Brownsberg in SurinameBrownsberg in Suriname

Suriname ligt aan noordoostkust van Zuid-Amerika. Het land is ingedeeld in 10 districten en de hoofdstad. De districten zijn Paramaribo, Brokopondo, Para, Wanica, Sipaliwini, Commewijne, Coronie, Marowijne, Saramacca en Nickerie. De districten worden beheerd door een districtscommissaris. Het district is een administratief onderdeel van de centrale regering in Paramaribo, en de districtscommissaris krijgt zijn instructies van de minister van Districtsbestuur en Decentralisatie.

Als je eenmaal in Suriname bent is het niet alleen uitdagingen overwinnen en grenzen verleggen in een van de vele jungletours, maar je kunt zeker ook luieren in een hangmat en dobberen in een zwembad of een van de vele kreken.

Suriname ligt in de tropen. De temperatuur is hier gemiddeld tussen de 23°C en de 32°C. Tussen 14.00 en 17.00 uur is de kans op een stortbui het grootst. En als het regent, regent het ook goed. Tegen deze stortregen helpt een paraplu of regenjas maar weinig.

Belangrijke rivieren zijn de Suriname, de Coppename, de Tapanahoni, de Saramacca en de Corantijn, die de grens met Guyana vormt. Alle rivieren lopen van het zuiden naar het noorden. In de zuidelijke helft van het land liggen 3 omvangrijke gebergteketens, het Oranjegebergte, Wilhelminagebergte en het Eilerts de Haangebergte (genoemd naar een Nederlandse ontdekkingsreiziger uit de 19e eeuw). De hoogste top is de Julianatop (1230 m). Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, met een grote- en kleine regentijd.

Suriname heeft als staatsvorm de parlementaire democratie. Volgens de grondwet van 1987 berust de hoogste macht bij de voor 5 jaar door de Verenigde Volksvergadering gekozen president, die naast staatshoofd en opperbevelhebber van de strijdkrachten tevens regeringsleider is. De regering bestaat uit de president, de vice-president en de ministers. De president en vice-president worden gekozen door De Nationale Assemblée. De president stelt zelf zijn kabinet van ministers samen en heeft vergaande uitvoerende bevoegdheden.

De belangrijkste uitvoerproducten zijn bauxietproducten, rijst en garnalen. De belangrijkste afnemers zijn Nederland, Noorwegen, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Venezuela, Duitsland en Argentinië.

Als advies aan gehaaste westerse toeristen en als belangrijke levenswijsheid geldt in Suriname 'no span' (maak je niet druk)! De service in Suriname is niet zoals je in Nederland gewend bent. De verklaring hiervoor is deels te vinden in de afschaffing van de slavernij; sindsdien hoeft men niemand meer op zijn wenken te bedienen.

Forum

Er staan 3 onderwerpen in het Suriname forum. Heb je een vraag over Suriname of iets te melden? Schrijf dan een topic in het forum

Ervaringen

Er zijn 12 ervaringen ingevuld; Suriname krijgt een 8 uit 10 .
Hieronder vind je de laatste 10.

bezocht dit land in februari 2015

In Suriname is er niet of nauwelijks een strand aanwezig. Uitgaan kan op heel veel plaatsen en op verschillende manieren. Denk aan karaokebar, dancing, Lounge, Partybus. Er is van alles te zien en te beleven in en rond Paramaribo, een trip aar het binnenland is een aanrader om meer van de cultuur en het land te weten te komen. Zowel in Paramaribo als in het binnenland is heel veel te zien. Denk aan diverse gebouwen, watervallen, plantages met hun geschiedenis, dolfijnen, natuur enz enz teveel om op te noemen. In Paramaribo zijn er voldoende restaurants, de Nederlands getinte restaurants (Zus&Zo, t Vat, Bar Zuid enz) zijn verhoudingsgewijs een stuk duurder dan de Surinaamse, lees Chinezen en Hindoestanen. Al met al is uiteten stukken goedkoper dan in Nederland. Door zijn veelzijdigheid is Suriname een echte aanrader om op vakantie te gaan! Als je rond december gaat, zorg dan dat je Oud&Nieuw meemaakt, dat is een happening om niet te vergeten!

bezocht dit land in mei 2014

Gedurende 5 maand verbleef ik in Suriname om er stage te lopen. Ik liep stage in de hoofdstad op een internaat maar kreeg de kans van de directeur om 2 weken stage in het binnenland te lopen. Op een basisschool, in Jaw Jaw, zou ik samen met 3 andere stagiaires les gaan geven. Het waren de moeilijkste 2 weken maar ook de mooiste 2 weken van mijn tijd in Suriname. Alles was heel primitief. Er was geen stromend water, 4 uur per dag elektriciteit en we sliepen in een houten huisje dat vrij basic was. Maar het was de mooiste ervaring die ik ooit heb meegemaakt. Er hing een gezellige en warme (letterlijk en figuurlijk) sfeer in het dorp. Iedereen kende elkaar, iedereen begroette elkaar 's ochtends, vanaf het ogenblik dat er elektriciteit was klonk er overal muziek en gingen de mensen er dansen. Het mooiste moment was mijn laatste avond in Jaw Jaw. We hadden afscheid genomen van mama Sistina (waarbij we logeerden), van haar familie, van de buren en natuurlijk ook van de kindjes die elke dag bij ons kwamen spelen. Er werd muziek opgezet en iedereen ging dansen. Ik ging nog samen met Elien (mijn vriendin waarmee ik naar Suriname vertrokken was) buiten naar de sterren kijken. Opeens viel de elektriciteit uit. Dan schieten woorden me te kort om te beschrijven hoe prachtig het was om duizenden sterren boven je hoofd te zien schitteren. Af en toe een vallende, en dan snel een wens doen. Je weet maar nooit. Vuurvliegjes die op je afkomen en gewoon eindeloos blijven staren naar die duizenden sterren boven je. Ongelooflijk!

bezocht dit land in februari 2014

Mijn partner heeft mij ten huwelijk gevraagd in Suriname. Dus dat maakte ons vakantie alleen maar bijzonderder! Uitgaan: Geweldige dagen gehad [ ook met lokale mensen] Cultuur: Je ziet het aan de mensen, bezienswaardigheden, etenswaren enz. Restaurant: Heeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel chinees en javaans gegeten!! Bezienswaardigheid: Mooi om Suriname te zien, jungle, primitief verblijven in een lodge, varen, dolfijnen kijken, geschiedenis [ toen het nog een kolonie was van Nederland] De inwoners zijn geweldig!

bezocht dit land in december 2013

Leukste is de bomenrij bij het kanaal , voor de rest stelt het niet veel voor

bezocht dit land in december 2013

Paramaribo heeft prachtige oud koloniale huizen. Meer dan de helft is helaas verwaarloosd maar ook prachtig gerestaureerde panden/straten. De mensen zijn er lekker relaxed en zeer vriendelijk. Dat laatste in de meeste winkels overigens niet, doorgaans onge´nteresseerd personeel. Aanraders om te bezoeken zijn, Fort Zeelandia, de palmentuin, de kathedraal, met prachtig gerestaureerd cederhout interieur. De markt is leuk, maar de Waterkant viel wat tegen. Zoals veel in Parimaribo erg onderkomen en verwaarloosd. Souveniers bv Purity giftshop in de Heerenstraat, of Jeruzalem.

bezocht dit land in december 2013

Jaw jaw zijn samraanse dorpjes, vriendelijke mensen, nieuwsgierige kinderen. Veel gedoe bij de rivier, wassen, afwassen, zwemmen.

bezocht dit land in december 2013

Tonka meer is heel mooi, eiland ligt in Brokopondo meer, dat is in 1974 ondergelopen. Boven het wateroppervlak steken nog de restanten va bomen , een heel bijzonder (spookachtig) Gezicht.

