (Shetlandeilanden)

Noss
Noss
Kaart met locatie Noss

Noss is een plaats voor vogelliefhebbers. Om hier te komen moet je dwars door Bressay rijden en vervolgens de pont nemen. Let wel op dat je hier met maximaal 4 personen op plaats kunt nemen.
Als je eenmaal op Noss bent is het anderhalf uur lopen naar 'Holm of NOSS' en de 'Noup'. Eenmaal op de klif heb je een prachtig uitzicht op jan van genten. Verderop zie je papegaaiduikers. Deze kun je vanaf vrij dichtbij benaderen.


  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Volgende