Suriname

Brownsberg in Suriname
Brownsberg in Suriname

Suriname ligt aan noordoostkust van Zuid-Amerika. Het land is ingedeeld in 10 districten en de hoofdstad. De districten zijn Paramaribo, Brokopondo, Para, Wanica, Sipaliwini, Commewijne, Coronie, Marowijne, Saramacca en Nickerie. De districten worden beheerd door een districtscommissaris. Het district is een administratief onderdeel van de centrale regering in Paramaribo, en de districtscommissaris krijgt zijn instructies van de minister van Districtsbestuur en Decentralisatie.

Als je eenmaal in Suriname bent is het niet alleen uitdagingen overwinnen en grenzen verleggen in een van de vele jungletours, maar je kunt zeker ook luieren in een hangmat en dobberen in een zwembad of een van de vele kreken.

Suriname ligt in de tropen. De temperatuur is hier gemiddeld tussen de 23°C en de 32°C. Tussen 14.00 en 17.00 uur is de kans op een stortbui het grootst. En als het regent, regent het ook goed. Tegen deze stortregen helpt een paraplu of regenjas maar weinig.

Belangrijke rivieren zijn de Suriname, de Coppename, de Tapanahoni, de Saramacca en de Corantijn, die de grens met Guyana vormt. Alle rivieren lopen van het zuiden naar het noorden. In de zuidelijke helft van het land liggen 3 omvangrijke gebergteketens, het Oranjegebergte, Wilhelminagebergte en het Eilerts de Haangebergte (genoemd naar een Nederlandse ontdekkingsreiziger uit de 19e eeuw). De hoogste top is de Julianatop (1230 m). Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat, met een grote- en kleine regentijd.

Suriname heeft als staatsvorm de parlementaire democratie. Volgens de grondwet van 1987 berust de hoogste macht bij de voor 5 jaar door de Verenigde Volksvergadering gekozen president, die naast staatshoofd en opperbevelhebber van de strijdkrachten tevens regeringsleider is. De regering bestaat uit de president, de vice-president en de ministers. De president en vice-president worden gekozen door De Nationale Assemblée. De president stelt zelf zijn kabinet van ministers samen en heeft vergaande uitvoerende bevoegdheden.

De belangrijkste uitvoerproducten zijn bauxietproducten, rijst en garnalen. De belangrijkste afnemers zijn Nederland, Noorwegen, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Venezuela, Duitsland en Argentinië.

Als advies aan gehaaste westerse toeristen en als belangrijke levenswijsheid geldt in Suriname 'no span' (maak je niet druk)! De service in Suriname is niet zoals je in Nederland gewend bent. De verklaring hiervoor is deels te vinden in de afschaffing van de slavernij; sindsdien hoeft men niemand meer op zijn wenken te bedienen.

Heb je weinig kennis van Suriname? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Suriname
Officiele naam:
Republiek Suriname
ISO:
SR
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Paramaribo
Inwoners:
+/- 499009
Taal:
Nederlands
Godsdienst:
Christendom
Tijdzone:
UTC -3
Munteenheid:
Dollar
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
163820 km≤
Beste reistijd:
februari - april

Dankzij de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 vieren met name de Creolen jaarlijks "Keti Koti" (het verbreken van de kettingen), oftewel de "Dag der Vrijheden".

Op de dag waarop Suriname in 1975 een onafhankelijke republiek werd, 25 november, viert men Onafhankelijkheidsdag. Deze belangrijke dag in de geschiedenis van het land is een vrije dag voor iedereen in Suriname.

Het wapen van Suriname - de woorden justitia, pietas en fides staan voor gerechtigheid, vrede en trouw. Twee indianen, de oudste bewoners van Suriname, houden het schild vast. De indiaan links heet Justitia, terwijl de rechter indiaan de naam Trouw draagt.

De vlag van Suriname - sinds Suriname op 25 november 1975 de onafhankelijke Republiek Suriname werd, is de door Jacques Herman Pinas ontworpen nationale vlag in gebruik. De ster staat voor opoffering, eensgezindheid en gerichtheid op een gouden toekomst en symboliseert tevens de eenheid van de verschillende etnische groepen. De kleuren hebben de volgende betekenis:
* het groen staat symbool voor de vruchtbaarheid van Suriname en het nieuwe Suriname.
* het wit staat voor gerechtigheid en vrijheid.
* het rood symboliseert de liefde voor het vaderland.
* de gele ster is het symbool van de opofferende eensgezindheid en de gouden toekomst.

Ervaringen

Heb je ooit Suriname bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Suriname krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 48 ervaringen:

8,5 48 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 16 met 48 resultaten

plaats: Paramaribo, reisperiode: januari 2020

suriname is mooi gast vrijheid

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 7
 • Ligging 7
plaats: Paramaribo, reisperiode: maart 2020

Paramaribo heb je snel gezien. Je kan er heeeerlijk eten maar. Verder niks bijzonders. Ga lekker de jungle in dat is echt de moeite waard.