bezocht dit land in december 2013

Ralley vallen is een prachtig gebied, mooie zware wandeling naar Volzberg, grote kale granietrots, 260 mtr hoog, mooi uitzicht op de rots over de jungle, terug in de waterval zwemmen.

bezocht dit land in december 2013

In Apura vind je Indianendorpjes, slapen in hangmat, lange boortocht in korjaal, familie geholpen met kostgrondje bouwrijp te maken. Zonde! Hier een spoorlijn aangelegd met Nederlands geld (bruidsschat) nooit gebruikt, ligt te verrotten in het oerwoud, net als een complete locomotief

bezocht dit land in december 2013

Primitieve overnachting in hangmatten in Bigi Pan, veel mooie vogels, oa rode ibis in de vlucht, ransuil, kingfisher, grigiwie gezien en gehoord.

Vervoer

Vervoer naar het land

De internationale luchthaven van Zanderij is de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Dit ligt zo`n 45 km van Paramaribo. De vlucht van Amsterdam naar Zanderij duurt ongeveer 8 uur.

Vervoer in het land

In het hele land vind je taxi's. De ritprijzen gaan volgens de meter. Is dat niet het geval, spreek dan met de chauffeur van te voren een prijs af.

Met een huurauto kun je makkelijk en op je eigen manier het land verkennen. Blijf wel op de hoofdwegen, de andere wegen zijn van nog mindere kwaliteit en zijn vaak niet geheel verhard. Houdt er ook rekening mee dat men links rijdt.

Tussen de grote plaatsen rijden ook bussen. De busdiensten zijn redelijk, maar wel makkelijk als je een grote afstand moet afleggen.

Artikelen

Het tropische binnenland van Suriname
Natuurparken in Suriname
Historisch Suriname
Rondreizen in Suriname
De mooiste tours van Suriname
Vogels spotten in Suriname
Natuurreservaten in Suriname
Paramaribo, hoofdstad van Suriname
De Surinaamse keuken
Slavernij in Suriname

Visum

Voor een vakantie in Suriname is een visum vereist. Tevens dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst. Een visum kun je aanvragen bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam.

Prijzen

Het prijsniveau in Suriname is lager dan in Nederland.

Tot 1 januari 2004 was de Surinaamse Gulden de officiële munteenheid van Suriname, daarna werd ze vervangen werd door de Surinaamse dollar.

Veiligheid

Suriname is een veilige toeristische bestemming te noemen. Echter, net zoals in Nederland en op elke andere bestemming, moet je in Suriname op je hoede zijn. Er zijn een aantal zaken waar je tijdens het bezoek aan Suriname extra op dient te letten. Zo is het niet verstandig om veel geld of sieraden op zak te hebben. Loop 's nachts ook niet alleen in donkere en verlaten straten.

Bevolking & cultuur

Suriname staat bekend als een gastvrij land; wanneer je wordt uitgenodigd voor een bezoek bij iemand thuis is dit gemeend en staat de deur altijd open. Je hoeft geen afspraak te maken, maar kan gewoon onaangekondigd langskomen.

De Surinaamse bevolking bestaat uit een mengsel van verschillende etnische groepen:
* Hindoestanen, nakomelingen van Aziatische 'contractarbeiders' uit het toenmalige Brits-Indië.
* Creolen, afstammelingen van ingevoerde slaven uit Afrika.
* Bosnegers (Busnengre) of Marrons, nakomelingen van gevluchte Afrikaanse slaven, worden ook wel met een minder correcte term boslandcreolen genoemd.
* Javanen, nakomelingen van de contractarbeiders uit het toenmalige Nederlands-Indië.
* Chinezen, nakomelingen van contractarbeiders uit Hongkong of Nederlands-Indië.
* En Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Suriname.

Dankzij de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 vieren met name de Creolen jaarlijks 'Keti Koti' (het verbreken van de kettingen), oftewel de 'Dag der Vrijheden'.

Op de dag waarop Suriname in 1975 een onafhankelijke republiek werd, 25 november, viert men Onafhankelijkheidsdag. Deze belangrijke dag in de geschiedenis van het land is een vrije dag voor iedereen in Suriname.

Het wapen van Suriname - de woorden justitia, pietas en fides staan voor gerechtigheid, vrede en trouw. 2 indianen, de oudste bewoners van Suriname, houden het schild vast. De indiaan links heet Justitia, terwijl de rechter indiaan de naam Trouw draagt.

De vlag van Suriname - sinds Suriname op 25 november 1975 de onafhankelijke Republiek Suriname werd, is de door Jacques Herman Pinas ontworpen nationale vlag in gebruik. De ster staat voor opoffering, eensgezindheid en gerichtheid op een gouden toekomst en symboliseert tevens de eenheid van de verschillende etnische groepen. De kleuren hebben de volgende betekenis:
* het groen staat symbool voor de vruchtbaarheid van Suriname en het nieuwe Suriname.
* het wit staat voor gerechtigheid en vrijheid.
* het rood symboliseert de liefde voor het vaderland.
* de gele ster is het symbool van de opofferende eensgezindheid en de gouden toekomst.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van Suriname (Republiek Suriname); met als hoofdstad Paramaribo. Het land ligt in noord Zuid-Amerika en heeft een oppervlakte van ongeveer 163820 km▓. Het klimaat wat er heerst is Tropisch. Het merendeel van de 499009 inwoners heeft als geloofsovertuiging Christendom. De meest gesproken taal in Suriname is Nederlands. De tijdzone van het land is -3. De munteenheid van Suriname is de Dollar.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

In de 12 natuurreservaten en natuurparken kun je kennis maken met de unieke flora en fauna van Suriname. Een van de bekendste reservaten is het Centraal Suriname Reservaat, waar je het echte Suriname ontdekt. Het omvat meer dan 1,6 miljoen hectare primair tropisch regenwoud en je vindt er indrukwekkende bergen en watervallen, verschillende apen en allerlei kleurrijke vogels.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Suriname, die voorheen van Amerikaans/Europees niveau was, is de laatste jaren enigszins achteruit gegaan. Naast 5 ziekenhuizen telt Suriname ook 47 gezondheidsposten van de Medische Zending die verspreid zijn over 5 binnenlandse regio's. Voor noodgevallen is in Paramaribo een beperkt aantal EHBO-posten aanwezig.

Inentingen

Voor een bezoek aan Suriname zijn inentingen niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

De taal

Er worden in Suriname ongeveer 20 talen gesproken. De officiële taal is het Nederlands. Het Surinaams of Sranantongo ontwikkelde zich reeds vroeg tijdens de slaventijd als creoolse taal. Door de Indianen in Suriname worden nog 5 Indiaanse talen gesproken.

Geschiedenis

In 1593 werd Suriname door de Spanjaarden in bezit genomen, maar al snel weer verlaten. Ook Nederlanders stichtten er een vestiging, die echter evenmin stand hield. Na 1650 vestigde een groep Engelse kolonisten uit Barbados zich met succes aan de Surinamerivier. In 1667 telde hun kolonie 175 plantages en ruim 4000 kolonisten en slaven.

In 1667 veroverden de Zeeuwen onder leiding van Abraham Crijnssen Suriname en na de Vrede van Breda konden zij Suriname in bezit houden. In 1682 droeg de provincie Zeeland de kolonie over aan de West-Indische Compagnie (WIC), die een aparte naamloze vennootschap stichtte. Eenderde van de aandelen kwam in handen van de WIC, eenderde van de stad Amsterdam en eenderde van de familie Van Aerssen van Sommelsdijk.

In 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft en in 1873 werden de ex-plantageslaven echt vrij. In dat jaar verviel hun verplichting om jaarlijks een arbeidscontract met een plantage-eigenaar af te sluiten. Op 25 november 1975 werd de onafhankelijkheid van Suriname een feit.

Bestemmingen in Suriname