Bezienswaardigheden Sri Lanka

In het zuiden van Azië ligt het eiland en land Sri Lanka. In dit land is zowel cultuur, natuur, strand en wildlife met elkaar te combineren. Vandaar dat er dan ook meer dan genoeg bezienswaardigheden zijn die een bezoekje waard zijn. Een grote bezienswaardigheid zijn de theeplantages van het land, maar ook de diverse nationale parken zijn prachtig. Denk bijvoorbeeld aan het Yala National Park, waar veel olifanten, waterbuffels en luipaarden leven. De stranden van Sri Lanka zijn ook een echte aanrader, net als de culturele bezienswaardigheden. Het Nationale Museum in Colombo, het museum van koning Kashyapa en de Tempel van de Tand zijn voor de cultuurliefhebbers de perfecte plek om te bezoeken. Naast deze bezienswaardigheden vind je er in dit land nog veel meer, waarvan veel in het onderstaande overzicht zijn verwerkt. 

Theeplantages in Sri Lanka
Theeplantages in Sri Lanka

Bundala National Park

Bundala National Park
Bundala National Park
Kaart met locatie Bundala National Park

De regering heeft diverse natuurgebieden beschermd verklaard door ze de status van Nationaal Park te geven. Zo is er het Bundala National Park. Dit is een belangrijk wintergebied in Sri Lanka op internationaal gebied voor de migratie van watervogels. Bundala telt 197 soorten watervogels, waarvan een bekende de grote flamingo is. Sinds het jaar 2005 staat het park op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het ligt 245 kilometer ten zuidoosten van Colombo.

Yala National Park

Yala National Park
Yala National Park
Kaart met locatie Yala National Park

Het op één na grootste nationale park van Sri Lanka is Yala National Park. Dit is het meest drukbezochte park van het land. Het park is onder te verdelen in 5 delen, waarvan er 2 kunnen worden bezocht. Dit zijn het Ruhuna National Park en het Kumana National Park. Het park is gelegen in het zuidoosten van Sri Lanka en is verdeeld over 2 provincies. Yala NP werd in 1900 aangewezen als wildreservaat, samen met Wilpattu was het een van de eerste twee nationale parken in Sri Lanka. Het park is vooral bekend om zijn grote verscheidenheid aan wilde dieren zoals de Sri Lankaanse olifanten luipaarden, waterbuffels en watervogels.

Naththarapotha

Naththarapotha is een dorp vlakbij Kandy. Hier is een interessant aanbod kunst en kunstnijverheid te vinden. Het dorp is in de jaren '50 van de 20e eeuw door de regering opgezet om de verdwijnende kunstnijverheid nieuw leven in te blazen. Je kunt hier onder andere pottenbakkers, zilversmeden en houtbewerkers aan het werk zien. Ook kun je hier de handgemaakte producten kopen en als souvenir mee naar huis nemen.

Snorkelen en duiken in Sri Lanka

Snorkelen en duiken in Sri Lanka
Snorkelen en duiken in Sri Lanka

Er is een groot scala aan mogelijkheden voor snorkel- en duikliefhebbers. In de wateren van Sri Lanka kunnen prachtig gekleurde koraalriffen, vissen en scheepswrakken worden ontdekt op verschillende locaties. Zo zijn Kirinda, Weligama en Hikkaduwa goede duikplekken. Verder zijn ook het 'Bar Reef' en Pigeon Island paradijselijke plekken om te duiken. Het duikseizoen aan de westkust is wegens de moesson van november tot april en aan de oostkust van mei tot november.

Het Gramodaya Folk Art Centre (Kotte)

Het Gramodaya Folk Art Centre is een opleidingscentrum, opgericht in 1988 met de bedoeling een centrum voor kunst en kunstnijverheid te worden. Het centrum geeft steun aan geselecteerde ambachtslieden en kunstenaars en leidt jongeren op voor een traditioneel ambacht. Het Gramodaya Folk Art Centre staat onder toezicht van het ministerie van Jeugdzaken, waardoor vooral jongeren geholpen worden. Er zijn voor- en nadelen aan dit toezicht, een nadeel is bijvoorbeeld dat ouderen zelden de kans krijgen om in aanmerking te komen voor steun. Maar een voordeel is dat jongeren meer bewust worden van de cultuur en ambachten van het land.

Het parlementsgebouw van Sri Lanka (Kotte)

Het parlementsgebouw van Sri Lanka staat in Kotte en is gebouwd in het meer Digawanna Oya op een kunstmatig eiland. Het eiland, met de naam Duwa, is ongeveer 50.000 m² groot en ligt precies in het midden van het meer. Het idee van het kunstmatige meer is een verwijzing naar vroeger. Toen de stad in handen was van de Portugezen mocht er in de stad geen alcohol genuttigd worden, daarom gingen de soldaten naar het eiland Pittakotte om daar alcohol te drinken.

Dutch Period Museum (Colombo)

In de hoofdstad Colombo kun je in het Dutch Period Museum een indruk krijgen van de statige architectuur in de Pettah van de 18e eeuw. Het museum is gevestigd in een typisch Hollands koloniaal woonhuis. Sri Lanka is het enige land in de wereld dat de Nederlandse interval herdenkt. In het museum kun je onder andere historische documenten en een aantal typisch Nederlandse decoraties en meubels uit die tijd aantreffen. Het gebouw wordt omgeven door een prachtige tuin met daarin de originele stenen van het voormalige huis.

Pettah (Colombo)

Pettah is een volkswijk in de hoofdstad Colombo met oosterse bedrijvigheid. Vroeger was dit de drukste handelswijk in de stad. In Pettah kom je allerlei soorten winkels en bazaars tegen. De meeste straten in de wijk hebben een eigen specialiteit. In de wijk kan het nog steeds erg druk zijn en met name gedurende de feestdagen. Een dagje winkelen kan goed worden gecombineerd met het bezoeken van religieuze gebouwen.

Jami-Ul-Alfar Moskee (Colombo)

Jami-Ul-Alfar Moskee
Jami-Ul-Alfar Moskee
Kaart met locatie Jami-Ul-Alfar Moskee

Een erg populaire toeristische bestemming in Colombo is de Jami-Ul-Alfar Moskee. Deze moskee is gelegen aan Second Cross Street in Pettah. Het is een van de oudste moskeeën van Colombo en is gebouwd in 1909 door de moslimgemeenschap in Pettah. De Jami-Ul-Alfar Moskee is erg opvallend en een bijzondere verschijning door de verschillende kleurtjes die zijn gebruikt tijdens de bouw. Het is een goed herkenningspunt in de stad.

Het Nationale Museum (Colombo)

Het Nationale Museum
Het Nationale Museum
Kaart met locatie Het Nationale Museum

In Colombo vind je het Nationale Museum. Het Colombo Museum, zoals het in het begin werd genoemd, is opgericht op 1 januari 1877 door Sir William Henry Gregory. Dit was de toenmalige Britse gouverneur in Sri Lanka. In het museum worden verschillende culturele en natuurlijke erfgoederen van Sri Lanka tentoongesteld. Er zijn verscheidene tentoonstellingen met verschillende onderwerpen waar je veel over kunt leren, waaronder kunst en antiek.


St. Lucias Kathedraal (Colombo)

De grootste kerk van Colombo is de St. Lucias Kathedraal. Dit immense bouwwerk biedt plaats aan ongeveer 6.000 mensen. De kathedraal had tijdens de bouw de Sint Pieter in Rome als voorbeeld. Het resultaat is een prachtig gebouw, met glas-in-loodramen en een interessante architectuur. Er staan verschillende beelden in de St. Lucias Kathedraal die allemaal hun eigen verhaal hebben en daarom interessant zijn om te bekijken.

Colombo Zoo (Colombo)

Colombo Zoo
Colombo Zoo
Kaart met locatie Colombo Zoo

Wil je liever een ontspannen wandelingetje door een dierentuin maken, dan is de Colombo Zoo een geschikte optie. De dierentuin ligt in Dehiwala, enkele kilometers bij Colombo vandaan. Er leven meer dan 350 verschillende diersoorten in deze tuin, waaronder kangoeroes, apen, nijlpaarden, verschillende vogelsoorten zoals zwanen en pelikanen, slangen, schildpadden, tropische vissen en kikker- en vlindersoorten. De dierentuin is elke dag van 08.30 tot 18.00 uur geopend.

