Bezienswaardigheden Suriname

Centraal Suriname Natuurreservaat

Centraal Suriname Natuurreservaat
Centraal Suriname Natuurreservaat

Het grootste natuurreservaat is het Centraal Suriname Natuurreservaat en ligt in het centrum van Suriname. Ook is het een van de grootste beschermde tropische regenwouden ter wereld. Sinds 2000 staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het reservaat staat bekend om de vele exotische vogels die er leven. Er leven veel bedreigde diersoorten, waardoor het park erg belangrijk is voor het behoud van deze soorten. Je vindt er o.a. het reuzengordeldier, de jaguar, de reuzenotter, de tapir, de luiaard en alle 8 apensoorten van Suriname.

Natuurreservaat Coppename

Natuurreservaat Coppename ligt aan de monding van de Coppename rivier. In dit natuurreservaat kom je veel bedreigde diersoorten tegen, waaronder de rode ibis. Dit park is zeer belangrijk voor het behoud van veel bedreigde trek- en watervogels. Ook is dit park geschikt voor de mensen die van het spotten van vogels houden.

Sint Petrus en Paulus Kathedraal (Paramaribo)

De Sint Petrus en Paulus Kathedraal in Paramaribo is een houten kathedraal. De kathedraal is waarschijnlijk de hoogste kathedraal van hout van de wereld en het grootste houten gebouw van Zuid-Amerika. De kathedraal is geel en grijs geschilderd en was van oorsprong een theater. In 1826 werd het theater omgebouwd tot de kathedraal die het nu is. In 1989 werd het gebouw gesloten, omdat het begon over te hellen en aangetast was door termieten. 21 jaar later, in 2010, werd de kathedraal weer geopend voor publiek.

Historische binnenstad van Paramaribo (Paramaribo)

Historische binnenstad van Paramaribo
Historische binnenstad van Paramaribo
Kaart met locatie Historische binnenstad van Paramaribo

De historische binnenstad van de hoofdstad Paramaribo is het oudste gedeelte van de stad. De binnenstad staat ook wel bekend als 'De Houten Stad', dit komt door de gebouwen uit de koloniale tijd die grotendeels van hout zijn gemaakt. Sinds 2002 staat de historische binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Winkelen in Paramaribo (Paramaribo)

Als je wilt winkelen in Suriname, moet je in Paramaribo zijn. Je vindt hier verschillende winkeltjes en boetiekjes waar je van alles kunt kopen. Er is vooral veel goedkope kleding te krijgen. Ook zijn er grotere winkels. Dit zijn net warenhuizen en je kunt er van alles kopen. Al deze winkeltjes, boetiekjes en warenhuizen zorgen ervoor dat je je als winkelend publiek niet zult vervelen. Het is de ideale plek om te shoppen.

Golfclub Paramaribo (Paramaribo)

Golfclub Paramaribo
Golfclub Paramaribo
Kaart met locatie Golfclub Paramaribo

In Suriname bevindt zich maar één golfclub, de golfclub Paramaribo. De baan is sinds 1954 geopend en is 15,5 hectare groot. De golfbaan ligt net buiten Paramaribo. Het is een baan met 9 holes, maar het bestuur heeft plannen om uit te breiden naar 18 holes. Hiervoor zal de golfclub wel moeten verhuizen, aangezien het helemaal ligt ingeklemd tussen huizen.

Saoena markt (Paramaribo)

Saoena markt
Saoena markt
Kaart met locatie Saoena markt

De Saoena markt in Paramaribo is een groot begrip in Suriname. Op zondagochtend worden hier inkopen gedaan voor het eten. Deze Javaanse markt is opgericht door de familie Abas. Tot 15 jaar terug werd er langs de weg verkocht maar tegenwoordig is het een overdekte markt op een eigen terrein. Er worden o.a. Surinaamse en Indonesische lekkernijen verkocht zoals bere (ingewanden van een koe) en lemper.

Afrika Museum Suriname (Paramaribo)

Het Afrika Museum Suriname in Paramaribo is een vrij nieuw museum. In het museum wordt de Afrikaanse geschiedenis van Surinamers met Afrikaanse wortels getoond. Door middel van diverse activiteiten, archeologisch basiswerk en kunstvormen wil het Afrika Museum Suriname op duurzame wijze een antropologische/volkenkundige bijdrage leveren aan het Afrikaanse culturele erfgoed.

Markt in Paramaribo (Paramaribo)

Markt in Paramaribo
Markt in Paramaribo
Kaart met locatie Markt in Paramaribo

De centrale markt van Paramaribo is erg chaotisch maar daarom niet minder leuk. Op de markt kun je van alles kopen zoals kleren, make-up, boeken, cd's en sieraden, maar ook voor je dagelijkse boodschappen kun je er terecht. Op de markt wordt een groot assortiment aan fruit, vis, vlees en groenten aangeboden. De markt is gevestigd in een gebouw aan de Waterkant. De stroom van mensen wijst je vanzelf de weg. De markt wordt iedere dag gehouden met uitzondering van zondag.

Bigi Pan (Nieuw Nickerie)

Bigi Pan
Bigi Pan
Kaart met locatie Bigi Pan

Bigi Pan is een beschermd natuurgebied in Nieuw Nickerie. Veel exotische vogels broeden in het park. Vogelspotters en vissers zullen zich hier goed kunnen vermaken. Het park ligt aan de kust en met een beetje geluk kun je de vele vissers aan het werk zien. Voor de rest bestaat het natuurgebied voor het grootste gedeelte uit mangroven en moerassen.

Markt in Nieuw Nickerie (Nieuw Nickerie)

Markt in Nieuw Nickerie
Markt in Nieuw Nickerie
Kaart met locatie Markt in Nieuw Nickerie

In Nieuw Nickerie, aan het Brassaplein in het centrum van de stad, bevindt zich de grote markt van de stad. Er is een overdekt en een open gedeelte. De markt is elke middag, behalve op zondag, geopend en je kunt er allerlei leuke en lekkere dingen kopen. Elke ochtend worden er verse producten aangevoerd door de handelaren. Je kunt er bijvoorbeeld groenten, vlees, fruit en vis kopen. Ook is het leuk om gewoon over de markt te lopen en te kijken wat er allemaal verkocht wordt.

Galibi Natuurreservaat (Galibi)

Galibi Natuurreservaat
Galibi Natuurreservaat
Kaart met locatie Galibi Natuurreservaat

De bezienswaardigheid die je absoluut niet mag missen tijdens een vakantie in Suriname is het Galibi Natuurreservaat dat bekend staat om de schildpadden. Deze stranden worden gebruikt voor het leggen van eieren. Jaarlijks komen hier verschillende soorten schildpadden, zoals de grote lederrugschildpad. Het gebied wordt beheerd door Stichting Natuurbehoud Suriname en het beslaat een oppervlakte van 4.000 hectare.

Stranden (Galibi)

Stranden
Stranden
Kaart met locatie Stranden

Naast dat Galibi bekend staat om zijn prachtige natuurgebied, is Galibi ook een geliefde bestemming voor de strandliefhebbers. Het is dan ook een van de mooiste strandbestemming van Suriname. Met de hagelwitte stranden, de heldere zee en de groene palmbomen kom je hier optimaal tot rust. Het strand van Galibi wordt ook wel gebruikt als eiernest voor de zeeschildpad. De schildpadden verstoppen hier hun eieren in het zand waar ze zelf geboren zijn.


Vrouwencentrum (Galibi)

Een bekende plek om te winkelen is het 'Vrouwencentrum'. In dit centrum liggen souvenirshops en winkeltjes met lokale ambachten. Zo kun je manden, kettingen, instrumenten en nog meer met de handgemaakt spullen kopen. Daarnaast wordt er in de souvenir shop lokale souvenirs verkocht. Vooral de sieraden zie hier zijn gemaakt zijn erg bijzonder, ze verwerken er namelijk allerlei zaadjes en pitjes in.

Lawagebied (Albina)

Een bijzondere bezienswaardigheid in Albina is het Lawagebied. In dit gebied werd in de 19e eeuw goud gevonden. Hierdoor werd Albina een zeer belangrijke stad. Omdat er hier wat te halen viel, verhuisden veel mensen vanuit omliggende gebieden naar deze Surinaamse plaats, waaronder ook Frans Guyanezen. Er zit een hele historie achter het Lawagebied en het is erg interessant om eens gezien te hebben hoe een goudzoekersgebied eruit ziet.

