Schotland

Travel Destination Awards

Travel Destination AwardsBezoekers van het land Schotland hebben 99 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 8,5. Met dit zeer hoge cijfer wint Schotland de Golden Travel Destination Award! Schotland scoort op verschillende vlakken mooie cijfers. Het hoogste cijfer is voor 'bezienswaardigheden'; daarvoor krijgt het van de bezoekers een 8,8. Reizigers waarderen ook ligging (8,7) en gastvrijheid (8,5) heel erg.

Categorie Cijfer
Uitgaan 7,3
Cultuur 8,5
Restaurants 7,6
Bezienswaardigheden 8,8
Ligging 8,7
Gastvrijheid 8,5

Populairste plaats voor Schotland is Edinburgh. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,4. Ook Glasgow (8,5) & Hebriden (9,7) & Inverness (8) krijgen veel reviews op Reisgraag.nl van toeristen die dit land bezocht hebben.

Plaats Cijfer
Edinburgh8,4
Glasgow8,5
Hebriden9,7
Inverness8
Orkney-eilanden9
Dunnottar Castle aan het water, Schotland
Dunnottar Castle aan het water, Schotland

Schotland ligt aan de rand van noordwest-Europa. De Chaviot Hills zijn de grens met Engeland. Schotland ligt aan de Noordzee en de Atlantische Oceaan.

Als je de naam Schotland hoort denk je al gauw aan regen, legendes en de kilt. Maar Schotland is zeker meer dan dat! In Schotland zul je niet snel uitgekeken raken.

Hoewel Schotland deel is van Groot-Brittannië heeft het een eigen kerk (de presbyteriaanse) en een eigen rechts- en onderwijssysteem. Ook heeft Schotland een nationaal voetbalelftal en een beroemd rugbyteam.

Bekende Schotten
* Sean Connery (James Bond)
* Arthur Conan Doyle (schrijver van Sherlock Holmes)
* Mark Knopfler (Dire Straits)
* David Coulthard (Formule 1)

In Schotland wordt links gereden. Maar maak je geen zorgen, het went snel. Alleen bij een rotonde blijft het opletten dat je de juiste kant oprijdt.

Schotland is het noordelijkste deel van Groot-Brittannië en beslaat een gebied dat bijna 2x zo groot is als Nederland. Voor de kust ligt een groot aantal eilanden, zoals de Hebriden, de Shetland eilanden en de Orkney eilanden. De kust heeft prachtige kliffen en zandstranden. De totale kustlijn is meer dan 10.000 km lang.

Monster van Loch Ness - in de 6e eeuw werd er al melding gemaakt van een groot dier in Loch Ness. Dit meer is trouwens dieper dan de Noordzee. Maar het begon pas echt in 1933. Er werd toen een (vage) foto gemaakt van een 'monster'. Die foto leidde ertoe dat veel mensen naar het meer gingen om te zoeken. De meest geavanceerde apparatuur werd gebruikt maar zonder resultaat. Sindskort blijkt dat de foto uit 1933 een grap was.

Aanbieders van vakanties naar Schotland
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
NoSun Groepsreizen (actieve vakantie) Klik
Buro Scanbrit (landenspecialist) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
TUI (allround) Klik
Golftime Travel (actieve vakantie) Klik

Vlag Schotland
Officiele naam:
Scotland
ISO:
GB-SCT
Ligging:
noordwest
Hoofdstad:
Edinburgh
Inwoners:
+/- 5100000
Taal:
Engels
Godsdienst:
Protestants
Tijdzone:
UTC +0
Munteenheid:
Pound Sterling
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
78783 km≤
Beste reistijd:
mei - juni
Hoogseizoen:
mei - augustus

Doedelzakken - een gewone doedelzak bestaat uit een zak van geitenvel (bag), fluiten en een chanter (de pijp waarop de melodie wordt gespeeld). De doedelzakmuziek kan worden ingedeeld in twee groepen, de ceol mor en de ceol beag. Ceol mor is grote muziek speciaal geschreven voor de doedelzak en ceol beag is lichte muziek die geÔnspireerd is op marsen en volksdansen. In september zijn er doedelzakwedstrijden.

Tartan - een geruite Schotse stof die er in vele kleuren en motieven is. De tartan wordt ook gebruikt om de kilt van te maken. Het patroon van een tartan wordt gemaakt door met afwisselende stroken gekleurde draden te weven.

Kilt - aanvankelijk was de kilt de traditionele klederdracht van de Highlands. De kilt bestaat uit een lap tartan van 7 tot 8 meter, die tot op de knieŽn hangt. Het dragen van een kilt is een echte kunst en alleen weggelegd voor mannen.