Archeologisch Museum Anuradhapura (Anuradhapura)

Ook de moeite waard voor een bezoekje tijdens de vakantie is het Archeologisch Museum in de voormalige hoofdstad Anuradhapura. Dit museum is ondergebracht in een vroegere residentwoning en beschikt over een fraaie tuin. Het archeologische museum laat oude reliëfs en beelden zien van duizenden jaren oud. Ook is er vlakbij het bijzondere Thuparama-dagoba aan te treffen. Dit is het oudste boeddhistische complex van het land.

Sri Maha Bodhi (Anuradhapura)

Sri Maha Bodhi
Sri Maha Bodhi
Kaart met locatie Sri Maha Bodhi

De Sri Maha Bodhi is een reliek van Sri Lanka dat misschien wel het meest aanbeden wordt. Het is een stek van de Indiase bo-boom, waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. Vandaar ook dat er in veel Boeddhistische tempels een bodhiboom te vinden is. In april 2014 besloot de regering van Sri Lanka dat er niets mocht worden gebouwd binnen 500 meter van de boom, tenzij de constructie duidelijk geen schade zal aanbrengen aan de boom.

Het Archeologisch Museum (Anuradhapura)

Het Archeologisch Museum is ondergebracht in een vroegere residentwoning. Je vindt er fresco's en brons- en aardewerk. Het museum staat ook wel bekend als Puravidu Bhavana en is gebouwd in 1947. Het museum laat normaal gesproken tentoonstellingen zien van antieke voorwerpen uit verschillende regio's van Sri Lanka. Boeddhabeelden, inscripties, schilderingen, munten, sieraden en ga zo maar door zijn te bewonderen onder het dak van het Anuradhapura Archelogisch Museum.

Boeddha Samadhi (Anuradhapura)

Boeddha Samadhi
Boeddha Samadhi
Kaart met locatie Boeddha Samadhi

De Boeddha Samadhi zit in een tuin, omgeven door een hek. Het beeld zit in meditatie met de handen rustig over elkaar gevouwen. Het stenen beeld stamt uit de 4e eeuw na Christus. De linkerkant van het gezicht van de Boeddha Samadhi laat de periode voor zijn verlichting zien: een lijdende uitdrukking. De andere kant van zijn gezicht toont de periode na zijn verlichting: bevrijding.


Isurumuniya (Anuradhapura)

Isurumuniya
Isurumuniya
Kaart met locatie Isurumuniya

De rotstempel Isurumuniya maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex uit de 3e eeuw voor Christus. Pas later, in de vijfde en zevende eeuw, zijn de platforms en muren versierd met prachtig beeldhouwwerk. Hierin zijn verschillende religieuze voorstellingen terug te zien. Ook laat een reliëf met een rustende jongen met een paardenhoofd en badende olifanten de intensieve contacten tussen de stad en het Pallava-rijk in Zuid-India zien.


De Koneswaram Temple (Trincomalee)

De Koneswaram Temple
De Koneswaram Temple
Kaart met locatie De Koneswaram Temple

De Koneswaram Temple in Trincomalee is gebouwd bovenop de swami rots, vanaf deze rots heb je een prachtig uitzicht op kaap Trincomalee. De tempel kent meerdere namen, waaronder de Tempel van de Duizend Zuilen. De god waarvoor de tempel is gebouwd is de Hindoestaanse god Lord Shiva in de vorm Konesar. De tempel van Trincomalee staat bekend om de viering van een festival in april dat tweeëntwintig dagen in beslag neemt. Tijdens dit festival staan er rondom de tempel kraampjes met heilige beelden, koperwerk, doeken en aardewerk. Het festival trekt vooral veel (buitenlandse) hindoes aan.


Fort Frederick (Trincomalee)

Fort Frederick werd oorspronkelijk gebouwd door de Portugezen, maar staat vooral bekend vanwege het feit dat het is herbouwd door de Nederlanders. Tegenwoordig hebben verschillende delen van het fort een militair doeleind, waardoor je bij een bezoek wordt onderworpen aan de beveiliging. Ondanks de beveiliging bij de ingang is het fort zeker een aanrader wanneer je in Trincomalee bent. In de late 18e eeuw kwam het fort weer in handen van de Fransen, waarna het een aantal jaren later weer terug werd gegeven aan de Nederlanders. Later kwam het fort nog in Britse handen en bleef het daar tot 1948. De kanonnen die aan de kant van de kust van het fort staan zijn in de Tweede Wereldoorlog toegevoegd aan het fort.

De Spiegelwand (Sigiriya)

Eigenlijk is de plaats Sigiriya een grote bezienswaardigheid op zich, maar een van de hoogtepunten is toch wel de Spiegelwand: de grootste attractie van de plaats. Oorspronkelijk glom deze wand zo erg, dat de koning zichzelf erin kon zien (vandaar dus de naam). Er staan wel meer dan 550 fresco's op de wand, onder andere van 'wolkenmaagden', die allemaal even mooi zijn om te bekijken.

Lion Rock (Sigiriya)

Lion Rock
Lion Rock
Kaart met locatie Lion Rock

Sigiriya staat bekend om de leeuwenrots, waar ooit een paleis van de koning zou hebben gestaan. Als je de klim naar de hoge rots hebt weten te maken, moet je jezelf even de tijd gunnen om de omgeving in je op te nemen. Het uitzicht vanaf deze rots is prachtig. Je kunt mijlenver kijken, waar je prachtige bossen en dorpjes ziet. Als je hoogtevrees hebt, wordt dit echter niet aangeraden.

Paleis van koning Kashyapa (Sigiriya)

Paleis van koning Kashyapa
Paleis van koning Kashyapa
Kaart met locatie Paleis van koning Kashyapa

De ruïnes op en rondom de leeuwenrots zijn ook allemaal mooi om te bekijken. Zo zie je nog restanten van het paleis van koning Kashyapa die zorgde voor de ontwikkeling van de stad. Hij liet verschillende tuinen en paleizen bouwen, waar je nu ook nog van alles van terugziet. Het is een interessante plek vol historie en verhalen, waar je rustig de tijd voor moet nemen.

Tempel van de Tand (Kandy)

Een bijzondere stad in Sri Lanka is Kandy. De stad is gelegen in het centrale deel van het land. Een bijzondere bezienswaardigheid van de stad is de zogeheten Tempel van de Tand. Er gaan verhalen rond dat de linkerbovenhoektand van de enige echte Boeddha zich in deze tempel bevindt. Het is helaas niet mogelijk om als toerist de mysterieuze tand te bezichtigen tijdens een bezoek.

Tempel van de Tand (Kandy)

Tempel van de Tand
Tempel van de Tand
Kaart met locatie Tempel van de Tand

In de Tempel van de Tand bevindt zich (naar zeggen) de linker bovenhoektand van Boeddha. Hierdoor wordt deze tempel beschouwd als een van de meest heilige plaatsen van Sri Lanka. Je kunt de tand helaas niet bewonderen tijdens het bezoek aan de Inner Tempel. Wel wordt de kist waarin de tand zou liggen twee keer per dag tentoongesteld. De tempel is open van zonsopgang tot zonsondergang.

Nationaal Museum (Kandy)

Nationaal Museum
Nationaal Museum
Kaart met locatie Nationaal Museum

Het Nationaal Museum van Kandy ligt naast de Tempel van de Tand, in het voormalige en prachtige Koninklijke Paleis van Kandy. Dit paleis werd naar een Hollands ontwerp gebouwd in 1765. In het museum zijn veel mooie stukken te bekijken zoals wapens, aardewerk, lampen, juwelen en kostuums. De tentoonstellingen zijn te vinden in het Palle Vahala gebouw, wat het huis was van de 'King's harem'.


Botanische tuinen Peradeniya (Kandy)

Botanische tuinen Peradeniya
Botanische tuinen Peradeniya
Kaart met locatie Botanische tuinen Peradeniya

In de buitenwijk Peradeniya liggen prachtige botanische tuinen. Het zijn de beste botanische tuinen van Sri Lanka en omgeving. In de tuinen ga je terug in de tijd van de oude koningen, helaas veranderden de Britten het uiterlijk hiervan. De grote banyan boom, het orchideeënhuis, de hangbrug en de vleermuizen zijn enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het is dan ook zeker de moeite waard hier een bezoek aan te brengen.

Pinnewala Elephant Orphanage (Kandy)

Pinnewala Elephant Orphanage
Pinnewala Elephant Orphanage
Kaart met locatie Pinnewala Elephant Orphanage

De Pinnewala Elephant Orphanage heeft ongeveer 70 tamme olifanten opgevangen, die vrij rondzwerven in dit prachtige gebied. Het voeden en het baden vinden ze erg plezierig, wat je als bezoeker ook kunt bekijken. In dit opvanghuis iets buiten Kandy kan je tevens zien hoe de olifanten leven en hoe ze gevoerd worden. Ook kan je de beesten aanraken en wassen. Het is de moeite waard, zeker als je kinderen hebt.

Nationaal Museum van Galle (Galle)

De echte geschiedenis- en archeologieliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de plaats Galle. In deze plaats is het Nationaal Museum van Galle gevestigd dat voorwerpen uit de Engelse, Hollandse en Portugese tijd herbergt. Het museum toont een breed scala aan archeologische en antropologische voorwerpen die gevonden zijn in de zuidelijke regio. Het nationale museum van Galle speelt een belangrijke rol als centrum van het onderwijs in de zuidelijke regio.

Fort Galle (Galle)

Fort Galle
Fort Galle
Kaart met locatie Fort Galle

Fort Galle is erg indrukwekkend, vooral de metersdikke stadsmuren en de zware bastions. Ooit was Fort Galle een factorij; een handelsnederzetting van de VOC, waar zowel soldaten als kooplieden tijdelijk verbleven. Het originele fort werd gebouwd door de Portugezen in 1588, maar in 1640 werd het fort veroverd door Nederlandse troepen en werd het verstevigd en uitgebouwd. Op dit moment staat het fort op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Dutch Reformed Church (Galle)

De Dutch Reformed Church uit 1754 staat midden in de oude vestingstad. Volgens de verhalen zou deze kerk door commandeur Casparus de Jong en zijn vrouw zijn geschonken aan de stad, als dank voor de geboorte van een dochter. Het is bijzonder om de Nederlandse invloeden terug te zien in deze kerk, zoals de bouw en de inrichting. Door heel Galle zijn overblijfselen te zien van de koloniale tijd, deze kerk is slechts een van de vele voorbeelden.

Het Nationaal Museum (Galle)

Het Nationaal Museum van Galle herbergt voorwerpen uit de Engelse, Hollandse en Portugese tijd. Je vindt er o.a. kantwerk, aardewerk, pijpen en Nederlandse tabakdozen. Ook maskers, VOC-munten, messen, zwaarden en reliekhouders passeren de revue. Zoals in bijna heel Sri Lanka mogen ook de boeddhabeeldjes niet ontbreken. De rijke verzameling van het Nationaal Museum is zeker een bezoekje waard wanneer je een indruk wilt krijgen van de geschiedenis van Galle.

Het Koninklijk Paleis (Polonnaruwa)

Het Koninklijk Paleis
Het Koninklijk Paleis
Kaart met locatie Het Koninklijk Paleis

De belangrijkste bezienswaardigheden van Polonnaruwa zijn te vinden in de historische kern van de stad. De ruïnes van het koninklijk paleis zijn bijvoorbeeld erg indrukwekkend. Ooit was dit een zeer imposant gebouw dat zeven verdiepingen bevatte. De bovenste vijf waren uit hout vervaardigd en zijn door de jaren heen vergaan, waardoor er nu nog slechts twee verdiepingen van het bouwwerk over zijn gebleven. Daarnaast is hier nog een hele mooie audiëntiezaal te bezichtigen.

Het Vierkant (Polonnaruwa)

Het Vierkant
Het Vierkant
Kaart met locatie Het Vierkant

Het Vierkant: dit grote, rechthoekige terras omvat in totaal twaalf ruïnes. Hiertoe behoort onder andere de Vatadage, een rond, Singalees beeldenhuis met een zeer bijzondere structuur. In de zuidwesthoek van het plein staat de Thuparama, een beeldenhuis uit de 12e eeuw. Dit is de enige Boeddhisitsche tempel uit die tijd waarvan zelfs het dak nog bewaard is gebleven. Tegenover de Vatadage staan twee tempels: de Hatadage en de Atadage. De laatste is het enige overgebleven gebouw uit de tijd van koning Vijayabahu en hiervan rest alleen nog een trap, een wachtersteen en stenen vol inscripties. Tot slot behoort de Gal Pota (het zogenaamde stenen boek) tot het Vierkant. Het ‘boek’ is een 9 bij 1,5 meter grote liggende steen met een gewicht van 25 ton, die de uitvoerigste inscripties bevat die Sri Lanka rijk is. Ze geven de daden en deugden van koning Nissanka Malla weer.

De Gal Vihira (Polonnaruwa)

De Gal Vihira: dit wordt gezien als het ultieme hoogtepunt van de beeldhouwkunst op Sri Lanka. Hier zijn namelijk vier beelden van Boeddha te zien, die allemaal uit één blok steen zijn gehouwen. De mooiste van allemaal is waarschijnlijk toch wel de staande Boeddha van zeven meter hoog. Daarnaast zijn er nog twee zittende Boeddhabeelden en een 14 meter lange liggende Boeddha te bezichtigen en te bewonderen.

De Gangatillaka Vihara (Kalutara)

De Gangatillaka Vihara, bij de brug over de Kula Ganga rivier, is een tempel met een grote witte dagoba. De tempel wordt bezocht door boeddhistische pelgrims uit het hele land. Het is het karakteristieke herkenningspunt van de stad. Het interieur van de dagoba is mooi beschilderd. De tempel is gebouwd op de resten van een Hollands fort, dit is nog duidelijk te zien aan de zuid- en oostzijde van het complex.

Basket Hall (Kalutara)

Basket Hall
Basket Hall
Kaart met locatie Basket Hall

In de Basket Hall worden gevlochten matten en manden van stro en kokosvezel gemaakt. Dit trekt veel toeristen naar het plaatsje Kalutara: de vele scherpe kleuren en mooie geometrische patronen in de gevlochten werken spreken tot de verbeelding. Ook is een mooie mat of mand een leuk aandenken aan je vakantie in Sri Lanka, vooral wanneer je ook nog hebt gezien hoe dit gemaakt wordt.

Turtle Hatchery (Kalutara)

Turtle Hatchery
Turtle Hatchery
Kaart met locatie Turtle Hatchery

In het nabijgelegen plaatsje Kosgoda vind je de Turtle Hatchery. Dit is een opmerkelijke schildpadkwekerij, die eigendom is van de Wildlife Protection Society. De schildpadden leggen hun eitjes op het strand, die vervolgens door lokale vissers naar de schildpadkwekerij worden gebracht. De eitjes kunnen hier in alle rust uitkomen, zodat de kleine beestjes sterk en groot genoeg worden om zelf de zee in te kunnen gaan.

Vismarkt Negombo (Negombo)

Vismarkt Negombo
Vismarkt Negombo
Kaart met locatie Vismarkt Negombo

In Negombo wordt iedere ochtend een vismarkt gehouden. Het is de op één na grootste vismarkt van Sri Lanka. Aan zee zijn elke dag visafslagen waarbij toeristen de kans krijgen om de vissers te ontmoeten en soms zelfs mee te gaan aan boord. Na de vangst worden de vissen gelijk teruggebracht naar het strand. Hier staan de verkopers klaar om de gevangen vissen in ontvangst te nemen. Enkele vissoorten worden eerst op het strand gedroogd in de brandende zon, voordat ze verkocht worden.

De Llelama (Negombo)

De Llelama
De Llelama
Kaart met locatie De Llelama

De vismarkt van Negombo is de tweede grootste vismarkt van het land. De Llelama bevindt zich in het noorden van de stad. Aan zee zijn dagelijks visafslagen die toeristen de kans geven om de vissers te ontmoeten en soms zelfs mee te gaan aan boord. De vissen worden na de vangst meteen teruggebracht naar het strand waar de verkopers klaarstaan om de vissen in ontvangst te nemen. Sommige vissoorten worden eerst gedroogd op het strand in de brandende zon.

Muthurajawela (Negombo)

De moerassen met de naam Muthurajawela zijn bijna 6.000 hectare en liggen ten zuiden van Negombo. De vloed van de zee brengt dagelijks water naar het moeras en wanneer het eb wordt blijft er een laag water in het moeras over. Doordat het nieuwe zeewater en het zeewater wat al in het moeras stond zich mengen komen er bijzondere dier- en plantsoorten voor in het moeras. Zo vind je naast verschillende vlinders, vogels en vissen ook krokodillen, varanen en pythons in het gebied.