Marowijne (Albina)

Marowijne
Marowijne
Kaart met locatie Marowijne

Albina grenst aan de rivier Marowijne. Dit is de grensrivier tussen de landen Frans-Guyana en Suriname. Aan de waterkant bevindt zich onder andere een boothuis vanwaar je een boottocht kunt maken naar het buurland. Het leuke aan de boottocht is dat je snel van het ene naar het andere land kan reizen, waardoor je in één dag aan tours deel kunt nemen in twee heel verschillende landen.

Fort Nieuw-Amsterdam (Alkmaar)

Fort Nieuw-Amsterdam
Fort Nieuw-Amsterdam
Kaart met locatie Fort Nieuw-Amsterdam

Op 20 minuten afstand van Alkmaar ligt het Fort Nieuw-Amsterdam. Het fort is vroeger gebouwd ter bescherming gedurende de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog die duurde van het jaar 1665 tot 1667. Het fort is gelegen bij de samenvloeiing van de Commewijne rivier en de Suriname rivier, vlakbij de kust. Tegenwoordig wordt het fort veel bezocht door toeristen die het district Commewijne aandoen. Het is een leuke bezienswaardigheid voor mensen die meer willen leren over de historie van het district.

Peperpot (Alkmaar)

Peperpot
Peperpot
Kaart met locatie Peperpot

De plantage Peperpot is gebouwd in het jaar 1778. De plantage stond bekend om de goede koffie en cacao. Tegenwoordig wordt de plantage vooral bewoond door dieren. Peperpot is met name interessant voor vogelliefhebbers, maar ook zijn er capucijnerapen, sapakara’s en doodskopaapjes aan te treffen. Door de plantage heen zijn er paden aangelegd waar je erg mooi overheen kunt lopen. Tijdens deze tocht zul je veel van de Surinaamse historie en natuur zien.

Frederiksdorp (Alkmaar)

Frederiksdorp
Frederiksdorp
Kaart met locatie Frederiksdorp

Frederiksdorp is de naam van een koffieplantage in het district Commewijne. De plantage is prima te bereiken met de fiets. Het is mogelijk om met een gids de plantage te betreden waar je overblijfselen aantreft uit het verleden. Zo bestaat het vroegere onderkomen van het personeel nog, wat tegenwoordig gebruikt wordt als restaurant. Het restaurant behoort tot de gelijknamige accommodatie waar je als toerist kunt overnachten in typische oud-Hollandse huisjes.

Palawa-eiland (Palumeu)

Palawa-eiland
Palawa-eiland
Kaart met locatie Palawa-eiland

Het Palawa-eiland ligt op een kwartier afstand van Palumeu en is door middel van een korjaaltocht over de rivier te bereiken. Op het eiland kun je heerlijk ontspannen door te gaan lunchen of in een hangmat te relaxen. Ook kun je het vliegtuigwrak bekijken dat op deze plek in het jaar 1959 is verongelukt. En ben je een echte waaghals? Ga dan zwemmen in de rivier tussen de piranha's.


Poti-hill (Palumeu)

Vanaf Palumeu kun je een boottocht van ruim een half uur maken naar de Poti-hill. De Poti-hill is een granietberg die zo'n 70 meter boven de jungle uitsteekt. Het is haalbaar om de 230 meter hoge bergtop in één uur te bereiken. De berg ligt midden in de jungle en vanaf de top kun je genieten van het prachtige uitzicht. Vanaf daar kun je de jungle en – als je geluk hebt met het weer – de vijf andere omliggende bergen zien.

Korjaaltocht (Palumeu)

Korjaaltocht
Korjaaltocht
Kaart met locatie Korjaaltocht

Mensen met een goede conditie kunnen vanaf Palumeu een 5-daagse korjaaltocht maken richting het Kasikasima-gebergte. Om in het basiskamp te kunnen komen, dient er eerst twee dagen gevaren te worden en moeten er diverse stroomversnellingen worden overwonnen. Degenen die de proef doorstaan zullen vervolgens de tocht naar het gebergte voortzetten. De reis brengt je langs de Trombaka-sula heuvel en biedt het mooiste panorama uitzicht vanaf de bergtoppen van het Kasikasima-gebergte.