ServiŽ

Donau-vallei Veliki Kazan, ServiŽ
Donau-vallei Veliki Kazan, ServiŽ

Servië is een land, gelegen in het zuidoosten van Europa. Het land heeft ongeveer 7 miljoen inwoners op een oppervlakte 77.475 km2. Het land is daarmee dunbevolkt. In het midden van Servië vind je de hoofdstad, dit is Belgrado. Een groot deel van de bevolking van Servië woont in Belgrado, meer dan 1 miljoen. Dit is een van de dichtstbevolkte steden, want in de rest van het land heb je zeeën van ruimte. Er wonen namelijk slechts 115 mensen op 1 km2. Servië wordt omringd door 8 landen: Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië, Albanië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië.

Een groot deel van Servië ligt op pannonische vlakte, een stuk land wat vroeger zee is geweest. Doordat Servië omringd wordt door 8 buurlanden heeft het geen kustlijn. De Donau is een van de belangrijkste rivieren van Servië. Deze rivier stroomt 588 km Servië heen, van de 2850 km. Er monden diverse rivieren uit in de Donau zoals Sava, Timiş en Tisa die allemaal bevaarbaar zijn. Aan de Donau ligt de grote stad Belgrado, de berg Fruŝka Gora en het kloofdal de IJzeren Poort.

Servië is weer onderverdeeld in 3 regio's. In het noorden ligt Vojvodina, in het zuiden ligt Kosovo en in het midden ligt Centraal-Servië. Kosovo wordt ook wel gezien als een afhankelijk deel. Vroeger hoorde Servië nog bij Montenegro en Kosovo, maar later zijn deze 3 landen uit elkaar gegaan. Wanneer zij nog bij elkaar hadden gehoord, had Servië een inwonersaantal van bijna 10 miljoen gehad.

Sporten is erg geliefd in Servië en wordt ook veel beoefend. De grootste clubs zijn Partizan Belgrado en Rode Ster Belgrado. Eerst voetbalden Servië en Montenegro samen, maar na het WK van 2006 is er afgesproken dat dit 2 aparte landen worden. Naast het voetballen is tennis erg populair. De beroemde tennisser Novak Đoković hoort bij de 3 beste van de wereldranglijst. Andere tennissters uit Servië zijn Jelena Janković en Ana Ivanović. Daarnaast wordt er veel aan basket, volleybal en waterpolo gedaan.

Heb je weinig kennis van ServiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag ServiŽ
Officiele naam:
Republiek ServiŽ
ISO:
RS
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Belgrado
Inwoners:
+/- 7500000
Taal:
Servisch
Godsdienst:
Servisch-Orthodox
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Dinar
Klimaat:
gematigd landklimaat
Oppervlakte:
77474 km≤

Ervaringen

\

ServiŽ krijgt gemiddeld een 8,2 uit 10 op basis van 13 ervaringen:

8,2 13 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 3 met 13 resultaten

Jan groote op 3 februari 2021 plaats: , reisperiode: augustus 2021

IK GA ELK JAAR ALS HET KAN, EVEN NAAR SERVIE ,IK VIND HET FIJN OM DAAR TE ZIJN ,NU AL TWEE JAAR NIET GEWEEST ,DOOR DE CORONA MAATREGELEN OVERAL ,MAAR SERVIE IS EEN FIJN VAKANTIE LAND ,IN HEEL VEEL KLEINE STEDEN VEEL TE ZIEN ,NOG HOTELS MET ZWEMBAD VOOR 25 EURO PER DAG TE VINDEN ,DE MENSEN ZIJN VRIENDELIJK EN HET IS ER GOEDKOOP ,DOE IK AL 30 JAAR ,DRANKJE 1,50 MIX 2.50 SIGARETTEN 2.50 ETEN GEMIDDELD TUSSEN 10 A 15 EURO ,MOOI LAND TEMPERATUREN MEESTAL IN DE BUURT VAN DERTIG OF MEER BIJNA 6 MAANDEN LANG .,RUMA OOK NOG EEN HOTEL IN DE BOSSEN MET BINNEN ZWEMBAD EN GROOT ZWEMBAD BUITEN ,25 EURO SUPERMOOI OOK NOG ,GOED ETEN LEKKERDER DAN BIJ ONS ,EN ALTIJD VOLDOENDE ,NIET ZO AFGEKNEPEN ALS HIER..

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
Esther op 28 juli 2019 plaats: Valjevo, reisperiode: juli 2019

Valjevo heeft een uitzonderlijk mooie natuur. Ook is het eten dat de mensen maken verschrikkelijk lekker :)

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
Chris Molenaar op 27 juli 2019 plaats: Valjevo, reisperiode: juli 2019

De natuur was erg mooi in Valjevo en de mensen waren heel erg gastvrij.

 • Algemeen 7
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 7
S.Staal op 21 december 2018 plaats: Pirot, reisperiode: juli 2018

Ben er nu een maar of 10 geweest.Het is er fijn vertoeven.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Guus Meuwissen op 22 oktober 2017 plaats: Belgrado, reisperiode: oktober 2017

Belgrado is een erg leuke en hippe stad. Het is geen mooie stad, maar hij heeft erg veel coole hidden gems. Plus, alles is er ook lekker goedkoop, mag ook wel eens! :)

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 7
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van ServiŽ

Winkelen in ServiŽ

De winkels zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 20.00 uur, maar sommige hebben een middagpauze van 12.00 uur tot 16.00 uur. Supermarkten zijn open van maandag t/m zaterdag van 06.00 uur tot 21.00 uur en op zondag van 06.00 uur tot 15.00 uur.

De prijzen voor levensmiddelen en luxe goederen in Servië liggen een stuk lager dan in Nederland. Je betaalt met de Dinar. In de hoofdstad Belgrado zijn een aantal grote winkelcentra te vinden, zoals de Usce en Delta City. Ook winkelstraten zijn er genoeg in Belgrado.

Studenica Klooster

Studenica Klooster
Studenica Klooster
Kaart met locatie Studenica Klooster

In de late 12e eeuw werd het klooster in Studenica gebouwd door Stevan Nemanja. Steven Nemanja staat bekend om de oprichting van de middeleeuwse Servische staat en richtte net nadat hij afstand deed van de troon het klooster op. In Servië is het Studenica Klooster het rijkste en grootste orthodoxe klooster. Sinds 1986 staat het klooster onder de bescherming van UNESCO. Tegenwoordig kun je overnachten in het klooster. Als vrouw of man mag je maximaal 1 nacht in het klooster verblijven en als getrouwd echtpaar 2 nachten.

Markt in ServiŽ

Markt in ServiŽ
Markt in ServiŽ

Servië heeft verschillende leuke markten waar je terecht kunt voor groente en fruit. Bezoek een van deze markten en kom in contact met de lokale bevolking. Ook kun je hier leuke souvenirs vinden voor thuis.

Nationaal Park Fruska Gora

Nationaal Park Fruska Gora
Nationaal Park Fruska Gora
Kaart met locatie Nationaal Park Fruska Gora

Het Nationaal Park Fruska Gora ligt in Vojvodina en heeft wat kleinere heuvels. In dit park staan vele lindebomen en er groeien maar liefst 700 verschillende kruiden. In het park zijn tevens boom- en wijngaarden te vinden!

Nationaal Park Sar Planina

Het Nationaal Park Sar Planina ligt in het zuidwesten van Servië (Kosovo). Met bergen die wel hoger zijn dan 2.000 meter en de mooie vlinderpopulaties is het een schitterend gebied om te zien. Ongeveer 60% van alle vogelsoorten in Servië leven in dit park.

Nationaal Park Kapaonik

Het Nationaal Park Kapaonik ligt in het zuiden van Servië en heeft vele bergen, beboste hellingen, kleine valleien, rivieren en stromingen. Ook hier vind je mooie rivieren, kloven en bergpieken. Je kunt er heerlijk skiën of wandelen!

Nationaal Park Tara

Nationaal Park Tara
Nationaal Park Tara
Kaart met locatie Nationaal Park Tara

Nationaal Park Tara is te vinden in het westen van Servië. Het park staat bekend als een van de mooiste nationale parken van Europa. Het park heeft een aantal hoge bergtoppen waaronder Mount Tara met 1.544 meter en Mount Zvijezda met 1.673 meter. In het park leven een aantal wilde diersoorten, zoals zwarte beren, gemzen, wolven en gieren. De dieren leven vooral in de vele bossen die het gebied bedekken, er zijn zowel groenblijvende als bladverliezende bossen.

Nationaal Park Djerdap

Nationaal Park Djerdap
Nationaal Park Djerdap
Kaart met locatie Nationaal Park Djerdap

Er zijn een aantal prachtige nationale parken in Servië te vinden, een van deze parken is de Djerdap. Het is een nationaal park aan de Donau en ligt dicht bij de grens met Roemenië. Het Djerdap Nationaal Park is het grootste park in Servië en strekt zich uit over meer dan 100 kilometer. De Donau was al afgesloten door een stuwdam toen het nationaal park werd geopend in 1974, hierdoor vind je in het park het stuwmeer dat door de stuwdam is ontstaan. Het Djerdap is niet alleen een nationaal park geworden om de flora en fauna te beschermen in het park zijn namelijk ook een aantal cultuurhistorische en archeologische monumenten te vinden.

Vakantiebestemmingen in ServiŽ

Artikelen

Eten en drinken

Als je van vlees houdt moet je zeker naar Servië op vakantie, want daar zijn ze ook erg gek op vlees. Als je vegetariër bent kun je nog wel in het noorden terecht voor een soja-burger, maar in het zuiden zal dit lastig worden. Bij het vlees of de vis worden biologische groenten en fruit geserveerd. Dit komt rechtstreeks van de lokale markt af, dus je weet zeker dat het vers is. Je kunt dus ook niet elk seizoen hetzelfde gerecht krijgen, omdat de producten er niet zijn. Uit eten in Servië is erg goedkoop, vooral in de restaurants waar de lokale bevolking ook komt. In veel gerechten kun je nog de Turkse keuken proeven.

Typische gerechten zijn:
* BBQ: Elk jaar wordt er een barbecue-wedstrijd gehouden. Tijdens het barbecueën wordt er veel kippenvlees, hamburgers en worst gegeten.
* Cevapi: Een soort van hamburger, wat van gehakt wordt gemaakt. Dit wordt vooral gegeten met lepinja, sla en uien.
* Sarma: Het gehaktvlees wordt in de zuurkool gerold en wordt dan gekookt.
* Prsut: Gedroogd varkensvlees wat vooral gegeten wordt op speciale feesten zoals een familiefeest.
* Pita: Een uitgerold stuk deeg wat gevuld wordt met kaas, gehaktvlees, spinazie en aardappelen. Als het gevuld is wordt het weer opgerold en in de oven gestopt.

Er worden vele alcoholische dranken gedronken door de bevolking. Bij de mannen zijn het bier en de sterke dranken erg populair. Bekende drankjes daarvan zijn de Slivovic (met 60% alcohol) en Rakija. De vrouwen drinken over het algemeen wijn. Naast de alcoholische drankjes wordt er ook koffie gedronken. Een typisch drankje uit Servie is de Sljivovica. Deze drank wordt gemaakt van pruimen. Dit drankje is zeer geliefd op bruiloften en verjaardagen.

Vervoer

Servië beschikt over 2 internationale luchthavens. De grootste ligt in Surčin en is vernoemd naar ingenieur Nikola Tesla Airport. Deze luchthaven ligt slechts 12 kilometer van Belgrado af. De andere luchthaven ligt in Niš. De maatschappij waarmee gevlogen wordt is JAT Airways.

Naast het vliegtuig zijn er ook diverse connecties met het openbaar vervoer. Zo kun je makkelijk met de trein richting Servië als je genoeg tijd hebt. De trein is namelijk minder frequent en rijdt een stuk langzamer. Een voordeel is wel dat je weinig geld kwijt zult zijn.

Als je wilt kun je in Servië met je eigen auto rijden, maar dan kom je wel een aantal obstakels tegen. De wegen zijn te overbelast en de kwaliteit ervan is erg slecht. Servië beschikt over 50.000 kilometer aan wegennet, waarvan 29.000 kilometer geasfalteerd is. De belangrijkste knooppunten van verkeerswegen, waterwegen en spoorwegverbindingen liggen in het noorden van Servië, in de regio Vojvodina.

Met de trein reizen is een andere optie. Het land beschikt over 4000 kilometer aan spoorwegen, waarvan 1550 kilometer geëlektrificeerd is. De spoorwegen zijn in handen van de staat en zij zijn verantwoordelijk voor het onderhouden van de treinen en sporen. Dat ze hier weinig aan doen merk je aan de wagons, de locomotieven en de railinfrastructuur. Deze spullen zijn minstens 30 jaar oud en zijn eigenlijk al afgeschreven. Reizen met de trein is niet ideaal, want de trein rijdt erg langzaam en is niet frequent. Toch zit er nog een voordeel aan, want je hoeft weinig te betalen voor een ticket. Met de trein kun je naar alle uithoeken van het land. Servië heeft zelfs internationale treinverbindingen die je naar de rest van Europa kunnen brengen.

Een iets snellere oplossing is om de reizen met de bus. De bus is erg betrouwbaar en brengt je ook op de juist plekken. Een nadeel van de bus is dat je veel geld kwijt bent voor een ticket, want zelfs de trein is goedkoper. Het voordeel is dat hij snel rijdt en je geen last hebt van verouderd materiaal.

Visum

Voor een vakantie in Servië dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig als je korter dan 3 maanden blijft.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Servië ligt lager dan in Nederland. De munteenheid is de Dinar.

Veiligheid

In Servië kun je best veilig reizen, maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen. In 1999 zijn er diverse zones gebombardeerd en er liggen nog steeds granaten die nog kunnen ontploffen. Deze liggen vooral in de buurt van grensposten, kazernes en militaire opslagplaatsen. Vooral in Presevo, Bujanovac en Medveđa liggen nog vele mijnen. Blijf dus altijd op de geasfalteerde wegen en ga niet op het zand lopen!

Het kan goed zijn dat in Presevo, Bujanovac en Medveđa spanningen ontstaan tussen bevolkingsgroepen. Je kunt dus zomaar betrokken raken bij een gewelddadig treffen tussen extremistische groeperingen en de ordediensten. Probeer zo snel mogelijk op een veilige plek te komen als je dit mee maakt.

Criminelen zijn er ook genoeg in Servië en die komen vooral in bendes voor. Zo worden er vele autodiefstallen gepleegd, dus maak altijd gebruik van een beveiligde parkeerplek. Daarnaast zijn er veel zakkenrollers actief. Laat reisdocumenten, geld en waardevolle voorwerpen in een kluis in het hotel liggen. Vooral bij de grensgebieden met Kosovo wordt er veel in wapens gehandeld en komen er vele smokkelpartijen voor. Pas hier vooral op met criminaliteit.

Medische informatie

Er zijn geen speciale inentingen nodig voor Servië. Wel zijn er een aantal inentingen die aangeraden worden.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of Travelclinic.

Let er altijd op dat je goed je handen wast na een bezoek aan het toilet, omdat in warme en vochtige landen de huid gevoelig is voor ontstekingen. Heb je een klein wondje of ben je gestoken door een insect, laat het dan ontsmetten met betadinejodium of 70% alcohol. Dek het daarna af met steriel materiaal. Het kan zelfs zo zijn dat hepatitis B overgebracht wordt door niet steriele medische materialen. Pas dus ook op met piercings, tatoeages en scheermesjes bij de kapper.

Pas op met het kraanwater uit Servië, want het kan zijn dat dit vol zit met levende organismen. Een optie is op het water te gaan koken of flessen water te kopen in de supermarkt.

Bevolking

Servië heeft bijna 7,5 miljoen inwoners, waarvan slechts 66% van origine Serviër is. Ongeveer 17% van de bevolking is Albanees, terwijl de overige bevolking bestaat uit Hongaren, Roemenen, Kroaten, Bulgaren, Bosniaken, Slowaken, Roethenen, Vlachs en Roma. In bijna elke plaats hebben de Serviërs een enorme meerderheid qua bevolkingsgroep, behalve in Kosovo en Meothija waar 88% van de bevolking Albanees is. In een aantal delen van Vojvodina wonen vele Hongaren en Roemenen, die onderverdeeld zijn in 37 verschillende etnische groepen. Zij zijn vaak helemaal opgenomen in de Servische samenleving. De cultuur en taal van Servië wordt hier gewoon overgenomen door deze bevolkingsgroep.

Toen de Tweede Wereldoorlog afgelopen was, kwamen vele Serven naar Vojvodina toe om daar de plaats in te nemen van de gedode Hongaarse Joden en verdreven Duitsers. Doordat dit gebeurde, werden de Hongaren een minderheid in Vojvodina. In de jaren `90 kwamen Servische vluchtelingen uit Kroatië en Bosnië naar Vojvodina toe om daar te gaan wonen. Vele Hongaren zijn toen terug verhuist naar Hongarije, omdat ze door Servische burgermilities uit hun huis gejaagd werden. De islamitische Kosovaren spreken over het algemeen Albanees, maar kunnen niet goed opschieten met de Serven. De inlijving van Kosovo door Servië hebben ze niet kunnen accepteren. Toen er in 1998 en 1999 oorlog was zijn vele Servers weggegaan uit Kosovo. Na de oorlog woonde er nog maar 30.000 Serven in Kosovo.

De Roma kwam pas rond de 10e eeuw aan in Servië. Deze groep heeft het in Servië niet zo slecht gehad als in andere Oost-Europese landen. Toch heeft slechts een kleine minderheid zich ingeburgerd in de Servische samenleving. Een nadeel is dat de Roma nog steeds achter loopt met het onderwijs en de gezondheidszorg dan de rest van de bevolking. Nog steeds zijn er enkele honderdduizenden vluchteling in Servië, die komen uit Servische enclaves zoals Krajina en Slavonië. Er zijn zelfs vluchtelingen uit niet-Servische gebieden van Bosnië-Herzegovina. De meeste van deze vluchtelingen hebben zich gevestigd in Belgrado, Vojvodina en de gemeentes Loznica en Ŝabac.

De bevolkingsgroei maakt niet echt een stijging door. In het begin van de 21e eeuw groeide de bevolking met een percentage van 1%. In 2004 was het zelfs gedaald naar 0,03%. De mannen worden over het algemeen 73 jaar, terwijl vrouwen 78 worden. De bevolkingsopbouw heeft veel weg van Nederland. 18,3% is tussen de 0-14 jaar, 66,8% is tussen de 15-65 jaar, 14,9% is 65 jaar en ouders. Bij de geboorte sterven 13 van de 1000 kinderen.

In Servië worden diverse feesten georganiseerd. Een van het bekendste feest is “Het popfestival EXIT”. Dit grote popfestival wordt jaarlijks gehouden in Novi stad. Tijdens dit feest zul je vele internationale artiesten optreden, waardoor het een groot feest zal zijn. Daarnaast wordt er in Guča het folkloristisch trompetsfeest gehouden. In 2010 bestond dit festival al 50 jaar. Dit feest wordt uitgezonden door de tv.

Servië heeft aan aantal feestdagen die uitbundig gevierd worden;
27 januari – St. Sava Dag
15 februari – Constitutiedag
1 mei – Dag van de Arbeid
9 mei – Dag van de overwinning
28 juni – St. Vitus Dag

De taal

De officiële taal die gesproken wordt in Servië is het Servisch, maar het land kent ook nog andere talen zoals Albanees, Hongaars, Roemeens, Kroatisch, Slowaaks, Bulgaars en Roetheens. De meeste Serviërs kunnen erg goed Russisch, omdat zij dit vroeger hebben geleerd. Nu is die tweede taal vervangen door het Engels. Vooral in de grote steden kunnen vele mensen een aardig woordje Engels spreken. Kom je op het platteland, dan kun je verwachten dat er Russisch of Duits gesproken wordt.

Flora & Fauna

Er zijn in Servië ontzettend veel plantensoorten te vinden, in totaal is hier zelfs 2% van alle plantensoorten ter wereld te vinden. Het land heeft in totaal 4.300 soorten planten, waarvan er 400 endemisch zijn. Dit wil zeggen dat deze planten van nature uitsluitend hier voorkomen. Soms zijn deze planten wel honderd jaar geleden al ontdekt. De bevolking van Servië is erg zuinig op hun planten, omdat ze medicinale eigenschappen hebben.

In de bossen kun je vele paddenstoelen vinden, maar meer dan 10 verschillende soorten zijn gesignaleerd op de lijst van bedreigde soorten. Een van de bedreigde soorten is de paddenstoel de koningsboleet, die nog vrij algemeen voorkomt in Servië. De paddenstoelen in het land zijn erg belangrijk, omdat sommige soorten worden gebruikt om medicijnen tegen de ziekte kanker van te maken. Servië heeft niet echt een nationale plant of bloem, maar de pioenroos wordt wel beschouwd als dé bloem van Servië. Een legende is dat de bloem van wit naar rood is veranderd door het bloedblad tijdens de Slag bij Kosovo in 1389.

Naast planten komen er ook veel verschillende dieren voor in Servië. Zo'n 80% van alle vogels die in Europa zijn te vinden komt voor in Servië als trek- of broedvogel. Daarnaast vind je 66% van de zoogdieren, insecten en vlinders hier en ook 50% van alle zoetwatervissen. De 66% zoogdieren zijn weer onderverdeeld in 90 verschillende zoogdiersoorten. Sommige zijn erg zeldzaam en alleen te bekijken in Servië. Verder komen er 110 diverse soorten van zoetwatervissen voor, waarvan 14 soorten alleen in Servië rondzwemmen. Jammer genoeg staan er 7 soorten op de Europese lijst van ernstig bedreigde diersoorten. Naast deze dieren komen er 70 reptielsoorten voor in Servië, wat veel meer is dan in de buurlanden Roemenië en Bulgarije.

Servië heeft verschillende nationale parken waar je de mooiste en zeldzaamste dieren kunt vinden zoals Tara Nationaal Park, Fruška Gora Nationaal park, Derdap Nationaal Park, Kopaonik Nationaal Park en het Šara Nationaal park. In deze parken kun je o.a. de bruine beer, de wolf, de wilde kat, de steenarend, woudaapjes, de otters, de kleine waterhoen en de zwarte ooievaar tegen komen.

Geschiedenis

Servië was een zeer dominante deelstaat van Joegoslavië. Dat vond de Kroaat Tito ook en hij zorgde in 1974 ervoor dat Servië nog maar weinig te zeggen had. Vojvodina, Kosovo en Centraal-Servië werden allen provincies, waardoor het minder macht had. Servië werd bestuurd door Ivan Stambolic, maar hij werd in 1987 van de troon gestoten door beschermeling Milosevic. Hij ging van het communisme over op het Servisch nationalisme. Later was Servië niet meer een deelstaat, maar werd het samen met Montenegro een land. In 2003 ontstond de naam Servië en Montenegro. In juni 2006 liet Montenegro zich onafhankelijk verklaren. Doordat Montenegro onafhankelijk werd, werd Servië dat ook. In 2008 wilde ook Kosovo van Servië af en dat gebeurde op 17 februari 2008. Toch was niet iedereen hier blij mee. De Verenigde staten, Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk waren voorstanders van de onafhankelijkheid, maar Rusland, Servië en China waren hier flink tegen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen