Bezienswaardigheden Slowakije

Nationaal Park TANAP

Nationaal Park TANAP
Nationaal Park TANAP
Kaart met locatie Nationaal Park TANAP

Het Nationale Park TANAP is niet alleen het oudste maar ook het grootste nationale park van Slowakije. In 1949 werd het bijna 740 km² grote park opgericht in de Slowaakse regio's Prešov en Žilina. Een gedeelte van het park is te vinden op Pools grondgebied en je kunt het park dus ook vanuit Polen bezoeken. Het TANAP ligt in het Tatragebergte wat de hoogste bergketen van de Karpaten is. Naast de hoge bergen heeft het park een uniek landschap met zijn grote gletsjermeren en sporen van gletsjers.

Spišský hrad

Spišský hrad
Spišský hrad
Kaart met locatie Spišský hrad

Een kasteelruïne met de naam Spišský hrad ligt in het oosten van Slowakije en is de grootste van het land. De kasteellocatie behoort tot één van de grootste van Centraal-Europa. Wanneer je de ruïne wilt bezoeken moet je naar het dorpje Žehra afreizen. In 1993 werd Spišský Hrad opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst samen met de plaatsjes Žehra, Spišské Podhradie en Spišská Kapitula. Het kasteel trekt jaarlijks bijna 175.000 bezoekers naar de regio.

Karstgrotten

De grotten van de Aggtelek Karst en de Slowaakse Karst is een grote groep grotten die liggen in Slowakije en Hongarije. Met een karstsysteem zijn de grotten ontstaan gedurende de jaren. Het karstsysteem houdt in dat kalksteen oplost in water waarna er heel langzaam een grot ontstaat. In de regio zijn meer dan 700 van deze grotten. Zeven van deze grotten zijn afzonderlijk opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar ook zijn de grotten in hun geheel opgenomen op de lijst.

Winkelen in Slowakije

Winkelen in Slowakije
Winkelen in Slowakije

De winkels in Slowakije zijn over het algemeen geopend op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. In de kleinere plaatsen sluiten de winkels vaak tussen 12.00 en 14.00 uur. Op zaterdag zijn de winkels maar geopend tot 12.00 uur en de megastores of supermarkten zijn vaak tot 20.00 of zelfs tot 21.00 uur geopend.

Wie vooral voor het winkelen naar Slowakije op reis gaat zal waarschijnlijk naar Bratislava gaan. Hier kun je terecht voor internationale merken maar ook voor verrassende Slowaakse winkeltjes. Aan de rand van de stad zijn grote winkelcentra te vinden waar je ook recreatieve en horeca voorzieningen vindt. In het centrum van Slowakije betaal je meer voor je spulletjes dan buiten het centrum.

Fietsen en wandelen

Fietsen en wandelen
Fietsen en wandelen

In de grote supermarkten en hypermarkten kun je uitgebreide fiets- en wandelkaarten kopen. Hier staan naast leuke fiets- en wandelroutes ook uitgebreide toeristische informatie op. De niveau-aanduiding van de routes zijn erg duidelijk aangegeven, toch wordt niet altijd alles op de kaart aangegeven. Je kunt bijvoorbeeld ineens een onverharde weg moeten nemen, zelfs bij de lichte routes, dus dikke banden zijn zeker aan te raden. Het net van fietsroutes bestaat uit ongeveer 5.400 kilometer en ruim 30 routes.

Kuuroorden

Kuuroorden
Kuuroorden

Slowakije staat bekend om de goede kwaliteit van kuuroorden. De meeste kuuroorden liggen rond het Tatra gebergte, in totaal heeft Slowakije de beschikking over 22 kuuroorden. Een aantal plaatsen waar je wereldberoemde kuuroorden vindt zijn Trenčíanske Teplice, Bardejov en Piešťany.

Klokkenmuseum Bratislava (Bratislava)

Klokkenmuseum Bratislava
Klokkenmuseum Bratislava
Kaart met locatie Klokkenmuseum Bratislava

In de oude binnenstad van Bratislava bevindt zich het klokkenmuseum. Het klokkenmuseum beschikt over een uitgebreide verzameling klokken en is een drukbezocht museum. Vroeger werden er complete kunstwerken gemaakt van klokken en die zijn in dit museum te bezichtigen.

Joods museum (Bratislava)

In de hoofdstad van Slowakije, Bratislava, bevindt zich het joods museum. Het joods museum vertelt de geschiedenis van de joodse bevolking in heel Slowakije. Het nieuwe Joodse Gemeenschap Museum werd onlangs geopend en bevindt zich in de enige overgebleven synagoge in Heydukova straat. De permanente tentoonstelling over de Joden van Bratislava en hun erfgoed beschikt over tientallen zeldzame artefacten zoals unieke pre-Holocaust foto's en goud-geborduurde mantels die gebruikt werden om heilige bijbelse rollen te beschermen.

St. Michaelstoren (Bratislava)

De St. Michaelstoren is de enige overgebleven toegangspoort die je toegang geeft van de nieuwe naar de oude stad in Bratislava. De toren in barokstijl maakt met zijn stadspoort nog deel uit van de stadsmuur. Zowel de poort als de toren zijn nog steeds erg populair onder toeristen.

Oude Stad (Nitra)

Oude Stad
Oude Stad
Kaart met locatie Oude Stad

De oude stad (Stare Mesto) wordt gedomineerd door het Nitra Kasteel (Hrad). Binnen in het hooggelegen ommuurde burchtcomplex bevindt zich de kathedraal, die uit 3 kerken bestaat: een gotische bovenkerk en een barokke benedenkerk met ernaast de romaanse Emmeramuskerk. Ook het bisschoppelijke paleis is hiermee verbonden. Als je dit burchtcomplex betreedt, zie je eerst een barokke pestzuil uit 1760.

Nitra Museum (Nitra)

Nitra Museum
Nitra Museum
Kaart met locatie Nitra Museum

In het Nitra Museum vind je de pareltjes van het verleden van Slowakije. Entree voor dit museum is maar €1,- en het museum is 7 dagen per week geopend. Leuk dus om een bezoekje aan te brengen tijdens je verblijf in Nitra. Het gebouw alleen al is al mooi om te zien: het imposante gele bouwwerk is een belangrijk herkenningspunt van de stad. Het museum bevindt zich in het centrum tussen allerlei winkels, cafés en restaurants.

Nitra Gallery
Nitra Gallery
Kaart met locatie Nitra Gallery

De Nitra Gallery (Nitrianska galéria) is gesticht op 1 januari 1965. Vanaf 12 december van het zelfde jaar begonnen de tentoonstellingen in de galerij. Het grote, imposante gebouw waar de galerij in gevestigd is, was vroeger het provinciehuis. Het doel van de galerij is om kunstwerken van allerlei disciplines uit de 20e en 21e eeuw te onderzoeken, evalueren, beheren, beschermen, gebruiken en presenteren. Er zijn vijf ruimtes in de Nitra Gallery die allemaal een andere functie hebben.

St. Egidiuskerk (Bardejov)

In de 14e eeuw is de St. Egidiuskerk gebouwd aan de Husove Trida in Bardejov op de plek van een romaans kerkje. De St. Egidiuskerk werd in 1739 verbouwd in barokke stijl. De kerk heeft vele schilderingen van Wenzel Lorenz Reiner, die ook in de kerk begraven ligt. Ook het altaarstuk is door hem ontworpen. Als toerist kun je de klokkentoren in vanwaar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Voormalig stadhuis Bardejov (Bardejov)

Voormalig stadhuis Bardejov
Voormalig stadhuis Bardejov
Kaart met locatie Voormalig stadhuis Bardejov

Het voormalige stadhuis stamt uit de 16e eeuw en is prachtig om te zien. Tegenwoordig is er het Sarismuseum gevestigd en staat het op een plein midden in de stad. Dit museum heeft een belangrijke rol gespeeld in het behoud, de bescherming en het presenteren van bezienswaardigheden. In het museum zijn allerlei werken met betrekking tot Slowakije te bekijken. Daarnaast hoort het museum bij de oudste musea van het land.

St. Egidiuskerk (Bardejov)

In de 14e eeuw is de St. Egidiuskerk gebouwd aan de Husove Trida in Bardejov op de plek van een romaans kerkje. De St. Egidiuskerk werd in 1739 verbouwd in barokke stijl. De kerk heeft vele schilderingen van Wenzel Lorenz Reiner die ook in de kerk begraven ligt. Ook het altaarstuk is door hem ontworpen. Als toerist kun je de klokkentoren in waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

Urbanova Veza (Kosice)

Urbanova Veza
Urbanova Veza
Kaart met locatie Urbanova Veza

Urbanova Veza is een toren die in de 14e eeuw gebouwd is om te dienen als klokkentoren van de Sint Elisabeth kathedraal. De originele klok die in de toren hing, is tijdens een brand in 1966 grotendeels vernietigd. Maar men heeft deze klok uit de overgebleven stukken kunnen herstructureren en is nu op het plein voor de toren te bewonderen.

St. Elisabeth Kathedraal (Kosice)

St. Elisabeth Kathedraal
St. Elisabeth Kathedraal
Kaart met locatie St. Elisabeth Kathedraal

In Kosice staat de gotische St. Elisabeth Kathedraal. Het is de grootste kerk in Slowakije en ook de meest oostelijke gotische kerk van Europa. De kerk stamt uit 1230 maar is door de jaren heen wel veel veranderd van uiterlijk. Zo is er een toren bijgebouwd en een crypte in de kerk geplaatst. De kerk dient als hoofdkerk van het Košice bisdom.