Schotland

Dunnottar Castle aan het water, Schotland
Dunnottar Castle aan het water, Schotland

Schotland ligt aan de rand van noordwest-Europa. De Chaviot Hills zijn de grens met Engeland. Schotland ligt aan de Noordzee en de Atlantische Oceaan.

Als je de naam Schotland hoort denk je al gauw aan regen, legendes en de kilt. Maar Schotland is zeker meer dan dat! In Schotland zul je niet snel uitgekeken raken.

Hoewel Schotland deel is van Groot-Brittannië heeft het een eigen kerk (de presbyteriaanse) en een eigen rechts- en onderwijssysteem. Ook heeft Schotland een nationaal voetbalelftal en een beroemd rugbyteam.

Bekende Schotten
* Sean Connery (James Bond)
* Arthur Conan Doyle (schrijver van Sherlock Holmes)
* Mark Knopfler (Dire Straits)
* David Coulthard (Formule 1)

In Schotland wordt links gereden. Maar maak je geen zorgen, het went snel. Alleen bij een rotonde blijft het opletten dat je de juiste kant oprijdt.

Schotland is het noordelijkste deel van Groot-Brittannië en beslaat een gebied dat bijna 2x zo groot is als Nederland. Voor de kust ligt een groot aantal eilanden, zoals de Hebriden, de Shetland eilanden en de Orkney eilanden. De kust heeft prachtige kliffen en zandstranden. De totale kustlijn is meer dan 10.000 km lang.

Monster van Loch Ness - in de 6e eeuw werd er al melding gemaakt van een groot dier in Loch Ness. Dit meer is trouwens dieper dan de Noordzee. Maar het begon pas echt in 1933. Er werd toen een (vage) foto gemaakt van een 'monster'. Die foto leidde ertoe dat veel mensen naar het meer gingen om te zoeken. De meest geavanceerde apparatuur werd gebruikt maar zonder resultaat. Sindskort blijkt dat de foto uit 1933 een grap was.

Aanbieders van vakanties naar Schotland
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
Buro Scanbrit (landenspecialist) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
NoSun Groepsreizen (actieve vakantie) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
TUI (allround) Klik
Kras (allround) Klik

Vlag Schotland
Officiele naam:
Scotland
ISO:
GB-SCT
Ligging:
noordwest
Hoofdstad:
Edinburgh
Inwoners:
+/- 5100000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Protestants
Tijdzone:
UTC +0
Munteenheid:
Pound Sterling
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
78783 km≤
Beste reistijd:
mei - juni
Hoogseizoen:
mei - augustus

Doedelzakken - een gewone doedelzak bestaat uit een zak van geitenvel (bag), fluiten en een chanter (de pijp waarop de melodie wordt gespeeld). De doedelzakmuziek kan worden ingedeeld in twee groepen, de ceol mor en de ceol beag. Ceol mor is grote muziek speciaal geschreven voor de doedelzak en ceol beag is lichte muziek die geÔnspireerd is op marsen en volksdansen. In september zijn er doedelzakwedstrijden.

Tartan - een geruite Schotse stof die er in vele kleuren en motieven is. De tartan wordt ook gebruikt om de kilt van te maken. Het patroon van een tartan wordt gemaakt door met afwisselende stroken gekleurde draden te weven.

Kilt - aanvankelijk was de kilt de traditionele klederdracht van de Highlands. De kilt bestaat uit een lap tartan van 7 tot 8 meter, die tot op de knieŽn hangt. Het dragen van een kilt is een echte kunst en alleen weggelegd voor mannen.

Highland Games - deze zomerspelen worden vooral in de Highlands gehouden. Gekleed in de kilt moeten de deelnemers boomstamwerpen, touwtrekken, steenwerpen, worstelen, kogelstoten en hamerwerpen.

Bingo - vooral de oude dames zijn er gek op. Ieder stadje in Schotland heeft zijn eigen bingolokaal.

Monster van Loch Ness - in de 6e eeuw werd er al melding gemaakt van een groot dier in Loch Ness. Dit meer is trouwens dieper dan de Noordzee. Maar het begon pas echt in 1933. Er werd toen een (vage) foto gemaakt van een "monster". Die foto leidde ertoe dat veel mensen naar het meer gingen om te zoeken. De meest geavanceerde apparatuur werd gebruikt maar zonder resultaat. Sindskort blijkt dat de foto uit 1933 een grap was.

Ervaringen

Heb je ooit Schotland bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Schotland krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 99 ervaringen:

8,5 99 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 33 met 99 resultaten

plaats: Pitlochry, reisperiode: september 2019

Pitlochry ligt mooi centraal , leuk Schots dorpje , prachtige omgeving

 • Algemeen 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
plaats: Pitlochry, reisperiode: mei 2019

Erg mooie Victoriaanse plaats waar je de zalmtrappen kan bewonderen en waar ook in de omgeving veel te zien is, bijv. watervallen en kastelen.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Rondreis, reisperiode: juni 2019

Een een woord:.geweldig.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Schotland

De Jarlshof (Shetlandeilanden)

De Jarlshof
De Jarlshof
Kaart met locatie De Jarlshof

De Jarlshof werd ontdekt toen eind 19e eeuw een hevige storm een stuk kust wegsloeg en er een heuse hof bloot kwam te liggen. De helft van de gebouwen bleken al te zijn weggespoeld door de zee. De opgravingen vonden plaats in 1925. Al deze opgravingen komen uit de IJzertijd. Hier kun je je hart ophalen als je van de IJzertijd houdt. Jarlshof bevindt zich aan de zuidzijde van het vasteland, ten noorden van Sumburgh Head.

Noss (Shetlandeilanden)

Noss
Noss
Kaart met locatie Noss

Noss is een plaats voor vogelliefhebbers. Om hier te komen moet je dwars door Bressay rijden en vervolgens de pont nemen. Let wel op dat je hier met maximaal 4 personen op plaats kunt nemen.
Als je eenmaal op Noss bent is het anderhalf uur lopen naar 'Holm of NOSS' en de 'Noup'. Eenmaal op de klif heb je een prachtig uitzicht op jan van genten. Verderop zie je papegaaiduikers. Deze kun je vanaf vrij dichtbij benaderen.


Mousa Broch (Shetlandeilanden)

Mousa Broch
Mousa Broch
Kaart met locatie Mousa Broch

Mousa Broch is een van de overgebleven voorbeelden uit de IJzertijd. De Mousa Broch is de bekendste broch van Schotland. Deze woning was erg bekend bij de Vikingen en werd gebouwd in de 1e eeuw voor Christus. Je kunt hier twee fasen van de bebouwing zien. De originele bewoners bouwden een houten constructie. Deze constructie werd later in de IJzertijd vervangen door een rond, stenen gebouw. Mousa Broch is tussen 1860 en 1919 opgegraven. De Mousa Broch ligt aan de westkust van het onbewoonde eiland Mousa.


Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

In Schotland eten de mensen vrij vroeg, in ieder geval voor 21.00 uur. De lunch gebruiken ze meestal voor 14.00 uur en het ontbijt wordt tussen 08.00 en 09.00 uur geserveerd.

Het ontbijt begint meestal met havermoutpap en vruchtensap. Daarna volgen de spiegeleieren, spek en worstjes. Meestal krijg je er tomaten, bonen en champignons bij. Als laatste komen de toasts met sinaasappelmarmelade op tafel.

Schotse specialiteiten zijn:
Haggis - een schapenmaag gevuld met orgaanvlees van het schaap, zout, peper, ui en granen.
Aberdeen angus - rundvlees van uitstekende kwaliteit.
Pheasant - fazant.

Schotse whisky - vanaf de 15e eeuw werd deze drank geproduceerd door de monniken en vanaf 1775 bestaan er distilleerderijen. Er zijn verschillende soorten whisky zoals de Malt whisky, Grain whisky en Blended whisky. Een gewoon glas whisky bestel je door te vragen naar "a dram". Als je om "a whisky" vraagt zal de barman je ook wel begrijpen hoor.

Schotse biersoorten - in de pub bestel je niet zomaar "a beer". Dit is veel te vaag. Er zijn meerdere soorten bier zoals Lager, Ale en Stout/Zwart bier.

Vervoer

De vliegtijd van Nederland naar Schotland ligt tussen de 70 en 90 minuten. Vliegen is tegenwoordig goed betaalbaar. De goedkoopste maatschappijen die van Nederland naar Schotland vliegen zijn Easyjet en Ryanair.

Het is het mogelijk om rechtstreeks naar Schotland (of in de buurt) te varen. Erg handig wanneer je de eigen auto wilt meenemen.

Schotland kan met openbaar vervoer goed verkend worden. Er zijn een aantal treinmaatschappijen waarvan Scotrail de grootste is. Buiten het niet al te grote treinnet rijden diverse busmaatschappijen, niet alleen tussen steden maar ook door afgelegen gebieden.

