Bezienswaardigheden Swaziland

Mlilwane Natuurreservaat

Mlilwane Natuurreservaat
Mlilwane Natuurreservaat
Kaart met locatie Mlilwane Natuurreservaat

Het oudste park van Swaziland is het Mlilwane Natuurreservaat. Het park ligt in de mooie Ezulwini-vallei, waar je vele prachtige dieren kunt bezichtigen. Enkele voorbeelden zijn de antilope, zwijnen, apen en nijlpaarden. Deze diersoorten zijn niet bang voor de mens en nemen weleens een kijkje bij de kampeerplaatsen. In dit park kun je met een gids een fiets-, wandel- of autotocht maken of rondrijden op een paard. Je hebt hier de kans om impala's, kudu's of waterbokken te zien.

Malolotja Nationaal Park

Het grootste park van Swaziland is het Malolotja Natuurreservaat. Dit park heeft 18.000 hectare tot haar beschikking. In het natuurpark kun je 200 kilometer wandelen op de daarvoor aangelegde paden. Onderweg zie je schitterende watervallen en steile rotsen. Je kunt daarnaast genieten van het prachtige uitzicht op de groene valleien met ontelbaar veel bloemen. Naast deze bezienswaardigheden, kun je zeldzame dieren tegenkomen zoals de aardwolf en de miereneter.

Hlane Royal National Park

Op 70 km afstand van de hoofdstad Lobamba, in het laagveld ligt nog een mooi nationaal park genaamd Hlane Royal National Park. De natuur is er minder mooi, maar om veel wild te zien moet je hier zijn. Vele kuddes savannedieren lopen hier rond in het droge seizoen. Het park is vernoemd naar Koning Sobhuza II. Het gebied beslaat zo'n 30.000 hectare Swazi bushveld en hier domineert vooral de oude hardhout vegetatie.

Natuurreservaat Mkhaya

Natuurreservaat Mkhaya
Natuurreservaat Mkhaya

Op 65 km afstand van Mbabane ligt het kleine Natuurreservaat Mkhaya. Een van de bekendste dieren die er rondloopt is de zwarte neushoorn. Ook de enige buffel van Swaziland loopt hier rond. Alleen daarom al heeft het park internationale bekendheid. Je hebt de mogelijkheid het park te verkennen met een 4x4 maar ook lopend is het mogelijk. In het reservaat staan accommodaties in de vorm van stenen huisjes.

Mlawula Natuurreservaat

Mlawula Natuurreservaat
Mlawula Natuurreservaat
Kaart met locatie Mlawula Natuurreservaat

Een divers natuurreservaat is Mlawula. Het ligt aan de grens met Mozambique op het Lubombo-plateau. De officiële bewoners van het park zijn de zebra's, wildebeesten, impala's en kudu's. Laatst werden de bewoners verrast met nog meer nieuwe dieren zoals giraffen, struisvogels en neushoorns. Het laatste dier kwam vanuit Zuid-Afrika. Ook kun je in dit natuurreservaat wandelen en genieten van het prachtige uitzicht tot aan de kust van Mozambique.

Markt in Swaziland

Markt in Swaziland
Markt in Swaziland

In Swaziland heb je diverse lokale markten waar je terecht kunt voor leuke souvenirs of producten uit de regio. Ook zijn er mooie handgemaakte kunstvoorwerpen met katoen en linnen te vinden. Bij de eetstalletjes kun je echte Swazi gerechten proeven als stoofpot met maïsmeel en maïskolf. Op de markten wordt onderhandeld en kun je alleen met contant geld betalen.

Glasfabriek in Ngwenya

In het kleine dorpje Ngwenya staat sinds 1979 een glasfabriek. Het is ooit opgezet door een Zweedse hulporganisatie, tegenwoordig is de fabriek bekend door de kunstvoorwerpen die over de hele wereld te verkrijgen zijn. Bijzonder aan de voorwerpen is dat al het glas gerecycled glas is dat wordt versmolten en vervolgens opnieuw met de mond wordt geblazen. Producten variëren van prachtige mondgeblazen sculpturen van dieren tot glaswerk. Je kunt de glasfabriek alleen bezoeken op werkdagen.

