Slowakije

Landschap Slowakije
Landschap Slowakije

Slowakije wordt begrensd door Tsjechië in het westen, Polen in het noorden, Oekraïne in het oosten, Hongarije in het zuiden en Oostenrijk in het zuidwesten. Langs de zuidgrens van Slowakije stroomt de Donau, deze vormt zo`n 150 km de grens met Hongarije. De hoofdstad Bratislava ligt ook aan de Donau.

In een typisch wintersportland als Slowakije zijn sporten als skiën, snowboarden en ijshockey erg populair, maar ook voetbal en tennis zijn geliefde sporten. De grootste sportieve successen in de nog korte historie van de Slowaakse topsport zijn behaald met ijshockey en tennis. IJshockey is veruit de populairste sport in Slowakije. Als in de winter de vijvers en meren bevroren zijn dan zie je overal jongens ijshockey spelen. Verder wordt er veel gespeeld in clubverband. In 2002 werd Slowakije in Zweden voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1993 wereldkampioen. Dit resultaat wordt door velen gezien als het grootste sportieve succes in de Slowaakse geschiedenis.

Slowakije is een zelfstandige parlementaire republiek met een president als staatshoofd.

Slowakije is 1,25 x zo groot als Nederland en er wonen ruim 5 miljoen mensen.

Het landschap is zeer divers. In het oosten is het een stuk ruiger dan in het westen. In het westen liggen de Karpaten. Slowakije is een van de bosrijkste landen van Europa. Bergen vormen een groot deel van de natuurlijke grens met de buurlanden.

Heb je weinig kennis van Slowakije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Slowakije
Officiele naam:
Slovenská Republika
ISO:
SK
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Bratislava
Inwoners:
+/- 5387700
Taal:
Slowaaks
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
Continentaal
Oppervlakte:
49033 km˛

Slowakije kent een naamdagenkalender, met hierop vele typisch Slowaakse namen. Aan bijna elke dag van het jaar is een naam gekoppeld. Het is gebruikelijk om bij iemands naamdag stil te staan met een (klein) cadeautje, en er op te proosten.

Een onderdeel van het Slowaakse culturele erfgoed zijn de unieke houten kerken. De wijze waarop ze gebouwd zijn is opmerkelijk; alle onderdelen dienden van hout te zijn, en spijkers waren niet toegestaan. Volgens historische bronnen waren er ooit 300 houten kerken in Slowakije. Nu zijn er nog ongeveer 50 kerkmonumenten over die stammen uit de 16de tot 18de eeuw.

Ervaringen

\

Slowakije krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 6 ervaringen:

8,3 6 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 2 met 6 resultaten

E.D. Keuning op 17 november 2017 plaats: Bratislava, reisperiode: september 2017

Schitterend oud stadscentrum, aan de Donau, vlak bij Oostenrijk, aanrader.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
Stephanie op 7 september 2017 plaats: Bratislava, reisperiode: juli 2017

Bratislava is een klein, haast onontdekt stadje in Slowakije, ook wel the little big city genoemd. Het is leuk voor een paar dagen en ze hebben mooie bezienswaardigheden zoals het bekende Kasteel. Het binnenstadje is gezellig en mooi en heeft leuke restaurants. Met uitgaan is er niet veel keus, maar het is wel leuk. Verder is de brug UFO ook heel bijzonder, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
Claudia Lintjens op 28 augustus 2017 plaats: Liptovsky, reisperiode: augustus 2017

Liptovsky is een super locatie, mooie camping, maar het mooiste waren de grotten en de zonsondergang, wat was deze mooi!

 • Algemeen 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
Lisa op 1 mei 2016 plaats: Bratislava, reisperiode: maart 2016

Bratislava is een enorm mooie stad, het mag dan wel klein zijn vergeleken met andere steden, maar de cultuur is werkelijk prachtig. Het is er rustig, gezellig, mensen zijn vriendelijk, prijzen zijn enorm laag, en mensen die zeggen dat er niks te doen is of die zeggen dat je het in een dag hebt gezien hebben niet de moeite gedaan om verder dan de toeristische plekken te kijken. Het is absoluut een aanrader voor als je naar Oost-Europa gaat, en het had mijn verwachtingen overtroffen.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
CP vanderSteen op 20 december 2013 plaats: stary smokovec, reisperiode: december 2013

rondom stary smokovec kun je mooie bergwandelingen maken en er is heel veel cultuur oa de hoge tatra een land wat vriendelijk is en heel mooi.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Slowakije

Kuuroorden

Kuuroorden
Kuuroorden

Slowakije staat bekend om de goede kwaliteit van kuuroorden. De meeste kuuroorden liggen rond het Tatra gebergte, in totaal heeft Slowakije de beschikking over 22 kuuroorden. Een aantal plaatsen waar je wereldberoemde kuuroorden vindt zijn Trenčíanske Teplice, Bardejov en Piešťany.

Fietsen en wandelen

Fietsen en wandelen
Fietsen en wandelen

In de grote supermarkten en hypermarkten kun je uitgebreide fiets- en wandelkaarten kopen. Hier staan naast leuke fiets- en wandelroutes ook uitgebreide toeristische informatie op. De niveau-aanduiding van de routes zijn erg duidelijk aangegeven, toch wordt niet altijd alles op de kaart aangegeven. Je kunt bijvoorbeeld ineens een onverharde weg moeten nemen, zelfs bij de lichte routes, dus dikke banden zijn zeker aan te raden. Het net van fietsroutes bestaat uit ongeveer 5.400 kilometer en ruim 30 routes.

Winkelen in Slowakije

Winkelen in Slowakije
Winkelen in Slowakije

De winkels in Slowakije zijn over het algemeen geopend op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. In de kleinere plaatsen sluiten de winkels vaak tussen 12.00 en 14.00 uur. Op zaterdag zijn de winkels maar geopend tot 12.00 uur en de megastores of supermarkten zijn vaak tot 20.00 of zelfs tot 21.00 uur geopend.

Wie vooral voor het winkelen naar Slowakije op reis gaat zal waarschijnlijk naar Bratislava gaan. Hier kun je terecht voor internationale merken maar ook voor verrassende Slowaakse winkeltjes. Aan de rand van de stad zijn grote winkelcentra te vinden waar je ook recreatieve en horeca voorzieningen vindt. In het centrum van Slowakije betaal je meer voor je spulletjes dan buiten het centrum.

Karstgrotten

De grotten van de Aggtelek Karst en de Slowaakse Karst is een grote groep grotten die liggen in Slowakije en Hongarije. Met een karstsysteem zijn de grotten ontstaan gedurende de jaren. Het karstsysteem houdt in dat kalksteen oplost in water waarna er heel langzaam een grot ontstaat. In de regio zijn meer dan 700 van deze grotten. Zeven van deze grotten zijn afzonderlijk opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar ook zijn de grotten in hun geheel opgenomen op de lijst.

Spišský hrad

Spišský hrad
Spišský hrad
Kaart met locatie Spišský hrad

Een kasteelruïne met de naam Spišský hrad ligt in het oosten van Slowakije en is de grootste van het land. De kasteellocatie behoort tot één van de grootste van Centraal-Europa. Wanneer je de ruïne wilt bezoeken moet je naar het dorpje Žehra afreizen. In 1993 werd Spišský Hrad opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst samen met de plaatsjes Žehra, Spišské Podhradie en Spišská Kapitula. Het kasteel trekt jaarlijks bijna 175.000 bezoekers naar de regio.

Nationaal Park TANAP

Nationaal Park TANAP
Nationaal Park TANAP
Kaart met locatie Nationaal Park TANAP

Het Nationale Park TANAP is niet alleen het oudste maar ook het grootste nationale park van Slowakije. In 1949 werd het bijna 740 km² grote park opgericht in de Slowaakse regio's Prešov en Žilina. Een gedeelte van het park is te vinden op Pools grondgebied en je kunt het park dus ook vanuit Polen bezoeken. Het TANAP ligt in het Tatragebergte wat de hoogste bergketen van de Karpaten is. Naast de hoge bergen heeft het park een uniek landschap met zijn grote gletsjermeren en sporen van gletsjers.

Artikelen

Eten en drinken

In vrijwel elk restaurant staan een schnitzel en een runderlap met gebakken ei op het menu. Verder zul je overal goulash tegenkomen. Als bijgerecht is knedlíky (knödels) populair, maar frietjes of gekookte aardappelen zijn ook in vrijwel elk restaurant verkrijgbaar. De frietjes worden vaak onder het vlees verstopt.

De Slowaakse keuken thuis is erg gevarieerd. De Slowaken gebruiken alles wat de natuur te bieden heeft.

Het nationale gerecht is bryndzové halusky. Dit is gemaakt van kleine knödels van aardappels en het wordt geserveerd met speciale Slowaakse schapenkaas; bryndza. Bovenop liggen uitgebakken spekjes en soms schijfjes Slowaakse worst.

De nationale drank van de Slowaken is bier. De grootste brouwerij is Pivovar Saris. Zlatý Bazant is een populair biermerk. Veel bierkelders brouwen hun eigen bier.

In het zuidwesten van Slowakije ligt een belangrijk wijngebied.

Vervoer

Een vlucht van Amsterdam naar Bratislava duurt ongeveer 2 uur.

Dagelijks varen er veerboten tussen Bratislava, Wenen en Boedapest.

Slowakije heeft een uitgebreid openbaarvervoersnet. De bus speelt daarbij een belangrijke rol. Het busvervoer wordt verzorgd door de SAD. Langeafstandsbussen gaan vaak een aantal keer per dag.

Er zijn stop- en sneltreinen. Een kaartje voor de sneltrein is duurder.

Lokaal openbaar vervoer wordt verzorgd door bussen, trollybussen en trams.

Het wegennet is uitgebreid en vrijwel overal goed. Alleen in de kleine binnenwegen zitten vaak gaten.

Visum

Voor een vakantie in Slowakije dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig bij een verblijf korter dan 3 maanden.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Slowakije is lager dan in Nederland.

Op 1 januari 2009 werd de Slowaakse kroon ingeruild voor de euro.

Veiligheid

Slowakije is een relatief veilig land voor reizigers. Toch zijn toeristen vaak het slachtoffer van diefstal (zakkenrollers), vooral in het oude centrum van Bratislava.

Medische informatie

Er zijn voldoende medische voorzieningen voorhanden. Apotheken bevinden zich meestal in de grote steden.

Voor een verblijf in Slowakije zijn geen inentingen nodig.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

De bevolking is etnisch onder te verdelen in Slowaken, Tsjechen, Hongaren, Roethenen en Oekraïners.

Slowakije kent een naamdagenkalender, met hierop vele typisch Slowaakse namen. Aan bijna elke dag van het jaar is een naam gekoppeld. Het is gebruikelijk om bij iemands naamdag stil te staan met een (klein) cadeautje, en er op te proosten.

Een onderdeel van het Slowaakse culturele erfgoed zijn de unieke houten kerken. De wijze waarop ze gebouwd zijn is opmerkelijk; alle onderdelen dienden van hout te zijn, en spijkers waren niet toegestaan. Volgens historische bronnen waren er ooit 300 houten kerken in Slowakije. Nu zijn er nog ongeveer 50 kerkmonumenten over die stammen uit de 16e tot 18e eeuw.

De taal

De officiële taal is Slowaaks. Deze taal wordt door 84% van de bevolking gesproken. Minderheidstalen zijn Hongaars, Romani en Oekraïns. Slowaaks is een Slavische taal. Opvallend aan de taal is dat er veel medeklinkers na elkaar worden gebruikt.

Flora & Fauna

Slowakije bezit heel veel verschillende plantensoorten. Je vindt er bijv. edelweiss, veel soorten orchideeën, een speciale braam en steenbreeksoort.

Het dierenleven is niet zo divers. Er zijn o.a. hazen, gemzen, konijnen en moeflons. De bruine beer, wilde kat en wolf zijn er nog wel en worden beschermd. Een groot gedeelte van het land is natuurreservaat.

Geschiedenis

Slowakije werd al ver voor onze jaartelling bewoond, zo blijkt uit vondsen. Het oudste archeologische voorwerp wat is gevonden is ruim 270.000 jaar oud.

De Romeinen hebben in de 6e eeuw v. Chr. voor het eerst voet op Slowaakse bodem gezet. In het begin hadden ze weinig invloed. In 174 v. Chr. wisten ze dieper in Slowakije door te dringen.

De Hongaren hebben 1000 jaar overheerst in Slowakije. De Hongaren wisten de Slowaken door strenge wetten te onderdrukken en de Hongaarse edelen hadden het grootste deel van het land in bezit. Tot 1918 was Slowakije onderdeel van Oostenrijk-Hongarije en viel het onder het Hongaarse deel. Van 1918 tot 1939 was het een onderdeel van Tsjechoslowakije dat na de Eerste Wereldoorlog ontstond. In de periode 1939 tot 1945 was het formeel een zelfstandige staat, in de praktijk een satelliet van Nazi-Duitsland. Van 1945 tot 1992 was het weer onderdeel van Tsjechoslowakije. Op 1 januari 1993 splitste Tsjechoslowakije zich in Tsjechië en Slowakije. Op 29 maart 2004 trad Slowakije toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen