Sri Lanka

Olifanten in het water in Sri Lanka
Olifanten in het water in Sri Lanka

Sri Lanka ligt in Zuid-Azië, in de Indische Oceaan. Het prachtige peervormige eiland heeft niet altijd de naam Sri Lanka gehad. Prins Vijaya noemde het Taprobane, Arabische handelaren Serendib, Portugese zeevaarders kozen voor Cilao, dankzij de middeleeuwse reizigers werd het Seylan en de Hollanders maakten er Ceylon van. Terwijl de bewoners van het land al lang geleden hadden besloten dat hun land Lanka moest heten. De naam van het land is in 1972 officieel veranderd in Sri Lanka. Helemaal volledig heet het; Prajathanthrika Samajavadi Janarajayi Sri Lanka.

Sri Lanka is van oudsher een strategische marinebasis, dit komt door de ideale ligging op de route van de grote zeeroutes tussen West- en Zuidoost-Azië. Ook werd Sri Lanka gezien als centrum van boeddhistische religie en cultuur van de oudheid. Tegenwoordig is 1/3 van de bevolking van Sri Lanka aanhanger van een ander geloof dan het boeddhisme.

Sri Lanka is een republiek en is ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland. Van noord naar zuid is het eiland 445 km lang en van oost naar west maximaal 225 km. Sri Lanka heeft ongeveer 1350 km kustlijn. Naast het hoofdeiland bestaat Sri Lanka nog uit een twintigtal kleinere eilandjes zoals Delft en Kayts. Het noorden van Sri Lanka bestaat uit het schiereiland Jaffna. Door een smalle zandbank, de Elephant Pass, wordt Jaffna verbonden met de rest van het eiland.

Op 26 december 2004 werd Sri Lanka getroffen door tsunami's als gevolg van een zware zeebeving. Naast alle doden en gewonden die er vielen werd er ook een harde klap uitgedeeld aan het toerisme, dat net weer opkwam na de jaren van binnenlandse strijd. De golf kostte, alleen in Sri Lanka, 34.000 mensen het leven. In totaal vielen er ongeveer 290.000 slachtoffers in de landen Bangladesh, Indonesië, India, Sri Lanka, Thailand, Myanmar, Maleisië, Malediven, Seychellen en de Andaman-eilanden.

Heb je weinig kennis van Sri Lanka? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Sri Lanka
Officiele naam:
Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka
ISO:
LK
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Kotte
Inwoners:
+/- 19500000
Taal:
Singalees
Godsdienst:
Boeddhisme
Tijdzone:
UTC +5
Munteenheid:
Rupee
Klimaat:
Tropisch regenklimaat
Oppervlakte:
65610 km≤
Beste reistijd:
februari - maart
Hoogseizoen:
januari - maart

Ervaringen

Heb je ooit Sri Lanka bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Sri Lanka krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 96 ervaringen:

8,5 96 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 32 met 96 resultaten

plaats: rondreis, reisperiode: januari 2020

We hebben een rondreis gemaakt met privé auto met chauffeur. Dit gaf vrijheid om onderweg te stoppen wanneer we dat wilden. Bijv. om foto's te maken. De restaurants bieden lekker, sterk gekruid eten met andere smaken dan we gewend zijn. De nationale parken zijn interessant vanwege de vele diersoorten. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 6
 • Cultuur 7
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 7
plaats: Rondreis., reisperiode: februari 2019

Een zeer interessant land. Heel gevarieerd landschap.Allerlei manieren van transport gedaan ook. Ook een stuk de "normale" trein genomen. Wel lekker druk maar toch ook een leuke belevenis.En goede temperaturen, zeker in februari. Een soort mini-India.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
plaats: Rondreis, reisperiode: november 2019

Uitgaan was bij ons niet van toepassing. Voor de rest een geweldige rondreis met gids gemaakt door Sri Lanka. 15 dagen volop genoten, heerlijk gegeten en heel veel cultuur en natuur (onze vraag) gezien. En de laatste dagen lekker uitgerust aan het strand. Zeer vriendelijke mensen (op een natuurlijke manier) en hele mooie accomodaties. Kortom: een aanrader.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Sri Lanka

Fort Frederick (Trincomalee)

Fort Frederick werd oorspronkelijk gebouwd door de Portugezen, maar staat vooral bekend vanwege het feit dat het is herbouwd door de Nederlanders. Tegenwoordig hebben verschillende delen van het fort een militair doeleind, waardoor je bij een bezoek wordt onderworpen aan de beveiliging. Ondanks de beveiliging bij de ingang is het fort zeker een aanrader wanneer je in Trincomalee bent. In de late 18e eeuw kwam het fort weer in handen van de Fransen, waarna het een aantal jaren later weer terug werd gegeven aan de Nederlanders. Later kwam het fort nog in Britse handen en bleef het daar tot 1948. De kanonnen die aan de kant van de kust van het fort staan zijn in de Tweede Wereldoorlog toegevoegd aan het fort.