 • Algemeen 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Diverse plaatsen, reisperiode: november 2019

Suriname is een prachtig land, niet te lang in Paramaribo verblijven maar de natuur (jungle) gaan verkennen.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Suriname

Frederiksdorp (Alkmaar)

Frederiksdorp
Frederiksdorp
Kaart met locatie Frederiksdorp

Frederiksdorp is de naam van een koffieplantage in het district Commewijne. De plantage is prima te bereiken met de fiets. Het is mogelijk om met een gids de plantage te betreden waar je overblijfselen aantreft uit het verleden. Zo bestaat het vroegere onderkomen van het personeel nog, wat tegenwoordig gebruikt wordt als restaurant. Het restaurant behoort tot de gelijknamige accommodatie waar je als toerist kunt overnachten in typische oud-Hollandse huisjes.

Peperpot (Alkmaar)

Peperpot
Peperpot
Kaart met locatie Peperpot

De plantage Peperpot is gebouwd in het jaar 1778. De plantage stond bekend om de goede koffie en cacao. Tegenwoordig wordt de plantage vooral bewoond door dieren. Peperpot is met name interessant voor vogelliefhebbers, maar ook zijn er capucijnerapen, sapakara’s en doodskopaapjes aan te treffen. Door de plantage heen zijn er paden aangelegd waar je erg mooi overheen kunt lopen. Tijdens deze tocht zul je veel van de Surinaamse historie en natuur zien.

Fort Nieuw-Amsterdam (Alkmaar)

Fort Nieuw-Amsterdam
Fort Nieuw-Amsterdam
Kaart met locatie Fort Nieuw-Amsterdam

Op 20 minuten afstand van Alkmaar ligt het Fort Nieuw-Amsterdam. Het fort is vroeger gebouwd ter bescherming gedurende de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog die duurde van het jaar 1665 tot 1667. Het fort is gelegen bij de samenvloeiing van de Commewijne rivier en de Suriname rivier, vlakbij de kust. Tegenwoordig wordt het fort veel bezocht door toeristen die het district Commewijne aandoen. Het is een leuke bezienswaardigheid voor mensen die meer willen leren over de historie van het district.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

De Surinaamse keuken op zich is al een reden om het land te bezoeken! De exotische gerechten herbergen invloeden uit Afrika, China, Indonesië, India en Nederland. Het koken van Surinaamse gerechten is een ware kunst. Surinaamse vrouwen koken op gevoel; zij hebben geen recepten op papier staan, maar doen alles uit het hoofd. Deze manier van koken wordt dan ook van moeder op dochter/zoon doorgegeven. Surinaamse gerechten bestaan in de meeste gevallen uit rijst met verschillende vlees- en/ of vissoorten, zoals kip, varkensvlees, zoutvlees, anjoemara (soort vis), kwie-kwie (zwampvis), pataka (soort vis met veel graten) en bakkeljauw (gezouten vis). Deze gerechten worden meestal geserveerd in combinatie met lokale bladgroenten of kool. Een favoriet van de Surinamers is pom, een ovenschotel van kip en groenten die men afdekt met een puree van tajer.

Een typische Surinaamse drank is Kasiri, een alcoholische drank die gemaakt wordt volgens een Indiaans recept en die wordt bereid uit het sap van de cassave. Favoriete dranken van de Surinamers zijn gemberbier, Parbobier en verschillende punchen, zoals vruchtenmixpunch, ananaspunch en eierpunch.

Vervoer

De internationale luchthaven van Zanderij is de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Dit ligt zo`n 45 km van Paramaribo. De vlucht van Amsterdam naar Zanderij duurt ongeveer 8 uur.

In het hele land vind je taxi's. De ritprijzen gaan volgens de meter. Is dat niet het geval, spreek dan met de chauffeur van te voren een prijs af.

Met een huurauto kun je makkelijk en op je eigen manier het land verkennen. Blijf wel op de hoofdwegen, de andere wegen zijn van nog mindere kwaliteit en zijn vaak niet geheel verhard. Houdt er ook rekening mee dat men links rijdt.

Tussen de grote plaatsen rijden ook bussen. De busdiensten zijn redelijk, maar wel makkelijk als je een grote afstand moet afleggen.

Visum

Voor een vakantie in Suriname is een visum vereist. Tevens dient je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij aankomst. Een visum kun je aanvragen bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Suriname is lager dan in Nederland.

Tot 1 januari 2004 was de Surinaamse Gulden de officiële munteenheid van Suriname, daarna werd ze vervangen werd door de Surinaamse dollar.

Veiligheid

Suriname is een veilige toeristische bestemming te noemen. Echter, net zoals in Nederland en op elke andere bestemming, moet je in Suriname op je hoede zijn. Er zijn een aantal zaken waar je tijdens het bezoek aan Suriname extra op dient te letten. Zo is het niet verstandig om veel geld of sieraden op zak te hebben. Loop 's nachts ook niet alleen in donkere en verlaten straten.

Medische informatie

De gezondheidszorg in Suriname, die voorheen van Amerikaans/Europees niveau was, is de laatste jaren enigszins achteruit gegaan. Naast 5 ziekenhuizen telt Suriname ook 47 gezondheidsposten van de Medische Zending die verspreid zijn over 5 binnenlandse regio's. Voor noodgevallen is in Paramaribo een beperkt aantal EHBO-posten aanwezig.

Voor een bezoek aan Suriname zijn inentingen niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Het drinken van kraanwater in Suriname wordt afgeraden.

Bevolking

Suriname staat bekend als een gastvrij land; wanneer je wordt uitgenodigd voor een bezoek bij iemand thuis is dit gemeend en staat de deur altijd open. Je hoeft geen afspraak te maken, maar kan gewoon onaangekondigd langskomen.

De Surinaamse bevolking bestaat uit een mengsel van verschillende etnische groepen:
* Hindoestanen, nakomelingen van Aziatische 'contractarbeiders' uit het toenmalige Brits-Indië.
* Creolen, afstammelingen van ingevoerde slaven uit Afrika.
* Bosnegers (Busnengre) of Marrons, nakomelingen van gevluchte Afrikaanse slaven, worden ook wel met een minder correcte term boslandcreolen genoemd.
* Javanen, nakomelingen van de contractarbeiders uit het toenmalige Nederlands-Indië.
* Chinezen, nakomelingen van contractarbeiders uit Hongkong of Nederlands-Indië.
* En Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Suriname.

Dankzij de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 vieren met name de Creolen jaarlijks 'Keti Koti' (het verbreken van de kettingen), oftewel de 'Dag der Vrijheden'.

Op de dag waarop Suriname in 1975 een onafhankelijke republiek werd, 25 november, viert men Onafhankelijkheidsdag. Deze belangrijke dag in de geschiedenis van het land is een vrije dag voor iedereen in Suriname.

Het wapen van Suriname - de woorden justitia, pietas en fides staan voor gerechtigheid, vrede en trouw. 2 indianen, de oudste bewoners van Suriname, houden het schild vast. De indiaan links heet Justitia, terwijl de rechter indiaan de naam Trouw draagt.

De vlag van Suriname - sinds Suriname op 25 november 1975 de onafhankelijke Republiek Suriname werd, is de door Jacques Herman Pinas ontworpen nationale vlag in gebruik. De ster staat voor opoffering, eensgezindheid en gerichtheid op een gouden toekomst en symboliseert tevens de eenheid van de verschillende etnische groepen. De kleuren hebben de volgende betekenis:
* het groen staat symbool voor de vruchtbaarheid van Suriname en het nieuwe Suriname.
* het wit staat voor gerechtigheid en vrijheid.
* het rood symboliseert de liefde voor het vaderland.
* de gele ster is het symbool van de opofferende eensgezindheid en de gouden toekomst.

De taal

Er worden in Suriname ongeveer 20 talen gesproken. De officiële taal is het Nederlands. Het Surinaams of Sranantongo ontwikkelde zich reeds vroeg tijdens de slaventijd als creoolse taal. Door de Indianen in Suriname worden nog 5 Indiaanse talen gesproken.

Flora & Fauna

In de 12 natuurreservaten en natuurparken kun je kennis maken met de unieke flora en fauna van Suriname. Een van de bekendste reservaten is het Centraal Suriname Reservaat, waar je het echte Suriname ontdekt. Het omvat meer dan 1,6 miljoen hectare primair tropisch regenwoud en je vindt er indrukwekkende bergen en watervallen, verschillende apen en allerlei kleurrijke vogels.

Geschiedenis

In 1593 werd Suriname door de Spanjaarden in bezit genomen, maar al snel weer verlaten. Ook Nederlanders stichtten er een vestiging, die echter evenmin stand hield. Na 1650 vestigde een groep Engelse kolonisten uit Barbados zich met succes aan de Surinamerivier. In 1667 telde hun kolonie 175 plantages en ruim 4000 kolonisten en slaven.

In 1667 veroverden de Zeeuwen onder leiding van Abraham Crijnssen Suriname en na de Vrede van Breda konden zij Suriname in bezit houden. In 1682 droeg de provincie Zeeland de kolonie over aan de West-Indische Compagnie (WIC), die een aparte naamloze vennootschap stichtte. Eenderde van de aandelen kwam in handen van de WIC, eenderde van de stad Amsterdam en eenderde van de familie Van Aerssen van Sommelsdijk.

In 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft en in 1873 werden de ex-plantageslaven echt vrij. In dat jaar verviel hun verplichting om jaarlijks een arbeidscontract met een plantage-eigenaar af te sluiten. Op 25 november 1975 werd de onafhankelijkheid van Suriname een feit.

Heeft u interesse in een reis naar Suriname? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Suriname?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Suriname. Lees meer over het reisadvies in Suriname

Wat zijn de beste hotels van Suriname?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Suriname:
 • Bloemendaal*** (9.6 in 83)
 • Royal Torarica***** (8.7 in 4)
 • Torarica Resort & Casino**** (8.5 in 12)
 • Berg en Dal Eco & Cultural River Resort**** (8.4 in 5)
 • Joah Inn** (8.0 in 3)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Suriname i.v.m. Corona?

  Tot half maart 2021 kun je niet op vakantie. Je kunt echter al wel een vakantie boeken voor de periode daarna. Vraag gratis & vrijblijvend een offerte op voor jouw wensen