Highland Games - deze zomerspelen worden vooral in de Highlands gehouden. Gekleed in de kilt moeten de deelnemers boomstamwerpen, touwtrekken, steenwerpen, worstelen, kogelstoten en hamerwerpen.

Bingo - vooral de oude dames zijn er gek op. Ieder stadje in Schotland heeft zijn eigen bingolokaal.

Monster van Loch Ness - in de 6e eeuw werd er al melding gemaakt van een groot dier in Loch Ness. Dit meer is trouwens dieper dan de Noordzee. Maar het begon pas echt in 1933. Er werd toen een (vage) foto gemaakt van een "monster". Die foto leidde ertoe dat veel mensen naar het meer gingen om te zoeken. De meest geavanceerde apparatuur werd gebruikt maar zonder resultaat. Sindskort blijkt dat de foto uit 1933 een grap was.

Ervaringen

Heb je ooit Schotland bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

Schotland krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 99 ervaringen:

8,5 99 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 20 met 99 resultaten

plaats: Pitlochry, reisperiode: september 2019

Pitlochry ligt mooi centraal , leuk Schots dorpje , prachtige omgeving

 • Algemeen 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
plaats: Pitlochry, reisperiode: mei 2019

Erg mooie Victoriaanse plaats waar je de zalmtrappen kan bewonderen en waar ook in de omgeving veel te zien is, bijv. watervallen en kastelen.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Rondreis, reisperiode: juni 2019

Een een woord:.geweldig.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Schotland enz, reisperiode: juli 2019

Prachtig land , vieze hotels

 • Algemeen 6
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 8
 • Restaurants 1
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Edinburgh, reisperiode: april 2019

Edinburgh is een hele mooie stad. Het lijkt wel een sprookje als je in de binnenstad loopt. Veel bezienswaardigheden. Rondleiding in de ondergrondse gangen gedaan en de Harry Potter rondtour. Het kasteel is ook erg indrukwekkend.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Schotland

Highland Games

Highland Games
Highland Games

Eeuwen terug ontstonden de Highland Games in het Schotse clansysteem. In die tijd spoorden de leiders van de clans hun mannen aan om mee te doen aan een evenement waar werd bepaald of de mannen wel geschikt waren voor de strijd. Tijdens dit evenement worden verschillende kracht-, vaardigheids- en uithoudingsproeven gehouden, zoals boomstamdragen, touwtrekken, velddisciplines en doedelzakspelen. Als toerist is het leuk om bij een van de Highland Games te gaan kijken, deze vinden tussen mei en september plaats. De bekendste Highland Game vindt plaats aan het einde van de zomer en staat bekend onder de naam Braemar Gathering. Bij dit evenement is volgens traditie de koninklijke familie aanwezig.

Golfen in Schotland

Golfen in Schotland
Golfen in Schotland

De nationale sport van Schotland is golf, het land telt dan ook verschillende golfbanen van wereldklasse. Onder deze wereldberoemde golfbanen vallen bijvoorbeeld de Royal Troon, Carnoustie en Gleneagles. Naast de drie bekende golfbanen zijn er nog ongeveer 550 golfbanen verspreid over heel Schotland. De sport bloeide op Schotse bodem op en is tegenwoordig nog steeds dé sport in het land. In 2014 zal het internationale toernooi The Ryder Cup in Schotland plaats vinden.

Safari in Aberfeldy

Maak eens een safari in Aberfeldy bij het bekende bedrijf Highland Safaris. Met een terreinwagen ga je de Highlands in en onderweg kun je genieten van de unieke natuur. Het bedrijf is in 1991 opgericht door Donald en Julie Ridell en sindsdien heeft het bedrijf al vele prijzen ontvangen. Recent hebben ze ook de titel gekregen 'leukste bezoekersattractie van Schotland'. Wanneer je besluit om een safari door de highlands te gaan doen heb je bij Highland Safaris nog tal van keuzes qua routes of duur van de safari.

Winkelen in Schotland

Winkelen in Schotland
Winkelen in Schotland

Niet alle grote winkelketens komen uit Amerika, ook Schotland kent een aantal bekende winkelketens van eigen bodem. De bekendste is Marks & Spencer met hun kleding, maar ook de kledingzaak Woolham, de drogisterij Boots en kleding- en souvenirwinkel Edinburgh Woolen Mill. Naast de winkels van eigen bodems zijn er in de meeste steden ook een groot aantal internationale winkelketens te vinden, zoals de H&M, de Aldi en de Co-op.

Vaak zijn winkels in Schotland geopend van 09.00 tot 18.00 uur en in het hoogseizoen zijn winkels in grote steden vaak open tot 22.00 uur. Op donderdag is het koopavond in Schotland en zijn de winkels geopend van 09.00 tot 20.00 uur.

Stirling Castle

Stirling Castle
Stirling Castle
Kaart met locatie Stirling Castle

In Stirling staat een kasteel uit de 15e eeuw dat voor het laatst in gebruik was in 1746 om het dorp te verdedigen tegen de Jacobieten. Rondom het kasteel liggen zeven slagvelden. Het gebouw steekt boven alle bossen rondom het kasteel uit doordat het gebouwd is op vulkanisch rotsgesteente met de naam Castle Hill. Het gebouw heeft meerdere onderdelen die tussen de 15e eeuw en de 18e eeuw werden aangebouwd.

Markt in Schotland

Markt in Schotland
Markt in Schotland

In de grotere steden vind je vaak een overdekte markt, die op de meeste weekdagen geopend is. Op deze markten is van alles te koop van verse groenten tot potten en pannen. Kleinere plaatsen hebben vaak een wekelijkse markt op een groot plein.

Loch Lomond & Trossachs Nationaal Park

Het eerste nationale park dat in Schotland werd geopend is het prachtige Loch Lomond & Trossachs Nationaal Park. Het park werd in 2002 geopend en ligt rondom het grootste zoetwaterreservoir van Groot-Brittannië; Loch Lomond. Het park beslaat een oppervlakte van 1.865 km² en er wonen 15.600 mensen in het gebied. Het nationale park wordt vaak opgedeeld in vier secties; Loch Lomond, Breadalbane, Argyll Forrest Park en The Trocssachs.

Cairngorms National Park

Cairngorms National Park
Cairngorms National Park
Kaart met locatie Cairngorms National Park

Een deel van de Schotse Hooglanden wordt in beslag genomen door het Cairngorms National Park. In het park zijn de drie rivieren Dee, Avon en Spey te vinden die in het gebied ontspringen. Met een hoogte van 1.245 meter is de Ben Macdui de hoogste berg. In het park vind je verder een aantal verschillende diersoorten, zoals de rode eekhoorn en de adelaar. Rondom het park kun je in een aantal kleine plaatsjes iets te eten en drinken halen.

Artikelen

Eten en drinken

In Schotland eten de mensen vrij vroeg, in ieder geval voor 21.00 uur. De lunch gebruiken ze meestal voor 14.00 uur en het ontbijt wordt tussen 08.00 en 09.00 uur geserveerd.

Het ontbijt begint meestal met havermoutpap en vruchtensap. Daarna volgen de spiegeleieren, spek en worstjes. Meestal krijg je er tomaten, bonen en champignons bij. Als laatste komen de toasts met sinaasappelmarmelade op tafel.

Schotse specialiteiten zijn:
Haggis - een schapenmaag gevuld met orgaanvlees van het schaap, zout, peper, ui en granen.
Aberdeen angus - rundvlees van uitstekende kwaliteit.
Pheasant - fazant.

Schotse whisky - vanaf de 15e eeuw werd deze drank geproduceerd door de monniken en vanaf 1775 bestaan er distilleerderijen. Er zijn verschillende soorten whisky zoals de Malt whisky, Grain whisky en Blended whisky. Een gewoon glas whisky bestel je door te vragen naar "a dram". Als je om "a whisky" vraagt zal de barman je ook wel begrijpen hoor.

Schotse biersoorten - in de pub bestel je niet zomaar "a beer". Dit is veel te vaag. Er zijn meerdere soorten bier zoals Lager, Ale en Stout/Zwart bier.

Vervoer

De vliegtijd van Nederland naar Schotland ligt tussen de 70 en 90 minuten. Vliegen is tegenwoordig goed betaalbaar. De goedkoopste maatschappijen die van Nederland naar Schotland vliegen zijn Easyjet en Ryanair.

Het is het mogelijk om rechtstreeks naar Schotland (of in de buurt) te varen. Erg handig wanneer je de eigen auto wilt meenemen.

Schotland kan met openbaar vervoer goed verkend worden. Er zijn een aantal treinmaatschappijen waarvan Scotrail de grootste is. Buiten het niet al te grote treinnet rijden diverse busmaatschappijen, niet alleen tussen steden maar ook door afgelegen gebieden.

Visum

Voor een vakantie in Schotland dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het gemiddeld prijsniveau van Schotland is iets hoger dan in Nederland.

De nationale munteenheid van Schotland is de Schotse of Britse pond.

Veiligheid

Schotland is een veilig land om in te reizen. Maar zoals overal moet je ook hier rekening houden met o.a. zakkenrollers.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Schotland is van goede kwaliteit.

Voor Schotland zijn geen inentingen verplicht.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater in Schotland wordt afgeraden.

Bevolking

Schotten zijn chauvinistisch en nationalistisch. Deze karaktertrekken zijn het gevolg van hun eeuwenlange strijd tegen de Engelsen, door wie ze onderdrukt en gekleineerd werden. Schotten hechten een grote waarde aan tradities en legenden en zijn goed op de hoogte van hun eigen geschiedenis. Naast een soort van nationale verbroedering voelt de Schot ook een enorme verbondenheid met zijn familie. Schotten zijn vriendelijk, behulpzaam en gastvrij, maar geven zich niet makkelijk bloot.

Doedelzakken - een gewone doedelzak bestaat uit een zak van geitenvel (bag), fluiten en een chanter (de pijp waarop de melodie wordt gespeeld). De doedelzakmuziek kan worden ingedeeld in twee groepen, de ceol mor en de ceol beag. Ceol mor is grote muziek speciaal geschreven voor de doedelzak en ceol beag is lichte muziek die geïnspireerd is op marsen en volksdansen. Ieder jaar in september zijn er doedelzakwedstrijden door het hele land.

Tartan - een geruite Schotse stof die er in vele kleuren en motieven is. De tartan wordt ook gebruikt om de kilt van te maken. Het patroon van een tartan wordt gemaakt door met afwisselende stroken gekleurde draden te weven.

Kilt - aanvankelijk was de kilt de traditionele klederdracht van de Highlands. De kilt bestaat uit een lap tartan van 7 tot 8 meter, die tot op de knieën hangt. Het dragen van een kilt is een echte kunst en alleen weggelegd voor mannen.

Highland Games - deze zomerspelen worden vooral in de Highlands gehouden. Gekleed in de kilt moeten de deelnemers boomstamwerpen, touwtrekken, steenwerpen, worstelen, kogelstoten en hamerwerpen.

Bingo - vooral de oude dames zijn er gek op. Bijna ieder stadje in Schotland heeft zijn eigen bingolokaal.

De taal

Over het algemeen spreken alle Schotten Engels. Sommige Schotten spreken met een accent zodat je ze bijna niet kunt verstaan/begrijpen. Een aantal Schotten spreekt nog Schots-Gaelisch.

Flora & Fauna

De hooglanden zijn onvruchtbaar en onherbergzaam. Er groeien slechts heideplanten, varens, grassen, jeneverbessen en andere kleine struiken. Hoenders, gorsen en plevieren komen er veel voor. Het edelhert is het grootste voorkomende landzoogdier en brengt veel schade toe aan jonge aanplant en de nesten van zeldzame vogels.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Schotland waren de Caledoniërs, een Keltisch volk dat in 80 na Chr. door Agricola aan Rome werd onderworpen. Het uiterste noorden werd bewoond door Picten en Scoten die hun onafhankelijkheid wisten te bewaren.

Tijdens de duistere middeleeuwen was Schotland net als de rest van Groot-Brittannië een smeltkroes voor de zwervende volken van noordelijk Europa. Angelen, Britten, Picten en Schotten bewoonden verschillende delen van het land en hadden weinig met elkaar gemeen behalve de nieuwe christelijke leer en de vrees voor overvallen door de Noormannen. Deze gedeelde vrees bracht de Picten en Scoten er tenslotte toe zich in 844 te verenigen onder één koning, Kenneth MacAlpin.

Onder protesten van de meerderheid van de bevolking bezegelde het Schotse parlement tenslotte in 1707 zijn lot als aparte natie in ruil voor godsdienstvrijheid, vrijhandel met Engeland, het behoud van eigen wetgeving en 45 zetels in het parlement van Westminster. Tot 1997 heeft de Schotse onafhankelijkheid alleen bestaan in de geest van de mensen, maar was daarom niet minder echt. In 1998 kreeg Schotland zijn onafhankelijkheid weer terug en is er een eigen parlement met 129 zetels.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Schotland?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Schotland.

Wat zijn de beste hotels van Schotland?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Schotland:
 • Park Plaza Westminster Bridge**** (8.9 in 11)
 • Novotel London Greenwich**** (8.8 in 43)
 • Rembrandt**** (8.7 in 42)
 • H10 London Waterloo**** (8.6 in 42)
 • The Tower (Guoman)**** (8.5 in 195)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Schotland i.v.m. Corona?

  Per 15 mei 2021 is het generieke reisadvies vervangen. Het reisadvies veranderd per dag. Neem contact met ons op voor de huidige status.