Slowakije

Landschap Slowakije
Landschap Slowakije

Slowakije wordt begrensd door Tsjechië in het westen, Polen in het noorden, Oekraïne in het oosten, Hongarije in het zuiden en Oostenrijk in het zuidwesten. Langs de zuidgrens van Slowakije stroomt de Donau, deze vormt zo`n 150 km de grens met Hongarije. De hoofdstad Bratislava ligt ook aan de Donau.

In een typisch wintersportland als Slowakije zijn sporten als skiën, snowboarden en ijshockey erg populair, maar ook voetbal en tennis zijn geliefde sporten. De grootste sportieve successen in de nog korte historie van de Slowaakse topsport zijn behaald met ijshockey en tennis. IJshockey is veruit de populairste sport in Slowakije. Als in de winter de vijvers en meren bevroren zijn dan zie je overal jongens ijshockey spelen. Verder wordt er veel gespeeld in clubverband. In 2002 werd Slowakije in Zweden voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1993 wereldkampioen. Dit resultaat wordt door velen gezien als het grootste sportieve succes in de Slowaakse geschiedenis.

Slowakije is een zelfstandige parlementaire republiek met een president als staatshoofd.

Slowakije is 1,25 x zo groot als Nederland en er wonen ruim 5 miljoen mensen.

Het landschap is zeer divers. In het oosten is het een stuk ruiger dan in het westen. In het westen liggen de Karpaten. Slowakije is een van de bosrijkste landen van Europa. Bergen vormen een groot deel van de natuurlijke grens met de buurlanden.

Heb je weinig kennis van Slowakije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Slowakije
Officiele naam:
SlovenskŠ Republika
ISO:
SK
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Bratislava
Inwoners:
+/- 5387700
Taal:
Slowaaks
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Euro
Klimaat:
Continentaal
Oppervlakte:
49033 km≤

Slowakije kent een naamdagenkalender, met hierop vele typisch Slowaakse namen. Aan bijna elke dag van het jaar is een naam gekoppeld. Het is gebruikelijk om bij iemands naamdag stil te staan met een (klein) cadeautje, en er op te proosten.

Een onderdeel van het Slowaakse culturele erfgoed zijn de unieke houten kerken. De wijze waarop ze gebouwd zijn is opmerkelijk; alle onderdelen dienden van hout te zijn, en spijkers waren niet toegestaan. Volgens historische bronnen waren er ooit 300 houten kerken in Slowakije. Nu zijn er nog ongeveer 50 kerkmonumenten over die stammen uit de 16de tot 18de eeuw.

Ervaringen

Heb je ooit Slowakije bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Slowakije krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 6 ervaringen:

8,3 6 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 2 met 6 resultaten

plaats: Bratislava, reisperiode: september 2017

Schitterend oud stadscentrum, aan de Donau, vlak bij Oostenrijk, aanrader.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
plaats: Bratislava, reisperiode: juli 2017

Bratislava is een klein, haast onontdekt stadje in Slowakije, ook wel the little big city genoemd. Het is leuk voor een paar dagen en ze hebben mooie bezienswaardigheden zoals het bekende Kasteel. Het binnenstadje is gezellig en mooi en heeft leuke restaurants. Met uitgaan is er niet veel keus, maar het is wel leuk. Verder is de brug UFO ook heel bijzonder, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 10
 • Ligging 8
plaats: Liptovsky, reisperiode: augustus 2017

Liptovsky is een super locatie, mooie camping, maar het mooiste waren de grotten en de zonsondergang, wat was deze mooi!

 • Algemeen 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Slowakije

Nitra Gallery
Nitra Gallery
Kaart met locatie Nitra Gallery

De Nitra Gallery (Nitrianska galéria) is gesticht op 1 januari 1965. Vanaf 12 december van het zelfde jaar begonnen de tentoonstellingen in de galerij. Het grote, imposante gebouw waar de galerij in gevestigd is, was vroeger het provinciehuis. Het doel van de galerij is om kunstwerken van allerlei disciplines uit de 20e en 21e eeuw te onderzoeken, evalueren, beheren, beschermen, gebruiken en presenteren. Er zijn vijf ruimtes in de Nitra Gallery die allemaal een andere functie hebben.

Nitra Museum (Nitra)

Nitra Museum
Nitra Museum
Kaart met locatie Nitra Museum

In het Nitra Museum vind je de pareltjes van het verleden van Slowakije. Entree voor dit museum is maar €1,- en het museum is 7 dagen per week geopend. Leuk dus om een bezoekje aan te brengen tijdens je verblijf in Nitra. Het gebouw alleen al is al mooi om te zien: het imposante gele bouwwerk is een belangrijk herkenningspunt van de stad. Het museum bevindt zich in het centrum tussen allerlei winkels, cafés en restaurants.

Oude Stad (Nitra)

Oude Stad
Oude Stad
Kaart met locatie Oude Stad

De oude stad (Stare Mesto) wordt gedomineerd door het Nitra Kasteel (Hrad). Binnen in het hooggelegen ommuurde burchtcomplex bevindt zich de kathedraal, die uit 3 kerken bestaat: een gotische bovenkerk en een barokke benedenkerk met ernaast de romaanse Emmeramuskerk. Ook het bisschoppelijke paleis is hiermee verbonden. Als je dit burchtcomplex betreedt, zie je eerst een barokke pestzuil uit 1760.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

In vrijwel elk restaurant staan een schnitzel en een runderlap met gebakken ei op het menu. Verder zul je overal goulash tegenkomen. Als bijgerecht is knedlíky (knödels) populair, maar frietjes of gekookte aardappelen zijn ook in vrijwel elk restaurant verkrijgbaar. De frietjes worden vaak onder het vlees verstopt.

De Slowaakse keuken thuis is erg gevarieerd. De Slowaken gebruiken alles wat de natuur te bieden heeft.

Het nationale gerecht is bryndzové halusky. Dit is gemaakt van kleine knödels van aardappels en het wordt geserveerd met speciale Slowaakse schapenkaas; bryndza. Bovenop liggen uitgebakken spekjes en soms schijfjes Slowaakse worst.

De nationale drank van de Slowaken is bier. De grootste brouwerij is Pivovar Saris. Zlatý Bazant is een populair biermerk. Veel bierkelders brouwen hun eigen bier.

In het zuidwesten van Slowakije ligt een belangrijk wijngebied.

Vervoer

Een vlucht van Amsterdam naar Bratislava duurt ongeveer 2 uur.

Dagelijks varen er veerboten tussen Bratislava, Wenen en Boedapest.

Slowakije heeft een uitgebreid openbaarvervoersnet. De bus speelt daarbij een belangrijke rol. Het busvervoer wordt verzorgd door de SAD. Langeafstandsbussen gaan vaak een aantal keer per dag.

Er zijn stop- en sneltreinen. Een kaartje voor de sneltrein is duurder.

Lokaal openbaar vervoer wordt verzorgd door bussen, trollybussen en trams.

Het wegennet is uitgebreid en vrijwel overal goed. Alleen in de kleine binnenwegen zitten vaak gaten.

Visum

Voor een vakantie in Slowakije dien je te beschikken over een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs. Er is geen visum nodig bij een verblijf korter dan 3 maanden.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Slowakije is lager dan in Nederland.

Op 1 januari 2009 werd de Slowaakse kroon ingeruild voor de euro.

Veiligheid

Slowakije is een relatief veilig land voor reizigers. Toch zijn toeristen vaak het slachtoffer van diefstal (zakkenrollers), vooral in het oude centrum van Bratislava.

Medische informatie

Er zijn voldoende medische voorzieningen voorhanden. Apotheken bevinden zich meestal in de grote steden.

Voor een verblijf in Slowakije zijn geen inentingen nodig.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

De bevolking is etnisch onder te verdelen in Slowaken, Tsjechen, Hongaren, Roethenen en Oekraïners.

Slowakije kent een naamdagenkalender, met hierop vele typisch Slowaakse namen. Aan bijna elke dag van het jaar is een naam gekoppeld. Het is gebruikelijk om bij iemands naamdag stil te staan met een (klein) cadeautje, en er op te proosten.

Een onderdeel van het Slowaakse culturele erfgoed zijn de unieke houten kerken. De wijze waarop ze gebouwd zijn is opmerkelijk; alle onderdelen dienden van hout te zijn, en spijkers waren niet toegestaan. Volgens historische bronnen waren er ooit 300 houten kerken in Slowakije. Nu zijn er nog ongeveer 50 kerkmonumenten over die stammen uit de 16e tot 18e eeuw.

De taal

De officiële taal is Slowaaks. Deze taal wordt door 84% van de bevolking gesproken. Minderheidstalen zijn Hongaars, Romani en Oekraïns. Slowaaks is een Slavische taal. Opvallend aan de taal is dat er veel medeklinkers na elkaar worden gebruikt.

Flora & Fauna

Slowakije bezit heel veel verschillende plantensoorten. Je vindt er bijv. edelweiss, veel soorten orchideeën, een speciale braam en steenbreeksoort.

Het dierenleven is niet zo divers. Er zijn o.a. hazen, gemzen, konijnen en moeflons. De bruine beer, wilde kat en wolf zijn er nog wel en worden beschermd. Een groot gedeelte van het land is natuurreservaat.

Geschiedenis

Slowakije werd al ver voor onze jaartelling bewoond, zo blijkt uit vondsen. Het oudste archeologische voorwerp wat is gevonden is ruim 270.000 jaar oud.

De Romeinen hebben in de 6e eeuw v. Chr. voor het eerst voet op Slowaakse bodem gezet. In het begin hadden ze weinig invloed. In 174 v. Chr. wisten ze dieper in Slowakije door te dringen.

De Hongaren hebben 1000 jaar overheerst in Slowakije. De Hongaren wisten de Slowaken door strenge wetten te onderdrukken en de Hongaarse edelen hadden het grootste deel van het land in bezit. Tot 1918 was Slowakije onderdeel van Oostenrijk-Hongarije en viel het onder het Hongaarse deel. Van 1918 tot 1939 was het een onderdeel van Tsjechoslowakije dat na de Eerste Wereldoorlog ontstond. In de periode 1939 tot 1945 was het formeel een zelfstandige staat, in de praktijk een satelliet van Nazi-Duitsland. Van 1945 tot 1992 was het weer onderdeel van Tsjechoslowakije. Op 1 januari 1993 splitste Tsjechoslowakije zich in Tsjechië en Slowakije. Op 29 maart 2004 trad Slowakije toe tot de NAVO en op 1 mei 2004 tot de Europese Unie.

Heeft u interesse in een reis naar Slowakije? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Slowakije?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Slowakije. Lees meer over het reisadvies in Slowakije

Kan ik een vakantie boeken naar Slowakije i.v.m. Corona?

Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen