Bezienswaardigheden Sri Lanka

In het zuiden van Azië ligt het eiland en land Sri Lanka. In dit land is zowel cultuur, natuur, strand en wildlife met elkaar te combineren. Vandaar dat er dan ook meer dan genoeg bezienswaardigheden zijn die een bezoekje waard zijn. Een grote bezienswaardigheid zijn de theeplantages van het land, maar ook de diverse nationale parken zijn prachtig. Denk bijvoorbeeld aan het Yala National Park, waar veel olifanten, waterbuffels en luipaarden leven. De stranden van Sri Lanka zijn ook een echte aanrader, net als de culturele bezienswaardigheden. Het Nationale Museum in Colombo, het museum van koning Kashyapa en de Tempel van de Tand zijn voor de cultuurliefhebbers de perfecte plek om te bezoeken. Naast deze bezienswaardigheden vind je er in dit land nog veel meer, waarvan veel in het onderstaande overzicht zijn verwerkt. 

Theeplantages in Sri Lanka
Theeplantages in Sri Lanka

Pagina 2 van 4 met 40 resultaten

St. Lucias Kathedraal (Colombo)

De grootste kerk van Colombo is de St. Lucias Kathedraal. Dit immense bouwwerk biedt plaats aan ongeveer 6.000 mensen. De kathedraal had tijdens de bouw de Sint Pieter in Rome als voorbeeld. Het resultaat is een prachtig gebouw, met glas-in-loodramen en een interessante architectuur. Er staan verschillende beelden in de St. Lucias Kathedraal die allemaal hun eigen verhaal hebben en daarom interessant zijn om te bekijken.

Colombo Zoo (Colombo)

Colombo Zoo
Colombo Zoo

Wil je liever een ontspannen wandelingetje door een dierentuin maken, dan is de Colombo Zoo een geschikte optie. De dierentuin ligt in Dehiwala, enkele kilometers bij Colombo vandaan. Er leven meer dan 350 verschillende diersoorten in deze tuin, waaronder kangoeroes, apen, nijlpaarden, verschillende vogelsoorten zoals zwanen en pelikanen, slangen, schildpadden, tropische vissen en kikker- en vlindersoorten. De dierentuin is elke dag van 08.30 tot 18.00 uur geopend.

Archeologisch Museum Anuradhapura (Anuradhapura)

Ook de moeite waard voor een bezoekje tijdens de vakantie is het Archeologisch Museum in de voormalige hoofdstad Anuradhapura. Dit museum is ondergebracht in een vroegere residentwoning en beschikt over een fraaie tuin. Het archeologische museum laat oude reliëfs en beelden zien van duizenden jaren oud. Ook is er vlakbij het bijzondere Thuparama-dagoba aan te treffen. Dit is het oudste boeddhistische complex van het land.

Sri Maha Bodhi (Anuradhapura)

Sri Maha Bodhi
Sri Maha Bodhi

De Sri Maha Bodhi is een reliek van Sri Lanka dat misschien wel het meest aanbeden wordt. Het is een stek van de Indiase bo-boom, waaronder Boeddha zijn verlichting ontving. Vandaar ook dat er in veel Boeddhistische tempels een bodhiboom te vinden is. In april 2014 besloot de regering van Sri Lanka dat er niets mocht worden gebouwd binnen 500 meter van de boom, tenzij de constructie duidelijk geen schade zal aanbrengen aan de boom.

Het Archeologisch Museum (Anuradhapura)

Het Archeologisch Museum is ondergebracht in een vroegere residentwoning. Je vindt er fresco's en brons- en aardewerk. Het museum staat ook wel bekend als Puravidu Bhavana en is gebouwd in 1947. Het museum laat normaal gesproken tentoonstellingen zien van antieke voorwerpen uit verschillende regio's van Sri Lanka. Boeddhabeelden, inscripties, schilderingen, munten, sieraden en ga zo maar door zijn te bewonderen onder het dak van het Anuradhapura Archelogisch Museum.

Boeddha Samadhi (Anuradhapura)

Boeddha Samadhi
Boeddha Samadhi

De Boeddha Samadhi zit in een tuin, omgeven door een hek. Het beeld zit in meditatie met de handen rustig over elkaar gevouwen. Het stenen beeld stamt uit de 4e eeuw na Christus. De linkerkant van het gezicht van de Boeddha Samadhi laat de periode voor zijn verlichting zien: een lijdende uitdrukking. De andere kant van zijn gezicht toont de periode na zijn verlichting: bevrijding.


Isurumuniya (Anuradhapura)

Isurumuniya
Isurumuniya

De rotstempel Isurumuniya maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex uit de 3e eeuw voor Christus. Pas later, in de vijfde en zevende eeuw, zijn de platforms en muren versierd met prachtig beeldhouwwerk. Hierin zijn verschillende religieuze voorstellingen terug te zien. Ook laat een reliëf met een rustende jongen met een paardenhoofd en badende olifanten de intensieve contacten tussen de stad en het Pallava-rijk in Zuid-India zien.


De Koneswaram Temple (Trincomalee)

De Koneswaram Temple
De Koneswaram Temple

De Koneswaram Temple in Trincomalee is gebouwd bovenop de swami rots, vanaf deze rots heb je een prachtig uitzicht op kaap Trincomalee. De tempel kent meerdere namen, waaronder de Tempel van de Duizend Zuilen. De god waarvoor de tempel is gebouwd is de Hindoestaanse god Lord Shiva in de vorm Konesar. De tempel van Trincomalee staat bekend om de viering van een festival in april dat tweeëntwintig dagen in beslag neemt. Tijdens dit festival staan er rondom de tempel kraampjes met heilige beelden, koperwerk, doeken en aardewerk. Het festival trekt vooral veel (buitenlandse) hindoes aan.


Fort Frederick (Trincomalee)

Fort Frederick werd oorspronkelijk gebouwd door de Portugezen, maar staat vooral bekend vanwege het feit dat het is herbouwd door de Nederlanders. Tegenwoordig hebben verschillende delen van het fort een militair doeleind, waardoor je bij een bezoek wordt onderworpen aan de beveiliging. Ondanks de beveiliging bij de ingang is het fort zeker een aanrader wanneer je in Trincomalee bent. In de late 18e eeuw kwam het fort weer in handen van de Fransen, waarna het een aantal jaren later weer terug werd gegeven aan de Nederlanders. Later kwam het fort nog in Britse handen en bleef het daar tot 1948. De kanonnen die aan de kant van de kust van het fort staan zijn in de Tweede Wereldoorlog toegevoegd aan het fort.

De Spiegelwand (Sigiriya)

Eigenlijk is de plaats Sigiriya een grote bezienswaardigheid op zich, maar een van de hoogtepunten is toch wel de Spiegelwand: de grootste attractie van de plaats. Oorspronkelijk glom deze wand zo erg, dat de koning zichzelf erin kon zien (vandaar dus de naam). Er staan wel meer dan 550 fresco's op de wand, onder andere van 'wolkenmaagden', die allemaal even mooi zijn om te bekijken.

  • Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Volgende