Winkelen in Swaziland

Je kunt in Swaziland aardig winkelen. In Zuid-Afrika zijn de winkels open van 08.00 – 17.00 uur, maar sluiten wel vaak tussen de middag. In Swaziland zijn ze wat korter open. Op zondag zijn alle winkels dicht behalve de souvenirwinkels. Ga ook niet winkelen op een nationale feestdag, want dan sta je voor een gesloten deur. Voor mooie souvenirs kun je het best naar de lokale markten gaan.

Festivals in Swaziland

Er zijn het gehele jaar door vele feesten in Swaziland. Toch zijn er ook een aantal festivals die specialer zijn dan de andere. Een voorbeeld is Uhmlanga, dit is een festival waar ongehuwde en jonge vrouwen hun mooiste kleren aantrekken en door de stad paraderen. Dit festival wordt gehouden in augustus. Een ander mooi festival is Incwala in december of januari. Het is een nieuwjaarsfeest waarbij ze speciale dansen opvoeren, zingen en rituelen uitoefenen ten aanzien van de koning. Een hoogtepunt is de dans van de krijger met de koning erbij, voor het volk.

Ceremonies (Lobamba)

Ceremonies
Ceremonies
Kaart met locatie Ceremonies

In Lobamba worden twee bekende ceremonies gehouden, dit zijn de Reed Dance Ceremony en de Incwala. De Reed Dance Ceremony, ook wel Umhlanga genoemd, vindt plaats in augustus of september en is ter ere van de moeder van de koning. Tienduizenden ongehuwde en kinderloze Swazi/Zulu meisjes en vrouwen reizen dan naar Lobamba om deel te nemen aan het acht dagen durende evenement. Eerst moeten ze arbeid verrichten voor de moeder van de koning waarna ze gaan zingen en dansen in een parade. De vrouwen dragen hierbij traditionele kleding. Historisch gezien wordt deze ceremonie gehouden voor de koning om een andere vrouw uit te kiezen.


Mlilwane Wildlife Sanctuary (Lobamba)

Mlilwane Wildlife Sanctuary
Mlilwane Wildlife Sanctuary
Kaart met locatie Mlilwane Wildlife Sanctuary

In de buurt van Lobamba vind je de Mlilwane Wildlife Sanctuary, het oudste beschermde gebied van Swaziland. Het park is 4.560 hectare groot en ligt in de Ezulwini Vallei. Hier vind je allerlei (beschermde) diersoorten die rustig in de velden grazen. Het zuidelijke gedeelte is het meest populair voor toeristen, dit gebied kun je verkennen te paard, te voet, met de fiets of met een voertuig. Het noordelijke gedeelte bevat een van de hoogste punten van het gebied.

De Incwala (Lobamba)

De Incwala, ook wel bekend als 'Festival van de Eerste Vruchten', is een belangrijk religieus ritueel dat plaatsvindt in december en januari. Het is een jaarlijkse ceremonie van drie weken die de bewoners van Swaziland verenigt om zegeningen te krijgen van de voorouders. Ook wordt met het feest het begin van het oogstseizoen ingeluid. Het feest wordt ter ere van de koning gevierd.

Nationaal Museum Lobamba (Lobamba)

Lobamba heeft vele archeologische en historische tentoonstellingen in het nationaal museum opgesteld. Het werd opgericht in 1972 en de tentoonstellingen gaan over de cultuur en geschiedenis van Swaziland. Hier krijg je uitleg over de betekenis en functie van de traditionele kleding. Ook is er een groot deel gewijd aan Koning Sobhuza II, de heerser van Swaziland voor 82 jaar. Het museum is de hele week geopend.

Hawane Nature Reserve (Mbabane)

Hawane Nature Reserve
Hawane Nature Reserve
Kaart met locatie Hawane Nature Reserve

In Mbabane zelf is niet heel veel te doen. Veel toeristen komen naar de plaats omdat het in de buurt van een aantal parken ligt. Een hiervan is Hawane Nature Reserve, dit park ligt op ongeveer 25 minuten rijden van Mbabane. Het park werd opgericht in 1978 om een moerasgebied te beschermen langs de Mbuluzi Rivier. Je vindt er verschillende mooie planten, bloemen en vogels. Vooral vogelspotters zullen zich hier goed vermaken. Vogelsoorten die je er vindt, zijn onder andere de lannervalk, de nijlgans, de ceryle en de witwangfluiteend.

Mantenga Nature Reserve (Mbabane)

Mantenga Nature Reserve
Mantenga Nature Reserve
Kaart met locatie Mantenga Nature Reserve

Een ander park in de buurt van de hoofdstad is Mantenga Nature Reserve, wat ongeveer tien minuten rijden is. Dit is een klein park en de bekendste watervallen van het land vind je hier: de Mantenga watervallen. Ondanks dat het een klein park is, vind je er veel kleine en grote diersoorten. Zo kun je bavianen, boszwijnen, stekelvarkens, otters, klipdassen en galago's tegenkomen. Het park bestaat voor een groot deel uit bos en door het natuurpark loopt de Lusushwana rivier, waar je in kunt zwemmen.


Malolotja Nature Reserve (Mbabane)

Malolotja Nature Reserve
Malolotja Nature Reserve
Kaart met locatie Malolotja Nature Reserve

Nog een ander park in de buurt is Malolotja Nature Reserve dat op ongeveer 40 minuten van Mbabane af ligt. Dit is een van de indrukwekkendste bergparken van het zuiden van Afrika. Het park heeft een oppervlakte van 18.000 hectare en bevat een groot ongerept gebied. Het is het grootste beschermde gebied van Swaziland. Er komen verschillende landschappen voor: kort grasland, vochtige bossen, berggebieden en bushveld. De Malolotja rivier loopt door het park heen, die zorgt voor mooie watervallen.


Manzini markt (Manzini)

Manzini markt
Manzini markt
Kaart met locatie Manzini markt

Een bekende bezienswaardigheid van Manzini is de Manzini Markt. Op straat staan er honderden stalletjes met mensen die van alles verkopen, van eten tot handwerk en traditionele Swazi medicijnen. Ook fruit, groente en kleding is te vinden op de markt. Het is er erg druk en lawaaierig, maar het is zeker leuk om de onderhandelende mensen te bekijken.

Winkelcentra (Manzini)

Voor winkelen kun je erg goed terecht in het industriële centrum van Swaziland. Er zijn twee grote winkelcentra te vinden: de Bhunu Mall en de Hub. Deze winkelcentra bieden bezoekers een groot aanbod van winkels, maar Bhunu Mall is het grootste shoppingcentra in Manzini. Zo zijn er cadeauwinkels, supermarkten, boetiekjes, banken en alle mensen hebben toegang tot het internet in de centra.

Mlilwane Wildlife Sanctuary (Manzini)

Mlilwane Wildlife Sanctuary
Mlilwane Wildlife Sanctuary
Kaart met locatie Mlilwane Wildlife Sanctuary

Op ongeveer een half uurtje rijden vind je de Mlilwane Wildlife Sanctuary, het oudste beschermde gebied van het land. Het park ligt in de Ezulwini Vallei en heeft een oppervlakte van 4.560 hectare. Er leven allerlei dieren, waaronder enkele beschermde. De meeste toeristen komen in het zuidelijke gedeelte van het park, waar je te voet, te paard, met de fiets of met een voertuig de omgeving kunt verkennen. Slapen doe je hier vaak in een typische Swazihut.