Visum

Voor een vakantie in Schotland dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het gemiddeld prijsniveau van Schotland is iets hoger dan in Nederland.

De nationale munteenheid van Schotland is de Schotse of Britse pond.

Veiligheid

Schotland is een veilig land om in te reizen. Maar zoals overal moet je ook hier rekening houden met o.a. zakkenrollers.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Schotland is van goede kwaliteit.

Voor Schotland zijn geen inentingen verplicht.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater in Schotland wordt afgeraden.

Bevolking

Schotten zijn chauvinistisch en nationalistisch. Deze karaktertrekken zijn het gevolg van hun eeuwenlange strijd tegen de Engelsen, door wie ze onderdrukt en gekleineerd werden. Schotten hechten een grote waarde aan tradities en legenden en zijn goed op de hoogte van hun eigen geschiedenis. Naast een soort van nationale verbroedering voelt de Schot ook een enorme verbondenheid met zijn familie. Schotten zijn vriendelijk, behulpzaam en gastvrij, maar geven zich niet makkelijk bloot.

Doedelzakken - een gewone doedelzak bestaat uit een zak van geitenvel (bag), fluiten en een chanter (de pijp waarop de melodie wordt gespeeld). De doedelzakmuziek kan worden ingedeeld in twee groepen, de ceol mor en de ceol beag. Ceol mor is grote muziek speciaal geschreven voor de doedelzak en ceol beag is lichte muziek die geïnspireerd is op marsen en volksdansen. Ieder jaar in september zijn er doedelzakwedstrijden door het hele land.

Tartan - een geruite Schotse stof die er in vele kleuren en motieven is. De tartan wordt ook gebruikt om de kilt van te maken. Het patroon van een tartan wordt gemaakt door met afwisselende stroken gekleurde draden te weven.

Kilt - aanvankelijk was de kilt de traditionele klederdracht van de Highlands. De kilt bestaat uit een lap tartan van 7 tot 8 meter, die tot op de knieën hangt. Het dragen van een kilt is een echte kunst en alleen weggelegd voor mannen.

Highland Games - deze zomerspelen worden vooral in de Highlands gehouden. Gekleed in de kilt moeten de deelnemers boomstamwerpen, touwtrekken, steenwerpen, worstelen, kogelstoten en hamerwerpen.

Bingo - vooral de oude dames zijn er gek op. Bijna ieder stadje in Schotland heeft zijn eigen bingolokaal.

De taal

Over het algemeen spreken alle Schotten Engels. Sommige Schotten spreken met een accent zodat je ze bijna niet kunt verstaan/begrijpen. Een aantal Schotten spreekt nog Schots-Gaelisch.

Flora & Fauna

De hooglanden zijn onvruchtbaar en onherbergzaam. Er groeien slechts heideplanten, varens, grassen, jeneverbessen en andere kleine struiken. Hoenders, gorsen en plevieren komen er veel voor. Het edelhert is het grootste voorkomende landzoogdier en brengt veel schade toe aan jonge aanplant en de nesten van zeldzame vogels.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Schotland waren de Caledoniërs, een Keltisch volk dat in 80 na Chr. door Agricola aan Rome werd onderworpen. Het uiterste noorden werd bewoond door Picten en Scoten die hun onafhankelijkheid wisten te bewaren.

Tijdens de duistere middeleeuwen was Schotland net als de rest van Groot-Brittannië een smeltkroes voor de zwervende volken van noordelijk Europa. Angelen, Britten, Picten en Schotten bewoonden verschillende delen van het land en hadden weinig met elkaar gemeen behalve de nieuwe christelijke leer en de vrees voor overvallen door de Noormannen. Deze gedeelde vrees bracht de Picten en Scoten er tenslotte toe zich in 844 te verenigen onder één koning, Kenneth MacAlpin.

Onder protesten van de meerderheid van de bevolking bezegelde het Schotse parlement tenslotte in 1707 zijn lot als aparte natie in ruil voor godsdienstvrijheid, vrijhandel met Engeland, het behoud van eigen wetgeving en 45 zetels in het parlement van Westminster. Tot 1997 heeft de Schotse onafhankelijkheid alleen bestaan in de geest van de mensen, maar was daarom niet minder echt. In 1998 kreeg Schotland zijn onafhankelijkheid weer terug en is er een eigen parlement met 129 zetels.

Heeft u interesse in een reis naar Schotland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing