Bezienswaardigheden Sri Lanka

In het zuiden van Azië ligt het eiland en land Sri Lanka. In dit land is zowel cultuur, natuur, strand en wildlife met elkaar te combineren. Vandaar dat er dan ook meer dan genoeg bezienswaardigheden zijn die een bezoekje waard zijn. Een grote bezienswaardigheid zijn de theeplantages van het land, maar ook de diverse nationale parken zijn prachtig. Denk bijvoorbeeld aan het Yala National Park, waar veel olifanten, waterbuffels en luipaarden leven. De stranden van Sri Lanka zijn ook een echte aanrader, net als de culturele bezienswaardigheden. Het Nationale Museum in Colombo, het museum van koning Kashyapa en de Tempel van de Tand zijn voor de cultuurliefhebbers de perfecte plek om te bezoeken. Naast deze bezienswaardigheden vind je er in dit land nog veel meer, waarvan veel in het onderstaande overzicht zijn verwerkt. 

Theeplantages in Sri Lanka
Theeplantages in Sri Lanka

Pagina 1 van 4 met 40 resultaten

Bundala National Park

Bundala National Park
Bundala National Park
Kaart met locatie Bundala National Park

De regering heeft diverse natuurgebieden beschermd verklaard door ze de status van Nationaal Park te geven. Zo is er het Bundala National Park. Dit is een belangrijk wintergebied in Sri Lanka op internationaal gebied voor de migratie van watervogels. Bundala telt 197 soorten watervogels, waarvan een bekende de grote flamingo is. Sinds het jaar 2005 staat het park op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het ligt 245 kilometer ten zuidoosten van Colombo.

Yala National Park

Yala National Park
Yala National Park
Kaart met locatie Yala National Park

Het op één na grootste nationale park van Sri Lanka is Yala National Park. Dit is het meest drukbezochte park van het land. Het park is onder te verdelen in 5 delen, waarvan er 2 kunnen worden bezocht. Dit zijn het Ruhuna National Park en het Kumana National Park. Het park is gelegen in het zuidoosten van Sri Lanka en is verdeeld over 2 provincies. Yala NP werd in 1900 aangewezen als wildreservaat, samen met Wilpattu was het een van de eerste twee nationale parken in Sri Lanka. Het park is vooral bekend om zijn grote verscheidenheid aan wilde dieren zoals de Sri Lankaanse olifanten luipaarden, waterbuffels en watervogels.

Naththarapotha

Naththarapotha is een dorp vlakbij Kandy. Hier is een interessant aanbod kunst en kunstnijverheid te vinden. Het dorp is in de jaren '50 van de 20e eeuw door de regering opgezet om de verdwijnende kunstnijverheid nieuw leven in te blazen. Je kunt hier onder andere pottenbakkers, zilversmeden en houtbewerkers aan het werk zien. Ook kun je hier de handgemaakte producten kopen en als souvenir mee naar huis nemen.

Snorkelen en duiken in Sri Lanka

Snorkelen en duiken in Sri Lanka
Snorkelen en duiken in Sri Lanka

Er is een groot scala aan mogelijkheden voor snorkel- en duikliefhebbers. In de wateren van Sri Lanka kunnen prachtig gekleurde koraalriffen, vissen en scheepswrakken worden ontdekt op verschillende locaties. Zo zijn Kirinda, Weligama en Hikkaduwa goede duikplekken. Verder zijn ook het 'Bar Reef' en Pigeon Island paradijselijke plekken om te duiken. Het duikseizoen aan de westkust is wegens de moesson van november tot april en aan de oostkust van mei tot november.

Het Gramodaya Folk Art Centre (Kotte)

Het Gramodaya Folk Art Centre is een opleidingscentrum, opgericht in 1988 met de bedoeling een centrum voor kunst en kunstnijverheid te worden. Het centrum geeft steun aan geselecteerde ambachtslieden en kunstenaars en leidt jongeren op voor een traditioneel ambacht. Het Gramodaya Folk Art Centre staat onder toezicht van het ministerie van Jeugdzaken, waardoor vooral jongeren geholpen worden. Er zijn voor- en nadelen aan dit toezicht, een nadeel is bijvoorbeeld dat ouderen zelden de kans krijgen om in aanmerking te komen voor steun. Maar een voordeel is dat jongeren meer bewust worden van de cultuur en ambachten van het land.

Het parlementsgebouw van Sri Lanka (Kotte)

Het parlementsgebouw van Sri Lanka staat in Kotte en is gebouwd in het meer Digawanna Oya op een kunstmatig eiland. Het eiland, met de naam Duwa, is ongeveer 50.000 m² groot en ligt precies in het midden van het meer. Het idee van het kunstmatige meer is een verwijzing naar vroeger. Toen de stad in handen was van de Portugezen mocht er in de stad geen alcohol genuttigd worden, daarom gingen de soldaten naar het eiland Pittakotte om daar alcohol te drinken.

Dutch Period Museum (Colombo)

In de hoofdstad Colombo kun je in het Dutch Period Museum een indruk krijgen van de statige architectuur in de Pettah van de 18e eeuw. Het museum is gevestigd in een typisch Hollands koloniaal woonhuis. Sri Lanka is het enige land in de wereld dat de Nederlandse interval herdenkt. In het museum kun je onder andere historische documenten en een aantal typisch Nederlandse decoraties en meubels uit die tijd aantreffen. Het gebouw wordt omgeven door een prachtige tuin met daarin de originele stenen van het voormalige huis.

Pettah (Colombo)

Pettah is een volkswijk in de hoofdstad Colombo met oosterse bedrijvigheid. Vroeger was dit de drukste handelswijk in de stad. In Pettah kom je allerlei soorten winkels en bazaars tegen. De meeste straten in de wijk hebben een eigen specialiteit. In de wijk kan het nog steeds erg druk zijn en met name gedurende de feestdagen. Een dagje winkelen kan goed worden gecombineerd met het bezoeken van religieuze gebouwen.

Jami-Ul-Alfar Moskee (Colombo)

Jami-Ul-Alfar Moskee
Jami-Ul-Alfar Moskee
Kaart met locatie Jami-Ul-Alfar Moskee

Een erg populaire toeristische bestemming in Colombo is de Jami-Ul-Alfar Moskee. Deze moskee is gelegen aan Second Cross Street in Pettah. Het is een van de oudste moskeeën van Colombo en is gebouwd in 1909 door de moslimgemeenschap in Pettah. De Jami-Ul-Alfar Moskee is erg opvallend en een bijzondere verschijning door de verschillende kleurtjes die zijn gebruikt tijdens de bouw. Het is een goed herkenningspunt in de stad.

Het Nationale Museum (Colombo)

Het Nationale Museum
Het Nationale Museum
Kaart met locatie Het Nationale Museum

In Colombo vind je het Nationale Museum. Het Colombo Museum, zoals het in het begin werd genoemd, is opgericht op 1 januari 1877 door Sir William Henry Gregory. Dit was de toenmalige Britse gouverneur in Sri Lanka. In het museum worden verschillende culturele en natuurlijke erfgoederen van Sri Lanka tentoongesteld. Er zijn verscheidene tentoonstellingen met verschillende onderwerpen waar je veel over kunt leren, waaronder kunst en antiek.


  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Volgende