Bezienswaardigheden ServiŽ

Nationaal Park Djerdap

Nationaal Park Djerdap
Nationaal Park Djerdap
Kaart met locatie Nationaal Park Djerdap

Er zijn een aantal prachtige nationale parken in Servië te vinden, een van deze parken is de Djerdap. Het is een nationaal park aan de Donau en ligt dicht bij de grens met Roemenië. Het Djerdap Nationaal Park is het grootste park in Servië en strekt zich uit over meer dan 100 kilometer. De Donau was al afgesloten door een stuwdam toen het nationaal park werd geopend in 1974, hierdoor vind je in het park het stuwmeer dat door de stuwdam is ontstaan. Het Djerdap is niet alleen een nationaal park geworden om de flora en fauna te beschermen in het park zijn namelijk ook een aantal cultuurhistorische en archeologische monumenten te vinden.

Nationaal Park Tara

Nationaal Park Tara
Nationaal Park Tara
Kaart met locatie Nationaal Park Tara

Nationaal Park Tara is te vinden in het westen van Servië. Het park staat bekend als een van de mooiste nationale parken van Europa. Het park heeft een aantal hoge bergtoppen waaronder Mount Tara met 1.544 meter en Mount Zvijezda met 1.673 meter. In het park leven een aantal wilde diersoorten, zoals zwarte beren, gemzen, wolven en gieren. De dieren leven vooral in de vele bossen die het gebied bedekken, er zijn zowel groenblijvende als bladverliezende bossen.

Nationaal Park Kapaonik

Het Nationaal Park Kapaonik ligt in het zuiden van Servië en heeft vele bergen, beboste hellingen, kleine valleien, rivieren en stromingen. Ook hier vind je mooie rivieren, kloven en bergpieken. Je kunt er heerlijk skiën of wandelen!

Nationaal Park Sar Planina

Het Nationaal Park Sar Planina ligt in het zuidwesten van Servië (Kosovo). Met bergen die wel hoger zijn dan 2.000 meter en de mooie vlinderpopulaties is het een schitterend gebied om te zien. Ongeveer 60% van alle vogelsoorten in Servië leven in dit park.

Nationaal Park Fruska Gora

Nationaal Park Fruska Gora
Nationaal Park Fruska Gora
Kaart met locatie Nationaal Park Fruska Gora

Het Nationaal Park Fruska Gora ligt in Vojvodina en heeft wat kleinere heuvels. In dit park staan vele lindebomen en er groeien maar liefst 700 verschillende kruiden. In het park zijn tevens boom- en wijngaarden te vinden!

Markt in ServiŽ

Markt in ServiŽ
Markt in ServiŽ

Servië heeft verschillende leuke markten waar je terecht kunt voor groente en fruit. Bezoek een van deze markten en kom in contact met de lokale bevolking. Ook kun je hier leuke souvenirs vinden voor thuis.

Studenica Klooster

Studenica Klooster
Studenica Klooster
Kaart met locatie Studenica Klooster

In de late 12e eeuw werd het klooster in Studenica gebouwd door Stevan Nemanja. Steven Nemanja staat bekend om de oprichting van de middeleeuwse Servische staat en richtte net nadat hij afstand deed van de troon het klooster op. In Servië is het Studenica Klooster het rijkste en grootste orthodoxe klooster. Sinds 1986 staat het klooster onder de bescherming van UNESCO. Tegenwoordig kun je overnachten in het klooster. Als vrouw of man mag je maximaal 1 nacht in het klooster verblijven en als getrouwd echtpaar 2 nachten.

Winkelen in ServiŽ

De winkels zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 20.00 uur, maar sommige hebben een middagpauze van 12.00 uur tot 16.00 uur. Supermarkten zijn open van maandag t/m zaterdag van 06.00 uur tot 21.00 uur en op zondag van 06.00 uur tot 15.00 uur.

De prijzen voor levensmiddelen en luxe goederen in Servië liggen een stuk lager dan in Nederland. Je betaalt met de Dinar. In de hoofdstad Belgrado zijn een aantal grote winkelcentra te vinden, zoals de Usce en Delta City. Ook winkelstraten zijn er genoeg in Belgrado.

Nationaal Museum ServiŽ (Belgrado)

Het grootste en oudste museum in Servië vind je in de stad Belgrado aan het Plein van de Republiek. Het Nationaal Museum werd in mei 1844 opgericht en bevat tegenwoordig een collectie van meer dan 400.000 stukken. Onder deze kunstwerken zijn veel objecten van buitenlandse kunstenaars. In 1979 werd het gebouw uitgeroepen tot 'monument van groot belang en cultuur'. De belangrijkste collectie die in het museum te vinden is bestaat uit beelden uit Vinca uit de 6e en 5e eeuw voor Christus.

Militaire Museum Belgrado (Belgrado)

Militaire Museum Belgrado
Militaire Museum Belgrado
Kaart met locatie Militaire Museum Belgrado

In Belgrado vind je naast het Nationaal Museum het Militaire Museum dat ieder jaar goed bezocht wordt door veelal buitenlandse toeristen. In het museum kun je onder andere de resten van een F-117 zien, die tijdens de bombardementen van 1999 uit de lucht werd geschoten. De bombardementen werden destijds uitgevoerd door de NAVO en hierdoor heeft ook het museum de nodige schade opgelopen. Naast de F-117 die te zien is in het museum is er een grote collectie aan wapens en militaire benodigdheden van vroeger te zien.

Sint Sava kerk (Belgrado)

Een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld is de Sint Sava kerk in de hoofdstad van Servië, Belgrado. De kerk is vernoemd naar de eerste aartsbisschop en er is met de bouw gestart in 1935. Tegenwoordig is de kerk open voor bezoekers, maar is hij van binnen nog niet volledig klaar. Voor de kerk is een park aangelegd waar je in de zomer heerlijk kunt luieren.

Koninklijk Paleis in Belgrado (Belgrado)

Servië is tegenwoordig een republiek, maar ze beschikken nog steeds over een kroonprins. Uit de tijd dat de koninklijke familie nog aan de macht was in Servië zijn er nog een aantal prachtige paleizen te vinden. Het Koninklijk Paleis in Belgrado werd in 1929 gebouwd na orders van koning Aleksander I. Het Witte Paleis liet de hij in 1937 bouwen voor zijn zonen en arbeiders. Tegenwoordig kun je in beide paleizen een kijkje nemen tijdens een rondleiding.

Belgrado Fort (Belgrado)

Een belangrijk symbool van Belgrado is het Belgrado Fort. Op een heuvel die uitkijkt op de splitsing van de Sava en de Donau. Het fort is ruim 2000 jaar oud en op sommige plekken in het fort zijn nog een aantal Romeinse sporen te vinden. Onder meer overblijfselen van poorten, torens en kerken. Rondom het fort ligt het Kalemegdan Park, het grootste park van Belgrado. In het park zijn in de zomer vaak festiviteiten.

Voetbal in Belgrado (Belgrado)

Voetbal in Belgrado
Voetbal in Belgrado
Kaart met locatie Voetbal in Belgrado

In Servië is sporten een van de populairste activiteiten onder de inwoners. In de hoofdstad Belgrado is vooral voetbal erg in trek. Er zijn in de stad twee belangrijke clubs; Partizan en Rode Ster. Het sporthoogtepunt van het jaar is de derby tussen beide clubs. Een kaartje voor deze wedstrijd is dan ook vrij prijzig, maar het is zeker een aanrader naar een wedstrijd van een van de clubs te gaan kijken. De voetbalstadions van beide clubs zijn open voor bezoekers en het stadion van Rode Ster heeft een eigen museum waar je de geschiedenis van de club kunt zien.

Niöka Tvrdjava (Nis)

Niška Tvrdjava is dé bezienswaardigheid in Nis. Waarom dit zo is, heeft te maken met de rijke geschiedenis van dit fort. Het werd in 1719 en 1723 gebouwd door Turken op de restanten van een oud fort, die hier zo'n 2.000 jaar geleden stond. Prachtig is dan ook de grootte Istanbul-poort, ook wel de ingang van het fort. De muren dateren uit de achttiende eeuw en hebben een oude Romeinse, Byzantijnse en middeleeuwse stijl. In het fort ligt ook een schitterend openluchttheater, waar in de zomer regelmatig concerten worden gegeven. 

Ćele Kula (Nis)

Ćele Kula
Ćele Kula
Kaart met locatie Ćele Kula

De schedeltoren, in het Servisch 'Ćele Kula' is een monument uit 1804. De toren heeft een eigenaardige uitstraling, omdat het is gemaakt van de schedels en botten van gedode Serviërs. De schedeltoren die stamt uit de Servische opstand, moest het volk afschrikken. Oorspronkelijk waren er 952 schedels in de toren verwerkt, nu zijn dit er nog zestig. De andere schedels zijn verloren gegaan of meegenomen door de familieleden. In 1892 hebben ze besloten om een kapel om de toren heen te bouwen, zodat de schedels beschermt bleven. 


Crveni Krst (Nis)

In Nis ligt een voormalig concentratiekamp Crveni Krst. In de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Duitse bezetters het gebouw als doorgangskamp. Zo werden er hier toentertijd duizenden Joden, Partizanen, Zigeuners en communisten vastgehouden, voordat ze werden doorgevoerd naar vernietigingskampen. In het kamp kun je een beeld krijgen van de omstandigheden waarin de gevangen hebben geleefd. Ook hangen er foto's van de gevangen aan de muur die hier destijds hebben gezeten. Zastava-Fabriek (Kragujevac)

Zastava-Fabriek
Zastava-Fabriek
Kaart met locatie Zastava-Fabriek

Misschien heb je wel ooit van Kragujevac gehoord? Hier staat namelijk een onwijs grote wapen- en autofabriek. De fabriek, genaamd Zastava werd in 1853 opgericht als wapenproducent, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de ruimte ook gebruikt voor legerdoeleinden. In 1954 besloot Zastava te gaan samenwerken met Fiat en zo werden hier diverse oude modellen van de Fiat gemaakt. In totaal heeft Zastava bijna één miljoen Fiats gebouwd. In 1971 besloot Zastava om hun eigen personenautomerk te gaan ontwikkelen, het laatste automodel is gemaakt in 2008. 


Saborna crkva (Kragujevac)

De Kathedraal van Kragujevac is gewijd aan de feestdag Hemelvaart van de Maagd Maria. Bijzonder is dat de kerk in de vorm van een Grieks kruis is gebouwd en is gevarieerd met grote ronde vormen. Bovenop bevindt zich een grote koepel met een kruis en de kleinere hoeken zijn voorzien met vier koepels. Je herkent de kerk ook wel aan de kenmerken van de Romaanse stijl en de rood met witte kleur. 


University of Kragujevac (Kragujevac)

Kragujevac was in de vroegere jaren de echte universiteitsstad van Servië, omdat hier in 1838 de eerst universiteit werd gesticht. Na de universiteit werd hier ook het gymnasium geopend, maar ook een theater, de militaire school en de eerste drukkerij. De universiteit is nu vooral bezig met nieuwe ontwikkelingen zoals nieuwe materialen en internationale samenwerkingen.