De Koneswaram Temple (Trincomalee)

De Koneswaram Temple
De Koneswaram Temple

De Koneswaram Temple in Trincomalee is gebouwd bovenop de swami rots, vanaf deze rots heb je een prachtig uitzicht op kaap Trincomalee. De tempel kent meerdere namen, waaronder de Tempel van de Duizend Zuilen. De god waarvoor de tempel is gebouwd is de Hindoestaanse god Lord Shiva in de vorm Konesar. De tempel van Trincomalee staat bekend om de viering van een festival in april dat tweeëntwintig dagen in beslag neemt. Tijdens dit festival staan er rondom de tempel kraampjes met heilige beelden, koperwerk, doeken en aardewerk. Het festival trekt vooral veel (buitenlandse) hindoes aan.


Paleis van koning Kashyapa (Sigiriya)

Paleis van koning Kashyapa
Paleis van koning Kashyapa

De ruïnes op en rondom de leeuwenrots zijn ook allemaal mooi om te bekijken. Zo zie je nog restanten van het paleis van koning Kashyapa die zorgde voor de ontwikkeling van de stad. Hij liet verschillende tuinen en paleizen bouwen, waar je nu ook nog van alles van terugziet. Het is een interessante plek vol historie en verhalen, waar je rustig de tijd voor moet nemen.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Het eten wordt in Sri Lanka met veel respect behandeld. Iedere familie koestert de eigen recepten, die van generatie op generatie zijn doorgegeven.

Rijst is het hoofdvoedsel van de Srilankanen. Het nationale gerecht is rice and curry (rijst met een kerriegerecht).

Er is altijd veel vers fruit beschikbaar, zodat je bij de maaltijd heerlijk verse sap kunt drinken.

Vervoer

Sri Lanka heeft 1 internationale luchthaven, Bandaranaike International Airport bij Colombo. De vliegtijd van Amsterdam naar Colombo (met een tussenstop) duurt ongeveer 15 uur. Air Lanka is de nationale luchtvaartmaatschappij.

De beste manier om het eiland te verkennen is met eigen vervoer. Je kunt zelf een auto huren maar een auto met chauffeur is goedkoper en zo kun je zelf meer van de omgeving genieten. Ook kan het nogal lastig zijn om in het drukke verkeer zelf te rijden.

De fiets is het meest gebruikte vervoermiddel. Er is een uitgebreid netwerk van fietspaden die je door de thee-, rubber- en specerijenplantages leiden.

Visum

Voor een bezoek aan Sri Lanka dient het paspoort na terugkomst nog 6 maanden geldig te zijn. Ook is er sinds 1 januari 2012 een visum verplicht. Dit kun je online aanvragen via de website van de Srilankaanse overheid: www.eta.gov.lk. Kosten zijn 20 US dollar per persoon. Je kunt het ook ter plaatse kopen maar dan zijn de kosten iets hoger en het kantoor waar je het visum kunt krijgen is niet altijd geopend.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Sri Lanka ligt een stuk lager dan in Nederland.

De officiële munteenheid is de rupee (afgekort LKR). Rupees kun je in Nederland niet kopen. Op de luchthaven kun je wel euro`s of Amerikaanse dollars wisselen voor rupees. In de hotels en grotere winkels kun je bijna altijd terecht met je creditcard.

Veiligheid

Op 19 januari 2009 heeft de president aangegeven dat de burgeroorlog officieel ten einde is gekomen. Vooralsnog worden reizen naar het noorden en oosten ontraden. Bij reizen naar en in Centraal, West en Zuid Sri Lanka wordt geadviseerd waakzaam te zijn.

Check voor de actuele informatie het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Medische informatie

Ook al is er een uitgebreid net van gezondheidsvoorzieningen, de middelen en mogelijkheden laten er vaak te wensen over.

Er zijn geen inentingen verplicht voor een bezoek aan Sri Lanka maar worden wel aangeraden.

Neem voor actuele adviezen altijd contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het water dat in Sri Lanka uit de kraan komt is niet drinkbaar.

Bevolking

De Sri Lankanen zijn een vriendelijk volk en brengen hun goede humeur over op de toeristen. Op het eiland wonen een aantal bevolkingsgroepen waaronder Singalezen en Tamils. Beide beweren de eerste bewoners van het eiland te zijn en maken daar veel ruzie over. Er is jaren een burgeroorlog geweest maar vanaf 2002 is er een staakt-het-vuren. De echte eerste bewoners zijn de Wedda`s, dit is een (bijna) uitgestorven bevolkingsgroep.

In Sri Lanka wordt het kastenstelsel aangehangen, zowel door de Singalezen als de Tamils. Het verdelen van klassen dateert al van voor de jaartelling. Tot welke kasten je behoort is erfelijk bepaald. Hoe hoger de kaste, hoe meer verplichtingen. Trouwen doe je, bij voorkeur, binnen de eigen kaste. Tot de hoge kasten behoren handelaren, landeigenaren en priesters. In de middelste kasten horen o.a. bedienden, kooplieden, muzikanten en vissers. Tot de lage kasten behoren o.a. kappers en wassers.

In Sri Lanka vindt een overvloed aan feestvieringen plaats die gepaard gaan met rituelen en religie en veel pracht en praal. Het decor bestaat uit olifanten, dansers, drummers en tempels.

Sri Lanka kent een grote variëteit aan ambachten en alles heeft een hoge kwaliteit. De meeste mensen kopen graag souvenirs bij stalletjes langs de weg. Je vindt er o.a. houtsnijkunst, koper- en zilverwerk, lakwerk, leer, batik en kant. Mandenmakers en mattenvlechten hebben ook een lange geschiedenis en veel van hun werk is te koop op de dorpsmarkten.

De Tamiltijgers is een militaire organisatie van de Tamils. Zij vochten sinds de jaren `70 voor een onafhankelijk Tamilthuisland (Tamil Eelam). In mei 2009 zijn de Tamiltijgers verslagen en hebben zij de wapens neergelegd. Tijdens de 26-jarige strijd zijn er zeker 70.000 slachtoffers gevallen.

De taal

De officiële talen die in Sri Lanka gesproken worden zijn Singalees, Tamil en Engels.

Flora & Fauna

In Sri Lanka vind je een fascinerende flora en fauna. Er zijn op het eiland 4 soorten bossen en ieder bos heeft zijn eigen unieke planten en dieren. Door de klimaatverschillen varieert het landschap en de begoeiing in de verschillende delen van het land.

De Indische goudenregen (Cassia Fistula) is een veel voorkomende boom op het eiland. Je herkent hem aan zijn opvallende kleine, gele bloemetjes. Er groeien ook vruchten aan deze boom, pijpkassia. Deze vruchten zijn tot 60 cm lang en circa 2 cm dik.

Sri Lanka staat bekend om zijn vele palmsoorten. Je vindt er o.a. de kokospalm, koningspalm en de palmyrapalm.

De hoogste berg in het land is de 2524 m hoge Pidurutalagala. Bekender is de 2243 m hoge Adam`s Peak.

Tot de grote zoogdieren op het eiland behoren de olifant, de waterbuffel, het paardhert, het axishert, de luipaard en de lippenbeer. Ook is Sri Lanka rijk aan reptielen. De zeekrokodil is het grootst, deze kan 8 m worden.

Een ander veelvoorkomend dier is de mangoest. Er leven 4 soorten in Sri Lanka. Van de apen komen 3 soorten voor. De Ceylon-kroonaap en de gewone hoelman komen het meest voor.

Geschiedenis

De geschiedenis van Sri Lanka begon rond de 5e eeuw v. Chr. Vanuit India kwamen Singalezen naar het eiland en maakten Anuradhapura de hoofdstad. Toen naast het hindoeïsme ook het boeddhisme werd ingevoerd, kwamen er ook Tamils naar het eiland. Nadat de hoofdstad werd platgebrand, kreeg Sri Lanka in 933 Polonnaruwa als hoofdstad. In de 13e eeuw werd Sri Lanka voor de eerste keer door de Portugezen gekoloniseerd. Het eiland had namelijk een gunstig gebied met veel kaneelplantages en had een gunstige ligging tussen China en het Arabisch Schiereiland. In de 17e eeuw nam Nederland het van Portugal over. Nederland zorgde voor nog meer kaneelplantages en andere specerijen. Na het ontstaan van het Britse Keizerrijk namen de Engelsen Sri Lanka over. Zij zorgden voor theeplantages, het spoorwegennet en het schoolsysteem. Op 4 februari 1948 werd Sri Lanka onafhankelijk.

Vanaf de jaren 50 kregen de Singalezen steeds meer macht over het eiland. Zo werd het Singalees de officiële taal van Sri Lanka. Hierdoor instond in 1983 de Burgeroorlog tussen de Singalezen en de Tamils. Dit vond vooral plaats in het noorden van het eiland. Deze oorlog duurde erg lang doordat het conflict bleef voortslepen. In 2009 maakte het regeringsleger officieel een einde aan de Burgeroorlog. Het noorden van het land is nog steeds onbewoond. In de rest van het land is het rustig en kunnen de inwoners een normaal leven leiden.

Heeft u interesse in een reis naar Sri Lanka? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing